Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 215 din 22 decembrie 1997  privind Casa Sociala a Constructorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 215 din 22 decembrie 1997 privind Casa Sociala a Constructorilor

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 372 din 22 decembrie 1997
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Înfiinţarea Casei Sociale a Constructorilor

ART. 1
Se înfiinţeazã Casa Socialã a Constructorilor, organizaţie nonprofit, autonomã, cu personalitate juridicã şi patrimoniu propriu, cu sediul în municipiul Bucureşti.
ART. 2
Casa Socialã a Constructorilor se constituie şi funcţioneazã în sistem bipartit, cu participarea egala şi libera a organizaţiilor sindicale şi a asociaţiilor patronale din ramura de construcţii şi de producere a materialelor de construcţii.
ART. 3
(1) Casa Socialã a Constructorilor are ca obiectiv de activitate asigurarea protecţiei salariaţilor din activitatea de construcţii şi de producere a materialelor de construcţii în perioada întreruperii activitãţii datoritã condiţiilor meteorologice nefavorabile.
(2) În sensul prezentei legi, prin activitãţile de producere a materialelor de construcţii se înţelege activitãţile din poligoanele de prefabricate în aer liber, din cariere şi balastiere, precum şi din alte activitãţi stabilite prin statutul Casei Sociale a Constructorilor, unde nu se poate lucra datoritã condiţiilor meteorologice nefavorabile.
ART. 4
(1) Casa Socialã a Constructorilor funcţioneazã pe baza statutului aprobat de adunarea generalã a reprezentanţilor şi are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) constituie, gestioneazã şi administreazã fondul pentru protecţia salariaţilor din activitatea de construcţii şi de producere a materialelor de construcţii;
b) stabileşte condiţiile de acordare a drepturilor salariaţilor prevãzute de prezenta lege şi garanteazã aceste drepturi.
(2) Casa Socialã a Constructorilor îndeplineşte şi alte atribuţii stabilite în conformitate cu statutul sau.
ART. 5
Conducerea Casei Sociale a Constructorilor se exercita de cãtre:
a) adunarea generalã a reprezentanţilor;
b) consiliul de administraţie.
ART. 6
Adunarea generalã a reprezentanţilor este alcãtuitã din delegaţi ai partenerilor sociali, pe baza unei norme de reprezentare stabilite prin statut, cu respectarea principiului paritatii.
ART. 7
Adunarea generalã a reprezentanţilor aproba bugetul de venituri şi cheltuieli al Casei Sociale a Constructorilor şi raportul consiliului de administraţie privind execuţia bugetarã.
ART. 8
(1) Consiliul de administraţie asigura activitatea permanenta a Casei Sociale a Constructorilor şi este format din reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel de ramura, dupã cum urmeazã:
a) 4 membri desemnaţi de comun acord de cãtre organizaţiile patronale reprezentative la nivel de ramura;
b) 4 membri desemnaţi de comun acord de cãtre federaţiile sindicale reprezentative la nivel de ramura.
(2) Sunt reprezentative federaţiile sindicale de ramura şi organizaţiile patronale care îndeplinesc condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, modificatã prin <>Legea nr. 143/1997 .
ART. 9
Modul de organizare şi funcţionare, precum şi atribuţiile consiliului de administraţie se stabilesc prin statutul Casei Sociale a Constructorilor.
ART. 10
(1) Casa Socialã a Constructorilor este condusã de un preşedinte, care este şi preşedintele consiliului de administraţie.
(2) Preşedintele este ales de consiliul de administraţie dintre membrii sãi.
(3) Alegerea preşedintelui se face pentru o perioada de 4 ani.
(4) Mandatul preşedintelui înceteazã în urma demisiei, revocãrii sau decesului.
(5) Preşedintele reprezintã Casa Socialã a Constructorilor în raporturile cu terţii.
(6) Atribuţiile preşedintelui se stabilesc prin statutul Casei Sociale a Constructorilor.
ART. 11
Structura organizatoricã, numãrul de personal, precum şi organizarea activitãţii financiar-contabile a Casei Sociale a Constructorilor se stabilesc prin statutul acesteia.

CAP. 2
Constituirea şi utilizarea fondului pentru protecţia socialã a membrilor Casei Sociale a Constructorilor

ART. 12
(1) Salariaţii cu contract individual de munca din activitatea de construcţii şi de producere a materialelor de construcţii beneficiazã pe perioada întreruperii activitãţii de o indemnizaţie reprezentând o suma impozabilã, al carei cuantum lunar este egal cu 75% din media pe ultimele 3 luni a salariului de baza brut.
(2) Indemnizaţia se acorda proporţional cu perioada de întrerupere a activitãţii.
(3) Perioada de acordare a indemnizaţiei nu poate fi mai mare de 90 de zile calendaristice în intervalul 1 noiembrie al anului de întrerupere a activitãţii - 31 martie al anului urmãtor.
ART. 13
De prevederile prezentei legi beneficiazã salariaţii agenţilor economici care fac dovada ca sunt membri ai Casei Sociale a Constructorilor şi au contribuit la constituirea fondului pentru plata indemnizaţiei prevãzute la art. 12 alin. (1).
ART. 14
(1) În perioada întreruperii activitãţii, salariaţii care beneficiazã de indemnizaţia prevãzutã în prezenta lege rãmân la dispoziţia agenţilor economici, iar contractele individuale de munca ale acestora nu pot inceta pentru motive legate de restrangerea sau de încetarea activitãţii.
(2) Salariaţii care vor beneficia de indemnizaţii, în condiţiile prezentei legi, vor fi nominalizaţi de consiliul de administraţie al agenţilor economici, cu acordul organizaţiilor sindicale legal constituite şi reprezentative la nivel de ramura sau, acolo unde nu sunt sindicate reprezentative, al reprezentanţilor aleşi ai salariaţilor, potrivit legii.
ART. 15
Criteriile privind stabilirea agenţilor economici cu activitate de construcţii-montaj şi de producere a materialelor de construcţii, precum şi cu activitãţi asimilabile acestora, potrivit legii, ai cãror salariaţi beneficiazã de indemnizaţie, precum şi condiţiile în care aceasta indemnizaţie se acorda vor fi stabilite prin statutul Casei Sociale a Constructorilor.
ART. 16
(1) Fondul necesar pentru plata indemnizaţiei prevãzute la art. 12 alin. (1) se constituie din:
a) contribuţia salariaţilor reprezentând 1% din salariul de baza brut;
b) contribuţia agenţilor economici reprezentând 1,5% din valoarea producţiei de construcţii, realizatã şi încasatã de la beneficiar pentru agenţii economici din construcţii, respectiv din valoarea producţie-marfa vândute şi încasate pentru producãtorii de materiale de construcţii, fãrã corespondent în devizul lucrãrii;
c) prelevarea unei cote în cuantum de 0,5% din valoarea devizului de construcţii, cu corespondent în devizul general al lucrãrii;
d) alte surse atrase.
(2) Sumele de bani prevãzute la alin. (1) se datoreazã de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi şi se pãstreazã la o societate bancarã, fiind purtãtoare de dobanda.
ART. 17
(1) Fondul constituit conform prevederilor art. 16 alin. (1), neconsumat pana la sfârşitul anului, se reporteazã în anul urmãtor cu aceeaşi destinaţie.
(2) Dobânzile încasate se constituie venit la fondul pentru plata indemnizaţiilor.
(3) Sumele reprezentând contribuţia agenţilor economici se includ în costurile de producţie.
ART. 18
Cheltuielile legate de administrarea şi gestionarea fondului pentru plata indemnizaţiilor se fac din fondul constituit potrivit art. 16 alin. (1) şi nu pot depãşi 10% din totalul acestora.
ART. 19
Pentru sumele reprezentând indemnizaţiile acordate potrivit art. 12 alin. (1) agenţii economici datoreazã contribuţiile la asigurãrile sociale de stat, la asigurãrile sociale de sãnãtate, la Fondul pentru plata ajutorului de şomaj şi la Fondul de risc şi accident.
(2) Contribuţiile prevãzute la alin. (1), precum şi impozitul pe salariu se calculeazã şi se reţin la data plãţii indemnizaţiilor.
ART. 20
(1) Personalul care primeşte indemnizaţia prevãzutã de prezenta lege, pe perioada întreruperii activitãţii menţionate la art. 12 alin. (1), beneficiazã de vechime în munca şi de drepturi de asigurãri sociale.
(2) În situaţia în care un salariat, care primeşte indemnizaţia prevãzutã la art. 12 alin. (1), îşi pierde temporar capacitatea de munca, plata indemnizaţiei se suspenda, persoana în cauza beneficiind de drepturile de asigurãri sociale de stat prevãzute de lege.

CAP. 3
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 21
(1) Prevederile din prezenta lege referitoare la plata indemnizaţiei, prevãzute la art. 12 alin. (1), din fondul Casei Sociale a Constructorilor, se aplica salariaţilor începând cu data de 1 noiembrie 1998.
(2) În perioada 1 decembrie 1997 - 31 martie 1998, plata indemnizaţiei prevãzute la art. 12 alin. (1) se efectueazã de cãtre agenţii economici prin direcţiile de munca şi protecţie socialã judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin virarea sumelor de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale din Fondul pentru plata ajutorului de şomaj.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 18 noiembrie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ANDREI IOAN CHILIMAN

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 10 decembrie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
MIRCEA IONESCU-QUINTUS
-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016