Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 236 din 2 iunie 2003  privind organizarea pietei tutunului brut in Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 236 din 2 iunie 2003 privind organizarea pietei tutunului brut in Romania

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 408 din 11 iunie 2003
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta lege reglementeazã organizarea pieţei tutunului brut.
ART. 2
Clasificarea soiurilor de tutun este prevãzutã în anexa nr. 1 la prezenta lege.
ART. 3
În sensul prezentei legi, termenii de mai jos au urmãtorul înţeles:
a) livrare - toate operaţiunile care au loc pentru predarea tutunului de la producãtor la unitatea prim-procesatoare;
b) grupuri de producãtori - asocierea liber consimţitã între producãtorii de tutun, persoane fizice şi persoane juridice, constituitã în vederea cultivarii şi comercializãrii tutunului brut;
c) unitatea prim-procesatoare - toate persoanele juridice autorizate conform legilor în vigoare pentru prima procesare a tutunului;
d) prima procesare a tutunului - transformarea tutunului brut în produs stabil, stocat şi condiţionat în baloturi sau colete omogene de calitate corespunzãtoare exigenţelor de utilizare finala;
e) primul cumpãrãtor - unitatea prim-procesatoare, parte contractantã cu producãtorul;
f) lot - partea din totalul producţiei care face obiectul unei livrãri de fiecare producãtor, divizata în una sau mai multe pãrţi distincte pe clase de calitate;
g) atestat de control - documentul eliberat de cãtre prim-procesator sau contractant, care certifica cantitatea, calitatea şi preţul plãtit;
h) prag de prim-procesare - cantitatea maxima de tutun ce urmeazã a fi supusã operaţiilor de prima transformare a tutunului frunza;
i) atestat de cota - documentul eliberat de autoritatea competenta a statului, care atesta cota atribuitã producãtorului de tutun;
j) varietate de tutun - tipurile de tutun cultivate, care conţin mai multe soiuri;
k) prima de producţie - sprijinul financiar acordat de stat producãtorilor de tutun brut, în vederea sustinerii costurilor de producţie.

CAP. 2
Grupurile de producãtori

ART. 4
În vederea cultivarii şi comercializãrii tutunului brut, producãtorii de tutun se pot organiza în grupuri de producãtori.
ART. 5
Grupurile de producãtori recunoscute de autoritatea competenta a statului fac obiectul prezentei legi.
ART. 6
Recunoaşterea unui grup de producãtori se acorda la solicitarea în scris a grupului de producãtori.
ART. 7
Pentru a fi recunoscut, grupul de producãtori trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa fie constituit la initiativa membrilor sãi;
b) sa fie constituit în scopul adaptãrii unitare a producţiei membrilor sãi la exigenţele pieţei;
c) sa dispunã de un statut care sa stabileascã funcţionarea grupului de producãtori;
d) sa fie afiliat la asociaţiile profesionale şi interprofesionale pe produs;
e) sa aibã personalitate juridicã.
ART. 8
Grupul de producãtori trebuie sa cuprindã un numãr de membri, persoane fizice şi juridice, care pot produce o cantitate minima de 25 de tone de tutun brut atestat de cota; în regiunile de cultura izolate, grupul de producãtori trebuie sa producã o cantitate ce reprezintã minimum 10 tone de tutun brut atestat de cota.
ART. 9
(1) Autoritatea statului care recunoaşte grupurile de producãtori este Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, prin direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(2) În termen de 60 de zile de la depunerea cererii de recunoaştere, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor decide recunoaşterea grupului de producãtori, potrivit prevederilor prezentei legi.
ART. 10
Anual, prin asociaţiile profesionale şi interprofesionale pe produs, se întocmeşte situaţia cu datele care au stat la baza recunoaşterii grupurilor de producãtori şi se comunica Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor pana la data de 15 noiembrie.
ART. 11
(1) Neîndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 6-8, precum şi furnizarea de date eronate atrag retragerea recunoaşterii.
(2) Recunoaşterea este retrasã şi dacã ajutorul specific este utilizat în alte scopuri decât cele prevãzute de lege.
(3) Dupã ce recunoaşterea este retrasã, grupul de producãtori trebuie sa redepuna cererea de recunoaştere.

CAP. 3
Unitatea prim-procesatoare

ART. 12
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor autorizeaza unitatea prim-procesatoare pentru încheierea contractelor de cultura cu producãtorii de tutun.
(2) Unitatea prim-procesatoare solicita, în scris, Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor autorizarea, care este decisa în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii.
(3) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor retrage autorizarea unitãţii prim-procesatoare în cazul în care condiţiile de autorizare nu mai sunt respectate.
ART. 13
Condiţiile pe care trebuie sa le îndeplineascã unitãţile prim-procesatoare pentru a obţine autorizaţia de funcţionare se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.

CAP. 4
Contractul de cultura

ART. 14
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor determina, pentru fiecare grupa de varietate, zonele de producţie pe baza criteriului de calitate, cu consultarea asociaţiilor profesionale şi interprofesionale recunoscute. Zonele de producţie pentru tutun se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
ART. 15
(1) Între unitatea prim-procesatoare şi producãtorii de tutun brut se încheie contracte de cultura.
(2) Prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor se stabileşte contractul-tip de cultura a tutunului brut şi modul de înregistrare a acestuia.
ART. 16
(1) Contractul de cultura se încheie pana cel târziu la data de 31 ianuarie a anului de recolta.
(2) Contractele de cultura încheiate sunt prezentate, spre a fi înregistrate, Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor prin unitãţile teritoriale subordonate, nu mai târziu de 10 zile lucrãtoare de la data semnãrii lor, cu excepţia situaţiilor de forta majorã.
(3) Contractul va avea ca anexa lista nominalã a membrilor grupului şi suprafeţele aferente fiecãruia, atunci când unitatea prim-procesatoare încheie contracte de cultura cu un grup de producãtori.

CAP. 5
Primele de producţie

ART. 17
Se instituie un sistem de prime de producţie stabilite anual, pentru fiecare varietate de tutun, valoarea totalã a acestora fiind acordatã din bugetul de stat.
ART. 18
(1) Prima de producţie acordatã producãtorului se stabileşte anual prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Valoarea primei de producţie se fixeazã anual pe kilogram de tutun frunza uscata.
(3) Prima de producţie cuprinde o parte fixa, o parte variabila şi un ajutor specific.
(4) Partea variabila a primei de producţie reprezintã între 30 şi 45% din valoarea primei. Procentul se stabileşte anual o data cu valoarea totalã a primei de producţie.
(5) Partea fixa a primei de producţie se plãteşte producãtorilor individuali, nemembri ai unui grup, şi grupurilor de producãtori care o distribuie, corespunzãtor producţiei livrate, fiecãrui membru al grupului.
(6) Partea variabila a primei de producţie este plãtitã numai grupurilor de producãtori care o distribuie fiecãrui membru al grupului, în funcţie de valoarea totalã obţinutã de la unitatea prim-procesatoare.
(7) Grupurile de producãtori primesc un ajutor specific de pana la 2% din totalul primei de producţie, în vederea dezvoltãrii activitãţii lor.
ART. 19
(1) Prima de producţie se acorda în urmãtoarele condiţii:
a) tutunul sa provinã dintr-o zona de producţie determinata pentru fiecare soi;
b) tutunul sa corespundã cerinţelor calitative prevãzute în anexele nr. 2 şi 2a) la prezenta lege;
c) livrarea tutunului de la producãtor la unitatea prim-procesatoare sa se realizeze în limita contractului de cultura încheiat.
(2) Aplicarea sistemului de prima de prodcutie în baza contractului de cultura se reglementeazã prin hotãrâre a Guvernului.

CAP. 6
Cotele de producţie

ART. 20
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, în baza strategiei sectorului şi a contractelor de cultura înregistrate, stabileşte anual o cantitate totalã de tutun brut, denumita prag de prim-procesare.
(2) Strategia sectorului tutun brut este realizatã de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor împreunã cu asociaţiile profesionale şi interprofesionale.
ART. 21
Pentru asigurarea respectãrii pragului de prim-procesare, se stabileşte un sistem de cote de producţie alocate fiecãrui cultivator de tutun proporţional cu media cantitãţilor livrate pentru prim-procesare, în perioada a 3 ani precedenti ultimului an de recolta, repartizate pe grupe de varietati.
ART. 22
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor poate transfera cãtre grupele de varietati, înainte de data limita prevãzutã pentru încheierea contractelor de cultura, cantitãţi de tutun, în limita respectãrii pragului de prim-procesare.
(2) Transferul cantitãţilor prevãzut la alin. (1) se realizeazã prin compensare tona pe tona.
ART. 23
În limita a 10% din pragul de prim-procesare se creeazã o rezerva nationala de cota de producţie pentru tutunul brut.
ART. 24
Subvenţiile nu se acorda pentru cantitãţile care depãşesc cotele stabilite, conforme cu atestatele de cote.
ART. 25
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor asigura şi dispune de baza de date privind producţia, livrãrile şi toţi producãtorii. Aceasta baza de date este necesarã şi pentru transferul de cote de producţie între producãtori. Baza de date se realizeazã prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, cu consultarea asociaţiilor profesionale şi interprofesionale.
ART. 26
Programele de reconversie a cultivatorilor se pun în aplicare individual, pentru fiecare cultivator, numai prin acordul acestuia de a pãrãsi sectorul, în paralel se aplica un program de reasezare a cotei corespunzãtoare cultivatorului care pãrãseşte sectorul, fie prin anularea cotei corespunzãtoare cultivatorilor şi, implicit, prin reducerea pragului total de prim-procesare, fie prin realocarea cotei respective altui cultivator şi menţinerea pragului total de prim-procesare.
ART. 27
Programele de reconversie a producţiei şi cultivatorilor de tutun se pun în aplicare în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, împreunã cu asociaţiile profesionale şi interprofesionale, în funcţie de fixarea primei de reconversie acordate producãtorilor şi de stabilirea cultivatorilor care pot beneficia de prima de reconversie.

CAP. 7
Controlul pieţei tutunului brut

ART. 28
Piata tutunului brut este supusã urmãtoarelor controale:
a) controlul administrativ al livrãrilor, al corectitudinii evidentei acestora şi al respectãrii contractelor de cultura;
b) controlul plãţii primelor cãtre grupurile de producãtori şi producãtorii membri şi/sau producãtorii individuali nemembri ai unui grup de producãtori;
c) controlul respectãrii condiţiilor de recunoaştere a grupurilor de producãtori;
d) controlul unitãţilor prim-procesatoare, în sensul respectãrii condiţiilor de autorizare în vederea încheierii contractelor de cultura cu producãtorii.
ART. 29
Organismele de control, în sensul respectãrii dispoziţiilor prezentei legi, au acces la:
a) instalaţiile de producţie şi procesare;
b) datele contabile, stocurile unitãţilor prim-procesatoare, la alte documente ajutatoare controlului şi pot obţine copii ale documentelor şi/sau extrase de cont;
c) evidenta datelor referitoare la producţii realizate, volumul livrãrilor, preţul de cumpãrare plãtit producãtorilor;
d) obţinerea tuturor informaţiilor utile pentru a verifica dacã tutunul livrat a fost efectiv procesat;
e) controlul sumelor vãrsate, prin operaţiuni bancare, de unitãţile prim-procesatoare cãtre producãtori, corespunzãtoare calitãţii tutunului livrat;
f) controlul anual al suprafeţelor plantate de producãtorii individuali;
g) solicitarea oricãrei informaţii şi/sau document care faciliteazã controlul.
ART. 30
Organismul responsabil cu activitatea de control şi precizãrile referitoare la desfãşurarea acestei activitãţi sunt stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.

CAP. 8
Dispoziţii finale

ART. 31
În vederea sprijinirii şi stimulãrii productiilor de tutun brut, cercetarea şi dezvoltarea se vor realiza şi prin constituirea unui fond în cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor din cota de 2% din primele acordate producãtorilor.
ART. 32
(1) În caz de litigii privind calitatea tutunului livrat, unitatea prim-procesatoare se poate adresa unei comisii de arbitraj.
(2) Dispoziţiile legale privind arbitrajul, cuprinse în Codul de procedura civilã, rãmân aplicabile.
ART. 33
În termen de 60 de zile de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor împreunã cu Ministerul Finanţelor Publice vor emite norme metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 34
Anexele nr. 1, 2 şi 2a) fac parte integrantã din prezenta lege.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 8 mai 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
ALEXANDRU ATHANASIU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 13 mai 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Bucureşti, 2 iunie 2003.
Nr. 236.


ANEXA 1

SITUAŢIA

soiurilor (varietatilor) de tutun cultivate în
România şi clasificarea lor pe grupe de varietati

┌─────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Soiul (varietatea) │ Grupa de varietati │
│crt. │ │ │
├─────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 1. │ Djebel (oriental) │ Light air cured │
│ │ │ Sun cured │
├─────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 2. │ Molovata (oriental) │ Light air cured │
│ │ │ Sun cured │
├─────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 3. │ Ghimpati (semioriental) │ Light air cured │
│ │ │ Sun cured │
├─────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 4. │ Baragan (mare consum) │ Sun cured │
├─────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 5. │ Virginia │ Flue cured │
├─────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 6. │ Burley │ Light air cured │
└─────┴─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘





ANEXA 2

CARACTERISTICI DE CALITATE
pentru soiurile de tutun cultivate în România
┌──────────┬─────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
│Caracte- │ Soiul │ Clasele │
│ristica │ ├───────┬────────────────┬──────────────┬─────────┬───────┤
│ │ │Supe- │ I │ II │ III │ IV │
│ │ │rior │ │ │ │ │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│Culoare │ Djebel │Galben,│Galben, │Roşu de toate │Castaniu,│ Toate │
│ │Molovata │porto- │portocaliu şi │nuantele │brun şi │ culo- │
│ │ │caliu, │portocaliu- │ │brun- │ rile │
│ │ │culoa- │roscat │ │verzui │ │
│ │ │ re │Se admite nuanta│ │ │ │
│ │ │unifor-│verzuie de-a │ │ │ │
│ │ │ ma │lungul nervurii.│ │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ │Ghimpati │ - │Galben, │Roşu de toate │Castaniu,│ Toate │
│ │ │ │portocaliu şi │nuantele; │brun şi │ culo- │
│ │ │ │portocaliu- │galben şi │brun- │ rile │
│ │ │ │roscat │portocaliu cu │verzui │ │
│ │ │ │Se admite nuanta│uşoarã nuanta │ │ │
│ │ │ │verzuie de-a │verzuie pe │ │ │
│ │ │ │lungul nervurii.│fondul culorii│ │ │
│ │ │ │ │de baza │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ │Virginia │Galben,│Galben, │Roşu de toate │Castaniu,│ Toate │
│ │ uscat la│porto- │portocaliu şi │nuantele; │brun şi │ culo- │
│ │ caldura │caliu │portocaliu- │ │brun- │ rile │
│ │ artifi- │deschis│roscat │ │verzui │ │
│ │ ciala │culoare│Se admite nuanta│ │ │ │
│ │ │uni- │verzuie de-a │ │ │ │
│ │ │forma │lungul nervurii.│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ │Virginia │ - │Galben, │Roşu de toate │Castaniu,│ Toate │
│ │ uscat │ │galben-verzui │nuantele; │brun şi │ culo- │
│ │la soare │ │portocaliu- │galben şi │brun- │ rile │
│ │ │ │roscat │portocaliu cu │verzui │ │
│ │ │ │ │uşoarã nuanta │ │ │
│ │ │ │ │verzuie pe │ │ │
│ │ │ │ │fondul culorii│ │ │
│ │ │ │ │de baza │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ │ Burley │ - │Portocaliu, │Roşu de toate │ Brun şi │ Toate │
│ │ │ │roşu deschis, │nuantele │ brun- │ culo- │
│ │ │ │roşu, castaniu, │Se admite │ verzui │ rile │
│ │ │ │culoare uniforma│nuanta galbena│ │ │
│ │ │ │ │pe fondul │ │ │
│ │ │ │ │culorii de │ │ │
│ │ │ │ │baza. │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ │Baragan │ - │Galben, │Roşu de toate │Castaniu,│ Toate │
│ │ │ │portocaliu şi │nuantele, │brun şi │ culo- │
│ │ │ │roşu deschis │galben şi │brun- │ rile │
│ │ │ │ │portocaliu │verzui │ │
│ │ │ │ │Se admite │ │ │
│ │ │ │ │uşoarã │ │ │
│ │ │ │ │nuanta verzuie│ │ │
│ │ │ │ │pe fondul │ │ │
│ │ │ │ │culorii de │ │ │
│ │ │ │ │baza. │ │ │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┴──────────────┼─────────┴───────┤
│Etajul │Djebel │Frunze │Frunze de submijloc, mijloc, │Frunze din toate │
│foliar │Molovata │de mij-│subvarf şi vârf │ etajele │
│ │ │ loc, │ │ │
│ │ │subvarf│ │ │
│ │ │ vârf │ │ │
│ ├─────────┼───────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Ghimpati │ - │Frunze de submijloc, mijloc, │Frunze din toate │
│ │ │ │subvarf şi vârf │ etajele │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┬──────────────┼─────────────────┤
│ │Virginia │Frunze │Frunze de sub- │Frunze de sub-│Frunze din toate │
│ │uscat la │de sub-│mijloc, mijloc, │mijloc, mijloc│ etajele │
│ │caldura │mijloc,│subvarf │subvarf şi │ │
│ │artifi- │mijloc,│ │ vârf │ │
│ │ciala │subvarf│ │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Virginia │ - │Frunze de sub- │Frunze de sub-│Frunze din toate │
│ │uscat la │ │mijloc, mijloc, │mijloc, mijloc│ etajele │
│ │soare, │ │subvarf │subvarf şi │ │
│ │Baragan │ │ │ vârf │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Burley │ - │Frunze de sub- │Frunze de sub-│Frunze din toate │
│ │ │ │mijloc, mijloc │mijloc, mijloc│ etajele │
│ │ │ │şi subvarf │subvarf şi │ │
│ │ │ │ │ vârf │ │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│Maturitate│ Toate │ - │Frunze coapte │ - │Se admit frunze │
│ │soiurile │ │ │ │uşor trecute din │
│ │ │ │ │ │copt şi mai puţin│
│ │ │ │ │ │coapte fãrã a fi │
│ │ │ │ │ │necoapte. │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┬───────┤
│Lungimea │Djebel │ 15 │ 20 │ 20 │ 25 │ Orice │
│maxima a │Molovata │ │ │ │ │ mãrime│
│frunzelor,│ │ │ │ │ │ │
│în centi- │ │ │ │ │ │ │
│ metri │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┴─────────┴───────┤
│Lungimea │Virginia │ 25 │ 25 │ Orice mãrime │
│minima a │uscat la │ │ │ │
│frunzelor,│caldura │ │ │ │
│în centi- │artifi- │ │ │ │
│metri │ ciala │ │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┬─────────────────┤
│ │ Burley │ - │ 35 │ 35 │ Orice mãrime │
├──────────┼─────────┼───────┴────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│Finetea şi│Toate │Frunze cu tesut fin │Frunze cu │Orice calitate a │
│elastici- │soiurile │ şi elastic │ tesut elastic│tesutului foliar │
│tatea │ │ │ │care sa permitã │
│tesutului │ │ │ │ industrializarea│
│foliar │ │ │ │ │
├──────────┼─────────┼────────────────────────┴──────────────┴─────────────────┤
│Miros │Toate │ Nu se admite miros strãin. │
│ │soiurile │ │
├──────────┼─────────┼───────┬────────────────┬──────────────┬─────────┬───────┤
│Deprecieri│Toate │ 5 │ 10 │ 15 │ 20 │ 30 │
│calitative│soiurile │ │ │ │ │Se ad- │
│cauzate de│ │ │ │ │ │ mite │
│deterio- │ │ │ │ │ │început│
│rari meca-│ │ │ │ │ │de mu- │
│nice, boli│ │ │ │ │ │cegai │
│şi dãuna- │ │ │ │ │ │pe co- │
│tori (% │ │ │ │ │ │toarele│
│maxim │ │ │ │ │ │frunze-│
│admis din │ │ │ │ │ │lor. │
│suprafata │ │ │ │ │ │ │
│frunzei) │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│Gradul de │Toate │5% din │10% din clasa │15% din clasa │25% din │30% din│
│amestec │soiurile │clasa I│ a II-a │ a III-a │celelalte│cele- │
│(% maxim │ │ │ │ │clase │lalte │
│admis în │ │ │ │ │ │clase │
│acelaşi │ │ │ │ │ │ │
│ambalaj) │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│Impuritati│Toate │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │
│(% maxim │soiurile │ │ │ │ │ │
│ admis) │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│Starea de │Djebel, │13...19│ 13...19 │ 13...22 │13...22 │13...22│
│umiditate,│Molovata,│uscat │ uscat şi tras │ uscat, tras, │uscat, │uscat, │
│în procen-│Virginia │şi tras│ │ jilav │tras, │tras, │
│te (limite│uscat la │ │ │ │jilav │jilav │
│ minime, │caldura │ │ │ │ │ │
│ maxime │artifi- │ │ │ │ │ │
│admise) şi│ ciala │ │ │ │ │ │
│califica- │ │ │ │ │ │ │
│tivele │ │ │ │ │ │ │
│analizei │ │ │ │ │ │ │
│organo- │ │ │ │ │ │ │
│leptice │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ │Ghimpati,│ - │13...19 │13...22 │13...22 │13...22│
│ │Virginia │ │uscat, tras │uscat, tras, │uscat, │uscat, │
│ │uscat la │ │ │jilav │tras, │tras, │
│ │soare │ │ │ │jilav │jilav │
│ │Baragan │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ │Burley │ - │15...21 │15...24 │15...24 │15...24│
│ │ │ │uscat, tras │uscat, tras, │uscat, │uscat, │
│ │ │ │ │jilav │tras, │tras, │
│ │ │ │ │ │jilav │jilav │
└──────────┴─────────┴───────┴────────────────┴──────────────┴─────────┴───────┘





ANEXA 2a)





┌─────────────┬───────────────────────────────────┬────────────────────────────┐
│Calificativul│ Starea de umiditate │ Modul de constatare │
│ atribuit │ │ │
├─────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ Tutun uscat │ 13... 16% pentru toate soiurile │ Frunzele de tutun strânse │
│ │ de tutun, cu excepţia soiului │ în mana fosnesc fãrã a se │
│ │ Burley, la care este de 15... 18%│ sfarama. │
├─────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ Tutun tras │ 16,1... 19% pentru toate soiurile│ Frunzele de tutun strânse │
│ │ de tutun, cu excepţia soiului │ în mana nu se sfarama şi │
│ │ Burley, la care este 18,1...21% │ îşi revin repede la forma │
│ │ │ iniţialã. │
├─────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ Tutun jilav │ 19,1... 22% pentru toate soiurile│ Frunzele de tutun strânse │
│ │ de tutun, cu excepţia soiului │ în mana îşi revin greu la │
│ │ Burley, la care este 21,1... 24% │ forma iniţialã, fãrã însã │
│ │ │ ca ele sa se lipeasca. │
└─────────────┴───────────────────────────────────┴────────────────────────────┘


--------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016