Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 203 din 28 decembrie 1999 (*republicata*)  privind permisele de munca    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 203 din 28 decembrie 1999 (*republicata*) privind permisele de munca

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 544 din 17 iunie 2004
*) Republicatã în temeiul <>art. II din Legea nr. 130/2004 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 203/1999 privind permisele de muncã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 364 din 26 aprilie 2004, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Legea nr. 203/1999 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 646 din 30 decembrie 1999 şi a mai fost modificatã şi completatã prin:
- <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 172/2000 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 531 din 27 octombrie 2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 550/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 676 din 25 octombrie 2001;
- <>Ordonanţa Guvernului nr. 32/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 62 din 1 februarie 2003, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 274/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 451 din 25 iunie 2003.

ART. 1
Prezenta lege reglementeazã încadrarea în muncã a strãinilor pe teritoriul României şi condiţiile de eliberare a permiselor de muncã.
ART. 2
În sensul prezentei legi, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) strãin - persoana care nu are cetãţenie românã;
b) permisul de muncã - documentul oficial, eliberat în condiţiile prezentei legi, care dã dreptul titularului sã fie încadrat în muncã în România;
c) lucrãtorul stagiar - strãinul încadrat în muncã, a cãrui prezenţã pe teritoriul României este strict determinatã în timp şi are drept scop îmbunãtãţirea pregãtirii profesionale şi a cunoştinţelor lingvistice şi culturale;
d) lucrãtorul sezonier - strãinul încadrat în muncã pe teritoriul României, pe un loc de muncã bine definit, într-un sector de activitate care se desfãşoarã în funcţie de succesiunea anotimpurilor, în baza unui contract individual de muncã încheiat pe perioadã determinatã;
e) lucrãtorul transfrontalier - strãinul încadrat în muncã în localitãţile de frontierã de pe teritoriul României şi care se întoarce în fiecare zi sau cel puţin o datã pe sãptãmânã în zona de frontierã a unui stat care are frontierã comunã cu România, în care îşi are domiciliul şi al cãrui cetãţean este.
ART. 3
(1) Permisul de muncã poate fi eliberat, la cerere, strãinilor care îndeplinesc condiţiile prevãzute de legislaţia românã cu privire la încadrarea în muncã şi care au aplicatã pe documentele de trecere a frontierei viza de lungã şedere pentru angajare în muncã sau, dupã caz, viza de lungã şedere pentru alte scopuri.
(2) Permisul de muncã poate fi eliberat, cu respectarea reglementãrilor în vigoare, fãrã a fi necesarã obţinerea vizei de lungã şedere pentru angajare în muncã, strãinilor aflaţi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) provin din state cu care România are încheiate acorduri, convenţii sau înţelegeri de desfiinţare a vizelor pentru trecerea frontierei în acest scop sau pentru care România a renunţat unilateral la obligativitatea vizelor;
b) beneficiazã de drept de şedere temporarã pentru reîntregirea familiei, acordat în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul strãinilor în România;
c) beneficiazã de drept de şedere temporarã în scop de studii şi solicitã încadrarea în muncã în baza unor contracte individuale de muncã cu timp parţial, cu program de maximum 4 ore pe zi;
d) sunt membri de familie - soţ, soţie, copii - ai cetãţenilor români cu domiciliul în România.
ART. 4
(1) Permisul de muncã se elibereazã de Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncã, instituţie publicã aflatã în subordinea Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
(2) Permisul de muncã se acordã pentru un interval de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii, la cererea titularului, pe noi intervale de 12 luni.
(3) În temeiul prevederilor acordurilor, convenţiilor sau înţelegerilor internaţionale la care România este parte, permisele de muncã pot fi eliberate sau prelungite şi în alte condiţii sau situaţii decât cele prevãzute în prezenta lege.
(4) Ministrul muncii, solidaritãţii sociale şi familiei, cu avizul ministrului administraţiei şi internelor, poate decide eliberarea automatã a permisului de muncã pentru persoanele care urmeazã sã desfãşoare în România, în baza unui contract individual de muncã, activitãţi cu influenţe majore asupra dezvoltãrii economice a ţãrii.
(5) Prevederile alin. (4) sunt aplicabile pânã la data de 1 ianuarie 2007.
(6) Litigiile în legãturã cu refuzul acordãrii permisului de muncã se soluţioneazã potrivit prevederilor <>Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990 .
ART. 5
(1) Permisul de muncã dã dreptul titularului sã fie încadrat, prin încheierea unui contract individual de muncã pe duratã determinatã, pe perioada de valabilitate a acestuia, la o singurã persoanã fizicã sau juridicã din România ori la o reprezentanţã autorizatã din România a unei persoane juridice cu sediul în strãinãtate.
(2) Prevederile art. 80 alin. (3) şi ale <>art. 82 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile ulterioare, prin care se limiteazã posibilitatea prelungirii contractelor individuale de muncã pe duratã determinatã, nu sunt aplicabile strãinilor.
ART. 6
Pot fi încadraţi în muncã sau, dupã caz, pot presta muncã la persoane fizice sau juridice din România, fãrã permis de muncã, urmãtoarele categorii de persoane:
a) strãinii care şi-au stabilit, potrivit legii, domiciliul în România;
b) cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European şi membrii de familie ai acestora;
c) strãinii al cãror acces pe piaţa muncii din România este reglementat prin acorduri, convenţii sau înţelegeri bilaterale încheiate de România cu alte state;
d) strãinii care au dobândit o formã de protecţie în România;
e) strãinii detaşaţi de cãtre o companie strãinã cu sediul pe teritoriul unui stat membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului la o reprezentanţã, sucursalã ori filialã a sa, aflatã pe teritoriul României, sau la o societate comercialã, persoanã juridicã românã, al cãrei asociat/acţionar este compania strãinã, cu acelaşi obiect de activitate, dacã fac dovada cã nu sunt în raporturi de muncã cu o altã persoanã juridicã românã;
f) strãinii detaşaţi de cãtre un angajator cu sediul în strãinãtate la o persoanã juridicã din România, în baza unui contract comercial de prestãri de servicii încheiat între cele douã pãrţi;
g) strãinii care desfãşoarã activitãţi didactice, ştiinţifice, artistice sau alte categorii de activitãţi specifice, cu caracter temporar, în instituţii de profil din România, în baza ordinului ministrului de resort;
h) strãinii care urmeazã sã desfãşoare pe teritoriul României activitãţi temporare solicitate de ministere ori de alte organe ale administraţiei publice centrale sau locale ori de autoritãţi administrative autonome.
ART. 7
(1) La propunerea Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, în concordanţã cu politica privind migraţia forţei de muncã şi luând în considerare situaţia pieţei muncii din România, anual, prin hotãrâre a Guvernului se stabileşte numãrul de permise de muncã ce pot fi eliberate strãinilor.
(2) În vederea elaborãrii hotãrârii Guvernului prevãzute la alin. (1), Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncã transmite trimestrial Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei - Direcţia politici forţã de muncã situaţia statisticã a permiselor de muncã.
ART. 8
(1) Lucrãtorii strãini pot fi încadraţi în muncã pe teritoriul României numai în urmãtoarele condiţii:
a) dacã locurile de muncã vacante nu pot fi ocupate cu personal român;
b) dacã lucrãtorul strãin îndeplineşte condiţiile speciale de pregãtire profesionalã şi experienţã în activitate, solicitate de angajator şi de legislaţia în vigoare.
(2) Permisul de muncã eliberat acestor lucrãtori poate fi prelungit numai în situaţia în care sunt întrunite condiţiile de încadrare în muncã prevãzute la alin. (1).
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplicã cetãţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European, celorlalte categorii de strãini prevãzute la art. 3 alin. (2), precum şi strãinilor prevãzuţi în legi speciale.
ART. 9
(1) Accesul lucrãtorilor strãini stagiari şi sezonieri pe piaţa muncii este reglementat prin acorduri, convenţii sau înţelegeri bilaterale, încheiate de România cu alte state.
(2) Lucrãtorii stagiari pot fi încadraţi în muncã pe teritoriul României pentru o perioadã de stagiu de 12 luni, cu posibilitate de prelungire a şederii pânã la obţinerea calificãrii profesionale pentru care s-a organizat stagiul.
(3) Lucrãtorii sezonieri pot fi încadraţi în muncã pe teritoriul României pentru o perioadã de cel mult 6 luni într-un interval de 12 luni şi trebuie sã rãmânã în afara teritoriului României cel puţin 6 luni înainte de a fi readmişi în acelaşi scop. Permisul de muncã al lucrãtorului sezonier nu poate fi prelungit în vederea ocupãrii unui loc de muncã de altã naturã.
ART. 10
(1) La eliberarea permisului de muncã titularul va plãti o taxã în lei, egalã cu echivalentul a 200 dolari S.U.A. proveniţi din schimb valutar, stabilitã în raport cu cursul oficial al Bãncii Naţionale a României la data efectuãrii plãţii.
(2) Pentru prelungirea permisului de muncã titularul va plãti o taxã în lei, egalã cu echivalentul a 100 dolari S.U.A., stabilitã potrivit dispoziţiilor alin. (1).
(3) Pentru acoperirea cheltuielilor legate de eliberarea şi de prelungirea permiselor de muncã Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncã va percepe titularului un comision de 2%, care se aplicã asupra sumelor prevãzute la alin. (1) şi (2).
ART. 11
Încadrarea fãrã permis de muncã sau menţinerea în muncã a unui strãin care nu are permis de muncã valabil de cãtre o persoanã fizicã sau juridicã din România, cu excepţia cazurilor prevãzute la art. 6, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.
ART. 12
(1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute la art. 11 se fac de cãtre inspectorii de muncã din cadrul Inspecţiei Muncii, precum şi de cãtre salariaţii Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncã, desemnaţi prin ordin al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei.
(2) Prevederile alin. (1) şi ale art. 11 referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 13
Sumele provenite din taxele plãtite conform prevederilor art. 10 alin. (1) şi (2) şi din comisionul prevãzut la art. 10 alin. (3), precum şi cele provenite din amenzile prevãzute la art. 11 se fac venit la bugetul de stat.
ART. 14
Procedura de eliberare şi de anulare a permiselor de muncã se va stabili prin norme metodologice emise de Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, aprobate prin hotãrâre a Guvernului, în termen de 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.*)
-----------
*) A se vedea <>Hotãrârea Guvernului nr. 434/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice privind procedura de eliberare şi de anulare a permiselor de muncã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 din 14 iunie 2000, cu modificãrile ulterioare.

ART. 15
(1) Prezenta lege intrã în vigoare la 60 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Prevederile art. 6 lit. b) intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
ART. 16
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 207/1997 privind obligaţia cetãţenilor strãini şi a apatrizilor de a obţine permis de muncã în vederea încheierii unui contract individual de muncã pe teritoriul României, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 99 din 23 mai 1997, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016