Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 206 din 31 decembrie 1999  privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 206 din 31 decembrie 1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 654 din 31 decembrie 1999
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
În temeiul art. 114 alin. (1) din Constituţia României, Guvernul este abilitat ca, de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi şi pana la reluarea lucrãrilor Parlamentului în prima sesiune ordinarã a anului 2000, sa emita ordonanţe în urmãtoarele domenii:

A. Ratificarea unor acorduri internaţionale, precum şi a altor documente internaţionale:
1. Ratificarea Acordului dintre Ministerul Educaţiei Naţionale, Agenţia Nationala pentru Ştiinţa, Tehnologie şi Inovare şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţa şi Cultura privind înfiinţarea Centrului Internaţional de Biodinamica.
2. Ratificarea Contractului de finanţare dintre România, Banca Europeanã de Investiţii şi Regia Autonomã de Transport Bucureşti, în valoare de 63 milioane euro, pentru finanţarea Proiectului de reabilitare a transportului urban în Bucureşti.
3. Ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 11 milioane USD, pentru finanţarea Proiectului privind susţinerea serviciilor în agricultura.
4. Ratificarea Contractului de finanţare dintre România, Banca Europeanã de Investiţii şi Regia Autonomã "Administraţia Nationala a Drumurilor din România" pentru finanţarea Proiectului de construcţie şi reabilitare autostrazi, semnat la Luxemburg la 16 noiembrie 1999 şi la Bucureşti la 19 noiembrie 1999.
5. Ratificarea unor convenţii adoptate de Organizaţia Internationala a Muncii, parte integrantã a Convenţiei nr. 147/1976.
6. Ratificarea Contractului de finanţare dintre România, Banca Europeanã de Investiţii şi Societatea Comercialã "Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane TAROM" - S.A. pentru Proiectul de reinnoire a flotei TAROM.
7. Ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, destinat finanţãrii Proiectului de închidere a minelor şi de atenuare a impactului social.
8. Ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Comunitatea Europeanã, în valoare de pana la 200 milioane euro.
9. Aprobarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind reglementarea reciprocã a creanţelor financiare în ruble transferabile, rezultate din Acordul şi Protocolul dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste de colaborare la construirea de obiective în industria gazelor a U.R.S.S. în anii 1984-1988, din 19 iulie 1984, şi din contul de lichidare nr. 2 în ruble transferabile, semnat la Moscova la 18 august 1999.
10. Aprobarea reglementãrii obligaţiilor reciproce dintre România şi Republica Islamica Iran, rezultatã din stingerea soldului contului de cliring romano-iranian şi din aplicarea clauzei valutare în baza Acordului interguvernamental romano-iranian din 14 mai 1974, conform Minutei semnate la Teheran la 22 octombrie 1999.
11. Aprobarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Federale Germania privind cooperarea financiarã dintre cele doua state, semnat la 17 decembrie 1998.
12. Aderarea României la Convenţia din 1990 privind pregãtirea, rãspunsul şi cooperarea (OPRC) în cazuri de poluare cu hidrocarburi.
13. Aderarea României la Convenţia din 1992 privind rãspunderea civilã pentru pagubele produse în caz de poluare cu hidrocarburi.
14. Ratificarea protocoalelor adiţionale II şi III la Acordul cu privire la Forta Multinationala de Pace din Europa de Sud-Est.
15. Ratificarea Protocolului adiţional suplimentar la Acordul dintre statele pãrţi ale Tratatului Atlanticului de Nord şi celelalte state participante la Parteneriatul pentru Pace cu privire la statutul forţelor lor (P.f.P.SOFA).
16. Completarea Memorandumului de înţelegere privind cooperarea economicã dintre Guvernul României şi Guvernul Olandei, semnat la Haga la 5 martie 1998.
17. Modificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Confederatiei Elvetiene privind acordarea asistenţei financiare, semnat la Bucureşti la 26 noiembrie 1992.
18. Acceptarea amendamentului la Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon, adoptat la Copenhaga la 25 noiembrie 1992.
19. Ratificarea Acordului multilateral de baza privind transportul internaţional pentru dezvoltarea Coridorului Europa-Caucaz-Asia, semnat la Baku la 8 septembrie 1998.
20. Reportarea unor sume din bugetul alocat în anul 1999 pentru pregãtirea participãrii României la Expozitia Mondialã EXPO 2000 "Om-Natura-Tehnologie", Hanovra 2000, în bugetul pe anul 2000.

B. Finanţe, accize, impozite, taxe şi tarife:
1. Modificarea unor reglementãri referitoare la taxa pe valoarea adãugatã pentru înlãturarea discrepantei dintre regimul fiscal aplicabil editãrii, tipãririi şi vânzãrii de cãrţi şi cel aplicabil editãrii, tipãririi şi vânzãrii de publicaţii periodice de cultura.
2. Reglementarea regimului de leasing.
3. Modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 privind stimularea investiţiilor directe, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 241/1998 .
4. Modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 67/1999 privind unele mãsuri pentru dezvoltarea activitãţii economice.
5. Modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 23/1998 privind finanţarea şi din alte surse decât bugetul de stat a unor activitãţi specifice de administrare a rezervelor de stat, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 239/1998 .
6. Rambursarea din fondul de la bugetul statului a creditelor comerciale, contractate de Regia Autonomã Judeteana "Apa-Canal" Iaşi, cu banca germanã KFW pentru finanţarea obiectivului de investiţii privind retehnologizarea, modernizarea, completarea şi dezvoltarea statiei de epurare a apei pentru municipiul Iaşi.
7. Plata cu prioritate a obligaţiilor cãtre regiile autonome şi societãţile/companiile naţionale beneficiare de împrumuturi externe contractate direct sau cu garanţia statului.
8. Modificarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 66/1997 privind scutirea de plata a impozitelor pe salarii şi/sau pe venituri realizate de consultanţi strãini pentru activitãţile desfãşurate în România în cadrul unor acorduri de împrumut.
9. Modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 63/1999 cu privire la gestionarea fondurilor nerambursabile alocate României de cãtre Comunitatea Europeanã, precum şi a fondurilor de cofinantare aferente acestora.
10. Modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 66/1994 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobatã prin <>Legea nr. 128/1994 .
11. Modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, republicatã.
12. Regimul produselor supuse accizelor.
13. Modificarea şi completarea unor reglementãri referitoare la taxa pe valoarea adãugatã.
14. Controlul financiar-fiscal.
15. Administrarea veniturilor şi controlul la contribuabilii mari.
16. Repartizarea profitului la societãţi naţionale, companii naţionale şi societãţi comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome.
17. Modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 98/1999 .
18. Controlul intern la nivelul instituţiilor publice.
19. Modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 69/1998 privind regimul de autorizare a activitãţilor din domeniul jocurilor de noroc, aprobatã prin <>Legea nr. 166/1999 .
20. Aprobarea plafonului de indatorare publica externa a României pentru anul 2000.
21. Modificarea şi completarea <>Legii nr. 66/1996 privind reorganizarea Casei de Economii şi Consemnaţiuni din România în societate bancarã pe acţiuni, republicatã.
22. Finanţarea din bugetul destinat ocrotirii sãnãtãţii a unor activitãţi şi programe în domeniul sãnãtãţii publice, desfãşurate de organizaţii neguvernamentale.
23. Modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 22/1992 privind finanţarea ocrotirii sãnãtãţii, aprobatã prin <>Legea nr. 114/1992 .
24. Stabilirea taxei pe valoarea adãugatã pentru produsele agroalimentare.
25. Aprobarea împrumutului pentru Programul de servicii pentru agricultura, convenit de Guvernul României cu Banca Mondialã.
26. Modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 63/1994 privind actualizarea unor normative de cheltuieli pentru autoritãţile şi instituţiile publice, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 13/1995 .
27. Instituirea unor taxe pentru serviciile prestate de Ministerul Apãrãrii Naţionale - Statul Major General.
28. Scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã a importurilor de bunuri şi servicii efectuate în anul 2000, destinate inzestrarii Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
29. Exceptarea temporarã de la plata taxelor vamale şi a suprataxei vamale pentru unele produse din import destinate unor obiective de investiţii.
30. Acreditarea agenţilor de credit în vederea administrãrii fondurilor pentru acordarea de microcredite.
31. Scutirea de la plata taxelor vamale, a suprataxei vamale şi a taxei pe valoarea adãugatã a unor cantitãţi de gaze naturale provenite din import.
32. Completarea <>Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale.
33. Unele mãsuri pentru stimularea investiţiilor directe în zona Muntilor Apuseni şi în Rezervatia Biosferei "Delta Dunãrii".
34. Unele mãsuri pe linia restructurãrii unor bãnci cu capital de stat.

C. Industrie şi comerţ:
1. Reglementãri privind substantele şi amestecurile chimice periculoase.
2. Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).
3. Reglementarea activitãţilor din domeniul gazelor naturale.
4. Regularizarea datoriei fostei Companii Romane de Petrol.
5. Abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 99/1999 privind atestarea agenţilor economici producãtori de bunuri materiale destinate comercializãrii şi acordarea permisului de operare.
6. Unele mãsuri pentru realizarea obiectivului de investiţii "Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda 5x700 MW" - Unitatea 2.
7. Reglementãri privind detergentii, produsele de întreţinere şi produsele de curatat.
8. Aprobarea de programe speciale pentru reabilitarea unor zone miniere defavorizate şi a altor zone cu dezechilibre economice şi sociale.

D. Agricultura şi alimentaţie:
1. Reglementarea depozitarii cerealelor şi seminţelor oleaginoase, regimul certificatului de depozit pentru acestea, precum şi constituirea fondului de garantare pentru certificatele de depozit.
2. Protejarea fondului genetic naţional.
3. Comasarea terenurilor agricole.
4. Reorganizarea Regiei Autonome a Imbunatatirilor Funciare în Societatea Nationala "Îmbunãtãţiri Funciare" - S.A.
5. Regimul zonelor montane.
6. Sprijinul acordat producãtorilor de lapte.
7. Organizarea şi funcţionarea Creditului Mutual Agricol.
8. Organizaţiile interprofesionale pe produse agroalimentare.
9. Modificarea şi completarea <>Legii viei şi vinului nr. 67/1997 .
10. Înfiinţarea Agenţiei pentru Dezvoltare Ruralã şi Pieţe Agricole în vederea derulãrii Programului SAPARD şi a sprijinirii producãtorilor agricoli.
11. Produsele agroalimentare ecologice.
12. Sprijinirea tinerilor agricultori.

E. Transport:
1. Implementarea standardelor internaţionale pentru siguranta navelor, prevenirea poluarii şi asigurarea condiţiilor de munca şi de viata la bordul navelor maritime care utilizeazã porturile româneşti sau care navigheaza în apele naţionale.
2. Modificarea şi completarea <>Legii nr. 118/1996 privind constituirea şi utilizarea Fondului special al drumurilor publice.
3. Stabilirea şi sancţionarea unor fapte contravenţionale în operaţiunile de transport feroviar şi cu metroul.

F. Societãţi comerciale, regii autonome şi întreprinderi mici şi mijlocii:
1. Modificarea şi completarea <>Legii nr. 133/1999 privind stimularea întreprinzãtorilor privati pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii.
2. Reorganizarea regiilor autonome aeroportuare şi a societãţilor comerciale aeroportuare de sub autoritatea consiliilor judeţene.
3. Constituirea cadrului organizatoric şi de alocare a resurselor financiare în situaţia utilizãrii mijloacelor tehnice din dotarea unitãţilor militare, la solicitarea prefecturilor, pentru diminuarea şi înlãturarea efectelor fenomenelor meteorologice deosebite produse în unele judeţe.

G. Lucrãri publice şi amenajarea teritoriului:
1. Derularea creditului extern aprobat şi garantat de Guvern pentru realizarea unor programe guvernamentale privind pietruirea drumurilor comunale, alimentarea cu apa a satelor, asigurarea cu locuinţe sociale, refacerea şi dezvoltarea infrastructurii în intravilanul localitãţilor rurale.
2. Reabilitarea termica a fondului construit existent şi stimularea economisirii energiei termice.
3. Reglementarea activitãţii desfãşurate de persoanele autorizate sa execute lucrãri de cadastru, geodezie şi cartografie pe teritoriul României.

H. Cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã:
1. Completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 117/1999 privind adoptarea termenilor şi condiţiilor de participare a României la programele Comunitãţii Europene în domeniul cercetãrii, dezvoltãrii tehnologice şi demonstratiilor şi la programele de cercetare şi activitãţile de instruire.
2. Mãsuri privind imobilul destinat sediului Asociaţiei de Standardizare din România - ASRO, organism naţional de standardizare.

I. Proprietate industriala:
- Organizarea şi exercitarea profesiei de consilier în proprietate industriala.

J. Învãţãmânt:
1. Stabilirea unor mãsuri pentru stimularea revenirii în ţara a specialiştilor tineri.
2. Managementul calitãţii în învãţãmântul superior.
3. Organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de pregãtire şi perfecţionare a personalului de conducere, îndrumare şi control.

K. Cultura:
1. Protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional.
2. Declararea Complexului "Memorialul Revoluţiei - Decembrie 1989" din municipiul Timişoara ca ansamblu de interes naţional.
3. Unele mãsuri pentru combaterea producerii şi comercializãrii neautorizate a fonogramelor.
4. Îmbunãtãţirea finanţãrii unor programe de dezvoltare sectoriala iniţiate de Ministerul Culturii.
5. Îmbunãtãţirea modului de funcţionare a comisiilor de specialitate constituite pe lângã Ministerul Culturii.
6. Unele mãsuri referitoare la construirea, restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a monumentelor de for public, precum şi sprijinirea realizãrii atelierelor studiourilor de creaţie şi a galeriilor de arta.
7. Stabilirea unor mãsuri de protecţie a monumentelor istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial.
8. Modificarea unor prevederi ale <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Cinematografiei şi constituirea Fondului cinematografic naţional, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 22/1999 .
9. Unele mãsuri privind asigurarea bunurilor culturale mobile exportate temporar.

L. Apãrare:
1. Transmiterea unor active din proprietatea Societãţii Comerciale "Nitramonia" - S.A. Fagaras în patrimoniul Regiei Autonome "Arsenalul Armatei" - Uzina de Produse Speciale Fagaras.
2. Sistemul naţional de management al crizelor.
3. Modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 41/1999 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apãrãrii Naţionale.
4. Reglementãri privind tranzitarea teritoriului României de cãtre esaloanele militare ale trupelor strãine participante la misiunea KFOR.

M. Justiţie:
1. Organizarea activitãţii de expertiza tehnica judiciarã şi extrajudiciara.
2. Organizarea activitãţii şi funcţionarea instituţiilor de medicina legalã.

N. Afaceri externe:
- Modificarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 158/1999 privind regimul exporturilor şi importurilor de produse strategice.

O. Sãnãtate:
1. Prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun.
2. Obligativitatea raportarii bolilor şi a efectuãrii vaccinarilor.
3. Mãsuri de colaborare între Ministerul Sãnãtãţii şi administraţia publica localã în aplicarea reglementãrilor din domeniul sãnãtãţii publice.
4. Reglementãri privind asistenta medicalã balneara.

P. Minoritãţi naţionale:
1. Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului pentru Minoritãţi Naţionale.
2. Modificarea unor acte normative referitoare la stabilirea chiriilor pentru sediile partidelor politice şi ale organizaţiilor cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale.
3. Modificarea unor acte normative privind veteranii de rãzboi, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi vãduvelor de rãzboi.

Q. Salarizare:
1. Modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la drepturile salariale şi la alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apãrare nationala, ordine publica şi siguranta nationala.
2. Completarea unor prevederi legale privind sistemul de stabilire a salariilor de baza în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupa funcţii de demnitate publica.

R. Dezvoltare socialã:
- Modificarea şi completarea <>Legii nr. 129/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului Roman de Dezvoltare Socialã.

S. Agenţii imobiliare, asociaţii şi fundaţii:
1. Organizarea şi funcţionarea agentiilor imobiliare.
2. Reglementãri cu privire la asociaţii şi fundaţii.

T. Politica monetara:
- Reglementarea dobânzii legale.

U. Protecţia consumatorilor:
- Modificarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã.

ART. 2
(1) În conformitate cu dispoziţiile art. 114 alin. (3) din Constituţia României, pana la reluarea lucrãrilor Parlamentului în prima sesiune ordinarã a anului 2000, ordonanţele emise de Guvern în temeiul art. 1 din prezenta lege vor fi depuse la Camera Deputaţilor şi la Senat spre aprobare, potrivit procedurii legislative, nerespectarea termenului atragand încetarea efectelor acestora.
(2) Ordonanţele depuse de Guvern potrivit alin. (1) vor fi dezbãtute cu prioritate.
ART. 3
În domeniile de abilitare prevãzute în prezenta lege, dacã au fost adoptate proiecte de lege sau propuneri legislative de cãtre una dintre Camerele Parlamentului ori dacã au fost elaborate şi depuse rapoarte ale comisiilor permanente sesizate în fond, acestea vor fi avute în vedere de Guvern la emiterea ordonanţelor.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 22 decembrie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VASILE LUPU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 28 decembrie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016