Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 2 din 17 ianuarie 2000  privind modificarea si completarea   Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 2 din 17 ianuarie 2000 privind modificarea si completarea Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 16 din 18 ianuarie 2000
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
<>Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încãlcare a unor norme de convieţuire socialã, a ordinii şi liniştii publice, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 9 din 24 ianuarie 1997, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. La articolul 2, punctul 8) va avea urmãtorul cuprins:
"8) portul, fãrã drept, în locurile şi împrejurãrile în care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporalã a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publica, al cutitului, pumnalului, sisului, boxului, castetului ori al altor asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru tãiere, impungere sau lovire, precum şi folosirea în asemenea locuri sau împrejurãri a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru socuri electrice;"

2. La articolul 2, dupã punctul 8) se introduc punctele 8^1)-8^4) cu urmãtorul cuprins:
"8^1) importul sau procurarea din ţara, în vederea comercializãrii, de arme cu aer comprimat sau cu gaze comprimate care imprima proiectilului o viteza mai mare de 220 m/s. Se excepteazã de la aceasta prevedere armele cu aer comprimat sau cu gaze comprimate destinate pentru a fi folosite la antrenamente şi competitii de cãtre Federaţia Romana de Tir, de cluburile şi asociaţiile sportive cu secţii de tir, afiliate la aceasta federatie, care pot dobândi, deţine şi folosi arme din aceasta categorie conform standardelor sportive internaţionale;
8^2) comercializarea armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a arbaletelor, arcurilor pentru tir, pescuit sau vanatoare în alte locuri decât în magazinele autorizate sa efectueze operaţiuni cu arme de foc şi muniţii;
8^3) vânzarea armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a arbaletelor, arcurilor pentru tir, pescuit sau vanatoare persoanelor care nu au împlinit varsta de 18 ani, persoanelor care au sãvârşit acte de violenta menţionate în cazierul judiciar, precum şi persoanelor care suferã de boli neuropsihice menţionate în certificatul de sãnãtate eliberat de policlinica teritorialã;
8^4) netinerea evidentei de cãtre magazinele autorizate a cumparatorilor armelor prevãzute la pct. 8^2) în registre speciale, vizate de organele de poliţie, în care vor fi menţionate datele de stare civilã, domiciliul, seria şi numãrul actului de identitate ale cumpãrãtorului, numãrul cazierului judiciar, numãrul certificatului de sãnãtate neuropsihica, cu denumirea policlinicii teritoriale, precum şi caracteristicile armei vândute.
Dacã cumpãrãtorul este titular al unui permis de arma, este scutit de obligaţia de a prezenta cazierul judiciar şi certificatul de sãnãtate neuropsihica, iar dacã cumpãrãtorul este titular al unui permis de conducere, acesta este obligat sa prezinte numai cazierul judiciar."

3. La articolul 2, punctul 17) va avea urmãtorul cuprins:
"17) servirea consumatorilor cu bãuturi alcoolice, în localurile publice şi în afarã acestora, în zilele şi la orele când, potrivit dispoziţiilor legale, acestea sunt închise sau este interzisã desfacerea bãuturilor alcoolice ori dupã ora de închidere stabilitã prin autorizaţia de funcţionare;"

4. La articolul 2, dupã punctul 17) se introduc punctele 17^1) şi 17^2) cu urmãtorul cuprins:
"17^1) servirea cu bãuturi alcoolice în localuri publice şi în afarã acestora pe timpul desfãşurãrii adunãrilor publice, grevelor, manifestãrilor sportive sau a altor asemenea întruniri publice, în imediata apropiere, precum şi consumul de bãuturi alcoolice în astfel de condiţii de cãtre participanţi;
17^2) desfacerea bãuturilor alcoolice sau comercializarea acestora în spaţii amenajate la intrarea sau în curţile spitalelor şi ale altor unitãţi sanitare, centrelor de plasament al minorilor, unitãţilor sau instituţiilor de învãţãmânt, pe trotuarele sau aleile de acces ale acestora, precum şi în bufetele de incinta din aceste locuri sau în spaţii productive;"

5. La articolul 2, punctul 21) va avea urmãtorul cuprins:
"21) neasigurarea de cãtre responsabili sau patroni, prin personal propriu sau specializat, a ordinii publice în localuri publice, hoteluri, moteluri, campinguri, cluburi, pensiuni, discoteci şi în alte locuri de distractie sau de agrement pe care le conduc, precum şi refuzul acestora de a acorda sprijin organelor în drept pentru restabilirea în locurile respective a ordinii publice sau pentru luarea mãsurilor impotriva persoanelor care au încãlcat legea;"

6. La articolul 2, dupã punctul 22) se introduce punctul 22^1) cu urmãtorul cuprins:
"22^1) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricãrui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice situate în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinãtate a acestora;"

7. La articolul 2, dupã punctul 24) se introduce punctul 24^1) cu urmãtorul cuprins:
"24^1) nerespectarea mãsurii de suspendare, dispusã conform dispoziţiilor art. 3 alin. 2 şi 3."

8. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Contravenţiile prevãzute la art. 2 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amenda de la 80.000 lei la 400.000 lei, cele prevãzute la pct. 3), 4), 9), 12), 15), 16), 18), 19), 25), 28) şi 29);
b) cu amenda de la 150.000 lei la 800.000 lei sau cu închisoare contravenţionalã de la 15 zile la 3 luni, cele prevãzute la pct. 1), 10), 14), 17^2), 20), 22), 23) şi 26);
c) cu amenda de la 400.000 lei la 2.000.000 lei sau cu închisoare contravenţionalã de la o luna la 6 luni, cele prevãzute la pct. 2), 5), 6), 7), 8), 8^1), 8^2), 8^3), 8^4), 11), 13), 17), 17^1), 21), 22^1), 24) şi 27);
d) cu amenda de la 1.500.000 lei la 3.000.000 lei sau cu închisoare contravenţionalã de la 3 luni la 6 luni fapta prevãzutã la pct. 24^1).
În cazul sãvârşirii contravenţiilor prevãzute la art. 2 pct. 7, 17^1) şi 21) se dispune şi mãsura suspendãrii activitãţii localului public pe o perioada cuprinsã între 10 şi 30 de zile.
În cazul repetarii contravenţiilor prevãzute la art. 2 pct. 17), 17^2), 18) şi 22^1) se dispune, de asemenea, mãsura suspendãrii activitãţii localului public pe o perioada cuprinsã între 10 şi 30 de zile.
În cazul sãvârşirii contravenţiei prevãzute la art. 2 pct. 24^1) se dispune retragerea autorizaţiei de funcţionare a localului public.
Suspendarea activitãţii localului public ori retragerea autorizaţiei de funcţionare a acestuia se dispune de cãtre organul care a eliberat autorizaţia, la propunerea organului constatator, cãruia i se comunica în scris mãsura luatã, în termen de 5 zile de la data sesizãrii.
În cazul contravenţiilor prevãzute la art. 2 pct. 27), 28) şi 29) sesizarea se poate face şi de cãtre organele de ocrotire socialã.
Sancţiunea amenzii poate fi aplicatã şi persoanei juridice."

9. La articolul 7, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Contravenţiile se constata de cãtre primar, împuterniciţii acestuia, de cãtre ofiţerii sau subofiterii de poliţie ori de cãtre ofiţerii, maistrii militari, subofiterii sau militarii din jandarmerie, angajaţi pe baza de contract."

10. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - În cazul proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor, întocmite de organele primãriilor şi ale jandarmeriei, fata de care se apreciazã ca sancţiunea amenzii este neîndestulãtoare, procesul-verbal de constatare se trimite de îndatã celui mai apropiat organ de poliţie pentru ca acesta, dacã este cazul, sa îl retina pe fãptuitor şi sa îl înainteze instanţei de judecata."

11. La articolul 16, alineatele 5 şi 6 vor avea urmãtorul cuprins:
"Dacã amenda nu a fost achitatã de cãtre contravenient pana la expirarea termenului fixat şi se constata ca acesta se sustrage cu rea-credinţa, instanta va dispune transformarea acesteia în închisoare contravenţionalã, ţinând seama de partea din amenda rãmasã neachitata.
Transformarea amenzii în închisoare contravenţionalã se va face socotind o zi de închisoare pentru o suma stabilitã şi reactualizata prin hotãrâre a Guvernului, fãrã a se putea depãşi maximul special al închisorii contravenţionale prevãzute ca sancţiune alternativa la contravenţia sãvârşitã."

ART. 2
<>Legea nr. 61/1991 , republicatã, cu modificãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 28 decembrie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
ANDREI IOAN CHILIMAN

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 28 decembrie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016