Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 253 din 10 iunie 2003  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 132/1999 privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 253 din 10 iunie 2003 pentru modificarea si completarea Legii nr. 132/1999 privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 429 din 18 iunie 2003
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. I
<>Legea nr. 132/1999 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 348 din 23 iulie 1999, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Se înfiinţeazã Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, autoritate administrativã autonomã, cu personalitate juridicã, având sediul în municipiul Bucureşti, piata Walter Maracineanu nr. 1-3, sectorul 1."
2. Dupã articolul 1 se introduce articolul 1^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 1^1. - Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor se constituie şi funcţioneazã în sistem tripartit şi are în componenta reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, ai organizaţiilor sindicale şi ai asociaţiilor patronale reprezentative la nivel naţional."
3. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor are rol consultativ în fundamentarea şi promovarea politicilor şi strategiilor de formare profesionalã a adulţilor.
(2) Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor coordoneazã şi controleazã la nivel naţional urmãtoarele activitãţi:
a) autorizarea furnizorilor de formare profesionalã, prin comisiile de autorizare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
b) elaborarea standardelor ocupationale;
c) evaluarea şi certificarea competentelor profesionale dobândite de adulti prin formare profesionalã continua."
4. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor are urmãtoarele atribuţii principale:
a) avizeazã proiectele de acte normative care au ca obiect formarea profesionalã a adulţilor;
b) colaboreazã în scopul realizãrii obiectului sau de activitate cu ministere şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, cu autoritãţi administrative autonome, cu organizaţii neguvernamentale naţionale şi internaţionale, cu furnizorii de formare profesionalã şi cu alte instituţii publice;
c) participa la proiecte şi programe naţionale şi internaţionale în domeniul formãrii profesionale a adulţilor;
d) participa la elaborarea criteriilor şi procedurilor de evaluare a furnizorilor de formare profesionalã a adulţilor, a regulamentelor, metodologiilor şi instrucţiunilor de lucru pentru comisiile de autorizare a furnizorilor de formare profesionalã a adulţilor, secretariatele tehnice ale acestora şi pentru comisiile de examinare;
e) stabileşte tarifele pentru serviciile de asistenta tehnica pentru elaborarea, verificarea şi aprobarea standardelor ocupationale şi a serviciilor de formare, evaluare, asistenta tehnica şi autorizare a centrelor de evaluare a competentelor profesionale;
f) întocmeşte şi actualizeazã Registrul naţional al furnizorilor autorizaţi de formare profesionalã a adulţilor;
g) elaboreazã criterii specifice şi proceduri unitare privind realizarea şi utilizarea standardelor ocupationale;
h) aproba noi standarde ocupationale şi le actualizeazã pe cele existente, conform evolutiilor pe piata muncii;
i) elaboreazã metodologia de evaluare şi certificare a competentelor profesionale a adulţilor pe baza standardelor ocupationale, care va fi aprobatã prin ordin comun al ministrului muncii şi solidaritãţii sociale şi al ministrului educaţiei şi cercetãrii;
j) tipareste şi gestioneazã certificatele de competenta profesionalã, eliberate de centrele de evaluare autorizate persoanelor care solicita sa fie evaluate;
k) autorizeaza centrele de evaluare a competentelor profesionale şi certifica evaluatorii de competente profesionale;
l) dezvolta bãnci de date care includ standarde ocupationale, centrele de evaluare autorizate şi certificatele de competenta profesionalã;
m) efectueazã activitãţi de pregãtire, transfer de cunoştinţe şi asistenta tehnica în domeniul sau de activitate.
(2) Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor exercita şi alte atribuţii în domeniul sau de activitate, care se stabilesc, în condiţiile legii, prin regulamentul de organizare şi funcţionare.
(3) Modalitãţile de realizare a atribuţiilor prevãzute la alin. (1) se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor.
(4) În exercitarea atribuţiilor sale, Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor poate solicita autoritãţilor şi instituţiilor publice informaţii, date statistice şi studii elaborate în domeniul formãrii profesionale, iar acestea au obligaţia sa i le punã la dispoziţie."
5. Dupã articolul 3 se introduc articolele 3^1 şi 3^2 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 3^1. - Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale şi Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii exercita controlul asupra modului în care este organizatã şi se desfãşoarã formarea profesionalã a adulţilor, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionalã a adulţilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 711 din 30 septembrie 2002.
Art. 3^2. - În cadrul Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor se înfiinţeazã un compartiment specializat propriu de audit public intern, care funcţioneazã în mod independent."
6. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor este constituit din 15 membri, dupã cum urmeazã:
a) 5 membri numiţi prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului muncii şi solidaritãţii sociale şi a ministrului educaţiei şi cercetãrii;
b) 5 membri desemnaţi prin consens de asociaţiile patronale reprezentative la nivel naţional;
c) 5 membri desemnaţi prin consens de organizaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional.
(2) Sunt reprezentative la nivel naţional organizaţiile sindicale şi asociaţiile patronale care îndeplinesc condiţiile prevãzute de lege."
7. Alineatele (2) şi (8) ale articolului 8 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Preşedintele este numit din rândul membrilor Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, prin decizie a primului-ministru, la propunerea comuna a ministrului muncii şi solidaritãţii sociale şi a ministrului educaţiei şi cercetãrii.
................................................................
(8) Revocarea preşedintelui se decide de cãtre primul-ministru, la propunerea comuna a ministrului muncii şi solidaritãţii sociale şi a ministrului educaţiei şi cercetãrii."
8. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Pentru exercitarea atribuţiilor ce îi revin, Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor este ajutat de un secretariat tehnic a cãrui structura organizatoricã, cuprinzând 25 de posturi, este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta lege.
(2) Secretariatul tehnic este condus de un director general, numit de preşedintele Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, pe baza de concurs organizat în condiţiile legii, care are şi calitatea de ordonator tertiar de credite.
(3) În cadrul secretariatului tehnic funcţioneazã şi Direcţia pentru standarde ocupationale şi atestare, care preia pe baza de concurs sau examen, dupã caz, personalul încadrat la unitatea de cercetare şi servicii tehnice, din cadrul Consiliului pentru Standarde Ocupationale şi Atestare, care se desfiinţeazã.
(4) Statul de funcţii pentru Secretariatul tehnic al Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor se aproba de cãtre plenul Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, cu avizul Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale."
9. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Salarizarea personalului secretariatului tehnic se face în conformitate cu prevederile legale aplicabile personalului din instituţiile publice centrale."
10. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Finanţarea cheltuielilor Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor se asigura de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale, pentru urmãtoarele categorii de cheltuieli:
a) cheltuieli de personal;
b) cheltuieli de întreţinere şi funcţionare şi cheltuieli de capital;
c) indemnizaţiile preşedintelui şi ale membrilor Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor;
d) cheltuieli de transport, diurna şi cazare, în ţara şi în strãinãtate, pentru membrii Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor şi pentru personalul secretariatului tehnic al acestuia;
e) constituirea unui fond de protocol, la dispoziţia directorului general, similar cu cuantumul prevãzut de legislaţia în vigoare la nivelul organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale;
f) cheltuieli cu taxele de participare a membrilor Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor şi a personalului secretariatului tehnic la conferinţe, seminarii şi alte manifestãri interne organizate în domeniul de activitate al acestuia.
(2) Finanţarea cheltuielilor Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor se asigura şi din surse externe, care provin din proiecte cu finanţare externa, gestionarea acestora fiind reglementatã prin lege, prin hotãrâri ale Guvernului sau prin prevederile acordurilor internaţionale la care România este parte.
(3) Finanţarea cheltuielilor pentru plata indemnizaţiilor membrilor comisiilor de autorizare judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi ale specialiştilor pe domenii ocupationale, folosiţi de aceste comisii, cheltuielile pentru funcţionarea comisiilor de autorizare, cheltuielile cu salarizarea personalului secretariatelor tehnice, cheltuielile materiale pentru servicii şi cheltuielile de capital se efectueazã din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, de cãtre direcţiile generale de munca şi solidaritate socialã judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(4) Veniturile provenite din contravaloarea serviciilor de asistenta tehnica pentru elaborarea, verificarea, actualizarea şi aprobarea standardelor ocupationale, precum şi contravaloarea serviciilor de formare profesionalã, evaluare, asistenta tehnica, autorizare a centrelor de evaluare se vãrsa la bugetul de stat."
11. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor este aprobat prin ordin comun al ministrului muncii şi solidaritãţii sociale şi al ministrului educaţiei şi cercetãrii, în termen de 45 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi."
12. În cuprinsul legii, sintagma director executiv se înlocuieşte cu sintagma director general.
13. Anexa va avea urmãtorul cuprins:


"ANEXA

CONSILIUL NAŢIONAL DE FORMARE PROFESIONALĂ A ADULŢILOR

Numãrul maxim de posturi = 25

STRUCTURA ORGANIZATORICĂ
a secretariatului tehnic

┌────────────────┐
│DIRECTOR GENERAL│
└────────┬───────┘

│ ┌─────────────────────┐
│ │Compartimentul audit │
├─────────────────┤ public intern │
│ └─────────────────────┘



┌─────────────────────┼───────────────────────────┐
│ │ │
┌────────┴───────┐ ┌──────────┴────────────┐ ┌───────────┴────────┐
│ Direcţia │ │ Direcţia pentru │ │ Direcţia economico-│
│ metodologie │ │ standarde ocupationale│ │ financiarã" │
│ │ │ şi atestare │ │ │
└────────────────┘ └───────────────────────┘ └────────────────────┘



ART. II
(1) Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor preia toate drepturile şi obligaţiile legale şi contractuale ale Consiliului pentru Standarde Ocupationale şi Atestare.
(2) Activele şi pasivele Consiliului pentru Standarde Ocupationale şi Atestare, inclusiv dotãrile achiziţionate în cadrul proiectului 3724-RO care face obiectul Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu privire la reforma învãţãmântului preuniversitar, semnat la Washington la 23 mai 1994, ratificat prin <>Ordonanta Guvernului nr. 24/1994 , aprobatã prin <>Legea nr. 126/1994 , cu modificãrile ulterioare, se preiau pe baza de protocol de predare-primire de cãtre Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
ART. III
(1) La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 779/1999 privind aprobarea constituirii Consiliului pentru Standarde Ocupationale şi Atestare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 473 din 30 septembrie 1999, şi punctul IX al literei A din anexa nr. 2 "Consilii consultative ale Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii" la <>Hotãrârea Guvernului nr. 23/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 11 ianuarie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Toate angajamentele contractuale ale Consiliului pentru Standarde Ocupationale şi Atestare aflate în derulare la data intrãrii în vigoare a prezentei legi rãmân valabile, fiind preluate de cãtre Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, iar certificatele de competenta emise sub sigla acestuia sunt recunoscute pe piata muncii.
ART. IV
<>Legea nr. 132/1999 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 348 din 23 iulie 1999, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 5 mai 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 27 mai 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

Bucureşti, 10 iunie 2003.
Nr. 253.
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016