Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 233 din 13 iulie 2005  pentru modificarea si completarea   Legii imbunatatirilor funciare nr. 138/2004 si a   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2000 privind infiintarea Societatii Nationale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 233 din 13 iulie 2005 pentru modificarea si completarea Legii imbunatatirilor funciare nr. 138/2004 si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2000 privind infiintarea Societatii Nationale "Imbunatatiri Funciare" - S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome a Imbunatatirilor Funciare

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 648 din 21 iulie 2005


Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea îmbunãtãţirilor funciare nr. 138/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 369 din 28 aprilie 2004, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 6 alineatul (1), partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Persoanele fizice sau persoanele juridice care deţin în baza unui titlu valabil de proprietate ori de folosinţã terenuri deservite de sisteme de irigaţii sau de desecare şi drenaj ori de lucrãri de apãrare împotriva inundaţiilor sau de combatere a eroziunii solului pot constitui o organizaţie de îmbunãtãţiri funciare, denumitã în continuare organizaţia, pentru a desfãşura una sau mai multe dintre urmãtoarele activitãţi de interes public:".
2. La articolul 9 alineatul (1), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) tarife pentru servicii de irigaţii;".
3. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Oricare persoanã fizicã sau persoanã juridicã, care deţine în baza unui titlu valabil de proprietate ori de folosinţã teren situat pe teritoriul organizaţiei sau care are, în condiţiile <>Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publicã şi regimul juridic al acesteia, în administrare ori în folosinţã astfel de terenuri sau infrastructurã de îmbunãtãţiri funciare aflate în proprietatea publicã ori privatã a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale, poate fi membrã a unei organizaţii."
4. La articolul 13, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) În vederea dobândirii personalitãţii juridice, persoanele care şi-au manifestat voinţa de a fi membre ale organizaţiei încheie actul constitutiv şi statutul organizaţiei, în formã autenticã, sub sancţiunea nulitãţii absolute."
5. La articolul 13, dupã alineatul (1) se introduce un alineat nou, alineatul (1^1 ), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1 ) Statutul organizaţiei este adoptat cu majoritatea simplã a voturilor participanţilor la adunarea constitutivã, cu condiţia ca aceşti participanţi sã deţinã în proprietate, în administrare sau în folosinţã cel puţin jumãtate din suprafaţa de teren a teritoriului organizaţiei şi sã fie de acord sã preia întreaga rãspundere a exploatãrii, întreţinerii şi reparaţiilor infrastructurii de îmbunãtãţiri funciare situate pe teritoriul organizaţiei."
6. La articolul 13, dupã alineatul (2) se introduce un alineat nou, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Organizaţia constituitã potrivit legii rãmâne deschisã şi va primi noi membri pânã la nivelul teritoriului organizaţiei."
7. La articolul 23, dupã alineatul (2) se introduce un alineat nou, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Federaţiile se organizeazã şi funcţioneazã în conformitate cu prevederile normelor metodologice de aplicare a prezentei legi."
8. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Asociaţiile utilizatorilor de apã pentru irigaţii, înfiinţate potrivit <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 147/1999 privind asociaţiile utilizatorilor de apã pentru irigaţii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 573/2001 , cu modificãrile ulterioare, care se reorganizeazã, în condiţiile prezentei legi, în organizaţii ale utilizatorilor de apã pentru irigaţii, preiau bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea sau în folosinţa acestora, precum şi:
a) dreptul de proprietate deţinut de asociaţia utilizatorilor de apã pentru irigaţii asupra infrastructurii de irigaţii, constând din staţii de pompare de punere sub presiune şi construcţii hidrotehnice, împreunã cu dotãrile şi terenul aferent, conducte subterane, precum şi alte asemenea bunuri situate pe teritoriul organizaţiei şi obligaţiile corelative;
b) dreptul de folosinţã deţinut de asociaţia utilizatorilor de apã pentru irigaţii asupra infrastructurii de irigaţii aparţinând domeniului privat al statului sau al unitãţilor administrativ-teritoriale, constând din staţii de pompare de punere sub presiune şi construcţii hidrotehnice, împreunã cu dotãrile şi terenul aferent, conducte subterane, precum şi alte asemenea bunuri situate pe teritoriul organizaţiei."
9. Articolul 30 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - Infrastructura de îmbunãtãţiri funciare aparţinând domeniului privat al statului, situatã pe terenurile cu destinaţie agricolã deţinute în exploatare de societãţile comerciale cu capital majoritar de stat, se transmite în administrare Administraţiei şi se înregistreazã în patrimoniul acesteia, cu reducerea corespunzãtoare a capitalului lor social, prin diminuarea participaţiei statului."
10. La articolul 35, alineatele (4) şi (5) vor avea urmãtorul cuprins:
"(4) Administraţia îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare şi cu regulamentul de organizare şi funcţionare, care se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
(5) Administraţia are în structura sa sucursale fãrã personalitate juridicã, care au în alcãtuire unitãţi de administrare organizate la nivelul amenajãrilor de îmbunãtãţiri funciare sau al grupurilor de amenajãri de îmbunãtãţiri funciare."
11. La articolul 36 alineatul (1), literele e) şi f) vor avea urmãtorul cuprins:
"e) prin amenajãrile de îmbunãtãţiri funciare aflate în administrarea sa asigurã şi alimentarea cu apã a unor localitãţi, amenajãri piscicole, incinte agricole şi industriale, în condiţiile legii;
f) presteazã servicii de îmbunãtãţiri funciare cãtre organizaţii, federaţii şi alte persoane fizice şi juridice;".
12. La articolul 36 alineatul (1), dupã litera f) se introduce o literã nouã, litera f^1), cu urmãtorul cuprins:
"f^1 ) desfãşoarã activitãţi de cooperare internaţionalã, în limitele împuternicirii acordate de minister;".
13. La articolul 37, alineatele (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Lista iniţialã a amenajãrilor de îmbunãtãţiri funciare ce se administreazã de Administraţie este inclusã în Regulamentul de organizare şi funcţionare a Administraţiei.
(3) O amenajare de îmbunãtãţiri funciare sau o parte autonomã funcţional a unei amenajãri de îmbunãtãţiri funciare este declaratã de utilitate publicã, potrivit criteriilor stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi."
14. La articolul 37, dupã alineatul (3) se introduce un alineat nou, alineatul (3^1 ), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1 ) Anual, în funcţie de îndeplinirea criteriilor stabilite conform alin. (3), lista amenajãrilor ce se administreazã de Administraţie se modificã sau se completeazã şi se aprobã prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Administraţiei."
15. La articolul 38, alineatele (1)-(4) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - (1) Dacã o amenajare de îmbunãtãţiri funciare sau o parte a unei amenajãri de îmbunãtãţiri funciare nu mai îndeplineşte criteriile prevãzute la art. 37 alin. (3), prin hotãrâre a Guvernului i se retrage recunoaşterea de utilitate publicã şi, dupã caz, se trece din domeniul public în domeniul privat al statului sau al unitãţilor administrativ-teritoriale.
(2) Amenajãrile de îmbunãtãţiri funciare sau pãrţile unor amenajãri de îmbunãtãţiri funciare, prevãzute la alin. (1), pot fi:
a) transmise în proprietate sau date în folosinţã gratuitã unei organizaţii ori federaţii, potrivit legii;
b) vândute unui cumpãrãtor privat, potrivit legii;
c) concesionate sau închiriate, potrivit legii;
d) conservate pentru o perioadã de pânã la 3 ani;
e) scoase din funcţiune, potrivit legii;
f) valorificate, potrivit legii.
(3) Trecerea în conservare a unei amenajãri de îmbunãtãţiri funciare sau a unei pãrţi a unei amenajãri de îmbunãtãţiri funciare se realizeazã prin asigurarea pazei acesteia şi depozitarea corespunzãtoare a echipamentelor şi instalaţiilor de pompare dezafectate.
(4) Cheltuielile de conservare şi de asigurare a pazei se suportã din subvenţii de la bugetul de stat."
16. La articolul 38, alineatul (5) se abrogã.
17. La articolul 39, litera n) va avea urmãtorul cuprins:
"n) avizeazã documentaţiile tehnice, contracteazã şi finanţeazã lucrãrile de investiţii contractate cu terţi furnizori şi verificã derularea şi recepţionarea lucrãrilor, potrivit legii;".
18. La articolul 39, litera q) se abrogã.
19. Articolul 40 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - Pentru realizarea activitãţilor sale, Administraţia contracteazã cu terţi furnizori elaborarea de studii, prestarea de servicii de cercetare şi/sau de proiectare, executarea de lucrãri de construcţii, întreţinere şi reparaţii, inclusiv achiziţionarea sau închirierea echipamentului necesar desfãşurãrii activitãţilor sale, precum şi a echipamentelor de intervenţie pentru a face faţã situaţiilor de urgenţã, cu respectarea legislaţiei în vigoare privind achiziţiile publice."
20. Articolul 41 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - (1) Finanţarea cheltuielilor curente ale Administraţiei se asigurã din venituri proprii şi din subvenţii de la bugetul de stat.
(2) Cheltuielile de natura investiţiilor se acoperã total sau parţial de la bugetul de stat, dupã cum urmeazã:
a) obiectivele de investiţii noi sau în continuare privind infrastructura de îmbunãtãţiri funciare din domeniul public al statului, total de la bugetul de stat, iar cele privind infrastructura de îmbunãtãţiri funciare din domeniul privat al statului, parţial de la bugetul de stat;
b) studiile, proiectarea şi cercetarea aplicativã legate de obiectul sãu de activitate, total de la bugetul de stat;
c) dotãrile independente aferente amenajãrilor de îmbunãtãţiri funciare din domeniul public al statului, total de la bugetul de stat;
d) expertizarea lucrãrilor de îmbunãtãţiri funciare din cadrul infrastructurii aparţinând domeniului public al statului şi consultanţa de specialitate referitoare la aceste lucrãri, total de la bugetul de stat;
e) alte cheltuieli asimilate investiţiilor, potrivit legii, total de la bugetul de stat.
(3) Veniturile proprii ale Administraţiei se constituie din:
a) tarife de prestãri de servicii de irigaţii percepute beneficiarilor pentru serviciile de livrare a apei de irigaţii, întreţinerea şi reparaţiile amenajãrilor de irigaţii declarate de utilitate publicã;
b) tarife de prestãri de servicii de desecare şi drenaj, apãrare împotriva inundaţiilor şi combatere a eroziunii solului, percepute beneficiarilor, referitoare la exploatarea, întreţinerea şi reparaţiile amenajãrilor de îmbunãtãţiri funciare declarate de utilitate publicã, altele decât cele de irigaţii;
c) dobânzi încasate pentru depozitele şi sumele disponibile din conturile proprii;
d) dobânzi şi penalitãţi percepute pentru serviciile prestate, a cãror contravaloare nu a fost încasatã la termen;
e) tarife de prestãri de servicii de alimentare cu apã a unor localitãţi, amenajãri piscicole, incinte agricole şi industriale.
(4) Cheltuielile administrative, materiale şi de personal necesare desfãşurãrii activitãţilor Administraţiei se acoperã total sau parţial din subvenţii de la bugetul de stat, dupã cum urmeazã:
a) exploatarea, întreţinerea, reparaţiile şi administrarea amenajãrilor de îmbunãtãţiri funciare declarate de utilitate publicã, care nu sunt amenajãri de irigaţii, total de la bugetul de stat;
b) acţiunile de apãrare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice, precum şi constituirea stocurilor de materiale şi mijloace de apãrare, total de la bugetul de stat;
c) reabilitarea infrastructurii aparţinând domeniului public al statului din amenajãrile de îmbunãtãţiri funciare existente sau conservarea obiectivelor de investiţii sistate ori întrerupte temporar, total de la bugetul de stat;
d) reabilitarea infrastructurii aparţinând domeniului privat al statului din amenajãrile de îmbunãtãţiri funciare existente, parţial de la bugetul de stat;
e) protecţia mediului prin lucrãri de îmbunãtãţiri funciare şi monitorizarea efectelor acestor lucrãri, total de la bugetul de stat;
f) informarea publicã şi instruirea în domeniul îmbunãtãţirilor funciare, parţial de la bugetul de stat;
g) funcţionarea sistemului naţional de supraveghere, evaluare, prognozã şi avertizare privind efectele economice şi ecologice ale activitãţilor de îmbunãtãţiri funciare, total de la bugetul de stat;
h) conservarea şi asigurarea pazei amenajãrilor de îmbunãtãţiri funciare neutilizate, aflate în conservare, total de la bugetul de stat;
i) salarizarea personalului prevãzut în statele de funcţii ale unitãţii centrale, ale sucursalelor teritoriale şi ale unitãţilor de administrare ale Administraţiei, precum şi cheltuielile curente necesare funcţionãrii acestora, parţial de la bugetul de stat;
j) paza amenajãrilor de îmbunãtãţiri funciare în afara perioadei de utilizare, total de la bugetul de stat;
k) executarea probelor tehnologice, epuizmentelor şi consumul de energie pe perioada nefuncţionãrii, total de la bugetul de stat."
21. La articolul 48, litera n) va avea urmãtorul cuprins:
"n) aprobã contractarea de credite interne potrivit reglementãrilor în vigoare;".
22. La articolul 51, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 51. - (1) Directorul general este propus de consiliul de administraţie, potrivit legii, şi numit prin ordin al ministrului pentru un mandat de 5 ani, care poate fi reînnoit. Directorul general este angajat pe bazã de contract individual de muncã şi contract de performanţã, anexã la contractul individual de muncã, încheiate cu consiliul de administraţie, în condiţiile legii."
23. La articolul 51 alineatul (4), litera f) va avea urmãtorul cuprins:
"f) angajeazã şi concediazã personalul şi încheie contractele individuale de muncã;".
24. Articolul 53 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 53. - (1) Administraţia îşi desfãşoarã activitatea la nivel teritorial, prin sucursalele sale, şi la nivel de amenajare de îmbunãtãţiri funciare sau grup de amenajãri de îmbunãtãţiri funciare, prin unitãţile de administrare aflate în subordinea sucursalelor teritoriale.
(2) Sucursalele sunt unitãţi fãrã personalitate juridicã, cu gestiune economico-financiarã, care ţin evidenţa contabilã la nivel de balanţã de verificare.
(3) Unitãţile de administrare exploateazã, întreţin, reparã şi administreazã amenajãrile de îmbunãtãţiri funciare şi desfãşoarã activitãţi de îmbunãtãţiri funciare în cadrul unei zone delimitate pe baza structurii funcţionale a amenajãrilor sau grupurilor de amenajãri pe care acestea le administreazã.
(4) Numãrul sucursalelor, competenţa teritorialã a acestora şi relaţiile funcţionale cu Administraţia, precum şi numãrul unitãţilor de administrare din cadrul fiecãrei sucursale, competenţa teritorialã a acestora şi relaţiile funcţionale cu sucursala teritorialã se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Administraţiei.
(5) Directorii sucursalelor teritoriale ale Administraţiei se angajeazã în condiţiile legii şi se numesc în funcţie prin decizie a directorului general, cu aprobarea consiliului de administraţie. Conducãtorii unitãţilor de administrare se angajeazã în condiţiile legii şi se numesc în funcţie prin decizie a directorului general, la propunerea directorilor de sucursalã. Atribuţiile directorilor de sucursalã şi ale conducãtorilor unitãţilor de administrare se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Administraţiei şi prin contractele individuale de muncã."
25. Articolul 54 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 54. - (1) Activitatea fiecãrei sucursale teritoriale este supravegheatã de un consiliu de sucursalã, iar activitatea fiecãrei unitãţi de administrare este supravegheatã de un consiliu de unitate de administrare. Din aceste consilii fac parte reprezentanţi ai organizaţiilor, federaţiilor şi ai altor beneficiari de servicii de îmbunãtãţiri funciare prestate de Administraţie. Din consiliile de sucursalã fac parte şi specialişti recunoscuţi pe plan local în domeniul îmbunãtãţirilor funciare. Consiliile de sucursalã înainteazã Consiliului de administraţie al Administraţiei, iar cele de unitate de administrare, conducerii sucursalei în subordinea cãreia se aflã unitatea de administrare recomandãri de îmbunãtãţire a activitãţii sucursalei teritoriale, respectiv a unitãţii de administrare.
(2) Atribuţiile consiliilor de sucursalã şi ale consiliilor de unitate de administrare, condiţiile şi procedura de desemnare şi de numire a membrilor lor, precum şi funcţionarea acestor consilii sunt prevãzute de Regulamentul de organizare şi funcţionare a Administraţiei.
(3) Pentru activitatea desfãşuratã, membrii consiliului de sucursalã şi ai consiliului de unitate de administrare nu sunt remuneraţi."
26. La articolul 61, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Administraţia încheie noi contracte multianuale sau le reînnoieşte pe cele în vigoare numai dacã cererea de livrare a apei pentru irigaţii, ce face obiectul contractelor multianuale, implicã irigarea a cel puţin 20% din suprafaţa deservitã de punctele de livrare a apei pentru irigaţii şi de canalele de distribuţie din cadrul amenajãrii de irigaţii, precum şi din suprafaţa întregii amenajãri sau a pãrţii de amenajare declarate de utilitate publicã."
27. Articolul 63 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 63. - (1) Administraţia elaboreazã propunerile de tarife anuale şi de tarife de livrare a apei pentru irigaţii, pe care le supune aprobãrii Consiliului de administraţie al Administraţiei.
(2) Cuantumul tarifului anual şi al tarifului de livrare a apei pentru irigaţii aprobat se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pânã la data de 31 august a fiecãrui an, pentru sezonul de irigaţii al anului urmãtor."
28. La articolul 67 alineatul (1), litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) achitarea cãtre furnizorul de energie electricã a costului energiei electrice şi decontarea cheltuielilor cu energia termicã de pompare a apei pentru irigaţii prin punctele de livrare a apei prevãzute în contractul multianual."
29. La articolul 67, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Subvenţiile pentru sezonul de irigaţii al anului urmãtor se acordã numai dacã organizaţiile şi federaţiile au achitat contribuţia proprie la tarifele anuale pânã la data de 30 septembrie a anului curent."
30. La articolul 68, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cuantumul maxim al subvenţiei ce se acordã fiecãrei organizaţii sau federaţii se calculeazã pe fiecare staţie de pompare de punere sub presiune ori punct de livrare a apei pentru irigaţii menţionat în contractul multianual în vigoare şi pe fiecare suprafaţã de teren din cadrul teritoriului organizaţiei sau federaţiei, exprimatã în hectare, care este deţinutã în baza unui titlu valabil de proprietate ori de folosinţã de membrii organizaţiei sau federaţiei şi poate primi apã pentru irigaţii de la acel punct de livrare a apei pentru irigaţii. Subvenţia se calculeazã separat pentru fiecare dintre staţiile de pompare de punere sub presiune sau alte puncte de livrare a apei pentru irigaţii situate pe teritoriul organizaţiei ori federaţiei."
31. La articolul 70 alineatul (1), litera b) se abrogã.
32. La articolul 73, literele d) şi j) vor avea urmãtorul cuprins:
"d) atestã persoanele fizice şi juridice care îşi manifestã intenţia de a desfãşura activitãţi de îmbunãtãţiri funciare şi/sau de fabricare şi utilizare a instalaţiilor şi echipamentelor specifice acestor activitãţi, potrivit normelor metodologice ce se aprobã prin ordin al ministrului;
........................................................................................
j) organizeazã, executã şi actualizeazã sistemul informaţional de evidenţã la nivel naţional a amenajãrilor de îmbunãtãţiri funciare din domeniul agricol;".
33. La articolul 73 se introduce o literã nouã, litera o), cu urmãtorul cuprins:
"o) aplicã mãsurile prevãzute la art. 38 alin. (2) lit. b), c) şi f), prin Agenţia Domeniilor Statului, iar cele prevãzute la lit. a), d) şi e), prin Administraţie."
34. La articolul 80, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 80. - (1) Persoanele disponibilizate prin concediere colectivã, efectuatã în condiţiile <>art. 68-75 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, în perioada 1 iunie30 noiembrie 2005, ca urmare a reorganizãrii SNIF, vor beneficia de urmãtoarele drepturi:
a) la momentul disponibilizãrii, de o sumã egalã cu de douã ori salariul mediu net pe economie din luna aprilie 2005, comunicat de Institutul Naţional de Statisticã;
b) indemnizaţie de şomaj, stabilitã potrivit reglementãrilor legale în vigoare, precum şi de un venit lunar de completare. Venitul lunar de completare este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de disponibilizare, stabilit pe baza elementelor din contractul individual de muncã, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna aprilie 2005, comunicat de Institutul Naţional de Statisticã, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj."
35. Articolul 84 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 84. - (1) Pentru a beneficia de drepturile acordate de prezenta lege, pânã la data de 31 decembrie 2005 asociaţiile utilizatorilor de apã pentru irigaţii înfiinţate în conformitate cu <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 147/1999 privind asociaţiile utilizatorilor de apã pentru irigaţii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 573/2001 , cu modificãrile ulterioare, se reorganizeazã şi se înregistreazã ca organizaţii ale utilizatorilor de apã pentru irigaţii, în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(2) Asociaţiile utilizatorilor de apã pentru irigaţii, care îndeplinesc condiţiile privind stabilirea teritoriului organizaţiilor, devin, la cerere, organizaţii ale utilizatorilor de apã pentru irigaţii, aprobate prin ordin al ministrului, cu condiţia ca statutul organizaţiei sã fie adoptat de membrii asociaţiei utilizatorilor de apã pentru irigaţii, care deţin în proprietate, administrare sau folosinţã cel puţin jumãtate din suprafaţa de teren a teritoriului viitoarei organizaţii, ce se probeazã printr-un extras din registrul membrilor. Pe data înregistrãrii în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunãtãţiri funciare, organizaţia utilizatorilor de apã pentru irigaţii preia toate drepturile şi obligaţiile asociaţiei utilizatorilor de apã pentru irigaţii.
(3) În termen de 30 de zile de la data înregistrãrii organizaţiei utilizatorilor de apã pentru irigaţii, asociaţia utilizatorilor de apã pentru irigaţii, care se reorganizeazã, va transmite organizaţiei, pe baza unui proces-verbal de predare-primire, bunurile deţinute şi va cere radierea din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor. Pe data radierii din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, asociaţia utilizatorilor de apã pentru irigaţii se dizolvã de drept."
36. Articolul 90 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 90. - Pânã la data de 31 decembrie 2005, asociaţiile utilizatorilor de apã pentru irigaţii, constituite conform <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 147/1999 , vor beneficia de subvenţii de la bugetul de stat, cu condiţia încheierii cu Administraţia sau cu alţi furnizori de apã pentru irigaţii de contracte multianuale, pe care le vor transmite noilor organizaţii, la constituirea şi înregistrarea lor."
37. Articolul 91 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 91. - Pânã la data de 31 decembrie 2005 operatorii economici şi instituţiile publice care, la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, beneficiazã, direct sau prin furnizorul de apã pentru irigaţii, de subvenţii de la bugetul de stat pentru acoperirea unor categorii de cheltuieli în domeniul îmbunãtãţirilor funciare şi care deţin în proprietate, administrare sau folosinţã terenuri amenajate cu lucrãri de îmbunãtãţiri funciare, care nu sunt situate pe teritoriul unei asociaţii a utilizatorilor de apã pentru irigaţii, vor beneficia de subvenţii pentru acoperirea costului energiei electrice sau termice de pompare, în limita a 75% din cuantumul plafonului maxim la hectar, unitar la nivel naţional, pentru anul 2005."
38. La anexa nr. 1 "Înţelesul unor termeni în sensul prezentei legi" se introduc douã definiţii noi, cu urmãtorul cuprins:
"Parte autonomã funcţional a unei amenajãri de îmbunãtãţiri funciare - ansamblul lucrãrilor şi elementelor de infrastructurã de îmbunãtãţiri funciare din cadrul unei amenajãri de îmbunãtãţiri funciare, care pot fi utilizate şi pot funcţiona independent în cazul în care restul lucrãrilor şi elementelor de infrastructurã de îmbunãtãţiri funciare din cadrul amenajãrii de îmbunãtãţiri funciare sunt scoase din funcţiune.
Administrarea amenajãrilor de îmbunãtãţiri funciare totalitatea activitãţilor desfãşurate de cãtre Administraţie în vederea realizãrii condiţiilor necesare exploatãrii, întreţinerii şi reparaţiilor infrastructurii de îmbunãtãţiri funciare din cadrul amenajãrilor de îmbunãtãţiri funciare declarate de utilitate publicã, inclusiv asigurarea pazei şi protecţiei infrastructurii de îmbunãtãţiri funciare."
ART. II
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 23/2000 privind înfiinţarea Societãţii Naţionale "Îmbunãtãţiri Funciare" - S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome a Îmbunãtãţirilor Funciare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 136 din 30 martie 2000, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 440/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Societatea Naţionalã «Îmbunãtãţiri Funciare» - S.A. este societate comercialã pe acţiuni, cu capital de stat, cu sediul în municipiul Bucureşti, Şos. Olteniţei nr. 35-37, sectorul 4, şi are în structurã sucursale fãrã personalitate juridicã."
2. În anexa nr. 1, la articolul 13 alineatul (5), dupã litera d) se introduce o literã nouã, litera d^1 ), cu urmãtorul cuprins:
"d^1 ) stabilirea numãrului de sucursale, a ariei de competenţã şi a sediului fiecãreia dintre acestea;".
3. Anexa nr. 2 se abrogã.
ART. III
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, vor fi modificate în mod corespunzãtor Normele metodologice de aplicare a <>Legii îmbunãtãţirilor funciare nr. 138/2004 şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a Administraţiei.
ART. IV
<>Legea îmbunãtãţirilor funciare nr. 138/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 369 din 28 aprilie 2004, cu modificãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
DAN RADU RUŞANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 13 iulie 2005.
Nr. 233.
----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016