Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 212 din 24 mai 2006  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 481/2004 privind protectia civila    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 212 din 24 mai 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 481/2004 privind protectia civila

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 457 din 26 mai 2006

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.094 din 24 noiembrie 2004, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 3 alineatul (1), literele e), g), h) şi l) vor avea urmãtorul cuprins:
"e) înştiinţarea autoritãţilor publice şi alarmarea populaţiei în situaţii de protecţie civilã;
........................................................................................
g) asigurarea condiţiilor de supravieţuire a populaţiei în situaţii de protecţie civilã;
h) organizarea şi executarea intervenţiei operative pentru reducerea pierderilor de vieţi omeneşti, limitarea şi înlãturarea efectelor calamitãţilor naturale şi a celorlalte situaţii de protecţie civilã;
........................................................................................
l) constituirea rezervelor de resurse financiare şi tehnico-materiale specifice."
2. La articolul 3 alineatul (1), litera i) se abrogã.
3. La articolul 3, alineatele (3) şi (4) vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Îndeplinirea atribuţiilor specifice de protecţie civilã se realizeazã, potrivit legii, de cãtre serviciile de urgenţã publice sau private, profesioniste şi voluntare.
(4) Serviciile de urgenţã private se înfiinţeazã de cãtre operatori economici şi instituţii sau se constituie ca societãţi comerciale, în condiţiile legii."
4. La articolul 9 alineatul (1), literele e) şi g) vor avea urmãtorul cuprins:
"e) prealarmare - transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare cãtre autoritãţi despre probabilitatea producerii unui atac aerian;
........................................................................................
g) adãpostire - mãsurã specificã de protecţie a populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi de patrimoniu, pe timpul ostilitãţilor militare şi al situaţiilor de urgenţã, împotriva efectelor acestora. Adãposturile de protecţie civilã sunt spaţii special amenajate pentru protecţie în situaţii specifice, proiectate, executate, dotate, echipate şi autorizate potrivit normelor şi instrucţiunilor tehnice elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã şi aprobate de ministrul administraţiei şi internelor;".
5. La articolul 10, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) constituirea organismelor şi structurilor pentru managementul situaţiilor de urgenţã, inclusiv al protecţiei civile;".
6. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Coordonarea de specialitate a activitãţilor de protecţie civilã prevãzute la art. 15 alin. (1) se realizeazã de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã, prin structurile sale specializate, şi la nivel local, prin inspectoratele pentru situaţii de urgenţã judeţene şi al municipiului Bucureşti ori, pe timpul stãrilor excepţionale de mobilizare sau la rãzboi, prin punctele de comandã care se asigurã din timp de pace la nivelul autoritãţilor administraţiei publice centrale, la cele judeţene, municipale, de sectoare, orãşeneşti, al altor localitãţi importante, precum şi la unele instituţii publice şi operatori economici."
7. La articolul 20 alineatul (1), litera h) va avea urmãtorul cuprins:
"h) sã permitã, în situaţii de protecţie civilã, accesul forţelor şi mijloacelor de intervenţie în incinte sau pe terenuri proprietate privatã;".
8. La articolul 21, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Autoritãţile administraţiei publice centrale şi locale poartã întreaga rãspundere pentru asigurarea condiţiilor de supravieţuire a populaţiei afectate de urmãrile calamitãţilor naturale şi a celorlalte situaţii de protecţie civilã."
9. La articolul 24 alineatul (1), litera h) va avea urmãtorul cuprins:
"h) coordoneazã acţiunile de limitare şi înlãturare a urmãrilor calamitãţilor naturale şi a celorlalte situaţii de protecţie civilã;".
10. La articolul 24, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Controlul de stat în domeniul protecţiei civile se realizeazã prin activitãţi de reglementare, avizare, autorizare, atestare, recunoaştere, verificare şi control şi se exercitã prin Inspecţia de Prevenire din structura Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã, respectiv prin inspecţiile de prevenire din cadrul inspectoratelor judeţene şi al municipiului Bucureşti, în scopul aplicãrii unitare a prevederilor legale pe întreg teritoriul României."
11. La articolul 28 alineatul (1), literele c) şi i) vor avea urmãtorul cuprins:
"c) organizeazã şi doteazã, pe baza criteriilor de performanţã elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã, servicii de urgenţã private şi stabilesc regulamentul de organizare şi funcţionare a acestora ori încheie convenţii sau contracte cu alte servicii de urgenţã voluntare ori private, care dispun de forţe şi mijloace capabile sã intervinã operativ şi eficace în cazul situaţiilor de protecţie civilã;
........................................................................................
i) înştiinţeazã persoanele şi organismele competente asupra factorilor de risc şi le semnaleazã, de îndatã, cu privire la iminenţa producerii sau producerea unei situaţii de protecţie civilã la nivelul instituţiei sau agentului economic;".
12. La articolul 30 alineatul (1), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) sã obţinã toate avizele, autorizaţiile şi acordurile privind protecţia civilã, conform legii, şi sã urmãreascã realizarea mãsurilor stabilite în cuprinsul acestora;".
13. La articolul 30, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Pentru actele eliberate potrivit legii se percep tarife stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor."
14. La articolul 34, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Iniţierea, calificarea, perfecţionarea sau specializarea conducãtorilor structurilor specializate de protecţie civilã, a şefilor serviciilor de urgenţã voluntare şi private, a personalului de specialitate menţionat la art. 13 alin. (2), precum şi a altor persoane cu atribuţii în acest domeniu se realizeazã prin cursuri, convocãri sau instructaje şi se desfãşoarã în Centrul Naţional de Pregãtire pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţã şi în centrele zonale ale acestuia, precum şi în Institutul Naţional de Administraţie sau în alte instituţii de învãţãmânt de profil."
15. La articolul 42, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) La solicitarea preşedinţilor comitetelor pentru situaţii de urgenţã, mesajele de avertizare şi alarmare se transmit obligatoriu, cu prioritate şi gratuit, prin orice operator audiovizual public sau privat de pe teritoriul României."
16. Articolul 46 se abrogã.
17. Articolul 47 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 47. - Asanarea terenului şi neutralizarea muniţiei rãmase neexplodate din timpul conflictelor armate se executã de cãtre subunitãţi specializate şi specialişti pirotehnicieni din serviciile de urgenţã profesioniste din subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã, potrivit instrucţiunilor şi normelor tehnice elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã şi aprobate prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor."
18. Articolul 50 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 50. - Materialele explozive şi mijloacele de aprindere necesare pentru distrugerea muniţiei rãmase neexplodate se pun la dispoziţie specialiştilor pirotehnicieni, la cererea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã, prin inspectoratele de jandarmi judeţene."
19. Articolul 56 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 56. - Evacuarea se executã pe baza planurilor întocmite în acest scop, conform normelor şi instrucţiunilor elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã."
20. La articolul 60, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Intervenţia operativã a structurilor prevãzute la alin. (2) se realizeazã pe baza planurilor de intervenţie şi cooperare întocmite de autoritãţile competente, în limitele funcţiilor de sprijin repartizate pentru a fi asigurate de cãtre ministere, celelalte organe centrale şi organizaţiile neguvernamentale pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţã."
21. Articolul 61 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 61. - (1) La limitarea şi înlãturarea urmãrilor dezastrelor sunt obligate sã participe şi serviciile pentru situaţii de urgenţã private.
(2) Autorizarea serviciilor de urgenţã private se executã pe baza normelor metodologice elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã, aprobate prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor."
22. La articolul 65, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dotarea structurilor de protecţie civilã, altele decât cele prevãzute la alin. (1), se efectueazã pe baza normelor elaborate de persoanele juridice care au constituit aceste structuri, avizate de inspectoratele pentru situaţii de urgenţã judeţene şi aprobate de prefect."
23. Articolul 66 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 66. - (1) Contractarea şi aprovizionarea cu tehnicã şi materiale se asigurã de fiecare beneficiar contra cost. Tehnica şi alte categorii de materiale necesare protecţiei civile se asigurã şi din donaţii, sponsorizãri, împrumuturi temporare sau din alte surse legal constituite.
(2) Tehnica şi materialele provenite din donaţii sau împrumuturi temporare externe sunt scutite de taxe vamale."
24. La articolul 76, litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) neasigurarea înştiinţãrii, avertizãrii, alarmãrii sau evacuãrii populaţiei în situaţii de protecţie civilã, precum şi transmiterea neautorizatã de mesaje de protecţie civilã;".
25. La articolul 76, literele c), s) şi t) se abrogã.
26. La articolul 77, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute în prezenta lege, pentru fiecare categorie de contravenţii."
ART. II
<>Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.094 din 24 noiembrie 2004, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
RADU MIRCEA BERCEANU

Bucureşti, 24 mai 2006.
Nr. 212.
----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016