Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 206 din 29 iunie 2005  privind punerea in aplicare a unor sanctiuni internationale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 206 din 29 iunie 2005 privind punerea in aplicare a unor sanctiuni internationale

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 601 din 12 iulie 2005

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. 1
Domeniul de aplicare
(1) Prezenta lege reglementeazã modalitatea de punere în aplicare, de cãtre România, a unor sancţiuni internaţionale instituite prin rezoluţiile Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, adoptate în baza cap. VII al Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi destinate menţinerii pãcii şi securitãţii internaţionale şi a unor sancţiuni internaţionale sau mãsuri restrictive ale Uniunii Europene, adoptate în cadrul Politicii Externe şi de Securitate Comune.
(2) Prezenta lege reglementeazã, de asemenea, modalitatea de punere în aplicare, de cãtre România, a unor mãsuri restrictive ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa sau, dupã caz, prin decizii unilaterale ale statelor.
ART. 2
Caracterul obligatoriu
(1) Rezoluţiile Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, adoptate în baza cap. VII al Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, sunt direct aplicabile, constituind în mod direct drepturi şi obligaţii pentru instituţiile publice şi subiectele de drept intern.
(2) Acţiunile comune şi poziţiile comune ale Consiliului Uniunii Europene, precum şi alte decizii cu caracter similar, adoptate în cadrul Politicii Externe şi de Securitate Comune, prin care se instituie sancţiuni sau mãsuri restrictive faţã de state terţe ori entitãţi nonstatale devin obligatorii, în temeiul prezentei legi, pentru subiectele de drept intern - instituţii publice, persoane fizice sau juridice din momentul publicãrii acestora în Monitorul Oficial al României, Partea I, în conformitate cu art. 3.
(3) Caracterul obligatoriu al sancţiunilor instituite prin acte ale altor organizaţii internaţionale sau, dupã caz, prin decizii unilaterale ale statelor va fi stabilit prin act normativ special.
(4) Instituţiile publice au obligaţia de a lua toate mãsurile necesare pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a acţiunilor comune şi poziţiilor comune ale Consiliului Uniunii Europene, precum şi a altor decizii cu caracter similar, adoptate în cadrul Politicii Externe şi de Securitate Comune, menţionate la alin. (1) şi (2), în conformitate cu prezenta lege.
(5) În cazul în care în textul acţiunilor comune şi poziţiilor comune ale Consiliului Uniunii Europene, precum şi al altor decizii cu caracter similar, adoptate în cadrul Politicii Externe şi de Securitate Comune, se precizeazã cã acestea sunt de aplicabilitate imediatã, instituţiile publice competente au obligaţia de a adopta în regim de urgenţã toate mãsurile pentru punerea acestora în aplicare chiar înainte de publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Publicarea în Monitorul Oficial
Prin ordin al ministrului afacerilor externe se asigurã publicarea gratuitã în Monitorul Oficial al României, Partea I, a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a acţiunilor comune şi poziţiilor comune ale Consiliului Uniunii Europene, precum şi a altor decizii cu caracter similar, adoptate în cadrul Politicii Externe şi de Securitate Comune, prin care se instituie sancţiuni sau mãsuri restrictive, în termen de 15 zile de la adoptarea acestora ori de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
ART. 4
Organismul competent pentru coordonarea aplicãrii sancţiunilor
(1) Pentru aplicarea prevederilor prezentei legi se constituie Comitetul Interinstituţional, denumit în continuare Comitetul, alcãtuit din miniştri ai afacerilor externe, ai justiţiei, administraţiei şi internelor, apãrãrii naţionale, economiei şi comerţului, finanţelor publice, integrãrii europene, comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, transporturilor, construcţiilor şi turismului şi din directori ai Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, din guvernatorul Bãncii Naţionale a României, din preşedintele Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor, al Autoritãţii Naţionale de Control şi preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, coordonat de primul-ministru.
(2) În funcţie de specificul sancţiunilor internaţionale adoptate, Comitetul poate solicita participarea la întrunirile sale şi a reprezentanţilor altor instituţii publice.
(3) În funcţie de specificul sancţiunilor internaţionale adoptate, se constituie grupuri de lucru ale Comitetului, la nivel de experţi.
(4) Serviciile de secretariat necesare pentru desfãşurarea activitãţii Comitetului vor fi asigurate de Ministerul Afacerilor Externe.
(5) Cheltuielile implicate de activitatea de secretariat vor fi suportate din bugetul anual aprobat Ministerului Afacerilor Externe.
ART. 5
Atribuţiile Comitetului
(1) Comitetul asigurã coordonarea acţiunilor autoritãţilor publice române în domeniul punerii în aplicare a sancţiunilor instituite prin rezoluţiile Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, adoptate în baza cap. VII al Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, sau prin acţiuni comune, poziţii comune ori alte decizii cu caracter similar, adoptate în cadrul Politicii Externe şi de Securitate Comune.
(2) Pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, Comitetul propune, conform procedurii stabilite la art. 7, un plan de mãsuri pentru punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale instituite, ce va fi supus spre aprobare Guvernului, şi urmãreşte ducerea la îndeplinire a dispoziţiilor sale.
(3) Primul-ministru prezintã periodic, potrivit art. 107 alin. (1) din Constituţia României, republicatã, dar nu mai puţin de o datã pe an, rapoarte detaliate Parlamentului şi Consiliului Suprem de Apãrare a fiãrii privind mãsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional.
(4) Ori de câte ori va fi posibil Comitetul va asigura informarea persoanelor fizice şi juridice interesate în legãturã cu probabilitatea adoptãrii sancţiunilor internaţionale menţionate la art. 1.
(5) Comitetul va sprijini autoritatea competentã în a emite certificatele privind evenimentele ce pot fi considerate cazuri de forţã majorã, prin informarea acesteia în legãturã cu circumstanţele adoptãrii sancţiunilor internaţionale susceptibile a genera situaţia de forţã majorã.
ART. 6
Întrunirile Comitetului
(1) Comitetul se reuneşte, la convocarea Ministerului Afacerilor Externe, în vederea adoptãrii planului de mãsuri prevãzut la art. 5 alin. (2).
(2) Comitetul se reuneşte, de asemenea, la solicitarea oricãruia dintre membrii sãi, ori de câte ori se va considera necesar.
ART. 7
Procedura de adoptare a planului de mãsuri necesare punerii în aplicare a sancţiunilor internaţionale
(1) Ministerul Afacerilor Externe va înştiinţa toate celelalte instituţii care fac parte din Comitet despre adoptarea unuia dintre actele menţionate la art. 1 şi le va transmite acestora copiile respectivelor acte.
(2) Fiecare instituţie va formula propuneri în domeniul sãu de competenţã, în vederea întocmirii planului de mãsuri, şi le va înainta secretariatului Comitetului. Propunerile formulate vor conţine în mod obligatoriu mãsurile care se impun a fi adoptate la nivelul instituţiei respective, cu evidenţierea posibilelor obstacole de naturã operaţionalã sau legislativã care pot apãrea.
(3) Dupã primirea propunerilor, secretariatul Comitetului va convoca reuniunea grupului de lucru constituit la nivel de experţi, în vederea elaborãrii şi adoptãrii prin decizie a planului de mãsuri.
(4) Deciziile Comitetului vor fi adoptate prin consens şi se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(5) Planul de mãsuri va cuprinde în mod obligatoriu nominalizarea instituţiilor responsabile cu punerea sa în aplicare, precum şi termenele de ducere la îndeplinire a respectivelor mãsuri.
(6) La solicitarea Comitetului, toate instituţiile publice sunt obligate sã punã la dispoziţie acestuia orice date necesare desfãşurãrii activitãţii sale, cu respectarea regimului informaţiilor clasificate.
ART. 8
Informarea iniţiatorului regimului de sancţiuni asupra mãsurilor întreprinse în plan naţional
Ministerul Afacerilor Externe va informa organizaţiile internaţionale în cadrul cãrora a fost adoptat regimul de sancţiuni despre mãsurile întreprinse în plan naţional.
ART. 9
Dispoziţii finale
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 153/2001 pentru aplicarea <>Rezoluţiei nr. 1.373/2001 a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind combaterea terorismului internaţional, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 769 din 3 decembrie 2001, aprobatã prin <>Legea nr. 131/2002 .

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.


PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NĂSTASE

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 29 iunie 2005.
Nr. 206.
----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016