Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 249 din 14 decembrie 2010  pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2006 privind prevenirea si combaterea dopajului in sport    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 249 din 14 decembrie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2006 privind prevenirea si combaterea dopajului in sport

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 857 din 21 decembrie 2010

    Parlamentul României adoptã prezenta lege.

    ART. I
    <>Legea nr. 227/2006 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 14 iulie 2009, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 6 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
    "(2) În vederea exercitãrii atribuţiei prevãzute la alin. (1) lit. g), Agenţia achitã cotizaţiile stabilite de cãtre organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale internaţionale, conform baremelor acestora."
    2. La articolul 13 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
    "(2) Tarifele pentru formarea şi perfecţionarea ofiţerilor de control doping, precum şi tarifele pentru testarea suplimentelor nutritive se stabilesc prin ordin al preşedintelui Agenţiei."
    3. La articolul 23, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
    "(5) Agenţia recunoaşte, în condiţii de reciprocitate, testãrile doping efectuate, scutirile pentru uz terapeutic acordate, precum şi deciziile finale emise de cãtre orice semnatar al Codului, supuse dreptului la apel, care sunt în concordanţã cu prevederile Codului, în condiţiile legii."
    4. La articolul 28 alineatul (4), dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera b^1), cu urmãtorul cuprins:
    "b^1) termenului în care trebuie sã depunã o declaraţie cu privire la rezultatul constatat;".
    5. La articolul 29, partea introductivã şi litera a) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 29. - În cazul încãlcãrilor reglementãrilor anti-doping prevãzute la art. 2 alin. (2), care nu presupun analiza de probe biologice, Agenţia verificã circumstanţele în care a fost sãvârşitã posibila încãlcare a reglementãrilor anti-doping şi informeazã sportivul sau persoana în cauzã, federaţia sportivã naţionalã responsabilã, Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, federaţia internaţionalã responsabilã şi Agenţia Mondialã Anti-Doping asupra:
    a) reglementãrii anti-doping posibil încãlcate;".
    6. La articolul 29, dupã litera a) se introduce o nouã literã, litera a^1), cu urmãtorul cuprins:
    "a^1) termenului în care trebuie sã depunã o declaraţie cu privire la posibila încãlcare a reglementãrilor anti-doping;".
    7. La articolul 31, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 31. - (1) Agenţia poate dispune suspendarea provizorie a unui sportiv pe baza unui rezultat pozitiv pentru o substanţã specificã sau pe baza unei alte posibile încãlcãri a reglementãrilor anti-doping, dupã verificarea şi informarea prevãzute la art. 28 alin. (3) şi (4), respectiv la art. 29.
    (2) Suspendarea provizorie a unui sportiv pe baza unui rezultat pozitiv pentru o substanţã interzisã, cu excepţia substanţelor specifice, este obligatorie, dupã verificarea şi informarea prevãzute la art. 28 alin. (3) şi (4)."
    8. Dupã articolul 33 se introduc douã noi articole, articolele 33^1 şi 33^2, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 33^1. - În situaţia în care Comisia de audiere a sportivilor şi a personalului asistent al sportivilor care au încãlcat reglementãrile anti-doping considerã necesarã prezenţa la audieri a unor persoane, altele decât sportivul sau persoana din cadrul personalului asistent al sportivului în cauzã, acestea sunt obligate sã se prezinte în locul, ziua şi ora comunicate, având obligaţia sã declare tot ceea ce ştiu cu privire la posibila încãlcare a reglementãrilor anti-doping.
    Art. 33^2. - Faptele stabilite printr-o hotãrâre definitivã şi irevocabilã sau printr-o decizie a unei comisii disciplinare profesionale în domeniul care nu face obiectul unei cãi de atac reprezintã dovezi împotriva sportivului sau a altei persoane din cadrul personalului asistent care a sãvârşit acele fapte, în mãsura în care persoanele implicate nu dovedesc cã respectivele acte juridice încalcã principiile dreptãţii."
    9. La articolul 42, alineatul (4) se abrogã.
    10. La articolul 44 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
    "(2) Niciun demers nu va putea fi început împotriva vreunui sportiv sau a altei persoane din cadrul personalului asistent pentru o încãlcare a unei reglementãri anti-doping dupã expirarea perioadei prevãzute la alin. (1)."
    11. Dupã articolul 48 se introduce un nou articol, articolul 48^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 48^1. - (1) În situaţia în care, dupã luarea unei decizii în cazul unei prime încãlcãri a reglementãrilor anti-doping, Agenţia descoperã o nouã încãlcare a reglementãrilor anti-doping de cãtre sportiv sau altã persoanã din cadrul personalului asistent al acestuia, care a avut loc înainte de înştiinţarea despre prima încãlcare, Comisia de audiere a sportivilor şi a personalului asistent al sportivilor care au încãlcat reglementãrile anti-doping va aplica o sancţiune suplimentarã, pe baza sancţiunii care ar fi putut fi aplicatã dacã cele douã încãlcãri ar fi fost judecate în acelaşi timp.
    (2) Sportivul va fi descalificat la toate competiţiile desfãşurate începând cu data primei încãlcãri, rezultatele obţinute de cãtre sportiv în competiţii fiind invalidate."
    12. Dupã articolul 60 se introduce un nou articol, articolul 60^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 60^1. - În situaţia în care Comisia de audiere a sportivilor şi a personalului asistent al sportivilor care au încãlcat reglementãrile anti-doping, în cadrul procedurii de audiere, nu emite o decizie în termenul prevãzut la art. 33 alin. (3), Agenţia Mondialã Anti-Doping poate face contestaţie la Curtea de arbitraj sportiv de la Lausanne. În situaţia în care Curtea de arbitraj sportiv de la Lausanne stabileşte cã a fost sãvârşitã o încãlcare a reglementãrilor anti-doping şi cã Agenţia Mondialã Anti-Doping a acţionat corect în a alege sã facã contestaţie, atunci cheltuielile efectuate de cãtre Agenţia Mondialã Anti-Doping în soluţionarea contestaţiei vor fi suportate de cãtre Agenţie."
    13. Dupã articolul 62 se introduce un nou articol, articolul 62^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 62^1. - Federaţiile sportive naţionale au obligaţia de a suporta costurile analizelor de laborator cu rezultat pozitiv, atât pentru proba A, cât şi/sau pentru proba B, efectuate pentru sportivii legitimaţi ai unui membru al federaţiei, structurã sportivã posesoare a certificatului de identitate sportivã."
    14. Dupã articolul 64 se introduce un nou articol, articolul 64^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 64^1. - (1) În vederea protejãrii sãnãtãţii sportivilor şi prevenirii dopajului în sport, federaţiile sportive naţionale, cluburile sportive şi ligile profesioniste au obligaţia sã îşi prevadã în bugetul anual sume destinate testãrii doping a sportivilor.
    (2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 10.000 lei la 30.000 lei."
    15. La articolul 67, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Nerespectarea prevederilor art. 25 alin. (2) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 1.000 lei la 10.000 lei."
    16. La articolul 67, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(2^1) Nerespectarea prevederilor art. 33^1 constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 1.500 lei la 2.500 lei."
    17. Articolul 68 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 68. - (1) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesuluiverbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la art. 64^1 alin. (2), art. 65 alin. (2), art. 66 şi 67, agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
    (2) Contravenţiilor prevãzute la art. 64^1 alin. (2), art. 65 alin. (2), <>art. 66 şi 67 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    18. Dupã articolul 70 se introduce un nou articol, articolul 70^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 70^1. - (1) Membrii comisiilor prevãzute la art. 12 alin. (1), ofiţerii de control doping, personalul Agenţiei împuternicit sã efectueze testãri doping şi personalul Direcţiei cercetare şi laborator control doping nu rãspund civil sau penal, dupã caz, dacã instanţele judecãtoreşti constatã îndeplinirea ori omisiunea îndeplinirii de cãtre aceştia cu bunã-credinţã şi fãrã neglijenţã a oricãrui act sau fapt în legãturã cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor ce le revin acestora.
    (2) Cheltuielile de judecatã ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva membrilor comisiilor prevãzute la art. 12 alin. (1) se suportã de fiecare ordonator principal de credite care a desemnat membrii în cadrul comisiilor, urmând sã fie recuperate, dupã caz, de la persoana care a cãzut în pretenţii."
    19. Dupã articolul 71 se introduce un nou articol, articolul 71^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 71^1. - (1) Personalul Agenţiei şi ofiţerii de control doping poartã uniforme de serviciu cu însemne specifice.
    (2) Modelul, însemnele specifice, modul de acordare şi portul uniformei se aprobã prin ordin al preşedintelui Agenţiei.
    (3) Finanţarea cheltuielilor privind achiziţionarea uniformelor de serviciu se realizeazã din fondurile prevãzute în bugetul Agenţiei cu aceastã destinaţie."
    ART. II
    Sancţiunile aplicate sportivilor şi membrilor personalului asistent al acestora, potrivit legii, înainte de data de 1 ianuarie 2009 sunt luate în considerare la stabilirea sancţiunilor potrivit prevederilor <>art. 39 şi 40 din Legea nr. 227/2006, republicatã, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege.
    ART. III
    În tot cuprinsul <>Legii nr. 227/2006 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, republicatã, sintagma "Ministerul Tineretului şi Sportului" se înlocuieşte cu sintagma "Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului".
    ART. IV
    <>Legea nr. 227/2006 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 14 iulie 2009, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã, dându-se textelor o nouã numerotare.

    Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor <>art. 75 şi ale <>art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.


           PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                 ROBERTA ALMA ANASTASE

                  PREŞEDINTELE SENATULUI
                    MIRCEA-DAN GEOANÃ


    Bucureşti, 14 decembrie 2010.
    Nr. 249.
                      ________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016