Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 213 din 19 aprilie 2002  privind aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 124/2000 pentru completarea cadrului juridic privind dreptul de autor si drepturile conexe, prin adoptarea de masuri pentru combaterea pirateriei in domeniile audio si video, precum si a programelor pentru calculator    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 213 din 19 aprilie 2002 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 124/2000 pentru completarea cadrului juridic privind dreptul de autor si drepturile conexe, prin adoptarea de masuri pentru combaterea pirateriei in domeniile audio si video, precum si a programelor pentru calculator

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 324 din 16 mai 2002
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 124 din 31 august 2000 pentru completarea cadrului juridic privind dreptul de autor şi drepturile conexe, prin adoptarea de mãsuri pentru combaterea pirateriei în domeniile audio şi video, precum şi a programelor pentru calculator, adoptatã în temeiul <>art. 1 lit. K pct. 2 din Legea nr. 125/2000 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427 din 2 septembrie 2000, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Prezenta ordonanta are drept scop stabilirea unor mãsuri în vederea combaterii producerii, distribuirii, reproducerii sau comercializãrii neautorizate a programelor pentru calculator şi a videogramelor pe teritoriul României."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - În sensul prezentei ordonanţe, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtorul înţeles:
a) licenta programului pentru calculator - acordul scris al titularului dreptului de autor asupra unui program pentru calculator privind cesiunea unor drepturi cãtre utilizatorul programului şi care însoţeşte programul;
b) videograma - orice fixare a unei opere audiovizuale prin orice metoda, inclusiv numericã, pe suporturi tip caseta video, compact disc sau disc numeric versatil;
c) comercializare sau închiriere neautorizata - comercializarea sau închirierea videogramelor ori a programelor pentru calculator cu încãlcarea obligaţiilor prevãzute de prezenta ordonanta;
d) marcaj holografic - eticheta având un model unic autorizat de cãtre Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, care consta într-o imagine tridimensionala, inseriata cu un cod alfanumeric reprezentând seria şi numãrul exemplarului videogramei, realizatã pe un suport autoadeziv şi autodistructiv;
e) coperta videogramei sau a programului de calculator elementul grafic purtãtor de informaţii pentru identificarea videogramei sau a programului de calculator şi a conţinutului acestora, care le însoţeşte;
f) producere sau reproducere neautorizata - producerea sau reproducerea operelor audiovizuale fixate pe videograme, a marcajelor holografice ori a programelor pentru calculator, facuta cu încãlcarea prevederilor prezentei ordonanţe."
3. La articolul 3, partea introductivã a alineatului (1) şi alineatele (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Persoanele fizice sau juridice care produc în vederea comercializãrii, reproduc, distribuie, comercializeazã sau închiriazã programe pentru calculator pe teritoriul României vor comunica Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor urmãtoarele:
..............................................................
(2) Sunt exceptaţi de la obligaţia prevãzutã la alin. (1) producãtorii de programe pentru calculator, titulari ai drepturilor de autor asupra acestor programe, în cazul în care ei înşişi produc, distribuie, comercializeazã, reproduc sau închiriazã programele pentru calculator asupra cãrora deţin drepturile de autor.
(3) Documentele prevãzute la alin. (1) vor fi comunicate, prin scrisoare recomandatã, Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe sau, dupã caz, de la începerea activitãţii de producere în scop de comercializare, reproducere, distribuire sau închiriere a programelor pentru calculator."
4. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Persoanele fizice sau juridice care importa, produc sau reproduc videograme sunt obligate sa solicite Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor eliberarea unei adeverinte în vederea obţinerii marcajelor holografice corespunzãtoare numãrului de videograme destinate comercializãrii sau închirierii.
(2) Adeverinta va cuprinde titlurile operelor audiovizuale fixate pe videograme, precum şi numãrul de marcaje holografice care vor fi eliberate."
5. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Marcajul holografic se elibereazã contra cost de cãtre Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor.
(2) Cheltuielile pentru realizarea şi eliberarea marcajelor holografice se finanţeazã din bugetul alocat Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor.
(3) La preţul de cost al marcajelor holografice se adauga un procent de 10% din valoarea acestora, care se face venit la Fondul Cultural Naţional.
(4) Sumele încasate de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, potrivit alin. (1), se vãrsa la bugetul de stat, cu excepţia sumelor cuvenite Fondului Cultural Naţional, care se vireazã pana la data de 15 a lunii urmãtoare celei în care acestea s-au încasat."
6. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) În vederea eliberãrii adeverintei prevãzute la art. 4 solicitantii vor prezenta Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor urmãtoarele documente:
a) autorizaţia de funcţionare a persoanei fizice sau juridice în domeniul audiovizualului;
b) certificatul de înmatriculare a operei audiovizuale în Registrul cinematografiei;
c) titlurile operelor audiovizuale fixate pe videograme, destinate comercializãrii sau închirierii, şi numãrul de marcaje solicitate.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) sunt eliberate de Consiliul Naţional al Cinematografiei potrivit reglementãrilor în vigoare cu privire la înfiinţarea Registrului cinematografiei."
7. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Marcajul holografic se va aplica de cãtre persoanele fizice sau juridice menţionate la art. 4 alin. (1) pe fiecare exemplar al videogramei, înainte de a fi comercializata sau închiriatã.
(2) Revânzarea marcajelor holografice sau aplicarea acestora pe videograme cu alte titluri decât cele pentru care au fost solicitate este interzisã.
(3) În primele 15 zile ale fiecãrui trimestru persoanele prevãzute la art. 4 alin. (1) vor depune la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor documentele din care sa rezulte numãrul videogramelor pe care au fost aplicate marcaje holografice, tipul suportului acestora, precum şi titlurile operelor audiovizuale fixate pe videograme, conform anexelor la facturile fiscale."
8. La articolul 8, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, dacã nu sunt sãvârşite în astfel de condiţii încât sa fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni, şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) deţinerea de videograme, programe de calculator, coperte de videograme ori programe de calculator sau marcaje holografice, contrafãcute sau pirat, în spaţiile comerciale, în anexele acestora şi în mijloacele de transport utilizate la transportul sau depozitarea produselor susmenţionate, cu amenda de la 20.000.000 lei la 100.000.000 lei şi confiscarea videogramelor, a programelor pentru calculator, a copertelor sau a marcajelor holografice;
b) comercializarea sau închirierea videogramelor fãrã marcaj holografic ori distribuirea, comercializarea sau închirierea neautorizata a programelor de calculator, cu amenda de la 25.000.000 lei la 250.000.000 lei;
c) deţinerea de videograme, programe de calculator, marcaje holografice sau coperte, fãrã acte justificative, ori de aparatura ce permite realizarea videogramelor, programelor de calculator, marcajelor holografice sau a copertelor, în scopul producerii sau reproducerii neautorizate a acestora, cu amenda de la 30.000.000 lei la 150.000.000 lei şi confiscarea suporturilor, materialelor şi a aparatelor;
d) revânzarea marcajelor holografice sau aplicarea marcajelor holografice pe alte titluri ale operelor audiovizuale fixate pe videograme decât cele pentru s-au solicitat marcaje holografice la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, cu amenda de la 40.000.000 lei la 200.000.000 lei;
e) producerea sau comercializarea neautorizata a marcajelor holografice, cu amenda de la 40.000.000 lei la 300.000.000 lei şi confiscarea marcajelor holografice şi a aparaturii pentru producere;
f) neîndeplinirea obligaţiilor prevãzute la art. 3 alin. (1) şi la art. 7 alin. (2) şi (3), cu amenda de la 20.000.000 lei la 40.000.000 lei."
9. La articolul 9, alineatele (1) şi (4) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute la art. 8 alin. (1) se fac de cãtre organele de specialitate ale Ministerului de Interne sau de personalul împuternicit prin decizie a directorului general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor.
...............................................................
(4) Titularii dreptului de autor ori ai drepturilor conexe dreptului de autor, care au domiciliul ori sediul social în România sau care au filiale, sucursale ori reprezentanţi pe teritoriul României, au dreptul de a fi informati, la cererea lor, de cãtre Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, cu privire la faptele care au adus atingere drepturilor lor, în termen de 15 zile de la încheierea proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor."
10. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Suporturile, materialele, videogramele, marcajele holografice sau copertele confiscate potrivit art. 8 alin. (1)-(3) vor fi distruse dupã data expirãrii termenului legal de atacare a procesului-verbal de constatare a contravenţiei ori dupã data rãmânerii definitive a hotãrârii judecãtoreşti prin care s-a respins plângerea impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, dupã caz. Distrugerea se va face în conformitate cu dispoziţiile <>art. 8 alin. (4) şi (5) din Ordonanta Guvernului nr. 45/2000 privind unele mãsuri pentru combaterea producerii şi comercializãrii neautorizate a fonogramelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 624/2001 ."
11. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe directorul general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor va aproba prin decizie normele metodologice privind administrarea Registrului programelor pentru calculator, precum şi modelul marcajului holografic şi condiţiile de eliberare a acestuia."
ART. 2
<>Ordonanta Guvernului nr. 124/2000 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 30 ianuarie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 21 martie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
ALEXANDRU ATHANASIU


────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016