Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 21 din 6 mai 1993  bugetului de stat pe anul 1993    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 21 din 6 mai 1993 bugetului de stat pe anul 1993

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 11 mai 1993
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.

    ART. 1
    Bugetul de stat cuprinde resursele financiare mobilizate la dispoziţia statului şi repartizate, în principal, pentru realizarea acţiunilor social-culturale, instructiv-educative, asigurarea apărării tarii, ordinii publice şi infaptuirii justiţiei, autorităţii publice, finanţarea de investiţii şi a unor activităţi de interes strategic, asigurarea protecţiei şi refacerii mediului înconjurător, asigurarea măsurilor de protecţie socială aprobate pentru populaţie, realizarea programelor de cercetare, în principal fundamentală.
    Veniturile şi cheltuielile bugetului de stat pe anul 1993 se stabilesc pe baza actelor normative în vigoare la data elaborării prezentei legi şi pe baza unui raport de schimb mediu de 500 lei/dolar S.U.A. şi se determină ţinând seama de prognoza principalilor indicatori macroeconomici care caracterizează evoluţia economiei în anul 1993, în condiţiile eliminării integrale de la 1 mai 1993 a subvenţiilor pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la produsele şi serviciile cuprinse în programul de protecţie socială a populaţiei, precum şi la alte produse, şi indexarea corespunzătoare a salariilor, pensiilor, alocaţiilor de stat pentru copii şi a altor drepturi sociale, stabilite de lege.
    Produsele şi serviciile care beneficiază de subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif sunt prevăzute în anexa nr. 1 a.
    Bugetul de stat pe anul 1993 se stabileşte la venituri în suma de 2.185,0 miliarde lei, iar la cheltuieli în suma de 2.611,2 miliarde lei, cu un deficit de 426,2 miliarde lei.
    Sinteza bugetului de stat pe venituri, pe capitole şi subcapitole, şi la cheltuieli pe acţiuni, pe anul 1993, se prezintă în anexa nr. 1 b.
    Sinteza cheltuielilor bugetului de stat pe anul 1993, cu defalcarea pe articole de cheltuieli, se prezintă în anexa nr. 1 c, iar repartizarea acestora pe ordonatori principali de credite este prevăzută în anexa nr. 1 d*).
    Guvernul controlează şi poartă răspunderea acoperirii cheltuielilor bugetului de stat, potrivit legii.

---------------
    *) Anexa nr. 1 d se publică ulterior şi se difuzează celor interesaţi.

    ART. 2
    Veniturile bugetului de stat se constituie din venituri curente în suma de 2.166,4 miliarde lei şi venituri din capital în suma de 18,6 miliarde lei.
    În cadrul veniturilor curente, veniturile fiscale sunt în suma de 2.135,7 miliarde lei, din care 1.081,6 miliarde lei reprezintă impozitele directe şi 1.054,1 miliarde lei impozitele indirecte.
    Impozitele directe se constituie, în principal, din impozitul pe profit în suma de 451,0 miliarde lei şi impozitul pe salarii în suma de 600,6 miliarde lei.
    În cadrul impozitelor indirecte, impozitul pe circulaţia mărfurilor şi accizele se stabilesc în sumă de 897,1 miliarde lei, iar taxele vamale, în sumă de 154,0 miliarde lei.
    Veniturile nefiscale se stabilesc în suma de 30,7 miliarde lei şi provin, în principal, din vărsăminte din profitul net al regiilor autonome în suma de 3,5 miliarde lei, vărsăminte de la instituţiile publice în suma de 12,6 miliarde lei şi alte venituri în suma de 14,6 miliarde lei.
    Veniturile din capital se constituie din valorificarea unor bunuri ale instituţiilor publice, în suma de 17,5 miliarde lei, şi din valorificarea stocurilor de la rezerva de stat, în sumă de 1,1 miliarde lei.
    ART. 3
    Impozitele, taxele şi alte venituri, precum şi actele normative care le reglementează, în baza cărora se fac încasări în anul 1993 la bugetul de stat şi la bugetele locale, după caz, sunt prevăzute în anexa nr. 2.
    ART. 4
    Încasarea impozitelor, taxelor şi celorlalte venituri ale bugetului de stat şi ale bugetelor locale pe anul 1993 se efectuează în conformitate cu prevederile din actele normative care au ca obiect de reglementare aceste resurse financiare, precum şi potrivit dispoziţiilor prezentei legi.
    ART. 5
    În structura economică, cheltuielile bugetului de stat pe anul 1993 se prezintă astfel:


                                                       - miliarde lei -
                                                       ----------------
      TOTAL CHELTUIELI 2.611,2
      din care:
    1. Cheltuieli curente 2.330,5
       din care:
       a) cheltuieli de personal 735,7
       b) cheltuieli materiale şi servicii 346,5
       c) subvenţii şi transferuri 995,9
       d) dobânzi aferente datoriei publice 145,0
    2. Cheltuieli de capital 280,7
       din care:
       a) cheltuieli pentru investiţii 278,3
       b) cheltuieli pentru rezerva de stat 2,4


    Cheltuielile prevăzute în bugetul de stat pe anul 1993 reprezintă limite maxime, care nu pot fi depăşite, iar modificarea lor se va face în condiţiile legii.
    Angajarea şi efectuarea de cheltuieli se pot face numai în cadrul limitelor aprobate.
    ART. 6
    Cheltuielile pentru acţiunile social-culturale ce se finanţează de la bugetul de stat se stabilesc în suma de 731,4 miliarde lei, din care 453,0 miliarde lei pentru personal, 77,6 miliarde lei pentru materiale şi servicii, 169,4 miliarde lei pentru subvenţii şi transferuri şi 31,4 miliarde lei pentru cheltuieli de capital.
    ART. 7
    Cheltuielile pentru învăţământ finanţate de la bugetul de stat sunt în suma de 357,2 miliarde lei.
    Încadrarea în limita cheltuielilor de personal stabilită la 265,8 miliarde lei, la acţiunea de învăţămînt, se asigură prin măsuri organizatorice.
    Pînă la începerea anului şcolar 1993-1994 se va menţine cuantumul burselor pentru elevi şi studenţi la nivelul actual, stabilit potrivit dispoziţiilor legale, iar de la această dată se va schimba sistemul de acordare a acestora, prin creşterea substanţială a nivelului bursei de merit şi instituirea bursei sociale pentru elevi şi studenţi, în funcţie de venitul mediu net pe membru de familie, stabilit în raport cu salariul minim net pe economie, şi condiţionată de un nivel mediu al pregătirii.
    ART. 8
    Cheltuielile pentru sănătate finanţate de la bugetul de stat sunt în sumă de 213,0 miliarde lei.
    Numărul de personal existent în domeniul sănătăţii se va diminua prin pensionari şi măsuri organizatorice în reţeaua unităţilor de ocrotire a sănătăţii, astfel încât cheltuielile de personal aferente acţiunii de sănătate pe anul 1993 să se încadreze în limita aprobată de 185,7 miliarde lei.
    Se scutesc de taxe de import materiile prime pentru industria farmaceutică.
    Se autorizează Guvernul să stabilească poziţiile tarifare de materii prime necesare industriei de medicamente, care să beneficieze de scutiri de taxe vamale, potrivit alineatului precedent.
    ART. 9
    Cheltuielile pentru cultură şi artă finanţate de la bugetul de stat sunt în suma de 14,6 miliarde lei.
    ART. 10
    Cheltuielile pentru gospodărie comunală şi locuinţe se stabilesc în suma de 23,2 miliarde lei.
    ART. 11
    Cheltuielile pentru apărarea tarii se stabilesc în suma de 260,2 miliarde lei.
    Valuta realizată din valorificarea la export a unor bunuri din dotarea armatei va fi reţinută de Ministerul Apărării Naţionale, cu plata contravalorii acesteia, la cursul valutar în vigoare la data încasării.
    ART. 12
    Cheltuielile pentru ordinea publică se stabilesc în suma de 126,9 miliarde lei.
    Valuta realizată din valorificarea la export a unor bunuri din dotarea Ministerului de Interne va fi reţinută de către acest minister, cu plata contravalorii acesteia, la cursul valutar în vigoare la data încasării.
    ART. 13
    Cheltuielile pentru autorităţile publice se stabilesc în suma de 137,4 miliarde lei.
    Din totalul acestor cheltuieli, se stabilesc 1,4 miliarde lei pentru Preşedinţia României, 2,3 miliarde lei pentru Senat, 5,5 miliarde lei pentru Camera Deputaţilor, 46,3 miliarde lei pentru autoritatea judecătorească, 3,4 miliarde lei pentru Curtea de Conturi, 225 milioane lei pentru Curtea Constituţională.
    Cheltuielile pentru organele autorităţii executive se prevăd în suma de 78,3 miliarde lei, din care 4,9 miliarde lei pentru Guvern şi 73,4 miliarde lei pentru ministere şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.
    ART. 14
    Cheltuielile din bugetul de stat pentru domeniul economic se stabilesc în suma de 845,8 miliarde lei, din care 46,4 miliarde lei pentru personal, 62,9 miliarde lei pentru materiale şi servicii, 579,0 miliarde lei pentru subvenţii şi transferuri şi 157,5 miliarde lei pentru cheltuieli de capital.
    Cheltuielile bugetului de stat pentru acţiunile economice cuprind:
    a) 14,5 miliarde lei pentru susţinerea unor programe prioritare de cercetare ştiinţifică;
    b) 348,1 miliarde lei pentru subvenţii pe produse din sectorul extractiv, precum şi pentru activităţi, diferenţe de preţ şi tarif la produsele industriale şi serviciile destinate populaţiei, cuprinse în programul de protecţie socială, şi alte produse industriale, cheltuielile de capital la regiile autonome şi societăţile comerciale cu capital de stat.
    Totodată, s-a prevăzut suma de 25,0 miliarde lei pentru plata la intern a contravalorii livrărilor de echipamente şi prestări de servicii pentru Centrala Termoelectrica PUCHENG - China, reprezentând ratele scadente în anul 1993 la creditul fără dobânda, acordat României de către Republica Chineză, în anul 1970;
    c) 5,9 miliarde lei pentru cercetări fundamentale privind prospecţiunile şi lucrările geologice de interes naţional pentru descoperiri de zăcăminte noi;
    d) 277,4 miliarde lei pentru agricultură, silvicultură, ape şi mediul înconjurător, diferenţe de preţ la produsele alimentare de bază pentru populaţie, la care preţurile cu amănuntul se menţin nemodificate pînă la 30 aprilie 1993, combaterea dăunătorilor şi bolilor din sectorul vegetal, reproductia şi selecţia animalelor, irigaţii, desecări şi combaterea eroziunii solului, susţinerea programelor privind combaterea poluarii mediului, cheltuieli de capital; cheltuielile pentru agricultura, silvicultura, ape şi mediul înconjurător se completează, în condiţiile prezentei legi, cu sumele prevăzute la art. 33, privind fondul special pentru agricultura;
    e) 111,6 miliarde lei pentru extinderea şi întreţinerea drumurilor şi podurilor, navigaţia şi aviaţia civilă, cheltuieli de capital în transporturi şi comunicaţii;
    f) 6,2 miliarde lei pentru rezerva de stat.
    ART. 15
    În cadrul cheltuielilor bugetului de stat s-a prevăzut suma de 33,1 miliarde lei, reprezentând subvenţii din bugetele unor ministere pentru completarea veniturilor proprii ale instituţiilor publice la care finanţarea cheltuielilor de funcţionare şi investiţii se asigură, potrivit legii, din venituri extrabugetare şi subvenţii acordate de la buget.
    Veniturile proprii, subvenţiile din bugetele ministerelor şi cheltuielile acestor instituţii publice sunt prevăzute în anexa la bugetul fiecărui minister.
    ART. 16
    Cheltuielile pentru datoria publica se stabilesc în suma de 145,0 miliarde lei.
    ART. 17
    Pentru anul 1993, cheltuielile destinate stimulării activităţii de export se derulează, potrivit reglementărilor legale, prin Banca de Export-Import a României - S.A. şi se stabilesc în suma de 20,0 miliarde lei, din care:
    a) 15,0 miliarde lei destinate promovării şi sprijinirii exportului, prin efectuarea de cheltuieli pentru stabilizarea ratei dobînzii la creditele acordate de bănci pentru activitatea de export, pentru livrări de maşini, utilaje, instalaţii complexe şi executarea de obiective în străinătate, potrivit prevederilor legale, precum şi pentru alte exporturi creditate pe termen scurt;
    b) 5,0 miliarde lei cheltuieli pentru asigurarea, în numele şi în contul statului, a creditelor de export impotriva riscurilor politice.
    Eliberarea şi utilizarea fondurilor prevăzute în bugetul de stat se fac potrivit legii şi pe baza Programului privind competentele şi criteriile de desfăşurare a activităţii de creditare a comerţului exterior şi de asigurare a creditelor de export, aprobat de Guvern.
    ART. 18
    La partea de cheltuieli se prevede un fond de intervenţie în suma de 2,0 miliarde lei, care se utilizează, pe baza de hotărâri ale Guvernului, pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale.
    În bugetul de stat este prevăzut un fond de rezervă la dispoziţia Guvernului, în suma de 12,4 miliarde lei, care se foloseşte pentru finanţarea unor acţiuni şi sarcini noi intervenite în cursul anului, potrivit legii.
    ART. 19
    În vederea creşterii autonomiei financiare a colectivităţilor locale, începând cu anul 1993 categoriile de venituri prevăzute în anexa nr. 3 trec integral de la bugetul de stat la bugetele locale, iar din impozitul pe salarii se vor stabili şi încasa la bugetele locale sume defalcate din acest venit cuvenit bugetului de stat, repartizate pe judeţe, municipiul Bucureşti şi sectorul agricol Ilfov, potrivit anexei nr. 4.
    De asemenea, începând cu anul 1993, încasările din avansuri şi rate scadente pentru locuinţele construite din fondurile statului şi vândute persoanelor fizice, care la data vânzarii-cumpărării aveau calitatea de chiriaşi, se vărsa integral la bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale pe raza cărora se află locuinţele respective.
    În anul 1993 se acorda transferuri din bugetul de stat la bugetele locale în suma de 206,1 miliarde lei, potrivit anexei nr. 5.
    În cadrul acestor transferuri totale, pentru anul 1993 se stabilesc transferuri cu afectatie specială, după cum urmează:
    - pentru asigurarea protecţiei sociale a populaţiei pentru energia termica şi abonamentele pentru transportul urban de călători, în condiţiile de subventionare prevăzute la art. 1;
    - pentru cheltuieli de capital la obiective şi lucrări de investiţii de natura celor prevăzute în anexa nr. 5 a, integral sau în completarea surselor proprii, a altor fonduri legal constituite pentru finanţarea unor astfel de investiţii şi a alocaţiilor aprobate cu aceasta destinaţie prin bugetele locale.
    Categoriile de venituri şi cheltuieli aferente bugetelor locale avute în vedere la stabilirea sumelor defalcate din impozitul pe salarii şi a transferurilor din bugetul de stat, pe anul 1993, sunt cuprinse în anexa nr. 6.
    ART. 20
    În anul 1993, din bugetele locale se va asigura finanţarea cheltuielilor materiale şi a celor privind prestările de servicii, cu excepţia medicamentelor, materialelor sanitare şi de laborator, aferente unităţilor sanitare, precum şi a cheltuielilor aferente unităţilor de asistenţă socială din subordinea Secretariatului de Stat pentru Handicapaţi.
    Cheltuielile de natura celor prevăzute mai sus, ale căror limite minime pe acţiuni sunt redate în anexa nr. 6 a, se vor asigura, pentru instituţiile respective, din bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei raza se afla instituţia respectiva.
    Categoriile de instituţii publice ale căror cheltuieli materiale şi de natura prestărilor de servicii se vor asigura, începînd cu anul 1993, din bugetele locale sunt redate în anexa nr. 3.
    Veniturile realizate de instituţiile de sănătate prevăzute la alin. 1 şi care, pînă la 31 decembrie 1992, reprezentau venituri ale fondului special de sănătate, potrivit legii, rămân la dispoziţia instituţiilor publice respective ca mijloace extrabugetare, pentru acoperirea unor cheltuieli materiale şi prestări de servicii ale acestora, urmînd a fi încasate, administrate şi contabilizate de instituţiile în cauza, potrivit normelor pentru finanţele publice.
    ART. 21
    Repartizarea veniturilor, cheltuielilor şi transferurilor din bugetul de stat pe comune, oraşe, municipii, sectoare ale municipiului Bucureşti, judeţe, municipiul Bucureşti şi sectorul agricol Ilfov, pentru bugetele proprii ale acestora, se va realiza de către consiliul judeţean, al municipiului Bucureşti şi sectorului agricol Ilfov, după caz, cu asistenta de specialitate a direcţiilor generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat, pe baza bugetului fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, întocmit în condiţii de autonomie, în cadrul sumelor aprobate pe total judeţ, municipiul Bucureşti şi sectorul agricol Ilfov.
    ART. 22
    Ministerul Finanţelor este autorizat să emită obligaţiuni, titluri şi alte înscrisuri de stat pentru finanţarea datoriei publice interne consolidate, în vederea acoperirii deficitului bugetului de stat pe anul 1993, rambursării ratelor scadente aferente împrumuturilor de stat şi răscumpărării obligaţiunilor de stat contractate şi, respectiv, lansate, pentru acoperirea deficitului bugetului de stat din anii precedenţi.
    Tranşele pentru emisiunea de obligaţiuni, titluri şi alte înscrisuri de stat vor fi stabilite de Ministerul Finanţelor în funcţie de necesităţile de finanţare a datoriei publice interne consolidate.
    Obligaţiunile, titlurile şi alte înscrisuri de stat se vor vinde prin subscripţie publică, licitaţie sau alte modalităţi specifice agreate de către Ministerul Finanţelor şi pot fi cumpărate de populaţie, agenţi economici, instituţii financiare şi de credit, în vederea mobilizării resurselor interne şi externe neangajate, pentru finanţarea datoriei publice interne consolidate. Operaţiunile se vor derula direct de Ministerul Finanţelor sau prin intermediari autorizaţi de acesta.
    Ministerul Finanţelor va stabili elementele fiecărei emisiuni privind valorile nominale, dobânda, semnele caracteristice ale obligaţiunilor, titlurilor şi altor înscrisuri de stat, scadenţele, precum şi modalităţile de răscumpărare a acestora.
    Deficitul bugetar se va acoperi, până la emiterea şi lansarea obligaţiunilor de stat, în condiţiile legii, prim împrumuturi fără dobînda, acordate de Banca Naţionala a României, pe seama resurselor de creditare normală ale acesteia, fără a depăşi 10% din totalul cheltuielilor bugetului de stat şi, respectiv, dublul capitalului Băncii Naţionale a României şi fondul de rezerva al acesteia constituit potrivit legii. Acest împrumut urmează sa fie rambursat în maximum 6 luni.
    ART. 23
    La propunerea justificată a ordonatorilor principali de credite, în funcţie de derularea procesului investiţional şi de evoluţia preţurilor, se autorizează Guvernul, prin Ministerul Finanţelor, să aprobe modificări valorice între obiectivele de investiţii înscrise în listele de investiţii aprobate ca anexe la bugetele ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, cu excepţia majorării poziţiei de "dotări independente", cu încadrarea în volumul cheltuielilor de capital aprobate la capitolul respectiv.
    ART. 24
    Veniturile şi cheltuielile bugetului fondului special pentru cercetare-dezvoltare se stabileşte potrivit anexei nr. 7.
    Veniturile fondului special pentru cercetare-dezvoltare se constituie din contribuţia agenţilor economici, indiferent de forma de organizare şi tipul de proprietate, cu excepţia agenţilor economici scutiţi prin lege de plata impozitului pe profit, în cota de 1% aplicat asupra încasărilor realizate din activitatea industriala de construcţii-montaj, agricolă, silvică, transporturi, telecomunicaţii, comerţ, turism şi prestări de servicii, după deducerea impozitului pe circulaţia mărfurilor şi a accizelor.
    Pentru produsele şi serviciile subvenţionate de la bugetul de stat potrivit legii, pe calea diferenţelor de preţ şi tarif sau a subvenţiilor pentru activitatea desfăşurată, agenţii economici nu datorează taxa menţionată la alineatul precedent.
    Din fondul special pentru cercetare-dezvoltare se asigură finanţarea programelor naţionale de cercetare-dezvoltare, inclusiv cercetarea fundamentală din domeniul tehnic, a altor teme de interes major pentru economie, de prospecţiuni şi lucrări geologice de cercetare pentru descoperiri de zăcăminte noi, subvenţionarea literaturii tehnice, ştiinţifice, activităţii de informare-documentare şi acţiuni de promovare a rezultatelor cercetării româneşti, precum şi cheltuieli de capital. Cu excepţia instituţiilor de învăţămînt superior, nu se vor finanţa din fondul special pentru cercetare-dezvoltare cercetările efectuate în instituţiile susţinute de bugetul de stat.
    Gestionarea fondului special pentru cercetare-dezvoltare se face, în condiţiile prevederilor Legii privind finanţele publice, de către Ministerul Cercetării şi Tehnologiei, care, împreună cu Ministerul Finanţelor, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, va emite instrucţiuni cu privire la modul de încasare a veniturilor şi de alocare a fondurilor pentru finanţarea cheltuielilor aprobate, de evidenţiere şi raportare a acestui fond.
    Prevederile alin. 2, 3, 4 şi 5 se vor aplica până la data de 31 decembrie 1993.
    ART. 25
    Până la aprobarea Legii învăţământului, o parte din cheltuielile necesare funcţionarii unităţilor de învăţămînt superior se finanţează din veniturile proprii realizate, în condiţiile prevederilor legale, de către aceste instituţii, constituindu-se fondul special pentru învăţămînt, care, în anul 1993, se stabileşte la venituri şi cheltuieli potrivit anexei nr. 8.
    ART. 26
    Veniturile şi cheltuielile bugetului fondului special pentru sănătate pe anul 1993 sunt stabilite potrivit anexei nr. 9.
    Din veniturile fondului special pentru sănătate se vor efectua cheltuieli pentru compensarea preţurilor la medicamente, compensarea preţurilor pentru proteze medicale interne, precum şi cheltuieli cu medicamentele, materialele sanitare şi de laborator pentru unităţile sanitare.
    ART. 27
    Veniturile şi cheltuielile bugetului fondului de risc şi accident pentru protecţia specială a handicapaţilor, pe anul 1993, sunt stabilite potrivit anexei nr. 10.
    ART. 28
    Veniturile şi cheltuielile bugetului fondului special pentru asigurările sociale ale agricultorilor sunt prezentate în anexa nr. 11.
    In anul 1993, pentru echilibrarea bugetului fondului special pentru asigurările sociale ale agricultorilor se acorda transferuri din bugetul de stat în suma de 124,7 milioane lei.
    ART. 29
    Veniturile şi cheltuielile bugetului fondului special pentru dezvoltarea şi modernizarea punctelor de control pentru trecerea frontierei, precum şi a celorlalte unităţi vamale se stabilesc potrivit anexei nr. 12.
    Veniturile acestui fond se constituie din perceperea unui comision de 0,5% pentru prestarea serviciilor vamale, aplicat asupra valorii în vama a mărfurilor importate sau exportate.
    Plătitorii comisionului pentru servicii vamale sunt agenţii economici şi celelalte persoane juridice care efectuează operaţiuni de import-export.
    Din resursele fondului special pentru dezvoltarea şi modernizarea punctelor de control pentru trecerea frontierei, precum şi a celorlalte unităţi vamale se pot efectua cheltuieli de capital privind deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei şi unităţi vamale, extinderea şi modernizarea celor existente.
    Administrarea acestui fond se face de către Ministerul Finanţelor, prin Direcţia Generală a Vamilor, iar eventualele disponibilităţi rămase nefolosite la finele anului se reportează în anul următor, cu aceeaşi destinaţie.
    ART. 30
    Veniturile şi cheltuielile bugetului fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic pe anul 1993 se stabilesc în suma de 67,3 miliarde lei, potrivit anexei nr. 13.
    Veniturile fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic se constituie din taxele de dezvoltare cuprinse, potrivit dispoziţiilor legale, în tarifele stabilite pentru energia electrica şi energia termica livrata de Regia Autonomă de Electricitate "Renel" consumatorilor din economie.
    Din fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic se asigura finanţarea investiţiilor din acest sistem.
    Gestionarea fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic se face, în condiţiile Legii privind finanţele publice, de către Ministerul Industriilor, prin Regia Autonomă de Electricitate "Renel", care, împreună cu Ministerul Finanţelor, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, va emite instrucţiuni cu privire la modul de încasare a veniturilor şi de alocare a fondurilor pentru finanţarea cheltuielilor aprobate, de evidenţiere şi raportare a acestui fond.
    Prevederile alin. 2, 3 şi 4 se vor aplica pînă la data de 31 decembrie 1993.
    ART. 31
    Veniturile şi cheltuielile bugetului fondului special pentru modernizarea drumurilor publice pe anul 1993 se stabilesc în suma de 7,5 miliarde lei, potrivit anexei nr. 14.
    Veniturile fondului special pentru modernizarea drumurilor publice se constituie prin aplicarea cotei de 5% asupra încasărilor realizate din vinzarile în numerar prin staţiile de distribuţie a benzinei şi motorinei.
    Din fondul special pentru modernizarea drumurilor publice se asigură finanţarea lucrărilor vizând dezvoltarea şi modernizarea drumurilor naţionale şi locale.
    Gestionarea fondului special pentru modernizarea drumurilor publice se face, în condiţiile prevederilor legii privind finanţele publice, de către Ministerul Transporturilor, prin Administraţia Naţionala a Drumurilor, care, împreună cu Ministerul Finanţelor, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, va emite instrucţiuni cu privire la modul de încasare a veniturilor şi de alocare a fondurilor pentru finanţarea cheltuielilor aprobate, de evidenţiere şi raportare a acestui fond.
    Prevederile alin. 2, 3 şi 4 se vor aplica până la data de 31 decembrie 1993.
    ART. 32
    Veniturile şi cheltuielile bugetului fondului special pentru protejarea asiguraţilor se stabilesc în suma de 0,2 miliarde lei, potrivit anexei nr. 15.
    Veniturile fondului special pentru protejarea asiguraţilor se constituie prin aplicarea unei cote de 1% asupra volumului de prime brute încasate de societăţile de asigurare.
    Din fondul special pentru protejarea asiguraţilor se asigura finanţarea, în proporţie de 100%, a sumelor asigurate datorate pentru asigurările de viaţa şi 70% din volumul despăgubirilor datorate la celelalte categorii de asigurări, în caz de faliment al societăţilor asigurate.
    Gestionarea fondului special pentru protejarea asiguraţilor se face de către Ministerul Finanţelor, prin Oficiul de Supraveghere a Activităţii de Asigurare şi Reasigurare, iar eventualele disponibilităţi rămase nefolosite la finele anului se reportează în anul următor, cu aceeaşi destinaţie.
    ART. 33
    Se aprobă, pentru anul 1993, fondul special pentru agricultură, în suma de 35,3 miliarde lei, potrivit anexei nr. 16.
    Veniturile fondului special pentru agricultură se constituie din contribuţia agenţilor economici, indiferent de forma de organizare şi tipul de proprietate, cu excepţia agenţilor economici scutiţi prin lege de plata impozitului pe profit, în cota de 0,5% aplicată asupra încasărilor realizate din activitatea industrială, de construcţii-montaj, transporturi, telecomunicaţii, comerţ, turism şi prestări de servicii, după deducerea impozitului pe circulaţia mărfurilor şi a accizelor.
    Pentru produsele şi serviciile subvenţionate de la buget potrivit legii, pe calea diferenţelor de preţ şi tarif sau subvenţiilor pentru activitatea desfăşurată, agenţii economici nu datorează taxa menţionată la alineatul precedent.
    Din fondul special pentru agricultură se asigură finanţarea programelor naţionale de prevenire şi combatere a epizootiilor, de asanare a efectivelor de animale purtătoare de boli transmisibile la om şi refacerea septelului, combaterea bolilor şi dăunătorilor din sectorul vegetal, reproductia şi selecţia animalelor, prevenirea şi combaterea inundatiilor şi gheturilor, creşterea şi ameliorarea căilor de rasa.
    Gestionarea fondului special pentru agricultura se face, în condiţiile prevederilor Legii privind finanţele publice, de către Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, care, împreună cu Ministerul Finanţelor, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, va emite instrucţiuni cu privire la modul de încasare şi de alocare a fondurilor pentru finanţarea cheltuielilor aprobate conform anexei nr. 16, de evidenţiere şi raportare a acestui fond.
    ART. 34
    Regiile autonome şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat pot efectua din profitul realizat, în limita unei cote de pînă la 1,5% aplicată asupra fondului de salarii realizat, în limita unei cote de pînă la 1,5% aplicată asupra fondului de salarii realizat anual, cheltuieli privind funcţionarea corespunzătoare a gradinitelor, creşelor, cabinetelor medicale, cantinelor, bazelor sportive, cluburilor, căminelor de nefamilisti; acoperirea unei părţi din cheltuielile ocazionate de procurarea unor daruri pentru copiii salariaţilor; acoperirea parţială a costului transportului la şi de la locul de munca al salariaţilor, suportarea costului parţial sau integral al biletelor de tratament sau odihna pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, inclusiv transportul dus şi întors, acordarea de ajutoare unor salariaţi care au suferit pierderi însemnate în gospodăriile proprii, datorate calamităţilor naturale, precum şi pentru acoperirea unei părţi din cheltuieli în cazul unor boli grave sau incurabile.
    În limita cotei prevăzute la alin. 1 se pot efectua şi cheltuieli pentru sprijinirea activităţilor cu caracter direct umanitar, filantropic, cultural, artistic, educativ, ştiinţific, religios, sportiv sau care sunt destinate protecţiei calităţii mediului înconjurător şi pentru persoane juridice din afară unităţii, care sunt autorizate sa desfăşoare asemenea activităţi.
    ART. 35
    Plătitorii de impozit pe profit, alţii decît cei prevăzuţi la articolul precedent, pot efectua anual prelevări şi donaţii în scopuri umanitare, precum şi cheltuieli pentru sprijinirea activităţilor sociale, culturale şi sportive, cheltuieli cu caracter filantropic, educativ, ştiinţific, religios sau destinate protecţiei mediului înconjurător, care se scad din veniturile realizate în vederea determinării profitului impozabil, în limita unei cote de 2% aplicate asupra diferenţei rezultate între totalul veniturilor încasate într-un an şi cheltuielile aferente activităţii desfăşurate corespunzătoare veniturilor încasate, evidenţiate în costuri.
    ART. 36
    Agenţii economici plătitori de impozit pe profit pot efectua cheltuieli de protocol, reclama şi publicitate, deductibile din profitul impozabil, în limita unei cote de 3% aplicate asupra diferenţei rezultate între totalul veniturilor încasate într-un an şi cheltuielile aferente activităţii desfăşurate corespunzătoare veniturilor încasate, evidenţiate în costuri, impozitul pe circulaţia mărfurilor, accizele, contribuţia la fondul special pentru cercetare-dezvoltare şi alte contribuţii prevăzute de lege.
    ART. 37
    În anul 1993, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci va putea utiliza o cota de 27% din veniturile în lei şi în valută, obţinute din înregistrarea naţională de mărci şi denumiri de origine, examinarea de mărci internaţionale, precum şi din taxele pentru cererile de brevet de invenţie şi pentru brevetele de invenţie, pentru realizarea activităţilor legate de dotarea tehnică a bazei de date informatizate, pentru organizarea de saloane sau expoziţii de invenţii în ţară, participarea la acţiuni similare din afara ţării, precum şi pentru premierea celor mai valoroase soluţii tehnice prezentate.
    Modul de constituire şi utilizare a acestui fond se va stabili prin instrucţiuni elaborate de Ministerul Finanţelor, în conformitate cu prevederile art. 6 din Legea nr. 120/1992.
    ART. 38
    Pentru încasarea unor amenzi, despăgubiri, contribuţii, taxe, cheltuieli de judecata, transmise spre urmărire şi încasare aparatului fiscal de către organele competente care le-au stabilit, organele din subordinea direcţiilor generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat pot folosi, pentru localităţile unde volumul debitelor o justifica, personal angajat prin convenţii civile, plătit pe baza de tarife din încasări.
    Tarifele pentru plata personalului care efectuează operaţiuni de încasare a veniturilor bugetare, pentru care nu se justifica încadrarea de salariaţi cu contract de munca, se stabilesc de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
    Din încasările realizate din comisioanele percepute pentru prestarea de servicii şi încasarea, potrivit legii, de către organele din subordinea Ministerului Finanţelor a unor venituri cuvenite altor beneficiari decît bugetul de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale, se pot acorda stimulente personalului care contribuie la realizarea acestor operaţiuni.
    Metodologia de acordare, din comisionul perceput a stimulentelor pentru personalul care contribuie la prestarea serviciului şi la încasarea unor venituri pentru alte unităţi se stabileşte de către Ministerul Finanţelor.
    ART. 39
    În cazul neachitării la termen a impozitelor, taxelor şi a altor vărsăminte obligatorii datorate, potrivit legii, bugetului de stat şi bugetelor locale, organele fiscale ale Ministerului Finanţelor pot dispune retragerea sumelor respective din conturile agenţilor economici, prin introducerea de dispoziţii de încasare care constituie titluri executorii, pe care organele bancare sunt obligate a le onora fără acceptul debitorilor, în condiţiile legii.
    În cazul lipsei disponibilităţilor băneşti în conturile bancare, lichidarea creanţelor statului se face prin aplicarea gradelor de urmărire silită prevăzute de lege asupra elementelor patrimoniale ale debitorilor.
    ART. 40
    Sumele reprezentând, potrivit prevederilor legale, 2% din fondul de salarii pentru premierea în cursul anului, pentru acordarea celui de-al 13-lea salariu, precum şi cele aferente unor posturi neocupate la instituţiile publice, pentru anul 1993, sunt prevăzute în bugetul de stat într-o poziţie distinctă.
    Guvernul, prin Ministerul Finanţelor, va asigura acoperirea financiară corespunzătoare a numărului suplimentar de personal peste cel avut în vedere la stabilirea limitelor de cheltuieli prin prezenta lege fiecărui ordonator principal de credite, fără a depăşi numărul de posturi legal aprobat, din sumele prevăzute la alineatul precedent, iar diferenţa urmează a fi repartizata în funcţie de prevederile legale privind salarizarea personalului din instituţiile publice.
    ART. 41
    În anul 1993 se interzic contractarea, achiziţionarea şi plata de obiecte de inventar şi mobilier, aparatura audio-video în scop administrativ de către instituţiile publice, asigurarea acestora urmînd a se face prin redistribuire din sectorul public, în condiţiile legii.
    Instituţiile publice nou-înfiinţate şi cele a căror activitate se extinde potrivit legii pot efectua cheltuieli de natura celor de la alineatul precedent, pe baza aprobării Guvernului, la propunerea ordonatorului principal de credite, cu avizul Ministerului Finanţelor, în cadrul limitelor de cheltuieli aprobate.
    ART. 42
    Guvernul poate prezenta Parlamentului propuneri de rectificare a bugetului de stat pe anul 1993 ca urmare a unor măsuri fiscale, a schimbărilor intervenite în evoluţia preţurilor, din adaptarea legislaţiei la condiţiile economiei de piaţa sau a altor cauze justificative.
    Guvernul este autorizat să introducă în veniturile şi cheltuielile bugetului de stat pe anul 1993 modificările care decurg din aplicarea legilor adoptate, fără a depăşi deficitul bugetar aprobat prin prezenta lege.
    ART. 43
    Guvernul va prezenta Parlamentului, pînă la 31 mai 1993, spre adoptare, proiecte de legi privind constituirea şi utilizarea fondurilor speciale pentru: cercetare-dezvoltare, dezvoltarea şi modernizarea punctelor de control pentru trecerea frontierei şi a celorlalte unităţi vamale, dezvoltarea sistemului energetic, modernizarea drumurilor publice, protejarea asiguraţilor, precum şi pentru agricultura.
    ART. 44
    Se autorizează Guvernul ca din resursele financiare, peste cele prevăzute în bugetul de stat sau altele identificate în procesul execuţiei bugetare, sa efectueze repartizari pentru finanţarea următoarelor domenii: apărare, ordine publica, cultura şi arta, învăţămînt, sănătate.
    ART. 45
    Anexele nr. 1-16 fac parte integrantă din prezenta lege.

    Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţa comună din 21 aprilie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

             PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                    ADRIAN NĂSTASE

                PREŞEDINTELE SENATULUI
              prof. univ. OLIVIU GHERMAN

    ANEXA 1a

                         LISTA
    produselor şi serviciilor subvenţionate de la buget în anul 1993

    A. Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la produsele şi serviciile cuprinse în programul guvernamental de protecţie socială pentru primele 4 luni din anul 1993

    A1. De la bugetul de stat
    1. Combustibili - lignit sortat şi nesortat, brichete din cărbuni, huila energetică spălată, lemne de foc, combustibil tip M şi tip P, combustibil lichid de calorifer, gaze lichefiate (butelii aragaz) şi gaze naturale livrate populaţiei pentru încălzit şi prepararea hranei, precum şi diferenţe de tarif şi de adaos comercial la transportul combustibililor solizi către populaţie.
    2. Energie electrica livrata populaţiei
    3. Pâne
    4. Lapte de consum, inclusiv lapte praf
    5. Unt
    6. Grâu din import pentru panificatie
    7. Zahăr şi ulei comestibil din producţia internă, aferente cotelor nevândute populaţiei în perioada de până la 31 august 1992, inclusiv diferenţa de adaos comercial la zahăr.
    8. Diferenţe de tarif la transportul cu metroul*)
    9. Diferenţe de tarif la transportul fluvial în Delta Dunării şi pe relaţiile Orşova - Moldova Noua şi Brăila - Hîrşova, pentru localnici
    10. Diferenţe de preţ la produse ortopedice

    A2. De le bugetele locale
    1. Energia termica livrata populaţiei*)
    2. Abonamente pentru transportul urban de călători*)

---------------
    *) Guvernul va stabili condiţiile şi criteriile de subventionare a transportului urban de călători şi a energiei termice produse şi livrate populaţiei de către alţi agenţi economici decît Regia Autonomă de Electricitate "Renel", care se vor aplica după data de 1 mai 1993.

    B. Alte diferenţe de preţ care se suportă de la bugetul de stat în anul 1993

    B1. Pe primele 4 luni ale anului 1993
    1. Primele cuprinse în preţurile de contractare şi achiziţie la lapte de vacă, animale şi păsări vii pentru tăiere ce se preiau la fondul de consum
    2. Furajele dim import (cereale furajere, fainuri proteice, inclusiv lapte praf furajer şi drojdie furajeră, aditivi furajeri)

    B2. Pe întregul an 1993
    1. Îngrăşăminte chimice (cu azot, fosfor, potasiu, azotat de amoniu), substanţe de combatere a dăunătorilor şi medicamente de uz veterinar, din producţia internă
    2. Diferenţe de tarif la lucrările de întreţinere şi reparare a sistemelor de îmbunătăţiri funciare şi pentru aductiunea apei în sistemele de irigaţii

    NOTA:
    Diferenţele de preţ şi de tarif pentru produsele şi serviciile cuprinse în aceasta anexa sunt cele în vigoare la 1 ianuarie 1993.

    ANEXA 1b

                  BUGETUL DE STAT PE ANUL 1993
                         - Sinteza -

                                                              - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                                    1993
                                                                   Program
-------------------------------------------------------------------------------

                   I. VENITURI - TOTAL 2.185.016.600
A. Venituri curente 2.166.416.600
   1. Venituri fiscale 2.135.704.600
      1.1. Impozite directe 1.081.644.600
   Impozitul pe profit 451.000.000
   Impozitul pe salarii 600.624.600
  Impozitul pe salarii - Total - 673.679.000
  Sume defalcate din impozitul pe salarii pentru bugetele locale -73.054.400
   Alte impozite directe 30.020.000
  Impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice şi
  juridice nerezidente 450.000
  Impozitul pe sumele din vânzarea activelor societăţilor
  comerciale cu capital de stat 6.000.000
  Impozitul pe dividende la societăţile comerciale 23.000.000
  Impozitul pe profit obţinut din activităţi comerciale ilicite
  sau din nerespectarea Legii privind protecţia consumatorilor 500.000
  Alte încasări din impozite directe 70.000

      1.2. Impozite indirecte 1.054.060.000
   Impozitul pe circulaţia mărfurilor şi accize 897.100.000
   Taxe vamale 154.000.000
  Taxe vamale de la persoane juridice 146.000.000
  Taxe vamale şi alte venituri încasate de la persoane fizice
  prin unităţile vamale 8.000.000
   Alte impozite indirecte 2.960.000
  Penalităţi şi majorări pentru venituri nevarsate la termen 2.700.000
  Alte încasări din impozite indirecte 260.000

   2. Venituri nefiscale 30.712.000
   Vărsăminte din profitul net al regiilor autonome 3.500.000
   Vărsăminte de la instituţiile publice 12.630.000
  Taxe de metrologie 50.000
  Taxe pentru brevete de invenţii şi înregistrarea marcilor de
  fabrica 180.000
  Venituri din activitatea de navigaţie şi alte prestări de servicii
  în porturi şi taxe pentru folosirea drumurilor şi aeroporturilor
  civile 1.800.000
  Taxe consulare 7.000.000
  Taxe pentru analize efectuate de laboratoare, altele decît cele
  sanitare, de pe lîngă instituţii 150.000
  Venituri din încasarea contravalorii lucrărilor de combatere a
  dăunătorilor şi bolilor în sectorul vegetal 700.000
  Veniturile unităţilor de reproducţie şi selecţie a animalelor 35.000
  Veniturile circumscripţiilor, laboratoarelor şi dispensarelor
  veterinare 720.000
  Vărsăminte din veniturile instituţiilor publice şi activităţilor
  autofinantate 45.000
  Taxe şi alte venituri din protecţia mediului 550.000
  Alte venituri de la instituţiile publice 1.400.000
   Diverse venituri 14.582.000
  Venituri din aplicarea prescripţiei extinctive 550.000
  Venituri din amenzile aplicate, potrivit dispoziţiilor legale 3.600.000
  Încasări din cota reţinută, conform Legii nr. 6/1973 550.000
  Restituiri de fonduri din finanţarea bugetară a anilor precedenţi 1.010.000
  Încasarea ratelor scadente la creditele externe acordate de
  la buget 551.000
  Încasarea dobînzilor aferente creditelor externe acordate de
  la buget 258.000
  Vărsăminte de la unităţile economice comerciale din sectorul public,
  reprezentând plusuri de mărfuri şi produse, constatate cu
  ocazia inventarierilor rămase definitive 600.000
  Venituri din concesiuni 3.000
  Venituri din penalizări încasate conform Hotărârii Guvernului nr.
  90/1991 650.000
  Încasarea dobînzilor aferente ratelor lunare din vânzarea
  locuinţelor construite din fondurile statului 810.000
  Încasări din alte surse 6.000.000

B. Venituri din capital 18.600.000
   Venituri din valorificarea unor bunuri ale statului 18.600.000
  Venituri din valorificarea unor bunuri ale instituţiilor publice 17.500.000
  Venituri din valorificarea stocurilor de la rezerva de stat 1.100.000

                  II. CHELTUIELI - TOTAL 2.611.216.600
Cheltuieli curente 2.330.526.822
  Cheltuieli de personal 735.730.402
  Cheltuieli materiale şi servicii 346.495.096
  Subvenţii şi transferuri 995.860.575
    Subvenţii pentru instituţiile publice 33.059.955
    Subvenţii pe produse şi activităţi 192.775.200
    Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif 341.698.667
    Transferuri 428.326.753
  Dobânzi aferente datoriei publice 145.022.000
Cheltuieli de capital 280.689.778

         Partea I - Cheltuieli social-culturale 731.358.345
Cheltuieli curente 699.994.518
  Cheltuieli de personal 453.001.193
  Cheltuieli materiale şi servicii 77.613.085
  Subvenţii şi transferuri 169.380.240
    Subvenţii pentru instituţiile publice 14.559.955
    Subvenţii pe produse şi activităţi 400.000
    Transferuri 154.420.285
  Cheltuieli de capital 31.363.827
Învăţămînt 357.218.200
  Cheltuieli curente 343.554.900
    Cheltuieli de personal 265.792.400
    Cheltuieli materiale şi servicii 57.262.300
    Subvenţii şi transferuri 20.500.200
      Subvenţii pentru instituţiile publice 1.350.000
      Transferuri 19.150.200
  Cheltuieli de capital 13.663.300
Sănătate 213.018.000
  Cheltuieli curente 198.552.273
    Cheltuieli de personal 185.718.282
    Cheltuieli materiale şi servicii 12.833.991
  Cheltuieli de capital 14.465.727
Cultura şi arta 14.577.000
  Cheltuieli curente 11.421.000
    Cheltuieli de personal 1.472.700
    Cheltuieli materiale şi servicii 2.210.000
    Subvenţii şi transferuri 7.738.300
      Subvenţii pentru instituţiile publice 6.233.300
      Subvenţii pe produse şi activităţi 400.000
      Transferuri 1.105.000
  Cheltuieli de capital 3.156.000
Asistenţă socială 5.669.200
  Cheltuieli curente 5.590.400
    Cheltuieli de personal 17.811
      Cheltuieli materiale şi servicii 5.306.794
    Subvenţii şi transferuri 265.795
      Subvenţii pentru instituţiile publice 265.795
  Cheltuieli de capital 78.800
Alocaţii şi alte ajutoare pentru copii 77.479.280
  Cheltuieli curente 77.479.280
    Subvenţii şi transferuri 77.479.280
      Transferuri 77.479.280
Pensii şi ajutoare I.O.V.R., militari şi alte persoane 55.485.805
  Cheltuieli curente 55.485.805
    Subvenţii şi transferuri 55.485.805
      Transferuri 55.485.805
Activitatea sportivă şi de tineret 7.910.860
  Cheltuieli curente 7.910.860
    Subvenţii şi transferuri 7.910.860
      Subvenţii pentru instituţiile publice 6.710.860
      Transferuri 1.200.000

         Partea a III-a - Gospodărie comunală şi locuinţe 23.210.400
Cheltuieli pentru gospodărie comunală şi locuinţe 23.210.400
  Cheltuieli curente 15.365.400
    Subvenţii şi transferuri 15.365.400
      Transferuri 15.365.400
  Cheltuieli de capital 7.845.000

         Partea a IV-a - Apărarea naţională 260.217.400
Apărare 260.217.400
  Cheltuieli curente 199.800.100
    Cheltuieli de personal 98.150.000
    Cheltuieli materiale şi servicii 101.650.100
  Cheltuieli de capital 60.417.300

         Partea a V-a - Ordinea publică 126.929.200
Ordinea publică 126.929.200
  Cheltuieli curente 118.929.200
    Cheltuieli de personal 60.000.000
    Cheltuieli materiale şi servicii 40.429.200
    Subvenţii şi transferuri 18.500.000
      Subvenţii pentru instituţiile publice 18.500.000
  Cheltuieli de capital 8.000.000

         Partea a VI-a - Autorităţile publice 137.399.330
  Cheltuieli curente 124.379.490
    Cheltuieli de personal 62.928.780
    Cheltuieli materiale şi servicii 54.611.510
    Subvenţii şi transferuri 6.839.200
      Transferuri 6.839.200
  Cheltuieli de capital 13.019.840
Cheltuieli pentru Preşedinţia României 1.441.500
  Cheltuieli curente 1.178.800
    Cheltuieli de personal 278.800
    Cheltuieli materiale şi servicii 900.000
  Cheltuieli de capital 262.700
Cheltuieli pentru organele autorităţii legislative 7.770.100
  Cheltuieli curente 5.535.200
    Cheltuieli de personal 4.235.000
    Cheltuieli materiale şi servicii 1.300.200
  Cheltuieli de capital 2.234.900
Cheltuieli pentru organele autorităţii judecătoreşti 46.314.700
  Cheltuieli curente 43.557.600
    Cheltuieli de personal 11.804.100
    Cheltuieli materiale şi servicii 31.763.500
  Cheltuieli de capital 2.757.100
Cheltuieli pentru organele autorităţii executive 78.274.930
  Cheltuieli curente 71.032.990
    Cheltuieli de personal 44.028.780
    Cheltuieli materiale şi servicii 20.165.010
    Subvenţii şi transferuri 6.839.200
      Transferuri 6.839.200
        Contribuţii şi cotizaţii la organisme internaţionale 6.839.200
  Cheltuieli de capital 7.241.940
Cheltuieli pentru alte organe ale autorităţii publice 3.598.100
  Cheltuieli curente 3.074.900
    Cheltuieli de personal 2.582.100
    Cheltuieli materiale şi servicii 492.800
  Cheltuieli de capital 523.200

         Partea a VII-a - Acţiuni economice 845.799.444
  Cheltuieli curente 688.257.133
    Cheltuieli de personal 46.451.529
    Cheltuieli materiale şi servicii 62.851.737
    Subvenţii şi transferuri 578.953.867
      Subvenţii pe produse şi activităţi 192.375.200
      Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif 341.528.667
      Transferuri 45.050.000
  Cheltuieli de capital 157.542.311
Cercetare ştiinţifică 14.201.377
  Cheltuieli curente 13.432.337
    Cheltuieli de personal 3.987.200
    Cheltuieli materiale şi servicii 9.445.137
  Cheltuieli de capital 769.040
Prospecţiuni şi lucrări geologice de cercetare pentru descoperiri
de zăcăminte noi 5.870.000
  Cheltuieli curente 5.870.000
    Cheltuieli materiale şi servicii 5.870.000
Industria extractivă, energetică, metalurgică, chimică şi alte
subramuri ale industriei 373.131.100
  Cheltuieli curente 298.600.200
    Subvenţii şi transferuri 298.600.200
      Subvenţii pe produse şi activităţi 178.600.200
      Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif 95.000.000
      Transferuri 25.000.000
  Cheltuieli de capital 74.530.900
Agricultura, silvicultura, ape, mediu înconjurător 277.395.667
  Cheltuieli curente 238.793.667
    Cheltuieli de personal 24.245.000
    Cheltuieli materiale şi servicii 15.500.000
    Subvenţii şi transferuri 199.048.667
      Subvenţii pe produse şi activităţi 775.000
      Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif 198.273.667
  Cheltuieli de capital 38.602.000
Transporturi şi comunicaţii 111.605.000
  Cheltuieli curente 70.605.000
    Cheltuieli de personal 14.000.000
    Cheltuieli materiale şi servicii 29.300.000
    Subvenţii şi transferuri 27.305.000
      Subvenţii pe produse şi activităţi 13.000.000
      Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif 14.255.000
      Transferuri 50.000
  Cheltuieli de capital 41.000.000
Alte acţiuni economice 63.596.300
  Cheltuieli curente 60.955.929
    Cheltuieli de personal 4.219.329
    Cheltuieli materiale şi servicii 2.736.600
    Subvenţii şi transferuri 54.000.000
      Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif 34.000.000
      Transferuri 20.000.000
  Cheltuieli de capital 2.640.371

         Partea a VIII-a - Alte acţiuni 27.674.864
  Cheltuieli curente 25.173.364
    Cheltuieli de personal 15.198.900
    Cheltuieli materiale şi servicii 9.339.464
    Subvenţii şi transferuri 635.000
      Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif 170.000
      Transferuri 465.000
  Cheltuieli de capital 2.501.500
Alte acţiuni 27.674.864
  Cheltuieli curente 25.173.364
    Cheltuieli de personal 15.198.900
    Cheltuieli materiale şi servicii 9.339.464
    Subvenţii şi transferuri 635.000
      Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif 170.000
      Transferuri 465.000
  Cheltuieli de capital 2.501.500

         Partea a IX-a - Transferuri 206.186.868
Transferuri din bugetul de stat 206.186.868
  Transferuri din bugetul de stat către bugetele locale 206.062.200
  Transferuri din bugetul de stat către fondul special privind
  asigurările sociale ale agricultorilor 124.668

         Partea a X-a - Datoria publică 145.022.000
Dobânzi aferente datoriei publice 145.022.000

         Partea a XI-a - Rezerve 107.418.749
Fond de intervenţie la dispoziţia Guvernului 2.000.000
Fondul de rezerva bugetară la dispoziţia Guvernului 12.354.023
Sume rezervate pentru asigurarea fondurilor necesare posturilor
vacante, premiilor de 2% şi celui de-al 13-lea salariu 93.064.726
Deficit -426.200.000
-------------------------------------------------------------------------------


    ANEXA 1c

                         SINTEZA
        CHELTUIELILOR BUGETULUI DE STAT PE ANUL 1993
          - detalierea pe articole de cheltuieli -

                                                              - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                                    1993
                                                                   Program
-------------------------------------------------------------------------------

         II. CHELTUIELI - TOTAL - 2.611.216.600
Cheltuieli curente 2.330.526.822
  Cheltuieli de personal 735.730.402
  Cheltuieli materiale şi servicii 346.495.096
  Subvenţii şi transferuri 995.860.575
    Subvenţii pentru instituţiile publice 33.059.955
    Subvenţii pe produse şi activităţi 192.775.200
    Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif 341.698.667
    Transferuri 428.326.753
  Dobânzi aferente datoriei publice 145.022.000
Cheltuieli de capital 280.689.778
Învăţământ 357.218.200
  Cheltuieli curente 343.554.900
    Cheltuieli de personal 265.792.400
      Cheltuieli cu salariile 203.227.100
      Contribuţii pentru asigurări sociale de stat 50.703.600
      Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
      ajutorului de şomaj 10.060.800
      Deplasări, detaşări, transferări 1.800.900
    Cheltuieli materiale şi servicii 57.262.300
      Drepturi cu caracter social 4.431.200
      Hrana 14.688.500
      Medicamente şi materiale sanitare 51.000
      Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodărie 22.830.360
      Materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional 1.092.000
      Obiecte de inventar de mica valoare sau scurtă durată şi
      echipament 4.173.200
      Reparaţii curente 5.019.000
      Reparaţii capitale 2.953.400
      Cărţi şi publicaţii 211.400
      Alte cheltuieli 1.812.240
    Subvenţii şi transferuri 20.500.200
      Subvenţii pentru instituţiile publice 1.350.000
      Transferuri 19.150.200
  Cheltuieli de capital 13.663.300
    Investiţii ale instituţiilor publice 13.663.300
Sănătate 213.018.000
  Cheltuieli curente 198.552.273
    Cheltuieli de personal 185.718.282
      Cheltuieli cu salariile 141.428.748
      Contribuţii pentru asigurări sociale de stat 36.427.700
      Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
      ajutorului de şomaj 7.016.300
      Deplasări, detaşări, transferări 845.534
    Cheltuieli materiale şi servicii 12.833.991
      Drepturi cu caracter social 2.840
      Hrana 2.528.100
      Medicamente şi materiale sanitare 4.138.931
      Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodărie 933.020
      Materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional 209.720
      Obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata si
      echipament 262.400
      Reparaţii curente 212.300
      Reparaţii capitale 5.900
      Cărţi şi publicaţii 11.450
      Alte cheltuieli 4.529.330
  Cheltuieli de capital 14.465.727
    Investiţii ale instituţiilor publice 14.465.727
  Cultura şi arta 14.577.000
  Cheltuieli curente 11.421.000
    Cheltuieli de personal 1.472.700
      Cheltuieli cu salariile 981.600
      Contribuţii pentru asigurări sociale de stat 245.400
      Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
      ajutorului de şomaj 49.100
      Deplasări, detaşări, transferări 196.600
    Cheltuieli materiale şi servicii 2.210.000
      Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodărie 135.700
      Materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional 480.150
      Obiecte de inventar de mica valoare sau scurtă durată şi
      echipament 24.000
      Reparaţii curente 97.400
      Reparaţii capitale 667.400
      Cărţi şi publicaţii 55.350
      Alte cheltuieli 750.000
    Subvenţii şi transferuri 7.738.300
      Subvenţii pentru instituţiile publice 6.233.300
      Subvenţii pe produse şi activităţi 400.000
      Transferuri 1.105.000
  Cheltuieli de capital 3.156.000
    Investiţii ale instituţiilor publice 3.156.000
Asistenţa socială 5.669.200
  Cheltuieli curente 5.590.400
    Cheltuieli de personal 17.811
      Cheltuieli cu salariile 13.693
      Contribuţii pentru asigurări sociale de stat 3.423
      Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
      ajutorului de şomaj 685
      Deplasări, detaşări, transferări 10
    Cheltuieli materiale şi servicii 5.306.794
      Drepturi cu caracter social 5.290.774
      Hrana 8.500
      Medicamente şi materiale sanitare 400
      Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodărie 1.930
      Obiecte de inventar de mica valoare sau scurtă durată şi
      echipament 1.050
      Reparaţii curente 2.000
      Cărţi şi publicaţii 30
      Alte cheltuieli 2.110
    Subvenţii şi transferuri 265.795
      Subvenţii pentru instituţiile publice 265.795
  Cheltuieli de capital 78.800
    Investiţii ale instituţiilor publice 78.800
Alocaţii şi alte ajutoare pentru copii 77.479.280
  Cheltuieli curente 77.479.280
    Subvenţii şi transferuri 77.479.280
      Transferuri 77.479.280
Pensii şi ajutoare I.O.V.R., militari şi alte persoane 55.485.805
  Cheltuieli curente 55.485.805
    Subvenţii şi transferuri 55.485.805
      Transferuri 55.485.805
Activitatea sportiva şi de tineret 7.910.860
  Cheltuieli curente 7.910.860
    Subvenţii şi transferuri 7.910.860
      Subvenţii pentru instituţiile publice 6.710.860
      Transferuri 1.200.000
Cheltuieli pentru gospodărie comunală şi locuinţe 23.210.400
  Cheltuieli curente 15.365.400
    Subvenţii şi transferuri 15.365.400
      Transferuri 15.365.400
  Cheltuieli de capital 7.845.000
    Investiţii ale instituţiilor publice 7.845.000
Apărare 260.217.400
  Cheltuieli curente 199.800.100
    Cheltuieli de personal 98.150.000
    Cheltuieli materiale şi servicii 101.650.100
  Cheltuieli de capital 60.417.300
    Investiţii ale instituţiilor publice 60.417.300
Ordinea publică 126.929.200
  Cheltuieli curente 118.929.200
    Cheltuieli de personal 60.000.000
    Cheltuieli materiale şi servicii 40.429.200
    Subvenţii şi transferuri 18.500.000
      Subvenţii pentru instituţiile publice 18.500.000
  Cheltuieli de capital 8.000.000
    Investiţii ale instituţiilor publice 8.000.000
Cheltuieli pentru Preşedinţia României 1.441.500
  Cheltuieli curente 1.178.800
    Cheltuieli de personal 278.800
      Cheltuieli cu salariile 198.300
      Contribuţii pentru asigurări sociale de stat 42.100
      Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
      ajutorului de şomaj 8.400
      Deplasări, detaşări, transferări 30.000
    Cheltuieli materiale şi servicii 900.000
      Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodărie 195.000
      Materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional 167.000
      Obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata si
      echipament 8.800
      Reparaţii curente 88.000
      Cărţi şi publicaţii 22.000
      Alte cheltuieli 419.200
  Cheltuieli de capital 262.700
    Investiţii ale instituţiilor publice 262.700
Cheltuieli pentru organele autorităţii legislative 7.770.100
  Cheltuieli curente 5.535.200
    Cheltuieli de personal 4.235.000
      Cheltuieli cu salariile 1.792.000
      Contribuţii pentru asigurări sociale de stat 443.000
      Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
      ajutorului de şomaj 88.600
      Deplasări, detaşări, transferări 1.911.400
    Cheltuieli materiale şi servicii 1.300.200
      Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodărie 555.300
      Materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional 69.100
      Obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata si
      echipament 18.500
      Reparaţii curente 82.600
      Cărţi şi publicaţii 56.000
      Alte cheltuieli 518.700
  Cheltuieli de capital 2.234.900
    Investiţii ale instituţiilor publice 2.234.900
Cheltuieli pentru organele autorităţii judecătoreşti 46.314.700
  Cheltuieli curente 43.557.600
    Cheltuieli de personal 11.804.100
      Cheltuieli cu salariile 8.964.300
      Contribuţii pentru asigurări sociale de stat 2.241.100
      Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
      ajutorului de şomaj 448.200
      Deplasări, detaşări, transferări 150.500
    Cheltuieli materiale şi servicii 31.763.500
      Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodărie 1.092.900
      Materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional 1.896.900
      Obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata şi
      echipament 68.900
      Reparaţii curente 1.262.100
      Reparaţii capitale 27.403.700
      Cărţi şi publicaţii 18.500
      Alte cheltuieli 10.500
  Cheltuieli de capital 2.757.100
    Investiţii ale instituţiilor publice 2.757.100
Cheltuieli pentru organele autorităţii executive 78.274.930
  Cheltuieli curente 71.032.990
    Cheltuieli de personal 44.028.780
      Cheltuieli cu salariile 31.746.170
      Contribuţii pentru asigurări sociale de stat 6.099.194
      Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
      ajutorului de şomaj 1.220.221
      Deplasări, detaşări, transferări 4.963.195
    Cheltuieli materiale şi servicii 20.165.010
      Drepturi cu caracter social 180
      Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodărie 12.037.820
      Materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional 984.685
      Obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata si
      echipament 544.286
      Reparaţii curente 1.036.120
      Reparaţii capitale 822.840
      Cărţi şi publicaţii 258.195
      Alte cheltuieli 4.480.884
    Subvenţii şi transferuri 6.839.200
      Transferuri 6.839.200
        Contribuţii şi cotizaţii la organisme internaţionale 6.839.200
  Cheltuieli de capital 7.241.940
    Investiţii ale instituţiilor publice 7.241.940
Cheltuieli pentru alte organe ale autorităţii publice 3.598.100
  Cheltuieli curente 3.074.900
    Cheltuieli de personal 2.582.100
      Cheltuieli cu salariile 1.844.420
      Contribuţii pentru asigurări sociale de stat 461.080
      Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
      ajutorului de şomaj 92.236
      Deplasări, detaşări, transferări 184.364
    Cheltuieli materiale şi servicii 492.800
      Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodărie 206.900
      Materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional 115.000
      Obiecte de inventar de mică valoare sau scurtă durată şi
      echipament 10.000
      Reparaţii curente 12.000
      Cărţi şi publicaţii 75.900
      Alte cheltuieli 73.000
  Cheltuieli de capital 523.200
    Investiţii ale instituţiilor publice 523.200
Cercetare ştiinţifică 14.201.377
  Cheltuieli curente 13.432.337
    Cheltuieli de personal 3.987.200
      Cheltuieli cu salariile 2.787.815
      Contribuţii pentru asigurări sociale de stat 696.954
      Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
      ajutorului de şomaj 139.431
      Deplasări, detaşări, transferări 363.000
    Cheltuieli materiale şi servicii 9.445.137
      Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodărie 373.000
      Materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional 2.383.060
      Obiecte de inventar de mică valoare sau scurtă durată şi
      echipament 4.100
      Reparaţii curente 37.900
      Reparaţii capitale 617.100
      Cărţi şi publicaţii 135.600
      Alte cheltuieli 5.894.377
  Cheltuieli de capital 769.040
    Investiţii ale instituţiilor publice 393.000
    Investiţii ale regiilor autonome şi societăţilor comerciale cu
    capital de stat realizate din penalizări încasate la buget
    conform Hotărârii Guvernului nr. 90/1991 376.040
Prospecţiuni şi lucrări geologice de cercetare pentru descoperiri
de zăcăminte noi 5.870.000
  Cheltuieli curente 5.870.000
    Cheltuieli materiale şi servicii 5.870.000
      Alte cheltuieli 5.870.000
Industria extractivă, energetică, metalurgică, chimică şi alte
subramuri ale industriei 373.131.100
  Cheltuieli curente 298.600.200
    Subvenţii şi transferuri 298.600.200
      Subvenţii pe produse şi activităţi 178.600.200
      Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif 95.000.000
      Transferuri 25.000.000
  Cheltuieli de capital 74.530.900
    Investiţii ale regiilor autonome şi societăţilor comerciale
    cu capital de stat 74.530.900
Agricultura, silvicultura, ape, mediu înconjurător 277.395.667
  Cheltuieli curente 238.793.667
    Cheltuieli de personal 24.245.000
      Cheltuieli cu salariile 18.061.000
      Contribuţii pentru asigurări sociale de stat 4.516.000
      Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
      ajutorului de şomaj 903.000
      Deplasări, detaşări, transferări 765.000
    Cheltuieli materiale şi servicii 15.500.000
      Drepturi cu caracter social 1.700
      Hrana 349.000
      Medicamente şi materiale sanitare 5.942.200
      Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodărie 2.200.000
      Materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional 3.597.800
      Obiecte de inventar de mica valoare sau scurtă durată şi
      echipament 1.510.800
      Reparaţii curente 453.000
      Reparaţii capitale 344.000
      Cărţi şi publicaţii 10.500
      Alte cheltuieli 1.091.000
    Subvenţii şi transferuri 199.048.667
      Subvenţii pe produse şi activităţi 775.000
      Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif 198.273.667
  Cheltuieli de capital 38.602.000
    Investiţii ale instituţiilor publice 4.508.000
    Investiţii ale regiilor autonome şi societăţilor comerciale
    cu capital de stat 34.094.000
Transporturi şi comunicaţii 111.605.000
  Cheltuieli curente 70.605.000
    Cheltuieli de personal 14.000.000
      Cheltuieli cu salariile 10.266.000
      Contribuţii pentru asigurări sociale de stat 2.565.000
      Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
      ajutorului de şomaj 513.000
      Deplasări, detaşări, transferări 656.000
    Cheltuieli materiale şi servicii 29.300.000
      Drepturi cu caracter social 70.000
      Hrana 38.000
      Medicamente şi materiale sanitare 4.750
      Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodărie 1.190.000
      Materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional 1.270.000
      Obiecte de inventar de mica valoare sau scurtă durată şi
      echipament 390.000
      Reparaţii curente 13.100.000
      Reparaţii capitale 12.570.000
      Cărţi şi publicaţii 11.600
      Alte cheltuieli 655.650
    Subvenţii şi transferuri 27.305.000
      Subvenţii pe produse şi activităţi 13.000.000
      Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif 14.255.000
      Transferuri 50.000
  Cheltuieli de capital 41.000.000
    Investiţii ale regiilor autonome şi societăţilor comerciale
    cu capital de stat 41.000.000
Alte acţiuni economice 63.596.300
  Cheltuieli curente 60.955.929
    Cheltuieli de personal 4.219.329
      Cheltuieli cu salariile 3.193.560
      Contribuţii pentru asigurări sociale de stat 798.440
      Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
      ajutorului de şomaj 159.729
      Deplasări, detaşări, transferări 67.600
    Cheltuieli materiale şi servicii 2.736.600
      Hrana 200
      Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodărie 1.324.400
      Materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional 30.200
      Obiecte de inventar de mică valoare sau scurtă durată şi
      echipament 286.000
      Reparaţii curente 318.900
      Reparaţii capitale 275.000
      Cărţi şi publicaţii 640
      Alte cheltuieli 501.260
    Subvenţii şi transferuri 54.000.000
      Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif 34.000.000
      Transferuri 20.000.000
  Cheltuieli de capital 2.640.371
    Stocuri pentru rezerva de stat 2.395.171
    Investiţii ale instituţiilor publice 245.200
Alte acţiuni 27.674.864
  Cheltuieli curente 25.173.364
    Cheltuieli de personal 15.198.900
      Cheltuieli cu salariile 2.420.300
      Contribuţii pentru asigurări sociale de stat 605.100
      Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
      ajutorului de şomaj 121.000
      Deplasări, detaşări, transferări 2.500
    Cheltuieli materiale şi servicii 9.339.464
      Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodărie 25.700
      Materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional 64.300
      Reparaţii curente 200
      Cărţi şi publicaţii 800
      Alte cheltuieli 181.100
    Subvenţii şi transferuri 635.000
      Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif 170.000
      Transferuri 465.000
  Cheltuieli de capital 2.501.500
    Investiţii ale instituţiilor publice 2.501.500
    Transferuri din bugetul de stat 206.186.868
      Transferuri din bugetul de stat către bugetele locale 206.062.200
      Transferuri din bugetul de stat către fondul special privind
      asigurările sociale ale agricultorilor 124.668
Dobânzi aferente datoriei publice 145.022.000
Fond de intervenţie la dispoziţia Guvernului 2.000.000
Fondul de rezerva bugetară la dispoziţia Guvernului 12.354.023
Sume rezervate pentru asigurarea fondurilor necesare posturilor
vacante, premiilor de 2% şi celui de-al 13-lea salariu 93.064.726
-------------------------------------------------------------------------------


    ANEXA 2

                         LISTA
    impozitelor, taxelor şi a celorlalte venituri pe anul 1993

-------------------------------------------------------------------------------
  Denumirea impozitelor, taxelor Acte normative care reglementează
     şi a celorlalte venituri încasarea impozitelor, taxelor şi a
                                        celorlalte venituri
-------------------------------------------------------------------------------

                    I. Pentru bugetul de stat
                    I. VENITURI CURENTE

A. Venituri fiscale
   A 1. Impozite directe
     1. Impozitul pe profit Legea nr. 12/1991 privind impozitul pe
                                       profit, modificată prin Legea nr. 55/1991
                                       şi Hotărârea Guvernului nr. 804/1991
     2. Impozitul pe salarii Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe
                                       salarii
     3. Alte impozite directe
        din care:
        a) impozitul pe veniturile Decretul nr. 276/1973 privind reglemen-
           realizate de persoanele tarea impunerii unor venituri realizate
           fizice şi juridice din România de persoanele fizice si
           nerezidente juridice nerezidente, cu modificările
                                       aduse prin Decretul nr. 125/1977 pentru
                                       reglementarea impunerii unor venituri
                                       realizate din România de persoanele
                                       fizice şi juridice nerezidente
        b) impozitul pe sumele din Legea nr. 54/1992 privind impozitul pe
           vânzarea activelor sumele obţinute din vânzarea activelor
           societăţilor comerciale societăţilor comerciale cu capital de
           cu capital de stat stat
        c) impozitul pe dividende la Legea nr. 40/1992 privind stabilirea
           societăţile comerciale impozitului pe dividende la societăţile
                                       comerciale; Legea nr. 46/1992 privind
                                       stabilirea unor drepturi în favoarea
                                       persoanelor fizice care deţin acţiuni
                                       în temeiul art. 36 din Legea nr. 18/1991
        d) impozitul pe profit Legea nr. 12/1990 privind protejarea
           obţinut din activităţi populaţiei împotriva unor activităţi
           comerciale ilicite sau din comerciale ilicite, modificată şi
           nerespectarea Ordonanţei republicată în anul 1991; Ordonanţa
           Guvernului privind Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia
           protecţia consumatorilor consumatorilor

   A 2. Impozite indirecte
     1. Impozitul pe circulaţia Hotărârea Guvernului nr. 779/1991 privind
        mărfurilor şi accizele impozitul pe circulaţia mărfurilor
                                       şi accizele
     2. taxe vamale
        a) taxe vamale de la persoane Legea nr. 30/1978 privind Codul vamal al
           juridice României; Decretul nr. 337/1981 pentru
                                       aprobarea Regulamentului vamal; Hotărârea
                                       Guvernului nr. 673/1991 privind tariful
                                       vamal de import al României
        b) taxe vamale şi alte Legea nr. 30/1978 privind Codul vamal al
           venituri încasate de la României; Decretul nr. 337/1981 pentru
           persoanele fizice prin aprobarea Regulamentului vamal; Hotărârea
           unităţile vamale Guvernului nr. 673/1991 privind tariful
                                       vamal de import al României; Hotărârea
                                       Guvernului nr. 685/1990 privind regimul
                                       vamal aplicabil persoanelor fizice;
                                       Hotărârea Guvernului nr. 1046/1990
                                       privind aplicarea unor prevederi din
                                       regimul vamal al bunurilor aparţinînd
                                       persoanelor fizice; Hotărârea Guvernului
                                       nr. 1107/1990 privind instituirea taxei
                                       unice de magazinaj asupra bunurilor
                                       reţinute de organele vamale la intrarea
                                       în ţara
     3. Alte impozite indirecte
        a) majorări şi penalităţi Actul normativ care reglementează venitul
           pentru venituri nevarsate respectiv; Ordonanţa Guvernului nr.
           la termen 14/1992 privind modificarea nivelului
                                       majorărilor de intirziere datorate pentru
                                       neplata în termen a veniturilor cuvenite
                                       bugetului, aprobată prin Legea nr.
                                       114/1992
        b) alte încasări din impozite
           indirecte
           - venituri din rezerve Instrucţiunile Ministerului Finanţelor
             pentru cheltuielile de aplicare a planurilor de conturi
             preliminate rămase ne-
             consumate în anul prece-
             dent şi constatate în
             anul în curs la regiile
             autonome şi societăţile
             comerciale cu capital de
             stat
           - contravaloarea ambalaje- Decretul nr. 146/1980 privind unele
             lor şi paletelor care măsuri de îmbunătăţire a circulaţiei,
             însoţesc mărfurile, utilizării şi recuperării ambalajelor
             incluse în preţul aces- pentru mărfurile ce se desfac prin
             tora, importate de comerţul cu amănuntul
             regiile autonome si
             societăţile comerciale
             cu capital de stat

B. Venituri nefiscale
   1. Vărsăminte din profitul net Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea
      al regiilor autonome unităţilor economice de stat ca regii
                                      autonome şi societăţi comerciale; Legea
                                      nr. 12/1991 privind impozitul pe profit
   2. Vărsăminte de la instituţiile
      publice
      a) taxe de metrologie Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 privind
                                      activitatea de metrologie
      b) taxe pentru brevete de Legea nr. 120/1992 privind taxele pentru
         invenţii şi înregistrarea cererile de brevet de invenţii şi pentru
         marcilor de fabrica brevetele de invenţie; Hotărârea
                                      Guvernului nr. 274/1991 privind taxele cu
                                      privire la mărci de fabrica, de comerţ si
                                      de serviciu, precum şi la denumiri de
                                      origine a produselor; Legea nr. 129/1992
                                      privind protecţia desenelor şi modelelor
                                      industriale
      c) venituri din activitatea de Legea nr. 45/1992 privind stabilirea
         navigaţie şi alte prestări nivelului unor taxe în sume fixe, datorate
         de servicii în porturi şi statului, în lei, de persoanele fizice si
         taxe pentru folosirea juridice şi introducerea plăţii taxei
         drumurilor şi aeroporturi- asupra mijloacelor de transport cu
         lor civile tracţiune mecanică şi a mijloacelor de
                                      transport pe apa, deţinute de regiile
                                      autonome, societăţile comerciale şi de
                                      ceilalţi agenţi economici organizati ca
                                      persoane juridice
      d) taxe consulare Ordonanţa Guvernului nr. 24/1992 privind
                                      stabilirea serviciilor consulare şi a
                                      taxelor percepute pentru prestarea
                                      acestora
      e) taxe pentru analize efec- Hotărârea Guvernului nr. 573/1992 privind
         tuate de laboratoare, atribuţiile, organizarea şi funcţionarea,
         altele decît cele sanitare, în competenta Oficiului pentru Protecţia
         de pe lîngă instituţii Consumatorilor, a Diviziei pentru
                                      Controlul Calităţii Vinului şi Băuturilor
                                      Alcoolice
     f) venituri din încasarea Decretul-lege nr. 43/1990 privind unele
        contravalorii lucrărilor de măsuri pentru stimularea ţărănimii si
        combatere a dăunătorilor şi activităţii economice a unităţilor
        bolilor în sectorul vegetal agricole de stat
     g) veniturile unităţilor de Decretul-lege nr. 43/1990 privind unele
        reproducţie şi selecţie a măsuri pentru stimularea ţărănimii si
        animalelor activităţii economice a unităţilor
                                      agricole de stat
     h) veniturile circumscripţiilor, Decretul-lege nr. 43/1990 privind unele
        laboratoarelor şi dispensare- măsuri pentru stimularea ţărănimii si
        lor veterinare activităţii economice a unităţilor
                                      agricole de stat
     i) vărsăminte din veniturile Decretul-lege nr. 151/1975 privind
        instituţiilor publice şi autofinantarea unor activităţi ale
        activităţilor autofinantate instituţiilor de stat, cu completările
                                      ulterioare
     j) taxe şi alte venituri din Hotărârea Guvernului nr. 792/1992 privind
        protecţia mediului organizarea Ministerului Apelor, Pădurilor
                                      şi Protecţiei Mediului
     k) alte venituri de la institu-
        tiile publice
        - venituri realizate din Hotărârea Guvernului nr. 483/1992 privind
          comercializarea de stan- funcţionarea Institutului Roman de
          darde şi alte publicaţii Standardizare ca organ de specialitate
          de specialitate al administraţiei publice centrale in
                                      domeniul standardizarii
        - venituri din vânzarea Hotărârea Guvernului nr. 742/1992 privind
          reportajelor şi din măsuri de organizare a Agenţiei Naţionale
          serviciile de ştiri reali- de Presa "Rompres"
          zate de "Rompres"
        - taxe pentru obţinerea Ordonanţa Guvernului nr. 16/1992 privind
          deciziilor de autorizare taxele de eliberare a deciziilor de
          în domeniul audiovizua- autorizare în domeniul audiovizualului
          lului
   3. Diverse venituri
      a) venituri din aplicarea Decretul nr. 167/1958 privind prescripţia
         prescripţiei extinctive extinctiva; Decretul nr. 219/1960 privind
                                      obligaţiile unităţilor debitoare, ca
                                      urmare a prescripţiei extinctive
      b) venituri din amenzile Legea nr. 32/1968 privind stabilirea si
         aplicate potrivit dispozi- sancţionarea contravenţiilor; legile
         tiilor legale specifice desfăşurării activităţii pentru
                                      care se stabilesc amenzi
      c) încasări din cota reţinută Legea nr. 6/1973 pentru modificarea
         conform Legii nr. 6/1973 Codului penal; Legea nr. 104/1992 pentru
                                      modificarea şi completarea Codului penal,
                                      a Codului de procedura penală şi a altor
                                      legi, precum şi pentru abrogarea Legii nr.
                                      59/1968 şi a Decretului nr. 218/1977
      d) restituiri de fonduri din Legea nr. 10/1991 privind finanţele
         finanţarea bugetară a publice
         anilor precedenţi
      e) încasarea ratelor scadente Acorduri guvernamentale
         la creditele externe acor-
         date de la buget
      f) încasarea dobînzilor Acorduri guvernamentale
         aferente creditelor externe
         acordate de la buget
      g) vărsăminte de la unităţile H.C.M. nr. 1397/1974 privind unele măsuri
         economice comerciale din pentru realizarea de economii la
         sectorul public, reprezen- cheltuielile unităţilor economice din
         tind plusuri de mărfuri şi sectorul public
         produse constatate cu
         ocazia inventarierilor,
         rămase definitive
      h) venituri din concesiuni Hotărârea Guvernului nr. 1228/1990 privind
                                      aprobarea metodologiei concesionarii,
                                      închirierii şi locaţiei gestiunii; Legea
                                      nr. 15/1990 privind reorganizarea
                                      unităţilor economice de stat ca regii
                                      autonome şi societăţi comerciale
      i) venituri din penalizări Hotărârea Guvernului nr. 90/1991 privind
         încasate conform Hotărârii unele măsuri pentru motivatia consumatori-
         Guvernului nr. 90/1991 lor în utilizarea raţională a gazelor
                                      naturale, energiei electrice şi termice
      j) încasarea dobînzilor Legea nr. 85/1992 privind vânzarea de
         aferente ratelor lunare locuinţe şi spaţii cu alta destinaţie,
         din vânzarea locuinţelor construite din fondurile statului şi din
         construite din fondurile fondurile unităţilor economice sau
         statului bugetare de stat
      k) încasări din alte surse
         - preţurile şi tarifele Hotărârea Guvernului nr. 211/1991 cu
           stabilite sau practicate privire la unele măsuri în domeniul
           greşit preţurilor şi tarifelor
         - sumele obţinute din valo- Hotărârea Guvernului nr. 662/1991 privind
           rificarea bunurilor şi modul de valorificare a bunurilor care au
           mijloacelor străine de- devenit proprietate de stat potrivit
           venite proprietate de legii; Legea nr. 56/1992 privind frontiera
           stat prin confiscari, de stat a României
           abandonari, succesiuni
         - cauţiunea nerestituita, Legea nr. 32/1990 pentru modificarea si
           constituită conform completarea unor dispoziţii ale Codului
           Legii nr. 32/1990 de procedura penală
         - încasarea a 85% din taxele Hotărârea Guvernului nr. 486/1992 pentru
           pentru eliberarea docu- aprobarea Regulamentului privind organiza-
           mentelor de avizare şi rea şi funcţionarea Comisiei de coordona-
           atestare a jocurilor de re, avizare şi atestare a jocurilor de
           noroc în vederea noroc şi unele modificări la Hotărârea
           funcţionarii Guvernului nr. 181/1992
         - taxe pentru eliberarea Legea nr. 71/1991 privind instituirea
           titlului de proprietate taxei pentru eliberarea titlurilor de
           asupra terenurilor proprietate asupra terenurilor; Ordonanţa
                                      Guvernului nr. 6/1992 privind asigurarea
                                      fondurilor necesare în anul 1992 pentru
                                      aplicarea prevederilor Legii fondului
                                      funciar nr. 18/1991, aprobată prin Legea
                                      nr. 114/1992
      l) venituri din capital
         1. Venituri din valorifica-
            rea unor bunuri ale
            statului
            - venituri din valorifi- Legea nr. 10/1991 privind finanţele
              carea unor bunuri ale publice
              instituţiilor publice
            - venituri din valorifi- Legea nr. 82/1992 privind rezervele
              carea stocurilor de la materiale naţionale
              rezerva de stat şi de
              mobilizare

                II. Pentru bugetele locale
                I. VENITURI CURENTE

A. Venituri fiscale
   A 1. Impozite directe
     1. Impozitul pe profit Legea nr. 12/1991 privind impozitul pe
                                     profit; Legea nr. 55/1991 pentru
                                     modificarea art. 5 din Legea nr. 12/1991
                                     privind impozitul pe profit şi Hotărârea
                                     Guvernului nr. 804/1991 privind impozitul
                                     pe profit
     2. Impozite şi taxe de la
        populaţie
        a) impozitul pe terenurile Legea nr. 2/1977 privind impozitul agricol;
           agricole ale populaţiei Ordonanţa Guvernului nr. 15/1992 cu privire
                                     la impozitele şi taxele locale, aprobată
                                     prin Legea nr. 114/1992
        b) impozitul pe veniturile Decretul nr. 153/1954 privind impozitul pe
           liber-profesionistilor, veniturile populaţiei, cu modificările
           meseriaşilor şi altor ulterioare; Decretul-lege nr. 54/1990
           persoane fizice, indepen- privind organizarea şi desfăşurarea unor
           dente şi asociaţii activităţi economice pe baza liberei
           familiale iniţiative; Hotărârea Guvernului nr.
                                     201/1990 privind aprobarea normelor de
                                     aplicare a Decretului-lege nr. 54/1990;
                                     Ordonanţa Guvernului nr. 11/1992 privind
                                     modul de desfăşurare şi impozitare a
                                     activităţii de taximetrie auto, aprobată
                                     prin Legea nr. 114/1992; Decretul nr.
                                     394/1973 privind impunerea veniturilor
                                     realizate din închirieri de imobile
        c) impozitul pe clădirile Legea nr. 25/1981 privind impozitele si
           şi terenurile populaţiei taxele locale; Decretul nr. 425/1981
                                     privind stabilirea şi încasarea impozitelor
                                     şi taxelor locale; Legea nr. 50/1991
                                     privind autorizarea executării construcţii-
                                     lor şi unele măsuri pentru realizarea
                                     locuinţelor; Ordonanţa Guvernului nr.
                                     15/1992 cu privire la impozitele şi taxele
                                     locale, aprobată prin Legea nr. 114/1992
        d) taxe asupra mijloacelor Legea nr. 25/1981 privind impozitele si
           de transport deţinute de taxele locale; Decretul nr. 425/1981
           persoane fizice privind stabilirea şi încasarea impozitelor
                                     şi taxelor locale; Ordonanţa Guvernului nr.
                                     15/1992 cu privire la impozitele şi taxele
                                     locale, aprobată prin Legea nr. 114/1992;
                                     Legea nr. 45/1992 privind stabilirea
                                     nivelului unor taxe în sume fixe datorate
                                     statului, în lei, de persoanele fizice si
                                     juridice şi introducerea plăţii taxei
                                     asupra mijloacelor de transport cu
                                     tracţiune mecanică şi a mijloacelor de
                                     transport pe apa, deţinute de regiile
                                     autonome, societăţile comerciale şi de
                                     ceilalţi agenţi economici organizati ca
                                     persoane juridice
        e) taxe de timbru asupra Decretul nr. 199/1955 privind taxele de
           succesiunilor şi alte timbru; H.C.M. nr. 911/1955 privind
           taxe de timbru de la stabilirea listei actelor şi faptelor
           populaţie supuse taxelor de timbru, precum şi a
                                     tarifului taxelor de timbru, cu
                                     modificările ulterioare; Legea nr. 71/1991
                                     privind instituirea taxei pentru eliberarea
                                     titlurilor de proprietate asupra
                                     terenurilor; Legea nr. 45/1992 privind
                                     stabilirea nivelului unor taxe în sume fixe
                                     datorate statului, în lei, de persoanele
                                     fizice şi juridice şi introducerea plăţii
                                     taxei asupra mijloacelor de transport cu
                                     tracţiune mecanică şi a mijloacelor de
                                     transport pe apa, deţinute de regiile
                                     autonome, societăţile comerciale şi de
                                     ceilalţi agenţi economici organizati ca
                                     persoane juridice; Hotărârea Guvernului
                                     nr. 1295/1990 privind taxele de timbru
                                     pentru acţiunile şi cererile introduse la
                                     instanţele judecătoreşti, precum şi asupra
                                     actelor de notariat şi a serviciilor
                                     prestate de acestea, cu modificările si
                                     completările ulterioare; Ordonanţa
                                     Guvernului nr. 15/1992 cu privire la
                                     impozitele şi taxele locale, aprobată prin
                                     Legea nr. 114/1992
        f) alte impozite şi taxe Legea nr. 25/1981 privind impozitele şi
           de la populaţie taxele locale; Decretul nr. 425/1981
                                     privind stabilirea şi încasarea impozitelor
                                     şi taxelor locale; Decretul nr. 504/1957
                                     privind producţia, vânzarea, circulaţia si
                                     desfacerea băuturilor alcoolice; Legea nr.
                                     45/1992 privind stabilirea nivelului unor
                                     taxe în sume fixe datorate statului, în
                                     lei, de persoanele fizice şi juridice si
                                     introducerea plăţii taxei asupra
                                     mijloacelor de transport cu tracţiune
                                     mecanică şi a mijloacelor de transport pe
                                     apa, deţinute de regiile autonome, societa-
                                     tile comerciale şi de ceilalţi agenţi
                                     economici organizati ca persoane juridice;
                                     Ordonanţa Guvernului nr. 15/1992 cu privire
                                     la impozitele şi taxele locale, aprobată
                                     prin Legea nr. 114/1992; Legea nr. 18/1968
                                     privind controlul unor bunuri ale persoane-
                                     lor fizice, care nu au fost dobîndite în
                                     mod licit
     3. Alte impozite directe
        a) taxa pentru folosirea Hotărârea Guvernului nr. 251/1991 privind
           terenurilor proprietate instituirea taxei pentru folosirea terenu-
           de stat rilor în alte scopuri decît pentru
                                     producţia vegetala, agricolă sau silvică;
                                     Ordonanţa Guvernului nr. 15/1992 cu privire
                                     la impozitele şi taxele locale, aprobată
                                     prin Legea nr. 114/1992
        b) impozitul pe clădiri de Legea nr. 25/1981 privind impozitele si
           la persoane juridice taxele locale; Decretul nr. 425/1981
                                     privind stabilirea şi încasarea impozitelor
                                     şi taxelor locale; Ordonanţa Guvernului nr.
                                     15/1992 cu privire la impozitele şi taxele
                                     locale, aprobată prin Legea nr. 114/1992
        c) taxa asupra mijloacelor Legea nr. 25/1981 privind impozitele si
           de transport deţinute de taxele locale; Decretul nr. 425/1981
           persoanele juridice privind stabilirea şi încasarea impozitelor
                                     şi taxelor locale; Legea nr. 45/1992
                                     privind stabilirea nivelului unor taxe in
                                     sume fixe datorate statului, în lei, de
                                     persoanele fizice şi juridice şi introduce-
                                     rea plăţii taxei asupra mijloacelor de
                                     transport cu tracţiune mecanică şi a
                                     mijloacelor de transport pe apa, deţinute
                                     de regiile autonome, societăţile comerciale
                                     şi de ceilalţi agenţi economici organizati
                                     ca persoane juridice; Ordonanţa Guvernului
                                     nr. 15/1992 cu privire la impozitele şi
                                     taxele locale, aprobată prin Legea nr.
                                     114/1992
   A 2. Impozite indirecte
     1. Impozitul pe spectacole Hotărârea Guvernului nr. 679/1991 privind
                                     impozitul pe spectacole; Ordonanţa
                                     Guvernului nr. 15/1992 cu privire la
                                     impozitele şi taxele locale, aprobată prin
                                     Legea nr. 114/1992
     2. Alte impozite indirecte
        a) taxe de timbru de la Decretul nr. 199/1995 privind taxele de
           persoane juridice timbru; H.C.M. nr. 911/1955 privind
                                     stabilirea listei actelor şi faptelor
                                     supuse taxelor de timbru, precum şi a
                                     tarifului taxelor de timbru, cu
                                     modificările ulterioare; Hotărârea
                                     Guvernului nr. 1295/1990 privind taxele de
                                     timbru pentru acţiunile şi cererile
                                     introduse la instanţele judecătoreşti,
                                     precum şi asupra actelor de notariat şi a
                                     serviciilor prestate de acestea, cu
                                     modificările şi completările ulterioare
        b) majorări şi penalităţi Ordonanţa Guvernului nr. 14/1992 privind
           de intirziere pentru modificarea nivelului majorărilor de
           venituri nevarsate la intirziere datorate pentru neplata in
           termen termen a veniturilor cuvenite bugetului,
                                     aprobată prin Legea nr. 114/1992; actul
                                     normativ care reglementează venitul in
                                     cauza
        c) alte încasări din Decretul nr. 974/1968 privind condiţiile de
           impozitele indirecte extragere a substanţelor minerale utile
                                     pentru construcţii din carierele si
                                     balastierele aflate în administrarea
                                     directa a consiliilor locale; Legea
                                     fondului funciar nr. 18/1991
B. Venituri nefiscale
   1. Vărsăminte din profitul net Legea nr. 12/1991 privind impozitul pe
      al regiilor autonome de profit; Legea nr. 15/1990 privind
      subordonare locală reorganizarea unităţilor economice de stat
                                     ca regii autonome şi societăţi comerciale
   2. Vărsăminte de la instituţiile
      publice
      a) taxe pentru examinarea Decretul nr. 328/1966 privind circulaţia pe
         conducătorilor de autove- drumurile publice, republicat în 1984, cu
         hicule, eliberarea permise- modificările ulterioare; Legea nr. 45/1992
         lor de conducere şi alte privind stabilirea nivelului unor taxe in
         venituri privind circulaţia sume fixe datorate statului, în lei, de
         pe drumurile publice persoanele fizice şi juridice si
                                     introducerea plăţii taxei asupra
                                     mijloacelor de transport cu tracţiune
                                     mecanică şi a mijloacelor de transport pe
                                     apa, deţinute de regiile autonome,
                                     societăţile comerciale şi de ceilalţi
                                     agenţi economici organizati ca persoane
                                     juridice
   3. Diverse venituri
      a) venituri din recuperarea Codul penal, Codul civil, Codul muncii
         cheltuielilor de judecata,
         imputaţii şi despăgubiri
      b) venituri din amenzile Legea nr. 32/1968 privind stabilirea si
         aplicate potrivit sancţionarea contravenţiilor; legile
         dispoziţiilor legale specifice desfăşurării activităţii pentru
                                     care se stabilesc amenzi
      c) restituiri de fonduri din Legea nr. 10/1991 privind finanţele publice
         finanţarea bugetară locală
         a anilor precedenţi
      d) venituri din concesiuni Hotărârea Guvernului nr. 1228/1990 privind
                                     aprobarea metodologiei concesionarii,
                                     închirierii şi locaţiei gestiunii
C. Venituri din capital
   1. Venituri din valorificarea
      unor bunuri ale statului
      a) venituri din valorificarea Legea nr. 10/1991 privind finanţele
         unor bunuri ale institu- publice; Legea fondului funciar nr. 18/1991
         tiilor publice
      b) venituri din vânzarea Legea nr. 79/1992 privind constituirea si
         locuinţelor construite utilizarea fondului special din sumele
         din fondurile statului încasate din vânzarea locuinţelor
                                     construite din fondurile statului
-------------------------------------------------------------------------------


    ANEXA 3

                      CATEGORII DE VENITURI
care trec integral de la bugetul de stat la bugetele locale, precum şi categoriile de instituţii publice ale căror cheltuieli materiale şi de natura prestaţiilor de servicii se vor asigura de la bugetele locale începând cu anul 1993

    A. Categoriile de venituri care trec integral de la bugetul de stat la bugetele locale
    1. taxe asupra mijloacelor de transport deţinute de persoane juridice
    2. taxe de timbru de la persoane juridice
    3. taxe pentru examinarea conducătorilor de autovehicule, eliberarea permiselor de conducere şi alte venituri privind circulaţia pe drumurile publice
    4. Venituri din recuperarea cheltuielilor de judecata, imputaţii şi despăgubiri
    5. Restituiri de fonduri din finanţarea bugetară locală a anilor precedenţi
    6. Venituri din vânzarea locuinţelor construite din fondurile statului

    B. Categoriile de instituţii publice ale căror cheltuieli materiale şi de natura prestaţiilor de servicii se vor asigura din bugetele locale
    1. În domeniul sănătăţii:
    - Dispensare
    - Spitale*)
    - Sanatorii, preventorii şi dispensare cu staţionare TBC*)
    - Creşe
    - Leagăne de copii
    - Centre de recoltare şi conservare a sângelui*)
    - Staţii de salvare*)
    - Alte instituţii
    2. În domeniul asistenţei sociale:
    - Cămine de batrâni şi pensionari
    - Cămine-spital pentru invalizi şi bolnavi cronici
    - Cămine pentru copii infirmi şi cămine-atelier*)

    NOTA:
    Se finanţează, în continuare, integral din bugetul ministerului de resort, unităţile medicale din subordinea directă a Ministerului Sănătăţii şi a celorlalte ministere.

--------------
    *) Exceptând unităţile care, potrivit prezentei legi, rămân în subordinea ministerului de resort.

    ANEXA 4

                        SUME DEFALCATE
                   din impozitul pe salarii

                                  - mii lei -
-----------------------------------------------
                                     Sume
------------------------------------------------
      TOTAL 73.054.400
   1. ALBA 1.180.300
   2. ARAD 1.765.100
   3. ARGEŞ 1.268.700
   4. BACĂU 3.026.700
   5. BIHOR 1.930.200
   6. BISTRIŢA-NĂSĂUD 1.259.400
   7. BOTOŞANI 2.163.400
   8. BRAŞOV 892.300
   9. BRĂILA 1.136.600
  10. BUZĂU 2.049.700
  11. CARAS-SEVERIN 1.825.600
  12. CĂLĂRAŞI 1.149.400
  13. CLUJ 2.426.800
  14. CONSTANTA 1.878.300
  15. COVASNA 1.111.000
  16. DÎMBOVIŢA 1.613.200
  17. DOLJ 1.920.800
  18. GALAŢI 1.044.400
  19. GIURGIU 1.041.900
  20. GORJ 1.011.500
  21. HARGHITA 1.255.600
  22. HUNEDOARA 300.500
  23. IALOMIŢA 909.900
  24. IAŞI 2.075.700
  25. MARAMUREŞ 2.470.500
  26. MEHEDINŢI 1.358.100
  27. MUREŞ 2.173.900
  28. NEAMŢ 2.095.200
  29. OLT 1.606.400
  30. PRAHOVA 1.833.100
  31. SATU MARE 2.240.600
  32. SĂLAJ 1.199.700
  33. SIBIU 1.934.200
  34. SUCEAVA 2.342.100
  35. TELEORMAN 1.521.200
  36. TIMIŞ 3.766.400
  37. TULCEA 1.312.100
  38. VASLUI 1.691.900
  39. VÎLCEA 1.402.300
  40. VRANCEA 1.899.300
  41. MUNICIPIUL BUCUREŞTI 4.898.400
  42. SECTORUL AGRICOL ILFOV 1.071.900
----------------------------------------------------


    ANEXA 5

                   TRANSFERURILE
    din bugetul de stat către bugetele locale pe judeţe
            şi municipiul Bucureşti

                                                                   - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                       din care:
                                           ------------------------------------
                                  TOTAL Asigurarea protecţiei
                               TRANSFERURI sociale a populaţiei
                                            pentru energie termica Investiţii
                                            şi transport urban de
                                            călători
-------------------------------------------------------------------------------

      TOTAL 203.062.200 106.502.200 99.560.000
   1. ALBA 2.317.000 1.351.000 966.000
   2. ARAD 3.854.100 2.085.100 1.769.000
   3. ARGEŞ 2.606.600 1.993.600 613.000
   4. BACĂU 3.653.500 2.491.500 1.162.000
   5. BIHOR 4.614.300 2.666.300 1.948.000
   6. BISTRIŢA-NĂSĂUD 1.724.700 1.079.700 645.000
   7. BOTOŞANI 2.799.400 1.127.400 1.672.000
   8. BRAŞOV 6.309.700 4.676.700 1.633.000
   9. BRĂILA 3.213.400 2.131.400 1.082.000
  10. BUZĂU 1.797.400 1.006.400 791.000
  11. CARAS-SEVERIN 2.580.800 1.891.800 689.000
  12. CĂLĂRAŞI 1.568.800 1.207.800 361.000
  13. CLUJ 6.608.600 4.579.600 2.029.000
  14. CONSTANTA 6.300.500 3.353.500 2.947.000
  15. COVASNA 1.168.000 851.000 317.000
  16. DÎMBOVIŢA 1.674.300 1.025.300 649.000
  17. DOLJ 5.491.500 3.007.500 2.484.000
  18. GALAŢI 6.949.300 3.188.300 3.761.000
  19. GIURGIU 1.874.300 621.300 1.253.000
  20. GORJ 1.432.700 727.700 705.000
  21. HARGHITA 1.653.000 1.195.000 458.000
  22. HUNEDOARA 5.635.800 2.686.800 2.949.000
  23. IALOMIŢA 1.998.400 845.400 1.153.000
  24. IAŞI 4.607.800 3.187.800 1.420.000
  25. MARAMUREŞ 3.843.500 2.276.500 1.567.000
  26. MEHEDINŢI 1.372.400 749.400 623.000
  27. MUREŞ 4.332.200 3.268.200 1.064.000
  28. NEAMŢ 3.648.700 1.799.700 1.849.000
  29. OLT 2.717.100 921.100 1.796.000
  30. PRAHOVA 6.399.800 3.059.800 3.340.000
  31. SATU MARE 1.389.500 755.500 634.000
  32. SĂLAJ 1.339.100 568.100 771.000
  33. SIBIU 3.256.900 1.950.900 1.306.000
  34. SUCEAVA 3.341.200 1.965.200 1.376.000
  35. TELEORMAN 1.442.000 799.000 643.000
  36. TIMIŞ 8.738.500 5.427.500 3.311.000
  37. TULCEA 1.897.900 764.900 1.133.000
  38. VASLUI 3.705.200 2.140.200 1.565.000
  39. VÎLCEA 4.302.100 1.449.100 2.853.000
  40. VRANCEA 3.424.200 2.170.200 1.254.000
  41. MUNICIPIUL BUCUREŞTI 67.564.000 27.444.000 40.120.000
  42. SECTORUL AGRICOL ILFOV 914.000 15.000 899.000
-------------------------------------------------------------------------------


    ANEXA 5a

                       LISTA
    categoriilor de obiective şi lucrări de investiţii finanţate din transferuri din bugetul de stat, integral sau în completarea surselor proprii, a altor fonduri legal constituite pentru finanţarea unor astfel de investiţii şi a alocaţiilor aprobate cu aceasta destinaţie din bugetele locale

    1. Lucrări noi, extinderi şi modernizări de reţele, centrale şi puncte termice
    2. Alimentari cu apa
    3. Staţii de epurare, colectare şi staţii de pompare
    4. Canalizări
    5. Amenajări hidrotehnice de interes local, în intravilan
    6. Lucrări tehnico-edilitare conexe ansamblurilor de locuinţe
    7. Construcţii, extinderi şi modernizări de drumuri şi poduri locale, străzi, pasaje denivelate în localităţi
    8. Dezvoltarea reţelei de transport urban de călători, inclusiv dotări cu tramvaie, autobuze şi troleibuze

    NOTA:
    Celelalte obiective de investiţii aflate, conform legii, în competenta de finanţare a autorităţilor locale se vor acoperi financiar din fondurile proprii ale unităţilor, credite bancare, alte resurse constituite în acest scop, potrivit legii şi în completare, din alocaţii de la bugetele locale.

    ANEXA 6

                    CATEGORII DE VENITURI ŞI CHELTUIELI
        avute în vedere la stabilirea sumelor defalcate din impozitul pe
         salarii şi a transferurilor din bugetul de stat la bugetele
                          locale pe anul 1993

-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Denumirea veniturilor şi cheltuielilor
crt.
-------------------------------------------------------------------------------

                 CAPITOLUL I
     Veniturile proprii şi cheltuielile care se prevăd în bugetele proprii ale
    judeţelor, al sectorului agricol Ilfov şi al municipiului Bucureşti

                 A. VENITURI PROPRII
           (impozite, taxe şi alte venituri)
  1. Impozitul pe profit de la regiile autonome din subordonarea judeţului,
     sectorului agricol Ilfov şi municipiului Bucureşti
  2. taxe pentru folosirea terenurilor proprietate de stat
  3. taxe de timbru de la persoane juridice
  4. Penalităţi şi majorări pentru venituri nevarsate în termen la impozitele,
     taxele şi veniturile cuprinse la capitolul I litera A
  5. Vărsăminte din profitul net al regiilor autonome din subordonarea
     judeţului, sectorului agricol Ilfov şi municipiului Bucureşti
  6. Restituiri de fonduri din finanţarea bugetară locală a anilor precedenţi
  7. Venituri din valorificarea unor bunuri ale instituţiilor publice
     (subordonate judeţului)

                 B. CHELTUIELI
  1. Culturra şi arta
  2. Gospodărie comunală şi locuinţe
  3. Cheltuieli pentru organele autorităţilor executive judeţene şi ale
     municipiului Bucureşti
  4. Transporturi şi comunicaţii
  5. Alte acţiuni
  6. Fondul de rezerva bugetară

                 CAPITOLUL II
    Veniturile proprii şi cheltuielile care se prevăd în bugetele proprii ale
    comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti

                 A. VENITURI PROPRII
            (impozite, taxe şi alte venituri)
  1. Impozitul pe profit de la regiile autonome din subordonarea oraşelor,
     municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti
  2. Impozitul pe clădiri de la persoane juridice
  3. taxe asupra mijloacelor de transport deţinute de persoane juridice
  4. Impozitul pe terenurile agricole ale populaţiei
  5. Impozitul pe veniturile liber-profesionistilor, meseriaşilor şi altor
     persoane fizice independente şi asociaţii familiale
  6. Impozitul pe clădiri şi terenuri de la populaţie
  7. taxe asupra mijloacelor de transport deţinute de persoane fizice
  8. taxe de timbru asupra succesiunilor şi alte taxe de timbru de la populaţie
  9. Alte impozite şi taxe de la populaţie
 10. Impozitul pe spectacole
 11. Alte încasări din impozite directe
 12. Penalităţi şi majorări pentru venituri nevarsate în termen la impozitele,
     taxele şi veniturile cuprinse la capitolul II litera A
 13. Vărsăminte din profitul net al regiilor autonome din subordonarea oraşelor,
     municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti
 14. Alte încasări din impozite indirecte
 15. taxe pentru examinarea conducătorilor de autovehicule, eliberarea
     permiselor de conducere şi alte venituri privind circulaţia pe drumurile
     publice
 16. Alte venituri de la instituţiile publice
 17. Venituri din recuperarea cheltuielilor de judecata şi despăgubiri
 18. Venituri din amenzile aplicate potrivit dispoziţiilor legale
 19. Restituiri de fonduri din finanţarea bugetară locală a anilor precedenţi
 20. Venituri din concesiuni
 21. Încasări din alte surse
 22. Venituri din valorificarea unor bunuri ale instituţiilor publice
 23. Venituri din vânzarea locuinţelor construite din fondurile statului

                B. CHELTUIELI
  1. Sănătate (cheltuieli materiale şi prestări de servicii, cu excepţia
     medicamentelor, materialelor sanitare şi de laborator pentru unităţile
     sanitare aparţinînd Ministerului Sănătăţii), exclusiv unităţile medicale
     din subordinea directa a acestui minister
  2. Cultura şi arta
  3. Asistenta socială
  4. Gospodărie comunală şi locuinţe
  5. Cheltuieli pentru organele locale ale autorităţii executive
  6. Transporturi şi comunicaţii
  7. Alte acţiuni economice
  8. Alte acţiuni
  9. Fondul de rezerva bugetară
-------------------------------------------------------------------------------

    NOTA:
    Repartizarea cheltuielilor pe bugete se face în funcţie de subordonarea unităţilor, precum şi de localitatea în care îşi are sediul instituţia, în cazul unităţilor care din anul 1993 au fost preluate cu finanţare parţială sau totală din bugetele locale.

    ANEXA 6a

                        NIVELURILE
          minime de cheltuieli aferente acţiunilor
          transferate autorităţilor publice locale

                                                                - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
      JUDEŢUL Sănătate Asistenţa socială
-------------------------------------------------------------------------------
      TOTAL 23.200.000 8.866.600
   1. ALBA 379.500 226.707
   2. ARAD 634.800 197.138
   3. ARGEŞ 574.400 242.920
   4. BACĂU 717.600 511.485
   5. BIHOR 752.100 144.984
   6. BISTRIŢA-NĂSĂUD 317.400 152.867
   7. BOTOŞANI 501.400 153.171
   8. BRAŞOV 570.400 82.740
   9. BRĂILA 492.200 103.662
  10. BUZĂU 418.600 103.980
  11. CARAS-SEVERIN 370.300 157.371
  12. CĂLĂRAŞI 285.200 56.926
  13. CLUJ 795.800 161.793
  14. CONSTANTA 1.212.100 265.834
  15. COVASNA 266.800 -
  16. DÎMBOVIŢA 450.800 174.858
  17. DOLJ 729.100 198.249
  18. GALAŢI 529.000 93.040
  19. GIURGIU 174.800 176.258
  20. GORJ 391.000 157.362
  21. HARGHITA 386.400 120.276
  22. HUNEDOARA 690.000 133.876
  23. IALOMIŢA 204.700 91.344
  24. IAŞI 1.018.900 199.625
  25. MARAMUREŞ 754.300 186.685
  26. MEHEDINŢI 315.100 77.436
  27. MUREŞ 669.300 389.374
  28. NEAMŢ 545.100 345.378
  29. OLT 372.600 311.738
  30. PRAHOVA 692.300 270.574
  31. SATU MARE 356.500 217.338
  32. SĂLAJ 241.500 187.902
  33. SIBIU 455.400 271.111
  34. SUCEAVA 535.900 293.507
  35. TELEORMAN 368.000 121.245
  36. TIMIŞ 940.700 398.232
  37. TULCEA 292.100 256.465
  38. VASLUI 391.000 233.951
  39. VÎLCEA 358.800 241.016
  40. VRANCEA 395.600 142.522
  41. MUNICIPIUL BUCUREŞTI 2.504.500 905.160
  42. SECTORUL AGRICOL ILFOV 175.000 110.500
-------------------------------------------------------------------------------


    ANEXA 7

                          BUGETUL
    fondului special pentru cercetare-dezvoltare pe anul 1993

                                                                    - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                                 Program 1993
-------------------------------------------------------------------------------

                  I. VENITURI - TOTAL 143.300.000
 1. Venituri din contribuţia agenţilor economici asupra încasărilor
    din activitatea industriala, construcţii-montaj, agricolă şi
    silvică, transporturi şi telecomunicaţii, comerţ, turism şi
    prestări servicii 141.600.000
 2. Alte venituri 1.700.000

                  II. CHELTUIELI - TOTAL 145.400.000
 1. Cheltuieli pentru finanţarea programelor naţionale de
    cercetare-dezvoltare aprobate în condiţiile legii, alte teme
    de importanta majoră pentru economia naţionala, subvenţionarea
    literaturii tehnice, ştiinţifice şi a activităţii de informare-
    documentare, promovarea rezultatelor cercetării româneşti prin
    prezentarea de expoziţii, simpozioane şi alte asemenea
    activităţi 117.185.000
 2. Cheltuieli pentru finanţarea programelor naţionale privind
    prospectiunile şi lucrările geologice de cercetare pentru
    descoperiri de zăcăminte noi şi evaluarea volumului si
    caracteristicile zăcămintelor valorificabile 18.100.000
 3. Cheltuieli pentru finanţarea investiţiilor la: 10.000.000
    - "Casa Academiei" 4.000.000
    - "Biblioteca Naţională" 1.000.000
    - obiective de investiţii pentru dezvoltarea bazei tehnico-
      materiale a unităţilor de cercetare potrivit listei de
      investiţii aprobate în condiţiile legii 5.000.000
 4. Cheltuieli pentru funcţionarea colegiului consultativ pentru
    cercetare-dezvoltare a comisiilor acestuia, precum şi cele
    pentru administrarea fondului special 115.000

    Din total cheltuieli: 145.400.000
    1. Cheltuieli curente 135.400.000
       1.1. Cheltuieli de personal 115.000
       1.2. Cheltuieli materiale 135.285.000
    2. Cheltuieli de capital 10.000.000

                   III. EXCEDENT (+)/DEFICIT (-) -2.100.000*)
-------------------------------------------------------------------------------

    *) Se acoperă din disponibilităţile existente în cont la finele anului 1992.


    NOTA:
    Cheltuielile fondului special de cercetare-dezvoltare se vor efectua, pînă la aprobarea legii privind constituirea şi utilizarea acestui fond, pe baza hotărârilor Colegiului Consultativ pentru Cercetare Aplicativa şi Dezvoltare.

    ANEXA 8

                                BUGETUL
               fondului special pentru învăţămînt pe anul 1993

                                                                    - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                                 Program 1993
-------------------------------------------------------------------------------

                  I. VENITURI - TOTAL 10.181.800
 1. Venituri din sumele ce se încasează de către instituţii drept
    regie de cămin şi cantina 500.000
 2. Taxa de admitere în învăţămîntul superior 90.000
 3. taxe de la studenţii romani admişi peste cifra de şcolarizare
    aprobată 600.000
 4. Venitul net al activităţii de integrare a învăţămîntului superior
    cu producţia, cercetarea, proiectarea şi prestarea de servicii 100.000
 5. Venituri din contribuţia unităţilor pentru acoperirea
    cheltuielilor cursurilor postuniversitare 25.000
 6. Venituri din valorificarea cursurilor şi publicaţiilor neperiodice 15.000
 7. Venituri din manifestările artistice ale instituţiilor de
    învăţămînt superior şi artistic 500
 8. taxe de şcolarizare de la cetăţeni străini care studiază pe cont
    propriu valutar 8.751.380
 9. Alte venituri ale instituţiilor de învăţămînt 100.000

                   II. CHELTUIELI - TOTAL 12.574.880
    din care:
    1. Cheltuieli curente 10.574.880
       1.1. Cheltuieli de personal 2.393.000
       1.2. Cheltuieli materiale 8.181.880
    2. Cheltuieli de capital 2.000.000

                   III. EXCEDENT (+)/DEFICIT (-) -2.393.000*)
-------------------------------------------------------------------------------

    *) Deficitul se acoperă din disponibilităţile din anul precedent.


    NOTA:
    Veniturile realizate de instituţiile de învăţămînt preuniversitar, care, în condiţiile legii, se cuvin acestora, se vor administra pe regimul extrabugetar potrivit prevederilor Legii privind finanţele publice nr. 10/1991.

    ANEXA 9

                               BUGETUL
           fondului special pentru sănătate pe anul 1993

                                                                    - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                                 Program 1993
-------------------------------------------------------------------------------

                  I. VENITURI - TOTAL 70.912.000
  Venituri curente 70.912.000
    Venituri din contribuţia de asigurări sociale de 2% 65.360.000
    Venituri din taxe asupra unor activităţi şi din publicitatea
    lor 4.500.000
    Venituri din activitatea unităţilor sanitare 1.052.000

                  II. CHELTUIELI - TOTAL 73.912.000
                      SĂNĂTATE 52.356.000
    1. Cheltuieli curente 50.356.000
       1.1. Cheltuieli materiale şi servicii 50.356.000
    2. Cheltuieli de capital 2.000.000

                   ALTE CHELTUIELI SOCIALE 21.556.000
    1. Cheltuieli curente 21.556.000
       1.1. Cheltuieli materiale 21.556.000
            - Cheltuieli pentru compensarea preţurilor la
              medicamente 20.556.000
            - Cheltuieli pentru compensarea preţurilor pentru
              proteze medicale interne şi unele materiale sanitare
              stabilite de Ministerul Sănătăţii 1.000.000

                   III. EXCEDENT (+)/DEFICIT (-) -3.000.000*)
-------------------------------------------------------------------------------

    *) Deficitul se acoperă din disponibilităţile din anul precedent de 3.000,0 milioane lei.


    ANEXA 9a

                            BUGETUL
              fondului special pentru sănătate pe anul 1993

                    MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

                                                                    - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                                 Program 1993
-------------------------------------------------------------------------------

                  I. VENITURI - TOTAL 70.860.000
  Venituri curente 70.860.000
    Venituri din contribuţia de asigurări sociale de 2% 65.360.000
    Venituri din taxe asupra unor activităţi şi din publicitatea
    lor 4.500.000
    Venituri din activitatea unităţilor sanitare 1.000.000

                  II. CHELTUIELI - TOTAL 73.860.000
                      SĂNĂTATE 52.304.000
    1. Cheltuieli curente 50.304.000
       1.1. Cheltuieli materiale şi servicii 50.304.000
    2. Cheltuieli de capital 2.000.000

                   ALTE CHELTUIELI SOCIALE 21.556.000
    1. Cheltuieli curente 21.556.000
       1.1. Cheltuieli materiale 21.556.000
            - Cheltuieli pentru compensarea preţurilor la
              medicamente 20.556.000
            - Cheltuieli pentru compensarea preţurilor pentru
              proteze medicale interne şi unele materiale sanitare
              stabilite de Ministerul Sănătăţii 1.000.000

                   III. EXCEDENT (+)/DEFICIT (-) -3.000.000*)
-------------------------------------------------------------------------------

    *) Deficitul se acoperă din disponibilităţile din anul precedent de 3.000,0 milioane lei.


    ANEXA 9b

                               BUGETUL
             fondului special pentru sănătate pe anul 1993

                   MINISTERUL TRANSPORTURILOR

                                                                    - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                                 Program 1993
-------------------------------------------------------------------------------

                  I. VENITURI - TOTAL 52.000
  Venituri curente 52.000
    Venituri din activitatea unităţilor sanitare 52.000

                  II. CHELTUIELI - TOTAL 52.000
                      SĂNĂTATE 52.000
    1. Cheltuieli curente 52.000
       1.1. Cheltuieli materiale şi servicii 52.000

                  III. EXCEDENT (+)/DEFICIT (-) -
-------------------------------------------------------------------------------


    ANEXA 10

                           BUGETUL
       fondului de risc şi accident pentru protecţia
       specială a persoanelor handicapate pe anul 1993

                                                                    - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                                 Program 1993
-------------------------------------------------------------------------------

                  I. VENITURI - TOTAL 33.247.000
 1. Contribuţia agenţilor economici (regii autonome, societăţi
    comerciale, organizaţii cooperatiste, organizaţii economice
    străine cu sediul în România, reprezentante din România ale
    societăţilor străine care angajează personal roman şi persoane
    fizice, care utilizează munca salariata) 27.639.000
 2. Vărsăminte lunare ale persoanelor juridice pentru sumele
    aferente numărului de persoane handicapate neincadrate 5.600.000
 3. Donaţii ale persoanelor fizice şi juridice din ţara si
    străinătate 8.000

                 II. CHELTUIELI - TOTAL 36.459.700
 1. Asigurarea asistenţei medicale 4.273.800
 2. Plata taxelor de abonament pentru deţinătorii de aparate
    radio şi televizoare 64.400
 3. Acoperirea reducerii costului biletelor de intrare la spectacole,
    muzee, manifestări artistice şi sportive 200.000
 4. Plata taxelor de instalare, transferare şi abonament telefonic,
    precum şi a costului unui număr de impulsuri 213.600
 5. Acoperirea gratuitatii transportului urban cu mijloace de
    transport în comun 3.490.000
 6. Acoperirea gratuitatii transportului interurban 3.600.400
 7. Salarii pentru persoanele care au în îngrijire, supraveghere
    şi acorda ajutor permanent minorului sau adultului handicapat 6.209.500
 8. Ajutoare speciale lunare 10.500.000
 9. Pensii sociale 4.620.000
10. Alocaţii de stat pentru copii 2.554.800
11. Cheltuieli ocazionate de plata drepturilor prevăzute de lege
    pentru persoanele handicapate 673.200
    din care:
    - cheltuieli pentru personalul care gestionează "Fondul de risc
      şi accident" 83.200
12. Ajutor special de urmaş 60.000

                   III. EXCEDENT (+)/DEFICIT (-) -3.212.700*)
-------------------------------------------------------------------------------

    *) Deficitul se acoperă din disponibilităţile din anul precedent de 3.720,0 milioane lei.


    ANEXA 11

                      BUGETUL
      fondului special pentru asigurările sociale
         ale agricultorilor pe anul 1993

                                                                    - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                                 Program 1993
-------------------------------------------------------------------------------

                  I. VENITURI - TOTAL 43.065.718
                  A. Venituri proprii 42.941.050
 1. Contribuţia persoanelor asigurate 3.675.000
 2. Contribuţia agenţilor economici 39.000.000
 3. Alte resurse 266.050

                  B. Subvenţii de la bugetul de stat 124.668
                  II. CHELTUIELI - TOTAL 48.597.918
 1. Pensii de asigurări sociale 41.862.993
 2. Indemnizaţii pentru incapacitate temporară de munca din cauza
    de boala sau accident 34.588
 3. Indemnizaţii pentru concedii de maternitate şi îngrijirea
    copiilor 378.000
 4. Ajutoare de deces 222.450
 5. Tratament balnear 1.093.750
 6. Cheltuieli pentru plata pensiilor 1.674.520
 7. Asistenta medicală şi compensarea preţurilor la medicamente
    pentru asiguraţi 2.405.000
 8. Restituire din împrumutul de 6.408,1 mil. lei acordat în anul
    1991 de la bugetul asigurărilor sociale de stat, conform
    Hotărârii Guvernului nr. 154/1991 776.617
 9. Alte cheltuieli pentru asigurări sociale 150.000

                  III. EXCEDENT (+)/DEFICIT (-) -5.532.200*)
-------------------------------------------------------------------------------

    *) Deficitul se acoperă din excedentul anului precedent.


    ANEXA 12

                        BUGETUL
     fondului special pentru dezvoltarea şi modernizarea
       punctelor de control pentru trecerea frontierei,
     precum şi a celorlalte unităţi vamale pe anul 1993

                                                                    - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                                 Program 1993
-------------------------------------------------------------------------------

                  I. VENITURI - TOTAL 17.750.000
 1. Încasări din comisionul de 0,5% pentru servicii vamale 16.000.000
 2. Alte venituri 1.750.000

                  II. CHELTUIELI - TOTAL 24.647.000
 Alte cheltuieli economice 24.647.000
  1. Cheltuieli de capital 24.647.000

                  III. EXCEDENT (+)/DEFICIT (-) -6.897.000**)
-------------------------------------------------------------------------------

    **) Deficitul se acoperă din disponibilităţile anului precedent de 6.897.000 mii lei.


    ANEXA 13

                       BUGETUL
    fondului special pentru dezvoltarea sistemului
              energetic pe anul 1993

                                                                    - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                                 Program 1993
-------------------------------------------------------------------------------

                  I. VENITURI - TOTAL 67.270.000
 1. Venituri din taxa de dezvoltare cuprinsă în tariful energiei
   electrice şi termice 67.270.000

                  II. CHELTUIELI - TOTAL 67.270.000
 1. Cheltuieli de capital 67.270.000
    - din care, pentru sectorul nuclear 27.000.000

                  III. EXCEDENT (+)/DEFICIT (-) -
-------------------------------------------------------------------------------


    ANEXA 14

                         BUGETUL
        fondului special pentru modernizarea
         drumurilor publice pe anul 1993

                                                                    - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                                 Program 1993
-------------------------------------------------------------------------------

                  I. VENITURI - TOTAL 7.500.000
 1. Venituri reprezentând cota de 5% din încasările realizate
    din vânzarea benzinei şi motorinei auto prin staţiile de
    distribuţie 7.500.000

                 II. CHELTUIELI - TOTAL 7.500.000
 1. Cheltuieli curente 6.256.000
    1.1. Cheltuieli materiale 6.256.000
 2. Cheltuieli de capital 1.224.000

                 III. EXCEDENT (+)/DEFICIT (-) -
-------------------------------------------------------------------------------

    NOTA:
    Din totalul fondului de 7,5 miliarde lei, 70% se aloca drumurilor naţionale şi 30% drumurilor locale.

    ANEXA 15

                            BUGETUL
     fondului special pentru protejarea asiguraţilor pe anul 1993

                                                                    - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                                 Program 1993
-------------------------------------------------------------------------------

                  I. VENITURI - TOTAL 200.000
 1. Venituri din aplicarea unui coeficient de 1% asupra volumului
    de prime brute 200.000

                  II. CHELTUIELI - TOTAL 200.000
 1. Cheltuieli curente 200.000
    1.1. Transferuri 200.000

                  III. EXCEDENT (+)/DEFICIT (-) -
-------------------------------------------------------------------------------


     ANEXA 16

                           BUGETUL
          fondului de risc pentru agricultură pe anul 1993

                                                                    - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                                 Program 1993
-------------------------------------------------------------------------------

                  I. VENITURI - TOTAL 35.300.000
 1. Venituri din contribuţia agenţilor economici asupra
    încasărilor din activitatea industrială, construcţii-montaj,
    transporturi şi telecomunicaţii, comerţ, turism şi prestări
    servicii 35.300.000

                  II. CHELTUIELI - TOTAL 35.300.000
 1. Cheltuieli materiale, pentru: 27.300.000
    - combaterea bolilor şi dăunătorilor din sectorul vegetal 6.000.000
    - prevenirea şi combaterea epizootiilor 7.500.000
    - prevenirea şi combaterea inundatiilor şi gheturilor 400.000
    - reproductia şi selecţia animalelor 3.000.000
    - programe pentru asanarea efectivelor de animale purtătoare
      de boli transmisibile la om şi refacerea septelului*) 10.400.000
 2. Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de tarif la
    exploatarea şi întreţinerea lucrărilor de îmbunătăţiri
    funciare 3.000.000
 3. Acoperirea pierderilor rezultate ca urmare a calamităţilor
    naturale 2.000.000
 4. Cheltuieli de capital**) 3.000.000
    - susţinerea programelor privind creşterea şi ameliorarea
      căilor de rasa 1.000.000
    - aparatura pentru reţeaua sanitar-veterinara 500.000
    - lucrări de îmbunătăţiri funciare 1.500.000

Din total cheltuieli: 35.300.000
 1. Cheltuieli curente 32.300.000
    1.1. Cheltuieli materiale 27.300.000
    1.2. Subvenţii şi transferuri 5.000.000
         - subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de tarif la
           exploatarea şi întreţinerea lucrărilor de îmbunătăţiri
           funciare 3.000.000
         - transferuri 2.000.000
 2. Cheltuieli de capital 3.000.000
-------------------------------------------------------------------------------

    *) Aprobarea programelor respective şi modul de utilizare a fondurilor prevăzute se face prin hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
    **) Listele cu obiectivele de investiţii finanţate din aceste fonduri se stabilesc de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, cu avizul Ministerului Finanţelor.

                                        ----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016