Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 193 din 6 noiembrie 2000  privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 193 din 6 noiembrie 2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 560 din 10 noiembrie 2000
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Orice contract încheiat între comercianţi şi consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fãrã echivoc, pentru înţelegerea cãrora nu sunt necesare cunoştinţe de specialitate.
(2) În caz de dubiu asupra interpretãrii unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate în favoarea consumatorului.
(3) Se interzice comercianţilor stipularea de clauze abuzive în contractele încheiate cu consumatorii.
ART. 2
(1) În sensul prezentei legi, prin consumator se înţelege orice persoana fizica sau grupuri de persoane fizice, reprezentate de asociaţii, precum şi orice persoana juridicã care achiziţioneazã şi utilizeazã sau consuma de la comercianţi produse obţinute pe baza unui contract sau care beneficiazã de serviciile acestora.
(2) În sensul prezentei legi, prin comerciant se înţelege orice persoana fizica sau juridicã ce desfãşoarã o activitate comercialã autorizata, potrivit legii.
ART. 3
Intra sub incidenta prezentei legi contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, inclusiv certificatele de garanţie, bonurile de comanda, facturile, borderourile sau bonurile de livrare, biletele, tichetele care conţin stipulari sau referiri la condiţii generale prestabilite.

CAP. 2
Drepturile şi obligaţiile pãrţilor contractante

ART. 4
(1) O clauza contractualã care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi consideratã abuzivã dacã, prin ea însãşi sau împreunã cu alte prevederi din contract, creeazã, în detrimentul consumatorului şi contrar cerinţelor bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile pãrţilor.
(2) O clauza contractualã va fi consideratã ca nefiind negociata direct cu consumatorul dacã aceasta a fost stabilitã fãrã a da posibilitate consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard sau condiţiile generale de vânzare practicate de comercianţi pe piata produsului sau serviciului respectiv.
(3) Faptul ca anumite aspecte ale clauzelor contractuale sau numai una dintre clauze a fost negociata direct cu consumatorul nu exclude aplicarea prevederilor prezentei legi pentru restul contractului, în cazul în care o evaluare globalã a contractului evidenţiazã ca acesta a fost prestabilit unilateral de comerciant. Dacã un comerciant pretinde ca o clauza standard a fost negociata direct cu consumatorul, este de datoria lui sa prezinte probe în acest sens.
(4) Lista cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezenta lege reda, cu titlu de exemplu, clauzele considerate ca fiind abuzive.
ART. 5
(1) În cazul contractelor standard comerciantul are obligaţia sa remitã, la cerere, oricãrei persoane interesate un exemplar din contractul pe care îl propune.
(2) Contractele standard, înregistrate între comercianţii furnizori de servicii care sunt monopol natural sau legal şi consumator, pentru a produce efecte juridice vor fi avizate în prealabil de Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor şi de Oficiul Concurentei.
ART. 6
Clauzele abuzive cuprinse în contract şi constatate fie personal, fie prin intermediul organelor abilitate prin lege nu vor produce efecte asupra consumatorului, iar contractul se va derula în continuare, cu acordul consumatorului, numai dacã dupã eliminarea acestora mai poate continua.
ART. 7
În mãsura în care contractul nu îşi mai poate produce efectele dupã înlãturarea clauzelor considerate abuzive, consumatorul este îndreptãţit sa ceara rezilierea contractului, putând solicita, dupã caz, şi daune interese.

CAP. 3
Organele abilitate pentru constatarea contravenţiilor şi soluţionarea litigiilor

ART. 8
Controlul respectãrii dispoziţiilor prezentei legi se face de reprezentanţii împuterniciţi ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi de specialişti autorizaţi ai altor organe ale administraţiei publice, potrivit competentelor.
ART. 9
Organele de control efectueazã verificãri la sesizarea persoanelor prejudiciate prevãzute la art. 2 alin. (1) sau din oficiu.
ART. 10
Comercianţii au obligaţia de a prezenta organelor de control, în original, contractele încheiate cu consumatorii.
ART. 11
Organele de control abilitate încheie procese-verbale prin care se consemneazã faptele constatate cu ocazia verificãrilor fãcute, precum şi articolele din lege incalcate de comerciant.
ART. 12
Procesul-verbal se transmite, dupã caz, la judecãtoria în a carei raza teritorialã s-a sãvârşit fapta sau în a carei raza teritorialã contravenientul îşi are domiciliul sau, dupã caz, sediul.
ART. 13
(1) Instanta, în cazul în care constata existenta clauzelor abuzive în contract, aplica sancţiunea contravenţionalã conform art. 15 şi dispune, sub sancţiunea daunelor, modificarea clauzelor contractuale, în mãsura în care contractul rãmâne în fiinta, sau desfiinţarea acelui contract, cu daune interese, dupã caz.
(2) În caz contrar instanta va anula procesul-verbal întocmit.
ART. 14
Consumatorii prejudiciati prin contracte încheiate cu încãlcarea prevederilor prezentei legi au dreptul de a se adresa organelor judecãtoreşti în conformitate cu prevederile Codului civil şi ale Codului de procedura civilã.

CAP. 4
Sancţiuni

ART. 15
(1) Constituie contravenţie, în mãsura în care fapta nu este sãvârşitã în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie consideratã infracţiune, încãlcarea interdicţiei stipulate la art. 1 alin. (3) şi se sancţioneazã cu amenda de la 2.000.000 lei la 10.000.000 lei.
(2) Prevederile prezentei legi se completeazã cu dispoziţiile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia art. 25-27.
ART. 16
Contractele standard încheiate cu încãlcarea prevederilor stipulate la art. 5 alin. (2) sunt lovite de nulitate.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 17
Prezenta lege intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I. Pe aceeaşi data orice dispoziţii contrare se abroga.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 3 octombrie 2000, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE
CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VASILE LUPU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 25 septembrie 2000, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA


ANEXA 1


LISTA
cuprinzând clauzele considerate ca fiind abuzive

Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care:
a) dau dreptul comerciantului de a modifica, în mod unilateral, clauzele contractuale, fãrã a avea un motiv specificat în contract şi acceptat de consumator prin semnarea acestuia;
b) obliga consumatorul sa se supunã unor condiţii contractuale despre care nu a avut posibilitatea realã sa ia cunostinta la data semnãrii contractului;
c) obliga consumatorul sa îşi îndeplineascã obligaţiile contractuale chiar şi în situaţiile în care comerciantul nu şi le-a îndeplinit pe ale sale;
d) dau dreptul comerciantului sa prelungeascã automat un contract încheiat pentru o perioada determinata, prin acordul tacit al consumatorului, dacã perioada limita la care acesta putea sa îşi exprime opţiunea a fost insuficienta;
e) dau dreptul comerciantului sa modifice unilateral, fãrã acordul consumatorului, clauzele privind caracteristicile produselor şi serviciilor care urmeazã sa fie furnizate sau termenul de livrare a unui produs ori termenul de executare a unui serviciu;
f) dau dreptul comerciantului sa constate unilateral conformitatea produselor şi serviciilor furnizate cu prevederile contractuale;
g) dau dreptul exclusiv comerciantului sa interpreteze clauzele contractuale;
h) restrang sau anuleazã dreptul consumatorului sa pretindã despãgubiri în cazurile în care comerciantul nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale;
i) obliga consumatorul la plata unor sume disproportionat de mari în cazul neîndeplinirii obligaţiilor contractuale de cãtre acesta, comparativ cu pagubele suferite de comerciant;
j) restrang sau interzic dreptul consumatorului de a rezilia contractul, în cazurile în care:
- comerciantul a modificat unilateral clauzele menţionate la lit. e);
- comerciantul nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale;
k) exclud sau limiteazã rãspunderea legalã a comerciantului în cazul vatamarii sau decesului consumatorului ca rezultat al unei acţiuni sau omisiuni a comerciantului privind utilizarea produselor şi serviciilor;
l) exclud dreptul consumatorului de a întreprinde o acţiune legalã sau de a exercita un alt remediu legal, solicitandu-i în acelaşi timp rezolvarea disputelor în special prin arbitraj;
m) permit în mod nejustificat impunerea unor restrictii în administrarea probelor evidente de care dispune consumatorul sau solicitarea unor probe care, potrivit legii, fac obiectul unei alte pãrţi din contract;
n) dau dreptul comerciantului sa transfere obligaţiile contractuale unei terţe persoane - agent, mandatar etc. -, fãrã acordul consumatorului, dacã acest transfer serveşte la reducerea garanţiilor sau a altor raspunderi fata de consumator;
o) interzic consumatorului sa compenseze o datorie cãtre comerciant cu o creanta pe care el ar avea-o asupra comerciantului;
p) permit stabilirea preţului la livrare sau creşterea preţului la livrare, fata de cel stabilit la încheierea contractului, în mãsura în care nu se da dreptul consumatorului de a rezilia contractul când considera ca preţul este prea mare fata de cel stabilit iniţial;
r) permit comerciantului obţinerea unor sume de bani de la consumator, în cazul neexecutãrii sau finalizarii contractului de cãtre acesta din urma, fãrã a prevedea existenta compensaţiilor în suma echivalenta şi pentru consumator, în cazul neexecutãrii contractului de cãtre comerciant;
s) dau dreptul comerciantului sa anuleze contractul în mod unilateral, fãrã sa prevadã acelaşi drept şi pentru consumator;
t) dau dreptul comerciantului sa înceteze contractul încheiat pentru o durata nedeterminatã fãrã un anunţ prealabil, cu excepţia unei motivatii pertinente, acceptatã de consumator prin semnarea contractului.
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016