Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 198 din 25 mai 2004  privind unele masuri prealabile lucrarilor de constructie de autostrazi si drumuri national    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 198 din 25 mai 2004 privind unele masuri prealabile lucrarilor de constructie de autostrazi si drumuri national

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 487 din 31 mai 2004

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. 1
Prezenta lege stabileşte cadrul juridic pentru luarea unor mãsuri de pregãtire prealabilã a executãrii lucrãrilor de construcţie de autostrãzi şi drumuri naţionale prevãzute la <>art. 6 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 82/1998 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
(1) Prin prezenta lege se declarã de utilitate publicã toate lucrãrile de construcţie de autostrãzi şi drumuri naţionale, expropriator fiind statul român prin Compania Naţionalã de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. de sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.
(2) În înţelesul prezentei legi, prin lucrãri de construcţie de autostrãzi şi drumuri naţionale, denumite în continuare lucrãri, se înţelege lucrãri de construire, reabilitare, dezvoltare, modernizare ori extindere a autostrãzilor şi drumurilor naţionale.
(3) Fac parte integrantã din autostrãzi şi drumuri naţionale podurile, viaductele, pasajele denivelate, tunelurile, construcţiile de apãrare şi consolidare, locurile de parcare, oprire şi staţionare, indicatoarele de semnalizare rutierã şi alte dotãri pentru siguranţa circulaţiei, precum şi orice alte lucrãri de construire ori amplasare de clãdiri, instalaţii şi alte amenajãri necesare apãrãrii şi/sau exploatãrii acestora.
ART. 3
Expropriatorul întocmeşte o documentaţie tehnico-economicã pentru fiecare lucrare. Documentaţia tehnico-economicã cuprinde şi date privind încadrarea lucrãrii în planurile de urbanism şi amenajare a teritoriului, planuri cu amplasamentul lucrãrii, care conţin delimitarea suprafeţelor şi a construcţiilor propuse spre expropriere, cu indicarea numelor proprietarilor, precum şi a ofertelor de despãgubire pe categorii de imobile stabilite de cãtre persoane autorizate în evaluare. Planurile cu amplasamentul lucrãrii se vizeazã de cãtre Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie.
ART. 4
(1) Pe baza documentaţiei tehnico-economice prevãzute la art. 3, Guvernul aprobã, prin hotãrâre, amplasamentul lucrãrii, declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor care constituie amplasamentul, suma globalã estimatã a despãgubirilor, termenul în care aceasta se vireazã într-un cont bancar deschis pe numele expropriatorului şi sursa de finanţare.
(2) Planul cu amplasamentul lucrãrii, întocmit conform prevederilor art. 3 pe fiecare teritoriu administrativ, se aduce la cunoştinţã publicã prin afişarea la sediul consiliului local respectiv şi va rãmâne afişat pânã la finalizarea procedurii de despãgubire. Planul cu amplasamentul lucrãrii va fi publicat şi într-un ziar local.
(3) Suma globalã a despãgubirilor nu poate fi mai micã decât cuantumul total al despãgubirilor determinat de cãtre un evaluator autorizat şi se vireazã la dispoziţia expropriatorului în cel mult 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a hotãrârii Guvernului prevãzute la alin. (1).
ART. 5
(1) Plata despãgubirilor pentru imobilele expropriate în baza prevederilor art. 4 alin. (1) se face în baza cererilor adresate de cãtre titularii drepturilor reale, precum şi de cãtre orice persoanã care justificã un interes legitim.
(2) Cererea pentru plata despãgubirilor va conţine numele şi prenumele titularilor drepturilor reale, adresa de domiciliu, actele doveditoare referitoare la existenţa drepturilor reale asupra bunului imobil expropriat. Cererea, împreunã cu documentele doveditoare, originale şi/sau copii legalizate, va fi depusã, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotãrârii Guvernului prevãzute la art. 4 alin. (1), la sediul consiliului local pe raza cãruia se aflã imobilul.
(3) Dovada dreptului de proprietate şi a celorlalte drepturi reale asupra imobilelor expropriate se face prin mijloace de probã admise de lege, în funcţie de modalitatea de dobândire a drepturilor - convenţionalã, judiciarã, legalã, succesoralã, înţelegând prin dobândire şi constituirea sau reconstituirea dreptului de proprietate în baza unor legi speciale.
(4) În cazul în care titularii drepturilor reale nu depun cererea şi/sau documentele doveditoare, potrivit prevederilor alin. (1) şi (2), expropriatorul va notifica acestora sumele propuse pentru plata despãgubirilor şi le va consemna într-un cont bancar deschis pe numele expropriatului. Despãgubirile vor fi eliberate în condiţiile prezentei legi.
(5) În cazul în care despãgubirile referitoare la acelaşi imobil sunt cerute în concurs sau în contradictoriu de mai multe persoane îndreptãţite, despãgubirile se vor consemna pe numele tuturor, urmând sã fie împãrţite potrivit legii civile. Despãgubirea va fi eliberatã numai titularilor drepturilor dovedite prin hotãrâri definitive şi irevocabile. Eventualele litigii amânã plata despãgubirilor, dar nu suspendã transferul dreptului de proprietate cãtre expropriator.
(6) În situaţia în care imobilele ce urmeazã a fi expropriate fac obiectul unei succesiuni, iar succesorii nu sunt cunoscuţi sau nu pot prezenta certificat de moştenitor, dacã procedura succesoralã este deschisã, despãgubirea se va consemna pe seama succesiunii. În ipoteza în care procedura succesoralã nu este deschisã, un reprezentant al expropriatorului este îndreptãţit sã solicite deschiderea succesiunii, iar suma reprezentând despãgubirile va fi consemnatã într-un cont distinct, pe seama succesiunii. Despãgubirile vor fi plãtite numai succesorilor care îşi vor dovedi calitatea cu certificatul de moştenitor.
(7) În cazul altor situaţii litigioase decât cele prevãzute la alin. (5) şi (6), sumele aferente exproprierii se consemneazã pe numele persoanelor aflate în litigiu, urmând a fi plãtite în condiţiile prezentei legi.
ART. 6
(1) În termen de 5 zile de la data intrãrii în vigoare a hotãrârii Guvernului prevãzute la art. 4 alin. (1), expropriatorul numeşte o comisie care verificã dreptul de proprietate ori alt drept real în temeiul cãruia cererea a fost formulatã şi se pronunţã asupra cuantumului despãgubirii, de comun acord cu proprietarul sau cu titularii altor drepturi reale.
(2) La solicitarea comisiei, petentul are obligaţia sã completeze documentaţia depusã privind calitatea de titular al dreptului real pentru care solicitã despãgubirea în termen de 15 zile. În caz contrar, comisia va consemna despãgubirea pe numele solicitantului, însã plata acesteia se va face numai la data la care solicitantul îşi va dovedi dreptul în condiţiile prezentei legi.
ART. 7
Hotãrârea de stabilire a despãgubirilor, în condiţiile prevãzute la art. 6, se comunicã petentului şi se afişeazã, în extras, la sediul consiliului local în raza cãruia se aflã situat imobilul expropriat, precum şi la sediul expropriatorului.
ART. 8
În termen de 5 zile, dar nu mai târziu de 15 zile de la data emiterii hotãrârii comisiei prevãzute la art. 6, expropriatorul efectueazã, prin transfer bancar sau numerar, plata despãgubirilor cãtre titularii drepturilor reale asupra imobilelor expropriate sau consemnarea acestora în condiţiile art. 5 alin. (4)-(6) şi ale art. 6 alin. (2).
ART. 9
Expropriatul nemulţumit de cuantumul despãgubirii prevãzute la art. 8, precum şi orice persoanã care se considerã îndreptãţitã la despãgubire pentru exproprierea imobilului se poate adresa instanţei judecãtoreşti competente în termen de 3 ani de la data intrãrii în vigoare a hotãrârii Guvernului prevãzute la art. 4 alin. (1) sau în termen de 15 zile de la data la care i-a fost comunicatã hotãrârea comisiei prin care i s-a respins, în tot sau în parte, cererea de despãgubire. Acţiunea formulatã în conformitate cu prevederile prezentului articol se soluţioneazã potrivit dispoziţiilor <>art. 21-27 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauzã de utilitate publicã, în ceea ce priveşte stabilirea despãgubirii. În acest caz, plata despãgubirii se face de cãtre expropriator în termen de 30 de zile de la data solicitãrii, pe baza hotãrârii judecãtoreşti definitive şi irevocabile de stabilire a cuantumului acesteia.
ART. 10
(1) Cererile adresate instanţei judecãtoreşti pentru stabilirea, în contradictoriu cu statul român, a dreptului la despãgubire pentru expropriere şi a cuantumului acesteia sunt scutite de taxã judiciarã de timbru.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile litigiilor având ca obiect stabilirea dreptului de proprietate ori a altui drept real asupra imobilelor supuse exproprierii.
ART. 11
Suplimentarea sumei prevãzute la art. 4 alin. (3), dacã este cazul, se face prin hotãrâre a Guvernului, la cererea expropriatorului.
ART. 12
Actele juridice care se încheie dupã data comunicãrii hotãrârii comisiei prevãzute la art. 6 alin. (1) sau dupã data consemnãrii sumelor stabilite ca despãgubiri, pentru constituirea sau transferul de drepturi reale având ca obiect imobilele afectate de expropriere, sunt lovite de nulitate absolutã.
ART. 13
(1) Autorizaţia de construire pentru lucrãri, în toate cazurile, se emite imediat, potrivit <>art. 6 alin. (13) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executãrii lucrãrilor de construcţii, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Pe terenurile expropriate sunt interzise începerea şi/sau continuarea construcţiilor, cu sau fãrã autorizaţie, a instalaţiilor sau a altor bunuri imobile de orice naturã.
ART. 14
(1) Scoaterea, definitivã ori temporarã, a terenurilor necesare pentru lucrãri de construcţie de autostrãzi şi drumuri naţionale din circuitul agricol şi, respectiv, din fondul forestier naţional se excepteazã de la plata taxelor prevãzute la <>art. 92 alin. (4) din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv a taxelor şi a celorlalte sume datorate potrivit <>art. 55, 56 şi 58 din Legea nr. 26/1996 - Codul silvic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>art. 24 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 96/1998 privind reglementarea regimului silvic şi administrarea fondului forestier naţional, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 141/1999 , republicatã, cu modificãrile ulterioare.
(2) În vederea asigurãrii continuitãţii echilibrului ecologic în ţara noastrã prin asigurarea integritãţii fondului forestier naţional, sumele echivalente taxei de scoatere definitivã din circuitul silvic a terenurilor forestiere, contravaloarea pierderii de creştere a arboretului, dacã terenul este acoperit cu pãdure, precum şi cheltuielile de instalare a vegetaţiei forestiere şi de întreţinere a acesteia pânã la realizarea stãrii de masiv, prevãzute de lege, se asigurã de la bugetul de stat, pe bazã de programe anuale.
(3) Sumele echivalente taxei de scoatere definitivã din circuitul silvic a terenurilor forestiere se varsã în fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã aflat la dispoziţia autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã.
(4) Sumele echivalente contravalorii pierderii de creştere a arboretului, precum şi cheltuielile de instalare a vegetaţiei forestiere şi de întreţinere a acesteia pânã la realizarea stãrii de masiv se varsã la Fondul de conservare şi regenerare a pãdurilor, constituit la Regia Naţionalã a Pãdurilor - Romsilva.
ART. 15
Transferul imobilelor din proprietatea privatã în proprietatea publicã a statului şi în administrarea expropriatorului opereazã de drept la data plãţii despãgubirilor pentru expropriere sau, dupã caz, la data consemnãrii acestora, în condiţiile prezentei legi.
ART. 16
Secretarii unitãţilor administrativ-teritoriale în care sunt situate imobilele ce urmeazã a fi supuse exproprierii, precum şi notarii publici sunt obligaţi sã comunice, în termen de 5 zile de la cererea expropriatorului, informaţiile cu privire la deschiderea procedurilor succesorale.
ART. 17
Serviciile privind avizarea şi înregistrarea documentaţiilor cadastral-juridice sunt scutite de la plata taxelor, iar taxele aferente procedurii de intabulare pentru terenurile necesare realizãrii lucrãrilor de construire de autostrãzi şi drumuri naţionale, precum şi orice alte taxe datorate bugetului de stat sau bugetelor locale sunt scutite de la platã.
ART. 18
Dispoziţiile prezentei legi se completeazã în mod corespunzãtor cu prevederile <>Legii nr. 33/1994 , precum şi cu cele ale Codului civil şi ale Codului de procedurã civilã, în mãsura în care nu prevãd altfel.
ART. 19
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului va elabora normele metodologice de punere în aplicare a prezentei legi, care vor fi aprobate prin hotãrâre a Guvernului.

Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 1 aprilie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 4 mai 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Bucureşti, 25 mai 2004.
Nr. 198.
-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016