Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 195 din 25 mai 2004  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2003 privind modificarea si completarea Codului de procedura civila    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 195 din 25 mai 2004 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2003 privind modificarea si completarea Codului de procedura civila

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 470 din 26 mai 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
Se aprobã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58 din 25 iunie 2003 privind modificarea şi completarea Codului de procedurã civilã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 460 din 28 iunie 2003, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul I, punctul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"4. Punctele 2 şi 3 ale articolului 2 vor avea urmãtorul cuprins:
«2. ca instanţe de apel, apelurile declarate împotriva hotãrârilor pronunţate de judecãtorie în primã instanţã, în cazurile expres prevãzute de lege;
3. ca instanţe de recurs, recursurile în cazurile expres prevãzute de lege.»"
2. La articolul I punctul 5, dupã punctul 2 al articolului 3 se introduce punctul 2^1 cu urmãtorul cuprins:
"2^1 . ca instanţe de recurs, recursurile în cazurile expres prevãzute de lege;".
3. La articolul I punctul 7, alineatul 1 al articolului 282 va avea urmãtorul cuprins:
"Hotãrârile date în primã instanţã de judecãtorie şi tribunal sunt supuse apelului la curtea de apel, dacã prin lege nu se prevede altfel."
4. La articolul I, dupã punctul 7 se introduce punctul 7^1 cu urmãtorul cuprins:
"7^1 . Alineatul 1 al articolului 282^1 va avea urmãtorul cuprins:
«Nu sunt supuse apelului hotãrârile judecãtoreşti date în primã instanţã în cererile introduse pe cale principalã privind pensii de întreţinere, litigii al cãror obiect are o valoare de pânã la 1 miliard lei inclusiv, atât în materie civilã, cât şi în materie comercialã, acţiunile posesorii, cele referitoare la înregistrãrile în registrele de stare civilã, luarea mãsurilor asigurãtorii, precum şi în alte cazuri prevãzute de lege.»"
5. La articolul I, punctul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"8. La articolul 299 se introduc alineatele 2 şi 3 cu urmãtorul cuprins:
«Recursul se soluţioneazã de cãtre Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dacã prin lege nu se prevede altfel.
În situaţiile în care, potrivit dispoziţiilor prezentului cod sau ale legii speciale, încheierile sau alte hotãrâri pronunţate de instanţele judecãtoreşti sunt supuse numai recursului, judecarea acestei cãi de atac este de competenţa instanţei imediat superioare celei care a pronunţat hotãrârea în cauzã sau, dupã caz, de competenţa instanţei expres prevãzute de lege.»"
6. La articolul I punctul 9, articolul 302^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 302^1 . - Cererea de recurs va cuprinde, sub sancţiunea nulitãţii, urmãtoarele menţiuni:
a) numele, domiciliul sau reşedinţa pãrţilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul lor, precum şi, dupã caz, numãrul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice, codul unic de înregistrare sau, dupã caz, codul fiscal şi contul bancar. Dacã recurentul locuieşte în strãinãtate, va arãta şi domiciliul ales în România, unde urmeazã sã i se facã toate comunicãrile privind procesul;
b) indicarea hotãrârii care se atacã;
c) motivele de nelegalitate pe care se întemeiazã recursul şi dezvoltarea lor sau, dupã caz, menţiunea cã motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat;
d) semnãtura.
La cererea de recurs se va ataşa dovada achitãrii taxei de timbru, conform legii."
7. La articolul I, dupã punctul 10 se introduc punctele 10^1 şi 10^2 cu urmãtorul cuprins:
"10^1 . Partea introductivã a articolului 304 va avea urmãtorul cuprins:
«Modificarea sau casarea unor hotãrâri se poate cere în urmãtoarele situaţii, numai pentru motive de nelegalitate.»
10^2 . Articolul 305 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 305. - În instanţa de recurs nu se pot produce probe noi, cu excepţia înscrisurilor, care pot fi depuse pânã la închiderea dezbaterilor.»"
8. La articolul I, punctul 11 se abrogã.
9. La articolul I, punctul 12 se abrogã.
10. La articolul I punctul 18, articolul 720^8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 720^8 . - Hotãrârile date în primã instanţã privind procesele şi cererile în materie comercialã sunt executorii.
Exercitarea în termen a apelului nu suspendã de drept executarea."
11. Alineatele 2 şi 3 ale articolului II vor avea urmãtorul cuprins:
"Procesele în curs de judecatã la data schimbãrii competenţei instanţelor legal învestite vor continua sã fie judecate de acele instanţe, cu excepţia proceselor şi cererilor în materie comercialã aflate pe rolul curţilor de apel, în primã instanţã, al cãror obiect are o valoare de peste 10 miliarde lei. Cererile în anulare împotriva ordonanţelor privind somaţia de platã, pronunţate de tribunal în cauze comerciale al cãror obiect are o valoare de pânã la 1 miliard lei inclusiv, se vor soluţiona tot de cãtre tribunal. În caz de casare cu trimitere spre rejudecare, dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţã privitoare la competenţã sunt aplicabile.
Hotãrârile pronunţate înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã rãmân supuse cãilor de atac, motivelor şi termenelor prevãzute de lege sub care au fost pronunţate."
12. Dupã articolul III se introduc articolele IV şi V cu urmãtorul cuprins:
"<>Art. IV. - Ordonanţa Guvernului nr. 5/2001 privind procedura somaţiei de platã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 422 din 30 iulie 2001, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 295/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 2. - (1) Cererile privind somaţia de platã se depun la instanţa competentã pentru judecarea fondului cauzei în primã instanţã.»
2. Alineatul (3) al articolului 8 se abrogã.
3. Alineatul (5) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
«(5) Hotãrârea prin care a fost respinsã cererea în anulare este irevocabilã.»
<>Art. V - Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173 din 29 iulie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã articolul 17^1 se introduce articolul 17^2 cu urmãtorul cuprins:
«Art. 17^2 . - Sunt scutite de taxa judiciarã de timbru cererile pentru dizolvarea societãţilor comerciale şi a grupurilor de interes economic, formulate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.»
2. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 18. - (1) Determinarea cuantumului taxelor judiciare de timbru se face de cãtre instanţa de judecatã sau, dupã caz, de Ministerul Justiţiei.
(2) Împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru se poate face cerere de reexaminare, la aceeaşi instanţã, în termen de 3 zile de la data la care s-a stabilit taxa sau de la data comunicãrii sumei datorate.
(3) Cererea se soluţioneazã în camera de consiliu de un alt complet, fãrã citarea pãrţilor, prin încheiere irevocabilã.
(4) În cazul admiterii integrale sau parţiale a cererii de reexaminare, taxa de timbru se restituie total ori, dupã caz, proporţional cu reducerea sumei contestate.»
3. Dupã articolul 18 se introduce articolul 18^1 cu urmãtorul cuprins:
«Art. 18^1 . - În cazul taxelor datorate pentru cereri adresate Ministerului Justiţiei, soluţionarea cererii de reexaminare este de competenţa Judecãtoriei Sectorului 5 Bucureşti.»
4. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 21. - (1) Instanţa judecãtoreascã poate acorda scutiri, reduceri, eşalonãri sau amânãri pentru plata taxelor judiciare de timbru în condiţiile art. 74-81 din Codul de procedurã civilã.
(2) Pentru taxele datorate Ministerului Justiţiei, cererea de acordare a scutirilor, reducerilor, eşalonãrilor sau amânãrilor pentru plata taxelor judiciare de timbru se soluţioneazã de Judecãtoria Sectorului 5 Bucureşti.»
5. Articolul 22 se abrogã.
6. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 25. - (1) Din sumele realizate din cheltuielile judiciare avansate de stat din bugetele aprobate Ministerului Justiţiei şi Ministerului Public pentru desfãşurarea proceselor penale, care sunt suportate de pãrţi sau de alţi participanţi la proces, în condiţiile prevãzute de Codul de procedurã penalã, precum şi din amenzile judiciare, un procent de 25% constituie venituri la bugetul de stat şi se cuprind distinct în bugetul de venituri şi cheltuieli al Ministerului Justiţiei. Executarea silitã a debitelor se efectueazã de organele de executare ale unitãţilor teritoriale subordonate Ministerului Finanţelor Publice în a cãror razã teritorialã îşi are domiciliul sau sediul debitorul, potrivit legislaţiei privind executarea silitã a creanţelor bugetare.
(2) Din diferenţa de 75% din sumele prevãzute la alin. (1) se constituie un fond cu destinaţie specialã pentru stimularea personalului din sistemul justiţiei, în contul nr. 119 01.07. "Fondul pentru stimularea personalului potrivit dispoziţiilor legale".
(3) Repartizarea veniturilor pe beneficiar se face în baza unor norme interne aprobate prin ordin al ministrului justiţiei.
(4) Disponibilitãţile de la finele anului se vor reporta în anul urmãtor, pentru a fi cheltuite cu aceeaşi destinaţie.»
7. Dupã articolul 25 se introduce articolul 25^1 cu urmãtorul cuprins:
«Art. 25^1 . - În scopul colectãrii sumelor prevãzute la art. 25, se vor deschide pe seama Ministerului Justiţiei conturi la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului nr. 50.32. "Disponibil din sume colectate pentru bugetul de stat". Lunar, Ministerul Justiţiei va vira în fondul cu destinaţie specialã cota de 75% din totalul încasãrilor.»"
ART. II
(1) Recursurile împotriva hotãrârilor date fãrã drept de apel potrivit legii în vigoare la data pronunţãrii lor şi aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se trimit spre judecatã instanţelor imediat superioare celor care au pronunţat hotãrârea în primã instanţã.
(2) Recursurile aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi care au ca obiect hotãrâri prin care tribunalele au judecat apeluri se trimit spre judecatã curţilor de apel.
(3) Recursurile prevãzute la alin. (1) şi (2), a cãror admisibilitate în principiu nu a fost examinatã pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, se scot de pe rol şi se trimit, pe cale administrativã, instanţelor devenite competente sã le judece, iar în cazul în care admisibilitatea în principiu a fost examinatã, se trimit prin declinarea competenţei, prin încheiere irevocabilã, datã în camera de consiliu, fãrã citarea pãrţilor.
ART. III
(1) Hotãrârile pronunţate de judecãtorii în primã instanţã în materia fondului funciar sunt supuse apelului la tribunal şi recursului la curtea de apel.
(2) În cazurile prevãzute la alin. (1), apelurile aflate pe rolul curţilor de apel la data intrãrii în vigoare a prezentei legi se trimit la tribunale, iar recursurile aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se trimit la curţile de apel. Dispoziţiile art. II alin. (3) sunt aplicabile în mod corespunzãtor.

Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 17 mai 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
GHEORGHE BUZATU

Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 18 mai 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
CONSTANTIN NIŢĂ

Bucureşti, 25 mai 2004.
Nr. 195.
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016