Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 203 din 19 aprilie 2002  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 64/1991 privind brevetele de inventie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 203 din 19 aprilie 2002 pentru modificarea si completarea Legii nr. 64/1991 privind brevetele de inventie

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 340 din 22 mai 2002
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
<>Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 212 din 21 octombrie 1991, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Drepturile asupra unei invenţii sunt recunoscute şi aparate pe teritoriul României prin acordarea unui brevet de invenţie de cãtre Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, în condiţiile prevãzute de lege.
Sunt, de asemenea, recunoscute şi aparate drepturile decurgând din brevetul european, conform legii."

2. Articolul 2 se abroga.

3. Dupã articolul 2 se introduce articolul 2^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 2^1. - În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos se definesc dupã cum urmeazã:
a) brevet european - brevetul acordat conform Convenţiei brevetului european;
b) cerere de brevet - cererea scrisã care conţine solicitarea expresã de acordare a unui brevet de invenţie;
c) cerere internationala - cererea de protecţie a unei invenţii, înregistratã conform Tratatului de cooperare în domeniul brevetelor;
d) consilier în proprietate industriala - persoana specializatã în acordarea asistenţei în domeniul proprietãţii industriale (invenţii, mãrci, desene, modele etc.), care desfãşoarã legal aceasta activitate;
e) Convenţia brevetului european - Convenţia privind brevetul european, încheiatã la Munchen la 5 octombrie 1973, cu modificãrile şi revizuirile ulterioare;
f) Convenţia de la Paris - Convenţia pentru protecţia proprietãţii industriale din 20 martie 1883, Paris, astfel cum a fost revizuitã şi modificatã;
g) descriere - prezentarea în scris a inventiei;
h) inventator - persoana care a creat inventia;
i) mandatar autorizat - consilierul în proprietate industriala, care poate avea şi calitate de reprezentare în procedurile în fata Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci;
j) OSIM - Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci;
k) publicare - difuzarea informatiei într-un mod accesibil publicului;
l) solicitant - persoana fizica sau juridicã care cere acordarea unui brevet de invenţie;
m) succesor în drepturi - orice persoana fizica sau juridicã cãreia i s-a transmis fie dreptul la acordarea brevetului de invenţie, fie drepturile care decurg dintr-un brevet de invenţie eliberat;
n) revendicare - partea de brevet care cuprinde obiectul protecţiei solicitate şi al carei conţinut determina întinderea protecţiei;
o) solicitant - persoana fizica sau juridicã care cere acordarea unui brevet de invenţie;
p) succesor în drepturi - orice persoana fizica sau juridicã cãreia i s-a transmis fie dreptul la acordarea brevetului de invenţie, fie drepturile care decurg dintr-un brevet de invenţie eliberat;
q) titularul brevetului - persoana fizica sau juridicã cãreia îi aparţine dreptul conferit prin brevet;
r) unitate - persoana juridicã care funcţioneazã legal;
s) persoana care exploateazã inventia - persoana fizica sau juridicã care o pune în aplicare în mod legal. Persoana care exploateazã inventia poate sa fie identicã cu titularul brevetului."

4. La articolul 4, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã mai multe persoane au creat aceeaşi invenţie, independent una de alta, dreptul la brevet aparţine aceleia care a depus o cerere de brevet a carei data de depozit este cea mai veche, iar dacã o prioritate a fost recunoscuta, aparţine persoanei a carei cerere de brevet de invenţie are cea mai veche data de prioritate."

5. La articolul 4, dupã alineatul 2 se introduce alineatul 3 cu urmãtorul cuprins:
"Dispoziţiile alin. 2 sunt aplicabile numai dacã documentaţia privind cererea sau, dupã caz, cea privind brevetul având data de depozit sau de prioritate recunoscuta cea mai veche a fost publicatã conform legii."

6. La articolul 5, alineatul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"În cazurile prevãzute la alin. 1 lit. a) şi la alin. 2, dacã, în termen de 60 de zile de la data când salariatul a informat în scris unitatea asupra redactarii descrierii inventiei, cererea de brevet nu a fost depusa la OSIM, în lipsa altei convenţii între pãrţi, dreptul la acordarea brevetului de invenţie aparţine salariatului, în condiţiile prevãzute la alin. 1 lit. b)."

7. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Persoanele fizice sau juridice strãine având domiciliul sau sediul în afarã teritoriului României beneficiazã de dispoziţiile prezentei legi, în condiţiile tratatelor şi convenţiilor internaţionale privind inventiile, la care România este parte."

8. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Un brevet poate fi acordat pentru orice invenţie având ca obiect un produs sau un procedeu, în toate domeniile tehnologice, cu condiţia ca aceasta sa fie noua, sa implice o activitate inventiva şi sa fie susceptibilã de aplicare industriala.
Inventiile din domeniul biotehnologiei sunt brevetabile dacã se referã la:
a) un material biologic din mediul natural sau produs prin orice procedeu tehnic, chiar dacã înainte se producea în natura;
b) plante sau animale, dacã realizarea tehnica a inventiei nu se limiteazã la un anumit soi de plante sau la o anumitã rasa de animale;
c) un procedeu microbiologic sau la un alt procedeu tehnic şi un produs, altul decât un soi de plante sau o rasa de animale, obţinutã pe aceasta cale;
d) un element izolat al corpului uman sau altfel produs printr-un procedeu tehnic, inclusiv secventa sau secventa parţialã a unei gene, chiar dacã structura acelui element este identicã cu structura unui element natural."

9. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - O invenţie este noua dacã nu este cuprinsã în stadiul tehnicii.
Stadiul tehnicii cuprinde toate cunoştinţele care au devenit accesibile publicului printr-o descriere scrisã sau orala, prin folosire ori prin orice alt mijloc, pana la data depozitului cererii de brevet de invenţie sau a prioritatii recunoscute.
Stadiul tehnicii cuprinde, de asemenea, conţinutul cererilor depuse la OSIM şi al cererilor internaţionale sau europene desemnând România, asa cum acestea au fost depuse, care au o data de depozit sau de prioritate recunoscuta, anterioarã celei menţionate la alin. 2, şi care au fost publicate la sau dupã aceasta data conform legii.
Prevederile alin. 2 şi 3 nu exclud brevetabilitatea oricãrei substanţe sau compozitii cuprinse în stadiul tehnicii pentru utilizarea acesteia în cadrul unei metode pentru tratamentul corpului uman sau animal, prin chirurgie sau terapie, sau în cadrul oricãrei metode de diagnosticare practicate pe corpul uman sau animal, dacã utilizarea sa în cadrul acestei metode nu este cuprinsã în stadiul tehnicii.
Prevederile acestui articol nu vor exclude brevetabilitatea oricãrei substanţe sau compozitii prevãzute la alin. 4, pentru orice utilizare specifica în orice metoda pentru tratamentul corpului uman sau animal, prin chirurgie sau terapie, ori în orice metoda de diagnosticare practicatã pe corpul uman sau animal, dacã aceasta utilizare nu este cuprinsã în stadiul tehnicii."

10. Dupã articolul 8 se introduce articolul 8^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 8^1. - Divulgarea inventiei nu este luatã în considerare dacã a intervenit în intervalul de 6 luni înaintea datei de depozit a cererii de brevet şi dacã rezulta direct sau indirect ca urmare a:
a) unui abuz evident în privinta solicitantului sau;
b) faptului ca solicitantul a expus inventia într-o expoziţie internationala oficialã sau oficial recunoscuta, organizatã în statele pãrţi la tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte."

11. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - O invenţie este consideratã ca implicând o activitate inventiva dacã, pentru o persoana de specialitate, ea nu rezulta în mod evident din cunoştinţele cuprinse în stadiul tehnicii.
Cererile de brevet la care se referã art. 8 alin. 3, deşi fac parte din stadiul tehnicii, nu sunt luate în considerare pentru aprecierea activitãţii inventive."

12. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - O invenţie este susceptibilã de aplicare industriala dacã obiectul sau poate fi realizat sau utilizat cel puţin în unul dintre domeniile industriale, inclusiv în agricultura."

13. Articolul 11 se abroga.

14. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Nu se acorda brevet de invenţie, potrivit prezentei legi, pentru:
a) inventiile a cãror exploatare comercialã este contrarã ordinii publice sau bunelor moravuri, inclusiv cele dãunãtoare sãnãtãţii şi vieţii persoanelor, animalelor sau plantelor şi care sunt de natura sa aducã atingeri grave mediului, cu condiţia ca aceasta excludere sa nu depindã numai de faptul ca exploatarea este interzisã printr-o dispoziţie legalã;
b) soiurile de plante şi rasele de animale;
c) procedeele esenţial biologice pentru obţinerea plantelor sau a animalelor;
d) inventiile având ca obiect corpul uman în diferitele stadii ale formãrii şi dezvoltãrii sale, precum şi simpla descoperire a unuia dintre elementele sale, inclusiv secventa sau secventa parţialã a unei gene."

15. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Nu sunt considerate invenţii în sensul art. 7 în special:
a) descoperirile, teoriile ştiinţifice şi metodele matematice;
b) creatiile estetice;
c) planurile, principiile şi metodele în exercitarea de activitãţi mentale, în materie de jocuri sau în domeniul activitãţilor economice, precum şi programele de calculator;
d) prezentãrile de informaţii.
Prevederile alin. 1 nu exclud brevetabilitatea obiectului inventiei sau cea a activitãţilor prevãzute decât în mãsura în care cererea de brevet de invenţie sau brevetul de invenţie se referã la astfel de obiecte ale inventiei sau la activitãţi în sine."

16. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Cererea de brevet de invenţie conţinând datele de identificare a solicitantului, însoţitã de descrierea inventiei, de revendicari şi, dacã este cazul, de desene explicative, toate redactate în limba romana, se depune la OSIM şi constituie depozitul naţional reglementar.
Cererea de brevet de invenţie trebuie sa conţinã indicaţii care sa permitã stabilirea identitãţii inventatorului.
Depunerea cererii de brevet poate fi facuta de persoana indreptatita la acordarea brevetului, personal sau în orice mod prescris de regulamentul de aplicare a prezentei legi.
În toate procedurile în fata OSIM solicitantul este considerat a fi persoana indreptatita la acordarea brevetului.
Cererea de brevet, însoţitã de documentele prevãzute la alin. 1, va fi depusa, la alegerea solicitantului, pe hârtie sau sub o alta forma şi printr-un mijloc de transmitere acceptat de OSIM şi prevãzut în regulamentul de aplicare a prezentei legi."

17. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Data de depozit este data la care au fost înregistrate la OSIM urmãtoarele:
a) o cerere care sa conţinã solicitarea explicita sau implicita a acordãrii unui brevet de invenţie;
b) indicaţii care sa permitã stabilirea identitãţii solicitantului sau care sa permitã contactarea acestuia de cãtre OSIM;
c) o parte care, la prima vedere, sa para a fi o descriere a inventiei.
În cazul în care lipseşte o parte a descrierii, în scopul atribuirii datei de depozit, aceasta poate fi depusa ulterior, data de depozit fiind data la care aceasta parte a fost depusa şi la care taxa pentru înregistrarea acestei pãrţi a fost plãtitã.
Dacã partea lipsa a descrierii prevãzute la alin. 1 lit. c), depusa ulterior, este retrasã, data de depozit va fi data la care sunt îndeplinite cerinţele la care se face referire la alin. 1.
Condiţiile de depunere ulterioara şi cele de retragere a partii lipsa a descrierii, care a fost depusa ulterior conform alin. 2, sunt prevãzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi.
În cazul în care cererea de brevet de invenţie nu conţine o parte care, la prima vedere, sa para a fi o descriere, în cererea de brevet de invenţie poate fi facuta referire, în limba romana, la o cerere depusa anterior la OSIM care înlocuieşte descrierea, cu respectarea prevederilor regulamentului de aplicare a prezentei legi, în scopul acordãrii datei de depozit. În lipsa acesteia, cererea nu va fi tratata ca o cerere de brevet de invenţie.
Cererea de brevet de invenţie se înscrie în Registrul naţional al cererilor de brevet depuse. Pana la publicarea datelor din acest registru în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala, acestea nu sunt publice, potrivit legii speciale.
Revendicarile şi desenele privind inventia pot fi depuse şi în termen de doua luni de la data de depozit a cererii de brevet, cu plata taxei legale.
În cazul cererii internaţionale de brevet sau a cererii de brevet european, data de depozit este data care rezulta din tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte şi aceasta data se înscrie în Registrul naţional al cererilor de brevet depuse."

18. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - În cazul îndeplinirii prevederilor art. 14 sau ale art. 15 alin. 8, depozitul cererii produce efectele unui depozit naţional reglementar.
Prevederile alin. 1 se aplica şi dacã, pentru motive justificate, persoanele fizice sau juridice strãine au depus descrierea, revendicarile şi desenele într-o limba strãinã, cu condiţia ca, în termen de doua luni de la înregistrarea cererii sau, dupã caz, de la data deschiderii fazei naţionale, sa se depunã la OSIM o traducere conformã în limba romana a acestor documente şi sa fie plãtitã taxa legalã.
Se considera ca îndeplinesc condiţiile privind forma şi conţinutul unei cereri din prezenta lege:
a) cererile internaţionale care îndeplinesc condiţiile privind forma şi conţinutul prevãzute de Tratatul de cooperare în domeniul brevetelor, adoptat de Conferinţa diplomaticã de la Washington la 19 iunie 1970, ratificat prin Decretul Consiliului de Stat nr. 81 din 2 martie 1979, cu modificãrile ulterioare;
b) cererile internaţionale care îndeplinesc condiţiile de forma şi de conţinut prevãzute de Tratatul de cooperare în domeniul brevetelor şi cerute de OSIM sau de Oficiul European de Brevete, atunci când acţioneazã pentru OSIM, dupã ce a început prelucrarea sau examinarea acestora.
De asemenea, vor fi respectate orice alte cerinţe cu privire la forma şi conţinutul cererii prevãzute în regulamentul de aplicare a prezentei legi.
Conţinutul unei cereri care corespunde conţinutului unui formular de cerere internationala şi al celui acceptat, conform alin. 4, trebuie prezentat pe un formular de cerere prescris, prevãzut în regulamentul de aplicare a prezentei legi."

19. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Depozitul cererii conferã un drept de prioritate, cu începere de la data acestuia sau de la data prioritatii invocate şi recunoscute, fata de orice alt depozit privind aceeaşi invenţie având o data de depozit sau de prioritate ulterioara, dacã sunt îndeplinite prevederile art. 14 alin. 1 sau ale art. 15 alin. 8."

20. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Inventia trebuie expusã în descriere, revendicari şi desene suficient de clar, complet şi corect din punct de vedere ştiinţific şi tehnic, astfel încât o persoana de specialitate în domeniu sa o poatã realiza.
Revendicarile definesc obiectul protecţiei solicitate şi trebuie sa fie clare, concise şi sa fie susţinute de descrierea inventiei.
Dacã inventia se referã la un microorganism la care publicul nu a avut acces, condiţiile prevãzute la alin. 1 sunt îndeplinite numai dacã solicitantul dovedeşte printr-un act ca, anterior datei de depozit a cererii de brevet de invenţie sau a celei a prioritatii recunoscute, microorganismul a fãcut obiectul unui depozit la o autoritate de depozit internationala."

21. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Cererea de brevet trebuie sa se refere numai la o singura invenţie sau la un grup de invenţii legate între ele de o asemenea maniera încât sa formeze un singur concept inventiv general.
Cererea de brevet care nu îndeplineşte condiţia prevãzutã la alin. 1 poate fi divizata de cãtre solicitant, din proprie initiativa sau la cererea OSIM, pana la luarea unei hotãrâri asupra cererii de brevet.
O cerere rezultatã în urma divizãrii poate fi depusa numai pentru elementele care nu depãşesc conţinutul cererii iniţiale. Cererile rezultate în urma divizãrii care îndeplinesc aceasta cerinta sunt considerate a fi fost depuse la data de depozit a cererii iniţiale şi vor beneficia de drepturile de prioritate invocate în aceasta."

22. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - Persoana sau succesorul sau în drepturi care a depus o cerere de brevet de invenţie, de model de utilitate ori certificat de utilitate într-un stat parte la Convenţia de la Paris pentru protecţia proprietãţii industriale sau pentru un membru la Organizaţia Mondialã a Comerţului beneficiazã, pentru a efectua depunerea unei cereri de brevet pentru aceeaşi invenţie, de un drept de prioritate pe o durata de 12 luni calculatã de la data de depozit a primei cereri.
Într-o cerere de brevet se admite invocarea unor prioritati multiple, recunoscute, cu condiţia respectãrii termenului prevãzut la alin. 1, precum şi a unitãţii inventiei prevãzute la art. 19.
În situaţia prevãzutã la alin. 2 termenul de prioritate de 12 luni se calculeazã de la data celei mai vechi prioritati recunoscute.
Prioritatea poate fi recunoscuta şi pentru o cerere care revendica sau ar fi putut revendica prioritatea unei cereri anterioare la o data de înregistrare ulterioara datei de expirare a termenului de prioritate, dar nu mai mult de doua luni de la data expirãrii acestui termen, cu plata taxei legale, dacã:
a) o cerere expresã este formulatã în acest sens, în condiţiile prevãzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi;
b) cererea este formulatã în termen;
c) cererea prezintã motivele pentru care termenul de prioritate nu a fost respectat;
d) OSIM constata ca cererea ulterioara nu a fost depusa în termenul de prioritate, deşi diligenta în cauza a fost exercitatã, sau ca nerespectarea termenului nu a fost intenţionatã.
În cazul în care solicitantul cererii de brevet de invenţie invoca un drept de prioritate care aparţine altei persoane, pentru recunoaşterea prioritatii este necesarã depunerea la OSIM a unei autorizaţii din partea cedentului, din care sa rezulte ca solicitantul are dreptul sa invoce prioritatea primului depozit.
Termenul de depunere a autorizaţiei este de maximum 3 luni de la invocarea prioritatii.
Nerecunoasterea prioritatii pentru neîndeplinirea prevederilor alin. 4 şi 6 se hotãrãşte de cãtre OSIM în termen de 6 luni de la data de depozit."

23. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Prioritatea invocatã într-o cerere de brevet de invenţie, ca urmare a expunerii obiectului inventiei într-o expoziţie internationala oficialã sau oficial recunoscuta, organizatã în statele membre ale Convenţiei de la Paris sau ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului, poate fi recunoscuta de la data introducerii acestuia în expoziţie.
Dispoziţiile alin. 1 se aplica numai dacã o cerere de brevet de invenţie a fost depusa în termen de 6 luni de la data introducerii obiectului inventiei în expoziţie.
Termenul de 6 luni nu va prelungi termenul de prioritate prevãzut la art. 20 alin. 1 şi 3."

24. La articolul 22, alineatele 2 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"În cazul în care solicitantul a omis sa invoce prioritatea o data cu depunerea cererii, invocarea poate fi facuta, în condiţiile prevãzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi, cel mai târziu în termen de doua luni de la aceasta data, cu plata taxei legale.
Actele de prioritate se depun în termen de maximum 3 luni de la data de depozit sau, dupã caz, de la data deschiderii fazei naţionale, iar atunci când OSIM solicita o traducere conformã în limba romana a cererii anterioare se vor respecta prevederile regulamentului de aplicare a prezentei legi."

25. La articolul 22, dupã alineatul 4 se introduce alineatul 5 cu urmãtorul cuprins:
"Nerecunoasterea prioritatii pentru neîndeplinirea prevederilor art. 20 şi 21 se hotãrãşte de cãtre OSIM, în termen de 6 luni de la data de depozit sau de la data deschiderii fazei naţionale pentru o cerere internationala."

26. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Cererile de brevet de invenţie depuse pe cale nationala, pentru care a fost constituit depozitul naţional reglementar, sunt publicate imediat dupã expirarea unui termen de 18 luni de la data de depozit sau, dacã a fost recunoscuta o prioritate, de la data acestei prioritati, cu excepţia celor prevãzute la art. 44 alin. 2.
Cererile de brevet de invenţie depuse conform Tratatului de cooperare în domeniul brevetelor se publica imediat dupã expirarea unui termen de 6 luni de la deschiderea fazei naţionale.
La cererea persoanei fizice sau juridice îndreptãţite publicarea se poate face într-un termen mai scurt decât cel prevãzut la alin. 1 şi 2, în condiţiile regulamentului de aplicare a prezentei legi.
Dacã se ia hotãrârea de acordare a brevetului de invenţie înainte de publicarea cererii, aceasta va fi publicatã o data cu publicarea menţiunii hotãrârii de acordare, cu respectarea prevederilor art. 26 alin. 2, art. 29 alin. 4 şi 5 şi ale art. 44 alin. 2.
Cererile de brevet de invenţie prevãzute la art. 44 alin. 2 vor fi publicate în termen de 3 luni de la data scoaterii din regimul de secret de stat.
Publicarea cererii se menţioneazã în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala, în condiţiile prevãzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi."

27. Articolul 24 se abroga.

28. La articolul 25, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã raportul de documentare nu a fost fãcut public o data cu cererea, acesta se va publica ulterior, în condiţiile prevãzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi."

29. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Examinarea cererii de brevet de invenţie poate fi cerutã la data de depozit a cererii de brevet sau, dupã caz, la deschiderea fazei naţionale ori în termen de 30 de luni de la una dintre aceste date.
Pentru cererile de brevet de invenţie care au regim de secret de stat solicitarea examinãrii poate fi cerutã la data de depozit a cererii sau în termen de 3 luni de la încetarea acestui regim, dar nu mai târziu de 30 de luni înainte de expirarea duratei de protecţie prevãzute la art. 32."

30. Articolul 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - OSIM examineazã dacã cererile de brevet de invenţie îndeplinesc cerinţele prevãzute la art. 6, art. 14-16 şi 18, prioritãţile prevãzute la art. 17 şi cele invocate în conformitate cu prevederile art. 20-22, unitatea inventiei prevãzute la art 19 şi dacã obiectul cererii este brevetabil în înţelesul art. 7-10, 12 şi 13."

31. Articolul 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - OSIM are dreptul sa ceara solicitantului lãmuririle şi actele pe care le considera necesare în legatura cu identitatea solicitantului sau a inventatorului, cu depozitul naţional reglementar constituit sau cu îndeplinirea condiţiilor de brevetare.
În toate procedurile privind cererea sau brevetul de invenţie OSIM poate transmite notificãri solicitantului, titularului sau persoanei interesate, iar aceştia pot transmite la OSIM comunicãri, cu respectarea termenelor prevãzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi, aceste termene putând fi prelungite de cãtre OSIM la cerere, cu plata unei taxe legale.
Absenta notificãrii nu absolvã pe solicitant, titular ori persoana interesatã de obligaţia respectãrii dispoziţiilor prezentei legi.
Solicitantul va depune la OSIM toate documentele publice în legatura cu inventia sa, inclusiv copii de pe brevetele acordate în alte state.
La cererea OSIM sau din initiativa sa solicitantul ori succesorul sau în drepturi, pana la luarea unei hotãrâri, poate modifica revendicarile, desenele sau descrierea, fãrã însã ca prin aceasta sa se depãşeascã limitele dezvaluirii inventiei la data depunerii cererii de brevet."

32. Articolul 29 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - OSIM hotãrãşte prin Comisia de examinare de specialitate, pe baza raportului de examinare a cererii de brevet de invenţie, în termen de 18 luni de la data la care s-a solicitat examinarea, acordarea brevetului de invenţie sau respingerea cererii de brevet ori a obiectului acesteia. Fac excepţie cererile de brevet de invenţie care au fost retrase de cãtre solicitant sau care sunt declarate ca fiind considerate retrase.
OSIM hotãrãşte respingerea în tot sau în parte a cererii de brevet de invenţie în urmãtoarele situaţii:
a) obiectul cererii nu este brevetabil în înţelesul art. 7-10, 12 şi 13;
b) cererea de brevet de invenţie nu îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 6, art. 14 alin. 1, art. 15 alin. 4 şi 5, art. 16 alin. 2 şi 4, art. 18 şi 43;
c) depãşirea termenului de deschidere a fazei naţionale pentru cererile înregistrate internaţional;
d) neplata taxelor de înregistrare, de depunere a revendicarilor sau a desenelor ori a partii lipsa din descriere, de deschidere a fazei naţionale, de publicare, de examinare ori, dupã caz, a taxei de desemnare, în cuantumul şi la termenele prevãzute de lege şi de regulamentul de aplicare a prezentei legi;
e) scurgerea termenului de 12 luni de la data la care cererile prevãzute la alin. 7 au fost considerate retrase;
f) s-a solicitat respingerea cererii de brevet de invenţie conform art. 62 alin. 2 lit. c);
g) solicitantul, altul decât inventatorul, nu a fãcut dovada, în cadrul termenului prevãzut la art. 30 alin. 2, ca este îndreptãţit la acordarea brevetului;
h) nu s-a solicitat examinarea cererii de brevet de invenţie în vederea acordãrii brevetului, în termenele prevãzute la art. 26.
Menţiunea hotãrârii de acordare a brevetului de invenţie sau de respingere a cererii de brevet se publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala, în termen de 60 de zile, cu excepţia termenului prevãzut la art. 30 alin. 2. O data cu publicarea menţiunii hotãrârii de acordare a brevetului de invenţie se pun la dispoziţie publicului descrierea, revendicarile şi desenele inventiei brevetate, cu respectarea condiţiilor prevãzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi.
Hotãrârea de acordare a brevetului sau de respingere a cererii de brevet de invenţie va avea efect începând cu data publicãrii menţiunii acesteia în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala, în condiţiile prevãzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi.
În cazul hotãrârilor de acordare a brevetului de invenţie având regim de secret de stat, dupã încetarea acestui regim se aplica prevederile alin. 4 şi ale art. 23 alin. 4.
OSIM ia act de retragerea cererii de brevet de invenţie dacã solicitantul cere retragerea în scris, în mod expres.
Sunt declarate ca fiind considerate retrase cererile de brevet de invenţie aflate în urmãtoarele situaţii:
a) inventatorii nu au fost declaraţi în termen de 18 luni de la data solicitãrii examinãrii în fond;
b) solicitantul nu a dat curs notificãrilor OSIM, ulterioare stabilirii conţinutului admisibil al revendicarilor, conform prevederilor art. 18 alin. 1, privind aducerea formei revendicarilor, descrierii şi desenelor în concordanta cu acest conţinut;
c) cererea a constituit baza invocarii prioritatii într-o cerere ulterioara depusa pe cale nationala sau pentru care s-a deschis faza nationala în România;
d) cererea de brevet de invenţie se afla în situaţia prevãzutã la art. 62 alin. 2 lit. b);
e) cererile de brevet de invenţie internaţionale pentru care OSIM are calitatea de oficiu receptor şi care nu îndeplinesc condiţiile prevãzute în Tratatul de cooperare în domeniul brevetelor;
f) solicitantul nu a depus revendicarile şi desenele în termenul prevãzut la art. 15 alin. 7.
Toate hotãrârile luate în cadrul OSIM sunt motivate, se înscriu în Registrul naţional al cererilor de brevet de invenţie depuse şi se comunica în termenele şi în condiţiile prevãzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi. În acelaşi registru se înscriu şi menţiunile privind cererile de brevet retrase sau menţiunile privind declaraţiile conform cãrora cererile de brevet sunt considerate ca fiind retrase, care, de asemenea, se comunica.
În cazul decesului partii interesate sau în cazul dizolvãrii persoanei juridice, procedura se întrerupe pana la comunicarea la OSIM a succesorului în drepturi, în condiţiile prevãzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi.
Când se instituie proceduri judiciare în privinta dreptului la brevet şi a dreptului la acordarea brevetului, procedura de brevetare se suspenda pana când hotãrârea judecãtoreascã rãmâne definitiva.
Persoana interesatã va comunica la OSIM aceasta hotãrâre."

33. Articolul 30 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - OSIM poate proceda din oficiu la revocarea hotãrârilor sale pentru neîndeplinirea condiţiilor prevãzute în prezenta lege, precum şi pentru orice eroare materialã, pana la comunicarea acestora.
Dacã OSIM constata pe baza unor dovezi temeinice ca solicitantul, altul decât inventatorul, nu este îndreptãţit la acordarea brevetului de invenţie, în vederea revocãrii prevãzute la alin. 1, se poate proceda la amânarea comunicãrii hotãrârii luate, fãrã a depãşi un termen de 6 luni de la data acesteia. În aceasta perioada vor fi comunicate la OSIM dovezile temeinice privind dreptul la acordarea brevetului."

34. Articolul 31 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - Brevetul de invenţie este eliberat de directorul general al OSIM, în temeiul hotãrârii de acordare a acestuia. Pentru brevetul european OSIM certifica validitatea brevetului în România, conform legii.
Data eliberãrii brevetului de invenţie este data la care menţiunea eliberãrii este publicatã în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala.
Brevetele se înscriu în Registrul naţional al brevetelor de invenţie.
Dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de lege, brevetul de invenţie european se înscrie în Registrul naţional al brevetelor de invenţie."

35. Articolul 32 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - Durata de protecţie a unui brevet de invenţie este de 20 de ani, cu începere de la data de depozit.
Pentru brevetul european durata prevãzutã la alin. 1 curge de la data constituirii depozitului reglementar al cererii de brevet, conform Convenţiei brevetului european.
Pentru produsele medicamentoase sau produsele fitosanitare brevetate se poate obţine o protecţie suplimentarã, în condiţiile legii."

36. Articolul 33 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - Pentru o invenţie dintr-o cerere de brevet care nu poate fi aplicatã fãrã a aduce atingere unei invenţii dintr-o cerere de brevet anterioarã şi brevetata, OSIM va lua o hotãrâre de acordare numai dupã notificarea tuturor pãrţilor interesate cu privire la relaţia dintre invenţii."

37. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - Brevetul de invenţie conferã titularului sau un drept exclusiv de exploatare pe intreaga durata de protecţie a acestuia.
Este interzisã efectuarea fãrã consimţãmântul titularului a urmãtoarelor acte:
a) fabricarea, folosirea, oferirea spre vânzare, vânzarea sau importul în vederea folosirii, oferirii spre vânzare ori vânzãrii, în cazul în care obiectul brevetului este un produs;
b) utilizarea procedeului, precum şi folosirea, oferirea spre vânzare, vânzarea sau importul în aceste scopuri a produsului obţinut direct prin procedeul brevetat, în cazul în care obiectul brevetului este un procedeu.
Întinderea protecţiei conferite prin brevet este determinata de conţinutul revendicarilor. Totodatã descrierea şi desenele inventiei servesc la interpretarea revendicarilor.
Pentru determinarea întinderii protecţiei conferite prin brevet se va tine seama de orice element echivalent unui element specificat în revendicari.
Întinderea protecţiei conferite de cererea de brevet de invenţie va fi determinata de revendicarile conţinute în cererea publicatã în conformitate cu art. 23.
Brevetul acordat sau amendat în procedurile de revocare sau anulare în parte va determina retroactiv protecţia conferita prin cererea de brevet de invenţie, conform prevederilor alin. 2, în mãsura în care aceasta nu a fost extinsã.
Protecţia conferita printr-un brevet referitor la un material biologic având caracteristici specifice se extinde asupra oricãrui material derivat, pe baza celui brevetat, prin reproducere sau multiplicare, sub forma identicã ori diferenţiat şi cu aceleaşi caracteristici.
Protecţia conferita printr-un brevet referitor la un procedeu permitand producerea unui material biologic având caracteristici specifice se extinde asupra materialului biologic direct obţinut prin acest procedeu şi asupra oricãrui alt material biologic derivat din materialul biologic direct obţinut prin acel procedeu şi asupra oricãrui alt material obţinut plecand de la materialul biologic direct obţinut prin reproducere sau multiplicare, sub forma identicã sau diferenţiat şi având aceleaşi caracteristici.
Protecţia conferita printr-un brevet asupra unui produs conţinând o informaţie genetica sau constând într-o informaţie genetica se extinde asupra oricãrui alt material în care produsul este incorporat şi în care informaţia genetica este continuta şi îşi exercita funcţia, cu excepţia corpului uman în diferite stadii de formare sau dezvoltare.
Protecţia prevãzutã la alin. 7-9 nu se extinde asupra materialului biologic obţinut prin reproducerea sau multiplicarea unui material biologic comercializat ori oferit spre vânzare pe teritoriul României de cãtre titularul de brevet sau cu consimţãmântul acestuia, când reproducerea sau multiplicarea rezulta în mod necesar din utilizarea pentru care materialul biologic a fost pus pe piata, cu condiţia ca materialul obţinut sa nu fi fost utilizat ulterior pentru alte reproduceri sau multiplicari."

38. Articolul 35 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - Cu începere de la data publicãrii cererii de brevet în conformitate cu prevederile art. 23 cererea asigura, în mod provizoriu, solicitantului protecţia conferita potrivit dispoziţiilor art. 34, cu excepţia cazurilor în care cererea de brevet de invenţie a fost respinsã, retrasã sau declarata ca fiind consideratã retrasã."

39. Articolul 36 se abroga.

40. Articolul 37 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - Nu constituie încãlcarea drepturilor prevãzute la art. 34 şi 35:
a) folosirea inventiilor în construcţia şi în funcţionarea vehiculelor terestre, aeriene, precum şi la bordul navelor sau la dispozitivele pentru funcţionarea acestora, aparţinând statelor membre ale tratatelor şi convenţiilor internaţionale privind inventiile, la care România este parte, când aceste vehicule sau nave patrund pe teritoriul României, temporar sau accidental, cu condiţia ca aceasta folosire sa se facã exclusiv pentru nevoile vehiculelor sau navelor;
b) efectuarea oricãruia dintre actele prevãzute la art. 34 alin. 2 de cãtre o persoana care a aplicat obiectul brevetului de invenţie sau cel al cererii de brevet, asa cum a fost publicatã, ori a luat mãsuri efective şi serioase în vederea producerii sau folosirii lui cu buna-credinţa pe teritoriul României, independent de titularul acesteia, cat şi înainte de constituirea unui depozit naţional reglementar privind inventia sau înainte de data de la care curge termenul de prioritate recunoscuta.
În acest caz inventia poate fi folositã în continuare de acea persoana, în volumul existent la data de depozit sau a prioritatii recunoscute, şi dreptul la folosire nu poate fi transmis decât cu patrimoniul persoanei ori cu o fracţiune din patrimoniul afectat exploatãrii inventiei;
c) efectuarea oricãruia dintre actele prevãzute la art. 34 alin. 2 exclusiv în cadru privat şi în scop necomercial; producerea sau, dupã caz, folosirea inventiei exclusiv în cadru privat şi în scop necomercial;
d) comercializarea sau oferirea spre vânzare pe teritoriul României a acelor exemplare de produs, obiect al inventiei, care au fost vândute anterior de titularul de brevet sau cu acordul sau expres;
e) folosirea cu buna-credinţa sau luarea mãsurilor efective şi serioase de folosire a inventiei de cãtre terţi în intervalul de timp dintre decãderea din drepturi a titularului de brevet şi revalidarea brevetului. În acest caz inventia poate fi folositã în continuare de acea persoana, în volumul existent la data publicãrii menţiunii revalidarii, şi dreptul la folosire nu poate fi transmis decât cu patrimoniul persoanei care utilizeazã inventia ori cu o fracţiune din patrimoniul care este afectat exploatãrii inventiei;
f) exploatarea de cãtre terţi a inventiei sau a unei pãrţi a acesteia la a carei protecţie s-a renunţat.
Orice persoana care, cu buna-credinţa, foloseşte inventia sau a fãcut pregatiri efective şi serioase de folosire a inventiei, fãrã ca aceasta folosire sa constituie o încãlcare a cererii de brevet sau a brevetului european în traducerea iniţialã, poate, dupã ce traducerea corectatã are efect, sa continue folosirea inventiei în întreprinderea sa ori pentru necesitãţile acesteia, fãrã plata şi fãrã sa depãşeascã volumul existent la data la care traducerea iniţialã a avut efect."

41. La articolul 38, dupã alineatul 2 se introduce alineatul 3 cu urmãtorul cuprins:
"La solicitarea expresã a inventatorului, numele şi prenumele acestuia nu se publica; aceasta solicitare este supusã plãţii taxei legale."

42. Articolul 39 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 39. - Pentru inventiile create şi realizate în condiţiile art. 5 alin. 1 cu clauza contrarã şi, respectiv, ale art. 5 alin. 2 inventatorul beneficiazã de drepturi patrimoniale stabilite pe baza de contract încheiat cu solicitantul sau, dupã caz, cu titularul brevetului.
Drepturile patrimoniale se stabilesc în funcţie de efectele economice şi/sau sociale rezultate din exploatarea brevetului sau în funcţie de aportul economic al inventiei."

43. Articolul 40 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - În cazul decãderii din drepturi a titularului de brevet, prevãzutã la art. 47 alin. 2, titularul poate cere la OSIM revalidarea brevetului pentru motive justificate, în termen de 6 luni de la data publicãrii decãderii. În termen de 60 de zile de la înregistrare OSIM hotãrãşte asupra cererii de revalidare, sub condiţia plãţii taxei legale. Menţiunea revalidarii brevetului se publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala în termen de 30 de zile de la rãmânerea definitiva şi irevocabilã a hotãrârii."

44. La articolul 41, alineatele 1, 5 şi 6 vor avea urmãtorul cuprins:
"Titularul poate renunţa, în tot sau în parte, la brevet, pe baza unei declaraţii scrise înregistrate la OSIM.
.................................................................
La inventiile prevãzute la art. 44 alin. 2 se poate renunţa numai cu acordul instituţiilor care le-au atribuit caracterul de secret de stat.
Renunţarea se înregistreazã la OSIM în Registrul naţional al brevetelor de invenţie şi produce efecte începând cu data publicãrii acesteia în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala."

45. Articolul 42 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 42. - Brevetul de invenţie poate fi anulat în tot sau în parte, la cererea unei persoane interesate, când se constata ca la data înregistrãrii cererii de brevet de invenţie nu erau îndeplinite condiţiile pentru existenta unei invenţii brevetabile. Cererea de anulare se poate face în tot cursul duratei de valabilitate a brevetului şi se judeca de cãtre Tribunalul Bucureşti.
Hotãrârile Tribunalului Bucureşti pot fi atacate cu apel la Curtea de Apel Bucureşti în termen de 30 de zile de la comunicare.
Hotãrârile Curţii de Apel Bucureşti pot fi atacate cu recurs la Curtea Suprema de Justiţie în termen de 30 de zile de la comunicare.
Hotãrârea de anulare, în tot sau în parte, definitiva şi irevocabilã, se înregistreazã la OSIM de cãtre persoana interesatã.
Menţiunea anulãrii se publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala în termen de 60 de zile de la înregistrarea hotãrârii la OSIM."

46. Articolul 43 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 43. - În procedurile în fata OSIM solicitantul cererii, cesionarul sau titularul ori o alta persoana interesatã poate fi reprezentatã printr-un mandatar, în baza unei procuri înregistrate la OSIM, în condiţiile şi la termenele prevãzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi.
Pentru persoanele menţionate anterior, care nu au domiciliul sau sediul pe teritoriul României, reprezentarea prin mandatar este obligatorie, cu urmãtoarele excepţii, cazuri în care se poate acţiona în nume propriu:
a) înregistrarea unei cereri de brevet de invenţie, în scopul atribuirii datei de depozit;
b) plata unei taxe;
c) depunerea unei copii de pe o cerere anterioarã;
d) eliberarea unei notificãri a OSIM privind orice procedura prevãzutã la lit. a), b) şi c).
Taxa de menţinere în vigoare poate fi plãtitã de orice persoana.
În cazul revocãrii procurii semnatura mandatarului nu are efectul semnãturii solicitantului, a titularului sau a persoanelor interesate care l-au desemnat."

47. Articolul 44 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 44. - Inventia care face obiectul cererii de brevet depuse la OSIM nu poate fi divulgatã fãrã acordul solicitantului, pana la publicarea acesteia, şi are caracterul stabilit de legea specialã pana la publicare.
Este secret de stat conţinutul cererilor de brevet de invenţie create pe teritoriul României, cãrora li se atribuie acest regim de cãtre instituţiile în drept pentru apãrarea nationala şi pentru pãstrarea siguranţei naţionale, cu înştiinţarea solicitantului şi acordarea unei compensaţii materiale acestuia de cãtre instituţia care a atribuit caracterul de secret de stat. Acest caracter înceteazã numai prin hotãrâre a aceloraşi instituţii.
OSIM pãstreazã caracterul atribuit de instituţiile în drept documentelor depuse."

48. Articolul 45 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 45. - Brevetarea în strãinãtate a inventiilor create de persoane fizice romane pe teritoriul României se face numai dupã înregistrarea cererii de brevet de invenţie la OSIM.
În cazul inventiilor prevãzute la art. 44 alin. 2 brevetarea în strãinãtate se face cu aprobarea instituţiilor care le-au atribuit caracterul de secret de stat.
În vederea brevetarii în strãinãtate a inventiilor prevãzute la alin. 1 solicitantii sau titularii de brevet romani pot beneficia de sprijin financiar, potrivit legii.
Brevetarea în strãinãtate a inventiilor prevãzute la alin. 1 se aduce la cunostinta OSIM de cãtre persoanele fizice romane care le-au creat sau de cãtre succesorul lor în drepturi.
Pentru înregistrarea cererilor internaţionale în vederea brevetarii inventiilor în alte state, în conformitate cu prevederile Tratatului de cooperare în domeniul brevetelor, OSIM acţioneazã în calitate de oficiu receptor."

49. La articolul 46, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - În cazul inventiei pentru care o unitate este indreptatita la eliberarea brevetului, aceasta are obligaţia de a informa inventatorul asupra stadiului examinãrii cererii de brevet în cadrul OSIM, precum şi asupra stadiului şi a rezultatelor aplicãrii inventiei."

50. Articolul 47 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 47. - Procedurile efectuate de OSIM privind cererile de brevet de invenţie şi brevetele de invenţie prevãzute de prezenta lege şi de regulamentul de aplicare a acesteia sunt supuse taxelor, în cuantumurile şi la termenele stabilite de lege.
Pe intreaga durata de valabilitate a brevetului de invenţie titularul datoreazã anual taxe de menţinere în vigoare a brevetului.
Neplata acestor taxe atrage decãderea titularului din drepturile decurgând din brevet. Decãderea titularului din drepturi se înregistreazã în Registrul naţional al brevetelor de invenţie şi se publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala. Taxele de menţinere în vigoare pot fi plãtite şi anticipat, în condiţiile prevãzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi, pentru o perioada care nu poate depãşi 4 ani.
Taxele datorate de persoanele fizice sau juridice strãine se plãtesc în valuta în contul OSIM."

51. Dupã articolul 47 se introduce articolul 47^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 47^1. - Solicitantul sau titularul brevetului care din motive temeinice nu a putut sa respecte un termen în procedurile în fata OSIM este repus în situaţia anterioarã, dacã prezintã o cerere motivatã în termen de doua luni de la încetarea cauzei care l-a împiedicat sa acţioneze, dar nu mai târziu de un an de la expirarea termenului nerespectat.
Dispoziţiile alin. 1 nu se aplica dacã termenele legale nu au fost respectate în urmãtoarele situaţii:
a) invocarea prioritatii conform art. 20-22;
b) depunerea traducerii descrierii, revendicarilor sau desenelor, conform art. 16 alin. 2.
c) solicitarea examinãrii în vederea acordãrii brevetului, conform art. 26;
d) plata taxelor de înregistrare şi de efectuare a unui raport de documentare, conform art. 47 alin. 1;
e) înregistrarea unei cereri de revocare, conform art. 56;
f) depãşirea termenului de divizare a unei cereri de brevet de invenţie, prevãzut la art. 19 alin. 2;
g) depãşirea termenului de depunere a unei noi cereri de brevet, conform art. 62 alin. 2 lit. b);
h) plata taxelor de menţinere în vigoare a brevetului.
De asemenea, dispoziţiile alin. 1 nu se aplica în situaţiile prevãzute la art. 29 alin. 2 lit. c), d) şi f), alin. 7 lit. d) şi e) şi la art. 55.
Cererea de repunere în termen va fi supusã plãţii unei taxe, în cuantumul prevãzut de lege pentru înregistrarea unei contestaţii, cu excepţia cazului prevãzut la art. 29 alin. 7 lit. b), pentru care nu se percep taxe."

52. Articolul 48 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - Dreptul la brevet, dreptul la acordarea brevetului şi drepturile ce decurg din brevet pot fi transmise în tot sau în parte.
Transmiterea se poate face prin cesiune sau prin licenta, exclusiva sau neexclusiva, sau prin succesiune legalã ori testamentarã.
Transmiterea produce efecte fata de terţi numai începând cu data publicãrii în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala a menţiunii transmiterii înregistrate la OSIM."

53. Articolul 49 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 49. - La cererea oricãrei persoane interesate Tribunalul Bucureşti poate acorda o licenta obligatorie la expirarea unui termen de 4 ani de la data de depozit a cererii de brevet sau a unui termen de 3 ani de la acordarea brevetului, socotindu-se termenul care expira cel mai târziu.
Prevederile alin. 1 se aplica numai dacã inventia nu a fost aplicatã sau a fost insuficient aplicatã pe teritoriul României, iar titularul brevetului nu poate sa îşi justifice inactiunea şi dacã nu s-a ajuns la o înţelegere cu acesta privind condiţiile şi modalitãţile comerciale de utilizare a inventiei.
Tribunalul Bucureşti va autoriza licenta obligatorie dacã va aprecia, pe baza circumstanţelor date, ca, deşi persoana interesatã a depus toate eforturile, nu s-a ajuns la o înţelegere într-un termen rezonabil.
Beneficiarul licenţei obligatorii poate fi inclusiv Guvernul sau terţii autorizaţi de acesta.
În afarã motivelor prevãzute la alin. 2, o licenta obligatorie poate fi autorizata de Tribunalul Bucureşti:
a) în situaţii de urgenta nationala şi, în principal, în interesul apãrãrii naţionale sau al siguranţei naţionale ori când interesele publice o cer;
b) în alte situaţii de extrema urgenta;
c) în situaţii de utilizare publica în scopuri necomerciale.
Acordarea licenţei obligatorii pentru unul dintre motivele prevãzute la alin. 5 nu impune îndeplinirea condiţiilor menţionate la alin. 2. Totuşi beneficiarul licenţei va înştiinţa solicitantul sau titularul brevetului despre autorizarea data de instanta, în cel mai scurt timp.
În situaţii de utilizare publica în scopuri necomerciale, Guvernul sau terţii autorizaţi de acesta, atunci când cunosc sau au motive demonstrabile de a cunoaşte dacã un brevet de invenţie valid este sau va fi utilizat de Guvern, respectiv de terţi, vor anunta titularul brevetului despre utilizarea acestuia, într-un timp rezonabil.
În cazurile în care un brevet nu poate fi exploatat fãrã sa aducã atingere drepturilor conferite de un alt brevet, acordat pentru o cerere de brevet a carei data de depozit naţional reglementar este anterioarã, o licenta obligatorie pentru exploatarea brevetului ulterior va putea fi autorizata numai dacã sunt îndeplinite, cumulativ, urmãtoarele condiţii suplimentare:
a) inventia revendicata în brevetul ulterior presupune un progres tehnologic important, de interes economic substanţial în raport cu inventia revendicata în brevetul anterior;
b) titularul brevetului anterior are dreptul la o licenta reciprocã, în condiţii rezonabile pentru utilizarea inventiei revendicate în brevetul ulterior;
c) utilizarea autorizata în raport cu brevetul anterior este netransmisibila, cu excepţia cazului în care o licenta obligatorie este, de asemenea, transmisã."

54. Dupã articolul 49 se introduc articolele 49^1 - 49^4 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 49^1. - Licentele obligatorii sunt neexclusive şi se acorda de Tribunalul Bucureşti, în condiţii determinate în ceea ce priveşte întinderea şi durata acestora, precum şi nivelul remuneraţiei cuvenite deţinãtorului dreptului, stabilit în raport cu valoarea comercialã a licenţelor acordate.
Licentele obligatorii vor fi autorizate în principal pentru aprovizionarea pieţei.
Întinderea şi durata licenţelor obligatorii vor fi limitate la scopurile pentru care acestea au fost autorizate. În cazul inventiilor din domeniul tehnologiei de semiconductoare licenta va fi acordatã numai pentru scopuri publice necomerciale sau pentru a remedia o practica stabilitã ca fiind anticoncurentiala, ca urmare a unei proceduri judiciare sau administrative.
În cazul în care un ameliorator nu poate exploata un brevet de soi nou de planta fãrã sa aducã atingere unui brevet de invenţie anterior, acesta poate solicita o licenta obligatorie pentru inventia protejata prin acest brevet.
În cazul în care titularul unui brevet de invenţie referitor la o invenţie biotehnologica nu poate sa o exploateze fãrã sa aducã atingere unui brevet anterior de soi nou de planta, acesta poate solicita o licenta obligatorie pentru exploatarea noului soi de planta, protejat prin brevet.
În cazul în care o licenta obligatorie este autorizata pentru a remedia o practica anticoncurentiala, nu sunt aplicabile dispoziţiile art. 49 alin. 3-5.
Art. 49^2. - Licenta obligatorie nu este transmisibila decât împreunã cu partea din întreprindere sau cu fondul de comerţ care beneficiazã de aceasta utilizare.
Prevederile alin. 1 nu se aplica în cazul în care o licenta obligatorie a fost acordatã conform art. 49.
Art. 49^3. - La solicitarea motivatã, prezentatã de persoana interesatã, Tribunalul Bucureşti poate retrage licenta obligatorie, atunci când circumstanţele care au condus la acordarea acesteia au încetat sa mai existe, cu condiţia ca interesele legitime ale persoanei care a dobândit-o sa fie protejate într-o maniera corespunzãtoare. Licenta nu va fi retrasã dacã circumstanţele care au determinat acordarea acesteia risca sa se producã din nou.
Hotãrârile Tribunalului Bucureşti privind autorizarea utilizãrii unei licenţe obligatorii, precum şi cele privind remuneraţia prevãzutã în raport cu utilizarea acesteia vor putea fi atacate la Curtea de Apel Bucureşti în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 49^4. - Hotãrârile judecãtoreşti definitive şi irevocabile privind acordarea sau, dupã caz, retragerea licenţei obligatorii se comunica de persoana interesatã la OSIM, care le înregistreazã în Registrul naţional al cererilor de brevet de invenţie depuse sau în Registrul naţional al brevetelor de invenţie şi publica menţiunea acestor hotãrâri în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala în termen de o luna de la comunicare."

55. Articolele 50 - 54 se abroga.

56. Articolul 55 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 55. - Hotãrârile OSIM pot fi contestate la acesta de cãtre pesoanele interesate, în termen de 3 luni de la comunicare.
Contestaţia se soluţioneazã în termen de 3 luni de la înregistrarea acesteia la OSIM de cãtre o comisie de reexaminare din Departamentul de apeluri din cadrul OSIM, în prima instanta.
Contestaţiile având ca obiect numai îndreptarea unor erori materiale sau omisiuni nu sunt supuse plãţii taxelor.
Dispoziţiile referitoare la atribuţiile jurisdicţionale ale comisiilor de reexaminare din Departamentul de apeluri se completeazã cu prevederile Codului de procedura civilã, precum şi cu orice alte dispoziţii legale, în mãsura în care prin prezenta lege nu se dispune altfel."

57. Articolul 56 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 56. - Orice persoana interesatã are dreptul sa formuleze în scris şi motivat, la OSIM, o cerere de revocare impotriva hotãrârii de acordare a brevetului de invenţie, în termen de 6 luni de la publicarea acesteia, dacã hotãrârea a fost luatã fãrã respectarea dispoziţiilor art. 7-10 şi ale art. 12, 13 şi 18.
Contestaţia sau, dupã caz, cererea de revocare va fi soluţionatã, în termen de 3 luni de la înregistrarea acesteia la OSIM, de cãtre o comisie de reexaminare din Departamentul de apeluri din cadrul OSIM."

58. Dupã articolul 56 se introduce articolul 56^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 56^1. - Neîndeplinirea uneia sau mai multor condiţii de forma privind o cerere nu poate constitui motiv de revocare a hotãrârii de acordare a brevetului sau de anulare a brevetului de invenţie, în tot sau în parte, decât în cazul în care aceasta este rezultatul unei intentii frauduloase.
Un brevet nu poate fi revocat sau anulat, în tot sau în parte, fãrã ca titularul sa aibã posibilitatea sa prezinte observaţii asupra revocãrii sau anulãrii şi sa aducã într-un termen rezonabil modificãrile sau rectificãrile admise de lege şi de regulamentul de aplicare a prezentei legi."

59. Articolul 57 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 57. - Hotãrârea Comisiei de reexaminare, motivatã, se comunica pãrţilor în termen de 15 zile de la pronunţare şi poate fi atacatã cu apel la Tribunalul Bucureşti în termen de 30 de zile de la comunicare.
În termen de 15 zile de la comunicare hotãrârile Tribunalului Bucureşti pot fi atacate cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Hotãrârile de acordare a brevetului de invenţie, luate de Comisia de reexaminare, şi hotãrârile pronunţate de instanţele judecãtoreşti, comunicate la OSIM de cãtre persoana interesatã, se opereazã în registrele naţionale şi se publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala în termen de 60 de zile de la data la care acestea au rãmas definitive şi irevocabile.
OSIM opereazã în registrele naţionale modificãrile intervenite ca urmare a unor hotãrâri judecãtoreşti definitive şi irevocabile şi le publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala în termen de 60 de zile de la data înregistrãrii acestora la OSIM de cãtre persoana interesatã."

60. Articolul 58 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 58. - Însuşirea fãrã drept, în orice mod, a calitãţii de inventator constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei."

61. La articolul 59, alineatele 1 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"Constituie infracţiunea de contrafacere, în sensul prezentei legi, fabricarea, folosirea sau punerea în circulaţie fãrã drept a obiectului unui brevet de invenţie sau orice alta încãlcare a drepturilor conferite conform art. 34 alin. 1, dacã aceste încãlcãri au fost sãvârşite dupã data publicãrii cererii de brevet de invenţie, şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda de la 100.000.000 lei la 300.000.000 lei.
..................................................................
Pentru prejudiciile cauzate titularul are dreptul la despãgubiri, potrivit dreptului comun, şi poate solicita instanţei judecãtoreşti competente sa dispunã mãsura confiscãrii sau, dupã caz, a distrugerii produselor contrafãcute. Aceste dispoziţii se aplica şi materialelor şi echipamentelor care au servit nemijlocit la sãvârşirea infracţiunii de contrafacere."

62. Dupã articolul 59 se introduc articolele 59^1 şi 59^2 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 59^1. - În cazul în care, înainte de data publicãrii cererii de brevet de invenţie, faptele prevãzute la art. 59 alin. 1 continua sa fie sãvârşite şi dupã somare, instanta, la cerere, poate ordonã încetarea sãvârşirii lor pana la rãmânerea definitiva şi irevocabilã a hotãrârii OSIM. Aceasta mãsura va putea fi ordonatã cu plata de cãtre solicitant a unei cauţiuni stabilite de instanta.
Art. 59^2. - În cazul încãlcãrii dreptului titularului unui brevet de procedeu, prevãzut la art. 34 alin. 2 lit. b), sarcina probei în stabilirea faptului ca procedeul utilizat pentru obţinerea unui produs identic este diferit de procedeul brevetat incumba persoanei prezumate a fi încãlcat acest drept.
În aplicarea prevederilor alin. 1 orice produs identic care a fost realizat fãrã consimţãmântul titularului de brevet va fi considerat pana la proba contrarie a fi fost obţinut prin procedeul brevetat în cel puţin una dintre urmãtoarele circumstanţe:
a) dacã produsul obţinut prin procedeul brevetat este nou;
b) dacã exista o probabilitate substantiala ca produsul identic a fost obţinut prin procedeul respectiv şi titularul brevetului nu a putut, în ciuda unor eforturi rezonabile, sa stabileascã ce procedeu a fost de fapt utilizat.
La prezentarea probelor contrarii de cãtre titularul de brevet se va tine seama de interesele legitime legate de secretele de fabricaţie şi de secretele comerciale ale persoanei prezumate ca a încãlcat drepturile titularului."

63. Articolul 60 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 60. - Divulgarea, de cãtre personalul OSIM, precum şi de cãtre persoanele care efectueazã lucrãri în legatura cu inventiile, a datelor cuprinse în cererile de brevet, pana la publicarea lor, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda de la 15.000.000 lei la 50.000.000 lei.
OSIM rãspunde fata de inventator pentru prejudiciile aduse ca urmare a sãvârşirii infracţiunii prevãzute la alin. 1."

64. Articolul 61 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 61. - Litigiile cu privire la calitatea de inventator, de titular de brevet sau cele cu privire la alte drepturi nãscute din brevetul de invenţie, inclusiv drepturile patrimoniale ale inventatorului, din contractele de cesiune şi licenta, sau cele referitoare la nerespectarea dispoziţiilor prevãzute la art. 5 alin. 6, art. 39 şi 46 sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti.
Persoana interesatã va comunica la OSIM hotãrârea judecãtoreascã în termen de 30 de zile de la data la care aceasta a rãmas definitiva şi irevocabilã, spre a fi înscrisã în Registrul naţional al cererilor de brevet de invenţie depuse sau în Registrul naţional al brevetelor de invenţie şi publicatã în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala. În lipsa publicãrii în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala hotãrârea nu este opozabilã terţilor."

65. Dupã articolul 61 se introduc articolele 61^1 şi 61^2 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 61^1. - Titularul de brevet poate solicita instanţei judecãtoreşti:
a) ordonarea unor mãsuri asiguratorii, atunci când exista un risc de încãlcare a drepurilor decurgând dintr-un brevet şi dacã aceasta încãlcare risca sa cauzeze un prejudiciu ireparabil ori dacã exista un risc de distrugere a elementelor de proba;
b) ordonarea dupã acordarea liberului de vama a unor mãsuri privind încetarea faptelor de încãlcare a drepturilor decurgând din brevet, sãvârşite de o terta persoana cu ocazia introducerii în circuitul comercial a unor mãrfuri importante, care implica o atingere a acestor drepturi.
Instanta va putea dispune ca autorul încãlcãrii drepturilor decurgând din brevet sa informeze titularul de brevet asupra indentitatii terţilor care au participat la producerea şi distribuirea mãrfurilor în cauza, precum şi asupra circuitelor de distribuţie.
Mãsurile asiguratorii vor putea fi ordonate cu plata de cãtre reclamant a unei cauţiuni stabilite de instanta.
Pentru ordonarea mãsurilor asiguratorii sunt aplicabile dispoziţiile dreptului comun.
Instanta va putea pretinde reclamantului sa furnizeze orice elemente de proba de care acesta dispune, pentru a dovedi ca este titularul brevetului încãlcat ori al unui brevet a cãrui încãlcare este inevitabila.
Art. 61^2. - Autoritãţile vamale pot dispune, fie din oficiu, fie la cererea titularului de brevet, suspendarea vamuirii la importul, exportul sau plasarea sub un regim vamal suspensiv a mãrfurilor ce intra sub incidenta art. 59 alin. 1.
Competentele vamale cu privire la asigurarea respectãrii la frontiera a drepturilor privind brevetele de invenţie aparţin Direcţiei Generale a Vamilor, potrivit legii."

66. Articolul 62 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 62. - În cazul în care printr-o hotãrâre judecãtoreascã se constata ca o alta persoana decât cea care figureazã în brevetul de invenţie este indreptatita la acordarea brevetului, OSIM elibereazã brevetul persoanei îndreptãţite şi publica schimbarea titularului.
Dacã, înainte de acordarea de cãtre OSIM a brevetului de invenţie, printr-o hotãrâre judecãtoreascã se constata ca dreptul la brevet aparţine unei alte persoane decât solicitantul, persoana cãreia i-a fost recunoscut acest drept poate, în termen de 3 luni de la data rãmânerii definitive şi irevocabile a hotãrârii şi în condiţiile prevãzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi:
a) sa continue în locul solicitantului procedura privind cererea de brevet depusa ca pentru o cerere proprie;
b) sa depunã o noua cerere de brevet pentru aceeaşi invenţie. Pentru elementele care nu extind conţinutul cererii iniţiale depuse cu respectarea prevederilor art. 19, cererea iniţialã este declarata de OSIM ca fiind consideratã retrasã începând cu data de depozit a noii cereri;
c) sa solicite respingerea cererii."

67. Dupã articolul 62 se introduce articolul 62^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 62^1. - La cererea instanţei judecãtoreşti, OSIM este obligat sa înainteze actele, documentele şi informaţiile necesare judecãrii cauzei cu care a fost investitã, recuperand aceste acte în final. Citarea în instanta se va face numai în acest scop."

68. Articolul 63 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 63. - OSIM este organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului, cu autoritate unica pe teritoriul României în domeniul protecţiei proprietãţii industriale, în conformitate cu legea şi cu prevederile convenţiilor şi tratatelor internaţionale la care statul roman este parte."

69. Articolul 64 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 64. - În domeniul inventiilor OSIM are urmãtoarele atribuţii:
a) coordoneazã politica de proprietate industriala în România;
b) înregistreazã, publica şi examineazã cererile de brevet de invenţie, în vederea acordãrii şi eliberãrii brevetului de invenţie;
c) este depozitarul Registrului naţional al cererilor de brevet de invenţie depuse şi al Registrului naţional al brevetelor de invenţie în care se înscriu datele privind cererile de brevet şi cele privind brevetele;
d) este oficiu receptor pentru cererile de brevet de invenţie înregistrate internaţional de cãtre solicitanti romani, în conformitate cu prevederile Tratatului de cooperare în domeniul brevetelor;
e) administreazã, conserva şi dezvolta, prin schimburi internaţionale, colecţia nationala de descrieri de invenţie şi realizeazã baza de date informatice în domeniul inventiilor, pe orice fel de suport informaţional;
f) efectueazã, la cerere, servicii de informare tehnica din descrierile de invenţii româneşti şi strãine şi din publicaţiile oficiale de proprietate industriala;
g) atesta şi autorizeaza consilieri în domeniul proprietãţii industriale, tine evidenta acestora în registrul naţional al cãrui depozitar este şi publica periodic date din acest registru;
h) întreţine relaţii cu organizaţiile guvernamentale şi interguvernamentale similare şi cu organizaţiile internaţionale de specialitate la care statul roman este parte;
i) organizeazã cursuri de instruire pentru formarea şi perfecţionarea specialiştilor în acest domeniu;
j) editeazã şi publica periodic în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala date privitoare la cererile de brevet de invenţie şi la brevetele de invenţie."

70. Articolul 65 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 65. - Cererile de brevet de invenţie înregistrate la OSIM în condiţiile Legii nr. 62/1974, pentru care nu s-a luat o hotãrâre de admitere sau respingere, se soluţioneazã potrivit prevederilor prezentei legi."

71. La articolul 66, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 66. - Brevetele de invenţie, inclusiv cele de perfecţionare, acordate anterior intrãrii în vigoare a prezentei legi şi valide pe teritoriul României au durata de protecţie prevãzutã la art. 32."

72. La articolul 66, dupã alineatul 1 se introduce un alineat nou, cu urmãtorul cuprins:
"Pe toatã durata de valabilitate a brevetului de perfecţionare exploatarea inventiei se va face în conformitate cu prevederile art. 49 alin. 8."

73. Dupã articolul 66 se introduce articolul 66^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 66^1. - Brevetele de invenţie în vigoare reprezintã active necorporale şi se înregistreazã în patrimoniul titularului, persoana juridicã."

74. Articolul 68 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 68. - Profitul sau venitul obţinut prin aplicarea efectivã în ţara de cãtre titular sau, dupã caz, de cãtre licentiatii acestuia a unei invenţii brevetate în România, incluzând fabricarea produsului sau, dupã caz, aplicarea procedeului, este scutit de impozit în primii 5 ani de la prima aplicare, calculati de la data începerii aplicãrii şi cuprinşi în perioada de valabilitate a brevetului.
De prevederile alin. 1 beneficiazã persoanele juridice sau persoanele fizice care exploateazã inventia, respectiv titularul brevetului aplicat.
Venitul obţinut de titularul brevetului prin cesionarea acestuia este scutit de impozit."

75. Articolul 69 se abroga.

ART. 2
(1) Prezenta lege intra în vigoare la 3 luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga dispoziţiile <>art. 30 alin. 2 liniuta a 4-a din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173 din 29 iulie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
(3) În termen de 3 luni de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Guvernul va aproba prin hotãrâre Regulamentul de aplicare a <>Legii nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta lege.
(4) Determinarea cotei de profit sau a venitului obţinut de titularul brevetului, prevãzute la <>art. 68 din Legea nr. 64/1991 , se va face prin norme elaborate de Ministerul Finanţelor Publice, la propunerea OSIM, care se aproba prin hotãrâre a Guvernului în termen de 90 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
<>Legea nr. 64/1991 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 30 de zile de la publicare, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 11 martie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 19 martie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU


---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016