Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 236 din 9 iunie 2006  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2005 privind vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 236 din 9 iunie 2006 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2005 privind vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 515 din 14 iunie 2006
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
Se aprobã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 110 din 14 iulie 2005 privind vânzarea spaţiilor proprietate privatã a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale, cu destinaţia de cabinete medicale, precum şi a spaţiilor în care se desfãşoarã activitãţi conexe actului medical, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 654 din 22 iulie 2005, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Prezenta ordonanţã de urgenţã stabileşte cadrul juridic pentru vânzarea spaţiilor proprietate privatã a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale în care, la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, funcţioneazã unitãţi medicale înfiinţate şi organizate potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi a spaţiilor în care se desfãşoarã activitãţi conexe actului medical, conform <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 83/2000 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor de liberã practicã pentru serviciile publice conexe actului medical, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 598/2001 , a spaţiilor organizate ca centre de diagnostic şi tratament sau centre medicale cu personalitate juridicã, precum şi a spaţiilor cu destinaţie pentru activitãţi medicale sau activitãţi conexe actului medical, neutilizate.
(2) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţã, prin spaţiu medical se înţelege spaţiul în care se desfãşoarã efectiv activitate medicalã şi activitate medicalã conexã, precum şi cota indivizã corespunzãtoare din spaţiul comun.
(3) Prevederile alin. (1) se aplicã şi spaţiilor medicale ale ministerelor cu reţea sanitarã proprie, cu acordul ministerelor de resort."
2. La articolul 2, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Spaţiile medicale situate în imobile reglementate de <>Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicatã, cu modificãrile ulterioare, pot fi vândute dupã definitivarea situaţiei juridice a acestora, potrivit legislaţiei în vigoare."
3. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Au dreptul de a cumpãra spaţiile ce fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţã medicii, medicii dentişti, dentiştii, biologii, biochimiştii, fizicienii, tehnicienii dentari şi celelalte persoane fizice cu drept de liberã practicã ce desfãşoarã activitãţi conexe actului medical şi care deţin în mod legal spaţiul respectiv, precum şi persoanele juridice/instituţiile de învãţãmânt superior medical, care, deţinând în mod legal spaţiul, au ca obiect unic de activitate furnizarea serviciilor medicale sau desfãşoarã activitãţi de învãţãmânt superior medical.
(2) Persoanele prevãzute la alin. (1), care doresc cumpãrarea spaţiului în care au organizat cabinetul medical, vor depune o solicitare scrisã de cumpãrare la sediul vânzãtorului, în termen de 45 de zile de la publicarea/afişarea listelor aprobate potrivit art. 4 sau la expirarea termenului prevãzut la alin. (4).
(3) Spaţiile medicale care se aflã în sediile consiliilor locale şi judeţene, regiilor şi societãţilor comerciale cu capital majoritar de stat, şcolilor şi altor instituţii publice pot fi vândute numai cu acordul expres al proprietarului.
(4) Spaţiile medicale concesionate în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 884/2004 privind concesionarea unor spaţii cu destinaţia de cabinete medicale, pentru care concesionarii nu şi-au exprimat intenţia de cumpãrare în termenul prevãzut la alin. (2), vor fi folosite în continuare de aceştia pânã la expirarea duratei pentru care s-a încheiat contractul."
4. Titlul capitolului II va avea urmãtorul cuprins:

"CAPITOLUL II
Reguli privind vânzarea spaţiilor medicale"

5. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) În termen de 45 de zile de la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţã, consiliile judeţene sau consiliile locale, dupã caz, aprobã prin hotãrâre lista spaţiilor din proprietatea privatã a acestora ori din proprietatea privatã a statului şi care se aflã în administrarea lor, ce urmeazã sã fie vândute potrivit dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţã. Listele astfel aprobate vor fi afişate în mod obligatoriu la sediul consiliului local/judeţean şi publicate pe site-ul consiliului judeţean.
(2) Instituţiile proprietare ale spaţiilor medicale au obligaţia de a comunica actualilor utilizatori, prin scrisoare cu confirmare de primire, faptul cã spaţiul respectiv face obiectul prezentei ordonanţe de urgenţã."
6. La articolul 6, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) În termen de 45 de zile de la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţã, în fiecare comunã, oraş, municipiu, sector al municipiului Bucureşti sau judeţ în care existã spaţii ce cad sub incidenţa prezentei ordonanţe de urgenţã se constituie o comisie pentru vânzarea spaţiilor medicale, denumite în continuare comisie."
7. La articolul 6 alineatul (2), litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) un reprezentant al Colegiului Medicilor din România şi, dupã caz, un reprezentant al Colegiului Medicilor Dentişti din România;".
8. La articolul 6, alineatele (5)-(7) vor avea urmãtorul cuprins:
"(5) Membrii comisiei îşi desemneazã un preşedinte. Secretariatul tehnic al comisiei este asigurat prin grija secretarului unitãţii administrativ-teritoriale, respectiv al sectorului municipiului Bucureşti.
(6) Membrii comisiei nu pot fi acţionari, asociaţi, administratori sau cenzori la o persoanã juridicã. Membrii comisiei nu pot solicita cumpãrarea de spaţii medicale şi nu pot fi soţ/soţie, rude sau afini pânã la gradul al IV-lea inclusiv ai persoanei fizice care a solicitat cumpãrarea spaţiilor medicale. În caz de incompatibilitate, în termen de 5 zile comisia se completeazã cu alţi membri din rândul supleanţilor.
(7) Activitatea desfãşuratã de membrii comisiei este atribuţie de serviciu, cu caracter temporar, pânã la epuizarea tuturor activitãţilor pe care le impune aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţã."
9. La articolul 7 alineatul (1), literele c) şi e) se abrogã.
10. La articolul 7, alineatul (3) se abrogã.
11. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Preţul de vânzare al spaţiului medical se stabileşte diferenţiat, pe categorii de localitãţi, conform Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - secţiunea a IV-a "Reţeaua de localitãţi", cu modificãrile ulterioare, prin stabilirea de preţuri maximale, dupã cum urmeazã:
a) pentru localitãţile de gradul 0, municipiul Bucureşti, 70 euro/mp;
b) pentru localitãţile de rangul I, 50 euro/mp;
c) pentru localitãţile de rangul II, 40 euro/mp;
d) pentru localitãţile de rangul III, 30 euro/mp;
e) pentru localitãţile de rangul IV, 20 euro/mp;
f) pentru localitãţile de rangul V, 15 euro/mp.
(2) Preţurile stabilite conform prevederilor alin. (1) sunt diminuate de cãtre comisie cu câte 10%, dacã:
a) clãdirea este mai veche de 30 de ani;
b) spaţiul este situat într-o localitate cu deficit de medici."
12. La articolul 10 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul în care proprietarul spaţiului şi terenului aferent nu deţine întreaga documentaţie necesarã vânzãrii, termenul prevãzut la alin. (1) se prelungeşte pânã la maximum 60 de zile."
13. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Preţul de vânzare al spaţiilor se va plãti de cumpãrãtor la încheierea contractului sau, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, în rate.
(2) Spaţiile medicale cumpãrate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã nu pot fi folosite decât pentru activitãţi medicale şi/sau pentru activitãţi conexe actului medical.
(3) Spaţiile dobândite în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã nu pot fi înstrãinate, închiriate sau folosite de cumpãrãtor pentru alte activitãţi decât în scopul desfãşurãrii activitãţii medicale, activitãţii de învãţãmânt superior medical şi/sau activitãţilor conexe actului medical.
(4) La cererea noului proprietar, destinaţia spaţiului medical poate fi schimbatã numai cu acordul conform al direcţiei de sãnãtate publicã, al Colegiului Medicilor din România sau al Colegiului Medicilor Dentişti din România, dupã caz, al consiliului judeţean sau al consiliului local şi al casei de asigurãri de sãnãtate (în cazul în care cabinetul se aflã în relaţie contractualã cu casa judeţeanã de asigurãri de sãnãtate).
(5) Spaţiul dobândit în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã poate fi înstrãinat, cu schimbarea destinaţiei, numai dacã consiliul judeţean sau consiliul local, dupã caz, nu a optat în scris pentru a redeveni proprietarul spaţiului. În cazul în care consiliul judeţean sau consiliul local opteazã pentru redobândirea spaţiului, vânzarea se face la preţul iniţial, actualizat cu indicele mediu al inflaţiei, la care se adaugã contravaloarea îmbunãtãţirilor aduse spaţiului, pentru care existã documente fiscale.
(6) Contractele încheiate cu încãlcarea prevederilor alin. (2), (3) şi (5) sunt lovite de nulitate absolutã. Aceasta se constatã de instanţa competentã, la solicitarea oricãrei persoane fizice sau juridice interesate. Acţiunea este scutitã de taxa de timbru."
14. La articolul 12, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În acest scop cumpãrãtorul va semna o declaraţie pe propria rãspundere, din care sã rezulte cã nu este beneficiarul unui alt contract de cumpãrare în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã."
15. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Vânzarea spaţiilor medicale se poate face cu plata în rate cãtre cumpãrãtorii prevãzuţi la art. 3 în urmãtoarele condiţii:
a) avans de 15% din preţul de vânzare;
b) rate lunare eşalonate pe un termen între 10 ani şi maximum 15 ani, cu posibilitatea cumpãrãtorului de a obţine acordarea unui termen de graţie de un an; cumpãrãtorul poate opta pentru un termen mai mic de platã sau pentru achitarea anticipatã.
(2) În cazul în care cumpãrãtorul nu plãteşte la scadenţã 4 rate succesive, contractul de vânzare-cumpã rare se considerã rezolvit de drept, fãrã a mai fi necesarã punerea în întârziere şi fãrã altã formalitate."
16. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Preţul de vânzare al terenului pentru o suprafaţã de maximum 250 mp este de 1 euro/mp, iar pentru restul suprafeţei terenul se vinde la preţul pieţei.
(2) Persoanele fizice sau juridice strãine care îndeplinesc condiţiile art. 3 alin. (1) pot cumpãra terenurile aferente spaţiului medical numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeanã şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bazã de reciprocitate, în condiţiile prevãzute de lege."
17. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Cheltuielile ocazionate de organizarea şi desfãşurarea procedurilor de vânzare a spaţiului medical, inclusiv publicitatea, sunt suportate de vânzãtor din bugetul propriu, iar în cazul încheierii contractului de vânzare-cumpã rare cheltuielile se deduc din încasãrile obţinute."
18. La articolul 17, alineatele (1)-(3) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) În situaţia existenţei mai multor furnizori de servicii medicale care deţin împreunã un spaţiu medical ce urmeazã sã fie vândut, dacã unul dintre aceştia şi-a exprimat intenţia de cumpãrare potrivit art. 3 alin. (2), comisia va solicita în scris de la fiecare codeţinãtor exprimarea intenţiei de cumpãrare sau nu a spaţiului, care trebuie sã fie comunicatã în termen de 5 zile lucrãtoare de la data primirii comunicãrii de la comisie.
(2) În cazul în care nu toţi codeţinãtorii cabinetului medical sau ai spaţiilor în care se desfãşoarã activitãţi conexe actului medical doresc cumpãrarea, însã cel puţin unul a solicitat ferm acest lucru, vânzarea se va face exclusiv cãtre solicitant pentru întregul spaţiu deţinut în comun.
(3) În situaţia în care doar unul dintre codeţinãtorii spaţiului îl cumpãrã, raporturile dintre cumpãrãtor şi ceilalţi codeţinãtori se stabilesc potrivit convenţiei dintre aceştia, conform legislaţiei în vigoare."
19. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Spaţiile medicale nevândute în conformitate cu prevederile art. 8, altele decât cele aflate în situaţia menţionatã la art. 3 alin. (4), se vând prin licitaţie publicã cu strigare."
20. Articolul 22 se abrogã.
21. Articolul 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - În localitãţile în care existã un singur spaţiu medical cu destinaţia medicinã de familie, acesta îşi va menţine destinaţia în cazul înstrãinãrii."
22. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - (1) Înstrãinarea spaţiilor şi a terenurilor dobândite în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã prin vânzare se poate face prin exercitarea dreptului de preempţiune.
(2) Dreptul de preempţiune la înstrãinare a imobilelor prevãzute la alin. (1) revine coproprietarilor, dacã este cazul, şi apoi proprietarilor vecini şi se exercitã prin Colegiul Medicilor din România sau prin Colegiul Medicilor Dentişti din România, dupã caz.
(3) Proprietarul spaţiului şi terenului care urmeazã sã fie vândute este obligat sã încunoştinţeze Colegiul Medicilor din România sau Colegiul Medicilor Dentişti din România, dupã caz, iar acesta va comunica în scris persoanelor prevãzute la alin. (2) despre intenţie, în termen de 15 zile de la data când a fost încunoştinţat.
(4) Titularii dreptului de preempţiune sunt obligaţi sã se pronunţe asupra exercitãrii acestuia în termen de 30 de zile de la data primirii comunicãrii.
(5) Dupã îndeplinirea acestui termen, dreptul de preempţiune pentru coproprietari sau proprietarii vecini se considerã stins."
23. Articolul 26 se abrogã.
ART. II
Prezenta lege intrã în vigoare la data de 1 iulie 2006, datã la care înceteazã dispoziţiile <>art. II din Legea nr. 104/2006 privind aprobarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 167/2005 pentru suspendarea aplicãrii <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 110/2005 privind vânzarea spaţiilor proprietate privatã a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale, cu destinaţia de cabinete medicale, precum şi a spaţiilor în care se desfãşoarã activitãţi conexe actului medical, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 387 din 5 mai 2006.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 9 iunie 2006.
Nr. 236.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016