Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 231 din 7 decembrie 2010  privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 26/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului si a altor acte normative    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 231 din 7 decembrie 2010 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 26/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului si a altor acte normative

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 826 din 10 decembrie 2010

    Parlamentul României adoptã prezenta lege.

    ART. I
    Se aprobã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 26 din 31 martie 2010 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului şi a altor acte normative, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 208 din 1 aprilie 2010, cu urmãtoarele completãri:
    1. La articolul I, înainte de punctul 1 se introduce un nou punct, cu urmãtorul cuprins:
    "- La articolul 1, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    «(5) Nu intrã sub incidenţa prezentei ordonanţe de urgenţã bãncile centrale din statele membre. Alte instituţii permanent excluse de la aplicarea Directivei 2006/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 iunie 2006 privind accesul la activitate şi desfãşurarea activitãţii de cãtre instituţiile de credit, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 177 din 30 iunie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prevãzute la art. 2 al acestei directive, nu beneficiazã de regimul instituţiilor de credit din alte state membre instituit potrivit prezentei ordonanţe de urgenţã. Pentru scopurile dispoziţiilor cuprinse în cap. II din titlul III, partea I, aceste instituţii, cu excepţia bãncilor centrale din statele membre, sunt considerate instituţii financiare.»"
    2. La articolul I, dupã punctul 8 se introduce un nou punct, punctul 8^1, cu urmãtorul cuprins:
    "8^1. Articolul 24 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    «Art. 24. - (1) Fiecare instituţie de credit trebuie sã dispunã de un cadru formal de administrare a activitãţii riguros conceput, care sã includã o structurã organizatoricã clarã, cu linii de responsabilitate bine definite, transparente şi coerente, procese eficace de identificare, administrare, monitorizare şi raportare a riscurilor la care este sau ar putea fi expusã, mecanisme adecvate de control intern, inclusiv proceduri administrative şi contabile riguroase şi politici şi practici de remunerare care sã promoveze şi sã fie în concordanţã cu o administrare sãnãtoasã şi eficace a riscurilor.
    (2) Cadrul de administrare, procesele şi mecanismele prevãzute la alin. (1) trebuie sã fie cuprinzãtoare şi adaptate la natura, extinderea şi complexitatea activitãţii desfãşurate de instituţia de credit. Principiile, criteriile tehnice şi alte cerinţe care trebuie avute în vedere se stabilesc prin reglementãrile emise în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţã. Mecanismele de control intern trebuie sã asigure cel puţin organizarea funcţiilor de administrare a riscurilor, de asigurare a conformitãţii şi de audit intern.
    (3) Banca Naţionalã a României este abilitatã sã colecteze informaţii cu privire la numãrul persoanelor pe instituţie de credit care se încadreazã în categorii de remuneraţie de minimum 1 milion de euro sau echivalent, inclusiv informaţii cu privire la domeniul de activitate în care sunt implicate aceste persoane şi la principalele elemente ale remuneraţiei, incluzând, fãrã a se limita la: salarii, bonusuri, compensaţii pe termen lung, contribuţii la pensii, şi comunicã aceste informaţii Comitetului Supraveghetorilor Bancari Europeni.
    (4) Banca Naţionalã a României utilizeazã informaţiile cantitative agregate cu privire la remunerare, defalcate pe domenii de activitate, furnizate de instituţiile de credit potrivit cerinţelor de transparenţã şi de publicare, pentru a determina evoluţia politicilor şi practicilor în materie de remunerare, şi comunicã aceste informaţii Comitetului Supraveghetorilor Bancari Europeni.»"
    3. La articolul I, dupã punctul 10 se introduce un nou punct, punctul 10^1, cu urmãtorul cuprins:
    "10^1. La articolul 37, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
    «(4) În scopul evaluãrii calitãţii persoanelor şi entitãţilor implicate sau având legãturã cu proiectul de autorizare prezentat, la cererea Bãncii Naţionale a României, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spãlãrii Banilor furnizeazã acesteia informaţii cu privire la riscul de spãlare a banilor sau de finanţare a terorismului, referitoare la persoanele sau entitãţile în cauzã.»"
    4. La articolul I, dupã punctul 12 se introduc douã noi puncte, punctele 12^1 şi 12^2, cu urmãtorul cuprins:
    "12^1. La articolul 69, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
    «(2^1) Prevederile art. 37 alin. (4) se aplicã în mod corespunzãtor şi în ceea ce priveşte solicitarea de informaţii referitoare la persoanele şi entitãţile implicate sau având legãturã cu proiectul de autorizare a sucursalei instituţiei de credit din statul terţ.»"
    12^2. La articolul 72, partea introductivã a alineatului (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    «Art. 72. - (1) La evaluarea calitãţii instituţiei de credit din statul terţ, inclusiv a persoanelor care deţin participaţii calificate la respectiva instituţie de credit, se au în vedere criteriile prevãzute la art. 26 alin. (1), care se aplicã în mod corespunzãtor, precum şi cel puţin urmãtoarele:»."
    5. La articolul I, dupã punctul 13 se introduc douã noi puncte, punctele 13^1 şi 13^2, cu urmãtorul cuprins:
    "13^1. Articolul 104 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    «Art. 104. - Cadrul de administrare al unei instituţii de credit, procesele de identificare, administrare, monitorizare şi raportare a riscurilor, mecanismele de control intern, precum şi politicile şi practicile de remunerare ale acesteia se stabilesc prin actele constitutive şi reglementãrile sale interne, în conformitate cu legislaţia aplicabilã societãţilor comerciale şi cu respectarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţã şi ale reglementãrilor emise în aplicarea acesteia.»
    13^2. Articolul 106 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    «Art. 106. - Fãrã a se aduce atingere principiilor, regulilor şi practicilor agreate la nivelul Uniunii Europene în materie de guvernanţã corporatistã în instituţiile de credit, aşa cum rezultã acestea din reglementãrile emise de Banca Naţionalã a României, consiliul de administraţie şi directorii sau, dupã caz, comitetul de supraveghere şi directoratul instituţiei de credit au competenţele şi atribuţiile prevãzute de legislaţia aplicabilã societãţilor comerciale şi sunt responsabili de ducerea la îndeplinire a tuturor cerinţelor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã şi de reglementãrile emise în aplicarea acesteia.»"
    6. La articolul I, dupã punctul 15 se introduc şapte noi puncte, punctele 15^1-15^7, cu urmãtorul cuprins:
    "15^1. Articolul 123 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    «Art. 123. - În scopul asigurãrii stabilitãţii şi siguranţei activitãţii desfãşurate şi/sau a îndeplinirii obligaţiilor asumate, fiecare instituţie de credit trebuie sã menţinã un nivel adecvat al fondurilor sale proprii, potrivit art. 126.»
    15^2. La articolul 143, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
    «(4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplicã cu respectarea dispoziţiilor art. 122.»
    15^3. La articolul 148, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmãtorul cuprins:
    «(1^1) Prevederile alin. (1) se aplicã cu respectarea dispoziţiilor art. 122.»
    15^4. Articolul 149 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    «Art. 149. - Instituţiile de credit sunt responsabile pentru procesul intern de evaluare a adecvãrii capitalului la profilul de risc propriu.»
    15^5. La articolul 150, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
    «(3) Prevederile art. 37 alin. (4) se aplicã şi în privinţa solicitãrii de informaţii referitoare la persoanele sau entitãţile implicate ori având legãturã cu modificãrile operate în situaţia instituţiei de credit faţã de condiţiile care au stat la baza autorizãrii.»
    15^6. La articolul 159, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    «(2) Instituţiile de credit trebuie sã adopte politici formale pentru a se conforma cerinţelor de transparenţã şi de publicare stabilite şi trebuie sã dispunã de politici de evaluare a gradului de adecvare a datelor şi informaţiilor publicate, inclusiv în ceea ce priveşte verificarea şi frecvenţa lor. De asemenea, instituţiile de credit trebuie sã adopte politici pentru a evalua dacã informaţiile publicate oferã participanţilor la piaţã o imagine completã asupra profilului lor de risc; în caz contrar, instituţiile de credit trebuie sã publice informaţiile necesare suplimentar faţã de informaţiile obligatorii publicate potrivit alin. (1), obligaţie care priveşte însã numai informaţii semnificative şi care nu sunt considerate ca fiind proprietatea instituţiei de credit sau confidenţiale, potrivit criteriilor tehnice stabilite prin reglementãrile prevãzute la alin. (1).»
    15^7. Dupã articolul 163 se introduce un nou articol, articolul 1631, cu urmãtorul cuprins:
    «Art. 163^1. - Prevederile art. 159-163 se aplicã cu respectarea dispoziţiilor art. 122.»"
    7. La articolul I, dupã punctul 28 se introduc douã noi puncte, punctele 28^1 şi 28^2, cu urmãtorul cuprins:
    "28^1. La articolul 225, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
    «(2) Mãsurile şi sancţiunile prevãzute la alin. (1), de naturã pecuniarã sau de altã naturã, trebuie sã fie eficace şi proporţionale cu faptele şi deficienţele constatate, avându-se în vedere gravitatea şi consecinţele acestora, precum şi circumstanţele personale şi reale ale sãvârşirii faptei, şi sã fie de naturã a avea un efect descurajant.»
    28^2. La articolul 226 alineatul (2), dupã litera e) se introduc douã noi litere, literele e1) şi e2), cu urmãtorul cuprins:
    «e^1) sã dispunã instituţiei de credit limitarea componentei variabile a remuneraţiei la un procentaj din veniturile totale nete, dacã nivelul acesteia nu este în concordanţã cu menţinerea unei baze de capital sãnãtoase;
    e^2) sã dispunã instituţiei de credit sã utilizeze profiturile nete pentru întãrirea bazei de capital;»."
    8. La articolul I, dupã punctul 29 se introduce un nou punct, punctul 29^1, cu urmãtorul cuprins:
    "29^1. La articolul 226, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu urmãtorul cuprins:
    «(3^1) În scopul determinãrii nivelului adecvat al fondurilor proprii, pe baza verificãrii şi evaluãrii efectuate conform art. 166, Banca Naţionalã a României determinã dacã este necesarã impunerea unei cerinţe specifice de fonduri proprii, peste nivelul minim necesar pentru acoperirea riscurilor la care instituţia de credit este sau ar putea fi expusã, luând în considerare urmãtoarele elemente:
    a) aspectele cantitative şi calitative ale procesului intern de evaluare al instituţiei de credit, prevãzut la art. 148;
    b) cadrul de administrare, procesele şi mecanismele instituţiei de credit, prevãzute la art. 24;
    c) rezultatele verificãrilor şi evaluãrilor efectuate conform art. 166.»"
    9. La articolul I, dupã punctul 30 se introduce un nou punct, punctul 30^1, cu urmãtorul cuprins:
    "30^1. La articolul 229, alineatul (3) se abrogã."
    10. La articolul I, dupã punctul 32 se introduc douã noi puncte, punctele 32^1 şi 32^2, cu urmãtorul cuprins:
    "32^1. La articolul 231, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
    «(3) Suspendarea exercitãrii drepturilor de vot înceteazã de la data la care achiziţionarea unei participaţii calificate sau majorarea acesteia este aprobatã în condiţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, cu aplicarea corespunzãtoare a procedurii prevãzute la art. 25 alin. (3)-(9).»
    32^2. Dupã articolul 231 se introduce un nou articol, articolul 231^1, cu urmãtorul cuprins:
    «Art. 231^1. - (1) Dispoziţiile art. 231 alin. (1) şi (3) se aplicã şi în cazul unui achizitor potenţial care, deşi s-a conformat obligaţiei de notificare, potrivit art. 25 alin. (1), procedeazã la achiziţionare înainte ca achiziţia propusã sã fie aprobatã în condiţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
    (2) Dacã, în urma evaluãrii efectuate, Banca Naţionalã a României se opune în scris achiziţiei propuse, devin incidente prevederile art. 232 alin. (1)-(3).»"
    11. La articolul I punctul 36, la articolul 240^15, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(3^1) Expertul autorizat independent prevãzut la alin. (3) şi la art. 240^14 alin. (2) lit. a) trebuie sã aibã experienţã corespunzãtoare în domeniul evaluãrii activelor bancare, sã fie membru activ al Camerei Auditorilor Financiari din România şi sã fie agreat de Banca Naţionalã a României; se prezumã cã îndeplinesc aceste condiţii auditorii financiari aprobaţi de Banca Naţionalã a României conform prevederilor art. 155 alin. (1). Nu poate îndeplini sarcinile specifice ale expertului autorizat independent auditorul financiar care a desfãşurat, în ultimii 5 ani, activitãţi specifice profesiei la instituţia de credit aflatã în administrare specialã."
    12. La articolul I, dupã punctul 38 se introduce un nou punct, punctul 38^1, cu urmãtorul cuprins:
    "38^1. La articolul 367, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    «Art. 367. - (1) În cazul organizãrii la nivelul cooperativelor de credit a unor structuri care privesc activitãţile de administrare a riscurilor, audit intern, conformitate, trezorerie, creditare, precum şi orice alte activitãţi care pot expune cooperativa de credit unor riscuri semnificative, persoanele desemnate sã asigure conducerea acestor structuri trebuie sã fie aprobate de casa centralã înainte de începerea exercitãrii responsabilitãţilor, în condiţiile prevãzute prin reglementãrile-cadru emise de aceasta.»"
    13. Dupã articolul III se introduce un nou articol, articolul III^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. III^1. - Pânã la data de 31 decembrie 2012, termenele prevãzute la art. 182^2 alin. (1) şi <>art. 182^3 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sunt de 6 luni."
    ART. II
    Instituţiile de credit trebuie sã asigure respectarea principiilor şi regulilor în materie de politici de remunerare, stabilite prin reglementãrile emise în aplicarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, astfel cum a fost modificatã şi completatã prin prezenta lege, inclusiv în cazul:
    a) remuneraţiilor stabilite în temeiul contractelor încheiate înainte de data de 31 decembrie 2010 inclusiv, dar care sunt datorate sau efectiv plãtite dupã aceastã datã;
    b) remuneraţiilor datorate, dar neplãtite, înainte de data de 31 decembrie 2010 inclusiv, pentru activitãţi prestate în anul 2010.
    ART. III
    Prezenta lege intrã în vigoare în termen de 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu urmãtoarele excepţii:
    a) prevederile art. I pct. 2, pct. 5, în ceea ce priveşte modificarea introdusã la pct. 13^1, şi pct. 7, 8 şi 9 intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2011;
    b) prevederile art. I pct. 6, în ceea ce priveşte modificarea introdusã la pct. 15^6, intrã în vigoare la data de 31 decembrie 2011.

                                       *
    Prezenta lege transpune dispoziţii cuprinse în directive ale Uniunii Europene, dupã cum urmeazã:
    1. dispoziţiile art. 1 din Directiva Comisiei 2010/16/UE din 9 martie 2010 de modificare a Directivei 2006/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte excluderea unei anumite instituţii din domeniul de aplicare, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 60 din 10 martie 2010;
    2. dispoziţiile art. 1 pct. 3, 4, 10 şi 11 şi ale art. 3 paragrafele 1 şi 2 din Directiva Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a directivelor 2006/48 şi 2006/49 în ceea ce priveşte cerinţele de capital pentru portofoliul de tranzacţionare şi resecuritizare, precum şi procesul de supraveghere a politicilor de remunerare.

    Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

                        PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                             ROBERTA ALMA ANASTASE

                             PREŞEDINTELE SENATULUI
                               MIRCEA-DAN GEOANÃ

    Bucureşti, 7 decembrie 2010.
    Nr. 231.

                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016