Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 232 din 7 decembrie 2010  privind regimul de import al mostrelor de ingrasaminte si al ingrasamintelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 232 din 7 decembrie 2010 privind regimul de import al mostrelor de ingrasaminte si al ingrasamintelor

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 841 din 15 decembrie 2010

    Parlamentul României adoptã prezenta lege.

    CAP. I
    Importul mostrelor de îngrãşãminte

    ART. 1
    Importul mostrelor de îngrãşãminte clasificate la poziţiile tarifare 31.01-31.05 prevãzute în anexa la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifarã şi statisticã şi Tariful Vamal Comun, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se efectueazã pe baza certificatului de abilitare pentru importul mostrelor de îngrãşãminte.
    ART. 2
    Certificatul de abilitare pentru importul mostrelor de îngrãşãminte se emite de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului -I.C.P.A. Bucureşti, conform modelului prezentat în anexa nr. 1.
    ART. 3
    În sensul prezentei legi, expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
    a) îngrãşãmânt - materialul a cãrui funcţie principalã este aportul de substanţe nutritive adus plantelor;
    b) certificat de abilitare pentru importul mostrelor de îngrãşãminte - document eliberat de autoritatea emitentã prevãzutã la art. 2, în baza cãruia este permis importul mostrelor de îngrãşãminte din ţãri din afara Uniunii Europene, conform modelului prevãzut în anexa nr. 1;
    c) certificat de abilitare - document eliberat de autoritatea emitentã prevãzutã la art. 13, în baza cãruia este permis importul îngrãşãmintelor din ţãri din afara Uniunii Europene, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2.
    ART. 4
    (1) Mostrele de îngrãşãminte sunt importate în baza certificatului de abilitare pentru importul mostrelor şi sunt utilizate în activitatea de cercetare-testare, în vederea autorizãrii îngrãşãmântului cu menţiunea RO-ÎNGRÃŞÃMÂNT, pentru:
    a) teste de eficacitate biologicã;
    b) analize fizico-chimice.
    (2) În urma testãrilor se elibereazã autorizaţia RO-ÎNGRÃŞÃMÂNT conform Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului şi al ministrului sãnãtãţii <>nr. 6/<>22/2004 pentru aprobarea <>Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Comisiei interministeriale pentru autorizarea îngrãşãmintelor în vederea înscrierii în lista îngrãşãmintelor autorizate cu menţiunea RO-ÎNGRÃŞÃMÂNT, pentru utilizarea şi comercializarea în România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 5
    Pentru obţinerea certificatului de abilitare pentru importul mostrelor de îngrãşãminte, solicitantul autorizãrii transmite autoritãţii emitente prevãzute la art. 2 urmãtoarele documente:
    a) solicitare în scris, din care sã rezulte: numele sau denumirea importatorului şi sediul social al firmei, lista codurilor tarifare, lista denumirilor produselor/grupelor de produse, lista denumirilor comerciale/tehnice ale produselor pentru care solicitã abilitarea;
    b) declaraţie privind scopul importului de mostre de îngrãşãminte;
    c) copie a certificatului de înregistrare la registrul comerţului.
    ART. 6
    (1) Cantitãţile de mostre necesare efectuãrii analizelor fizico-chimice şi testelor în vederea autorizãrii unui îngrãşãmânt sunt:
    a) pentru teste de eficacitate biologicã, cantitatea de mostre este stabilitã de cãtre Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului - I.C.P.A. Bucureşti, în termen de 5 zile lucrãtoare de la înregistrarea solicitãrii, în funcţie de doza recomandatã de producãtor;
    b) pentru analize fizico-chimice, în doza recomandatã de laboratoarele autorizate sã execute astfel de tipuri de analize.
    (2) Certificatul de abilitare pentru importul mostrelor de îngrãşãminte se elibereazã o singurã datã pentru cantitatea de mostrã prevãzutã la alin. (1), separat pentru fiecare tip de analize sau teste.
    ART. 7
    Certificatul de abilitare pentru importul mostrelor de îngrãşãminte se elibereazã în termen de 15 zile lucrãtoare de la data depunerii documentaţiei complete.
    ART. 8
    Certificatul de abilitare pentru importul mostrelor de îngrãşãminte este valabil pentru un singur transport şi pentru o singurã operaţiune vamalã.
    ART. 9
    (1) Autoritatea vamalã permite importul mostrelor de îngrãşãminte în baza documentului prevãzut la art. 1, care se prezintã în original la biroul vamal.
    (2) Biroul vamal la care se realizeazã operaţiunea de vãmuire a produselor la import, la definitivarea operaţiunii de vãmuire, vizeazã şi pãstreazã o copie a certificatului de abilitare pentru importul mostrelor de îngrãşãminte, pe care o anexeazã la declaraţia vamalã de import.
    ART. 10
    Importatorul de mostre de îngrãşãminte are urmãtoarele obligaţii:
    a) sã anunţe autoritatea emitentã cu privire la orice modificare intervenitã în documentaţia depusã pentru obţinerea certificatului de abilitare pentru importul mostrelor de îngrãşãminte, în termen de maximum 15 zile de la producerea modificãrii;
    b) sã utilizeze certificatul de abilitare pentru importul mostrelor de îngrãşãminte numai în condiţiile şi în scopul pentru care a fost emis.
    ART. 11
    Birourile vamale solicitã, prin convocare scrisã, transmisã prin fax sau e-mail, dupã caz, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3, participarea la controlul vamal a reprezentanţilor direcţiilor pentru agriculturã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale. Aceştia confirmã prin fax sau e-mail, în cel mai scurt timp, participarea la controlul vamal şi nominalizeazã persoana împuternicitã.

    CAP. II
    Importul îngrãşãmintelor

    ART. 12
    Importul îngrãşãmintelor, clasificate la poziţiile tarifare 31.01-31.05 prevãzute în anexa la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se efectueazã pe baza certificatului de abilitare, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2.
    ART. 13
    Certificatele de abilitare se emit de direcţiile pentru agriculturã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
    ART. 14
    (1) În scopul obţinerii certificatelor de abilitare, importatorii prezintã autoritãţii emitente prevãzute la art. 13 urmãtoarele documente:
    a) solicitare în scris, din care sã rezulte: numele sau denumirea importatorului şi sediul social al firmei, lista codurilor tarifare, lista denumirilor produselor/grupelor de produse, lista denumirilor comerciale/tehnice ale produselor pentru care solicitã abilitarea;
    b) copie a certificatului de înregistrare la registrul comerţului;
    c) copie a autorizaţiei RO-ÎNGRÃŞÃMÂNT şi a buletinului de analizã pentru atestarea conformitãţii îngrãşãmântului cu datele înscrise în autorizaţie, emis de Institutul Naţional de CercetareDezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului I.C.P.A. Bucureşti, conform art. 4 alin. (2);
    d) copie a etichetei produsului care este introdus în ţarã sau a documentelor de însoţire a mãrfii în cazul îngrãşãmintelor în vrac, în douã exemplare, din care un exemplar însoţeşte certificatul de abilitare.
    (2) În cazul importurilor de azotat de amoniu, în conformitate cu prevederile Deciziei nr. 1.348/2008/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 decembrie 2008 de modificare a Directivei 76/769/CEE a Consiliului referitoare la restricţiile privind introducerea pe piaţã şi utilizarea de 2-(2-metoxietoxi) etanol, 2-(2-butoxietoxi)etanol, metilen-difenil diizocianat, ciclohexan şi azotat de amoniu, aceştia trebuie sã respecte toate cerinţele de siguranţã impuse de anexa III la Regulamentul (CE) nr. 2.003/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 octombrie 2003 privind îngrãşãmintele, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (3) Copia etichetei ce se anexeazã certificatului de abilitare este vizatã de autoritatea emitentã şi va avea inscripţionat numãrul certificatului de abilitare.
    ART. 15
    Certificatele de abilitare se elibereazã în termen de 15 zile lucrãtoare de la depunerea documentaţiei complete.
    ART. 16
    Certificatul de abilitare este valabil o perioadã de 12 luni de la data emiterii.
    ART. 17
    (1) Autoritatea vamalã permite importul îngrãşãmintelor în baza documentului prevãzut la art. 12, care se prezintã în original la biroul vamal.
    (2) Biroul vamal la care se realizeazã operaţiunea de vãmuire a produselor de import, pe versoul certificatului de abilitare, ţine evidenţa cantitativã a îngrãşãmintelor importate pânã la epuizarea cantitãţii înscrise în certificat, vizând şi înscriind data pentru fiecare menţiune. O copie a certificatului de abilitare astfel completat se anexeazã la declaraţia vamalã, originalul acestuia fiind pãstrat de importator.
    (3) Personalul vamal din cadrul biroului vamal la care se realizeazã operaţiunea de vãmuire a produselor la import, pe versoul certificatului de abilitare, ţine evidenţa cantitativã a îngrãşãmintelor importate pânã la epuizarea cantitãţii înscrise în certificat, vizând şi înscriind data pentru fiecare menţiune. O copie a certificatului de abilitare astfel completat se anexeazã de personalul vamal la declaraţia vamalã, originalul acestuia fiind pãstrat de importator.
    ART. 18
    Importatorul are urmãtoarele obligaţii:
    a) sã depunã documentaţia completã în vederea obţinerii certificatului de abilitare;
    b) sã anunţe autoritatea emitentã cu privire la orice modificare intervenitã în documentaţia depusã pentru obţinerea certificatului de abilitare, în termen de maximum 15 zile de la producerea modificãrii;
    c) sã utilizeze certificatul de abilitare numai în condiţiile şi în scopul pentru care a fost emis şi pentru perioada de valabilitate respectivã.
    ART. 19
    Certificatul de abilitare se anuleazã de cãtre autoritatea emitentã în urmãtoarele situaţii:
    a) când se constatã cã documentele însoţitoare nu sunt autentice, la controalele prevãzute la art. 11;
    b) când se constatã, ulterior vãmuirii, de cãtre organele de control ale autoritãţii emitente prevãzute la art. 13 neconformitatea produselor cu documentele în baza cãrora a fost emis certificatul de abilitare;
    c) la solicitarea importatorului.
    ART. 20
    Decizia privind anularea certificatului de abilitare, precum şi motivul acesteia, împreunã cu mãsurile dispuse privind produsele în cauzã, se comunicã în scris de cãtre autoritatea emitentã Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, în termen de 48 de ore de la data şi ora anulãrii acestuia. În situaţia în care, în intervalul de la luarea deciziei de anulare pânã la încunoştinţarea efectivã a biroului vamal asupra instituirii deciziei de anulare, produsele înscrise pe un certificat de abilitare anulat au fost vãmuite la import, biroul vamal comunicã aceasta Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, în vederea informãrii autoritãţii emitente, care ia mãsurile ce se impun.

    CAP. III
    Contravenţii şi sancţiuni

    ART. 21
    (1) Nerespectarea prevederilor art. 10, 11, art. 19 lit. b) şi c) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.
    (2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre personalul împuternicit din cadrul direcţiilor de agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti.
    (3) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii.
    ART. 22
    Prevederile art. 21 referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale

    ART. 23
    Autoritatea emitentã prevãzutã la art. 13 are obligaţia de a face publicã lista importatorilor abilitaţi pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, în a cãrui subordine îşi desfãşoarã activitatea, şi de a menţine şi actualiza evidenţele importatorilor cãrora li s-au eliberat sau li s-au anulat certificatele de abilitare.
    ART. 24
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta lege.
    ART. 25
    Prevederile prezentei legi nu se aplicã mostrelor de îngrãşãminte şi îngrãşãmintelor marcate ÎNGRÃŞÃMÂNT CE, conform Regulamentului (CE) nr. 2.003/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 octombrie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care circulã liber în comunitate.
    ART. 26
    Importurile de îngrãşãminte trebuie sã se efectueze cu respectarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.907/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea şi restricţionarea substanţelor chimice (REACH), de înfiinţare a Agenţiei Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 1.488/94 al Comisiei, precum şi a Directivei 76/769/CEE a Consiliului şi a directivelor 91/155/CEE , 93/67/CEE , 93/105/CE şi 2000/21/CE ale Comisiei, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 396 din 29 mai 2007.
    ART. 27
    Prezenta lege transpune Directiva 98/34/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 22 iunie 1998 de stabilire a unei proceduri pentru furnizarea de informaţii în domeniul standardelor şi reglementãrilor tehnice, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 204 din 21 iulie 1998.

    Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.


             PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                   ROBERTA ALMA ANASTASE

                   PREŞEDINTELE SENATULUI
                     MIRCEA-DAN GEOANÃ


    Bucureşti, 7 decembrie 2010.
    Nr. 232.


    ANEXA 1

    INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE
    PENTRU PEDOLOGIE, AGROCHIMIE ŞI PROTECŢIA MEDIULUI- I.C.P.A. BUCUREŞTI
    Nr. de înregistrare ............... din ...........

         CERTIFICAT DE ABILITARE PENTRU IMPORTUL MOSTRELOR DE ÎNGRÃŞÃMINTE
                             - model -
    Se abiliteazã importatorul ......../(denumire, sediu, certificat de înregistrare la registrul comerţului).... pentru importul, testarea şi analiza urmãtoarelor produse:

    Codul tarifar: Denumirea produselor/grupei de produse:
                                  (denumirea comercialã/tehnicã a produselor)
    Cantitatea:
    Numãrul de mostre pentru fiecare produs:
    Scopul:

    Prezentul certificat este valabil pentru un singur transport şi pentru o singurã operaţiune vamalã.
    Mostrele nu se comercializeazã.

             Director general,
             ................... Viza biroului vamal

    ANEXA 2

    DIRECŢIA PENTRU AGRICULTURÃ A JUDEŢULUI ...............
    CUI ..................................
    Nr. de înregistrare ................ din ..............


                  CERTIFICAT DE ABILITARE
                        - model -

    Se abiliteazã importatorul ......./(denumirea, sediul, certificatul de înregistrare la registrul comerţului)..... pentru importul urmãtoarelor produse:

    Tipul de îngrãşãmânt Cantitatea netã pentru care s-a eliberat
                                   certificatul de abilitare

    Prezentul certificat este valabil pânã la data de ........ şi nu exonereazã operatorul economic de rãspunderile ce îi revin pentru import potrivit legii.

              Director coordonator,
              ....................

    Text pentru versoul certificatului


┌────┬────────────┬───────────────┬─────────┬──────────┬──────────┬────────────┐
│Nr. │ Cod │ Cantitate │Cantitate│ Sold │Document │ Data, │
│crt.│nomenclaturã│netã atribuitã/│ netã │disponibil│vamal (tip│semnãtura │
│ │ │disponibilã │importatã│ │şi nr.) │ şi │
│ │ │ │ │ │ │ştampila │
│ │ │ │ │ │ │autoritãţii │
│ │ │ │ │ │ │ vamale │
├────┼────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
└────┴────────────┴───────────────┴─────────┴──────────┴──────────┴────────────┘



    ANEXA 3

    AGENŢIA NAŢIONALÃ DE ADMINISTRARE FISCALÃ
    AUTORITATEA NAŢIONALÃ A VÃMILOR
    Biroul vamal ............................
    Nr. .........../.............

                               CONVOCARE
                                - model -

    Cãtre
    Autoritatea emitentã ..............................
    În conformitate cu prevederile Legii nr. ...../..... privind regimul de import al mostrelor de îngrãşãminte şi al îngrãşãmintelor, vã solicitãm sã participaţi la controlul vamal la importul de ......., efectuat de ......, încãrcat pe mijlocul de transport ......., la sediul nostru situat în ....... .
    Solicitãm nominalizarea persoanei împuternicite şi confirmarea participãrii.

                 Şeful biroului vamal,
                 .......................

                    _________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016