Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 241 din 14 decembrie 1998  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 privind stimularea investitiilor directe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 241 din 14 decembrie 1998 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 privind stimularea investitiilor directe

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 483 din 16 decembrie 1998
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92 din 30 decembrie 1997 privind stimularea investiţiilor directe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 386 din 30 decembrie 1997, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Prezenta ordonanta de urgenta stabileşte cadrul general privind garanţiile şi facilitãţile de care beneficiazã investiţiile directe în România."
2. La articolul 2, partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenta, termenii de mai jos se definesc dupã cum urmeazã:"
3. La articolul 2, literele a), b) şi d) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) investiţie directa - participarea la constituirea sau la extinderea unei întreprinderi în oricare dintre formele juridice prevãzute de lege, dobândirea de acţiuni sau de pãrţi sociale ale unei societãţi comerciale, cu excepţia investiţiilor de portofoliu, sau înfiinţarea şi extinderea în România a unei sucursale de cãtre o societate comercialã strãinã, prin:
- aport financiar, în moneda nationala sau în valuta convertibilã;
- aport în natura de bunuri imobile sau/şi bunuri mobile, corporale şi necorporale;
- participarea la creşterea activelor unei întreprinderi, prin orice mod legal de finanţare;
b) investiţie de portofoliu - dobândirea de valori mobiliare pe pieţele de capital organizate şi reglementate şi care nu permit participarea directa la administrarea societãţii comerciale;"
................................................................................
"d) rezident/nerezident - persoanele calificate astfel conform reglementãrilor în vigoare privind regimul valutar;"
4. La articolul 2, dupã litera d) se introduce litera e) cu urmãtorul cuprins:
"e) profit reinvestit - sumele utilizate din profitul realizat pentru modernizarea tehnologiilor şi extinderea activitãţii societãţii comerciale, concretizate în active corporale şi necorporale amortizabile, precum şi pentru achiziţii de active, pãrţi sociale sau de acţiuni prin oferta Fondului Proprietãţii de Stat."
5. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Investiţiile efectuate în România, precum şi posesia, folosinta şi dispoziţia asupra unei proprietãţi beneficiazã de garanţiile şi facilitãţile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta.
(2) Investitorii în România beneficiazã, în principal, de urmãtoarele garanţii şi facilitãţi:
a) posibilitatea efectuãrii de investiţii în orice domeniu şi în orice forme juridice prevãzute de lege;
b) egalitatea de tratament - just, echitabil şi nediscriminatoriu - pentru investitorii romani sau strãini, rezidenţi sau nerezidenti în România;
c) garanţii impotriva nationalizarii, exproprierii sau altor mãsuri cu efect echivalent;
d) facilitãţi vamale şi fiscale;
e) asistenta privind parcurgerea formalitãţilor administrative;
f) dreptul la conversia în valuta investiţiei a sumelor în lei ce le revin din investiţie, precum şi la transferul valutei în ţara de origine, potrivit reglementãrilor privind regimul valutar;
g) dreptul investitorilor de a alege instanţele judecãtoreşti sau arbitrale competente pentru soluţionarea eventualelor litigii;
h) posibilitatea reportarii pierderilor înregistrate în cursul unui exerciţiu financiar pe seama profitului impozabil al exerciţiilor financiare urmãtoare;
i) posibilitatea utilizãrii amortizarii accelerate;
j) posibilitatea deducerii cheltuielilor pentru reclama şi publicitate din profitul impozabil;
k) posibilitatea angajãrii de cetãţeni strãini, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(3) Regimul juridic prevãzut la alin. (1) şi (2) nu se aplica investitorilor care opereazã şi investiţiilor care funcţioneazã în zone libere sau în zone reglementate prin legi speciale."
6. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Domeniile în care investiţiile se pot efectua numai pe baza de licenta sau de autorizare, precum şi condiţiile generale în care se pot acorda licentele sau autorizaţiile se stabilesc prin acte normative cu putere de lege."
7. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - O societate comercialã, persoana juridicã rezidenţã sau nerezidenta, poate dobândi orice drepturi reale asupra bunurilor imobile, în mãsura necesarã derulãrii activitãţii sale, potrivit obiectului social, cu excepţia terenurilor care pot fi dobândite de persoane fizice sau juridice romane."
8. La articolul 8, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Investiţiile nu pot fi naţionalizate, expropriate sau supuse unor mãsuri cu efect echivalent, exceptând cazurile în care o astfel de mãsura întruneşte, cumulativ, urmãtoarele condiţii:
a) sunt necesare pentru cauza de utilitate publica;
b) sunt nediscriminatorii;
c) se efectueazã în conformitate cu prevederile exprese ale legii;
d) se fac cu plata unei despãgubiri prealabile, adecvate şi efective.
(2) Despãgubirea prevãzutã la alin. (1) lit. d) va fi echivalenta cu valoarea justa de piata a investiţiei expropriate la momentul imediat anterior exproprierii sau înainte ca exproprierea iminenta sa devinã cunoscutã într-un mod care sa afecteze valoarea investiţiei."
9. Titlul capitolului III va avea urmãtorul cuprins:
"Garanţii şi facilitãţi pentru investitorii strãini sau nerezidenti în România"
10. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Investitorii vor avea aceleaşi drepturi şi obligaţii, indiferent dacã sunt rezidenţi sau nerezidenti, romani sau strãini, sub rezerva dispoziţiilor prezentului capitol."
11. Alineatul (2) al articolului 9 devine articolul 9^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 9^1 . - În cazul în care un acord bilateral de promovare şi protejare reciprocã a investiţiilor, ratificat potrivit legii, ori o alta lege ar indreptati un investitor, persoana fizica sau juridicã strãinã, la un tratament mai favorabil decât cel prevãzut prin prezenta ordonanta de urgenta, investitorul în cauza va beneficia de acel tratament."
12. La articolul 10, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) dividendul sau beneficiul obţinut de la o societate comercialã, persoana juridicã romana, în cazul în care sunt acţionari sau asociaţi;"
13. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Litigiile dintre investitorii strãini şi statul roman cu privire la drepturile şi obligaţiile rezultând din prevederile cap. II şi III, precum şi ale cap. V vor fi soluţionate, la alegerea investitorului, potrivit procedurii instituite prin:
a) Legea contenciosului administrativ nr. 29/1990 şi Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat;
b) Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiatã la Washington la 18 martie 1965 şi ratificatã de România prin Decretul Consiliului de Stat nr. 62/1975, publicat în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 56 din 7 iunie 1975, atunci când investitorul strãin este cetãţean al unui stat-parte la convenţie şi diferendul este rezolvat prin conciliere şi/sau arbitraj. În astfel de situaţii, o societate romana în care investitorii strãini deţin - potrivit legii romane - o poziţie de control, aceasta va fi consideratã, conform art. 25 alin. (2) lit. b) din convenţie, ca având naţionalitatea investitorilor strãini;
c) Regulamentul de arbitraj UNCITRAL/CNUDCI; în cazul în care arbitrii nu vor fi desemnaţi în condiţiile acestui regulament, ei vor fi desemnaţi de cãtre secretarul general al Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii."
14. Articolul 12 se abroga.
15. La articolul 13, literele a), b) şi c) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) scutirea de la plata taxelor vamale şi de la plata T.V.A. a importului de bunuri care constituie aport în natura la capitalul social al unei societãţi comerciale sau care reprezintã contribuţia la o asociaţie în participaţiune ori la o asociaţie familialã, necesarã pentru realizarea obiectului de activitate;
b) scutirea de la plata taxelor vamale şi a T.V.A. a importului şi scutirea de la plata T.V.A. a achiziţiilor de pe piata interna de echipamente tehnologice, maşini şi utilaje, constituind active amortizabile conform Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, cu modificãrile ulterioare; lista cuprinzând denumirea comercialã şi codurile din Tariful vamal de import al României, corespunzãtoare bunurilor ce se încadreazã în prevederile sus-menţionate, se adopta prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Industriei şi Comerţului şi a Ministerului Finanţelor;
c) deducerea din profitul impozabil a cheltuielilor privind amortizarea, chiar şi în cazul în care contribuabilul a optat pentru utilizarea regimului de amortizare accelerata. Opţiunea contribuabilului de a utiliza regimul de amortizare accelerata trebuie comunicatã organelor fiscale teritoriale la care acesta are obligaţia sa depunã declaraţia de impunere, fãrã a mai fi necesarã o aprobare prealabilã, data de cãtre aceste organe;"
16. La articolul 13, dupã litera e) se introduce litera f) cu urmãtorul cuprins:
"f) scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit."
17. Dupã articolul 13 se introduce articolul 13^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 13^1 . - (1) Pentru investiţiile ce vor fi realizate în economie, în societãţi nou-create, care depãşesc 500.000 de dolari S.U.A. sau echivalentul în lei, cu excepţia sectorului bancar, în afarã facilitãţilor prevãzute la art. 13, se acorda reducerile impozitului pe profit prevãzute în anexa, corespunzãtor valorii investiţiei.
(2) În cazul în care investitorul opreşte producţia sau lichideazã voluntar societatea comercialã într-o perioada mai mica decât dublul celei pentru care beneficiazã de facilitãţile suplimentare prevãzute în prezentul articol, acesta este obligat sa plãteascã impozitele şi taxele stabilite, potrivit legii, pentru intreaga perioada de funcţionare a investiţiei."
18. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - În cazul nerespectãrii condiţiilor pentru acordarea facilitãţilor prevãzute la art. 13, se vor aplica sancţiunile specifice, existente în legislaţia vamalã şi fiscalã în vigoare la momentul încãlcãrii normei."
19. Dupã articolul 15 se introduce articolul 15^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 15^1 . - (1) Investiţiile strãine, efectuate conform prevederilor Legii nr. 35/1991, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Legii nr. 71/1994, beneficiazã de facilitãţile stabilite de aceste legi pana la expirarea termenelor pentru care au fost acordate, în baza documentelor de constituire înregistrate, potrivit legii, la oficiul registrului comerţului, fãrã a fi necesarã atestarea cu certificat de investitor. Sunt opozabile autoritãţilor de stat şi terţilor şi atesta facilitãţile de care beneficiazã acestea şi certificatele de investitor emise de Departamentul pentru Promovarea Investiţiilor Strãine din cadrul Ministerului Privatizãrii pentru investiţiile strãine, înregistrate conform prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 31/1997 .
(2) Pentru contractele de vânzare-cumpãrare de acţiuni, încheiate în perioada 19 iunie-29 decembrie 1997 între Fondul Proprietãţii de Stat şi investitorii strãini şi care se încadreazã în prevederile <>art. 9 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31/1997 , se pot încheia acte adiţionale, care sa evidentieze preluarea, ca obligaţii ferme, în contul cumpãrãtorului, a condiţiilor prevãzute la art. 9 alin. (1) lit. a)-f). Actele adiţionale menţionate în cadrul acestui alineat se vor încheia în termen de 3 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta."
20. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se abroga <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31/1997 privind regimul investiţiilor strãine în România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 125 din 19 iunie 1997, <>art. 2 alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 40 din 12 martie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentei ordonanţe de urgenta."
ART. 2
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 privind stimularea investiţiilor directe, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 2 noiembrie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
MIRCEA IONESCU-QUINTUS

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 25 noiembrie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI
DEPUTAŢILOR,
ANDREI CHILIMAN


ANEXA 1

FACILITĂŢI FISCALE



Valoarea investiţiei în valuta Reducerea impozitului
liber convertibilã sau în lei, pe profit fata de cota Perioada
integral realizatã (I) în vigoare
-------------------------------------------------------------------------------
0,5 milioane dolari S.U.A. ≤ I ≤ 1 milion
dolari S.U.A. 10% 2 ani
1 milion dolari S.U.A. < I ≤ 5 milioane
dolari S.U.A. 15% 3 ani
5 milioane dolari S.U.A. < I ≤ 20 milioane
dolari S.U.A. 25% 4 ani
20 milioane dolari S.U.A. < I ≤ 35 milioane
dolari S.U.A. 50% 5 ani
35 milioane dolari S.U.A. < I ≤ 500milioane
dolari S.U.A. 75% 7 ani
I > 50 milioane S.U.A. 100% 10 ani
--------------------------------------------------------------------------------

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016