Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 213 din 24 mai 2006  privind aprobarea Acordului de garantie dintre Romania si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, semnat la Bucuresti la 22 iulie 2005, aferent Acordului de imprumut dintre Societatea Comerciala Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 213 din 24 mai 2006 privind aprobarea Acordului de garantie dintre Romania si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, semnat la Bucuresti la 22 iulie 2005, aferent Acordului de imprumut dintre Societatea Comerciala "Compania de Apa Somes" - S.A. si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru finantarea obiectivului de investitii "Reabilitarea sistemului de alimentare cu apa in localitati urbane din bazinul hidrografic Somes-Tisa", inclus in programul "Dezvoltarea infrastructurii in orasele mici si mijlocii (SAMTID), faza I"

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 468 din 30 mai 2006
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. 1
Se aprobã Acordul de garanţie dintre România şi Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 22 iulie 2005, aferent Acordului de împrumut dintre Societatea Comercialã "Compania de Apã Someş" - S.A. şi Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru finanţarea obiectivului de investiţii "Reabilitarea sistemului de alimentare cu apã în localitãţi urbane din bazinul hidrografic Someş-Tisa", inclus în programul "Dezvoltarea infrastructurii în oraşele mici şi mijlocii (SAMTID), faza I".
ART. 2
Finanţarea investiţiei prevãzute la art. 1 se asigurã din împrumutul Bãncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, din fonduri PHARE şi din bugetul de stat de la poziţia "Transferuri aferente Fondului Naţional de Preaderare". Sumele necesare achitãrii impozitelor, taxelor plãtibile în România şi a oricãror alte costuri neeligibile aferente investiţiei "Reabilitarea sistemului de alimentare cu apã în localitãţi urbane din bazinul hidrografic Someş-Tisa", inclusã în programul "Dezvoltarea infrastructurii în oraşele mici şi mijlocii (SAMTID), faza I", se vor asigura din sume alocate din sursele proprii ale Societãţii Comerciale "Compania de Apã Someş" - S.A. (Garantatul) şi din sume alocate din bugetele proprii ale localitãţilor Zalãu, Cehu Silvaniei, Jibou, Şimleu Silvaniei, Dej, Gherla şi Huedin.
ART. 3
Între Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant al Garantului, Societatea Comercialã "Compania de Apã Someş" - S.A., în calitate de Garantat, şi judeţele şi localitãţile în care se realizeazã obiectivul de investiţii "Reabilitarea sistemului de alimentare cu apã în localitãţi urbane din bazinul hidrografic Someş-Tisa" urmeazã a se încheia o convenţie de garantare prin care se vor preciza drepturile şi obligaţiile pãrţilor, inclusiv nivelul comisionului de risc perceput Garantatului de cãtre Garant.
ART. 4
(1) Plata ratelor de capital, a dobânzilor, a comisioanelor şi a altor costuri aferente împrumutului garantat prin acordul de garanţie prevãzut la art. 1 se efectueazã din sursele proprii ale Societãţii Comerciale "Compania de Apã Someş" - S.A., în special din fondul de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare constituit pentru Programul de dezvoltare a utilitãţilor municipale, etapa a II-a.
(2) Pânã la rambursarea integralã a împrumutului, fondul de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare se alimenteazã din:
a) alocaţii bugetare provenite de la judeţele şi localitãţile în care se realizeazã obiectivul de investiţii "Reabilitarea sistemului de alimentare cu apã în localitãţi urbane din bazinul hidrografic Someş-Tisa", în sumã cel puţin egalã cu valoarea redevenţei plãtite de Garantat în baza contractului de delegare a gestiunii prin concesiune;
b) alocaţii bugetare din bugetul propriu al judeţului Cluj, în sumã cel puţin egalã cu impozitul pe profit primit de la Garantat;
c) alocaţii bugetare din bugetele judeţelor şi ale localitãţilor prevãzute la lit. a), în sumã cel puţin egalã cu partea din profitul net, distribuitã acestora de cãtre Garantat;
d) sume cel puţin egale cu cele provenind din amortizarea, vânzarea şi valorificarea de mijloace fixe şi din partea de profit net care rãmâne la dispoziţia Garantatului, în condiţiile legii, aferente întreţinerii, înlocuirii şi dezvoltãrii mijloacelor fixe.

Aceastã lege a fost adoptatã la Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 24 mai 2006.
Nr. 213.

Numãr operaţiune 28.884

ACORD DE GARANŢIE*)
(Dezvoltarea investiţiilor în oraşele mici şi mijlocii)
între România şi Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare
__________
*) Traducere.

Acord încheiat în data de 22 iulie 2005 între România (Garantul) şi Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (Banca)

PREAMBUL
Având în vedere cã Garantul şi Societatea Comercialã "Compania de Apã Someş" - S.A. au solicitat asistenţã din partea Bãncii pentru finanţarea unei pãrţi a Proiectului,
având în vedere cã, în conformitate cu Acordul de împrumut din data prezentului acord dintre Societatea Comercialã "Compania de Apã Someş" - S.A., în calitate de Împrumutat, şi Bancã ("Acord de împrumut" definit în Termenii şi condiţiile standard), Banca a fost de acord sã acorde un credit Împrumutatului în valoare de 7.200.000 euro, conform termenilor şi condiţiilor prevãzute sau specificate în Acordul de împrumut, dar numai cu condiţia ca Garantul sã garanteze obligaţiile Împrumutatului conform Acordului de împrumut şi prevederilor prezentului acord, şi
întrucât Garantul, având în vedere faptul cã Banca încheie Acordul de împrumut cu Împrumutatul, a fost de acord cu garantarea acestor obligaţii ale Împrumutatului,
prin urmare, pãrţile convin prin prezentul acord urmãtoarele:

ART. I
Termeni şi condiţii standard. Definiţii
Secţiunea 1.01. Includerea Termenilor şi condiţiilor standard
Toate prevederile privind Termenii şi condiţiile standard ale Bãncii din februarie 1999 sunt incluse şi se aplicã prezentului acord cu acelaşi efect şi aceeaşi valabilitate ca şi cum ar fi prevãzute efectiv în acesta (aceste prevederi sunt denumite în continuare Termeni şi condiţii standard).
Secţiunea 1.02. Definiţii
Ori de câte ori sunt utilizaţi în prezentul acord (inclusiv în preambul), dacã nu se prevede altfel sau contextul nu o cere altfel, termenii definiţi în preambul au sensul dat în prezentul acord, termenii definiţi în Termenii şi condiţiile standard şi în Acordul de împrumut au sensul dat în prezentul acord, iar termenul de mai jos are urmãtorul înţeles:
- reprezentantul autorizat al Garantului înseamnã Ministerul Finanţelor Publice al Garantului.
Secţiunea 1.03. Interpretare
În prezentul acord, o referire la un anumit articol sau la o anumitã secţiune, cu excepţia cazului când se specificã altfel în prezentul acord, va fi interpretatã ca o referire la acel articol sau la acea secţiune din acest acord.
ART. II
Garanţie. Alte obligaţii
Secţiunea 2.01. Garanţie
Prin prezentul acord, Garantul garanteazã necondiţionat, în calitate de debitor principal şi nu doar ca simplu garant, plata datoratã şi punctualã a oricãrei sume şi a tuturor sumelor datorate conform Acordului de împrumut, fie ajunse la scadenţã, prin accelerare, fie în alt mod, şi îndeplinirea punctualã a tuturor celorlalte obligaţii ale Împrumutatului, care sunt prevãzute în totalitate în Acordul de împrumut.
Secţiunea 2.02. Încheierea Proiectului
a) Ori de câte ori existã o cauzã rezonabilã pentru a considera cã fondurile existente la Împrumutat vor fi insuficiente pentru efectuarea cheltuielilor estimate necesare pentru implementarea cu succes a Proiectului, Garantul va lua imediat mãsuri agreate de Bancã pentru a furniza Împrumutatului sau pentru a i se furniza Împrumutatului acele fonduri necesare în scopul efectuãrii acelor cheltuieli şi îndeplinirii condiţiilor.
b) Fãrã a limita generalitatea celorlalte prevederi din prezentul acord sau a Termenilor şi condiţiilor standard, Garantul va asigura ca, prin modificãri conforme ale reglementãrilor, Împrumutatul sã aplice, ori de câte ori este necesar, ajustãri la nivelul şi structura tarifelor Împrumutatului pentru a se asigura faptul cã acesta poate sã îşi îndeplineascã obligaţiile conform secţiunilor 4.03 şi 4.05 din Acordul de împrumut.
Secţiunea 2.03. Alte obligaţii
a) Garantul nu va interveni şi se va asigura cã nici una dintre entitãţile deţinute sau controlate de Garant (inclusiv, dar fãrã a se limita la, orice autoritate administrativã din orice judeţ ori municipiu sau orice societate deţinutã ori controlatã de Garant, municipiu sau judeţ) nu va interveni sau nu va împiedica în vreun fel operaţiunile Împrumutatului, îndeplinirea obligaţiilor sale în conformitate cu Acordul de împrumut sau implementarea Proiectului.
b) Garantul îşi confirmã sprijinul pentru Proiect şi se angajeazã sã ia toate mãsurile în conformitate cu legislaţia aplicabilã pentru asigurarea conformitãţii de cãtre judeţe şi municipii conform Acordului pentru Proiect, precum şi contractului de concesiune, inclusiv, dar fãrã a se limita la acestea, toate obligaţiile aferente Proiectului conform secţiunii 2.01 din Contractul pentru Proiect.
c) Garantul, în conformitate cu legislaţia aplicabilã, va acorda întreaga asistenţã şi va lua toate mãsurile necesare pentru a se asigura cã Împrumutatul primeşte în timp util şi fãrã întârziere toate licenţele, permisele, aprobãrile, consimţãmintele, autorizãrile, scutirile, depunerile, ordinele, avizele, înregistrãrile şi orice alte documente din partea oricãrei agenţii, departament, legiuitor, ministru, minister, oficialitate sau altã autoritate guvernamentalã ori administrativã sau entitate din România, pentru a permite Împrumutatului sã îşi îndeplineascã toate obligaţiile conform Acordului de împrumut, Proiectului şi Contractului de concesiune.
d) Garantul nu va face rãspunzãtor Împrumutatul şi va despãgubi imediat sau va face ca judeţul ori municipiul respectiv sã despãgubeascã Împrumutatul pentru orice pierderi, reclamaţii, obligaţii şi daune în legãturã cu orice pagube de mediu rezultate din poluarea istoricã (pânã la data prezentului acord) imputabile activelor Proiectului transferate Împrumutatului sau utilizate de acesta conform Contractului de concesiune, inclusiv, dar fãrã a se limita la, vãtãmãri aduse sãnãtãţii şi siguranţei angajaţilor sau terţilor, şi costuri de curãţenie, fie ca efect sau ca pretenţii apãrute în legãturã cu oricare astfel de poluare istoricã, care au fost ridicate în trecut, în prezent sau care vor apãrea oricând în viitor.
e) Garantul se va îngriji ca Împrumutatul sã beneficieze permanent de toate acordurile de consultanţã pentru Proiect, conform termenilor din Acordul de împrumut nerambursabil.
f) Garantul va furniza Împrumutatului suficiente informaţii despre implementarea componentelor proiectului finanţate din Acordul de împrumut nerambursabil pentru a permite Împrumutatului sã se conformeze în orice moment obligaţiilor de raportare în conformitate cu secţiunea 3.08(b)(1)(E) din Acordul de împrumut.
ART. III
Alte clauze
Secţiunea 3.01. Notificãri
Se specificã urmãtoarele adrese conform prevederilor secţiunii 10.01 din Termenii şi condiţiile standard:

Pentru Garant:
Ministerul Finanţelor Publice
Str. Apolodor nr. 17
Bucureşti, sectorul 5
România
În atenţia: Secretar de stat
Telefon: +40-21-319-9854
Fax: +40-21-312-6792

Pentru Bancã:
Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare
One Exchange Square
London EC2A 2JN
United Kingdom
În atenţia: Operation Administration Unit
Fax: +44-20-7338-6100
Telex: 8812161
Confirmare: EBRD L G
Secţiunea 3.02. Opinia juridicã
În sensul prevederilor secţiunii 9.03(b) din Termenii şi condiţiile standard şi în conformitate cu secţiunea 6.02 din Acordul de împrumut, opinia sau opiniile consilierului juridic vor fi formulate în numele Garantului de cãtre şeful Departamentului juridic al Ministerului Finanţelor Publice, opinie/opinii care va/vor confirma, de asemenea, fãrã sã limiteze obligaţiile Garantului în conformitate cu secţiunea 9.03(b) din Termenii şi condiţiile standard, cã Acordul de garanţie a fost autorizat legal de cãtre Consiliul Concurenţei al Garantului.
Pentru confirmarea celor de mai sus pãrţile, care acţioneazã prin reprezentanţii lor legali, au semnat prezentul acord în 4 exemplare, furnizate la Bucureşti, România, la data şi anul menţionate pe prima paginã a documentului.

Pentru România,
Dragoş Neacşu,
secretar de stat,
Ministerul Finanţelor Publice

Pentru Banca Europeanã pentru Reconstrucţie
şi Dezvoltare,
Jean Lemierre,
preşedinte
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016