Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 227 din 23 aprilie 2002  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 227 din 23 aprilie 2002 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 289 din 29 aprilie 2002

Parlamentul României adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fãrã stãpân, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 794 din 13 decembrie 2001, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Consiliile locale ale unitãţilor administrativ-teritoriale au obligaţia de a infiinta, în funcţie de necesitaţi, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fãrã stãpân."
2. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Cainii fãrã stãpân vor fi capturati şi transportaţi în adãposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fãrã stãpân, unde vor fi cazati o perioada de 14 zile, cu respectarea normelor prevãzute în anexele nr. 1 şi 2."
3. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Dupã examinarea lor de cãtre medicul veterinar, cainii fãrã stãpân care sunt bolnavi cronici şi incurabili vor fi eutanasiati imediat ce au fost adusi în adaposturi, cu respectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta.
(2) Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide şi nedureroase a cainilor prevãzuţi la alin. (1) ori care nu au fost revendicati sau adoptati în condiţiile şi în termenele stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta."
4. La articolul 7, alineatele (1) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) În situaţia în care, dupã expirarea termenului de cazare prevãzut la art. 4, cainii nu au fost revendicati sau adoptati conform anexelor nr. 4 şi 5, aceştia vor fi eutanasiati.
.............................................................
(3) Cainii nerevendicati în termen de 7 zile pot fi adoptati de persoane fizice sau de cãtre centrele de adopţie special amenajate şi organizate în acest scop."
5. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Încredinţarea cainilor spre adopţie se face numai dupã ce aceştia au fost sterilizati, vaccinati antirabic, deparazitati şi identificati prin cele doua metode concomitente: tatuare şi aplicarea zgarzii cu placuta numerotatã. Cainii revendicati nu vor fi sterilizati.
(2) Revendicarea sau adoptia cainilor de cãtre solicitanti se va face pe baza declaraţiei-angajament, al carei model este prevãzut în anexele nr. 4 şi 5, cu achitarea unei taxe care reprezintã cheltuielile medicale şi de întreţinere, al carei cuantum se stabileşte prin hotãrâre a consiliului local."
6. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Toate serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fãrã stãpân vor tine registre speciale vizate de medicul veterinar concesionar al activitãţii de asistenta sanitarã veterinara, în care se vor mentiona urmãtoarele: data capturãrii, data şi ora cazarii în adapost, caracteristicile individuale ale animalului, numãrul de caini prinsi, revendicati, adoptati, eutanasiati, motivul eutanasierii, substanta utilizata şi numele persoanei care realizeazã eutanasia, numãrul de tatuaj, numãrul fisei de adopţie, data vaccinarii antirabice, data sterilizarii, data predãrii cadavrelor la societãţile ce vor executa incinerarea, precum şi persoanele care au instrumentat manoperele respective."
7. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Acţiunile de capturare, adãpostire, vaccinare, deparazitare, sterilizare, adopţie şi eutanasie se vor face şi în prezenta reprezentanţilor societãţilor de protecţie a animalelor, în cazul în care aceştia solicita acest lucru, în baza unui program orar prestabilit."
8. La articolul 14, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) nerespectarea dispoziţiilor art. 1, art. 2 alin. (1), art. 3, art. 4, art. 6 alin. (1), art. 7 alin. (2), art. 8 alin. (1), art. 9 şi 10, precum şi a condiţiilor prevãzute în declaratingajament, cu amenda de la 10.000.000 lei la 25.000.000 lei;"
9. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta ordonanta de urgenta."
10. La anexa nr. 1 lit. D, punctul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"2. Hrana trebuie sa fie întotdeauna proaspãta. Hrana va fi administratã individual şi supravegheat."
11. La anexa nr. 1 lit. E, punctele 2, 5 şi 6 vor avea urmãtorul cuprins:
"2. Vehiculele trebuie sa ofere cainilor siguranta, securitate, protecţie impotriva intemperiilor naturii şi aerisire adecvatã. Fiecare caine trebuie sa aibã o cusca separatã. Trebuie sa existe o cusca separatã pentru cainii morţi şi pentru cainii bolnavi.
..............................................................
5. Soferii vehiculelor trebuie sa fie instruiti sa acorde ajutor cainilor bolnavi şi rãniţi.
6. Se interzice efectuarea eutanasiei în vehicule de transport pentru caini, dar se permite tranchilizarea cainilor în suferinta."
12. La anexa nr. 2 lit. A, punctul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"4. Personalul calificat poate captura cainii cu crose speciale sau cu plase. Pentru capturarea cainilor se vor folosi crosele speciale formate din tije din aluminiu, având la capãt o bucla care poate sa gliseze sau care se poate strânge în jurul gatului cainelui, pentru a permite persoanei calificate sa ţinã cainele la distanta şi sa îl poatã manipula. Bucla trebuie fixatã la largimea dorita, pentru a se evita strangularea cainelui, mecanismul de declansare rapida fiind utilizat pentru eliberarea cainelui în caz de urgenta sau atunci când este pus într-o cusca. De asemenea, cainii mai pot fi capturati cu ajutorul custilor-capcana, în care se introduce mancare şi care sunt dotate cu usi mobile care cad dupã intrarea cainelui în cusca, aflate pe sol şi apoi încãrcate în autovehicul."
13. La anexa nr. 2 lit. B, punctul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1. Cainii docili pot fi transportaţi pana la adaposturi în vehicule închise de tip camioneta. Cainii se vor transporta în custi individuale."
14. Anexa nr. 3 va avea urmãtorul cuprins:

"ANEXA 3
EUTANASIEREA CAINILOR
1. Se recomanda pentru a fi eutanasiati cainii care nu au fost revendicati sau care nu au putut fi adoptati. Eutanasia se recomanda, de asemenea, în cazul cainilor care prezintã boli cronice incurabile.
2. Eutanasierea cainilor se efectueazã de cãtre un medic veterinar.
3. Eutanasierea cainilor se realizeazã numai prin utilizarea barbituricelor, injectate intravenos numai dupã pierderea cunostintei cainelui indusa prin anestezie. Cainii vor fi asistaţi pana la constatarea decesului. Barbituricele nu trebuie sa fie injectate pe cale intramusculara sau subcutanata. Pentru cainii nou-nãscuţi calea de administrare care se utilizeazã este cea peritoneala. Produsele narcotice pot fi administrate şi pe cale orala.
4. Medicul veterinar este singura persoana care poate avea acces la barbiturice şi care poate decide în privinta utilizãrii medicamentelor periculoase."
15. Titlul anexei nr. 4 va avea urmãtorul cuprins:
"FORMULAR DE ADOPŢIE/REVENDICARE"

16. Dupã anexa nr. 4 se introduce anexa nr. 5 cu urmãtorul cuprins:

"ANEXA 5

FORMULAR DE ADOPŢIE/REVENDICARE
Subscrisã societate ......., cu sediul în ......, str. ........ nr. ....., sectorul/judeţul ......, telefon ......, înregistratã la Oficiul registrului comerţului ............ sub nr. .........., reprezentatã de ............ în calitate de ........, legitimat cu BI/CI seria ..... nr. ....., eliberat(a) de ... la data de ....., se angajeazã sa adopte un numãr de .......... caini, identificati cu numerele de tatuaj ........, adapostiti de
Serviciul de gestionare a cainilor fãrã stãpân, în urmãtoarele condiţii:
1. sa respect normele de îngrijire şi hranire a cainelui;
2. sa prezint periodic cainele la medicul veterinar, în cazul în care se impune intervenţia acestuia sau pentru a fi vaccinat antirabic;
3. sa anunţ Serviciul de gestionare a cainilor fãrã stãpân, în cazul decesului sau al înstrãinãrii acestuia;
4. sa nu abandonez cainele, iar în cazul în care nu îl mai doresc, sa îl predau Serviciului de gestionare a cainilor fãrã stãpân;
5. sa achit Serviciului de gestionare a cainilor fãrã stãpân, taxa care reprezintã cheltuielile medicale şi de întreţinere aferente cazarii cainelui.

Data .........

Semnatura reprezentantului societãţii
........................................

Semnatura reprezentantului
Serviciului de gestionare a cainilor fãrã stãpân
........................................"

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 2 aprilie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 3 aprilie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU


────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016