Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 240 din 7 iunie 2004  privind raspunderea producatorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 240 din 7 iunie 2004 privind raspunderea producatorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 552 din 22 iunie 2004
LEGE nr. 240 din 7 iunie 2004
privind rãspunderea producãtorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 552 din 22 iunie 2004

Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta lege reglementeazã raporturile juridice dintre producãtori şi persoanele vãtãmate ori prejudiciate de produsele cu defecte, puse în circulaţie, rãspunderea civilã pentru pagubele generate de aceste produse, precum şi dreptul la acţiune pentru repararea pagubelor.
ART. 2
(1) În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos se definesc astfel:
a) producãtor:
1. fabricantul produsului finit al unei materii prime sau pãrţi componente ale produsului;
2. orice persoana care se prezintã ca producãtor, prin faptul ca îşi înscrie pe produs numele, marca sau alt semn distinctiv;
3. orice alta persoana, care importa un produs în România în vederea vânzãrii, închirierii, cumpãrãrii sau altei forme de înstrãinare în cadrul activitãţii proprii de comercializare în cadrul societãţii, este consideratã producãtor al acestuia şi rãspunde în aceeaşi mãsura ca şi producãtorul;
4. orice alta persoana, care importa un produs din Comunitatea Europeanã în vederea vânzãrii, închirierii, cumpãrãrii sau altei forme de înstrãinare în cadrul activitãţii proprii de comercializare în cadrul societãţii, este consideratã producãtor al acestuia şi rãspunde în aceeaşi mãsura ca şi producãtorul;
5. dacã producãtorul unui produs nu poate fi identificat, fiecare furnizor al produsului respectiv va fi tratat drept producãtor, dacã el nu comunica consumatorului prejudiciat, într-un interval de timp rezonabil, datele de identificare a producãtorului sau a persoanei care i-a furnizat produsul; aceasta dispoziţie este valabilã şi pentru un produs importat, în cazul în care produsul nu indica identitatea importatorului prevãzut la pct. 3 ori 4, chiar dacã este precizat numele producãtorului;
b) produs - orice bun mobil, chiar dacã acesta este incorporat într-un alt bun mobil sau imobil; prin produs se înţelege şi energia electrica;
c) paguba:
1. prejudiciul cauzat prin moartea sau vãtãmarea integritãţii corporale sau a sãnãtãţii unei persoane;
2. deteriorarea sau distrugerea oricãrui bun, altul decât produsul cu defecte, cu condiţia ca bunul respectiv sa fie în mod normal destinat folosinţei ori consumului privat şi sa fi fost folosit de persoana prejudiciata pentru uz sau consum personal, iar valoarea lui sa fie mai mare de 2 milioane lei;
3. deteriorarea sau distrugerea oricãrui bun, altul decât produsul cu defecte, cu condiţia ca bunul respectiv sa fie în mod normal destinat folosinţei ori consumului privat şi sa fi fost folosit de persoana prejudiciata pentru uz sau consum personal, iar valoarea lui sa fie mai mare decât echivalentul în lei a 500 euro;
d) produs cu defecte - produsul care nu oferã siguranta la care persoana este indreptatita sa se aştepte, ţinându-se seama de toate împrejurãrile, inclusiv de:
1. modul de prezentare a produsului;
2. toate utilizarile previzibile ale produsului;
3. data punerii în circulaţie a produsului.
(2) Un produs nu poate fi considerat cu defecte numai pentru ca, ulterior, un produs similar perfectionat a fost pus în circulaţie.
(3) Prevederile prezentului articol nu impiedica aplicarea dispoziţiilor legale referitoare la daunele morale.

CAP. II
Condiţiile rãspunderii producãtorilor

ART. 3
În condiţiile prezentei legi, producãtorul rãspunde pentru prejudiciul actual şi pentru cel viitor, cauzate de defectul produsului sau.
ART. 4
Rãspunderea producãtorului nu este limitatã în situaţia în care paguba este determinata, cumulativ, de defectul produsului şi de acţiunea sau omisiunea unei terţe persoane. Aceasta dispoziţie nu aduce atingere dreptului producãtorului de a promova acţiuni în justiţie impotriva terţului, în condiţiile legii.
ART. 5
Dacã mai multe persoane sunt rãspunzãtoare pentru paguba, ele rãspund solidar.
ART. 6
Pentru angajarea rãspunderii civile a producãtorului, persoana prejudiciata trebuie sa facã dovada pagubei, a defectului şi a raportului de cauzalitate dintre defect şi paguba.
ART. 7
(1) Producãtorul este exonerat de rãspundere, conform prevederilor prezentei legi, dacã dovedeşte ca:
a) nu el este cel care a pus produsul în circulaţie;
b) în funcţie de împrejurãri, defectul care a generat paguba nu a existat la data la care produsul a fost pus în circulaţie sau a apãrut ulterior punerii în circulaţie a produsului, din cauze neimputabile lui;
c) produsul nu a fost fabricat pentru a fi comercializat sau pentru orice alta forma de distribuţie în scop economic al producãtorului şi nu a fost fabricat sau distribuit în cadrul activitãţii sale profesionale;
d) defectul se datoreazã respectãrii unor condiţii obligatorii, impuse prin reglementãrile emise de autoritãţile competente;
e) nivelul cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnice existent la momentul punerii în circulaţie a produsului nu i-a permis depistarea defectului în cauza;
f) defectul se datoreazã nerespectãrii de cãtre consumator a instrucţiunilor de utilizare furnizate în documentele tehnice care însoţesc produsul, demonstrate în baza expertizei tehnice de specialitate.
(2) Producãtorul de componente este exonerat de rãspundere dacã dovedeşte ca defectul este imputabil proiectãrii gresite a ansamblului în care acesta a fost montat sau instrucţiunilor date de producãtorul produsului destinat consumatorului.
ART. 8
Rãspunderea producãtorului poate fi limitatã sau înlãturatã de instanta competenta, în cazul în care paguba este cauzatã atât de defectul produsului, cat şi de culpa persoanei vãtãmate ori prejudiciate sau a altei persoane pentru care aceasta este ţinuta sa rãspundã.
ART. 9
(1) Aplicarea dispoziţiilor prezentei legi nu exclude posibilitatea persoanei vãtãmate ori prejudiciate de a pretinde despãgubiri în temeiul rãspunderii contractuale sau extracontractuale ori al altui regim special de rãspundere, existent la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
(2) Societãţile de asigurãri au drept de regres impotriva producãtorului, conform legislaţiei în vigoare, pentru sumele plãtite persoanelor prejudiciate.
ART. 10
Orice clauze contractuale de limitare sau exonerare de rãspundere a producãtorului sunt lovite de nulitate absolutã.

CAP. III
Dreptul la acţiune pentru repararea pagubelor

ART. 11
Dreptul la acţiune pentru repararea pagubelor, ce decurge din prevederile prezentei legi, se prescrie în termen de 3 ani, care curge de la data la care reclamantul a avut sau ar fi trebuit sa aibã cunostinta de existenta pagubei, a defectului şi a identitãţii producãtorului, iar acţiunea pentru repararea pagubei nu poate fi introdusã dupã împlinirea a 10 ani de la data la care producãtorul a pus produsul respectiv în circulaţie.
ART. 12
Acţiunea pentru repararea pagubelor produse este de competenta instanţei de judecata în a carei raza teritorialã s-a produs paguba, se afla sediul sau, dupã caz, domiciliul pârâtului.

CAP. IV
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 13
Dispoziţiile prezentei legi se completeazã cu prevederile Codului civil şi ale Codului de procedura civilã.
ART. 14
România va comunica Comisiei Europene textul exact al celor mai importante reglementãri legale interne care sunt emise sub incidenta prezentei legi.
ART. 15
Prevederile prezentei legi nu se aplica:
a) pagubelor generate de produsele puse în circulaţie anterior datei intrãrii în vigoare a acesteia;
b) pagubelor rezultate din accidentele nucleare.
ART. 16
Prezenta lege transpune Directiva nr. 85/374/EEC din 25 iulie 1985 privind rãspunderea producãtorului, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L210 din 7 august 1985, modificatã şi completatã prin Directiva nr. 1.999/34/EC a Parlamentului European şi a Consiliului, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L141 din 4 iunie 1999.
ART. 17
(1) Prezenta lege intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia art. 2 alin. (1) lit. a) pct. 4, art. 2 alin. (1) lit. c) pct. 3 şi art. 14, care intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
(2) Dispoziţiile art. 2 alin. (1) lit. a) pct. 3 şi ale art. 2 alin. (1) lit. c) pct. 2 se aplica pana la data de 1 ianuarie 2007.
ART. 18
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga prevederile <>art. 42-42^7 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 23 martie 1994, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR PREŞEDINTELE SENATULUI
VALER DORNEANU NICOLAE VACAROIU

Bucureşti, 7 iunie 2004.
Nr. 240.

-----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016