Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 220 din 27 mai 2004  privind Ordinul Meritul pentru Invatamant si Medalia Meritul pentru Invatamant    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 220 din 27 mai 2004 privind Ordinul Meritul pentru Invatamant si Medalia Meritul pentru Invatamant

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 518 din 9 iunie 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART.1
Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt şi Medalia Meritul pentru Învãţãmânt, prevãzute la <>art. 7 lit. A şi B din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, fac parte din categoria decoraţiilor civile pe domenii de activitate.
ART. 2
(1) Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt este o decoraţie care se poate acorda cetãţenilor români sau strãini, personal didactic, de cercetare ştiinţificã şi alte categorii de personal, care au merite deosebite în dezvoltarea învãţãmântului de diferite tipuri, niveluri şi forme de organizare şi în cercetarea ştiinţificã sau au contribuit la strângerea legãturilor dintre instituţiile de învãţãmânt din strãinãtate şi cele din România.
(2) Medalia Meritul pentru Învãţãmânt este o decoraţie ce se acordã cetãţenilor români sau strãini, personal didactic şi alte categorii de personal, pentru rezultate meritorii în promovarea învãţãmântului de diferite tipuri, niveluri şi forme de organizare şi în asigurarea condiţiilor optime pentru buna desfãşurare a procesului de învãţãmânt.
(3) Instituţiile şi unitãţile de învãţãmânt de prestigiu din ţarã sau din strãinãtate, care au o vechime de cel puţin 50 de ani, pot fi decorate, în mod excepţional, cu Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt.
ART. 3
(1) Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt se prezintã sub douã forme de valoare ierarhicã egalã: însemnul şi rozeta.
(2) Însemnul Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt este o cruce cu braţele egale, confecţionatã din argint, emailatã alb, având aplicatã în centru o torţã aprinsã, iar printre braţe are petrecutã o cununã din frunze de laur.
ART. 4
(1) Medalia Meritul pentru Învãţãmânt se prezintã sub o singurã formã: însemnul.
(2) Însemnul Medaliei Meritul pentru Învãţãmânt este o piesã circularã, confecţionatã din tombac, pe care sunt redate, în centru, în basorelief, o torţã aprinsã, iar pe margini, o cununã deschisã din frunze de laur.
ART. 5
Regulamentele privind descrierea şi modul de acordare a Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt şi a Medaliei Meritul pentru Învãţãmânt, pentru fiecare grad sau clasã, precum şi modelele desenate sunt prevãzute în anexele nr. 1-4 care fac parte integrantã din prezenta lege.
ART. 6
(1) Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt şi Medalia Meritul pentru Învãţãmânt se conferã de cãtre Preşedintele României prin decret, în baza propunerilor de decorare individuale formulate, potrivit <>art. 4 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de cãtre ministrul de resort pentru persoanele din domeniul sãu de activitate.
(2) Propunerile nominale pentru conferirea Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt şi a Medaliei Meritul pentru Învãţãmânt sunt avizate de Cancelaria Ordinelor, în conformitate cu <>art. 5 din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Preşedintele României poate sã confere Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt şi Medalia Meritul pentru Învãţãmânt şi din proprie iniţiativã, în proporţie de 1% din numãrul total stabilit prin lege pentru fiecare grad sau clasã a fiecãrei decoraţii, cu excepţia gradului de Mare Ofiţer, în conformitate cu <>art. 4 alin. (3) din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 7
(1) Repartiţia numãrului maxim de decoraţii privind Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt şi Medalia Meritul pentru Învãţãmânt, care se acordã anual, se realizeazã de cãtre Cancelaria Ordinelor, în limitele locurilor vacante.
(2) Pentru primul an de la intrarea în vigoare a prezentei legi se pot conferi maximum 15% din numãrul decoraţiilor prevãzute pentru fiecare grad şi clasã.
ART. 8
(1) Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt este limitat la maximum 12.000 de membri.
(2) Instituţiile şi unitãţile de învãţãmânt cãrora li s-a conferit Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt nu intrã în numãrul prevãzut la alin. (1).
(3) Cetãţenii strãini sau instituţiile şi unitãţile de învãţãmânt din strãinãtate cãrora li s-a conferit Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt nu intrã în numãrul prevãzut la alin. (1).
ART. 9
Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt cuprinde 4 grade. Ierarhia în ordine descrescãtoare, în conformitate cu prevederile <>art. 11 alin. (1) pct. II.4 din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este urmãtoarea:
a) Mare Ofiţer;
b) Comandor;
c) Ofiţer;
d) Cavaler.
ART. 10
Medalia Meritul pentru Învãţãmânt cuprinde 3 clase. Ierarhia în ordine descrescãtoare, în conformitate cu prevederile <>art. 11 alin. (2) pct. VI.4 din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este urmãtoarea:
a) clasa I;
b) clasa a II-a;
c) clasa a III-a.
ART. 11
(1) Medalia Meritul pentru Învãţãmânt se poate acorda nelimitat pentru clasele a III-a şi a II-a şi este limitatã la 6.000 de membri pentru clasa I.
(2) Medalia Meritul pentru Învãţãmânt clasa I, conferitã cetãţenilor strãini, nu intrã în numãrul prevãzut la alin. (1).
ART. 12
(1) Atestarea Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt şi a Medaliei Meritul pentru Învãţãmânt se face printr-un brevet, în conformitate cu <>art. 24 din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Brevetele pentru Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt sunt validate, pentru gradele de Cavaler şi Ofiţer, prin parafa Preşedintelui României, iar pentru gradele de Comandor şi Mare Ofiţer, prin semnãtura autografã a Preşedintelui României. Brevetele pentru toate gradele sunt contrasemnate autograf de ministrul de resort şi de cancelarul ordinelor, în conformitate cu <>art. 26 lit. b) din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Brevetele pentru Medalia Meritul pentru Învãţãmânt sunt validate, pentru clasele a III-a şi a II-a, prin parafa ministrului de resort şi semnãtura cancelarului ordinelor, iar pentru clasa I, prin semnãtura ministrului de resort şi semnãtura cancelarului ordinelor, în conformitate cu <>art. 28 din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 13
Membrii Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt, indiferent de gradul pe care îl au, sunt numiţi "Cavaleri ai Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt".
ART. 14
(1) Ziua Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt se sãrbãtoreşte la data de 3 octombrie, data primei instituiri a ordinului în anul 1898.
(2) Cu prilejul Zilei Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt, ministerul de resort şi celelalte instituţii publice abilitate sã facã propuneri de decorare organizeazã, cu sprijinul Cancelariei Ordinelor, întrunirea Cavalerilor Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt.
ART. 15
Persoanele decorate cu Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt gradele de Comandor şi Mare Ofiţer, în cazul în care decernarea ordinului nu a fost fãcutã direct de şeful statului, pot solicita, prin Cancelaria Ordinelor, dreptul de a fi primite în audienţã la Preşedintele României pentru a-i mulţumi personal. În funcţie de programul Preşedintelui României, Cancelaria Ordinelor va organiza audienţa personalã sau în grup a celor decoraţi.
ART. 16
(1) Calitatea de membru al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt se poate pierde în condiţiile prevãzute la <>art. 52 din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Pentru judecarea faptelor dezonorante, care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt, altele decât cele ce au dus la condamnarea membrilor ordinului la o pedeapsã privativã de libertate prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã, se constituie un consiliu de onoare, în conformitate cu <>art. 53 din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 17
(1) Consiliul de onoare al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt este compus din 5 membri, astfel: un membru din gradele de Cavaler, Ofiţer şi Comandor şi 2 membri din gradul de Mare Ofiţer. Preşedinte al Consiliului de onoare va fi, de regulã, cel mai în vârstã membru din gradul de Mare Ofiţer.
(2) Consiliul de onoare se alege cu prilejul Zilei Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt, pe termen de 5 ani, de cãtre cavalerii acestui ordin.
(3) Pot fi realeşi pentru o nouã perioadã 3 dintre membrii Consiliului de onoare, dintre care cel puţin unul din gradele inferioare.
(4) Ministerul de resort va pune la dispoziţie spaţii adecvate desfãşurãrii activitãţii Consiliului de onoare.
ART. 18
(1) Cavalerii Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt pot semnala Consiliului de onoare fapte comise de alţi membri ai ordinului, considerate cã aduc prejudicii morale acestora.
(2) Ca urmare a semnalãrii se convoacã Consiliul de onoare şi persoana învinuitã în termen de maximum 30 de zile de la sesizare.
(3) Cavalerii Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt pot semnala şi direct Cancelariei Ordinelor fapte comise de alţi membri ai ordinului, considerate cã aduc prejudicii morale acestora. Ca urmare a sesizãrii Cancelaria Ordinelor convoacã Consiliul de onoare şi persoana învinuitã în termen de maximum 45 de zile de la sesizare.
(4) În cazul în care persoana învinuitã nu se prezintã la termenul fixat, Consiliul de onoare o convoacã la alt termen, iar în cazul neprezentãrii şi a doua oarã, cazul va fi judecat în lipsã.
(5) Consiliul de onoare delibereazã şi decide dupã cercetarea cazului, dar nu mai târziu de 60 de zile de la prima întrunire pentru cazul respectiv. Dacã faptele aduse la cunoştinţã sunt întemeiate, Consiliul de onoare poate propune Cancelariei Ordinelor retragerea decoraţiei.
(6) Retragerea decoraţiilor se face prin decret semnat de Preşedintele României, la propunerea Cancelariei Ordinelor, cu aplicarea prevederilor <>art. 59 din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 19
Consiliul de onoare al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt judecã şi faptele socotite dezonorante ale persoanelor decorate cu Medalia Meritul pentru Învãţãmânt. În acest caz, în Consiliul de onoare sunt cooptaţi pentru cauza în speţã şi 2 titulari ai medaliei, care vor avea drept de vot deliberativ, conform prevederilor <>art. 55 alin. (1) din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 20
Sumele necesare confecţionãrii însemnelor, rozetelor, etuiurilor brevetelor şi cutiilor decoraţiilor Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt şi ale Medaliei Meritul pentru Învãţãmânt sunt asigurate din bugetul aprobat anual Administraţiei Prezidenţiale.

Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 1 aprilie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 4 mai 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Bucureşti, 27 mai 2004.
Nr. 220.


ANEXA 1
REGULAMENT
privind descrierea şi modul de acordare a Ordinului Meritul
pentru Învãţãmânt

ART. 1
Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt se acordã pe viaţã.
ART. 2
(1) Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt este limitat la maximum 12.000 de membri, împãrţiţi pe grade astfel:
a) Cavaler - 6.400;
b) Ofiţer - 3.400;
c) Comandor - 1.400;
d) Mare Ofiţer - 800.
(2) Depãşirea numãrului membrilor fiecãrui grad constituie o încãlcare a prezentului regulament. Decoraţiile conferite peste numãrul limitã sunt nule de drept, iar însemnele se restituie.
ART. 3
(1) Însemnul gradului de Cavaler al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt se prezintã sub forma unei cruci cu braţe egale, de câte 45 mm, confecţionatã din argint cu titlul de 800Σ, emailatã alb; capetele crucii sunt lãţite la margini, având 13 mm; braţele sunt arcuite convex şi au 5 mm lãţime la bazã.
(2) Pe avers este realizatã o cununã ovalã din frunze de laur, emailatã verde şi cu fructe roşii, latã de 9 mm, care suprapune capetele braţului orizontal într-un basorelief accentuat şi pare a se plasa sub capetele braţului vertical; pe braţul vertical este aplicatã o torţã, din argint aurit, cu flãcãrile emailate roşu, înaltã de 28 mm.
(3) Reversul însemnului este lis, emailat alb în întregime; marginal se aflã înscripţia, cu litere aurite, înalte de 4 mm: "MERITUL PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT 1898 2000", anii reprezentând date istorice privind Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt. Datele sunt separate de text de câte o steluţã.
(4) Însemnul este surmontat de o sferã prin care se petrece un inel cu diametrul de 15 mm.
(5) Panglica, latã de 40 mm şi având înãlţimea aparentã de 50 mm, este din rips moarat roşu, având pe centru o bandã albã de 12 mm.
(6) Pentru persoanele de sex feminin, panglica este pliatã sub forma unei funde, realizatã prin plierea unei panglici din rips moarat, lungã de 120 mm şi latã de 40 mm.
(7) Rozeta se prezintã sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, latã de 16 mm şi înaltã de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii ordinului reduse la 40%. Pe spate are un sistem de prindere.
ART. 4
Însemnul gradului de Ofiţer al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt are caracteristicile generale ale însemnului gradului de Cavaler, cu urmãtoarele particularitãţi:
a) însemnul este aurit;
b) panglica primeşte central o rozetã cu diametrul de 25 mm;
c) rozeta se prezintã sub forma unui tambur din rips, cu diametrul de 10 mm şi cu grosimea de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii ordinului reduse la 40%; pe spate are un sistem de prindere;
d) pentru persoanele de sex feminin, rozeta se aplicã pe centrul fundei.
ART. 5
(1) Însemnul gradului de Comandor al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt se prezintã sub forma unei cruci cu braţele egale, cu diametrul de 56 mm, şi este confecţionat din argint, cu titlul de 925Σ, aurit; lãţimea braţelor la capete este de 17 mm, iar la centru de 8 mm.
(2) Celelalte elemente ale însemnului au caracteristicile generale ale gradului de Ofiţer, cu urmãtoarele particularitãţi:
a) înãlţimea torţei este de 38 mm;
b) literele şi celelalte inscripţii de pe revers sunt înalte de 5 mm;
c) partea superioarã a braţului vertical se terminã prin litera "U" rãsturnatã, prin care se petrece un inel aplatizat, având lãţimea de 3 mm şi înãlţimea de 30 mm;
d) panglica este latã de 45 mm şi are lungimea reglabilã pentru a fi adaptatã la circumferinţa gâtului; lãţimea benzii albe este de 13 mm;
e) rozeta gradului de Comandor este formatã din suprapunerea rozetei gradului de Ofiţer peste cea a gradului de Cavaler.
ART. 6
(1) Însemnul gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt este compus din însemnul propriu-zis şi placa gradului.
(2) Însemnul propriu-zis al gradului de Mare Ofiţer este identic cu însemnul gradului de Comandor.
(3) Placa gradului este o stea pãtratã, confecţionatã din argint cu titlul de 925Σ, având laturile de câte 75 mm, pe fiecare laturã fiind câte 8 raze teşite şi puţin curbate. Pe avers este fixat însemnul gradului de Ofiţer, mãrginit la partea inferioarã de o panglicã emailatã roşu, latã de 5 mm, pe care este scris cu litere aurite: "MERITUL PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT". Pe revers, într-un medalion central, sunt poansonate numele firmei producãtoare, titlul argintului şi numãrul curent al decoraţiei corespunzãtoare gradului. Pe spate are un sistem de prindere.
(4) Rozeta gradului se compune dintr-o panglicã dreptunghiularã din rips argintiu, latã de 16 mm şi înaltã de 6 mm, peste care se aplicã rozeta gradului de Ofiţer. Pe spate are un sistem de prindere.
ART. 7
(1) Cutia în care se pãstreazã decoraţia este îmbrãcatã la exterior în piele naturalã roşu-carmin, pentru gradele de Mare Ofiţer şi Comandor, şi în piele ecologicã, de aceeaşi culoare, pentru gradele de Ofiţer şi Cavaler; are colţare şi închizãtori metalice; interiorul este cãptuşit cu pluş alb şi cu mãtase albã, are inscripţionat numele firmei producãtoare şi în colţul din dreapta jos este scris numãrul de ordine al decoraţiei din gradul respectiv.
(2) Pe capacul cutiei sunt imprimate, auriu, stema României, denumirea şi gradul ordinului.
(3) Etuiul în care se pãstreazã brevetul este îmbrãcat în piele ecologicã, pentru gradele de Mare Ofiţer şi Comandor, şi în înlocuitor de piele, pentru gradele de Ofiţer şi Cavaler, toate de culoare roşu-carmin.
ART. 8
(1) Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt se poartã, de regulã, cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al celorlalte sãrbãtori naţionale sau religioase, cu ocazia Zilei Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt şi la alte manifestãri specifice sistemului naţional de învãţãmânt.
(2) Gradele de Cavaler şi Ofiţer ale Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt se poartã pe partea stângã a pieptului.
(3) Gradul de Comandor al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt se poartã la gât, cu panglica prinsã sub cravatã, însemnul fiind vizibil la 50 mm în partea stângã, sub nodul cravatei.
(4) Placa gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt se poartã pe partea stângã a pieptului.
(5) Se poartã întotdeauna numai gradul cel mai înalt al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt care a fost conferit.
(6) Rozeta se poate purta zilnic, dar numai rozeta gradului celui mai înalt. Rozeta se poartã la butoniera de la reverul stâng al hainei sau taiorului.
ART. 9
(1) Conferirea Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt se face obligatoriu începând cu gradul de Cavaler, cu excepţia primei promoţii a ordinului.
(2) Conferirea Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt se poate face numai dupã obţinerea, timp de 5 ani, a unor rezultate deosebite în activitatea de învãţãmânt specificã.
(3) Decorarea anterioarã cu Medalia Meritul pentru Învãţãmânt este un factor pozitiv de care se va ţine seama la propunerile de acordare a Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt, dar nu este obligatorie obţinerea unei medalii sau parcurgerea ierarhiei medaliei pentru conferirea ordinului.
(4) Pentru a se conferi un grad superior aceleiaşi persoane este necesarã efectuarea unui stagiu în gradul imediat inferior, astfel:
a) de la gradul de Cavaler la cel de Ofiţer - 3 ani;
b) de la gradul de Ofiţer la cel de Comandor - 4 ani;
c) de la gradul de Comandor la cel de Mare Ofiţer 5 ani.
(5) Propunerile de conferire trebuie sã ţinã seama de criteriile stabilite în prezentul regulament, inclusiv pentru prima promoţie de decorare.
(6) Conferirea directã a gradelor superioare la prima promoţie se face ca urmare a unei însumãri de merite deosebite, care ar fi putut duce la acordarea de grade succesive.
ART. 10
Pentru merite cu totul deosebite, termenul de 5 ani, prevãzut la art. 9 alin. (2), ca şi vechimea minimã în grad, prevãzutã la art. 9 alin. (4), pot fi reduse cu maximum o treime.
ART. 11.
Instituţiile şi unitãţile de învãţãmânt pot fi decorate, în mod excepţional, cu Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt în toate gradele, în funcţie de vechimea acestora, de importanţa lor în sistemul naţional de învãţãmânt şi de performanţele obţinute.
ART. 12
(1) Conferirea unui grad superior duce automat la scoaterea persoanei respective din evidenţa gradului inferior, gradul devenind vacant.
(2) Însemnul gradului inferior rãmâne în posesia celui decorat.
ART. 13
(1) Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt este o decoraţie care se poate acorda cetãţenilor români, personal didactic, de cercetare ştiinţificã şi alte categorii de persoane care au merite deosebite în dezvoltarea învãţãmântului de diferite tipuri, niveluri şi forme de organizare şi în cercetarea ştiinţificã sau au contribuit la strângerea legãturilor dintre instituţiile de învãţãmânt din strãinãtate şi cele din România.
(2) Prin merite deosebite, în sensul prezentului regulament, se înţelege:
a) preocuparea şi obţinerea unor rezultate foarte bune în realizarea unor programe de învãţãmânt moderne şi eficiente, realizarea unor manuale şi cursuri corespunzãtoare cerinţelor ştiinţifice actuale, atractive ca formã de expunere şi prezentare, sau proiectarea şi realizarea unor materiale didactice moderne şi eficiente;
b) obţinerea unor rezultate ştiinţifice deosebite, care pot fi incluse în programele de învãţãmânt;
c) aducerea unor contribuţii deosebite la elaborarea şi promovarea legislaţiei specifice învãţãmântului şi cercetãrii ştiinţifice;
d) obţinerea unor rezultate de mare eficienţã în desfãşurarea procesului de învãţãmânt;
e) realizarea unor activitãţi educativ-formative complexe în cadrul sau în afara cadrului şcolar obişnuit;
f) dezvoltarea şi modernizarea instituţiilor de învãţãmânt de toate nivelurile, pe baza unui management superior;
g) dezvoltarea armonioasã a individului prin educaţie fizicã, educaţie igienico-sanitarã şi practicarea sportului;
h) promovarea unor strategii şi tehnologii moderne de instruire şi educare.
ART. 14
Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt poate fi conferit unor instituţii sau unitãţi de învãţãmânt şi cetãţenilor strãini care au adus o contribuţie importantã la dezvoltarea procesului de educaţie şi de învãţãmânt în propriile lor ţãri sau au contribuit în mod substanţial la dezvoltarea legãturilor dintre instituţii şi unitãţi de învãţãmânt din ţãrile acestora cu cele similare din România.
ART. 15
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ministerul de resort, în colaborare cu instituţiile publice abilitate, va elabora, în baza art. 13, reglementãrile specifice domeniului lor de activitate, aprobate prin ordin al ministrului de resort, în care se vor detalia condiţiile în care se poate conferi Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt.


ANEXA 2
REGULAMENT
privind descrierea şi modul de acordare a Medaliei Meritul
pentru Învãţãmânt

ART. 1
Medalia Meritul pentru Învãţãmânt se acordã pe viaţã.
ART. 2
(1) Medalia Meritul pentru Învãţãmânt este nelimitatã ca numãr de membri pentru clasele a III-a şi a II-a şi este limitatã la un numãr de 6.000 de membri pentru clasa I.
(2) Depãşirea numãrului de membri pentru clasa I constituie o încãlcare a prezentului regulament. Decoraţiile conferite peste numãrul limitã sunt nule de drept, iar însemnele se restituie.
ART. 3
(1) Însemnul Medaliei Meritul pentru Învãţãmânt se prezintã sub forma unei piese circulare cu diametrul de 35 mm, care are bordura uşor înãlţatã, latã de 1 mm, şi este confecţionat din tombac.
(2) Pe avers este redatã, circular pe margine, o cununã deschisã din frunze de laur, cu fructe aparente; în centru este redatã, în basorelief, o torţã aprinsã.
(3) Pe revers este scris: "MERITUL/PENTRU/ ÎNVĂŢĂMÂNT/1898 - 2000", cu litere şi cifre înalte de 4 mm, anii reprezentând date istorice privind Medalia Meritul pentru Învãţãmânt.
(4) Însemnul este surmontat de o sferã prin care se petrece un inel cu diametrul de 24 mm.
(5) Panglica, latã de 35 mm şi având înãlţimea aparentã de 50 mm, este din rips moarat, având marginal benzi roşu-carmin, late de câte 11 mm, iar în centru douã benzi albe de câte 5 mm şi la mijloc o dungã roşie, latã de 3 mm.
(6) Pentru persoanele de sex feminin, panglica este pliatã sub forma unei funde, realizatã prin plierea unei panglici din rips moarat, lungã de 100 mm şi latã de 40 mm.
ART. 4
Deosebirea dintre clase este urmãtoarea:
a) clasa a III-a este arãmitã;
b) clasa a II-a este argintatã;
c) clasa I este placatã cu aur.
ART. 5
(1) Cutia în care se pãstreazã medalia este din carton îmbrãcat în pergamoid roşu şi este cãptuşitã cu mãtase albã.
(2) Pe capacul cutiei sunt imprimate, argintiu, denumirea şi clasa medaliei.
ART. 6
(1) Medalia Meritul pentru Învãţãmânt se poartã, de regulã, cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al celorlalte sãrbãtori naţionale sau religioase, cu ocazia Zilei Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt, la manifestãrile specifice sistemului naţional de învãţãmânt.
(2) Medalia Meritul pentru Învãţãmânt, indiferent de clasã, se poartã pe partea stângã a pieptului.
(3) Se poartã întotdeauna numai însemnul clasei celei mai înalte a Medaliei Meritul pentru Învãţãmânt care a fost conferitã.
ART. 7
(1) Conferirea Medaliei Meritul pentru Învãţãmânt se face începând cu clasa a III-a.
(2) Conferirea Medaliei Meritul pentru Învãţãmânt se poate face numai dupã obţinerea, timp de 4 ani, a unor rezultate meritorii în activitatea de învãţãmânt specificã.
ART. 8
(1) Pentru a se conferi o clasã superioarã aceleiaşi persoane, este necesarã efectuarea unui stagiu în clasa imediat inferioarã, astfel:
a) de la clasa a III-a la clasa a II-a - 5 ani;
b) de la clasa a II-a la clasa I - 6 ani.
(2) Propunerile de conferire trebuie sã ţinã seama de criteriile stabilite în prezentul regulament, inclusiv pentru prima promoţie de decorare.
(3) Conferirea directã a claselor superioare la prima promoţie se face ca urmare a unei însumãri de merite deosebite, care sã fi putut conduce la acordarea de clase succesive.
ART. 9
Pentru merite cu totul deosebite, termenul de 4 ani, prevãzut la art. 7 alin. (2), şi vechimea minimã în clasã, prevãzutã la art. 8 alin. (1), pot fi reduse cu maximum o treime.
ART. 10
(1) Conferirea unei clase superioare duce automat la scoaterea numelui persoanei respective din evidenţa clasei inferioare.
(2) Însemnul clasei inferioare rãmâne în posesia celui decorat.
ART. 11
(1) Medalia Meritul pentru Învãţãmânt este o decoraţie care se poate acorda cetãţenilor români sau strãini, personal didactic şi alte categorii de personal, pentru rezultate meritorii în promovarea învãţãmântului de toate gradele şi în asigurarea condiţiilor optime pentru buna desfãşurare a procesului de învãţãmânt.
(2) Prin rezultate meritorii, în sensul prezentului regulament, se înţelege:
a) obţinerea unor rezultate deosebite în desfãşurarea procesului educaţional şi de învãţãmânt;
b) conceperea şi realizarea cu succes a unor activitãţi educativ-formative atât în cadrul instituţional propriu-zis, cât şi în afara acestuia;
c) asigurarea unor condiţii optime pentru desfãşurarea activitãţilor specifice în instituţiile şi unitãţile de învãţãmânt.
ART. 12
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ministerul de resort, în colaborare cu instituţiile şi unitãţile de învãţãmânt autonome, va elabora reglementãrile specifice domeniului lor de activitate, aprobate prin ordin al ministrului de resort, în care se vor detalia condiţiile în care se poate conferi Medalia Meritul pentru Învãţãmânt.


ANEXA 3
__________
NOTĂ C.T.C.E. S.A. Piatra Neamţ:
Modelul desenat al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 518 din 9 iunie 2004, pag. 7-9. (a se vedea imaginea asociatã).

ANEXA 4
__________
NOTĂ C.T.C.E. S.A. Piatra Neamţ:
Modelul desenat al al Medaliei Meritul pentru Învãţãmânt se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 518 din 9 iunie 2004, pag. 10. (a se vedea imaginea asociatã).

-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016