Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 255 din 16 iunie 2004  privind modificarea si completarea   Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 255 din 16 iunie 2004 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 559 din 23 iunie 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 113 din 6 martie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Profesia de avocat este liberã şi independentã, cu organizare şi funcţionare autonome, în condiţiile prezentei legi şi ale statutului profesiei.
(2) Profesia de avocat se exercitã numai de avocaţii înscrişi în tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naţionale a Barourilor din România, denumitã în continuare U.N.B.R.
(3) Constituirea şi funcţionarea de barouri în afara U.N.B.R. sunt interzise. Actele de constituire şi de înregistrare ale acestora sunt nule de drept."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) În exercitarea profesiei avocatul este independent şi se supune numai legii, statutului profesiei şi codului deontologic.
(2) Avocatul promoveazã şi apãrã drepturile, libertãţile şi interesele legitime ale omului.
(3) Avocatul are dreptul sã asiste şi sã reprezinte persoanele fizice şi juridice în faţa instanţelor autoritãţii judecãtoreşti şi a altor organe de jurisdicţie, a organelor de urmãrire penalã, a autoritãţilor şi instituţiilor publice, precum şi în faţa altor persoane fizice sau juridice, care au obligaţia sã permitã şi sã asigure avocatului desfãşurarea nestingheritã a activitãţii sale, în condiţiile legii.
(4) Orice persoanã are dreptul sã îşi aleagã în mod liber avocatul.
(5) În exercitarea dreptului de apãrare avocatul are dreptul şi obligaţia de a stãrui pentru realizarea liberului acces la justiţie, pentru un proces echitabil şi într-un termen rezonabil."
3. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Activitatea avocatului se realizeazã prin:
a) consultaţii şi cereri cu caracter juridic;
b) asistenţã şi reprezentare juridicã în faţa instanţelor judecãtoreşti, a organelor de urmãrire penalã, a autoritãţilor cu atribuţii jurisdicţionale, a notarilor publici şi a executorilor judecãtoreşti, a organelor administraţiei publice şi a instituţiilor, precum şi a altor persoane juridice, în condiţiile legii;
c) redactarea de acte juridice, atestarea identitãţii pãrţilor, a conţinutului şi a datei actelor prezentate spre autentificare;
d) asistarea şi reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate în faţa altor autoritãţi publice cu posibilitatea atestãrii identitãţii pãrţilor, a conţinutului şi a datei actelor încheiate;
e) apãrarea şi reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi juridice în raporturile acestora cu autoritãţile publice, cu instituţiile şi cu orice persoanã românã sau strãinã;
f) activitãţi de mediere;
g) activitãţi fiduciare constând în primirea în depozit, în numele şi pe seama clientului, de fonduri financiare şi bunuri, rezultate din valorificarea sau executarea de titluri executorii, dupã încheierea procedurii succesorale sau a lichidãrii, precum şi plasarea şi valorificarea acestora, în numele şi pe seama clientului, activitãţi de administrare a fondurilor sau a valorilor în care acestea au fost plasate;
h) stabilirea temporarã a sediului pentru societãţi comerciale la sediul profesional al avocatului şi înregistrarea acestora, în numele şi pe seama clientului, a pãrţilor de interes, a pãrţilor sociale sau a acţiunilor societãţilor astfel înregistrate;
i) activitãţile prevãzute la lit. g) şi h) se pot desfãşura în temeiul unui nou contract de asistenţã juridicã;
j) orice mijloace şi cãi proprii exercitãrii dreptului de apãrare, în condiţiile legii.
(2) Activitãţile prevãzute la alin. (1) se exercitã numai de avocat, dacã legea nu prevede altfel."
4. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Formele de exercitare a profesiei de avocat sunt, la alegere: cabinete individuale, cabinete asociate, societãţi civile profesionale sau societãţi civile profesionale cu rãspundere limitatã.
(2) În cabinetul individual îşi poate exercita profesia un avocat definitiv, singur sau împreunã cu alţi avocaţi colaboratori.
(3) Cabinetele individuale se pot asocia în scopul exercitãrii în comun a profesiei; drepturile şi obligaţiile avocaţilor titulari ai unor cabinete asociate îşi pãstreazã caracterul personal şi nu pot fi cedate. În mod corespunzãtor cabinetele individuale se pot asocia şi cu societãţile civile profesionale.
(4) Cabinetele individuale se pot grupa pentru a-şi crea facilitãţi tehnico-economice în vederea exercitãrii profesiei şi îşi pãstreazã individualitatea în relaţiile cu clienţii.
(5) Societatea civilã profesionalã se constituie din 2 sau mai mulţi avocaţi definitivi. În societatea civilã profesionalã îşi pot exercita profesia şi avocaţi colaboratori sau avocaţi salarizaţi. Societatea civilã profesionalã şi avocaţii care profeseazã în cadrul ei nu pot acorda asistenţã juridicã persoanelor cu interese contrare.
(6) Cabinetele grupate, cabinetele asociate, societãţile civile profesionale şi societãţile civile profesionale cu rãspundere limitatã pot avea şi proprietate comunã.
(7) Avocatul poate schimba oricând forma de exercitare a profesiei, cu înştiinţarea baroului din care face parte.
(8) Avocatul nu îşi poate exercita profesia, în acelaşi timp, în mai multe forme de exercitare a acesteia.
(9) Formele de exercitare a profesiei pot fi înstrãinate prin acte între vii numai între avocaţi definitivi şi aflaţi în exerciţiul profesiei sau pot fi lichidate la încetarea calitãţii, cu respectarea regimului investiţiilor reglementat prin prezenta lege."
5. Dupã articolul 5 se introduce articolul 5^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 5^1. - (1) Societatea civilã profesionalã cu rãspundere limitatã se constituie prin asocierea a cel puţin 2 avocaţi definitivi şi aflaţi în exerciţiul profesiei, are personalitate juridicã şi patrimoniu propriu. Aporturile asociaţilor la capitalul social pot fi în industrie, în bani sau în naturã, reprezentat de activitatea profesionalã, inclusiv aportul de clientelã. Capitalul social al societãţii este reprezentat de pãrţi sociale transmisibile şi negociabile şi este de cel puţin echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro.
Transmiterea pãrţilor sociale se poate face numai cãtre avocaţi aflaţi în exerciţiul profesiei. Activitatea profesionalã se realizeazã de cãtre avocaţii asociaţi, avocaţi colaboratori şi avocaţi salarizaţi. Avocaţii care îşi exercitã profesia în cadrul societãţii civile profesionale cu rãspundere limitatã îşi angajeazã rãspunderea profesionalã numai în limitele capitalului social subscris şi vãrsat.
(2) Dobândirea personalitãţii juridice a societãţii civile profesionale cu rãspundere limitatã are loc la data înregistrãrii la barou a deciziei emise de cãtre consiliul baroului în a cãrui razã teritorialã se aflã sediul ei principal.
(3) Societãţile civile profesionale cu rãspundere limitatã sunt supuse regimului impozitãrii pe profit."
6. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Orice avocat, indiferent de forma de exercitare a profesiei, poate sã încheie convenţii de colaborare cu experţi sau cu alţi specialişti, în condiţiile legii. Societãţile civile profesionale şi societãţile civile profesionale cu rãspundere limitatã pot încheia astfel de convenţii numai cu acordul tuturor asociaţilor."
7. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Formele de exercitare a profesiei de avocat şi cabinetele grupate vor fi individualizate prin denumire, dupã cum urmeazã:
a) în cazul cabinetului individual - numele avocatului titular, urmat de sintagma cabinet de avocat;
b) în cazul cabinetelor asociate - numele tuturor titularilor, urmate de sintagma cabinete de avocat asociate;
c) în cazul societãţilor civile profesionale şi al societãţilor civile profesionale cu rãspundere limitatã numele a cel puţin unuia dintre asociaţi, urmat de sintagma societate civilã de avocaţi sau, dupã caz, societate civilã de avocaţi cu rãspundere limitatã;
d) în cazul cabinetelor grupate - numele fiecãrui titular de cabinet, urmat de sintagma cabinete de avocat grupate.
(2) Denumirea formei de exercitare a profesiei, individualizatã potrivit alin. (1), poate fi pãstratã şi dupã decesul sau plecarea unuia dintre asociaţi, cu acordul acestuia, sau, dupã caz, al tuturor moştenitorilor celui decedat, exprimat în formã autenticã.
(3) Denumirile prevãzute la alin. (1) vor figura pe firmele cabinetelor sau societãţilor, în condiţiile stabilite de statutul profesiei.
(4) În cazul tuturor formelor de exercitare a profesiei de cãtre avocaţii strãini se pot utiliza denumirea şi numele formei de exercitare a profesiei din ţarã sau din strãinãtate, în condiţiile prezentului articol."
8. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Convenţiile de grupare şi de asociere a cabinetelor, actele de constituire a societãţilor civile profesionale de avocaţi şi a societãţilor civile profesionale cu rãspundere limitatã, precum şi convenţiile prevãzute la art. 6 se încheie în formã scrisã, cu respectarea condiţiilor de fond prevãzute de lege şi de statutul profesiei.
(2) Consiliul baroului sesizat verificã îndeplinirea condiţiilor legale şi, constatând îndeplinirea lor, dispune înregistrarea convenţiei în termen de o lunã de la înregistrarea cererii.
(3) Împotriva deciziei consiliului baroului orice persoanã care se considerã vãtãmatã într-un drept sau interes legitim al sãu poate formula plângere la organele de jurisdicţie profesionalã, în condiţiile prezentei legi şi ale statutului profesiei.
(4) Barourile ţin evidenţa separatã a avocaţilor pentru fiecare formã de exercitare a profesiei."
9. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Barourile şi U.N.B.R. asigurã exercitarea calificatã a dreptului de apãrare, competenţa şi disciplina profesionalã, protecţia demnitãţii şi onoarei avocaţilor membri.
(2) În fiecare judeţ existã şi funcţioneazã un singur barou membru al U.N.B.R., cu sediul în localitatea de reşedinţã a judeţului.
(3) Fiecare barou organizeazã şi asigurã funcţionarea a câte unui serviciu de asistenţã judiciarã pe lângã fiecare judecãtorie. Consiliul baroului rãspunde de organizarea şi funcţionarea acestui serviciu."
10. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Poate fi membru al unui barou din România cel care îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) este cetãţean român şi are exerciţiul drepturilor civile şi politice;
b) este licenţiat al unei facultãţi de drept sau doctor în drept;
c) nu se gãseşte în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevãzute de prezenta lege;
d) este apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei.
(2) Îndeplinirea condiţiei prevãzute la lit. d) a alin. (1) trebuie doveditã cu certificat medical de sãnãtate, eliberat pe baza constatãrilor fãcute de o comisie medicalã constituitã în condiţiile prevãzute în statutul profesiei."
11. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Membrul unui barou din altã ţarã poate exercita profesia de avocat în România dacã îndeplineşte condiţiile prevãzute de lege, mai puţin cea cu privire la cetãţenia românã.
(2) Pentru a acorda consultanţã juridicã privind dreptul românesc, avocatul strãin are obligaţia de a susţine un examen de verificare a cunoştinţelor de drept românesc şi de limbã românã, organizat de U.N.B.R.
(3) Avocatul strãin poate exercita profesia de avocat în România, la alegere, în cadrul uneia dintre formele de organizare prevãzute la art. 5.
(4) Avocatul strãin nu poate pune concluzii orale sau scrise în faţa instanţelor judecãtoreşti şi a celorlalte organe jurisdicţionale şi judiciare, cu excepţia celor de arbitraj internaţional.
(5) Onorariile cuvenite avocatului strãin se vor înregistra şi se vor plãti integral în România.
(6) Avocatul strãin care exercitã profesia în România este obligat sã se înscrie în tabloul special ţinut de fiecare barou şi se supune prevederilor prezentei legi, ale statutului profesiei şi codului deontologic."
12. La articolul 15, literele b) şi d) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) activitãţi şi funcţii didactice în învãţãmântul juridic superior;
...........................................................................................................
d) calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier în proprietate intelectualã, consilier în proprietate industrialã, traducãtor autorizat, administrator sau lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare şi lichidare judiciarã, în condiţiile legii."
13. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Primirea în profesie se obţine pe baza unui examen organizat de barou, conform prevederilor prezentei legi şi ale statutului profesiei.
(2) La cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen:
a) titularul diplomei de doctor în drept;
b) cel care pânã la data primirii în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecãtor, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puţin 10 ani şi dacã nu i-a încetat activitatea din motive disciplinare care îl fac nedemn pentru profesia de avocat.
(3) De la prevederile alin. (1) sunt exceptate persoanele care au deţinut funcţia de judecãtor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie."
14. Dupã articolul 16 se introduce articolul 16^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 16^1. - Persoana care îndeplineşte condiţiile prevãzute de lege pentru a fi primitã în profesia de avocat poate solicita aceasta cu cel puţin 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare în sistemul de pensii şi asigurãri sociale din care face parte."
15. La articolul 17, alineatele (2) şi (5) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Condiţiile efectuãrii stagiului, drepturile şi obligaţiile avocatului stagiar, ale avocatului îndrumãtor, precum şi ale baroului faţã de aceştia sunt reglementate prin statutul profesiei.
......................................................................................
(5) Avocatul stagiar respins de trei ori la examenul de definitivare va fi exclus din profesie."
16. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Activitatea unui avocat stagiar poate fi îndrumatã numai de avocaţi definitivi cu o vechime de cel puţin 6 ani în aceastã calitate şi care se bucurã de o reputaţie profesionalã neştirbitã."
17. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - (1) Dobândeşte calitatea de avocat definitiv avocatul stagiar care a promovat examenul de definitivare în condiţiile art. 17, precum şi avocatul care a promovat examenul de absolvire a Institutului Naţional pentru Pregãtirea şi Perfecţionarea Avocaţilor, în condiţiile prevãzute de statutul profesiei.
(2) Dobândeşte calitatea de avocat definitiv cel înscris în profesie în condiţiile art. 16 alin. (2), dacã a fost definitivat în funcţia juridicã pe care a exercitat-o înainte de primirea în avocaturã.
(3) Dobândeşte calitatea de avocat definitiv cel care a fost înscris în profesie în condiţiile art. 16 alin. (2), dacã a promovat examen de definitivare în funcţia juridicã pe care a exercitat-o anterior. Cei care nu îndeplinesc condiţiile de vechime în profesiile anterioare vor fi obligaţi sã susţinã examenul de definitivare în avocaturã.
(4) Avocaţii - foşti judecãtori nu pot pune concluzii la instanţele unde au funcţionat, iar foştii procurori şi cadre de poliţie nu pot acorda asistenţã juridicã la unitatea de urmãrire penalã la care şi-au desfãşurat activitatea, timp de 2 ani de la încetarea funcţiei respective."
18. La articolul 20, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Profesia de avocat nu poate fi exercitatã la judecãtoriile, tribunalele, tribunalele specializate şi curţile de apel, precum şi la parchetele de pe lângã aceste instanţe, unde soţul avocatului sau ruda ori afinul sãu pânã la gradul al III-lea inclusiv îndeplineşte funcţia de judecãtor sau procuror."
19. La articolul 20, dupã alineatul (2) se introduc alineatele (3) şi (4) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Dispoziţiile alin. (1) se aplicã în mod corespunzãtor şi la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi la Parchetul Naţional Anticorupţie.
(4) Dispoziţiile alin. (1)-(3) se aplicã şi avocatului titular, avocatului asociat, avocatului colaborator sau salarizat în cadrul profesiei, care se foloseşte de forma de organizare profesionalã ori de raporturile de conlucrare profesionalã stabilite în condiţiile legii în scopul eludãrii acestor interdicţii, sub sancţiunea sãvârşirii unei abateri disciplinare grave."
20. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - (1) La înscrierea în barou avocatul depune în faţa consiliului baroului, în cadru solemn, urmãtorul jurãmânt:
Jur sã respect şi sã apãr Constituţia şi legile ţãrii, drepturile şi libertãţile omului şi sã exercit profesia de avocat cu cinste şi demnitate. Aşa sã-mi ajute Dumnezeu!
(2) Jurãmântul poate fi depus şi fãrã formula religioasã. În acest caz, jurãmântul va începe cu formula: Jur pe onoare şi conştiinţã!"
21. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Avocatul stagiar poate pune concluzii numai la judecãtorie şi poate asista ori reprezenta partea la organele şi instituţiile prevãzute la art. 3.
(2) Avocatul definitiv are dreptul sã punã concluzii la toate instanţele, cu excepţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Curţii Constituţionale, unde va putea pune concluzii dacã are o vechime neîntreruptã în profesie de cel puţin 5 ani de la definitivare."
22. La articolul 23, alineatele (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) A doua parte a tabloului va cuprinde cabinetele asociate, societãţile civile profesionale şi societãţile civile profesionale cu rãspundere limitatã, cu indicarea sediului şi a avocaţilor care le compun.
(3) Prin grija baroului, tabloul anual al avocaţilor şi modificãrile intervenite sunt comunicate la începutul fiecãrui an instanţelor judecãtoreşti, organelor de urmãrire penalã şi autoritãţilor administrative ale judeţului sau municipiului Bucureşti, precum şi U.N.B.R."
23. La articolul 24, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În cazurile în care existã incompatibilitate, decizia de primire în profesie va produce efectele numai de la data încetãrii stãrii de incompatibilitate, care trebuie rezolvatã în termen de douã luni de la emiterea deciziei."
24. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Exercitarea oricãrei activitãţi de asistenţã juridicã specificã profesiei de avocat şi prevãzutã la art. 3 de cãtre o persoanã fizicã sau juridicã ce nu are calitatea de avocat înscris într-un barou şi pe tabloul avocaţilor acelui barou constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale."
25. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Calitatea de avocat înceteazã:
a) prin renunţarea scrisã la exerciţiul profesiei;
b) prin deces;
c) dacã împotriva avocatului s-a luat mãsura excluderii din profesie ca sancţiune disciplinarã;
d) dacã avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptã prevãzutã de legea penalã şi care îl face nedemn de a fi avocat, conform legii."
26. Articolul 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - Calitatea de avocat este suspendatã:
a) în caz de incompatibilitate, pe durata existenţei acestei stãri;
b) pe perioada interdicţiei de a profesa, dispusã prin hotãrâre judecãtoreascã sau disciplinarã;
c) în caz de neplatã totalã sau parţialã a taxelor şi a contribuţiilor profesionale cãtre barou, cãtre U.N.B.R. şi cãtre sistemul propriu de asigurãri sociale, timp de 3 luni de la scadenţa acestora şi pânã la lichidarea integralã a datoriilor;
d) la cererea scrisã a avocatului."
27. La articolul 28, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Avocatul, precum şi clientul au dreptul sã renunţe la contractul de asistenţã juridicã sau sã îl modifice de comun acord, în condiţiile prevãzute de statutul profesiei. Renunţarea unilateralã a clientului nu constituie cauzã de exonerare pentru plata onorariului cuvenit, pentru serviciile avocaţiale prestate, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de avocat în interesul procesual al clientului."
28. Articolul 30 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - (1) Pentru activitatea sa profesionalã avocatul are dreptul la onorariu şi la acoperirea tuturor cheltuielilor fãcute în interesul procesual al clientului sãu.
(2) În acest scop, avocatul poate sã îşi deschidã un cont bancar pentru încasarea onorariilor şi altul pentru depunerea sumelor primite de la client pentru cheltuieli procesuale în interesul acestuia. Modul de administrare a sumelor predate de client avocatului, pentru cheltuieli procesuale în interesul sãu, va fi stabilit prin convenţia dintre avocat şi client, în condiţiile prevãzute de statutul profesiei.
(3) Contractul de asistenţã juridicã, legal încheiat, este titlu executoriu. Învestirea cu formulã executorie este de competenţa judecãtoriei în a cãrei razã teritorialã se aflã sediul profesional al avocatului. Restanţele din onorarii şi alte cheltuieli efectuate de avocat în interesul procesual al clientului sãu se recupereazã potrivit dispoziţiilor statutului profesiei."
29. Articolul 31 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - Contestaţiile şi reclamaţiile privind onorariile se soluţioneazã de decanul baroului. Decizia decanului poate fi atacatã la consiliul baroului."
30. Dupã articolul 31 se introduce articolul 31^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 31^1. - (1) Cheltuielile efectuate pentru investiţii de sediu, de dotãri şi utilitãţi necesare cabinetelor de avocaţi sau altor forme de exercitare a profesiei la înfiinţarea lor în temeiul art. 5 şi care se efectueazã pe o perioadã de 3 ani de la intrarea în exerciţiul profesiei, se scad din veniturile impozabile, eşalonat, pânã la achitarea investiţiei. Pentru avocaţii stagiari, termenul de 3 ani se calculeazã de la data definitivãrii în profesie.
(2) De prevederile alin. (1) un avocat poate beneficia o singurã datã.
(3) Destinaţia profesionalã a investiţiilor prevãzute la alin. (1) trebuie menţinutã şi acestea nu pot fi înstrãinate prin acte între vii pe o perioadã de 5 ani de la expirarea termenului de 3 ani, cu excepţia cesiunilor între avocaţi, prevãzute la art. 5 alin. (9).
(4) Nerespectarea prevederilor alin. (3) atrage nulitatea de drept a actului de înstrãinare şi plata facilitãţilor de care s-a beneficiat, majorate cu procentul corespunzãtor dobânzii legale."
31. La articolul 33, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - (1) Pentru asigurarea secretului profesional, actele şi lucrãrile cu caracter profesional aflate asupra avocatului sau în cabinetul sãu sunt inviolabile. Percheziţionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului sãu sau ridicarea de înscrisuri şi bunuri nu poate fi fãcutã decât de procuror, în baza unui mandat emis în condiţiile legii."
32. La articolul 34, dupã alineatul (1) se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul în care clientul se aflã în stare de arest sau detenţie, administraţia locului de arest ori detenţie are obligaţia de a lua mãsurile necesare pentru respectarea drepturilor prevãzute la alin. (1)."
33. Articolul 35 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - Avocatul care profeseazã individual, cabinetele asociate, societatea civilã profesionalã şi societatea civilã profesionalã cu rãspundere limitatã au dreptul la sediu profesional în circumscripţia baroului în care sunt înscrişi şi la sedii secundare în alt barou din ţarã sau din strãinãtate unde sunt luaţi în evidenţã."
34. La articolul 37, alineatele (5) şi (6) vor avea urmãtorul cuprins:
"(5) Avocatul este obligat sã respecte solemnitatea şedinţei de judecatã, sã nu foloseascã cuvinte sau expresii de naturã a aduce atingere autoritãţii, demnitãţii şi onoarei completului de judecatã, procurorului, celorlalţi avocaţi şi pãrţilor ori reprezentanţilor acestora din proces.
(6) Avocatul nu rãspunde penal pentru susţinerile fãcute oral sau în scris, în forma adecvatã şi cu respectarea prevederilor alin. (5), în faţa instanţelor de judecatã, a organelor de urmãrire penalã sau a altor organe administrative de jurisdicţie şi numai dacã aceste susţineri sunt în legãturã cu apãrarea în acea cauzã şi sunt necesare stabilirii adevãrului."
35. La articolul 37, dupã alineatul (6) se introduce alineatul (7) cu urmãtorul cuprins:
"(7) Nerespectarea de cãtre avocat a prevederilor alin. (5) şi (6) constituie abatere disciplinarã gravã. Rãspunderea disciplinarã nu exclude rãspunderea juridicã penalã sau civilã, dupã caz."
36. Dupã articolul 37 se introduce articolul 37^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 37^1. - Urmãrirea penalã şi trimiterea în judecatã a avocatului pentru fapte penale sãvârşite în exercitarea profesiei sau în legãturã cu aceasta se pot face numai cu aprobarea procurorului general al parchetului de pe lângã curtea de apel în a cãrei razã de competenţã s-au sãvârşit faptele."
37. Articolul 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - Avocatul este dator sã studieze temeinic cauzele care i-au fost încredinţate, angajate sau din oficiu, sã se prezinte la fiecare termen la instanţele de judecatã sau la organele de urmãrire penalã ori la alte instituţii, conform mandatului încredinţat, sã manifeste conştiinciozitate şi probitate profesionalã, sã pledeze cu demnitate faţã de judecãtori şi de pãrţile din proces, sã depunã concluzii scrise sau note de şedinţã ori de câte ori natura sau dificultatea cauzei cere aceasta ori instanţa de judecatã dispune în acest sens. Nerespectarea imputabilã a acestor îndatoriri profesionale constituie abatere disciplinarã."
38. Articolul 42 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 42. - Avocatul este obligat sã ţinã evidenţele cerute de lege şi de statut cu privire la cauzele în care s-a angajat şi sã achite cu regularitate şi la timp taxele şi contribuţiile stabilite pentru formarea bugetului baroului şi a fondurilor Casei de Asigurãri a Avocaţilor din România şi ale filialelor. Bugetul U.N.B.R. este format din contribuţiile barourilor, stabilite conform legii şi statutului profesiei."
39. Articolul 45 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 45. - (1) Avocatul este obligat sã poarte robã în faţa instanţelor judecãtoreşti.
(2) Caracteristicile robei sunt cele stabilite prin statutul profesiei.
(3) Purtarea robei în afara incintei instanţei judecãtoreşti este interzisã, cu excepţia cazurilor în care avocatul este delegat de cãtre organele profesiei sã reprezinte baroul sau U.N.B.R. într-o ocazie care impune aceastã ţinutã."
40. La articolul 51, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Convocarea se face prin afişare la sediul baroului, la sediul serviciilor de asistenţã din judeţ şi prin publicare într-un ziar local cu cel puţin 15 zile înainte de data stabilitã."
41. La articolul 52, dupã alineatul (3) se introduce alineatul (3^1) cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Adunãrile generale de alegere a organelor de conducere a baroului sunt legal constituite numai cu prezenţa majoritãţii membrilor baroului. Pentru Baroul Bucureşti alegerea organelor de conducere a baroului se face prin desemnare de reprezentanţi - electori, potrivit procedurii stabilite prin statutul profesiei."
42. La articolul 52, alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Hotãrârile adunãrii generale se iau cu votul majoritãţii membrilor prezenţi, în afarã de cazurile în care legea prevede alt cvorum de şedinţã şi de vot."
43. La articolul 53, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Consiliul baroului are urmãtoarele atribuţii:
a) adoptã hotãrâri pentru aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei legi şi ale statutului profesiei;
b) duce la îndeplinire hotãrârile Consiliului U.N.B.R. şi ale adunãrii generale a baroului;
c) întocmeşte, modificã şi dã publicitãţii tabloul anual al avocaţilor, membri ai baroului, şi îl comunicã celor în drept;
d) adoptã mãsuri pentru organizarea controlului profesional, disciplinar şi deontologic, pentru soluţionarea sesizãrilor şi reclamaţiilor, în condiţiile prevãzute de lege şi de statutul profesiei;
e) verificã şi constatã îndeplinirea condiţiilor legale ale cererilor de primire în profesie şi aprobã primirea în profesie cu examen sau cu scutire de examen;
f) hotãrãşte asupra stãrii de incompatibilitate şi asupra încetãrii acesteia;
g) soluţioneazã cererile de transfer în conformitate cu prevederile legii şi ale statutului profesiei;
h) verificã şi constatã dacã actele privind constituirea, modificarea şi schimbarea formelor de exercitare a profesiei, precum şi convenţiile de grupare sau de conlucrare profesionalã îndeplinesc condiţiile prevãzute de lege şi de statutul profesiei; organizeazã şi ţine evidenţa acestora;
i) coordoneazã activitatea filialelor sau sucursalelor Casei de Asigurãri a Avocaţilor din raza de competenţã;
j) organizeazã conferinţele de stagiu, cercurile de studii şi editeazã publicaţiile baroului;
k) organizeazã şi îndrumã activitatea serviciilor de asistenţã juridicã din judeţ, potrivit legii şi statutului profesiei;
l) sesizeazã comisia de disciplinã cu judecarea abaterilor disciplinare ale avocaţilor;
m) suspendã din exercitarea profesiei, pe durata neplãţii taxelor, avocatul care nu achitã taxele şi contribuţiile prevãzute de lege şi de statutul profesiei timp de 3 luni de la scadenţa acestora, dacã a fost avertizat despre neplatã şi nu s-a conformat obligaţiei;
n) soluţioneazã contestaţiile împotriva deciziei decanului privind onorariile;
o) stabileşte cota de contribuţie a avocaţilor la bugetul baroului;
p) acceptã donaţiile şi legatele fãcute baroului;
q) aprobã statul de funcţii şi angajeazã personalul baroului;
r) întocmeşte proiectul de buget anual, pe care îl supune adunãrii generale şi administreazã patrimoniul baroului;
s) prezintã anual adunãrii generale, spre aprobare, raportul de activitate a consiliului şi a decanului, de gestiune curentã şi de gestionare a patrimoniului baroului;
t) alege prodecanul baroului;
u) soluţioneazã plângerile şi contestaţiile împotriva deciziilor decanului baroului;
v) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau hotãrâte de Consiliul U.N.B.R. ori de biroul executiv al U.N.B.R."
44. La articolul 55 alineatul (1), dupã litera f) se introduce litera g) cu urmãtorul cuprins:
"g) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau hotãrâte de organele de conducere ale U.N.B.R. şi date în competenţa sa."
45. La articolul 55, alineatele (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prodecanul îl înlocuieşte pe decan la cererea sau în absenţa acestuia.
(3) Dacã decanul şi prodecanul sunt în imposibilitate temporarã de a-şi exercita funcţiile, consiliul baroului poate delega un consilier pentru a îndeplini, în tot sau în parte, atribuţiile decanului."
46. La articolul 55, dupã alineatul (3) se introduce alineatul (4) cu urmãtorul cuprins:
"(4) La Baroul Bucureşti, consiliul baroului alege 2 prodecani. Decanul este înlocuit, la cerere sau în absenţa sa, de cãtre prodecanul pe care îl desemneazã în scris."
47. Articolul 56 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 56. - Avocatul nemulţumit de decizia decanului o poate ataca la consiliul baroului."
48. La capitolul IV, titlul secţiunii a 2-a va avea urmãtorul cuprins:
"SECŢIUNEA a 2-a
Uniunea Naţionalã a Barourilor din România - U.N.B.R."
49. Articolul 57 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 57. - (1) Uniunea Naţionalã a Barourilor din România - U.N.B.R. este formatã din toate barourile din România şi are sediul în capitala ţãrii, municipiul Bucureşti.
(2) U.N.B.R. este persoanã juridicã de interes public, are patrimoniu şi buget proprii.
(3) Bugetul U.N.B.R. se formeazã din contribuţia barourilor în cote stabilite de Congresul avocaţilor. Patrimoniul U.N.B.R. poate fi folosit şi în activitãţi producãtoare de venituri, în condiţiile legii.
(4) Baroul de avocaţi se constituie şi funcţioneazã numai în cadrul U.N.B.R., potrivit prezentei legi şi statutului profesiei.
(5) U.N.B.R. este succesoarea de drept a Uniunii Avocaţilor din România."
50. Articolul 58 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 58. - (1) Organele de conducere ale U.N.B.R. sunt:
a) Congresul avocaţilor;
b) Consiliul U.N.B.R.;
c) Comisia permanentã a U.N.B.R.;
d) preşedintele U.N.B.R.
(2) În cadrul U.N.B.R. se constituie şi funcţioneazã:
a) Comisia centralã de cenzori;
b) Comisia centralã de disciplinã;
c) aparatul tehnic-administrativ."
51. Articolul 59 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 59. - (1) Congresul avocaţilor este constituit din delegaţi ai fiecãrui barou, potrivit normei de reprezentare stabilite de statutul profesiei, şi din membrii Consiliului U.N.B.R.
(2) Congresul avocaţilor se întruneşte anual în sesiune ordinarã, la convocarea Consiliului U.N.B.R.
(3) La cererea a cel puţin unei treimi din numãrul barourilor, Consiliul U.N.B.R. este obligat sã convoace Congresul avocaţilor în sesiune extraordinarã."
52. La articolul 61, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 61. - (1) Congresul avocaţilor are urmãtoarele atribuţii:
a) analizeazã şi aprobã raportul anual al Consiliului U.N.B.R.;
b) alege Comisia centralã de cenzori şi Consiliul de conducere al Casei de Asigurãri a Avocaţilor;
c) face propuneri autoritãţilor cu drept de iniţiativã legislativã privind profesia de avocat;
d) adoptã şi modificã statutul profesiei şi statutul Casei de Asigurãri a Avocaţilor, în conformitate cu prevederile prezentei legi şi pe baza proiectelor întocmite de Consiliul U.N.B.R.;
e) adoptã hotãrâri privitoare la relaţiile dintre barouri, perfecţionarea pregãtirii profesionale şi respectarea regulilor deontologice ale profesiei;
f) alege şi revocã membrii Comisiei centrale de disciplinã. Fiecare barou are dreptul de a propune câte un candidat pentru Comisia centralã de disciplinã. Competenţa şi procedura de judecatã ale Comisiei centrale de disciplinã se stabilesc prin statut;
g) aprobã bugetul anual al Casei de Asigurãri a Avocaţilor şi execuţia bugetarã anualã;
h) aprobã bugetul anual al U.N.B.R. şi execuţia bugetarã anualã a acestuia şi stabileşte cota de contribuţie a barourilor la formarea bugetului U.N.B.R.. Cheltuielile necesare organizãrii congreselor se suportã de cãtre fiecare barou în funcţie de numãrul reprezentanţilor sãi."
53. La articolul 62, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 62. - (1) Consiliul U.N.B.R. este format din decanii barourilor şi reprezentanţii barourilor aleşi potrivit normei de reprezentare stabilite în statutul profesiei.
(2) Mandatul de membru al Consiliului U.N.B.R. este de 4 ani. În cazul încetãrii mandatului unuia dintre ei, înlocuitorul sãu executã diferenţa de mandat. Înlocuitorul este desemnat în condiţiile prevãzute la alin. (1)."
54. La articolul 62, dupã alineatul (3) se introduc alineatele (4), (5) şi (6) cu urmãtorul cuprins:
"(4) Consiliul U.N.B.R. se întruneşte trimestrial la convocarea preşedintelui U.N.B.R. Convocarea se face cu cel puţin 15 zile înainte de data şedinţei.
(5) La cererea a cel puţin unei treimi din numãrul membrilor Consiliului U.N.B.R. sau în situaţii excepţionale, preşedintele U.N.B.R. va convoca Consiliul U.N.B.R. în şedinţã extraordinarã, în cel mult 10 zile de la data solicitãrii sau a evenimentului justificativ.
(6) Consiliul U.N.B.R. lucreazã în prezenţa a cel puţin douã treimi din numãrul membrilor sãi şi adoptã hotãrâri valabile cu votul majoritãţii membrilor prezenţi."
55. Articolul 63 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 63. - Consiliul U.N.B.R. are urmãtoarele atribuţii:
a) este organul reprezentativ şi deliberativ al barourilor din România şi asigurã activitatea permanentã a U.N.B.R.;
b) duce la îndeplinire hotãrârile Congresului avocaţilor;
c) rezolvã orice probleme interesând profesia de avocat între sesiunile Congresului avocaţilor, cu excepţia acelora care sunt date în competenţa exclusivã a Congresului avocaţilor;
d) exercitã controlul asupra activitãţii şi asupra hotãrârilor Comisiei permanente a U.N.B.R.;
e) organizeazã examenul de verificare a cunoştinţelor de drept românesc şi de limba românã ale avocaţilor strãini;
f) organizeazã şi conduce activitatea Institutului Naţional de Pregãtire şi Perfecţionare a Avocaţilor, constituit ca persoanã juridicã de drept privat nonprofit şi care nu face parte din sistemul naţional de învãţãmânt şi nu este supus procedurilor de autorizare şi acreditare;
g) adoptã hotãrâri în toate problemele privind pregãtirea şi perfecţionarea profesionalã a avocaţilor, precum şi recomandãri privind relaţiile dintre barouri;
h) asigurã caracterul unitar al examenelor de primire şi de definitivare în profesie;
i) organizeazã şi supravegheazã serviciul statistic general al U.N.B.R.;
j) organizeazã şi editeazã publicaţiile U.N.B.R. şi sprijinã publicaţiile barourilor;
k) întocmeşte proiectul de buget al U.N.B.R. şi îl supune spre aprobare Congresului avocaţilor, precum şi execuţia bugetarã anualã a bugetului U.N.B.R.;
l) întocmeşte raportul anual de activitate şi de gestiune a patrimoniului U.N.B.R. şi le supune spre aprobare Congresului avocaţilor;
m) stãruie pentru realizarea bugetului U.N.B.R. şi executarea de cãtre barouri a hotãrârilor adoptate de Congresul avocaţilor şi de Consiliul U.N.B.R.;
n) alege şi revocã preşedintele şi vicepreşedinţii U.N.B.R. şi membrii Comisiei permanente a U.N.B.R., dintre membrii sãi, avocaţi cu o vechime mai mare de 10 ani în profesie, pentru un mandat de 4 ani;
o) verificã legalitatea şi temeinicia deciziilor de primire în profesie, date de cãtre consiliile barourilor, la cererea persoanelor interesate;
p) anuleazã hotãrârile barourilor pentru cauze de nelegalitate şi rezolvã plângerile şi contestaţiile fãcute împotriva hotãrârilor adoptate de consiliile barourilor, în cazurile prevãzute de lege şi de statutul profesiei;
q) înfiinţeazã Casa Centralã de Credit şi Ajutor a Avocaţilor şi controleazã activitatea acesteia;
r) coordoneazã activitatea Casei de Asigurãri a Avocaţilor şi adoptã regulamentul acesteia;
s) îndeplineşte şi alte atribuţii prevãzute de lege şi adoptã hotãrâri în interesul profesiei, cu respectarea legii;
t) acordã, la propunerea Comisiei permanente a U.N.B.R., titlul de membru de onoare, respectiv de preşedinte de onoare al U.N.B.R."
56. Articolul 64 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 64. - Comisia permanentã a U.N.B.R. se compune din 15 membri, dintre care 5 membri sunt reprezentanţi ai Baroului Bucureşti, iar 10 membri sunt reprezentanţi ai celorlalte barouri din ţarã. Preşedintele şi vicepreşedinţii U.N.B.R. sunt membri de drept ai Comisiei permanente a U.N.B.R. şi se includ în cei 15 membri. Mandatul membrilor Comisiei permanente a U.N.B.R. este de 4 ani. În caz de încetare a mandatului unui membru al Comisiei permanente a U.N.B.R., desemnarea înlocuitorului se face pe aceleaşi criterii şi înlocuitorul executã diferenţa de mandat. Unul dintre membrii Comisiei permanente a U.N.B.R. îndeplineşte funcţia de secretar al acesteia şi este desemnat prin vot de Comisia permanentã a U.N.B.R. Preşedintele U.N.B.R. este şi preşedintele Comisiei permanente a U.N.B.R."
57. Articolul 65 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 65. - (1) Comisia permanentã a U.N.B.R. are urmãtoarele atribuţii:
a) este organul executiv al Consiliului U.N.B.R., cu activitate permanentã şi de legãturã cu barourile U.N.B.R.;
b) duce la îndeplinire hotãrârile Congresului avocaţilor şi ale Consiliului U.N.B.R. şi supravegheazã executarea acestor hotãrâri de cãtre barouri, adoptând decizii corespunzãtoare;
c) organizeazã serviciile Consiliului U.N.B.R. şi serviciile proprii şi angajeazã personalul acestora;
d) asigurã execuţia bugetarã şi urmãreşte realizarea resurselor bugetului U.N.B.R.;
e) acceptã donaţiile şi legatele fãcute U.N.B.R.;
f) în realizarea atribuţiilor sale, emite decizii executorii.
(2) Comisia permanentã a U.N.B.R. este condusã de preşedintele U.N.B.R. şi lucreazã valabil în prezenţa majoritãţii membrilor sãi şi tot astfel adoptã deciziile.
(3) Comisia permanentã a U.N.B.R. îndeplineşte şi alte atribuţii stabilite de lege sau de organele ierarhice ale profesiei."
58. Articolul 66 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 66. - (1) Preşedintele U.N.B.R. are urmãtoarele atribuţii:
a) reprezintã U.N.B.R. în relaţiile cu persoanele fizice şi juridice din ţarã şi din strãinãtate;
b) încheie convenţii, acorduri şi contracte în numele U.N.B.R., cu autorizarea Consiliului U.N.B.R.;
c) convoacã şi conduce şedinţele Consiliului U.N.B.R. şi ale Comisiei permanente a U.N.B.R.;
d) ordonanţeazã cheltuielile bugetare şi extrabugetare ale U.N.B.R.;
e) semneazã actele Consiliului şi ale Comisiei permanente ale U.N.B.R.;
f) supravegheazã relaţiile dintre structurile centrale ale profesiei şi barouri, precum şi relaţiile dintre barouri;
g) acordã sprijin şi ajutor barourilor în relaţiile lor cu autoritãţile centrale şi locale;
h) vegheazã la asigurarea condiţiilor corespunzãtoare de desfãşurare a activitãţii avocaţilor la instanţele judecãtoreşti şi la organele de urmãrire penalã.
(2) Preşedintele este înlocuit, la cerere sau în absenţa sa, de cãtre vicepreşedintele pe care îl desemneazã în acest scop."
59. Articolul 67 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 67. - Consiliul U.N.B.R. stabileşte personalul necesar îndeplinirii atribuţiilor funcţiei pentru preşedintele U.N.B.R."
60. La articolul 71, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Anchetarea abaterii şi exercitarea acţiunii disciplinare privind decanii barourilor şi membrii Consiliului U.N.B.R. sunt de competenţa Consiliului U.N.B.R. Persoana anchetatã sau trimisã în judecatã disciplinarã nu participã la luarea hotãrârii."
61. La articolul 72, alineatele (2), (3) şi (4) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) În cadrul U.N.B.R. este organizatã şi funcţioneazã Comisia centralã de disciplinã, care judecã:
a) ca instanţã de fond, în complet de 3 membri, abaterile sãvârşite de membrii Consiliului U.N.B.R. şi de decanii barourilor;
b) în contestaţie, în complet de 5 membri, potrivit prevederilor statutului profesiei.
(3) Recursul declarat împotriva deciziei disciplinare a Comisiei centrale de disciplinã, ca instanţã de fond, este judecat de Consiliul U.N.B.R. constituit ca instanţã disciplinarã în plenul sãu, în afarã de persoana implicatã în cauzã.
(4) Împotriva hotãrârilor pronunţate potrivit alin. (2) şi (3), partea interesatã poate declara recurs la secţia de contencios a Curţii de Apel Bucureşti, a cãrei hotãrâre este definitivã şi irevocabilã."
62. La articolul 72, dupã alineatul (4) se introduce alineatul (5) cu urmãtorul cuprins:
"(5) Procedura judecãrii abaterilor disciplinare este stabilitã în statutul profesiei şi se completeazã cu prevederile Codului de procedurã civilã."
63. La articolul 73 alineatul (1), litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) amendã de la 500.000 lei la 5.000.000 lei, care se face venit la bugetul baroului. Plata amenzii se va face în termen de 30 de zile de la data rãmânerii definitive a hotãrârii disciplinare. Neachitarea în acest termen atrage suspendarea de drept din exerciţiul profesiei, pânã la achitarea sumei. Limitele amenzii disciplinare se actualizeazã periodic de cãtre Consiliul U.N.B.R., în funcţie de rata inflaţiei."
64. Articolul 75 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 75. - (1) În cadrul U.N.B.R. este organizatã şi funcţioneazã Casa de Asigurãri a Avocaţilor, în scopul stabilirii şi acordãrii pensiilor şi ajutoarelor sociale cuvenite avocaţilor şi urmaşilor acestora cu drepturi proprii la pensie, în condiţiile prevãzute de legea specialã.
(2) Organizarea şi funcţionarea Casei de Asigurãri a Avocaţilor se stabilesc de Congresul avocaţilor prin statutul acesteia."
65. La articolul 76, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Avocatul înscris în barou, cu drept de exercitare a profesiei, este obligat sã contribuie la constituirea fondului Casei de Asigurãri a Avocaţilor. Contribuţia nu poate fi mai micã decât suma stabilitã de Consiliul U.N.B.R., astfel încât sã acopere nevoile curente de platã ale Casei de Asigurãri a Avocaţilor. Avocaţii pot face parte şi din alte forme de asigurãri sociale."
66. La articolul 79, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Consiliul alege din rândurile sale un preşedinte şi un vicepreşedinte. Unul dintre membri, desemnat de preşedinte, îndeplineşte şi funcţia de secretar al consiliului."
67. Articolul 81 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 81. - Prezenta lege va fi pusã în aplicare astfel:
a) actualele organe de conducere ale Uniunii Avocaţilor din România îşi vor îndeplini în continuare atribuţiile, potrivit legii şi statutului profesiei, ca organe de conducere ale U.N.B.R., pe întreaga duratã a mandatului pentru care au fost alese;
b) Consiliul U.N.B.R. va elabora proiectul statutului profesiei şi îl va adopta în termen de cel mult 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi*). Statutul profesiei va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I;
c) formele noi de asociere pentru exercitarea profesiei de avocat se vor organiza şi vor funcţiona numai dupã intrarea în vigoare a noului statut al profesiei."
68. Articolul 82 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 82. - (1) La data intrãrii în vigoare a prezentei legi*) persoanele fizice sau juridice care au fost autorizate în baza altor acte normative ori au fost încuviinţate prin hotãrâri judecãtoreşti sã desfãşoare activitãţi de consultanţã, reprezentare sau asistenţã juridicã, în orice domenii, îşi înceteazã de drept activitatea. Continuarea unor asemenea activitãţi constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale.
(2) De asemenea, la data intrãrii în vigoare a prezentei legi*) înceteazã de drept efectele oricãrui act normativ, administrativ sau jurisdicţional prin care au fost recunoscute ori încuviinţate activitãţi de consultanţã, reprezentare şi asistenţã juridicã contrare dispoziţiilor prezentei legi.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplicã profesiei de consilier juridic, care va fi exercitatã potrivit dispoziţiilor <>Legii nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic.
(4) Consiliile şi decanii barourilor au obligaţia şi autorizarea sã urmãreascã ducerea la îndeplinire a prevederilor alin. (1) şi (2) şi sã ia mãsurile legale în acest sens."
69. Articolul 83 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 83. - La data intrãrii în vigoare a prezentei legi*), denumirea Uniunea Avocaţilor din România se înlocuieşte cu denumirea Uniunea Naţionalã a Barourilor din România, în toate actele normative."
70. Dupã articolul 83 se introduce articolul 84 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 84. - La data intrãrii în vigoare a prezentei legi*) orice dispoziţii contrare se abrogã."
ART. II
<>Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 113 din 6 martie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 30 de zile, dându-se textelor o nouã numerotare.
---------
*) Prevederile art. 81 lit. b), art. 82, 83 şi 84 fac referire la Legea nr. 255/2004.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR PREŞEDINTELE SENATULUI
VALER DORNEANU NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 16 iunie 2004.
Nr. 255.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016