Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 191 din 16 aprilie 2002  gradinilor zoologice si acvariilor publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 191 din 16 aprilie 2002 gradinilor zoologice si acvariilor publice

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 271 din 23 aprilie 2002
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Obiectul prezentei legi îl constituie protejarea faunei sãlbatice şi conservarea biodiversitatii prin prevederea de mãsuri pentru organizarea autorizãrii şi inspectarii gradinilor zoologice, sporind astfel rolul acestora în conservarea biodiversitatii.
ART. 2
(1) În sensul prezentei legi, grãdinile zoologice reprezintã acele unitãţi permanente care deţin animale din speciile sãlbatice, în scopul prezentãrii lor publicului o perioada de minimum 7 zile pe an.
(2) Sunt incluse: grãdini zoologice propriu-zise, grãdini cu pãsãri, voliere, delfinarii, terarii, acvarii.
(3) Fac excepţie: circurile, magazinele de animale de companie şi unitãţile care nu expun publicului un numãr semnificativ de animale şi specii.
ART. 3
Grãdinile zoologice se pot infiinta de cãtre persoane fizice sau juridice, în baza acordului şi a autorizaţiei de mediu, precum şi a autorizaţiei sanitare veterinare, eliberate de autoritãţile teritoriale pentru protecţia mediului şi de autoritãţile teritoriale sanitare veterinare, conform legislaţiei în vigoare.
ART. 4
La nivelul autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului se va deschide Registrul naţional al gradinilor zoologice şi acvariilor publice, care se va completa prin grija structurii care coordoneazã conservarea biodiversitatii, pe baza evidentelor existente la instituţiile de mediu din teritoriu.

CAP. 2
Regimul gradinilor zoologice, autorizarea şi controlul
ART. 5
(1) Grãdinile zoologice şi acvariile se pot afla:
a) în proprietatea publica sau privatã a statului;
b) în proprietatea publica sau privatã a unitãţilor administrativ-teritoriale;
c) în proprietatea privatã a persoanelor fizice sau a unor societãţi comerciale.
(2) Finanţarea gradinilor zoologice şi a acvariilor se face de proprietari din surse proprii şi din alte surse, în condiţiile legii.
ART. 6
Fiecare gradina zoologica trebuie sa aibã autorizaţie de funcţionare, în termen de maximum 4 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, iar în cazul gradinilor zoologice noi, înainte de a fi deschise pentru public.
ART. 7
(1) Fiecare autorizaţie de funcţionare trebuie sa conţinã condiţii specifice privind normele aplicabile gradinilor zoologice, conform art. 10 şi 11.
(2) Respectarea condiţiilor prevãzute la alin. (1) va fi monitorizata prin inspecţii regulate şi se vor lua mãsurile necesare pentru respectarea acestor condiţii.
ART. 8
Înaintea acordãrii, refuzãrii, prelungirii perioadei de valabilitate sau modificãrii semnificative a unei autorizaţii de funcţionare se efectueazã o inspecţie pentru a se stabili dacã sunt îndeplinite condiţiile pentru eliberarea autorizaţiei.
ART. 9
(1) Dacã gradinii zoologice nu i se elibereazã autorizaţie de funcţionare sau dacã nu sunt îndeplinite condiţiile pentru eliberarea unei autorizaţii, gradina zoologica respectiva sau o parte a acesteia este închisã pentru public de cãtre autoritãţile competente pana la îndeplinirea condiţiilor de autorizare.
(2) În cazul în care aceste cerinţe nu sunt îndeplinite în termen de cel mult 2 ani, autoritãţile competente retrag sau modifica autorizaţia de funcţionare şi inchid gradina zoologica sau o parte a acesteia.
(3) În cazul în care o gradina zoologica sau o parte a acesteia este închisã, autoritãţile competente se asigura ca animalele în cauza sunt tratate sau înstrãinate conform condiţiilor legale în vigoare.

CAP. 3
Obligaţii şi raspunderi privind conservarea vieţii sãlbatice
ART. 10
Administratorii sunt obligaţi sa punã în aplicare urmãtoarele dispoziţii de conservare:
a) participarea la activitãţi de cercetare care sporesc beneficiile pentru conservarea speciilor şi/sau de formare a cunoştinţelor de conservare relevante, precum şi/sau la schimburi de informaţii referitoare la conservarea speciilor şi/sau, acolo unde este cazul, la înmulţirea în captivitate, repopularea ori reintroducerea speciilor în mediul salbatic natural;
b) promovarea educãrii şi a sensibilizarii publicului cu privire la conservarea biodiversitatii, în special prin oferirea de informaţii referitoare la speciile expuse şi la habitatele lor naturale;
c) adãpostirea animalelor în condiţii care sa rãspundã cerinţelor biologice şi de conservare pentru speciile individuale, între altele, prin îmbunãtãţiri specifice speciilor, aduse tarcurilor;
d) menţinerea unui standard ridicat de creştere a animalelor, cu un program preventiv şi curativ dezvoltat pentru îngrijire veterinara şi alimentara;
e) prevenirea evadãrii animalelor, pentru a se evita posibilele pericole ecologice pentru speciile indigene, şi prevenirea patrunderii din exterior a dãunãtorilor şi epidemiilor;
f) pãstrarea unor informaţii actualizate cu privire la colecţia gradinii zoologice respective, adecvate speciilor înregistrate.
ART. 11
În vederea asigurãrii criteriilor de conduita internaţionale acceptate pentru obţinerea, transportul şi manipularea colectiilor de animale vii, astfel cum sunt ele stipulate şi în autorizaţia de funcţionare, administratorii gradinilor zoologice şi ai acvariilor au urmãtoarele obligaţii:
a) sa îngrijeascã corespunzãtor animalele din proprietate în interesul existenţei şi reproducerii acestora;
b) sa respecte şi sa afiseze la loc vizibil pentru angajaţi şi vizitatori regulamentul propriu de organizare şi funcţionare al instituţiei;
c) sa marcheze clar custile sau orice mijloace de limitare a libertãţii animalelor din colecţii cu urmãtoarele date: numele animalului expus (ştiinţific şi autohton, dacã exista), locul de provenienta, arealul speciei, temperatura la care este obişnuit sa traiasca, cerinţele alimentare;
d) sa marcheze clar, la loc vizibil din orice punct de vizitare sau de acces, amplasamentele de expunere a animalelor considerate periculoase, incluzând şi explicatia asupra naturii pericolului pe care acestea îl prezintã.
ART. 12
(1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amenda de la 20 milioane lei la 100 milioane lei urmãtoarele fapte:
a) deţinerea sau înfiinţarea de grãdini zoologice ori de acvarii publice, fãrã autorizaţie;
b) distrugerea sau deteriorarea obiectelor gradinii zoologice ori ale acvariilor, de natura sa afecteze în sens negativ viata animalelor din colecţii;
c) sustragerea de animale vii, pui, embrioni, oua, icre sau de alte produse biologice destinate reproducerii animalelor în captivitate ori cu rol în comportamentul reproductiv al acestora;
d) punerea în libertate neautorizata a animalelor, dacã fapta nu este de natura sa provoace un atentat la siguranta socialã sau la integritatea fizica a persoanelor;
e) desfãşurarea de activitãţi economice sau recreative, de orice natura, al cãror rezultat poate afecta ori afecteazã viata normalã a animalelor din colecţii;
f) exercitarea de acte de cruzime asupra animalelor, vivisectii, sacrificii, sacrificari neautorizate sau maltratarea animalelor din colecţii, inclusiv privarea de apa, hrana potrivita, repaus.
(2) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amenda de la 100 milioane lei la 200 milioane lei urmãtoarele fapte:
a) sustragerea, în scopul vânzãrii în strãinãtate sau al trecerii frontierei de stat, de animale vii sau de material reproductiv din grãdinile zoologice ori din acvarii;
b) vânzarea de animale vii sau de material reproductiv cãtre instituţii ori persoane neautorizate sa detina o gradina zoologica şi care intenţioneazã sa foloseascã aceste animale pentru activitãţi cu caracter economic. Fac excepţie animalele considerate domestice în România (caini, pisici, capre, oi, vaci, porci, cai şi altele);
c) organizarea de activitãţi competitive, de tipul luptelor de animale, atât în incinta, cat şi în afarã gradinilor zoologice sau a acvariilor. Dacã fapta s-a petrecut în public sau dacã a presupus şi intenţia sau chiar efectuarea de pariuri, amenda se majoreazã cu 50%.
ART. 13
Refuzul de a instraina animalele, eliberarea sau uciderea animalelor aflate în grija, de cãtre grãdinile zoologice sau de acvariile neautorizate, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 50 milioane lei la 100 milioane lei.
ART. 14
Constatarea contravenţiilor se face de cãtre autoritãţile teritoriale pentru protecţia mediului, autoritãţile teritoriale pentru agricultura şi silvicultura şi inspectiile de stat ale acestor autoritãţi, precum şi de reprezentanţii administraţiei publice locale.

CAP. 4
Dispoziţii finale
ART. 15
Autoritãţile competente, în sensul prezentei legi, sunt autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului şi autoritatea publica centrala pentru agricultura, alimentaţie şi pãduri.
ART. 16
Autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului, împreunã cu Academia Romana, va emite, în termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, un ordin care va reglementa modelul fisei de evidenta a fiecãrei grãdini zoologice sau acvariu, precum şi al Registrului naţional al gradinilor zoologice şi acvariilor publice.
ART. 17
În termen de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului va lua mãsuri pentru inventarierea şi înregistrarea tuturor gradinilor zoologice şi a acvariilor deschise publicului, pe care le va supune procedurii de autorizare, la cererea administraţiilor acestora. În lipsa cererii se considera ca nu se mai doreşte continuarea acestei activitãţi, iar actuala administraţie este obligatã ca în termen de 90 de zile sa înstrãineze animalele vii deţinute cãtre grãdinile zoologice sau acvariile autorizate.
ART. 18
Acolo unde nu este posibila determinarea exactã a administraţiei gradinilor zoologice şi a acvariilor, rãspunderea pentru desfãşurarea procedurii menţionate la art. 17 revine proprietarului terenului respectiv sau al amenajãrilor pentru adãpostirea animalelor, în aceasta ordine.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 18 martie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 18 martie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
GHEORGHE BUZATU
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016