ANEXA 2
CARACTERISTICI DE CALITATE
pentru soiurile de tutun cultivate în România
┌──────────┬─────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
│Caracte- │ Soiul │ Clasele │
│ristica │ ├───────┬────────────────┬──────────────┬─────────┬───────┤
│ │ │Supe- │ I │ II │ III │ IV │
│ │ │rior │ │ │ │ │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│Culoare │ Djebel │Galben,│Galben, │Roşu de toate │Castaniu,│ Toate │
│ │Molovata │porto- │portocaliu şi │nuantele │brun şi │ culo- │
│ │ │caliu, │portocaliu- │ │brun- │ rile │
│ │ │culoa- │roscat │ │verzui │ │
│ │ │ re │Se admite nuanta│ │ │ │
│ │ │unifor-│verzuie de-a │ │ │ │
│ │ │ ma │lungul nervurii.│ │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ │Ghimpati │ - │Galben, │Roşu de toate │Castaniu,│ Toate │
│ │ │ │portocaliu şi │nuantele; │brun şi │ culo- │
│ │ │ │portocaliu- │galben şi │brun- │ rile │
│ │ │ │roscat │portocaliu cu │verzui │ │
│ │ │ │Se admite nuanta│uşoarã nuanta │ │ │
│ │ │ │verzuie de-a │verzuie pe │ │ │
│ │ │ │lungul nervurii.│fondul culorii│ │ │
│ │ │ │ │de baza │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ │Virginia │Galben,│Galben, │Roşu de toate │Castaniu,│ Toate │
│ │ uscat la│porto- │portocaliu şi │nuantele; │brun şi │ culo- │
│ │ caldura │caliu │portocaliu- │ │brun- │ rile │
│ │ artifi- │deschis│roscat │ │verzui │ │
│ │ ciala │culoare│Se admite nuanta│ │ │ │
│ │ │uni- │verzuie de-a │ │ │ │
│ │ │forma │lungul nervurii.│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ │Virginia │ - │Galben, │Roşu de toate │Castaniu,│ Toate │
│ │ uscat │ │galben-verzui │nuantele; │brun şi │ culo- │
│ │la soare │ │portocaliu- │galben şi │brun- │ rile │
│ │ │ │roscat │portocaliu cu │verzui │ │
│ │ │ │ │uşoarã nuanta │ │ │
│ │ │ │ │verzuie pe │ │ │
│ │ │ │ │fondul culorii│ │ │
│ │ │ │ │de baza │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ │ Burley │ - │Portocaliu, │Roşu de toate │ Brun şi │ Toate │
│ │ │ │roşu deschis, │nuantele │ brun- │ culo- │
│ │ │ │roşu, castaniu, │Se admite │ verzui │ rile │
│ │ │ │culoare uniforma│nuanta galbena│ │ │
│ │ │ │ │pe fondul │ │ │
│ │ │ │ │culorii de │ │ │
│ │ │ │ │baza. │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ │Baragan │ - │Galben, │Roşu de toate │Castaniu,│ Toate │
│ │ │ │portocaliu şi │nuantele, │brun şi │ culo- │
│ │ │ │roşu deschis │galben şi │brun- │ rile │
│ │ │ │ │portocaliu │verzui │ │
│ │ │ │ │Se admite │ │ │
│ │ │ │ │uşoarã │ │ │
│ │ │ │ │nuanta verzuie│ │ │
│ │ │ │ │pe fondul │ │ │
│ │ │ │ │culorii de │ │ │
│ │ │ │ │baza. │ │ │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┴──────────────┼─────────┴───────┤
│Etajul │Djebel │Frunze │Frunze de submijloc, mijloc, │Frunze din toate │
│foliar │Molovata │de mij-│subvarf şi vârf │ etajele │
│ │ │ loc, │ │ │
│ │ │subvarf│ │ │
│ │ │ vârf │ │ │
│ ├─────────┼───────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Ghimpati │ - │Frunze de submijloc, mijloc, │Frunze din toate │
│ │ │ │subvarf şi vârf │ etajele │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┬──────────────┼─────────────────┤
│ │Virginia │Frunze │Frunze de sub- │Frunze de sub-│Frunze din toate │
│ │uscat la │de sub-│mijloc, mijloc, │mijloc, mijloc│ etajele │
│ │caldura │mijloc,│subvarf │subvarf şi │ │
│ │artifi- │mijloc,│ │ vârf │ │
│ │ciala │subvarf│ │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Virginia │ - │Frunze de sub- │Frunze de sub-│Frunze din toate │
│ │uscat la │ │mijloc, mijloc, │mijloc, mijloc│ etajele │
│ │soare, │ │subvarf │subvarf şi │ │
│ │Baragan │ │ │ vârf │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Burley │ - │Frunze de sub- │Frunze de sub-│Frunze din toate │
│ │ │ │mijloc, mijloc │mijloc, mijloc│ etajele │
│ │ │ │şi subvarf │subvarf şi │ │
│ │ │ │ │ vârf │ │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│Maturitate│ Toate │ - │Frunze coapte │ - │Se admit frunze │
│ │soiurile │ │ │ │uşor trecute din │
│ │ │ │ │ │copt şi mai puţin│
│ │ │ │ │ │coapte fãrã a fi │
│ │ │ │ │ │necoapte. │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┬───────┤
│Lungimea │Djebel │ 15 │ 20 │ 20 │ 25 │ Orice │
│maxima a │Molovata │ │ │ │ │ mãrime│
│frunzelor,│ │ │ │ │ │ │
│în centi- │ │ │ │ │ │ │
│ metri │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┴─────────┴───────┤
│Lungimea │Virginia │ 25 │ 25 │ Orice mãrime │
│minima a │uscat la │ │ │ │
│frunzelor,│caldura │ │ │ │
│în centi- │artifi- │ │ │ │
│metri │ ciala │ │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┬─────────────────┤
│ │ Burley │ - │ 35 │ 35 │ Orice mãrime │
├──────────┼─────────┼───────┴────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│Finetea şi│Toate │Frunze cu tesut fin │Frunze cu │Orice calitate a │
│elastici- │soiurile │ şi elastic │ tesut elastic│tesutului foliar │
│tatea │ │ │ │care sa permitã │
│tesutului │ │ │ │ industrializarea│
│foliar │ │ │ │ │
├──────────┼─────────┼────────────────────────┴──────────────┴─────────────────┤
│Miros │Toate │ Nu se admite miros strãin. │
│ │soiurile │ │
├──────────┼─────────┼───────┬────────────────┬──────────────┬─────────┬───────┤
│Deprecieri│Toate │ 5 │ 10 │ 15 │ 20 │ 30 │
│calitative│soiurile │ │ │ │ │Se ad- │
│cauzate de│ │ │ │ │ │ mite │
│deterio- │ │ │ │ │ │început│
│rari meca-│ │ │ │ │ │de mu- │
│nice, boli│ │ │ │ │ │cegai │
│şi dãuna- │ │ │ │ │ │pe co- │
│tori (% │ │ │ │ │ │toarele│
│maxim │ │ │ │ │ │frunze-│
│admis din │ │ │ │ │ │lor. │
│suprafata │ │ │ │ │ │ │
│frunzei) │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│Gradul de │Toate │5% din │10% din clasa │15% din clasa │25% din │30% din│
│amestec │soiurile │clasa I│ a II-a │ a III-a │celelalte│cele- │
│(% maxim │ │ │ │ │clase │lalte │
│admis în │ │ │ │ │ │clase │
│acelaşi │ │ │ │ │ │ │
│ambalaj) │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│Impuritati│Toate │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │
│(% maxim │soiurile │ │ │ │ │ │
│ admis) │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│Starea de │Djebel, │13...19│ 13...19 │ 13...22 │13...22 │13...22│
│umiditate,│Molovata,│uscat │ uscat şi tras │ uscat, tras, │uscat, │uscat, │
│în procen-│Virginia │şi tras│ │ jilav │tras, │tras, │
│te (limite│uscat la │ │ │ │jilav │jilav │
│ minime, │caldura │ │ │ │ │ │
│ maxime │artifi- │ │ │ │ │ │
│admise) şi│ ciala │ │ │ │ │ │
│califica- │ │ │ │ │ │ │
│tivele │ │ │ │ │ │ │
│analizei │ │ │ │ │ │ │
│organo- │ │ │ │ │ │ │
│leptice │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ │Ghimpati,│ - │13...19 │13...22 │13...22 │13...22│
│ │Virginia │ │uscat, tras │uscat, tras, │uscat, │uscat, │
│ │uscat la │ │ │jilav │tras, │tras, │
│ │soare │ │ │ │jilav │jilav │
│ │Baragan │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼───────┼────────────────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ │Burley │ - │15...21 │15...24 │15...24 │15...24│
│ │ │ │uscat, tras │uscat, tras, │uscat, │uscat, │
│ │ │ │ │jilav │tras, │tras, │
│ │ │ │ │ │jilav │jilav │
└──────────┴─────────┴───────┴────────────────┴──────────────┴─────────┴───────┘
┌─────────────┬───────────────────────────────────┬────────────────────────────┐
│Calificativul│ Starea de umiditate │ Modul de constatare │
│ atribuit │ │ │
├─────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ Tutun uscat │ 13... 16% pentru toate soiurile │ Frunzele de tutun strânse │
│ │ de tutun, cu excepţia soiului │ în mana fosnesc fãrã a se │
│ │ Burley, la care este de 15... 18%│ sfarama. │
├─────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ Tutun tras │ 16,1... 19% pentru toate soiurile│ Frunzele de tutun strânse │
│ │ de tutun, cu excepţia soiului │ în mana nu se sfarama şi │
│ │ Burley, la care este 18,1...21% │ îşi revin repede la forma │
│ │ │ iniţialã. │
├─────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ Tutun jilav │ 19,1... 22% pentru toate soiurile│ Frunzele de tutun strânse │
│ │ de tutun, cu excepţia soiului │ în mana îşi revin greu la │
│ │ Burley, la care este 21,1... 24% │ forma iniţialã, fãrã însã │
│ │ │ ca ele sa se lipeasca. │
└─────────────┴───────────────────────────────────┴────────────────────────────┘