Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 212 din 27 mai 2004  asigurarilor private de sanatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 212 din 27 mai 2004 asigurarilor private de sanatate

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 505 din 4 iunie 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
Asigurãrile private de sãnãtate pentru plata serviciilor medicale constituie un sistem facultativ, suplimentar celui de asigurãri de sãnãtate obligatoriu, care acoperã asiguraţilor serviciile medicale în condiţiile legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate.
ART. 2
În sensul prezentei legi, expresiile de mai jos se definesc dupã cum urmeazã:
a) prin pachetul de servicii de bazã se înţelege serviciile acoperite prin asigurãrile sociale de sãnãtate, conform prevederilor legale în vigoare;
b) prin pachetul suplimentar de servicii se înţelege serviciile acoperite în temeiul unei asigurãri private de sãnãtate, stabilite în contractul de asigurare privatã de sãnãtate.
ART. 3
(1) Asigurãrile private de sãnãtate pot fi, în sensul prezentei legi, asigurãri de tip complementar, suplimentar şi substitutiv.
(2) Asigurãrile private de sãnãtate de tip complementar suportã total sau parţial plata serviciilor excluse parţial de cãtre asigurãrile sociale de sãnãtate din pachetul de bazã, inclusiv coplãţile, dupã caz.
(3) Asigurãrile private de sãnãtate de tip suplimentar suportã total sau parţial plata pentru serviciile care excedeazã pachetului de servicii de bazã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate privind furnizarea unui grad ridicat de confort, accesul rapid la servicii medicale în cazul listelor de aşteptare, servicii medicale speciale în strãinãtate şi alte servicii.
(4) Asigurãrile private de sãnãtate de tip substitutiv suportã total sau parţial plata pentru orice tip de servicii, inclusiv pentru cele prevãzute la art. 2 lit. a).
ART. 4.
(1) Sunt eligibile pentru serviciile oferite de sistemul de asigurãri private de sãnãtate orice persoane, cetãţeni români, cetãţeni strãini sau apatrizi cu domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa pe teritoriul României care, dupã îndeplinirea cerinţelor obligatorii ale asigurãrilor sociale de sãnãtate, încheie contracte cu societãţi de asigurãri private de sãnãtate, denumite în continuare asigurãtori, şi achitã prima de asigurare.
(2) Cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi cetãţenii statelor cu care România a încheiat acorduri, înţelegeri, convenţii sau protocoale internaţionale de cooperare în domeniul sãnãtãţii şi ştiinţelor medicale sunt eligibili pentru serviciile oferite de sistemul de asigurãri private de sãnãtate şi fãrã îndeplinirea cerinţelor obligatorii ale asigurãrilor sociale de sãnãtate, dacã acordurile, înţelegerile, convenţiile sau protocoalele încheiate între România şi ţara respectivã nu prevãd altfel.
ART. 5
(1) Asiguraţii sunt persoanele fizice care au un contract de asigurare privatã de sãnãtate încheiat cu un asigurãtor, individual sau de cãtre o terţã persoanã.
(2) Angajatorii, persoane fizice sau juridice, pot sã încheie contracte de asigurare privatã de sãnãtate pentru angajaţii lor, individual sau în grup, acordate ca beneficii adiţionale la drepturile salariale ale acestora, în scopul atragerii, selecţionãrii şi stabilizãrii personalului angajat.
(3) Orice unitate publicã sau privatã, autorizatã, prestatoare de servicii medicale poate încheia contracte cu societãţile de asigurãri private de sãnãtate, autorizate.
(4) Societãţile de asigurãri private de sãnãtate, autorizate, pot înfiinţa cabinete medicale, spitale, farmacii şi alte unitãţi de servicii medicale, în condiţiile legii.
ART. 6
Asigurãrile private de sãnãtate oferite de societãţile de asigurãri private de sãnãtate sunt servicii medicale şi farmaceutice ce se stabilesc de cãtre fiecare societate de asigurãri private de sãnãtate sub formã de pachete de servicii, în funcţie de riscul individual.
ART. 7
În sistemul asigurãrilor private de sãnãtate alegerea furnizorilor de servicii medicale de cãtre asigurat şi asigurãtor este liberã.

CAP. II
Înfiinţarea, autorizarea şi funcţionarea societãţilor de asigurãri private de sãnãtate
ART. 8
Înfiinţarea, autorizarea şi funcţionarea societãţilor de asigurãri private de sãnãtate se desfãşoarã în conformitate cu prevederile legislaţiei care reglementeazã activitatea de asigurãri.
ART. 9
Asigurãtorii pot funcţiona numai dacã au ca obiect de activitate şi asigurãri private de sãnãtate.
ART. 10
Autorizarea asigurãtorilor se efectueazã, în condiţiile legii, de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 11
(1) Asigurãtorii au obligaţia reasigurãrii, în condiţiile legii.
(2) Operaţiunile de reasigurare completeazã activitatea de asigurare.
ART. 12
Conducerea asigurãtorilor care desfãşoarã activitatea de asigurãri private de sãnãtate se exercitã în conformitate cu prevederile legislaţiei care reglementeazã activitatea de asigurare, completatã cu prevederile legislaţiei comerciale.

CAP. III
Activitãţile societãţilor de asigurãri private de sãnãtate
ART. 13
(1) Activitatea de asigurãri private de sãnãtate se deruleazã pe bazã de contract între pãrţi şi pe baza documentului de asigurare, denumit poliţã de asigurare.
(2) Activitãţile de asigurãri private de sãnãtate se deruleazã pe bazã de contract cu furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice şi cu persoane fizice sau juridice, în calitate de asiguraţi sau asigurãtori.
(3) Asigurarea privatã de sãnãtate este operaţiunea prin care un asigurãtor constituie, pe principiul mutualitãţii, un fond de asigurare, prin contribuţia unui numãr de asiguraţi expuşi la producerea unor riscuri, şi îi indemnizeazã pe cei care apeleazã la utilizarea pachetului suplimentar de servicii medicale pe seama fondului alcãtuit din primele încasate, precum şi pe seama celorlalte venituri rezultate ca urmare a activitãţii desfãşurate.
ART. 14
Asigurãtorii vor preciza în contractul de asigurare pachetul suplimentar de servicii, în condiţiile art. 2 lit. b), serviciile medicale excluse sau cele pentru care se aplicã restricţii.
ART. 15
(1) Asiguraţii au dreptul de a fi informaţi în detaliu de societatea de asigurãri private de sãnãtate despre serviciile medicale acordate, primele de asigurare, drepturile şi obligaţiile contractuale.
(2) Societãţile de asigurãri private de sãnãtate au obligaţia de a prezenta datele necesare privind drepturile şi obligaţiile persoanei asigurate la încheierea contractului de asigurare cu aceasta. Informaţiile cuprinse în contract au caracter confidenţial şi nu pot fi divulgate de societatea de asigurãri private de sãnãtate unor terţi, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.
ART. 16
Decontarea cheltuielilor cãtre furnizorii de servicii medicale acordate asiguraţilor se efectueazã pe baza documentelor justificative ale efectuãrii acestora.
ART. 17
Lichidarea, dizolvarea, reorganizarea şi falimentul societãţilor de asigurãri private de sãnãtate se fac conform prevederilor legale în vigoare.

CAP. IV
Contractul de asigurare privatã de sãnãtate
ART. 18
(1) Relaţiile dintre asigurat şi asigurãtor, drepturile şi obligaţiile fiecãrei pãrţi se stabilesc prin contractul de asigurare privatã de sãnãtate.
(2) Contractul de asigurare privatã de sãnãtate trebuie sã conţinã:
a) numele şi adresele înregistrate ale pãrţilor contractante, seria şi numãrul de înmatriculare ale contractului, codul unic de înregistrare şi numãrul de înregistrare ale asigurãtorului de la registrul comerţului;
b) tipul şi volumul serviciilor medicale şi ale altor servicii;
c) condiţiile de asigurare a serviciilor care sunt garantate de asigurãtor pentru asiguraţi;
d) data începerii şi data încetãrii asigurãrii;
e) primele de asigurare, termenul şi modul de platã;
f) sumele asigurate;
g) alte elemente care stabilesc drepturile şi obligaţiile pãrţilor.
ART. 19
Prin contractul de asigurare privatã de sãnãtate asiguratul se obligã sã plãteascã o primã de asigurare privatã de sãnãtate asigurãtorului, iar acesta se obligã ca, la producerea unuia dintre riscurile asumate prin contract, sã plãteascã, în numele asiguratului, tipul de servicii medicale, în funcţie de cantitatea şi calitatea actului medical şi de riscul individual şi alte servicii primite de la furnizorii de servicii medicale, în limitele şi la termenele convenite, precum şi cheltuielile conexe legate de serviciile respective.
ART. 20
Prima de asigurare privatã de sãnãtate se achitã asigurãtorului de cãtre persoana fizicã sau de cãtre angajatorul care încheie contractul de asigurare privatã de sãnãtate.
ART. 21
Asigurãtorul poate solicita informaţii privind starea de sãnãtate a asiguratului, precum şi efectuarea unui examen medical pentru evaluarea stãrii de sãnãtate a solicitantului de cãtre un furnizor de servicii medicale desemnat de acesta.
ART. 22
Societãţile de asigurãri private de sãnãtate deconteazã contravaloarea serviciilor medicale probate, conform contractului şi poliţei de asigurare.
ART. 23
Cheltuielile cu asigurãrile private de sãnãtate, efectuate de persoana fizicã sau de cãtre angajator, sunt deductibile fiscal.
ART. 24
Diferendele survenite între asigurãtor şi furnizorii de servicii medicale se aplaneazã pe cale amiabilã. În cazul imposibilitãţii rezolvãrii pe cale amiabilã, litigiile sunt deduse instanţelor judecãtoreşti legal competente.
ART. 25
Neînţelegerile survenite între asigurat şi asigurãtor se soluţioneazã în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare şi cele din contractul încheiat între pãrţi.

CAP. V
Supravegherea specializatã a asigurãrilor private de sãnãtate
ART. 26
Asigurãtorii au obligaţia sã organizeze proceduri de control intern pentru a asigura desfãşurarea activitãţii în conformitate cu cerinţele legale şi prudenţiale.
ART. 27
Asigurãtorii angajeazã un auditor financiar independent, autorizat sã desfãşoare aceastã activitate în România.
ART. 28
Ministerul Sãnãtãţii are obligaţia de a supraveghea respectarea legislaţiei în vigoare din domeniul medical şi farmaceutic prin persoane împuternicite în acest scop de ministrul sãnãtãţii.
ART. 29
Personalul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor este obligat sã pãstreze secretul profesional privind informaţiile primite. Furnizarea oricãrei informaţii se poate face numai pe baza consimţãmântului persoanelor fizice vizate sau al angajatorilor vizaţi ori în cazurile prevãzute de lege, prin cerere scrisã a parchetului sau a instanţei judecãtoreşti.
ART. 30
Asigurãtorii vor oferi, la solicitarea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, informaţiile şi documentele privitoare la asigurãrile private de sãnãtate pentru care sunt autorizaţi sã funcţioneze.

CAP. VI
Sancţiuni
ART. 31
Prezentarea cu rea-credinţã de informaţii nereale de cãtre solicitantul contractului de asigurare, cu privire la starea sa de sãnãtate, poate conduce la rezilierea contractului.
ART. 32
Neplata cheltuielilor cãtre furnizorii de servicii medicale sau plata cu întârziere, care depãşeşte 30 de zile de la data scadenţei de cãtre asigurãtor, atrage calcularea de penalitãţi conform prevederilor stipulate în contract.
ART. 33
Încãlcarea dispoziţiilor prezentei legi şi a normelor de aplicare a acesteia se constatã de cãtre personalul împuternicit prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.

CAP. VII
Dispoziţii tranzitorii şi finale
ART. 34
Dispoziţiile prezentei legi se completeazã, dupã caz, cu cele referitoare la legislaţia privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor.
ART. 35
Ministerul Sãnãtãţii împreunã cu Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor vor elabora normele metodologice şi instrucţiunile de aplicare a prezentei legi, în termen de 90 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 36
Prezenta lege intrã în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 3 mai 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DAN MIRCEA POPESCU

Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 4 mai 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Bucureşti, 27 mai 2004.
Nr. 212.
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016