Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 241 din 16 mai 2001  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 241 din 16 mai 2001 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 265 din 23 mai 2001
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40 din 8 aprilie 1999 privind protecţia chiriaşilor şi stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 148 din 8 aprilie 1999, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:

1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Contractele de închiriere privind suprafeţele locative cu destinaţia de locuinţe, precum şi cele folosite de aşezãmintele social-culturale şi de învãţãmânt, de partide politice, de sindicate şi de alte organizaţii neguvernamentale, legal înregistrate, prelungite sau reînnoite conform <>Legii nr. 17/1994 şi aflate în curs de executare la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, se prelungesc de drept pentru o perioada de 5 ani de la data intrãrii în vigoare a acesteia, în aceleaşi condiţii, cu excepţia nivelului chiriei."

2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Contractele de închiriere prelungite sau reînnoite în temeiul <>Legii nr. 17/1994 , pentru suprafeţele cu destinaţia de locuinţe, proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat, se prelungesc, la cererea chiriaşilor, pentru o perioada de 5 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta."

3. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - În cazul contractelor de vânzare-cumpãrare încheiate cu încãlcarea prevederilor <>Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului, şi desfiinţate prin hotãrâre judecãtoreascã, proprietarul recunoscut de justiţie va încheia cu persoanele care au cumpãrat locuinta în baza <>Legii nr. 112/1995 şi care o ocupa efectiv, la cererea acestora, un contract de închiriere pentru o perioada de 5 ani."

4. La articolul 9, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Proprietarii, persoane fizice sau juridice de drept privat, vor inregistra noul contract de închiriere la organul fiscal teritorial."

5. La articolul 10, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Chiriaşul sau fostul chiriaş este obligat ca comunice în scris proprietarului, cu confirmare de primire, cererea de a încheia un nou contract de închiriere, în termen de cel mult 30 de zile de la primirea notificãrii."

6. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Prelungirea contractelor de închiriere nu se aplica:
a) în cazul contractelor de închiriere încheiate de chiriaşi cu proprietari persoane fizice, altele decât cele prevãzute la art. 2-7;
b) în cazul contractelor de închiriere pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe proprietate particularã, prevãzute la art. 1-7, ai cãror titulari de contract sau membri de familie mentionati în contract sunt proprietari ai unei locuinţe corespunzãtoare ori au înstrãinat o locuinta corespunzãtoare, dupã data de 1 ianuarie 1990, în aceeaşi localitate. Fac excepţie contractele de închiriere ai cãror titulari sau membri de familie mentionati în contract au redobândit, ca fosti proprietari sau moştenitori ai acestora, locuinţe care sunt efectiv ocupate de chiriaşi persoane fizice, de una dintre persoanele juridice prevãzute la art. 1 sau de o instituţie publica;
c) chiriaşului care refuza sa preia în folosinta o alta locuinta pusã la dispoziţie, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta, de fostul proprietar sau de moştenitorii acestuia ori de autoritãţile publice locale;
d) în cazul litigiilor determinate de refuzul chiriaşilor cãrora li s-a notificat sa încheie un nou contract de închiriere cu proprietarul, potrivit <>Legii nr. 17/1994 , <>Legii nr. 112/1995 sau <>Legii nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
e) în cazul litigiilor dintre proprietar şi chiriaş având ca obiect schimbul de locuinţe;
f) în cazul chiriaşilor care au subinchiriat locuinta fãrã consimţãmântul scris al proprietarului;
g) în cazul chiriaşilor care au schimbat total sau parţial destinaţia ori structura interioarã a locuinţei fãrã consimţãmântul scris al proprietarului şi fãrã aprobãrile legale;
h) chiriaşului care a pricinuit însemnate stricãciuni locuinţei, clãdirii în care este situata aceasta, instalaţiilor sau bunurilor aferente acestora ori care a înstrãinat fãrã drept pãrţi din acestea;
i) chiriaşului care are un comportament ce face imposibila convieţuirea sau impiedica folosirea normalã a locuinţei;
j) chiriaşilor rezidenţi în strãinãtate care, fãrã a fi detasati, nu au mai folosit locuinta mai mult de un an fãrã întrerupere."

7. La articolul 14, alineatele (1), (3) şi (5) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) La expirarea termenului de închiriere stabilit conform prezentei ordonanţe de urgenta chiriaşul are dreptul la reînnoirea contractului, pentru aceeaşi perioada, dacã pãrţile nu modifica prin acord expres durata închirierii.
.......................................................
(3) Proprietarul este obligat sa îi notifice chiriaşului refuzul de a reînnoi contractul de închiriere cu cel puţin un an înainte de expirarea acestuia, pentru situaţiile prevãzute la alin. (2) lit. a) şi b). În cazurile prevãzute la alin. (2) lit. d) notificarea se face cu cel puţin 60 de zile înainte de expirarea contractului.
.......................................................
(5) Chiriaşul este obligat sa pãrãseascã locuinta în termen de 60 de zile de la expirarea termenului contractual, dacã locaţiunea nu s-a reînnoit. Chiriaşul este obligat sa plãteascã intreaga chirie, precum şi toate cheltuielile pentru servicii şi întreţinere aferente perioadei în care a ocupat efectiv locuinta."

8. La articolul 15, alineatele (1) şi (4) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) În cazul chiriaşilor care au primit notificarea pentru motivele prevãzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi b) şi ale cãror venituri medii nete lunare pe membru de familie sunt sub nivelul salariului mediu net pe economie, precum şi în cazul celor care au dreptul la locuinţe sociale potrivit <>Legii nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, consiliile locale sunt obligate sa le punã la dispoziţie, cu prioritate, o locuinta corespunzãtoare în termen de un an de la data cererii chiriaşului.
........................................................
(4) În cazul în care consiliile locale nu au putut pune la dispoziţie chiriaşului o locuinta corespunzãtoare în termenul prevãzut la alin. (1) contractul de închiriere se prelungeşte pentru o perioada de 6 luni de la data expirãrii sale, fiind aplicabile şi prevederile cap. II privind schimbul de locuinta."

9. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Chiriaşii ale cãror contracte de închiriere nu s-au reînnoit pentru motivele prevãzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi b) au prioritate la acordarea înlesnirilor prevãzute de <>Legea nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi a celor prevãzute de Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, în vederea dobândirii de locuinţe corespunzãtoare.
(2) Nerespectarea ordinii de prioritate prevãzute la alin. (1) atrage obligarea la plata unor despãgubiri echivalente cu dobanda corespunzãtoare creditului."

10. La articolul 18, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Dacã chiriaşul notifica proprietarului intenţia de a cumpara locuinta, sub condiţia obţinerii unui împrumut pentru plata preţului, contractul de închiriere se prelungeşte cu un an. La expirarea acestui termen, dacã vânzarea nu s-a perfectat, chiriaşul pierde dreptul de preemţiune la cumpãrarea locuinţei."

11. Titlul capitolului II va avea urmãtorul cuprins:
"Schimbul de locuinta"

12. La articolul 23, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru aceasta proprietarul este obligat sa punã la dispoziţie chiriaşului, cu contract de închiriere, un alt spaţiu cu destinaţia de locuinta în aceeaşi localitate sau într-o alta localitate cu acordul chiriaşului, cu asigurarea exigenţelor minimale prevãzute în anexa nr. 1 la <>Legea nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

13. La articolul 24, alineatele (3) şi (4) vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Chiriaşul nu va putea însã sa invoce, ca motiv al refuzului de a se muta, faptul ca locuinta oferitã este situata într-un cartier periferic, ca este mai puţin confortabila datoritã felului diferit de încãlzire, ca nu are curte ori datoritã etajului la care se afla locuinta oferitã în schimb.
(4) Chiriaşul poate fi evacuat şi din garajul deţinut, dacã acesta a aparţinut, la data preluãrii de cãtre stat, locuinţei din care urmeazã sa se mute, chiar dacã proprietarul nu poate sa îi ofere chiriaşului un alt garaj la schimb."

14. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - (1) Chiriile pentru locuintele care aparţin domeniului public sau privat al statului ori al unitãţilor administrativ-teritoriale ale acestuia, pentru locuintele de serviciu, locuintele de intervenţie şi cãminele pentru salariaţi ai societãţilor comerciale, companiilor şi societãţilor naţionale şi ai regiilor autonome se calculeazã pornindu-se de la un tarif de baza lunar.
(2) Chiriile pentru locuintele prevãzute la alin. (1) se diferentiaza pe categorii de localitãţi şi pe zone, de cãtre consiliile locale, conform criteriilor avute în vedere la stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru terenuri, prin aplicarea unui coeficient la chiria de baza, dupã cum urmeazã:



──────────────────────────────────────────────────
Zona
în cadrul Categoria localitãţii
localitãţii ───────────────────────────────
Municipii Oraşe Comune
──────────────────────────────────────────────────
A 3,5 2,5 1
B 2,5 2 0,5
C 2 1,5
D 1,5 1
──────────────────────────────────────────────────



(3) Pentru locuintele sociale nivelul maxim al chiriei este de 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, pe familie.
(4) Comunicatele Institutului Naţional de Statistica şi Studii Economice privind nivelul salariului mediu net pe economie vor fi publicate trimestrial în Monitorul Oficial al României."

15. La articolul 27, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - (1) Tariful de baza lunar al chiriei pe mp este cel prevãzut în tabelul de mai jos:



──────────────────────────────────────────────────
Categoria suprafeţelor Tariful de baza
(lei/mp)
──────────────────────────────────────────────────
Suprafata locuibilã 2.000
Suprafata antreului, holului,
tindei, verandei, culoarului,
bucatariei, chicinetei, oficiului,
debaralei, camarii, camerei de
baie, closetului 800
Suprafata teraselor, pivnitelor,
boxelor, logiilor, spãlãtoriilor,
uscatoriilor 450
Suprafata garajelor 3.000
Suprafata dotãrilor speciale: piscina,
sauna, sera, crama şi altele asemenea 3.000
Suprafata anexelor gospodãreşti
aferente locuinţelor din mediul rural 50"
──────────────────────────────────────────────────



16. La articolul 28, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - (1) Suprafata locuibilã cuprinde suprafata dormitoarelor şi a camerei de zi.
(2) Dependinţe, în înţelesul prezentei ordonanţe de urgenta, sunt încãperile care, prin funcţiunile lor, asigura folosirea corespunzãtoare a locuinţei, şi anume: antreu, tinda, vestibul, hol, veranda, culoar, bucatarie, chicineta, oficiu, debara, camara, camera de baie, WC, spalatorie, uscatorie, pivnita, boxa, logie terasa şi magazie din zid."

17. La articolul 31, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - (1) Nivelul maxim al chiriei pentru locuintele prevãzute la art. 26 şi terenul aferent acestora nu poate depãşi 15% din venitul net lunar pe familie în cazul în care venitul mediu net lunar pe membru de familie nu depãşeşte salariul mediu net lunar pe economie. În cazul în care venitul net lunar pe membru de familie se situeaza între venitul mediu net lunar pe economie şi dublul acestuia, nivelul maxim al chiriei lunare nu poate depãşi 25% din venitul net lunar pe familie."

18. La articolul 32, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dispoziţiile art. 31 se aplica în mod corespunzãtor."

19. La articolul 32, alineatul (3) se abroga.

20. Dupã articolul 32 se introduce articolul 32^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 32^1. - Prin familie, în înţelesul prezentei ordonanţe de urgenta, se înţelege soţul, sotia, copiii, pãrinţii soţilor, precum şi ginerii, nurorile şi copiii acestora, dacã locuiesc şi gospodãresc împreunã."

21. Articolul 33 se abroga.

22. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - Proprietarii ale cãror locuinţe sunt ocupate de chiriaşii prevãzuţi la art. 32 alin. (1), care plãtesc o chirie mai mica decât chiria calculatã potrivit art. 26-30, sunt scutiţi de impozitul pe clãdire, teren şi chirie pentru imobilul în cauza, pe durata contractului de închiriere respectiv."

23. Articolul 36 se abroga.

24. Articolul 45 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 45. - Contractele de închiriere încheiate pentru spaţiile ocupate de misiunile diplomatice, oficiile consulare, reprezentantele organizaţiilor internaţionale interguvernamentale acreditate în România şi de personalul strãin al acestora se prelungesc, la cererea chiriaşului, pentru o perioada de 5 ani, în aceleaşi condiţii, indiferent de proprietar."

25. La anexa nr. 1, punctul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"3. Judecãtorii Curţii Supreme de Justiţie şi ai Curţii Constituţionale, preşedintele şi membrii Curţii de Conturi numiţi de Parlament, avocatul poporului, preşedintele Consiliului Legislativ, precum şi procurorii de la Parchetul General de pe lângã Curtea Suprema de Justiţie"

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 17 aprilie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
VALENTIN-ZOLTAN PUSKAS

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 24 aprilie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016