Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 208 din 11 noiembrie 2010  pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 208 din 11 noiembrie 2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 784 din 24 noiembrie 2010

    Parlamentul României adoptã prezenta lege.

    ART. I
    <>Ordonanţa Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitãţii de expertizã tehnicã judiciarã şi extrajudiciarã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 26 din 25 ianuarie 2000, aprobatã prin <>Legea nr. 156/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. Articolul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 2. - Expertiza tehnicã efectuatã din dispoziţia organelor de urmãrire penalã, a instanţelor judecãtoreşti sau a altor organe cu atribuţii jurisdicţionale, de cãtre expertul sau specialistul numit de acestea, în vederea lãmuririi unor fapte sau împrejurãri ale cauzei, constituie expertizã tehnicã judiciarã."
    2. Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 3. - Expertiza tehnicã efectuatã la cererea persoanelor fizice sau juridice constituie expertizã tehnicã extrajudiciarã."
    3. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 9. - Examenul şi interviul pentru atribuirea calitãţii de expert tehnic judiciar şi testarea profesionalã a specialiştilor care efectueazã expertize tehnice judiciare se organizeazã de cãtre Ministerul Justiţiei şi se desfãşoarã potrivit regulamentului aprobat prin ordin al ministrului justiţiei."
    4. La articolul 11, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Calitatea de expert tehnic judiciar şi specializarea acestuia se dovedesc cu autorizaţia de expert tehnic judiciar, eliberatã de Biroul central pentru expertize judiciare din Ministerul Justiţiei."
    5. La articolul 12, literele a) şi b) ale alineatului (1) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "a) persoana care a dobândit de la alte ministere sau instituţii publice de specialitate autorizarea de a realiza lucrãri în specializarea pentru care susţine interviul;
    b) persoana care a dobândit calitatea cerutã pentru desfãşurarea activitãţii în acea specialitate, prevãzutã în nomenclatorul specializãrilor expertizei tehnice judiciare, în condiţiile legii speciale ce reglementeazã organizarea şi desfãşurarea unei activitãţi sau profesii şi modul de acces în aceasta;".
    6. La articolul 12, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Pentru înscrierea la examenul sau, dupã caz, interviul pentru dobândirea calitãţii de expert tehnic judiciar, candidaţii plãtesc o taxã al cãrei cuantum este stabilit prin ordin al ministrului justiţiei. Sumele astfel colectate sunt evidenţiate într-un fond distinct şi sunt folosite pentru plata cheltuielilor ocazionate de desfãşurarea examenului sau interviului. Sumele nefolosite pânã la sfârşitul anului sunt reportate pentru anul urmãtor cu aceeaşi destinaţie."
    7. Articolul 16 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 16. - Experţii tehnici judiciari care au calitatea de salariaţi au dreptul la concediu fãrã platã pe timpul necesar pentru efectuarea expertizelor tehnice judiciare care le-au fost încredinţate. Expertul beneficiazã în aceastã perioadã de toate drepturile cuvenite, potrivit legii, altele decât cele salariale."
    8. La articolul 16^1, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Suspendarea, respectiv încetarea suspendãrii calitãţii de expert tehnic judiciar, se poate dispune de cãtre Biroul central pentru expertize judiciare, la cererea motivatã a expertului sau din oficiu, motivat."
    9. Articolul 17 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 17. - (1) Organul îndreptãţit sã dispunã efectuarea expertizei judiciare numeşte expertul sau, dupã caz, specialistul, indicã în scris, prin încheiere sau prin ordonanţã, obiectul expertizei şi întrebãrile la care trebuie sã rãspundã acesta, stabileşte data depunerii raportului de expertizã, fixeazã onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci când este cazul, şi comunicã biroului local pentru expertize tehnice judiciare numele persoanei desemnate sã efectueze expertiza.
    (2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei înştiinţeazã partea despre suma ce trebuie avansatã pentru expertiza dispusã în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi îi pune în vedere sã plãteascã aceastã sumã în termen de 5 zile de la înştiinţare.
    (3) Adresa privind numirea expertului se comunicã biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi expertului tehnic judiciar, dupã efectuarea plãţii în condiţiile alin. (2), şi cuprinde urmãtoarele:
    a) denumirea şi datele de contact ale organului cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus numirea;
    b) numãrul şi obiectul dosarului în care a fost dispusã efectuarea expertizei tehnice judiciare;
    c) numele sau, dupã caz, denumirea pãrţilor din dosar şi datele de contact ale acestora: domiciliul sau, dupã caz, sediul acestora, precum şi numãrul de telefon, numãrul de fax şi adresa de e-mail, dacã acestea sunt cunoscute;
    d) numãrul şi data încheierii sau ordonanţei prin care a fost numit expertul;
    e) obiectivele expertizei tehnice judiciare dispuse la care trebuie sã rãspundã expertul;
    f) termenul stabilit pentru depunerea raportului de expertizã;
    g) suma stabilitã cu titlu de onorariu provizoriu;
    h) suma stabilitã cu titlu de cheltuieli provizorii;
    i) menţiunea cã sumele provizorii, stabilite cu titlu de onorariu provizoriu şi cheltuieli provizorii, au fost plãtite în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare.
    (4) Plata sumei provizorii cãtre expertul tehnic judiciar numit se va efectua prin intermediul biroului local pentru expertize tehnice judiciare, dupã depunerea raportului de expertizã la organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei."
    10. Articolul 18 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 18. - (1) Partea interesatã are dreptul sã solicite ca pe lângã expertul tehnic judiciar numit sã mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, şi un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta şi încuviinţat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, în calitate de consilier al pãrţii, din categoria persoanelor prevãzute la art. 11-14.
    (2) Expertul tehnic judiciar sau specialistul nominalizat de parte în condiţiile alin. (1) trebuie sã deţinã aceeaşi specializare cu cea a expertului tehnic judiciar numit de organul judiciar pentru efectuarea expertizei. Dacã acest lucru nu este posibil, se va avea în vedere ca specializarea expertului tehnic judiciar care participã la efectuarea expertizei în calitate de consilier al pãrţii sã fie înruditã cu cea a expertului tehnic judiciar numit şi sã aparţinã aceluiaşi domeniu.
    (3) Onorariul expertului tehnic judiciar sau al specialistului care participã la efectuarea expertizei în condiţiile alin. (1) este stabilit de parte şi de expert, de comun acord, în temeiul raporturilor contractuale dintre aceştia, şi este plãtit acestuia de cãtre partea care l-a nominalizat.
    (4) Un exemplar original al documentului care face dovada relaţiilor contractuale dintre parte şi expertul tehnic judiciar sau specialistul care participã la efectuarea expertizei în condiţiile prevãzute la alin. (1), precum şi a sumelor datorate acestuia va fi depus la dosarul cauzei cu cel puţin 5 zile înainte de termenul stabilit pentru depunerea raportului de cãtre expertul tehnic judiciar sau specialistul numit."
    11. La articolul 21, litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) partea introductivã, în care se menţioneazã organul care a dispus efectuarea expertizei, data la care s-a dispus depunerea acesteia, numele şi prenumele expertului sau ale experţilor, specialitatea acestuia/acestora, data întocmirii şi finalizãrii raportului de expertizã, obiectul acesteia şi întrebãrile la care expertul sau experţii urmeazã sã rãspundã, bibliografia pe baza cãreia expertiza a fost efectuatã şi dacã pãrţile care au participat la aceasta au dat explicaţii în cursul lucrãrilor la care au fost convocate;".
    12. Articolul 22 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 22. - (1) Raportul de expertizã sau suplimentul la raportul de expertizã, însoţit de nota de evaluare a onorariului şi, dacã este cazul, de decontul cheltuielilor de transport, cazare, diurnã sau al altor cheltuieli ocazionate de efectuarea expertizei şi în strânsã legãturã cu aceasta, se depune la organul cu atribuţii jurisdicţionale care a încuviinţat expertiza.
    (2) La termenul la care se pronunţã asupra raportului de expertizã sau, dupã caz, asupra suplimentului la raport, depus de expertul tehnic judiciar numit, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei se pronunţã şi asupra sumei definitive solicitate de cãtre expert, înştiinţând biroul local pentru expertize tehnice judiciare despre suma definitivã aprobatã la platã expertului.
    (3) La termenul prevãzut la alin. (2), organul cu atribuţii jurisdicţionale înştiinţeazã partea despre suma rãmasã de platã şi pune în vedere acesteia sã efectueze plata în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare în termen de 5 zile de la înştiinţare."
    13. Dupã articolul 22 se introduce un nou articol, articolul 22^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 22^1. - (1) Dacã expertul tehnic judiciar numit este înlocuit din motive imputabile acestuia, organele de urmãrire penalã, instanţele judecãtoreşti sau alte organe cu atribuţii jurisdicţionale pot dispune, odatã cu înlocuirea, şi restituirea în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare, în tot sau în parte, în termen de 30 de zile, a sumelor primite pentru activitatea de expertizã tehnicã judiciarã efectuatã în cauza respectivã.
    (2) Nerestituirea sumelor în termenul stabilit în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare constituie abatere disciplinarã."
    14. La articolul 23, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Plata onorariului şi a cheltuielilor solicitate prin decont, cuvenite expertului tehnic judiciar numit de cãtre organele de urmãrire penalã, instanţele judecãtoreşti sau alte organe cu atribuţii jurisdicţionale în condiţiile art. 17, pentru efectuarea expertizei, se efectueazã numai prin biroul local pentru expertize tehnice judiciare."
    15. La articolul 25, partea introductivã a alineatului (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Sumele reţinute potrivit alin. (1) se constituie şi se utilizeazã, prin derogare de la alte dispoziţii legale, la dispoziţia Ministerului Justiţiei, ca fond special pentru:".
    16. La articolul 25 alineatul (2), litera e) se abrogã.
    17. La articolul 25, alineatul (3) se abrogã.
    18. La articolul 32, literele b)-e) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "b) ia mãsurile necesare pentru întocmirea, actualizarea şi publicarea pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei a tabelului nominal cuprinzând experţii tehnici judiciari, cu datele de identificare, pe specialitãţi şi pe judeţe, respectiv pe municipiul Bucureşti, în funcţie de domiciliul acestora;
    c) ia mãsurile necesare pentru întocmirea tabelului nominal şi a listei nominale cuprinzând experţii tehnici judiciari, respectiv specialiştii care pot efectua expertize tehnice judiciare şi pentru comunicarea acestora birourilor locale pentru expertize tehnice judiciare;
    d) organizeazã desfãşurarea examenului şi interviului pentru atribuirea calitãţii de expert tehnic judiciar;
    e) emite autorizaţia de expert tehnic judiciar, în care se menţioneazã cel puţin numele şi prenumele expertului şi specializarea acestuia;".
    19. La articolul 35, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) În situaţia în care împotriva expertului tehnic judiciar s-a pus în mişcare acţiunea penalã pentru o infracţiune care aduce atingere prestigiului profesiei, se dispune suspendarea dreptului de a efectua expertize tehnice pânã la soluţionarea definitivã a cauzei."
    20. Dupã articolul 38 se introduce un nou articol, articolul 38^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 38^1. - (1) Dacã împotriva sa a fost pusã în mişcare acţiunea penalã în vreo cauzã penalã sau dacã a fost condamnat definitiv pentru sãvârşirea unei infracţiuni, expertul tehnic judiciar sau specialistul are obligaţia de a comunica de îndatã aceastã situaţie Ministerului Justiţiei. Nerespectarea obligaţiei de comunicare constituie abatere disciplinarã.
    (2) Instanţele judecãtoreşti şi parchetele de pe lângã acestea au obligaţia de a comunica de îndatã, dar nu mai târziu de 10 zile de la emitere, direcţiei de specialitate din Ministerul Justiţiei copii certificate ale documentelor prin care a fost dispusã punerea în mişcare a acţiunii penale sau condamnarea asupra unei persoane având calitatea de expert tehnic judiciar sau de specialist."
    ART. II
    (1) Legitimaţiile de expert tehnic judiciar întocmite şi eliberate pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi rãmân valabile şi fac dovada calitãţii de expert tehnic judiciar şi a specializãrii pânã la înlocuirea acestora cu autorizaţiile prevãzute la <>art. 11 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege.
    (2) Biroul central pentru expertize tehnice judiciare va lua mãsurile necesare pentru înlocuirea legitimaţiilor prevãzute la alin. (1) cu autorizaţii în termen de 3 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.

    Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

                      p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                                  IOAN OLTEAN

                             PREŞEDINTELE SENATULUI
                               MIRCEA-DAN GEOANĂ

    Bucureşti, 11 noiembrie 2010.
    Nr. 208.
                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016