Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 205 din 26 mai 2004  privind protectia animalelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 205 din 26 mai 2004 privind protectia animalelor

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 531 din 14 iunie 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Prezenta lege reglementeazã mãsurile necesare pentru asigurarea condiţiilor de viaţã şi bunãstare ale animalelor cu sau fãrã deţinãtor.
(2) Gestionarea populaţiei canine fãrã stãpân de pe teritoriul României se reglementeazã prin lege specialã.
ART. 2
În sensul prezentei legi, prin deţinãtor de animale se înţelege proprietarul, persoana care deţine cu orice titlu valabil, precum şi orice persoanã fizicã sau juridicã în îngrijirea cãreia se aflã animalul.
ART. 3
Deţinãtorii de animale au obligaţia de a asigura aplicarea normelor sanitare veterinare şi de zooigienã privind adãpostirea, hrãnirea, îngrijirea, reproducţia, exploatarea, precum şi a celor referitoare la protecţia şi bunãstarea animalelor.
ART. 4
Deţinãtorii de animale au obligaţia de a avea un comportament lipsit de brutalitate faţã de acestea, de a asigura condiţiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, precum şi de a nu le pãrãsi sau izgoni.
ART. 5
(1) Deţinãtorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasã, sex, vârstã şi categorie de producţie, urmãtoarele:
a) un adãpost corespunzãtor;
b) hranã şi apã suficiente;
c) posibilitatea de mişcare suficientã;
d) îngrijire şi atenţie.
(2) Deţinãtorilor de animale le este interzis sã aplice tratamente rele, precum: lovirea, schingiuirea şi alte asemenea cruzimi.
ART. 6
(1) În sensul prezentei legi, prin rãu tratament se înţelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, maltratarea şi supunerea animalelor la eforturi inutile, precum şi neasigurarea condiţiilor minime necesare vieţii şi bunãstãrii acestora.
(2) În sensul prezentei legi, prin cruzime faţã de animale se înţelege:
a) omorârea animalelor, din perversitate, precum şi prin practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
b) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
c) folosirea de animale vii pentru dresajul câinilor sau pentru a le controla agresivitatea;
d) folosirea de animale pentru expoziţii, publicitate, realizare de filme sau în scopuri asemãnãtoare, dacã aceste activitãţi le provoacã acestora suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau rãniri;
e) abandonarea unui animal a cãrui existenţã depinde de îngrijirea omului;
f) administrarea de substanţe destinate stimulãrii capacitãţilor fizice ale animalelor în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului.
ART. 7
Animalele folosite în scopuri ştiinţifice sunt supuse unor reguli de protecţie specifice, fãrã a li se provoca suferinţe inutile.
ART. 8
(1) Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor*) reprezintã autoritatea naţionalã în domeniul protecţiei animalelor.
_______
*) Conform <>art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 , aprobatã prin <>Legea nr. 215/2004 , reprodusã la pag. 3-16, Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor se înfiinţeazã prin reorganizarea Agenţiei Române pentru Siguranţa Alimentelor, a Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, precum şi a unor servicii care funcţioneazã în structura aceluiaşi minister.

(2) Condiţiile de deţinere, adãpostire şi întreţinere a animalelor se stabilesc prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

CAP. II
Condiţii privind deţinerea animalelor
ART. 9
(1) Deţinãtorii de animale pot deţine animale sãlbatice, potrivit legii, numai dacã sunt autorizaţi de direcţia veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Condiţiile privind deţinerea animalelor sãlbatice se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, la propunerea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
ART. 10
(1) Deţinãtorii de animale au obligaţia de a îngriji şi trata în mod corespunzãtor un animal bolnav sau rãnit.
(2) Autoritatea sanitarã veterinarã poate dispune tãierea sau uciderea, dupã caz, a unui animal bolnav ori rãnit, pentru a-l scuti de suferinţe fizice şi psihice inutile, în condiţii stabilite prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplicã animalelor folosite în scopuri ştiinţifice sau în alte scopuri experimentale.
ART. 11
Deţinãtorii de animale care selecţioneazã un animal pentru reproducţie au obligaţia de a respecta caracteristicile anatomice, fiziologice şi comportamentale ale speciei şi rasei respective, astfel încât sã nu fie compromise performanţele, sãnãtatea şi bunãstarea descendenţilor.
ART. 12
Persoana care contribuie la dresarea unui animal are obligaţia de a folosi mijloace de dresaj care sã nu provoace traume psihice sau fizice, precum şi de a folosi metode care sã nu prejudicieze sãnãtatea ori bunãstarea animalului.

CAP. III
Condiţii privind comerţul cu animale, transportul animalelor, precum şi folosirea acestora în scop publicitar, în spectacole, expoziţii, competiţii şi manifestãri similare
ART. 13
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, din considerente privind protecţia animalelor sau conservarea speciilor de animale existente pe teritoriul ţãrii, poate impune anumite condiţii, precum şi limita sau interzice importul, exportul, tranzitul şi comerţul cu animale, ţinând cont de reglementãrile comunitare.
ART. 14
(1) Transportatorii au obligaţia de a transporta animalele în condiţii corespunzãtoare, în funcţie de specie, sex, vârstã, categorie de producţie, pentru a evita rãnirea sau epuizarea fizicã a acestora.
(2) Condiţiile privind transportul animalelor se stabilesc prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
ART. 15
Animalele pot fi folosite în scop publicitar, în spectacole, expoziţii, competiţii sau alte manifestãri similare numai dacã:
a) organizatorul asigurã condiţiile prevãzute la art. 5;
b) sãnãtatea şi bunãstarea animalelor nu sunt puse în pericol.
ART. 16
În cursul competiţiilor sau cu alte ocazii este interzis sã se administreze animalelor substanţe ori sã fie supuse unor procedee pentru creşterea sau diminuarea nivelului natural al performanţelor.

CAP. IV
Intervenţii chirurgicale
ART. 17
(1) Animalele sunt supuse intervenţiilor chirurgicale numai în cazurile motivate.
(2) Intervenţiile chirurgicale se efectueazã sub anestezie localã sau, dupã caz, generalã, numai de cãtre medici veterinari.
(3) Manoperele medicale care pot provoca suferinţã animalului trebuie efectuate de cãtre medicul veterinar.
ART. 18
Prin excepţie de la dispoziţiile art. 17 alin. (2), în cazul animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice sau în alte scopuri experimentale, intervenţiile chirurgicale ori alte tratamente pot fi efectuate şi de alte persoane care au calificarea necesarã.

CAP. V
Tãierea sau uciderea animalelor
ART. 19
Animalele nu vor fi supuse unor suferinţe inutile în cazul tãierii sau uciderii.
ART. 20
Tãierea animalelor se va efectua cu respectarea prevederilor legale specifice în vigoare.
ART. 21
Prevederile art. 20 nu se aplicã animalelor care, datoritã unor accidente sau boli, trebuie tãiate ori ucise imediat.

CAP. VI
Folosirea animalelor în scopuri ştiinţifice sau în alte scopuri experimentale
ART. 22
Animalele pot fi folosite pentru cercetare ştiinţificã, diagnosticarea de boli, producerea unor medicamente sau produse biologice, precum şi în alte scopuri similare, atunci când obiectivul activitãţii nu poate fi atins prin alte metode ce nu implicã folosirea animalelor.

CAP. VII
Sancţiuni
ART. 23
(1) Constituie contravenţie urmãtoarele fapte:
a) nerespectarea dispoziţiilor art. 12;
b) nerespectarea dispoziţiilor art. 5 alin. (1);
c) supunerea unui animal la rele tratamente;
d) nerespectarea dispoziţiilor art. 26 alin. (3);
e) supunerea unui animal la cruzimi.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele de la lit. a), cu amendã de la 2.000.000 lei la 4.000.000 lei;
b) cele de la lit. b) şi c), cu amendã de la 3.000.000 lei la 6.000.000 lei;
c) cea de la lit. d), cu amendã de la 6.000.000 lei la 10.000.000 lei;
d) cea de la lit. e), cu amendã de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei.
ART. 24
În cazul sãvârşirii de trei ori pe o perioadã de 2 ani a faptelor prevãzute la art. 23 alin. (1) lit. c) şi e) de cãtre proprietarul animalelor, pe lângã amenda contravenţionalã, se aplicã şi mãsura confiscãrii animalelor. În acest caz, animalele se cazeazã în adãposturile care funcţioneazã pe lângã consiliile locale şi sunt valorificate în condiţiile legii.
ART. 25
(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de persoane împuternicite, potrivit atribuţiilor de serviciu, din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(2) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la art. 23 alin. (2), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
(3) Contravenţiilor prevãzute la <>art. 23 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.

CAP. VIII
Dispoziţii finale
ART. 26
(1) Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin organele abilitate, monitorizeazã aplicarea prevederilor prezentei legi.
(2) Pentru îndeplinirea prevederilor prezentei legi, persoanele împuternicite, potrivit atribuţiilor de serviciu, din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al Ministerului Administraţiei şi Internelor au acces în clãdiri, adãposturi şi alte locuri unde sunt ţinute animalele, precum şi dreptul de a solicita orice informaţie şi documente necesare controlului şi de a preleva probe pentru cercetãri şi analize de laborator.
(3) În situaţia în care locul unde sunt ţinute animalele se aflã la domiciliul sau reşedinţa deţinãtorilor de animale, accesul persoanelor prevãzute la alin. (2) în acest spaţiu se face cu acordul deţinãtorului. În lipsa acordului, deţinãtorul de animale are obligaţia de a face dovada respectãrii dispoziţiilor art. 5.
ART. 27
Ordinele prevãzute la art. 8 alin. (2), art. 9 alin. (2), art. 10 alin. (2) şi art. 14 alin. (2) se emit în termen de 6 luni de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 28
Prezenta lege intrã în vigoare la 10 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 8 martie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 18 mai 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
CONSTANTIN NIŢĂ

Bucureşti, 26 mai 2004.
Nr. 205.
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016