Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 189 din 9 decembrie 1999  privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 189 din 9 decembrie 1999 privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 611 din 14 decembrie 1999


Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Exercitarea iniţiativei
(1) Initiativa legislativã a cetãţenilor se exercita cu respectarea prevederilor art. 73 sau, dupã caz, ale art. 146 din Constituţie, în condiţiile prevãzute de prezenta lege.
(2) Initiativa legislativã a cetãţenilor se exercita printr-o propunere legislativã întocmitã în temeiul art. 73 din Constituţie în domeniul legilor organice sau ordinare, iar în temeiul art. 146 din Constituţie, în domeniul legilor constituţionale.
ART. 2
Comitetul de initiativa
(1) Promovarea iniţiativei legislative a cetãţenilor se asigura de cãtre un comitet de initiativa alcãtuit din cel puţin 10 cetãţeni cu drept de vot.
(2) Nu pot face parte din comitetul de initiativa persoanele alese în funcţie prin vot universal, membrii Guvernului, persoanele numite în funcţie de primul-ministru sau care nu pot face parte, potrivit legii, din partide politice.
(3) Constituirea comitetului de initiativa se face printr-o declaraţie autentificatã la un notar public, cuprinzând scopul iniţiativei, numele, prenumele, calitatea de alegator şi domiciliul membrilor, precum şi declaraţia ca aceştia nu incalca prevederile alin. (2). Rãspunderea pentru conţinutul declaraţiei este cea prevãzutã de lege pentru înscrisurile oficiale.
(4) Comitetul de initiativa reprezintã cetãţenii care susţin propunerea legislativã, dupã semnarea de cãtre aceştia a listelor de sustinatori prevãzute în prezenta lege. Componenta comitetului de initiativa se aduce la cunostinta, împreunã cu propunerea legislativã care face obiectul iniţiativei, prin publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I. Publicarea este scutitã de plata oricãrei taxe.
(5) Comitetul de initiativa trebuie sa asigure înregistrarea propunerii legislative la una dintre Camerele Parlamentului, în termen de cel mult 3 luni de la data publicãrii acesteia. Dupã împlinirea acestui termen propunerea legislativã nu mai poate fi prezentatã decât ca o noua initiativa, în condiţiile prezentei legi.
(6) Comitetul de initiativa va desemna dintre membrii sãi, cu majoritate de voturi, un preşedinte care sa rezolve problemele operative şi sa reprezinte comitetul în raporturile sale cu autoritãţile publice centrale şi locale.
ART. 3
Propunerea legislativã
(1) Propunerea legislativã care face obiectul iniţiativei legislative se întocmeşte de comitetul de initiativa în forma cerutã pentru proiectele de lege şi va fi însoţitã de o expunere de motive semnatã de toţi membrii comitetului.
(2) În vederea publicãrii, propunerea legislativã se avizeazã, în prealabil, de Consiliul Legislativ.
(3) Avizul se emite în cel mult 30 de zile de la sesizare şi se publica o data cu propunerea legislativã.
(4) Sesizarea Consiliului Legislativ se face de cãtre un membru al comitetului de initiativa, împuternicit în acest scop. Împuternicirea se semneazã de membrii comitetului de initiativa şi va fi însoţitã de actul de constituire a acestuia, prevãzut la art. 2 alin. (3). Împuternicitul rãspunde şi de publicarea propunerii legislative.
ART. 4
Semnãturile susţinãtorilor
(1) Promovarea propunerii legislative publicate potrivit art. 2 alin. (4) se face pe baza adeziunii cetãţenilor, prin semnarea de cãtre aceştia a listelor de sustinatori.
(2) Listele de sustinatori se întocmesc cu respectarea organizãrii administrativ-teritoriale a tarii şi vor cuprinde: denumirea propunerii legislative ce face obiectul iniţiativei şi identificarea Monitorului Oficial al României în care aceasta a fost publicatã, judeţul şi localitatea în care îşi au domiciliul sau resedinta sustinatorii; numele, prenumele şi domiciliul susţinãtorilor, identificarea cãrţilor de alegator, pentru cei care le poseda, a actului de identitate şi a codului numeric personal; semnãturile susţinãtorilor. Este interzisã orice fel de delegare sau de reprezentare pentru semnarea listei de sustinatori.
(3) Lista de sustinatori întocmitã, precum şi semnatura data, cu încãlcarea prevederilor alin. (2), nu vor fi luate în considerare. Semnatura valabilã la data când a fost acordatã nu poate fi infirmata ulterior.
(4) Pentru municipiul Bucureşti în loc de localitate se va trece sectorul; prevederile acestui alineat se aplica şi altor municipii alcãtuite din subdiviziuni administrativ-teritoriale.
(5) Formularele pentru listele de sustinatori se imprima pe coli de hârtie format A4, detasabile şi numerotate. Formularele se imprima pe o singura fata a colii şi cuprind prevederile menţionate la alin. (2), cu excepţia celor referitoare la sustinatori, care se completeazã de mana, atunci când aceştia semneazã lista.
(6) Fiecare pagina imprimata a listei de sustinatori se semneazã de cãtre un membru al comitetului de initiativa sau de o alta persoana imputernicita în scris de comitet pentru a întocmi lista. Persoana imputernicita nu poate fi desemnatã decât dintre sustinatori.
(7) Listele semnate de sustinatori se pãstreazã în dosare, pe localitãţi, şnuruite şi semnate pentru atestarea conţinutului, pe coperta a doua, de cãtre persoanele prevãzute la alin. (6).
(8) Listele şi dosarele se întocmesc în doua exemplare originale. Exemplarele originale ale listelor şi dosarelor se pãstreazã unul la Curtea Constituţionalã şi unul la Parlament.
ART. 5
Atestarea listelor de sustinatori
(1) Atestarea calitãţii de cetãţean cu drept de vot şi a domiciliului susţinãtorilor se face de cãtre primarul localitãţii fie personal, fie, în localitãţile urbane, şi prin functionarii primãriei împuterniciţi de primar în acest scop. Atestarea se face prin verificarea listei de sustinatori, iar în ceea ce priveşte domiciliul, în colaborare cu organul local de poliţie, dacã este cazul.
(2) În vederea atestarii, un exemplar al dosarului cuprinzând listele de sustinatori din localitate se depune la primãrie. Oricine poate consulta dosarul şi poate contesta realitatea semnãturii sau o alta prevedere cuprinsã în liste. Contestaţia se face numai în scris şi se adreseazã primarului. Acesta, în cazul în care contestaţia priveşte realitatea semnãturii, o va soluţiona, solicitând susţinãtorului sa confirme semnatura. Dacã sustinatorul nu poate sau refuza sa confirme semnatura, se aplica prevederile art. 4 alin. (3). Dispoziţia primarului poate fi contestatã la judecãtorie, care o va soluţiona cu citarea pãrţilor, potrivit procedurii ordonanţei preşedinţiale.
(3) Atestarea de cãtre primar a listei de sustinatori se face prin semnatura persoanei care a efectuat controlul, cu indicarea actului de împuternicire, dacã este cazul, şi a datei când s-a fãcut atestarea, precum şi prin aplicarea ştampilei. Dacã primarul a solicitat sprijinul organului local de poliţie, va semna şi reprezentantul acestuia, cu precizarea aspectelor pe care le-a verificat. Semnatura se aplica pe ultima coperta a dosarului cuprinzând listele verificate, aflat la comitetul de initiativa, dupã ce a fost confruntat cu cel depus la primãrie. Aspectele neatestate se elimina din lista, fãcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 4 alin. (3).
(4) Termenul de atestare este de cel mult 15 zile lucrãtoare de la înregistrarea dosarului la primãrie. Dupã atestare lista de sustinatori nu mai poate fi contestatã potrivit alin. (2).
ART. 6
Înregistrarea propunerii legislative
(1) Propunerea legislativã ce face obiectul iniţiativei cetãţenilor, însoţitã de expunerea de motive şi de dosarele cuprinzând listele de sustinatori, se înregistreazã la Camera Parlamentului la care a fost prezentatã, la cererea semnatã de membrii comitetului de initiativa. Cererea va cuprinde şi împuternicirea a cel mult 5 membri care sa reprezinte comitetul de initiativa în vederea promovãrii şi sustinerii iniţiativei dupã înregistrare.
(2) Înregistrarea propunerii ca initiativa legislativã se face numai cu respectarea termenului prevãzut la art. 2 alin. (5).
(3) În cazul în care, la data înregistrãrii, nu sunt atestate toate listele de sustinatori ca urmare a nerespectãrii termenului prevãzut la art. 5 alin. (4), preşedintele Camerei Parlamentului va solicita Guvernului urgentarea operaţiunilor de atestare. În acest caz, listele de sustinatori depuse în completare, dar nu mai târziu de 7 zile de la atestare, se considera în termen.
(4) Pentru verificarea de cãtre Curtea Constituţionalã a condiţiilor de exercitare a iniţiativei se vor trimite acesteia numai liste de sustinatori atestate.
ART. 7
Verificarea iniţiativei de cãtre Curtea Constituţionalã
(1) Curtea Constituţionalã, din oficiu sau pe baza sesizãrii preşedintelui Camerei Parlamentului la care s-a înregistrat initiativa, va verifica:
a) caracterul constituţional al propunerii legislative ce face obiectul iniţiativei;
b) îndeplinirea condiţiilor referitoare la publicarea acestei propuneri şi dacã listele de sustinatori prezentate sunt atestate potrivit art. 5;
c) întrunirea numãrului minim de sustinatori pentru promovarea iniţiativei, prevãzut la art. 73 şi, dupã caz, la art. 146 din Constituţie, precum şi respectarea dispersiei teritoriale în judeţe şi în municipiul Bucureşti, prevãzutã de aceleaşi articole.
(2) Primind sesizarea, preşedintele Curţii Constituţionale va desemna un judecãtor ca raportor şi va stabili termenul pentru întrunirea judecãtorilor, în vederea verificãrii iniţiativei.
(3) Curtea Constituţionalã se pronunţa în termen de 30 de zile de la sesizare asupra propunerii legislative şi în termen de 60 de zile de la sesizare asupra propunerii de revizuire a Constituţiei.
(4) Decizia sau, dupã caz, hotãrârea Curţii Constituţionale se comunica preşedintelui Camerei Parlamentului care a sesizat-o şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(5) De la data primirii hotãrârii Curţii Constituţionale, Camera Parlamentului sesizatã cu initiativa legislativã începe procedura parlamentarã de legiferare. În acest din urma caz Curtea Constituţionalã se pronunţa şi asupra constituţionalitãţii propunerii de revizuire a Constituţiei, potrivit art. 144 lit. a) din Constituţie.
ART. 8
Raspunderi
În îndeplinirea obligaţiilor prevãzute de prezenta lege membrii comitetului de initiativa şi persoanele împuternicite de acesta sunt considerate funcţionari publici şi se bucura de protecţia legii, acordatã celor care exercita o funcţie implicând exerciţiul autoritãţii de stat. De asemenea, acestora le revine şi rãspunderea prevãzutã de lege pentru functionarii publici.
ART. 9
Şantajul
Constrângerea unei persoane sau inducerea ei în eroare ori determinarea ei în orice alt mod ca impotriva voinţei sale sa semneze lista de sustinatori constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
ART. 10
Uzurparea de calitãţi oficiale
Folosirea fãrã drept a calitãţii de membru al comitetului de initiativa sau de împuternicit al acestuia se pedepseşte, în condiţiile prevãzute la art. 240 din Codul penal privind uzurparea de calitãţi oficiale, dacã fapta nu constituie o infracţiune mai grava.
ART. 11
Punerea în mişcare a acţiunii penale
Punerea în mişcare a acţiunii penale, în cazul infracţiunilor prevãzute la art. 9 şi 10, se face din oficiu.
ART. 12
Dispoziţii finale
Legea nu se aplica iniţiativelor legislative ale cetãţenilor,cu privire la care Curtea Constituţionalã s-a pronunţat pana la data intrãrii ei în vigoare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 8 noiembrie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 9 noiembrie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE
CAMEREI DEPUTAŢILOR,
ANDREI IOAN CHILIMAN

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016