Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 216 din 27 mai 2004  privind infiintarea Administratiei Nationale de Meteorologie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 216 din 27 mai 2004 privind infiintarea Administratiei Nationale de Meteorologie

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 494 din 1 iunie 2004

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. 1
(1) Se înfiinţeazã Administraţia Naţionalã de Meteorologie, cu sediul în municipiul Bucureşti, şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 97, sectorul 1, prin reorganizarea Companiei Naţionale "Institutul Naţional de Meteorologie, Hidrologie şi Gospodãrire a Apelor" - S.A.
(2) Administraţia Naţionalã de Meteorologie este persoanã juridicã românã, de interes public naţional, care are ca scop principal asigurarea protecţiei meteorologice a vieţii şi a bunurilor, conform legii.
(3) Administraţia Naţionalã de Meteorologie are statut de regie, se organizeazã şi funcţioneazã pe bazã de gestiune economicã şi autonomie financiarã, sub autoritatea Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor.
ART. 2
(1) Administraţia Naţionalã de Meteorologie reprezintã autoritatea tehnicã naţionalã în domeniul sãu de competenţã.
(2) Administraţia Naţionalã de Meteorologie realizeazã servicii operative de meteorologie şi activitãţi curente de climatologie, studii şi cercetãri în domeniul sãu de competenţã şi îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare şi cu regulamentul de organizare şi funcţionare, aprobat prin hotãrâre a Guvernului, în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
ART. 3
(1) Domeniul de competenţã al Administraţiei Naţionale de Meteorologie cuprinde cunoaşterea, monitorizarea şi anticiparea proceselor atmosferice şi fenomenelor asociate.
(2) Obiectul principal de activitate al Administraţiei Naţionale de Meteorologie îl constituie activitatea de meteorologie şi climatologie necesarã dezvoltãrii socialeconomice a României şi integrarea acestei activitãţi în sistemul de convenţii şi relaţii internaţionale, scop în care:
a) efectueazã observaţii şi mãsurãtori privind starea şi evoluţia vremii;
b) asigurã şi controleazã circulaţia internã de date şi informaţii meteorologice;
c) elaboreazã metodologii de mãsurare şi prelucrare a datelor şi realizeazã produse meteorologice;
d) elaboreazã diagnoze, prognoze şi avertizãri meteorologice;
e) participã la activitãţile adiacente de preîntâmpinare a riscurilor meteorologice;
f) constituie, actualizeazã sistematic şi administreazã Fondul naţional de date meteorologice;
g) realizeazã studii şi cercetãri, inclusiv pentru dezvoltarea propriului domeniu;
h) elaboreazã studii şi scenarii de evoluţie a climei;
i) dezvoltã capacitatea proprie de rãspuns la cererea şi exigenţele utilizatorilor;
j) elaboreazã componentele de climatologie din studiile de impact şi de bilanţ de mediu;
k) organizeazã şi coordoneazã sistemul naţional de formare şi pregãtire profesionalã în domeniul meteorologiei, climatologiei şi fizicii atmosferei;
l) participã la programe/activitãţi internaţionale, conform domeniului sãu de competenţã;
m) reprezintã România pe lângã Organizaţia Meteorologicã Mondialã.
(3) Administraţia Naţionalã de Meteorologie poate desfãşura şi alte activitãţi care au legãturã directã sau adiacentã cu obiectul sãu de activitate.
ART. 4
(1) Administraţia Naţionalã de Meteorologie asigurã funcţionarea reţelei naţionale de mãsurãtori meteorologice, a centrelor de prognozã şi subunitãţilor de cercetare-dezvoltare specifice, a organismelor de control şi formare profesionalã în domeniu, potrivit legii.
(2) Administraţia Naţionalã de Meteorologie este abilitatã, în exercitarea atribuţiilor sale, sã propunã Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor reglementãri tehnice în domeniul sãu de competenţã.
ART. 5
(1) Administraţia Naţionalã de Meteorologie are în structura sa sucursale fãrã personalitate juridicã, care efectueazã operaţiuni contabile pânã la nivelul balanţei de verificare, conform legii.
(2) Sucursalele prevãzute la alin. (1) sunt organizate dupã principiul omogenitãţii climatice a teritoriului României, în conformitate cu recomandãrile internaţionale în domeniu, şi realizeazã obiectul de activitate al Administraţiei Naţionale de Meteorologie la nivel regional şi local; sucursalele Administraţiei Naţionale de Meteorologie sunt cele cuprinse în anexa nr. 1.
(3) Sucursalele prevãzute la alin. (2), denumite centre meteorologice regionale, includ servicii regionale de prognozã a vremii şi servicii meteorologice de asigurare a calitãţii. Coordonarea meteorologicã şi administrativã a reţelei de staţii meteorologice şi a reţelei de posturi pluviometrice este asiguratã de servicii meteorologice de asigurare a calitãţii. Conducerea centrelor meteorologice regionale rãspunde de funcţionarea optimã a tuturor subunitãţilor structurale subordonate.
(4) Modificãrile în structura Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în raport cu evoluţia şi particularitãţile domeniului de competenţã, se aprobã prin hotãrâre a consiliului de administraţie.
ART. 6
(1) Administraţia Naţionalã de Meteorologie preia în administrare, de la Compania Naţionalã "Institutul Naţional de Meteorologie, Hidrologie şi Gospodãrire a Apelor" - S.A., bunurile din domeniul public al statului existente în evidenţele contabile la 31 decembrie 2003, prevãzute în anexa nr. 2.
(2) Administraţia Naţionalã de Meteorologie preia cu titlu gratuit, în patrimoniul propriu, bunurile din domeniul privat al statului aflate în patrimoniul Companiei Naţionale "Institutul Naţional de Meteorologie, Hidrologie şi Gospodãrire a Apelor" - S.A., existente în evidenţele contabile la 31 decembrie 2003.
(3) Predarea-preluarea bunurilor prevãzute la alin. (1) şi (2) se va face pe bazã de protocol, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
ART. 7
Fondul naţional de date meteorologice constituie proprietate publicã a statului şi se gestioneazã în mod exclusiv de cãtre Administraţia Naţionalã de Meteorologie.
ART. 8
(1) Conducerea Administraţiei Naţionale de Meteorologie este asiguratã de cãtre un consiliu de administraţie format din 7 membri, numiţi prin ordin al ministrului mediului şi gospodãririi apelor.
(2) Conducerea executivã este asiguratã de un director general.
(3) Preşedinte al consiliului de administraţie este directorul general, care îndeplineşte funcţia de reprezentant permanent al României pe lângã Organizaţia Meteorologicã Mondialã.
(4) Atribuţiile şi competenţele consiliului de administraţie şi ale directorului general sunt prevãzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare a Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
ART. 9
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi Administraţia Naţionalã de Meteorologie preia toate drepturile şi va fi ţinutã de toate obligaţiile Companiei Naţionale "Institutul Naţional de Meteorologie, Hidrologie şi Gospodãrire a Apelor" - S.A., substituindu-se în toate litigiile în curs ale acesteia, cu excepţia celor legate nemijlocit de activitãţile care se transferã altor instituţii.
ART. 10
(1) Activitatea Administraţiei Naţionale de Meteorologie se finanţeazã astfel:
a) activitatea de meteorologie, cercetãrile fundamentale în domeniu, urmãrirea sistematicã şi completã a stãrii şi evoluţiei vremii, realizarea schimbului internaţional de date şi integrarea în Sistemul de Veghe Meteorologicã Mondialã se finanţeazã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor, în limita sumelor alocate anual cu aceastã destinaţie de la bugetul de stat;
b) din tarifele încasate pentru furnizarea de servicii specifice în domeniul meteorologiei şi alte servicii specifice prestate potrivit obiectului sãu de activitate, conform contractelor economice încheiate cu terţi utilizatori;
c) din alte surse, conform legii.
(2) Finanţarea programului de investiţii şi de retehnologizare al Administraţiei Naţionale de Meteorologie se asigurã din surse proprii, credite bancare şi, în completare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor.
(3) Potrivit prevederilor <>art. 16 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publicã şi regimul juridic al acesteia, cu modificãrile ulterioare, veniturile obţinute din închirierea în condiţiile legii a unora dintre bunurile aparţinând domeniului public al statului, aflate în administrare, se vor utiliza în proporţie de 50% de Administraţia Naţionalã de Meteorologie pentru completarea fondurilor necesare lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii ale acestor bunuri.
ART. 11
(1) Administraţia Naţionalã de Meteorologie preia personalul aferent activitãţilor de meteorologie de la Compania Naţionalã "Institutul Naţional de Meteorologie, Hidrologie şi Gospodãrire a Apelor" - S.A.
(2) Personalul prevãzut la alin. (1) beneficiazã de toate drepturile de personal prevãzute în legislaţie şi în contractul colectiv de muncã în vigoare.
(3) Drepturile de salarizare şi celelalte drepturi de personal sunt stabilite prin negociere, de cãtre consiliul de administraţie, pentru personalul de conducere, şi conform contractului colectiv de muncã, pentru personalul de execuţie.
(4) În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi se va încheia un nou contract colectiv de muncã.
ART. 12
<>Legea nr. 139/2000 privind activitatea de meteorologie, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 360 din 2 august 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 3 alineatul (1), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) în domeniul meteorologiei, prin Administraţia Naţionalã de Meteorologie, denumitã în continuare Centrul meteorologic naţional;"
2. La articolul 6, litera h) va avea urmãtorul cuprins:
"h) participarea la Programul de Veghe Meteorologicã Mondialã şi la alte programe iniţiate de Organizaţia Meteorologicã Mondialã, inclusiv prin adoptarea unor programe de lucru speciale;"
3. Dupã alineatul (3) al articolului 7 se introduce alineatul (4) cu urmãtorul cuprins:
"(4) Angajarea de proiecte, studii şi activitãţi interne sau internaţionale pentru care sunt necesare date şi informaţii meteorologice se poate face numai de persoane fizice sau juridice atestate în baza prevederilor art. 4."
4. Alineatul (2) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Centrul meteorologic naţional este autoritatea tehnicã naţionalã în domeniul sãu de competenţã, care deţine etaloanele naţionale pentru mãsurãtori meteorologice şi rãspunde de buna funcţionare şi utilizare a acestora."
5. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Reţeaua naţionalã de supraveghere meteorologicã constituie proprietate publicã a statului şi se încredinţeazã în administrare Centrului meteorologic naţional."
6. La articolul 25, dupã litera b) se introduce litera c) cu urmãtorul cuprins:
"c) finanţarea programului de investiţii şi de retehnologizare se asigurã din surse proprii, credite bancare şi, în completare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor."
7. Alineatul (2) al articolului 33 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã cu amendã de la 20 milioane lei la 50 milioane lei."
8. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - Contravenţiilor prevãzute de prezenta lege le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu excepţia prevederilor art. 28 şi 29."
9. Articolul 35 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - Nerespectarea prevederilor art. 19 şi 20 constituie infracţiune şi se sancţioneazã cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendã de la 75 milioane lei la 225 milioane lei."
10. Articolul 43 se abrogã.
ART. 13
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, va supune spre aprobare Guvernului Normele metodologice privind emiterea atestãrilor şi avizelor prevãzute de <>Legea nr. 139/2000 privind activitatea de meteorologie, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi modalitãţile de încasare şi de virare la bugetul de stat a taxelor percepute pentru eliberarea acestora.
ART. 14
<>Legea nr. 139/2000 privind activitatea de meteorologie, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
ART. 15
La anexa nr. 2 - Unitãţile care funcţioneazã sub autoritatea Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor - la <>Hotãrârea Guvernului nr. 408/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 285 din 31 martie 2004, punctul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"2. Administraţia Naţionalã de Meteorologie".
ART. 16
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta lege.
ART. 17
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 980/1998 privind înfiinţarea Companiei Naţionale "Institutul Naţional de Meteorologie, Hidrologie şi Gospodãrire a Apelor" - S.A. (I.N.M.H.), publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 530 din 31 decembrie 1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 18 martie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 4 mai 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU


Bucureşti, 27 mai 2004.
Nr. 216.



ANEXA 1

SUCURSALELE
Administraţiei Naţionale de Meteorologie


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Denumirea sucursalei Sediul
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Centrul Meteorologic Regional Timişoara, str. Gheorghe Adam nr. 15,
Banat-Crişana judeţul Timiş

2. Centrul Meteorologic Regional Cluj-Napoca, Str. Vânãtorului nr. 17,
Transilvania Nord judeţul Cluj

3. Centrul Meteorologic Regional Sibiu, Str. Someşului nr. 49,
Transilvania Sud judeţul Sibiu

4. Centrul Meteorologic Regional Iaşi, str. Vãscãuteanu nr. 10,
Moldova judeţul Iaşi

5. Centrul Meteorologic Regional Craiova, Str. Brestei nr. 3A,
Oltenia judeţul Dolj

6. Centrul Meteorologic Regional Bucureşti, şos. Bucureşti-Ploieşti
Muntenia nr. 97

7. Centrul Meteorologic Regional Constanţa, bd. Mamaia nr. 300,
Dobrogea judeţul Constanţa

8. Şcoala Naţionalã de Meteorologie Bucureşti, şos. Bucureşti-Ploieşti
nr. 97
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2

LISTA

cuprinzând bunurile de natura celor prevãzute la <>art. 136 alin. (3) din Constituţia României, republicatã, şi în Legea nr. 213/1998 , cu modificãrile ulterioare, aflate în administrarea exclusivã a Administraţiei Naţionale de Meteorologie

1. Fondul naţional de date meteorologice
2. Bunurile aparţinând patrimoniului public de interes naţional, nominalizate în <>Hotãrârea Guvernului nr. 15/2004 pentru aprobarea inventarelor bunurilor din domeniul public al statului.


____________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016