Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 2 din 8 ianuarie 1998  privind prelevarea si transplantul de tesuturi si organe umane    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 2 din 8 ianuarie 1998 privind prelevarea si transplantul de tesuturi si organe umane

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 13 ianuarie 1998
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prelevarea şi transplanul de tesuturi şi organe umane se fac în scop terapeutic, în condiţiile prezentei legi.
(2) Prin prelevare se înţelege recoltarea de tesuturi şi/sau organe umane sanatoase, morfologic şi funcţional, în vederea realizãrii unui transplant.
(3) Prin transplant de tesuturi şi/sau organe umane se înţelege acea activitate medicalã complexa care, în scop terapeutic, înlocuieşte tesuturi şi/sau organe umane compromise, morfologic şi funcţional, din corpul unui subiect uman cu alte structuri similare, dovedite ca fiind sanatoase.
(4) În înţelesul prezentei legi, prin donator se înţelege subiectul în viata sau subiectul în stare de moarte cerebrala, compatibil genetic cu potenţialul primitor care, în scop terapeutic, doneaza tesuturi şi/sau organe umane.
(5) Prin primitor se înţelege subiectul care beneficiazã de realizarea unui transplant.
ART. 2
(1) Prelevarea şi transplantul de tesuturi şi organe umane nu pot face obiectul vreunei tranzacţii.
(2) Donarea în timpul vieţii sau consimţãmântul scris pentru prelevarea de tesuturi şi organe, dupã moarte, dat de donator sau de membrii familiei ori de rude prevãzute de lege, dupã moartea acestuia, reprezintã un act profund umanitar, care poate permite salvarea vieţii unui om.
(3) Prelevarea şi transplantul de tesuturi şi organe ca urmare a exercitãrii unei constrângeri de natura fizica sau morala asupra unei persoane fizice sunt interzise.
ART. 3
(1) Necesitatea efectuãrii prelevarii şi a transplantului de tesuturi şi organe umane, coordonarea şi supravegherea acestor activitãţi medicale revin Comisie de transplant de tesuturi şi organe umane, care funcţioneazã în cadrul Ministerului Sãnãtãţii, precum şi centrelor regionale de transplant.
(2) Componenta, organizarea, funcţionarea şi atribuţiile acestei comisii, precum şi ale centrelor regionale de transplant se stabilesc prin regulament, avizat de Colegiul Medicilor din România şi aprobat de ministrul sãnãtãţii.
ART. 4
(1) Se interzice divulgarea oricãrei informaţii care ar permite primitorului identificarea celui care a donat un tesut sau un organ. De la aceasta dispoziţie se poate deroga numai în caz de necesitate terapeuticã.
(2) Se interzice publicitatea în favoarea donarii de tesuturi şi organe în folosul unei persoane sau al unei instituţii spitaliceşti determinate.

CAP. 2
Prelevarea de tesuturi şi organe umane

ART. 5
(1) Prelevarea de tesuturi şi organe umane în scop terapeutic se poate efectua de la persoane majore în viata, cu capacitate mintalã deplina, numai dacã nu exista un pericol pentru viata donatorului şi cu consimţãmântul scris, liber, prealabil şi expres al acestuia, conform modelului cuprins în anexa nr. 1.
(2) Controlul prealabil, clinic şi de laborator, al donatorului este obligatoriu.
(3) Consimţãmântul se da numai dupã ce donatorul a fost informat de medic asupra eventualelor riscuri şi consecinţe pe plan fizic, psihic, familial şi profesional, rezultate din faptul prelevarii.
(4) Donatorul poate reveni înainte de prelevare asupra consimţãmântului dat.
ART. 6
Se interzice prelevarea de organe şi tesuturi umane de la potenţiali donatori minori, precum şi de la persoanele lipsite de discernãmânt, aflate în viata.
ART. 7
(1) Prelevarea de maduva osoasa poate fi efectuatã şi de un minor, numai în beneficiul fratelui sau al surorii sale.
(2) Prelevarea de maduva osoasa de la minori se poate face numai cu consimţãmântul fiecãruia dintre titularii autoritãţii pãrinteşti sau al reprezentantului legal al minorului. Consimţãmântul se exprima în fata preşedintelui tribunalului judeţean sau al municipiului Bucureşti, dupã caz, în a cãrui raza de activitate domiciliazã minorul, ori în fata unui magistrat, dupã efectuarea obligatorie a unei anchete de cãtre autoritatea tutelara competenta.
(3) Refuzul minorului impiedica orice prelevare.
ART. 8
(1) Prelevarea de tesuturi şi organe umane de la persoanele decedate se efectueazã numai dacã moartea a fost confirmatã medical.
(2) Prelevarea se face în acest caz cu consimţãmântul scris al membrilor majori ai familiei sau al rudelor, în urmãtoarea ordine: soţ, pãrinte, copil, frate ori sora. În absenta acestora, consimţãmântul va fi luat de la persoana autorizata în mod legal sa îl reprezinte pe defunct, în ambele situaţii procedându-se conform modelului cuprins în anexa nr. 2.
(3) Dacã persoana posesoare a cãrţii de donator, decedata, a exprimat, în scris, în timpul vieţii, dorinta de a dona organe şi/sau tesuturi, potrivit modelului cuprins în anexa nr. 4, nu este necesar consimţãmântul cerut la alin. (2).
(4) Dacã donatorul decedat este minor, prelevarea de organe şi/sau tesuturi se poate face numai cu consimţãmântul scris al pãrinţilor sau al reprezentantului legal, potrivit modelului cuprins în anexa nr. 3.
ART. 9
(1) Elementele şi criteriile pe baza cãrora se face confirmarea medicalã a morţii cerebrale, precum şi datele pe care trebuie sa le conţinã actul constatator sunt prevãzute în anexa nr. 5.
(2) Medicii care constata moartea cerebrala, pe de o parte, şi cei care efectueazã prelevarea sau transplantul de organe, pe de alta parte, trebuie sa facã parte din unitãţi functionale sau servicii sanitare distincte.
(3) Comisia de transplant de tesuturi şi organe umane din Ministerul Sãnãtãţii trebuie sa fie informatã despre orice prelevare şi transplant de organe, în condiţiile legii.
(4) Medicii care au procedat la prelevarea de organe sau tesuturi de la o persoana decedata sunt obligaţi sa asigure restaurare decenta a acesteia.
ART. 10
(1) Prelevarea de tesuturi şi organe umane se poate efectua numai dacã s-a manifestat consimţãmântul în scris de a se face asemenea activitãţi, precum şi dacã prin actul prelevarii nu se compromite o autopsie medico-legalã solicitatã, în condiţiile legii.
(2) Introducerea sau scoaterea din ţara de tesuturi, organe şi alte elemente sau produse ale corpului uman se poate face numai pe baza autorizaţiei speciale emise de Comisia de transplant de tesuturi şi organe din cadrul Ministerului Sãnãtãţii, pentru fiecare situaţie, fãrã a prejudicia stocurile din rezerva nationala.
(3) Donatorul viu nu poate ceda organe unice sau vitale.
(4) Prelevarea de organe unice se poate face numai de la cadavre.

CAP. 3
Transplantul de tesuturi şi organe umane

ART. 11
(1) Transplantul de tesuturi şi organe umane se efectueazã numai în scop terapeutic şi cu consimţãmântul scris al primitorului, dat în prezenta medicului-şef al sectiei în care este operat şi a doi martori, conform modelului cuprins în anexa nr. 6.
(2) În cazul în care primitorul este în imposibilitatea de a-şi da consimţãmântul, acesta poate fi dat în scris, în urmãtoarea ordine: de cãtre unul dintre membrii familiei, de o alta ruda sau de reprezentantul legal al acestuia.
(3) Pentru minori sau persoanele lipsite de discernãmânt, consimţãmântul va fi dat de pãrinţi sau, dupã caz, de reprezentantul legal al acestora, conform modelului cuprins în anexa nr. 7.
(4) Consimţãmântul poate fi dat numai dupã ce medicul a informat primitorul sau, dupã caz, persoanele prevãzute la alin. (2) şi (3) asupra eventualelor riscuri de ordin medical rezultate din transplant.
ART. 12
Transplantul de tesuturi şi organe umane se poate face fãrã consimţãmântul prevãzut la art. 11, dacã, datoritã unor împrejurãri obiective, legatura cu familia ori cu reprezentanţii legali ai primitorului, aflat în imposibilitatea de a-şi da consimţãmântul, nu se poate lua în timp util, iar întârzierea ar conduce inevitabil la moartea acestuia, fapt consemnat de medicul-şef de secţie şi de doi martori, conform modelului cuprins în anexa nr. 8.

CAP. 4
Sancţiuni

ART. 13
Nerespectarea prevederilor prezentei legi atrage rãspunderea disciplinarã, materialã, civilã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz.
ART. 14
Prelevarea sau transplantul de tesuturi şi/sau organe umane fãrã consimţãmântul dat, în condiţiile prezentei legi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani.
ART. 15
Fapta persoanei care a dispus sau a efectuat prelevarea atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legalã, solicitatã în condiţiile legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani.
ART. 16
(1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani fapta persoanei de a dona tesuturi şi/sau organe umane în scopul obţinerii unor foloase.
(2) Determinarea cu rea-credinţa sau constrângerea unei persoane sa doneze tesuturi şi/sau organe umane, indiferent sub ce forma, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani.
ART. 17
Organizarea şi/sau efectuarea prelevarii şi/sau transplantului de tesuturi şi/sau organe umane, în scopul obţinerii vreunui profit, din vânzarea tesuturilor şi/sau organelor umane, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 ani la 7 ani.
ART. 18
Încãlcarea dispoziţiilor art. 10 alin. (2) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 ani la 6 ani.

CAP. 5
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 19
(1) Prelevarea şi transplantul de tesuturi şi organe umane se efectueazã de medici de specialitate şi numai în spitalele autorizate de Ministerul Sãnãtãţii şi care sunt centre regionale de transplant.
(2) Condiţiile de autorizare a spitalelor prevãzute la alin. (1) sunt avizate de Colegiul Medicilor din România şi se stabilesc prin regulamentul de autorizare a prelevarii şi a transplantului de tesuturi şi organe umane, aprobat prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
ART. 20
Donarea voluntara în timpul vieţii sau consimţãmântul scris pentru prelevarea de organe şi tesuturi dupã moartea cerebrala, în scopul transplantului, act profund umanitar, da dreptul celui în cauza la înregistrarea şi primirea Cãrţii de donator, conform modelelor cuprinse în anexele nr. 4 şi 9.
ART. 21
Costul investigatiilor, spitalizarii, operaţiilor, medicamentelor, materialelor sanitare şi de întreţinere, precum şi al ingrijirilor postoperatorii se suporta de cãtre spitalul în care sunt internati donatorii şi primitorii de tesuturi şi organe umane, de cãtre asigurãrile de sãnãtate şi de cãtre persoana în cauza, dupã caz, în condiţiile legii.
ART. 22
Activitatea de prelevare şi transplant de tesuturi şi organe umane se poate face şi în cadrul reţelelor medicale proprii ale altor ministere, în condiţiile legii.
ART. 23
Anexele nr. 1-9 fac parte integrantã din prezenta lege.
ART. 24
(1) Prezenta lege intra în vigoare la 60 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al Romanie.
(2) Pe aceeaşi data, dispoziţiile art. 129-137 din cadrul secţiunii 2, intitulata "Terapia cu sânge şi derivate din sânge. Prelevarea şi transplantarea de tesuturi şi organe umane", a capitolului V din <>Legea nr. 3/1978 privind asigurarea sãnãtãţii populaţiei, precum şi orice alte dispoziţii contrare se abroga.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţa comuna din 24 noiembrie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ION DIACONESCU

PREŞEDINTELE SENATULUI
PETRE ROMAN


ANEXA 1




DECLARAŢIE

Subsemnatul(a) ......................., informat(a) şi constienta(a) asupra
riscurilor şi beneficiului transplantului de organe şi tesuturi, în concordanta
cu dispoziţiile legale în vigoare, declar ca sunt de acord cu donarea urmãtoare-
lor organe şi/sau tesuturi: ...................................................
pentru transplant, cãtre ..................., care este .......................
(gradul de rudenie DA/NU)
Înţeleg gestul meu ca fiind un act profund umanitar. Asupra mea nu au fost
fãcute nici un fel de presiuni. Sunt de acord sa nu solicit sau sa nu primesc,
eu sau familia mea, nici un fel de recompensa.

Donator .....................

Data ..............


Medic-şef de secţie .........................




ANEXA 2



DECLARAŢIE

Subsemnatul(a) ....................., în calitate de soţ(sotie), pãrinte,
copil major, frate, sora a numitului(numitei) ..............................,
decedat(a), declar ca sunt de acord cu recoltarea şi cu donarea urmãtoarelor
organe şi tesuturi: ........................................................ .
Declar ca înţeleg gestul meu ca fiind un act profund umanitar şi nu am nici
un fel de pretenţii materiale.


Data ..........................


Reprezentantul donatorului,
(gradul de rudenie)

............................




ANEXA 3




DECLARAŢIE

Subsemnatul(a) ...........................................................,
(tatãl/mama, reprezentantul legal) al numitului(numitei) .....................,
minor(a), informat(a) şi constient(a) asupra riscurilor şi beneficiului tran-
splantului de organe şi tesuturi, în concordanta cu dispoziţiile legale în vi-
goare referitoare la prelevarea şi transplantul de tesuturi şi organe umane, declar ca sunt de acord cu recultarea şi donarea urmãtoarelor organe şi
tesuturi: .....................................................................
...............................................................................
Înţeleg gestul meu ca fiind un act profund umanitar. Asupra mea nu au fost
fãcute nici un fel de presiuni. Sunt de acord sa nu primesc, eu sau familia mea,
nici un fel de recompensa.


Data ...................

Tatãl ...................................
Mama ....................................
Reprezentantul legal ....................




ANEXA 4




DECLARAŢIE

Subsemnatul(a) ............................, în speranta ca dupã moartea
mea îi pot ajuta pe ceilalţi semeni ai mei, declar ca accept ca dupã decesul meu
sa-mi fie recoltate şi donate urmãtoarelor organe şi tesuturi anatomice ........
............................................., în vederea transplantului.


Data ....................

Semnatura ......................
Martor .........................
Martor .........................

Acest document este conform cu dispoziţiile legale în vigoare referitoare la
prelevarea şi transplantul de tesuturi şi organe umane.


Comisia de transplant de tesuturi
şi organe umane
..................................




ANEXA 5


CRITERII DE DIAGNOSTIC
pentru confirmarea morţii cerebrale

I. Diagnosticul morţii cerebrale se stabileşte pe baza urmãtoarelor criterii:
1. Examen clinic:
- starea de coma profunda, flasca, areactiva;
- absenta reflexelor de trunchi cerebral (în mod special, absenta reflexelor fotomotor şi corneean).
2. Absenta ventilatiei spontane, confirmatã de testul de apnee (la un Pa CO/2 de 60 mm Hg).
3. Doua trasee EEG, efectuate la 6 ore, care sa ateste lipsa electrogenezei corticale.
II. Cauza care a determinat moartea cerebrala trebuie sa fie clar stabilitã.
III. Excluderea altor cauze reversibile care ar putea produce un tablou clinic şi un traseu EEG, asemãnãtoare cu cele din moartea cerebrala (hipotermia, mai mica de 35 grade C, medicamente depresoare ale sistemului nervos central, hipotensiune arteriala - presiune arteriala medie mai mica de 55 mm Hg.
IV. Diagnosticul de moarte cerebrala va fi stabilit de doi anestezisti reanimatori diferiţi sau de un anestezist reanimator şi un neurolog sau neurochirurg, prin doua examinari repetate la un interval de 6 ore.



ANEXA 6





DECLARAŢIE

Subsemnatul(a) ............................................, informat(a) şi
constient(a) asupra riscurilor şi beneficiului transplantului de organe şi tesu-
turi, în concordanta cu dispoziţiile legale în vigoare referitoare la prelevarea
şi transplantul de tesuturi şi organe umane, declar ca sunt de acord cu primirea
urmãtoarelor organe şi/sau tesuturi anatomice: .................................


Data ......................

Medic-şef de secţie ......................
Martor ....................................
Martor ....................................




ANEXA 7




DECLARAŢIE


Subsemnatul(ii) .................................., pãrinţi (copil major,
frate, sora, reprezentanţii legali) ai numitului(numitei) ....................,
minor(a) handicapat(a) mintal), informat(ti) şi constient(ti) asupra riscurilor
şi beneficiului transplantului de organe şi tesuturi, în concordanta cu dispo-
zitiile legale în vigoare referitoare la prelevarea şi transplantul de tesuturi
şi organe umane, declar(declaram) cu sunt(suntem) de acord cu primirea urmatoa-
relor organe şi/sau tesuturi anatomice: .................................. .


Data ......................

Semnatura ................................
Medic-şef de secţie .......................
Martor ...................................
Martor ...................................




ANEXA 8


DECLARAŢIE-DECIZIE




Comisia de transplant de tesuturi şi organe umane din cadrul Ministerului
Sãnãtãţii a încercat, prin toate mijloacele uzuale, sa ia legatura cu familia
(urmaşii, reprezentanţii legali) numitului(numitei) .........................,
aflat(a) pe lista de asteptare în vederea transplantului de................... .
Întrucât acest lucru nu a fost posibil în intervalul de timp avut la
dispoziţie, pentru evitarea decesului primitorului, comisia a hotãrât începerea
transplantului în ziua de .........., ora ............ .


Data ......................

Medic-şef de secţie ......................
Martor ....................................
Martor ....................................

Comisia de transplant
de tesuturi şi organe umane:
1. .........................
2. .........................
3. .........................
4. .........................
5. .........................




ANEXA 9


DECLARAŢIE-DECIZIE





Subsemnatul(a) ..............................., informat(a) şi constient(a)
asupra riscurilor şi beneficiului transplantului de organe şi tesuturi, în
concordanta cu dispoziţiile legale în vigoare referitoare la prelevarea şi tran-
splantul de tesuturi şi organe umane, declar ca sunt de acord cu înscrierea mea
ca donator voluntar post-mortem pentru urmãtoarele organe şi tesuturi: .........
................................................................................
Sunt de acord cu investigarea mea periodicã şi gratuita privind starea mea
de sãnãtate, primind în schimb Cartea de donator.
Potrivit legii, asupra hotãrârii mele pot reveni oricând, sub condiţia ca
actul scris de revenire sa fie semnat şi de doi martori.

Data ......................

Semnatura ................................
Martor ....................................
Martor ....................................


Comisia de transplant
de tesuturi şi organe umane:
1. .........................
2. .........................
3. .........................
4. .........................
5. .........................

De acord cu donarea organelor şi tesuturilor menţionate mai sus şi cu elibe-
rarea Cãrţii de donator.


Data ...................

Nr. de înregistrare ...............




-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016