Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 216 din 17 noiembrie 1998  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 65/1997 privind regimul pasapoartelor  in Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 216 din 17 noiembrie 1998 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 65/1997 privind regimul pasapoartelor in Romania

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 446 din 23 noiembrie 1998
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 65 din 28 august 1997 privind regimul paşapoartelor în România, emisã în temeiul <>art. 1 lit. i) din Legea nr. 134/1997 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 226 din 30 august 1997, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:

1. Articolul 1 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Cetãţenii romani au garantat dreptul la libera circulaţie şi, în mod corespunzãtor, au dreptul la eliberarea, deţinerea şi folosirea unui pasaport în condiţiile prezentei ordonanţe."

2. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Cetãţenilor romani aflaţi în strãinãtate, care nu mai poseda pasaport sau documente de cãlãtorie menţionate la art. 3 alin. (2) li se elibereazã, la cerere, paşapoarte consulare de cãtre misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.
(2) Pasaportul consular se elibereazã pentru ca titularul sa-şi poatã continua cãlãtoria, reglementa şederea ori pentru a se înapoia în ţara, pe o perioada care nu poate depãşi 12 luni. O data cu intrarea în ţara pasaportul consular îşi pierde valabilitatea.
(3) În cazul în care cetãţeanul roman nu deţine documente prin care sa poatã face dovada identitãţii sale, pasaportul consular va fi eliberat numai dupã confirmarea acesteia de cãtre Direcţia generalã a poliţiei de frontiera, strãini, probleme de migrari şi paşapoarte din cadrul Ministerului de Interne, denumita în continuare Direcţia de paşapoarte."

3. La articolul 6, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Pasapoartele diplomatice şi de serviciu se elibereazã de cãtre Ministerul Afacerilor Externe, la cererea conducerii autoritãţilor publice sau a instituţiilor centrale interesate.
(2) Pasapoartele diplomatice se predau de cãtre titulari autoritãţii emitente, la încheierea mandatului care a determinat eliberarea documentului, iar pasapoartele de serviciu, în termen de 5 zile lucrãtoare de la încheierea misiunii oficiale în strãinãtate."

4. La articolul 7 litera A, punctele 4, 11 şi 13 vor avea urmãtorul cuprins:
"4. primul-ministru, membrii Guvernului şi persoanele asimilate ministrilor;"
..............................................................................
"11. guvernatorul şi viceguvernatorii Bãncii Naţionale a României."
..............................................................................
"13. patriarhul, cardinalul, mitropolitii şi şefii cultelor recunoscute de stat;"

5. La articolul 7 litera A, punctele 14 şi 19 se abroga.

6. La articolul 7 litera A, punctul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"20. soţul, sotia şi copiii minori ai persoanelor prevãzute la pct. 1-17, când îl însoţesc pe titular."

7. La articolul 7 litera B, punctele 2 şi 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"2. subprefectii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, primãrii municipiilor, oraşelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti, când cãlãtoresc în misiuni oficiale;"
..............................................................................
"4. personalul tehnico-administrativ şi de serviciu al misiunilor diplomatice, al oficiilor consulare, al reprezentantelor permanente pe lângã organizaţiile internaţionale, lectorii trimişi în misiune de cãtre Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi soţul, sotia şi copiii minori ai acestora;"

8. Articolul 11 alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Pentru înscrierea în pasaportul unuia dintre pãrinţi a copiilor care nu au împlinit varsta de 14 ani este necesar consimţãmântul scris al celuilalt pãrinte. Consimţãmântul scris nu este necesar pentru pãrintele cãruia minorul i-a fost încredinţat prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva."

9. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) În cazuri temeinic justificate, acceptate de cãtre organul emitent, cetãţeanului roman, posesor al unui pasaport valabil, i se poate elibera al doilea pasaport.
(2) La încetarea situaţiei care a determinat eliberarea celui de-al doilea pasaport, titularul este obligat ca, în cel mult 5 zile, sa-l predea spre pãstrare autoritãţilor emitente."

10. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Cetãţeanului roman i se poate refuza, temporar, eliberarea pasaportului, iar dacã i-a fost eliberat îi poate fi retras ori i se poate suspenda dreptul de folosire a acestuia, atunci când:
a) exista date temeinice ca a sãvârşit o infracţiune pentru care pedeapsa prevãzutã de lege este mai mare de 2 ani închisoare şi ca intenţioneazã sa foloseascã pasaportul pentru a se sustrage urmãririi penale. Mãsura se ia la cererea organelor de poliţie pentru o perioada de cel mult 7 zile;
b) este invinuit sau inculpat într-o cauza penalã şi magistratul dispune instituirea mãsurii interdicţiei pãrãsirii localitãţii, în scopul asigurãrii bunei desfasurari a procesului penal, indiferent de faza în care acesta se afla;
c) a fost condamnat şi are de executat o pedeapsa privativã de libertate;
d) este urmãrit pentru creanţe exigibile mai mari de 25 milioane lei, datorate unor persoane fizice, persoane juridice sau statului, iar executarea acestora nu este garantatã; în acest caz, mãsura se ia la cererea celor interesaţi, dacã plata creanţelor a fost dispusã prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva şi irevocabilã;
e) a sãvârşit în ţara sau în strãinãtate fapte de natura sa aducã atingere siguranţei naţionale, menţinerii ordinii publice, protecţiei sãnãtãţii sau moralei ori drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale altei persoane, care sunt stabilite prin hotãrâri judecãtoreşti sau fac obiectul urmãririi penale; dovada faptelor sãvârşite în strãinãtate se face cu acte judiciare recunoscute potrivit legii romane; în astfel de cazuri, mãsura se ia de cãtre Direcţia de
paşapoarte sau de cãtre serviciile teritoriale, dupã caz, pentru o durata cuprinsã între 3 şi 12 luni, stabilitã proporţional cu gravitatea faptei comise şi cu consecinţele ei. Aceeaşi mãsura poate fi luatã şi impotriva persoanei care a fost returnatã în baza acordurilor de readmisie încheiate de România cu alte state.
(2) În situaţiile prevãzute la lit. a), b) şi c), mãsura se ia de cãtre Direcţia de paşapoarte sau, dupã caz, de cãtre serviciile teritoriale subordonate, numai în baza cererii scrise a organelor de urmãrire penalã, a instanţelor judecãtoreşti sau a organelor prevãzute de lege, cu atribuţii de punere în executare a pedepsei închisorii."

11. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Persoanei cãreia i s-a aprobat renunţarea la cetãţenia romana i se anuleazã pasaportul emis de cãtre autoritatea romana.
(2) Pasapoartele gãsite, precum şi cele care au aparţinut persoanelor decedate se predau celui mai apropiat serviciu teritorial din subordinea Direcţiei de paşapoarte, în termen de 5 zile lucrãtoare."

12. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Încãlcarea dispoziţiilor prevãzute în prezenta ordonanta atrage, dupã caz, rãspunderea civilã, materialã, disciplinarã, contravenţionalã sau penalã a persoanei vinovate."

13. Articolul 18 litera f) va avea urmãtorul cuprins:
"f) efectuarea, fãrã drept, de modificãri sau adaugari în pasaport ori în alt document de cãlãtorie, dacã fapta nu a fost sãvârşitã în altfel de condiţii încât, potrivit legii, sa constituie infracţiune."

14. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Contravenţiile prevãzute la art. 18 lit. a), b) şi d) se sancţioneazã cu amenda de la 200.000 lei la 500.000 lei; cele prevãzute la lit. c), cu amenda de la 500.000 lei la 800.000 lei, iar cele de la lit. e) şi f), cu amenda de la 800.000 lei la 2.000.000 lei."

15. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Dispoziţiile referitoare la contravenţiile prevãzute la art. 18 şi 19 se completeazã cu prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor."

16. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Cetãţenii romani care şi-au stabilit domiciliul în strãinãtate, precum şi cei aflaţi temporar în strãinãtate pentru perioade mai mari de 6 luni pot solicita înregistrarea în evidentele misiunii diplomatice sau ale oficiului consular al României din ţara de domiciliu ori de resedinta."

17. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Cetãţenii romani cu domiciliul în strãinãtate ori cei aflaţi temporar în strãinãtate, cãrora autoritãţile statului respectiv le-au aprobat stabilirea, pot depune cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple, în care se menţioneazã ţara de domiciliu, la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României, iar când se afla temporar în ţara, la serviciile teritoriale din subordinea Direcţiei de paşapoarte pe raza cãrora au avut ultimul domiciliu."

18. La articolul 26 alineatele (1) şi (5) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - (1) Furtul pasaportului se declara, de îndatã ce a fost constatat, la cea mai apropiatã unitate de poliţie."
..............................................................................
"(5) Cetãţenii romani aflaţi în strãinãtate declara furtul pasaportului la autoritãţile de poliţie competente, iar pierderea acestuia, la misiunea diplomaticã sau la oficiul consular roman, care procedeazã conform prevederilor art. 4."

19. Articolul 27 se abroga.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 19 octombrie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
ANDREI CHILIMAN

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 19 octombrie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
ULM SPINEANU

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016