Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 195 din 28 iunie 2007  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 195 din 28 iunie 2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 453 din 4 iulie 2007

Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. I
<>Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 665 din 23 octombrie 2001, cu modificarile şi completarile ulterioare, se modifica şi se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu urmatorul cuprins:
"(3) În vederea stabilirii de catre primarie a obligaţiei de plata, în raport cu cotele-parţi indivize din proprietatea comuna aferente fiecarei proprietaţi individuale, proprietarii şi asociaţiile de proprietari sunt obligaţi sa procedeze la întocmirea documentaţiilor cadastrale şi sa le puna la dispoziţia autoritaţilor administraţiei publice locale, la solicitarea acestora.
(4) În vederea avertizarii populaţiei din zonele expuse riscului la cutremure proprietarii şi, dupa caz, administratorii spaţiilor publice cu alta destinaţie situate la parterul şi, dupa caz, la subsolul şi/sau la alte niveluri ale cladirilor expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic au obligaţia de realizare şi amplasare a unor panouri de înştiinţare în dreptul intrarilor în spaţiile respective în termen de 60 de zile de la data primirii raportului de expertiza tehnica."
2. La articolul 4, dupa litera c) a alineatului (3) se introduce o noua litera, litera d), cu urmatorul cuprins:
"d) realizarea şi amplasarea panourilor de înştiinţare în dreptul intrarilor principale în cladirile de locuit expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic în termen de 60 de zile de la data primirii raportului de expertiza tehnica în vederea avertizarii populaţiei din zonele expuse riscului la cutremure."
3. La articolul 4, dupa litera c) a alineatului (3^1) se introduce o noua litera, litera d), cu urmatorul cuprins:
"d) aprobarea prin dispoziţie de primar a deciziei de intervenţie privind expertizarea tehnica/proiectarea şi execuţia lucrarilor de consolidare la construcţiile expertizate tehnic şi încadrate prin raport de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic, în cazul în care proprietarii/asociaţiile de proprietari notificaţi/notificate/renotificaţi/renotificate potrivit alin. (3) lit. c) şi alin. (3^1) lit. b) şi c) nu au procedat la aprobarea deciziei prin hotarârea asociaţiei, fiindu-i aplicabile prevederile prezentei ordonanţe."
4. Alineatul (5) al articolului 4 se modifica şi va avea urmatorul cuprins:
"(5) La expirarea termenelor stabilite de prezenta ordonanţa pentru proiectarea şi execuţia lucrarilor de consolidare, daca nu s-a procedat la realizarea proiectarii, respectiv la începerea execuţiei lucrarilor de consolidare, precum şi la întocmirea documentaţiilor cadastrale, aceste situaţii vor fi constatate prin proces-verbal, întocmit de reprezentantul primarilor municipiilor şi oraşelor şi, respectiv, al primarului general al municipiului Bucureşti."
5. Dupa alineatul (5) al articolului 4 se introduc trei noi alineate, alineatele (6), (7) şi (8), cu urmatorul cuprins:
"(6) Autoritaţile prevazute la alin. (5) vor constata prin proces-verbal orice împiedicare în desfaşurarea ori continuarea lucrarilor de expertizare, de proiectare sau de execuţie.
(7) În temeiul proceselor-verbale prevazute la alin. (5) şi (6), autoritaţile administraţiei publice locale vor proceda de îndata la sancţionarea persoanelor vinovate de încalcarea obligaţiilor stabilite de prezenta ordonanţa cu amenda, luarea oricarei alte masuri prevazute de aceasta, inclusiv sesizarea instanţelor de judecata, în vederea restrângerii folosinţei spaţiului locativ ori pentru evacuarea celor în cauza din imobilul supus lucrarilor de consolidare.
(8) În cazul cladirilor de locuit incluse în programele anuale de acţiuni privind proiectarea şi execuţia lucrarilor de consolidare, în procesul-verbal prevazut la alin. (5) se vor înscrie şi cotele-parţi indivize din proprietatea comuna care revin fiecarei proprietaţi individuale, masurile de realizare efectiva a lucrarilor, precum şi orice alte acţiuni necesare îndeplinirii acestora. În temeiul acestui proces-verbal, primarii municipiilor şi oraşelor, respectiv primarul general al municipiului Bucureşti, în condiţiile prezentei ordonanţe, vor putea proceda la efectuarea expertizarii, precum şi la contractarea proiectarii şi execuţiei lucrarilor de consolidare."
6. Dupa articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 4^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 4^1. - (1) În vederea prevenirii unui potenţial dezastru provocat de cutremure, proprietarii şi deţinatorii cu orice titlu ai construcţiilor supuse reglementarilor prezentei ordonanţe au obligaţia de a permite intrarea în imobilele pe care le deţin, pentru desfaşurarea activitaţilor de expertizare, proiectare sau de execuţie a lucrarilor de consolidare a cladirilor sau a altor asemenea lucrari. În acest scop, persoanele respective vor fi înştiinţate cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de începerea lucrarilor.
(2) În caz de refuz, intrarea în orice încapere a construcţiilor supuse lucrarilor necesare de expertizare, proiectare, execuţie sau altor asemenea lucrari se va face cu autorizarea instanţei judecatoreşti, prin ordonanţa preşedinţiala, potrivit dispoziţiilor din Codul de procedura civila, data cu citarea parţilor. Potrivit aceloraşi dispoziţii, daca este necesar, instanţa judecatoreasca va putea dispune restrângerea folosinţei încaperilor din construcţiile supuse lucrarilor respective sau evacuarea, pe timpul desfaşurarii lucrarilor de consolidare a construcţiilor în cauza, a persoanelor care nu au eliberat în termen spaţiul deţinut în construcţiile supuse consolidarii. În cazul în care instanţa dispune evacuarea, prevederile art. 4 alin. (3) teza a doua sunt aplicabile.
(3) În cazurile prevazute la alin. (2), la cererea primarilor municipiilor şi oraşelor şi, respectiv, a primarului general al municipiului Bucureşti sau a executorului judecatoresc, dupa caz, organele de poliţie, jandarmeria ori alţi agenţi ai forţei publice sunt obligaţi sa acorde sprijinul necesar pentru realizarea efectiva şi fara întârziere a lucrarilor de expertizare, de proiectare şi/sau de execuţie, precum şi pentru punerea în executare a ordonanţei preşedinţiale."
7. La articolul 8, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
"(1^1) Pentru cazurile de insolvabilitate privind rambursarea costurilor lucrarilor de consolidare, consiliul local, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, la cererea proprietarului, îl poate despagubi cu valoarea locuinţei, asigurându-i totodata calitatea de chiriaş în spaţiul deţinut."
8.La articolul 10, dupa litera h) a alineatului (1) se introduce o noua litera, litera h^1), cu urmatorul cuprins:
"h^1) întocmirea unui proces-verbal de constatare a refuzului privind încheierea contractului prevazut la lit. h). Prin acelaşi proces-verbal se vor stabili şi cuantumul sumelor alocate din transferuri de la bugetul de stat pentru execuţia lucrarilor, precum şi modalitaţile de restituire a acestor sume;".
9. La articolul 10, litera i) a alineatului (1) se abroga.
10. Alineatul (2) al articolului 10 se modifica şi va avea urmatorul cuprins:
"(2) Contractul şi procesul-verbal prevazute la alin. (1) lit. h) şi h^1) au valoare de înscris autentic şi constituie titluri executorii. Ipoteca legala prevazuta la alin. (1) lit. c), contractul, precum şi procesul-verbal prevazute la alin. (1) lit. h) şi h^1), însoţite de documentaţia cadastrala, vor fi înscrise în cartea funciara, cu notarea interdicţiei de înstrainare a construcţiei înainte de rambursarea integrala a ratelor neachitate în condiţiile prevazute la art. 11."
11. La articolul 10, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmatorul cuprins:
"(2^1) Creanţele fiscale generate de titlurile executorii prevazute la alin. (2) se executa silit de catre organele competente, în condiţiile stabilite de <>Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare."
12. Articolul 13 se modifica şi va avea urmatorul cuprins:
"Art. 13. - Actele juridice de înstrainare încheiate cu încalcarea prevederilor art. 11 sunt lovite de nulitate absoluta. Nicio persoana care încheie astfel de acte nu poate invoca buna-credinţa în asemenea cazuri."
13. Articolul 15 se modifica şi va avea urmatorul cuprins:
"Art. 15. - Proprietarii, persoane fizice, beneficiaza, prin exceptarea de la prevederile legale, de scutirea de taxa privind eliberarea autorizaţiei de construire pentru execuţia lucrarilor de consolidare a construcţiilor cu destinaţia de locuinţa din proprietate, precum şi de taxa privind timbrul arhitecturii."
14. Dupa articolul 15 se introduc doua noi articole, articolele 15^1 şi 15^2, cu urmatorul cuprins:
"Art. 15^1. - Oficiile de cadastru şi publicitate imobiliara, alte instituţii implicate, precum şi orice alte persoane, în condiţiile legii, au obligaţia sa dea autoritaţilor administraţiei publice locale concursul, precum şi informaţiile necesare îndeplinirii activitaţilor prevazute de prezenta ordonanţa.
Art. 15^2. - Autoritaţile administraţiei publice locale sunt scutite de orice taxe de timbru, tarife, comisioane sau cauţiuni pentru cererile şi acţiunile adresate justiţiei în temeiul prevederilor prezentei ordonanţe, pentru executarea lucrarilor privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, precum şi de tarifele pentru întabularea dreptului de ipoteca sau privilegiu în favoarea autoritaţilor administraţiei publice locale, inclusiv radierea drepturilor reale de garanţie."
15. La articolul 21, dupa litera c) a alineatului (1) se introduc patru noi litere, literele d)-g), cu urmatorul cuprins:
"d) nerespectarea obligaţiei de a depune documentaţia pe baza careia primaria poate sa stabileasca obligaţia de plata, în raport cu cotele-parţi indivize din proprietatea comuna aferenta fiecarei proprietaţi individuale, în termen de 60 de zile de la solicitarea acesteia de catre autoritaţile administraţiei publice locale;
e) nerespectarea obligaţiei de realizare şi amplasare a panourilor de înştiinţare în termen de 60 de zile de la data primirii raportului de expertiza tehnica;
f) nerespectarea prevederilor privind inventarierea cladirilor prevazute la art. 2 alin. (1^1) şi notificarea în scris a proprietarilor/asociaţiilor de proprietari a obligaţiilor ce le revin privind expertizarea/proiectarea lucrarilor de consolidare;
g) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (1) lit. a) şi b) privind contractarea proiectarii/execuţiei lucrarilor de consolidare în termen de 2 ani de la notificarea încadrarii în clasa + de risc seismic a cladirii, respectiv de la data finalizarii proiectului de consolidare."
16. La articolul 21, dupa litera c) a alineatului (2) se introduc patru noi litere, literele d)-g), cu urmatorul cuprins:
"d) nerespectarea prevederilor lit. d), cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
e) nerespectarea prevederilor lit. e), cu amenda de la 5.000 lei la 7.000 lei;
f) nerespectarea prevederilor lit. f), cu amenda de la 7.000 lei la 10.000 lei;
g) nerespectarea prevederilor lit. g), cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei."
17. La articolul 21, alineatele (3) şi (4) vor avea urmatorul cuprins:
"(3) Contravenţiile se aplica proprietarilor, administratorilor sau autoritaţilor administraţiei publice locale, dupa caz.
(4) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de catre organele cu atribuţii de control ale primariilor municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv ale Primariei Municipiului Bucureşti, în cazul proprietarilor sau administratorilor, şi de catre prefect, în cazul autoritaţilor administraţiei publice locale."
ART. II
<>Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 665 din 23 octombrie 2001, cu modificarile şi completarile ulterioare, precum şi cu modificarile şi completarile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicata.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU

Bucureşti, 28 iunie 2007.
Nr. 195.
---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016