Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 217 din 5 iulie 2005 (*republicata*)  privind constituirea, organizarea si functionarea comitetului european de intreprindere*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 217 din 5 iulie 2005 (*republicata*) privind constituirea, organizarea si functionarea comitetului european de intreprindere*)

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 889 din 15 decembrie 2011

___________
    *) Republicatã în temeiul art. II din Legea nr. 186/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 217/2005 privind constituirea, organizarea şi funcţionarea comitetului european de întreprindere, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 763 din 28 octombrie 2011, dându-se textelor o nouã numerotare.
    Legea nr. 217/2005 a mai fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 13 aprilie 2007.


    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prevederile prezentei legi reglementeazã condiţiile referitoare la constituirea comitetului european de întreprindere sau la instituirea procedurii de informare şi consultare a salariaţilor în întreprinderile de dimensiune comunitarã şi în grupurile de întreprinderi de dimensiune comunitarã, în vederea îmbunãtãţirii dreptului la informare şi consultare al salariaţilor.
    ART. 2
    (1) Comitetul european de întreprindere sau procedura de informare şi consultare se instituie, dupã modalitãţile prevãzute de prezenta lege, în fiecare întreprindere de dimensiune comunitarã şi în fiecare grup de întreprinderi de dimensiune comunitarã, definite potrivit art. 6.
    (2) Modalitãţile de informare şi consultare a salariaţilor prevãzute la alin. (1) se definesc şi se aplicã în baza principiului eficienţei, astfel încât sã se asigure exercitarea efectivã a dreptului de informare şi consultare transnaţionalã a salariaţilor şi sã se permitã luarea unor decizii eficiente de cãtre întreprinderi sau grupuri de întreprinderi.
    (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care grupul de întreprinderi de dimensiune comunitarã include una sau mai multe întreprinderi ori unul sau mai multe grupuri de întreprinderi care sunt, de asemenea, de dimensiune comunitarã, comitetul european de întreprindere se constituie la nivelul grupului, în afara cazului în care acordul la care se referã art. 22 prevede altfel.
    ART. 3
    (1) Informarea şi consultarea salariaţilor se efectueazã la un nivel relevant de conducere şi de reprezentare, în funcţie de subiectul tratat.
    (2) În sensul alin. (1), competenţa comitetului european de întreprindere şi domeniul de aplicare a procedurii de informare şi consultare a lucrãtorilor, reglementatã de prezenta lege, se limiteazã la aspectele transnaţionale.
    (3) Aspectele transnaţionale prevãzute la alin. (2) sunt acele aspecte care se referã la întreprinderea de dimensiune comunitarã sau grupul de întreprinderi de dimensiune comunitarã, ca întreg, ori la cel puţin douã întreprinderi sau filiale, sucursale ori alte sedii secundare ale unei întreprinderi sau ale grupului, situate în douã state membre diferite.
    (4) În stabilirea caracterului de transnaţionalitate a unui aspect se iau în considerare, indiferent de numãrul de state membre implicate, nivelul de conducere şi de reprezentare pe care îl implicã, precum şi amploarea posibilelor efecte asupra forţei de muncã europene sau care presupun transferuri de activitãţi între state membre.
    ART. 4
    (1) Informarea şi consultarea comitetului european de întreprindere sunt corelate cu informarea şi consultarea organismelor naţionale de reprezentare a salariaţilor, ţinând seama în mod corespunzãtor de competenţele şi sfera de intervenţie a fiecãreia dintre acestea şi de principiile enunţate la art. 3.
    (2) Modalitãţile de corelare a informãrii şi consultãrii comitetului european de întreprindere cu informarea şi consultarea organismelor naţionale de reprezentare a salariaţilor sunt stabilite prin acordul prevãzut la art. 22.
    (3) În lipsa modalitãţilor prevãzute la alin. (2) şi în cazul în care se prevãd decizii care ar putea sã producã modificãri importante ale organizãrii muncii sau ale contractelor colective de muncã, procesele de informare şi de consultare se desfãşoarã concomitent, la nivel naţional, de ramurã sau grup de unitãţi, dupã caz, şi în cadrul comitetului european de întreprindere.
    (4) Exprimarea unui punct de vedere de cãtre comitetul european de întreprindere nu aduce atingere capacitãţii conducerii centrale de a organiza consultãrile necesare, respectând, în acelaşi timp, termenele prevãzute de legislaţiile şi/sau practicile naţionale.
    ART. 5
    Prevederile prezentei legi nu se aplicã personalului navigant din marina comercialã.

    CAP. II
    Definiţii şi domeniu de aplicare

    SECŢIUNEA 1
    Termeni şi expresii utilizate
    ART. 6
    În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
    1. întreprindere - o entitate publicã sau privatã care desfãşoarã o activitate economicã, cu scop lucrativ sau nu;
    2. grup de întreprinderi - un grup cuprinzând o întreprindere care exercitã controlul şi întreprinderile controlate;
    3. reprezentanţii salariaţilor - reprezentanţii organizaţiilor sindicale sau persoanele alese şi mandatate sã reprezinte salariaţii, potrivit legii şi/sau practicii naţionale;
    4. întreprindere de dimensiune comunitarã - întreprinderea care angajeazã minimum 1.000 de salariaţi în statele membre şi, în cel puţin douã state membre diferite, cel puţin 150 de salariaţi în fiecare dintre acestea;
    5. întreprindere care exercitã controlul în cadrul grupului de întreprinderi - întreprinderea care poate exercita o influenţã dominantã asupra unei alte întreprinderi, denumitã întreprindere controlatã, în temeiul dreptului de proprietate, al participãrii financiare sau al regulilor care o guverneazã.
    Se prezumã capacitatea de a exercita o influenţã dominantã, fãrã a se exclude însã proba contrarã, atunci când o întreprindere, direct sau indirect, îndeplineşte unul dintre urmãtoarele criterii:
    a) poate numi mai mult de jumãtate din numãrul membrilor consiliului de administraţie, comitetului de direcţie sau ai consiliului de supraveghere al unei alte întreprinderi;
    b) controleazã majoritatea voturilor ataşate acţiunilor emise de o altã întreprindere;
    c) deţine majoritatea capitalului social subscris al unei alte întreprinderi.
    Drepturile de vot şi de numire pe care le deţine întreprinderea care exercitã controlul le includ pe cele ale oricãrei alte întreprinderi controlate şi pe cele ale oricãrei persoane sau ale oricãrui organism care acţioneazã în nume propriu, dar în interesul întreprinderii care exercitã controlul sau al oricãrei alte întreprinderi controlate.
    Nu este consideratã întreprindere care exercitã controlul aceea care deţine participaţii într-o altã întreprindere, atunci când prima dintre acestea se gãseşte în una dintre situaţiile prevãzute la art. 11 lit. b) sau c) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Nu se prezumã exercitarea unei influenţe dominante exclusiv pe baza faptului cã un reprezentant îşi exercitã atribuţiile, în conformitate cu prevederile legii, cu privire la lichidare, faliment, insolvabilitate, încetare de plãţi sau o procedurã similarã.
    Atunci când douã sau mai multe întreprinderi dintr-un grup îndeplinesc unul ori mai multe dintre criteriile prevãzute la lit. a), b) sau c) ale prezentului punct, este consideratã întreprindere care exercitã controlul aceea care îndeplineşte criteriul prevãzut la lit. a), fãrã a se exclude însã posibilitatea probei cã o altã întreprindere are capacitatea de a exercita o influenţã dominantã.
    Legislaţia aplicabilã pentru a determina dacã o întreprindere este o întreprindere care exercitã controlul este cea a statului membru care guverneazã întreprinderea respectivã. Dacã legislaţia care guverneazã întreprinderea nu este cea a unui stat membru, legislaţia aplicabilã este cea a statului membru pe al cãrui teritoriu este situat reprezentantul întreprinderii sau, în absenţa unui astfel de reprezentant, conducerea centralã a întreprinderii din grup care angajeazã cel mai mare numãr de salariaţi;
    6. grupul de întreprinderi de dimensiune comunitarã - grupul de întreprinderi care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
    a) angajeazã cel puţin 1.000 de salariaţi în statele membre;
    b) conţine cel puţin douã întreprinderi membre ale grupului în state membre diferite;
    c) cel puţin o întreprindere membrã a grupului angajeazã minimum 150 de salariaţi într-un stat membru şi cel puţin o altã întreprindere membrã a grupului angajeazã minimum 150 de salariaţi într-un alt stat membru;
    7. conducerea centralã - conducerea centralã a întreprinderii de dimensiune comunitarã sau conducerea centralã a întreprinderii care exercitã controlul în cadrul grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã;
    8. informare - transmiterea de date de cãtre angajator cãtre reprezentanţii salariaţilor, pentru a le permite sã se familiarizeze cu subiectul tratat şi sã îl examineze în cunoştinţã de cauzã; informarea se face într-un moment, într-un mod şi cu un conţinut corespunzãtor, pentru a permite reprezentanţilor salariaţilor sã examineze problema în mod adecvat şi sã pregãteascã, dacã este cazul, consultarea;
    9. consultare - schimbul de opinii şi stabilirea unui dialog între reprezentanţii salariaţilor şi conducerea centralã sau orice alt nivel de conducere. Consultarea are loc:
    a) într-un moment, într-un mod şi cu un conţinut corespunzãtoare, pentru a permite reprezentanţilor salariaţilor sã elaboreze un punct de vedere;
    b) pe baza informaţiilor puse la dispoziţia reprezentanţilor salariaţilor privind mãsurile propuse la care se referã consultarea;
    c) fãrã a afecta responsabilitãţile conducerii;
    d) într-un termen rezonabil, care poate fi luat în considerare în cadrul întreprinderii de dimensiune comunitarã sau al grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã;
    10. salariatul - persoana încadratã în muncã în baza unui contract individual de muncã sau de ucenicie;
    11. comitetul european de întreprindere - comitetul constituit conform prevederilor cuprinse în cap. III sau IV, în vederea informãrii şi consultãrii salariaţilor;
    12. grupul special de negociere - grupul constituit în conformitate cu prevederile art. 16 şi 17, în vederea negocierii cu conducerea centralã cu privire la constituirea comitetului european de întreprindere sau la instituirea procedurii de informare şi consultare a salariaţilor;
    13. state membre - statele membre ale Uniunii Europene şi celelalte state aparţinând Spaţiului Economic European.
    Pentru stabilirea numãrului de salariaţi, în cazul întreprinderilor de dimensiune comunitarã şi al grupurilor de întreprinderi de dimensiune comunitarã, se ia în calcul numãrul mediu de salariaţi, inclusiv salariaţii încadraţi cu contract individual de muncã cu timp parţial, angajaţi în cursul a 2 ani anteriori datei la care s-a iniţiat negocierea prevãzutã la art. 11.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Domeniu de aplicare
    ART. 7
    (1) Prezenta lege se aplicã:
    a) întreprinderilor de dimensiune comunitarã şi grupurilor de întreprinderi de dimensiune comunitarã care au conducerea centralã în România sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European;
    b) întreprinderilor de dimensiune comunitarã şi grupurilor de întreprinderi de dimensiune comunitarã a cãror conducere centralã nu este situatã într-un stat membru, dar şi-a desemnat un reprezentant în România;
    c) întreprinderilor de dimensiune comunitarã şi grupurilor de întreprinderi de dimensiune comunitarã a cãror conducere centralã nu este situatã într-un stat membru şi nici nu şi-a desemnat un reprezentant într-un stat membru, atunci când filiala, sucursala sau orice alt sediu secundar al unei astfel de întreprinderi ori, dupã caz, întreprinderea membrã a grupului care angajeazã cel mai mare numãr de salariaţi într-un stat membru este situatã în România.
    (2) În aplicarea prezentei legi, reprezentantul prevãzut la alin. (1) lit. b) şi, respectiv, conducerea întreprinderii, filialei, sucursalei sau a oricãrui alt sediu secundar prevãzut la alin. (1) lit. c) sunt consideraţi drept conducere centralã.
    (3) Atribuţiile şi competenţa comitetului european de întreprindere, precum şi sfera procedurii de informare şi consultare acoperã toate filialele, sucursalele şi celelalte sedii secundare ale întreprinderii de dimensiune comunitarã de pe teritoriul statelor membre şi toate întreprinderile membre ale grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã de pe teritoriul statelor membre, cu excepţia cazului în care acordul prevãzut la art. 22 stabileşte o arie mai largã de aplicare.
    ART. 8
    (1) Prevederile prezentei legi nu se aplicã societãţilor europene înfiinţate conform Regulamentului (CE) nr. 2.157/2001, precum şi societãţilor cooperatiste europene înfiinţate conform Regulamentului (CE) nr. 1.435/2003, în cazul în care acestea sunt întreprinderi de dimensiune comunitarã sau întreprinderi care exercitã controlul asupra unui grup de întreprinderi de dimensiune comunitarã.
    (2) În cazul în care grupul special de negociere constituit în cadrul societãţilor prevãzute la alin. (1) decide sã nu înceapã negocieri sau sã punã capãt negocierilor deja începute, prevederile prezentei legi sunt aplicabile.

    CAP. III
    Constituirea comitetului european de întreprindere sau instituirea procedurii de informare şi consultare a salariaţilor

    ART. 9
    Conducerea centralã are obligaţia creãrii condiţiilor şi mijloacelor necesare pentru constituirea comitetului european de întreprindere sau pentru instituirea procedurii de informare şi consultare în întreprinderile ori grupurile de întreprinderi de dimensiune comunitarã, cu respectarea dispoziţiilor prevãzute de prezenta lege.
    ART. 10
    (1) Conducerea fiecãrei întreprinderi din cadrul grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã, a fiecãrei filiale, sucursale sau a fiecãrui sediu secundar al unei întreprinderi de dimensiune comunitarã, precum şi conducerea centralã ori conducerea centralã prezumatã în sensul art. 7 alin. (1) lit. c) a întreprinderii sau a grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã sunt responsabile de obţinerea şi transmiterea cãtre pãrţile interesate de aplicarea prezentei legi a informaţiilor necesare deschiderii negocierilor prevãzute la art. 11, în special a informaţiilor referitoare la structura întreprinderii ori a grupului şi la efectivele sale.
    (2) În sensul alin. (1), prin parte interesatã se înţelege salariaţii şi reprezentanţii salariaţilor unei întreprinderi sau ai unui grup de întreprinderi de dimensiune comunitarã, conducerea centralã situatã în România, reprezentantul conducerii centrale în România, în cazul în care a fost desemnat, sau, în absenţa unui astfel de reprezentant, conducerea centralã prezumatã în sensul art. 7 alin. (1) lit. c).
    (3) Informaţiile prevãzute la alin. (1) se referã în special la informaţiile privind numãrul de salariaţi prevãzut la art. 6 pct. 4 şi 6.
    (4) Informaţiile prevãzute la alin. (1) sunt necesare pentru a permite salariaţilor sau reprezentanţilor acestora sã adreseze cererea privind iniţierea negocierilor pentru constituirea comitetului european de întreprindere sau pentru instituirea procedurii de informare prevãzutã la art. 11 şi nu pot fi condiţionate de primirea acesteia.

    SECŢIUNEA 1
    Grupul special de negociere
    ART. 11
    (1) Conducerea centralã situatã în România iniţiazã negocieri pentru constituirea comitetului european de întreprindere sau pentru instituirea procedurii de informare şi consultare, din oficiu sau la solicitarea scrisã a cel puţin 100 de salariaţi ori, dupã caz, a reprezentanţilor acestora din cel puţin douã întreprinderi sau filiale, sucursale ori alte sedii secundare situate în cel puţin douã state membre diferite.
    (2) Cererea privind iniţierea negocierilor pentru constituirea comitetului european de întreprindere sau pentru instituirea procedurii de informare şi consultare se adreseazã conducerii centrale definite potrivit prezentei legi.
    ART. 12
    În vederea constituirii comitetului european de întreprindere sau a instituirii procedurii de informare şi consultare a salariaţilor, se creeazã un grup special de negociere.
    ART. 13
    Grupul special de negociere are rolul de a stabili cu conducerea centralã din România, printr-un acord scris, domeniul de aplicare, componenţa, atribuţiile şi durata mandatului comitetului sau comitetelor europene de întreprindere ori modalitãţile de aplicare a uneia sau mai multor proceduri de informare şi consultare a salariaţilor.
    ART. 14
    Grupul special de negociere este compus din membrii desemnaţi sau aleşi în numãr proporţional cu numãrul de salariaţi angajaţi în fiecare stat membru de cãtre întreprinderea de dimensiune comunitarã sau de grupul de întreprinderi de dimensiune comunitarã, alocându-se fiecãrui stat membru câte un loc pentru fiecare tranşã de salariaţi angajaţi în statul membru respectiv care reprezintã 10% din numãrul de salariaţi angajaţi în toate statele membre în ansamblu sau o fracţiune din tranşa respectivã.
    ART. 15
    (1) În România membrii grupului special de negociere sunt desemnaţi de cãtre reprezentanţii salariaţilor din România ai întreprinderii de dimensiune comunitarã sau ai grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã. În situaţia inexistenţei acestor reprezentanţi, membrii grupului special de negociere sunt desemnaţi cu majoritatea voturilor salariaţilor din România ai întreprinderii de dimensiune comunitarã sau ai grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã.
    (2) Membrii grupului special de negociere pot alege un preşedinte dintre ei şi pot adopta un regulament de organizare şi funcţionare.
    (3) Regulamentul de organizare şi funcţionare va cuprinde modul concret de desemnare sau de alegere a membrilor grupului special de negociere, precum şi aspecte referitoare la suspendarea, revocarea ori încetarea mandatelor acestora.
    ART. 16
    Pentru asigurarea continuitãţii în cadrul grupului special de negociere în situaţii prevãzute de regulamentul de organizare şi funcţionare, se constituie o listã de rezervã, alocându-se fiecãrui stat membru câte un înlocuitor pentru fiecare tranşã de salariaţi angajaţi în statul membru, respectiv care reprezintã 10% din numãrul de salariaţi angajaţi în toate statele membre în ansamblu sau o fracţiune din tranşa respectivã.
    ART. 17
    (1) Conducerea centralã situatã în România este informatã cu privire la componenţa grupului special de negociere şi a persoanelor care figureazã pe lista de rezervã, precum şi asupra deschiderii negocierilor.
    (2) Conducerea centralã informeazã, de asemenea, conducerile filialelor, sucursalelor şi ale altor sedii secundare ale întreprinderii de dimensiune comunitarã, conducerile întreprinderilor care compun grupul de întreprinderi de dimensiune comunitarã, precum şi organizaţiile europene competente ale salariaţilor şi ale angajatorilor, consultate de Comisia Europeanã în baza art. 154 al Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene.
    (3) Obligaţia de informare revine pãrţilor.
    ART. 18
    (1) Cheltuielile aferente negocierilor acordului pentru constituirea comitetului european de întreprindere sau pentru instituirea procedurii de informare şi consultare a salariaţilor se suportã de conducerea centralã.
    (2) Conducerea centralã depune toate diligenţele în vederea asigurãrii membrilor grupului special de negociere a resurselor materiale şi financiare necesare îndeplinirii atribuţiilor lor.
    (3) În mãsura în care conducerea centralã şi grupul special de negociere nu decid altfel, atunci când grupul special de negociere este asistat de experţi, conducerea centralã va suporta cheltuielile numai pentru un expert.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Acordul privind constituirea comitetului european de întreprindere sau instituirea procedurii de informare şi consultare a salariaţilor
    ART. 19
    (1) Conducerea centralã convoacã, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii componenţei grupului special de negociere, o reuniune cu membrii acestuia, în scopul încheierii unui acord privind constituirea comitetului european de întreprindere sau instituirea procedurii de informare şi consultare a salariaţilor. Conducerea centralã informeazã despre aceasta conducerile locale.
    (2) Grupul special de negociere are dreptul de a se reuni anterior şi dupã fiecare reuniune cu conducerea centralã, dispunând de toate mijloacele necesare comunicãrii, fãrã ca reprezentanţii conducerii centrale sã fie prezenţi la reuniunile respective.
    (3) În scopul realizãrii atribuţiilor sale, grupul special de negociere poate fi asistat de cãtre experţi, la alegerea sa, care poate cuprinde reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale prevãzute la art. 17 alin. (2). Experţii şi reprezentanţii sindicali respectivi pot asista, cu titlu consultativ, la reuniunile de negociere, la solicitarea grupului special de negociere.
    ART. 20
    În vederea încheierii acordului prevãzut la art. 22, deciziile grupului special de negociere se iau cu votul majoritãţii membrilor.
    ART. 21
    (1) Grupul special de negociere poate decide, cu majoritatea a douã treimi din numãrul voturilor, sã opreascã negocierile cu conducerea centralã sau sã nu le iniţieze.
    (2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) şi în lipsa unui acord între grupul special de negociere şi conducerea centralã, prin care se decide altfel, grupul special de negociere se dizolvã.
    (3) O nouã solicitare de convocare, respectiv de constituire a grupului special de negociere poate fi introdusã cel mai devreme dupã 2 ani de la data deciziei prevãzute la alin. (1), cu excepţia situaţiei în care pãrţile fixeazã un termen mai scurt.
    (4) În situaţia luãrii unei decizii în condiţiile alin. (1), dispoziţiile subsidiare prevãzute în prezenta lege nu sunt aplicabile.
    ART. 22
    (1) Acordul dintre grupul special de negociere şi conducerea centralã are ca scop fie constituirea comitetului european de întreprindere, fie instituirea procedurii de informare şi consultare a salariaţilor.
    (2) Acordul trebuie sã se încheie în formã scrisã.
    (3) Acordul nu aduce atingere drepturilor la informare şi consultare ale salariaţilor, prevãzute de legislaţia românã în vigoare.
    ART. 23
    Acordul privind constituirea şi funcţionarea comitetelor europene de întreprindere stabileşte cel puţin:
    a) întreprinderile care compun grupul de întreprinderi de dimensiune comunitarã sau filialele, sucursalele ori alte sedii secundare ale întreprinderii de dimensiune comunitarã cãrora li se aplicã acordul;
    b) componenţa comitetului european de întreprindere, numãrul de membri, repartiţia locurilor, ţinând seama de necesitatea unei reprezentãri echilibrate a salariaţilor în funcţie de activitãţi, categorii şi sexe, precum şi durata mandatului membrilor;
    c) atribuţiile şi procedura de informare şi consultare a comitetului european de întreprindere, precum şi modalitãţile de corelare a informãrii şi consultãrii comitetului european de întreprindere şi a informãrii şi consultãrii organizaţiilor naţionale de reprezentare a salariaţilor, cu respectarea principiului enunţat la art. 3;
    d) locul, frecvenţa şi durata reuniunilor comitetului;
    e) dupã caz, componenţa, modalitãţile de numire, atribuţiile şi modalitãţile de reunire a comitetului restrâns constituit în cadrul comitetului european de întreprindere;
    f) resursele financiare şi materiale necesare funcţionãrii, care vor fi alocate comitetului;
    g) data de intrare în vigoare a acordului şi durata acestuia, procedura de modificare sau încetare a acordului, condiţiile şi procedura de renegociere a acestuia, inclusiv, dupã caz, atunci când intervin modificãri ale structurii întreprinderii de dimensiune comunitarã sau a grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã.
    ART. 24
    (1) Conducerea centralã şi grupul special de negociere pot conveni, prin acord scris, sã instituie una sau mai multe proceduri de informare şi consultare, în loc sã constituie un comitet european de întreprindere.
    (2) În situaţia prevãzutã la alin. (1), acordul trebuie sã prevadã modalitãţile concrete în care reprezentanţii salariaţilor au dreptul de a se reuni pentru a fi informaţi şi de a se consulta cu conducerea centralã în privinţa informaţiilor care le sunt comunicate, respectiv de a se reuni pentru a discuta cu privire la informaţiile care le sunt comunicate.
    (3) Informaţiile prevãzute la alin. (2) se referã, în principal, la aspectele transnaţionale care afecteazã considerabil interesele salariaţilor întreprinderii de dimensiune comunitarã sau ai grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã.
    ART. 25
    (1) În cazul în care intervin modificãri semnificative ale structurii întreprinderii de dimensiune comunitarã sau a grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã şi, fie în absenţa unor dispoziţii prevãzute de acordurile în vigoare, fie în cazul unor conflicte între dispoziţiile prevãzute în douã sau mai multe acorduri aplicabile, conducerea centralã iniţiazã, din proprie iniţiativã ori în urma primirii unei cereri scrise din partea a cel puţin 100 de salariaţi sau a reprezentanţilor acestora din cel puţin douã întreprinderi ori filiale, sucursale sau alte sedii secundare situate în cel puţin douã state membre diferite, negocierile prevãzute la art. 11.
    (2) Cel puţin 3 membri ai comitetului european de întreprindere existent sau ai fiecãruia dintre comitetele europene de întreprindere existente sunt desemnaţi ori aleşi membri ai grupului special de negociere, în afara membrilor aleşi sau desemnaţi în aplicarea dispoziţiilor prevãzute la art. 14-17.
    (3) Pe durata acestor negocieri, comitetul european de întreprindere existent continuã sã funcţioneze în conformitate cu modalitãţile adoptate prin acord între membrii acestui comitet şi conducerea centralã.
    ART. 26
    Acordului prevãzut la art. 22 nu i se aplicã dispoziţiile subsidiare din prezenta lege, dacã prin acesta nu se prevede contrariul.

    CAP. IV
    Dispoziţii subsidiare

    SECŢIUNEA 1
    Aplicabilitate
    ART. 27
    (1) Dispoziţiile prezentului capitol sunt aplicabile în oricare dintre situaţiile urmãtoare:
    a) conducerea centralã şi grupul special de negociere decid astfel;
    b) conducerea centralã refuzã deschiderea negocierilor în termen de 6 luni de la data solicitãrii salariaţilor, formulatã potrivit art. 11 alin. (1);
    c) în termen de 3 ani de la data solicitãrii salariaţilor, formulatã potrivit art. 11 alin. (1), conducerea centralã şi grupul special de negociere nu sunt în mãsurã sã încheie un acord şi grupul special de negociere nu a luat decizia prevãzutã la art. 21 alin. (1).
    (2) În situaţiile prevãzute la alin. (1) se constituie un comitet european de întreprindere, în conformitate cu dispoziţiile prezentului capitol.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Componenţa comitetului european de întreprindere
    ART. 28
    (1) Comitetul european de întreprindere este compus din salariaţi ai întreprinderii de dimensiune comunitarã sau ai grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã desemnaţi ori aleşi de reprezentanţii salariaţilor sau, în absenţa acestora, de ansamblul salariaţilor.
    (2) Membrii comitetului european de întreprindere sunt aleşi sau numiţi în numãr proporţional cu numãrul de salariaţi angajaţi în fiecare stat membru de cãtre întreprinderea de dimensiune comunitarã ori de grupul de întreprinderi de dimensiune comunitarã, alocându-se fiecãrui stat membru câte un loc pentru fiecare tranşã de salariaţi angajaţi în statul membru respectiv care reprezintã 10% din numãrul de salariaţi angajaţi în toate statele membre în ansamblu sau o fracţiune din tranşa respectivã.
    ART. 29
    (1) Comitetul european de întreprindere adoptã regulamentul sãu de organizare şi funcţionare.
    (2) Regulamentul de organizare şi funcţionare va cuprinde modul concret de desemnare sau de alegere a membrilor sãi, precum şi aspecte referitoare la suspendarea, revocarea ori încetarea mandatelor acestora.
    ART. 30
    (1) Conducerea centralã verificã la fiecare 2 ani dacã numãrul de salariaţi s-a schimbat; în acest caz numãrul de membri dintr-un stat trebuie readaptat.
    (2) Când o asemenea schimbare este constatatã, conducerea centralã notificã în scris comitetului european de întreprindere aceastã schimbare.
    (3) Comitetul european de întreprindere va desemna sau va alege noii membri, în condiţiile prevãzute în regulamentul de organizare şi funcţionare, potrivit prevederilor art. 28 alin. (2).
    ART. 31
    Pentru a asigura continuitatea în cadrul comitetului european de întreprindere, în situaţiile prevãzute în regulamentul de organizare şi funcţionare, se constituie o listã de rezervã, potrivit regulilor prevãzute la art. 16.
    ART. 32
    (1) Pentru a asigura coordonarea activitãţilor sale, comitetul european de întreprindere alege din rândul membrilor sãi un comitet restrâns format din cel mult 5 membri, care trebuie sã dispunã de condiţiile necesare pentru a-şi putea desfãşura activitatea în mod regulat.
    (2) Comitetul restrâns prevãzut la alin. (1) adoptã un regulament de organizare şi funcţionare.
    ART. 33
    Conducerea centralã din România este informatã cu privire la componenţa comitetului european de întreprindere, a comitetului restrâns, precum şi a persoanelor care figureazã pe lista de rezervã. Ea informeazã şi conducerile filialelor sucursalelor şi ale altor sedii secundare ale întreprinderii de dimensiune comunitarã, precum şi conducerile întreprinderilor care compun grupul de dimensiune comunitarã.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Competenţa şi funcţionarea comitetului european de întreprindere
    ART. 34
    Competenţa comitetului european de întreprindere se stabileşte potrivit prevederilor art. 3 alin. (2)-(4).
    ART. 35
    (1) Conducerea centralã convoacã, cel puţin o datã pe an, o reuniune cu comitetul european de întreprindere, pentru a-l informa şi a-l consulta cu privire la evoluţia activitãţii întreprinderii de dimensiune comunitarã sau a grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã şi a perspectivelor acesteia, în baza unui raport elaborat de conducerea centralã.
    (2) Informarea comitetului european de întreprindere are în vedere, în special, urmãtoarele aspecte:
    a) structura întreprinderii de dimensiune comunitarã sau a grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã;
    b) situaţia economicã şi financiarã a acestora;
    c) evoluţia probabilã a activitãţilor întreprinderii sau grupului de întreprinderi;
    d) producţia şi vânzãrile întreprinderii sau ale grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã.
    (3) Informarea şi consultarea comitetului european de întreprindere au în vedere, în special, urmãtoarele aspecte:
    a) situaţia angajãrilor şi previziunile de dezvoltare în acest domeniu;
    b) investiţiile;
    c) principalele modificãri care privesc organizarea întreprinderilor sau grupurilor de întreprinderi;
    d) introducerea de noi metode de lucru sau noi procedee de producţie;
    e) transferurile de producţie, fuziunile, reducerea dimensiunii sau închiderea întreprinderilor, a filialelor, sucursalelor ori a altor sedii secundare sau a unor pãrţi importante ale acestora;
    f) concedierile colective.
    (4) Consultarea are loc astfel încât sã permitã reprezentanţilor salariaţilor sã se întâlneascã cu conducerea centralã şi sã obţinã un rãspuns motivat la orice punct de vedere pe care îl pot formula.
    (5) Conducerea centralã va comunica data reuniunii comitetului european de întreprindere şi conducerilor locale, cu cel puţin 15 zile calendaristice înainte de aceasta.
    ART. 36
    (1) Prin excepţie de la prevederile art. 35, când intervin situaţii excepţionale sau în cazul unor decizii care afecteazã considerabil interesele salariaţilor, în special în cazul schimbãrii sediului, închiderii întreprinderilor sau filialelor, sucursalelor ori a altor sedii secundare, concedierilor colective, comitetul restrâns sau, dacã acesta nu existã, comitetul european de întreprindere are dreptul de a fi informat.
    (2) În aceastã situaţie, comitetul european de întreprindere sau, dupã caz, comitetul restrâns are dreptul de a se reuni, la solicitarea sa, cu conducerea centralã din România sau cu orice alt nivel de conducere din cadrul întreprinderii de dimensiune comunitarã ori al grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã care are competenţa sã ia decizii, pentru a fi informat şi consultat.
    (3) La reuniunea organizatã cu comitetul restrâns au de asemenea dreptul sã participe membrii care au fost aleşi sau desemnaţi de filialele, sucursalele ori alte sedii secundare şi/sau de întreprinderile care sunt direct afectate de mãsurile sau deciziile respective.
    ART. 37
    (1) Reuniunea de informare şi consultare prevãzutã la art. 36 are loc în cel mai scurt timp posibil, pe baza unui raport elaborat de conducerea centralã sau de conducerile organizate la diferite niveluri.
    (2) Comitetul european de întreprindere poate exprima un punct de vedere cu privire la raport, la sfârşitul reuniunii sau într-un termen rezonabil, dar nu mai târziu de 10 zile de la data reuniunii.
    ART. 38
    Reuniunea prevãzutã la art. 36 nu poate aduce atingere prerogativelor conducerii centrale.
    ART. 39
    Informarea şi consultarea prevãzute la art. 36 se efectueazã fãrã a aduce atingere dispoziţiilor prevãzute la art. 2 alin. (2) şi la art. 50-52.
    ART. 40
    Anterior şi dupã orice reuniune cu conducerea centralã, comitetul european de întreprindere sau comitetul restrâns, care poate fi extins atunci când este cazul, potrivit prevederilor art. 36 alin. (3), are dreptul sã se reuneascã fãrã sã fie prezentã conducerea centralã.
    ART. 41
    (1) Membrii comitetului european de întreprindere informeazã reprezentanţii salariaţilor întreprinderii de dimensiune comunitarã sau ai grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã ori, în absenţa acestora, pe toţi salariaţii asupra conţinutului şi rezultatului informãrilor şi consultãrilor desfãşurate potrivit prevederilor prezentului capitol.
    (2) Prevederile alin. (1) nu pot exonera membrii comitetului european de întreprindere sau membrii comitetului restrâns de obligaţia de confidenţialitate prevãzutã la art. 50.
    ART. 42
    (1) Dupã 4 ani de la data constituirii comitetului european de întreprindere, acesta examineazã necesitatea iniţierii de negocieri în vederea încheierii unui acord potrivit art. 22 sau a menţinerii aplicãrii dispoziţiilor subsidiare prevãzute de prezentul capitol.
    (2) Dacã se decide iniţierea unei proceduri de negociere, se aplicã prevederile art. 20, art. 22-26, art. 49 alin. (3) şi dispoziţiile subsidiare din prezenta lege, iar rolul grupului special de negociere este îndeplinit de comitetul european de întreprindere.
    ART. 43
    (1) Comitetul european de întreprindere sau comitetul restrâns, dupã caz, poate fi asistat de experţi, la alegerea acestuia, în mãsura în care acest lucru este necesar pentru îndeplinirea atribuţiilor lor.
    (2) Conducerea centralã situatã în România suportã cheltuielile pentru cel puţin un expert.
    ART. 44
    (1) Cheltuielile de funcţionare ale comitetului european de întreprindere sunt suportate de conducerea centralã situatã în România, conducere care va stabili, în colaborare cu comitetul european de întreprindere, bugetul anual al acestuia.
    (2) Conducerea centralã asigurã membrilor comitetului european de întreprindere resursele financiare şi materiale care sã le permitã sã îşi îndeplineascã în mod corespunzãtor obligaţiile stabilite de prezenta lege.
    (3) Conducerea centralã preia, dacã nu s-a convenit altfel, cheltuielile de organizare a reuniunilor şi de traducere, precum şi cheltuielile aferente deplasãrii şi cazãrii membrilor comitetului european de întreprindere şi ale membrilor comitetului restrâns.
    ART. 45
    Fãrã a aduce atingere capacitãţii altor organisme sau organizaţii în acest domeniu, membrii comitetului european de întreprindere dispun de mijloacele necesare de aplicare a drepturilor care decurg din prezenta lege, pentru reprezentarea, în mod colectiv, a intereselor salariaţilor întreprinderii de dimensiune comunitarã sau ai grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã.
    ART. 46
    Fãrã a aduce atingere art. 50, membrii comitetului european de întreprindere informeazã reprezentanţii salariaţilor din filiale, sucursale sau oricare alt sediu secundar al întreprinderilor de dimensiune comunitarã sau ai întreprinderilor aparţinând unui grup de întreprinderi de dimensiune comunitarã ori, în absenţa reprezentanţilor, totalitatea salariaţilor, cu privire la conţinutul şi rezultatele procedurii de informare şi consultare puse în practicã în condiţiile legii.

    CAP. V
    Protecţia reprezentanţilor salariaţilor

    ART. 47
    (1) Membrii grupului special de negociere, ai comitetului european de întreprindere şi reprezentanţii salariaţilor angajaţi în România beneficiazã, în exercitarea funcţiilor lor, de drepturile prevãzute de legislaţia în vigoare pentru reprezentanţii salariaţilor şi pentru persoanele alese în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale.
    (2) Prevederea alin. (1) priveşte, în special, participarea la reuniunile grupului special de negociere ori ale comitetului european de întreprindere sau la orice altã reuniune realizatã în cadrul acordului prevãzut la art. 22, precum şi plata salariului pentru membrii care fac parte din personalul întreprinderii de dimensiune comunitarã sau al grupului de întreprinderi de dimensiune comunitarã, în timpul absenţei necesare exercitãrii atribuţiilor acestora.
    (3) Persoanele prevãzute la alin. (1) nu pot fi supuse vreunei discriminãri, concediate sau supuse altor sancţiuni, ca urmare a îndeplinirii atribuţiilor lor în conformitate cu prevederile prezentei legi.
    (4) Membrilor grupului special de negociere, ai comitetului european de întreprindere şi reprezentanţilor salariaţilor trebuie sã le fie acordate timpul şi mijloacele necesare pentru a le permite sã informeze salariaţii cu privire la stadiul şi rezultatele procesului de informare şi consultare.
    ART. 48
    În mãsura în care acest fapt este necesar pentru exercitarea atribuţiei lor de reprezentare într-un cadru internaţional, membrilor grupului special de negociere şi ai comitetului european de întreprindere li se asigurã cursuri de formare, fãrã pierderi salariale.

    CAP. VI
    Dispoziţii diverse

    ART. 49
    (1) Relaţiile dintre conducerea centralã din România şi comitetul european de întreprindere se bazeazã pe principiul colaborãrii, cu respectarea drepturilor şi obligaţiilor lor reciproce.
    (2) Colaborarea dintre conducerea centralã şi reprezentanţii salariaţilor este necesarã şi în cadrul procedurii de informare şi consultare a salariaţilor.
    (3) Negocierile dintre conducerea centralã şi grupul special de negociere se bazeazã pe principiul colaborãrii.
    ART. 50
    Informaţiile cu caracter confidenţial comunicate cu acest titlu membrilor grupului special de negociere, membrilor comitetului european de întreprindere, experţilor, precum şi reprezentanţilor salariaţilor nu pot fi dezvãluite unor terţi nici dupã expirarea mandatului, indiferent de locul unde se gãsesc aceste persoane.
    ART. 51
    (1) Conducerea centralã din România nu este obligatã sã comunice informaţii atunci când acestea, potrivit unor criterii obiective, prin natura lor, ar afecta grav funcţionarea întreprinderilor respective sau le-ar prejudicia.
    (2) Conducerea centralã din România are obligaţia motivãrii în scris a refuzului divulgãrii informaţiilor prevãzute la alin. (1).
    ART. 52
    Solicitarea venitã din partea conducerii centrale de respectare a confidenţialitãţii, respectiv decizia conducerii centrale de a nu divulga informaţiile prevãzute la art. 51 poate fi contestatã de comitetul european de întreprindere sau de reprezentanţii salariaţilor la instanţele judecãtoreşti competente, în termen de 30 de zile.

    CAP. VII
    Rãspunderea contravenţionalã

    ART. 53
    Constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amendã de la 2.000 lei la 4.000 lei urmãtoarele fapte:
    a) obstrucţionarea constituirii, organizãrii sau funcţionãrii grupului special de negociere, a comitetului european de întreprindere sau împiedicarea instituirii ori aplicãrii procedurii de informare sau consultare a angajaţilor de cãtre un membru al conducerii centrale ori al conducerii de un alt nivel în cadrul unei întreprinderi de dimensiune comunitarã sau al unui grup de întreprinderi de dimensiune comunitarã ori de cãtre o persoanã care acţioneazã în numele acestora;
    b) discriminarea unui membru al grupului special de negociere, al comitetului european de întreprindere sau al unui reprezentant al salariaţilor, care acţioneazã conform prezentei legi;
    c) divulgarea informaţiilor cu caracter confidenţial de cãtre persoanele cãrora le-au fost comunicate în cadrul procedurilor prevãzute de prezenta lege.
    ART. 54
    Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre organele de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale sau de cãtre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sã efectueze control.
    ART. 55
    Contravenţiilor prevãzute la art. 53 li se aplicã dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 180/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

    CAP. VIII
    Dispoziţii finale

    ART. 56
    (1) Dispoziţiile prezentei legi nu aduc atingere legislaţiei române privind:
    a) cadrul general de informare şi consultare a angajaţilor;
    b) procedurile specifice de informare şi consultare în cazul concedierilor colective;
    c) procedurile specifice de informare şi consultare în cazul transferului întreprinderii.
    (2) Prezenta lege nu aduce atingere nivelului general de protecţie a salariaţilor în domeniul informãrii şi consultãrii salariaţilor prevãzut de legislaţia românã în vigoare.
    ART. 57
    Prezenta lege intrã în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
    Prezenta lege transpune:
     Directiva 2009/38/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 6 mai 2009 privind instituirea unui comitet european de întreprindere sau a unei proceduri de informare şi consultare a lucrãtorilor în întreprinderile şi grupurile de întreprinderi de dimensiune comunitarã, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 122 din 16 mai 2009;
    prevederile art. 13 alin. (1) din Directiva Consiliului 2001/86/CE de completare a Statutului societãţii europene în ceea ce priveşte implicarea salariaţilor, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 294 din 10 noiembrie 2001;
    prevederile art. 15 alin. (1) din Directiva Consiliului 2003/72/CE de completare a Statutului societãţii europene de cooperare cu privire la implicarea salariaţilor, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 207 din 18 august 2003.

                                      ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016