Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 240 din 15 iulie 2005  privind societatile de microfinantare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 240 din 15 iulie 2005 privind societatile de microfinantare

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 663 din 26 iulie 2005
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta lege are ca scop crearea cadrului necesar organizãrii, functionarii şi dezvoltãrii societãţilor de microfinantare.
ART. 2
În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos semnifica dupã cum urmeazã:
a) societate de microfinantare - persoana juridicã constituitã cu scopul de a acorda microcredite şi care nu poate desfasura activitãţi de atragere de depozite sau alte fonduri rambursabile de la public, în sensul <>Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, republicatã;
b) microcredit - împrumutul acordat la cererea solicitanţilor - persoane fizice sau juridice - în lei, în echivalentul de pana la 25.000 euro, cu o perioada de rambursare de maximum 60 de luni, destinat dezvoltãrii unor proiecte, activitãţi sau afaceri, sustinerii proiectelor de dezvoltare comunitara sau economicã, a iniţiativelor comunitãţilor locale şi a programelor sociale, în scopul îmbunãtãţirii standardului de viata al comunitãţilor locale;
c) solicitant - persoana fizica sau juridicã care prezintã unei societãţi de microfinantare o cerere însoţitã de o propunere fundamentatã pentru iniţierea şi dezvoltarea unei activitãţi aducatoare de venit;
d) beneficiar - persoana fizica sau juridicã cãreia societatea de microfinantare i-a acordat un microcredit în condiţiile prezentei legi;
e) activitãţi de microfinantare - acordarea de microcredite cãtre beneficiari, potrivit termenilor şi condiţiilor negociate cu solicitantii, din fonduri proprii, împrumutate sau atrase de la instituţii financiare ori organizaţii donatoare sau din resurse financiare publice, potrivit reglementãrilor în vigoare.

CAP. II
Înfiinţarea societãţilor de microfinantare

ART. 3
Societãţile de microfinantare sunt societãţi financiare care se constituie ca societãţi comerciale pe acţiuni şi se organizeazã şi funcţioneazã potrivit prevederilor prezentei legi şi ale <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã.
ART. 4
(1) Obiectul principal de activitate al societãţilor de microfinantare consta, exclusiv, în acordarea de microcredite din fonduri proprii, împrumutate sau atrase de la instituţii financiare ori organizaţii donatoare sau din resurse financiare publice, potrivit legii.
(2) Societãţile de microfinantare pot avea ca obiect secundar de activitate acordarea de servicii pentru dezvoltarea economicã a beneficiarilor de microcredite, incluzând servicii de consultanţa, informare, educare şi instruire de specialitate.
(3) În vederea realizãrii activitãţilor prevãzute la alin. (1) şi (2), o societate de microfinantare poate desfasura urmãtoarele operaţiuni:
a) sa imprumute sau sa atragã fonduri rambursabile ori nerambursabile de la entitãţi rezidente sau nerezidente;
b) sa accepte în garanţie depozite constituite de beneficiari, cu condiţia ca sumele constituite ca garanţie sa fie depozitate într-o instituţie de credit - persoana juridicã romana sau la sucursalele din România ale instituţiilor de credit strãine autorizate de Banca Nationala a României;
c) sa încheie acte juridice având ca obiect bunurile imobile şi mobile dobândite în urma executãrii voluntare sau silite a garanţiilor constituite la acordarea microcreditului;
d) sa administreze fonduri publice acordate drept fonduri pentru microcredite de cãtre agenţiile guvernamentale.
(4) Societãţile de microfinantare vor putea realiza activitatea prevãzutã la alin. (3) lit. d), cu respectarea condiţiilor prevãzute de <>Ordonanta Guvernului nr. 40/2000 privind acreditarea agentiilor de credit în vederea administrãrii fondurilor pentru acordarea de microcredite, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 376/2002 , cu modificãrile ulterioare.
(5) Contractarea de împrumuturi şi acceptarea de depozite în garanţie, potrivit alin. (3) lit. a) şi b), nu constituie activitãţi de acceptare de depozite şi nu necesita autorizarea Bãncii Naţionale a României, în înţelesul <>Legii nr. 58/1998 , republicatã.
(6) În situaţiile în care beneficiarul microcreditului nu respecta contractul de microcredit, societatea de microfinantare poate dobândi sumele constituite ca depozit în garanţie, potrivit alin. (3) lit. b), ca urmare a executãrii voluntare sau silite, putând folosi sumele respective pentru acordarea de microcredite.
(7) O societate de microfinantare va desfasura exclusiv activitãţile menţionate în prezentul articol şi nu va putea acorda credite ipotecare, conform <>Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare, cu modificãrile ulterioare, sau credite de consum, în sensul <>Legii nr. 58/1998 , republicatã, şi al reglementãrilor Bãncii Naţionale a României privind creditul ipotecar şi creditul de consum.
ART. 5
Înfiinţarea societãţilor de microfinantare se notifica Bãncii Naţionale a României în termen de 30 de zile de la data înmatriculãrii în registrul comerţului. Documentaţia necesarã în vederea notificãrii consta în actul constitutiv semnat de acţionari şi în dovada înmatriculãrii la registrul comerţului.
ART. 6
Societãţile de microfinantare sunt obligate sa notifice Bãncii Naţionale a României orice modificare intervenita cu privire la documentaţia depusa iniţial.
ART. 7
(1) Capitalul social minim al societãţilor de microfinantare este echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro.
(2) Capitalul social minim al societãţilor de microfinantare trebuie sa fie vãrsat integral, în forma bãneascã, la momentul subscrierii.
(3) Acţiunile emise de societãţile de microfinantare nu pot fi decât acţiuni nominative.
ART. 8
(1) Denumirea unei societãţi de microfinantare va include sintagma societate de microfinantare sau abrevierea acesteia. Termenul de microfinantare poate fi folosit în denumire, antet, acte emise, reclame sau în publicitate numai de cãtre societãţile de microfinantare.
(2) O societate de microfinantare nu poate folosi în denumire, antet sau în acte emise cuvintele banca, naţional, stat, roman sau orice derivate ale acestora sau orice alte cuvinte care ar induce publicul în eroare cu privire la statutul ori activitãţile şi operaţiunile societãţii de microfinantare.
(3) Entitatile care nu intra sub incidenta prezentei legi nu pot folosi în denumire, antet sau în acte emise sintagma societate de microfinantare sau orice derivat al acesteia care ar induce publicul în eroare cu privire la desfãşurarea de activitãţi de microfinantare în baza prezentei legi.

CAP. III
Funcţionarea societãţilor de microfinantare

ART. 9
(1) Societatea de microfinantare elaboreazã norme interne de creditare, care trebuie sa conţinã şi cerinţe prudentiale în vederea desfãşurãrii activitãţii, astfel încât sa se asigure confidenţialitatea datelor şi a informaţiilor furnizate de beneficiari şi exercitarea unei activitãţi în conformitate cu regulile unei practici solide şi prudente.
(2) Societatea de microfinantare are obligaţia sa organizeze proceduri de control intern adecvate pentru a asigura desfãşurarea activitãţii sale în conformitate cu cerinţele legale şi prudentiale.
ART. 10
(1) Fiecare societate de microfinantare angajeazã, în condiţiile legii, un auditor financiar independent. Nu poate fi angajata în aceasta calitate decât o societate de audit financiar, autorizata în condiţiile legii sa desfãşoare aceasta activitate în România.
(2) Auditorul financiar independent:
a) întocmeşte un raport anual cu privire la situaţiile financiare ale societãţii de microfinantare, care sa reflecte poziţia financiarã a acesteia, performanţele financiare şi fluxurile de trezorerie;
b) analizeazã procedurile controlului intern şi, dacã apreciazã ca acestea nu sunt corespunzãtoare, face recomandãri societãţii de microfinantare pentru remedierea acestora;
c) acorda societãţii de microfinantare asistenta financiar-contabila, cu respectarea reglementãrilor specifice şi a principiului independentei, în conformitate cu legislaţia aplicabilã acesteia;
d) auditeaza normele interne de creditare şi formuleazã opinia sa cu privire la conţinutul acestora, pe care o înscrie într-un raport special întocmit în acest scop;
e) desfãşoarã orice alte activitãţi prevãzute de legislaţia în vigoare privind activitatea de audit financiar.
ART. 11
Societatea de microfinantare pãstreazã confidenţialitatea tuturor operaţiunilor pe care le desfãşoarã, inclusiv cu privire la identitatea şi informaţiile puse la dispoziţie de beneficiar, cu excepţia prevederilor art. 16.
ART. 12
În cauzele penale, la solicitarea scrisã a procurorului sau a instanţei judecãtoreşti ori, dupã caz, a organelor de cercetare penalã, cu autorizarea procurorului, societãţile de microfinantare vor furniza informaţii de natura secretului profesional.
ART. 13
(1) Orice persoana implicata în activitatea societãţii de microfinantare este obligatã sa pãstreze confidenţialitatea şi secretul profesional.
(2) Personalul societãţii de microfinantare nu poate utiliza în folos personal sau al unui terţ informaţiile pe care le deţine ori de care a luat cunostinta în orice mod.
(3) Personalul unei societãţi de microfinantare nu are dreptul de a folosi sau de a dezvalui nici în timpul activitãţii, nici dupã încetarea acesteia, informaţii ori date care, devenite publice, ar dãuna intereselor sau prestigiului societãţii de microfinantare ori vreunui client al acesteia.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) sunt aplicabile şi persoanelor care obţin informaţii de natura celor prevãzute la alin. (3) din rapoartele ori din documentele de orice fel ale societãţii de microfinantare.
(5) Încãlcarea prevederilor prezentului articol poate fi sesizatã de cãtre persoanele îndreptãţite, în condiţiile legii.
ART. 14
Activitatea de microfinantare se deruleazã exclusiv prin conturi deschise de societãţile de microfinantare la instituţii de credit - persoane juridice romane, precum şi la sucursalele din România ale instituţiilor de credit strãine autorizate de Banca Nationala a României sa funcţioneze pe teritoriul României.
ART. 15
(1) În mod individual sau în cadrul asociaţiilor profesionale societãţile de microfinantare îşi pot constitui un corp propriu de executori, a cãrui activitate va fi strict legatã de punerea în executare a titlurilor executorii aparţinând societãţilor de microfinantare.
(2) Statutul corpului executorilor proprii ai societãţilor de microfinantare se reglementeazã prin ordin al ministrului justiţiei.
ART. 16
Societãţile de microfinantare sunt obligate sa prevadã în normele interne de creditare reguli cu privire la profilul beneficiarului, criteriile şi condiţiile acordãrii creditului şi cerinţele de prudentialitate cu privire la expunerea fata de un debitor şi expunerea agregata.
ART. 17
Societãţile de microfinantare sunt obligate sa raporteze anual Bãncii Naţionale a României structura portofoliului de microcredite.
ART. 18
Societãţile de microfinantare sunt persoane juridice declarante la Centrala Riscurilor Bancare şi la Biroul de credit, în conformitate cu reglementãrile în domeniu.

CAP. IV
Contractul de microcredit şi protecţia beneficiarilor

ART. 19
Principiile care stau la baza acordãrii de microcredite cãtre beneficiari sunt:
a) fundamentarea initierii sau dezvoltãrii unor proiecte, activitãţi sau afaceri, inclusiv a proiectelor de dezvoltare comunitara ori economicã, a iniţiativelor comunitãţilor locale şi a programelor sociale;
b) asigurarea transparenţei operaţiunilor de microfinantare şi a tratamentului egal al beneficiarilor, prin punerea la dispoziţie celor interesaţi a tuturor informaţiilor referitoare la termenii şi condiţiile microfinantarii şi prin aplicarea în mod nediscriminatoriu a criteriilor de selecţie a solicitanţilor de microcredite;
c) interzicerea conditionarii acordãrii microcreditului de acceptarea de cãtre beneficiar a unor servicii ce nu au legatura cu microcreditul;
d) efectuarea activitãţilor de publicitate şi reclama cu respectarea principiilor liberei concurente şi a intereselor economice ale beneficiarilor.
ART. 20
(1) Societatea de microfinantare va prezenta solicitanţilor de microcredite, anterior semnãrii contractului de microcredit, toate condiţiile acestuia.
(2) Contractul de microcredit trebuie sa cuprindã cel puţin dispoziţii referitoare la:
a) dobanda;
b) dobânzile penalizatoare;
c) comisioanele şi tarifele aplicabile;
d) costul serviciilor conexe oferite de societatea de microfinantare;
e) modul de plata a împrumutului;
f) garanţiile reale şi/sau personale;
g) destinaţia şi modul de utilizare a microcreditului;
h) clauza de confidenţialitate;
i) rãspunderea pãrţilor pentru încãlcarea contractului de microcredit;
j) toate celelalte costuri care cad în sarcina beneficiarilor de microcredite.
(3) Beneficiarii au dreptul de a rambursa anticipat microcreditul primit. Condiţiile cu privire la rambursarea anticipata a microcreditului trebuie prevãzute în contractul de microcredit printr-o clauza distinctã.
(4) Contractele de microcredit, precum şi garanţiile reale şi personale constituite în scopul garantarii microcreditului constituie titlu executoriu.
ART. 21
Este interzisã condiţionarea acordãrii microcreditelor de:
a) cumpãrarea sau vânzarea acţiunilor societãţii de microfinantare, indiferent sub ce forma;
b) acceptarea de cãtre beneficiar a altor servicii care nu au legatura cu microcreditul;
c) gajarea acţiunilor sau pãrţilor sociale ale beneficiarului, în vederea garantarii datoriilor societãţii de microfinantare.

CAP. V
Prevederi contabile şi fiscale

ART. 22
Societãţile de microfinantare vor organiza şi vor conduce contabilitatea proprie, aplicând în mod corespunzãtor prevederile <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, precum şi normele Ministerului Finanţelor Publice pentru aprobarea reglementãrilor contabile, armonizate cu Standardele internaţionale de contabilitate.
ART. 23
Societãţile de microfinantare constituie, regularizeazã şi utilizeazã provizioane specifice de risc de credit, cãrora le sunt aplicabile reglementãrile legale în vigoare.

CAP. VI
Asocierea societãţilor de microfinantare

ART. 24
(1) Societãţile de microfinantare se pot constitui în asociaţii profesionale care sa le reprezinte interesele colective, precum şi interesele beneficiarilor de microcredite fata de autoritãţile publice, sa analizeze probleme de interes comun în domeniul microfinantarii, sa promoveze cooperarea, sa informeze membrii asociaţiei şi publicul în legatura cu operaţiunile şi activitãţile de microfinantare şi sa organizeze servicii de interes comun, în condiţiile legii.
(2) Societãţile de microfinantare pot adera la asociaţii internaţionale de profil, cu respectarea obligaţiilor ce decurg din actele constitutive.
(3) Asociaţiile profesionale prevãzute la alin. (1) au obligaţia de a monitoriza performanţele societãţii de microfinantare, precum şi de a calcula şi publica indicatorii de performanta, cu o frecventa cel puţin anuala.
ART. 25
Desfãşurarea activitãţii financiare a societãţilor de microfinantare, cu respectarea normelor legale contabile şi fiscale aplicabile acestora, este supusã controlului organelor abilitate ale Ministerului Finanţelor Publice, în condiţiile legii.

CAP. VII
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 26
Organizaţiile care, la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, desfãşoarã activitãţi de microfinantare vor lua mãsuri de conformare cu cerinţele acesteia, dupã cum urmeazã:
a) asigurarea nivelului capitalului social minim al societãţii de microfinantare, în termen de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi;
b) asigurarea formei juridice, a denumirii şi auditului financiar ale societãţii de microfinantare, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi;
c) aplicarea celorlalte prevederi din prezenta lege, de la data intrãrii în vigoare a acesteia.

Aceasta lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
DAN RADU RUSANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU

Bucureşti, 15 iulie 2005.
Nr. 240.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016