Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 222 din 27 mai 2004  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 9/2004 privind unele contracte de garantie financiara    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 222 din 27 mai 2004 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 9/2004 privind unele contracte de garantie financiara

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 508 din 7 iunie 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aprobã <>Ordonanţa Guvernului nr. 9 din 22 ianuarie 2004 privind unele contracte de garanţie financiarã, adoptatã în temeiul <>art. 1 pct. II.8 din Legea nr. 559/2003 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 30 ianuarie 2004, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul 2, litera a) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"a) bancã de dezvoltare multilateralã - reprezintã banca de dezvoltare internaţionalã şi regionalã, cum ar fi: Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - International Bank for Reconstruction and Development, Corporaţia Financiarã Internaţionalã - International Finance Corporation, Banca Interamericanã de Dezvoltare - Inter-American Development Bank, Banca Asiaticã de Dezvoltare - Asian Development Bank, Banca Africanã de Dezvoltare - African Development Bank, Council of Europe Development Bank, Banca Nordicã de Investiţii - Nordic Investment Bank, Banca Caraibianã de Dezvoltare - Caribbean Development Bank, Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - European Bank for Reconstruction and Development, Fondul European de Investiţii şi Corporaţia Interamericanã de Investiţii - European Investment Fund and Inter-American Investment Corporation;"
2. La articolul 3, punctele 1, 3, 4 şi 6 ale literei c) vor avea urmãtorul cuprins:
"1. o instituţie de credit, astfel cum a fost definitã în <>Legea nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
...............................................................
3. o instituţie financiarã, astfel cum a fost definitã în <>Legea nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
4. o societate comercialã de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, astfel cum acestea au fost definite în <>Legea nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
...............................................................
6. o societate de administrare a investiţiilor, astfel cum aceasta a fost definitã în <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 26/2002 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 513/2002 ;"
3. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Punerea la dispoziţie a garanţiei financiare se face prin remiterea, transferarea, deţinerea, înregistrarea sau orice altã modalitate prin care beneficiarul garanţiei ori persoana care acţioneazã pe seama acestuia obţine detenţia sau controlul asupra garanţiei financiare. Garanţia financiarã se considerã pusã la dispoziţie chiar dacã furnizorul acesteia beneficiazã de dreptul de a înlocui garanţia financiarã sau de a retrage în favoarea sa surplusul de bani ori instrumentele financiare.
(2) Înscrisul probator trebuie sã permitã identificarea garanţiei financiare. În acest scop este suficient sã se dovedeascã faptul cã instrumentele financiare transmisibile prin înscriere în cont, care fac obiectul garanţiei financiare, sunt înregistrate în creditul contului relevant sau constituie un credit asupra acestui cont, iar sumele de bani care fac obiectul garanţiei financiare sunt înregistrate în creditul unui cont desemnat ori constituie un credit asupra acestui cont.
(3) Se considerã cã garanţia financiarã se aflã sub controlul beneficiarului acesteia, atunci când:
a) garanţia realã mobiliarã asupra valorilor mobiliare s-a înscris în registrul emitentului, în condiţiile legii;
b) garanţia realã mobiliarã asupra titlurilor de stat s-a înscris în registrul titlurilor de stat, în condiţiile legii;
c) garanţia realã mobiliarã asupra certificatelor de depozit emise de Banca Naţionalã a României s-a înscris în registrul emitentului, în condiţiile legii;
d) sumele de bani şi soldurile creditoare au fost blocate într-un cont deschis la o instituţie de credit sau de cãtre aceasta."
4. La articolul 5, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Contractelor de garanţie financiarã şi garanţiilor financiare prevãzute de prezenta ordonanţã nu le sunt aplicabile dispoziţiile referitoare la formalitãţile de constituire şi publicitate a garanţiilor reale mobiliare, la ordinea de preferinţã, precum şi la condiţiile de executare a garanţiilor reale mobiliare, stabilite de dispoziţiile titlului XV "Despre amanet" din Codul civil, ale Codului de procedurã civilã şi ale titlului VI "Regimul juridic al garanţiilor reale mobiliare" din <>Legea nr. 99/1999 privind unele mãsuri pentru accelerarea reformei economice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
5. La articolul 5, alineatul (3) se abrogã.
6. La articolul 6, alineatele (4) şi (7) vor avea urmãtorul cuprins:
"(4) Executarea sau evaluarea garanţiilor financiare, precum şi calcularea obligaţiilor financiare garantate trebuie sã fie realizate într-o manierã rezonabilã din punct de vedere comercial, potrivit înţelegerii dintre pãrţi.
..................................................................
(7) Prevederile <>art. 48 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 28/2002 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 525/2002 , cu modificãrile ulterioare, nu sunt aplicabile în ceea ce priveşte momentul la care opereazã transferul dreptului de proprietate asupra instrumentelor financiare care fac obiectul garanţiei financiare."
7. La articolul 6, dupã alineatul (7) se introduce alineatul (8) cu urmãtorul cuprins:
"(8) Prevederile alin. (1) lit. b) se realizeazã cu respectarea reglementãrilor emise de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, în aplicarea <>art. 162 şi 166 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 28/2002 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 525/2002 , cu modificãrile ulterioare."
8. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Dacã contractul de garanţie financiarã fãrã transfer de proprietate prevede astfel, beneficiarul garanţiei financiare dintr-un astfel de contract are dreptul de utilizare a garanţiei în condiţiile prevãzute de contractul respectiv, cu respectarea prevederilor prezentei ordonanţe.
(2) În mãsura în care beneficiarul garanţiei financiare exercitã dreptul prevãzut la alin. (1), acestuia îi revine obligaţia de a transfera o garanţie echivalentã pentru a înlocui garanţia financiarã iniţialã, pânã cel târziu la data scadenţei obligaţiei financiare garantate.
(3) La data scadenţei obligaţiilor financiare garantate, în mãsura în care termenii din contractul de garanţie financiarã prevãd astfel, beneficiarul garanţiei financiare este obligat:
a) fie sã restituie garanţia, în cazul în care obligaţia principalã este îndeplinitã;
b) fie sã compenseze valoarea garanţiei echivalente cu valoarea obligaţiilor financiare garantate;
c) fie sã reţinã garanţia drept platã a acestor obligaţii.
(4) Garanţia echivalentã transferatã în îndeplinirea unei obligaţii financiare, conform alin. (2), va face obiectul aceluiaşi contract de garanţie financiarã fãrã transfer de proprietate ca şi garanţia financiarã iniţialã şi va fi consideratã ca şi când ar fi fost pusã la dispoziţie la momentul la care a fost pusã la dispoziţie garanţia financiarã iniţialã.
(5) Utilizarea garanţiei financiare de cãtre beneficiarul acesteia, conform prevederilor prezentului articol, nu afecteazã valabilitatea sau exercitarea drepturilor beneficiarului garanţiei, ce decurg din contractul de garanţie financiarã fãrã transfer de proprietate cu privire la garanţia financiarã transferatã de cãtre acesta în executarea unei obligaţii conform alin. (2).
(6) Prin derogare de la prevederile <>art. 51 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 28/2002 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 525/2002 , cu modificãrile ulterioare, instrumentele financiare care fac obiectul unei garanţii financiare prevãzute de prezenta ordonanţã nu sunt oprite de la tranzacţionare pe pieţele reglementate, în cazul în care contractul prevede dreptul de garanţie mobiliarã."
9. La articolul 12, litera b) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"b) dreptul de a retrage garanţia financiarã constituitã prin schimbarea sau înlocuirea acesteia cu o garanţie financiarã de aceeaşi valoare."
10. La articolul 12, partea introductivã a alineatului (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În mãsura în care contractul de garanţie financiarã cuprinde clauze în sensul celor prevãzute la alin. (1), punerea la dispoziţie a garanţiei financiare, garanţiei financiare suplimentare sau înlocuirea garanţiei financiare, în temeiul obligaţiei, respectiv dreptului decurgând din asemenea clauze, nu va putea fi declaratã nulã sau anulabilã numai pe motiv cã a fost realizatã în urmãtoarele condiţii:"

Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 29 martie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 4 mai 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Bucureşti, 27 mai 2004.
Nr. 222.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016