Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 186 din 9 mai 2003  privind promovarea culturii scrise    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 186 din 9 mai 2003 privind promovarea culturii scrise

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 339 din 19 mai 2003

Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta lege instituie cadrul juridic pentru susţinerea şi promovarea culturii scrise.
(2) În sensul prezentei legi, prin cultura scrisã se înţelege domeniul de referinta care cuprinde cãrţi, reviste şi alte publicaţii având caracter ştiinţific sau literar-artistic ale autorilor din România, editate pe orice fel de suport.
ART. 2
De prevederile prezentei legi beneficiazã activitãţile de creaţie, producţie editoriala şi tipografica, de difuzare şi promovare a culturii scrise.
ART. 3
Nu fac obiectul prezentei legi tipariturile de informare publicitara, publicaţiile de moda, de decoratiuni interioare, de sport, de informare din domeniul televiziunii şi al radiodifuziunii, almanahurile, horoscoapele, calendarele, publicaţiile pornografice şi cele destinate jocurilor de noroc.

CAP. 2
Stimularea activitãţilor de creaţie şi de producţie editoriala

ART. 4
(1) Autorii din domeniul culturii scrise beneficiazã de protecţia dreptului de proprietate intelectualã, potrivit legii.
(2) La solicitarea autorilor, Ministerul Culturii şi Cultelor poate asigura asistenta juridicã în cazul încãlcãrii dreptului de autor sau a clauzelor contractuale.
ART. 5
(1) Autoritãţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice pot subventiona parţial sau integral, singure sau în colaborare, editarea unor lucrãri din categoria celor menţionate la art. 1.
(2) Sumele reprezentând subvenţia acordatã în colaborare pot acoperi costurile de producţie şi drepturile de autor, într-un cuantum de la 20% pana la integral.
(3) Autoritãţile administraţiei publice locale şi instituţiile publice pot acorda subvenţiile prevãzute la alin. (1) şi (2), la solicitarea editorului, numai pe baza avizului Comisiei de ştiinţa, învãţãmânt, cultura, culte, arta a consiliului judeţean.
ART. 6
(1) Ministerul Culturii şi Cultelor, Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii şi alte ministere pot acorda, în baza unor proiecte, burse de documentare, în ţara şi în strãinãtate.
(2) Bursele în strãinãtate se pot acorda pe o perioada de pana la 3 luni, în cuantum de pana la 10.000 euro, incluzând cheltuielile de transport.
(3) Bursele în ţara se pot acorda pe o perioada de pana la 3 luni, într-un cuantum ce nu poate depãşi salariul mediu lunar pe economie, la care se adauga cheltuielile de transport şi cazare.
(4) Nefinalizarea proiectului în termenii prevãzuţi în contractul de acordare a bursei atrage restituirea sumei acordate.
ART. 7
Ministerul Culturii şi Cultelor poate asigura autorilor cheltuielile de participare la lansarea lucrãrilor proprii în strãinãtate.
ART. 8
(1) Ministerul Culturii şi Cultelor, precum şi alte autoritãţi ale administraţiei publice centrale, singure sau în colaborare, pot acorda subvenţii pentru traducerea şi editarea în strãinãtate de opere literare, ştiinţifice, filozofice şi tehnice ale autorilor din România.
(2) Valoarea subvenţiilor prevãzute la alin. (1) include plata drepturilor de autor corespunzãtoare şi costurile de producţie/editare, în proporţie de la minimum 20% pana la integral.
ART. 9
(1) Autoritãţile administraţiei publice centrale acorda subvenţiile şi bursele prevãzute la art. 5, 6 şi 8 pe baza propunerilor Comisiei Naţionale pentru Subvenţionarea Culturii Scrise, respectiv ale Comisiei pentru promovarea în strãinãtate a culturii naţionale scrise.
(2) Dosarele cu solicitarile de subventie şi burse prevãzute la alin. (1) se depun la Ministerul Culturii şi Cultelor de cãtre editorul interesat, respectiv prin serviciile culturale ale ambasadelor României în strãinãtate.
(3) Comisiile menţionate la alin. (1) analizeazã trimestrial proiectele depuse şi decid cuantumul subvenţiilor acordate.
ART. 10
(1) Comisia Nationala pentru Subvenţionarea Culturii Scrise este formatã din 13 membri, desemnaţi pe o perioada de doi ani, dupã cum urmeazã:
a) Ministerul Culturii şi Cultelor - 3 membri;
b) Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii - 2 membri;
c) Academia Romana - 2 membri;
d) organizaţiile profesionale ale scriitorilor din România 2 membri;
e) asociaţiile de editori - 2 membri;
f) organizaţiile patronale ale difuzorilor de carte 2 membri.
(2) Comisia Nationala pentru Subvenţionarea Culturii Scrise are urmãtoarele atribuţii:
a) stabileşte criteriile de acordare a subvenţiilor, urmãrind, cu prioritate, realizarea de: enciclopedii, tratate, dictionare, atlase, editii critice ale scriitorilor clasici romani şi strãini, editii definitive de autor, debut literar, literatura nationala pentru copii;
b) recomanda nominalizãrile pentru subvenţii şi cuantumul acestora, în baza examinãrii dosarelor depuse la direcţia de specialitate a Ministerului Culturii şi Cultelor;
c) primeşte şi analizeazã contestaţiile cu privire la acordarea subvenţiilor.
ART. 11
(1) Comisia pentru promovarea în strãinãtate a culturii naţionale scrise este formatã din 13 membri, desemnaţi pe o perioada de 2 ani, dupã cum urmeazã:
a) Ministerul Culturii şi Cultelor - 2 membri;
b) Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii - 2 membri;
c) Ministerul Afacerilor Externe - 2 membri;
d) Ministerul Informaţiilor Publice - 1 membru;
e) Academia Romana - 2 membri;
f) organizaţiile profesionale ale scriitorilor - 2 membri;
g) asociaţiile de editori - 2 membri.
(2) Atribuţiile Comisiei pentru promovarea în strãinãtate a culturii naţionale scrise sunt urmãtoarele:
a) stabilirea criteriilor de acordare a burselor de documentare în ţara;
b) stabilirea cuantumului şi a perioadei burselor de documentare în strãinãtate;
c) stabilirea criteriilor de acordare a subvenţiilor pentru traduceri şi lansari de carte în strãinãtate;
d) primirea şi analizarea contestaţiilor cu privire la deciziile de acordare a subvenţiilor şi burselor.

CAP. 3
Difuzarea şi promovarea

ART. 12
Difuzarea publicaţiilor prevãzute la art. 1 beneficiazã pe teritoriul României de serviciile Companiei Naţionale "Posta Romana" - S.A. la un tarif de 50% din cel aplicat pentru serviciul de difuzare a imprimatelor.
ART. 13
(1) În bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor sunt prevãzute, în mod distinct, fonduri pentru: organizarea de târguri, saloane, expoziţii de carte şi publicaţii culturale şi pentru participarea cu stand naţional, inclusiv în colaborare cu organizaţiile profesionale, la târguri, saloane, expoziţii internaţionale de acest gen.
(2) În cazul în care reprezentarea României la un târg internaţional este asigurata numai de organizaţiile profesionale, Ministerul Culturii şi Cultelor poate contribui, în limita fondurilor prevãzute la alin. (1), la asigurarea sumelor necesare pentru organizarea standului.
ART. 14
(1) Târgurile internaţionale de carte "Bookarest" şi "Gaudeamus - carte de învãţãtura" din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Targu Mures, precum şi Targul "Cart-Vest" din Timişoara şi Targul "Librex" din Iaşi sunt evenimente culturale de interes naţional.
(2) Guvernul României poate stabili, prin hotãrâre, ca fiind de interes naţional şi alte târguri, saloane, expoziţii naţionale de carte şi publicaţii culturale.
(3) Ministerul Culturii şi Cultelor, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii sprijinã realizarea acestor evenimente culturale.
ART. 15
(1) În bugetele Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii şi Cultelor şi Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii sunt prevãzute distinct fonduri destinate achiziţionãrii şi expedierii publicaţiilor prevãzute la art. 1 pentru biblioteci ale comunitãţilor româneşti, ale centrelor culturale şi lectoratelor de limba romana din strãinãtate.
(2) Ministerul Culturii şi Cultelor desfãşoarã activitatea de achizitionare şi expediere a publicaţiilor prevãzute la alin. (1) prin intermediul Bibliotecii Naţionale a României.
ART. 16
Ministerul Culturii şi Cultelor, Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii şi autoritãţile administraţiei publice locale includ în bugetele proprii fonduri distincte destinate achiziţionãrii publicaţiilor prevãzute la art. 1 pentru bibliotecile publice şi şcolare.
ART. 17
În bugetele Ministerului Culturii şi Cultelor şi ale Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii sunt prevãzute, în mod distinct, fonduri pentru subvenţionarea editãrii publicaţiilor prevãzute la art. 1.
ART. 18
(1) Societatea Romana de Radiodifuziune şi Societatea Romana de Televiziune difuzeazã, cel puţin o data pe saptamana, o emisiune de promovare a publicaţiilor prevãzute la art. 1.
(2) Societatea Romana de Radiodifuziune şi Societatea Romana de Televiziune acorda un procent de minimum 1% din spaţiul destinat publicitãţii pentru promovarea publicaţiilor prevãzute la art. 1, aplicând o reducere de 75% fata de preţurile practicate pentru publicitatea comercialã.
ART. 19
Autoritãţile administraţiei publice locale acorda o reducere de 50% a tarifelor reprezentând chiria pe metrul patrat, percepute pentru spaţiile comerciale destinate exclusiv difuzãrii publicaţiilor prevãzute la art. 1, precum şi pentru spaţiile destinate publicitãţii acestora.

CAP. 4
Aspecte fiscale

ART. 20
(1) Pentru lucrãrile prevãzute la art. 1, care promoveazã cultura romana în strãinãtate, potrivit prezentei legi, plata costurilor reprezentând editarea se face în moneda tarii de unde provine cererea, prin transfer de credite în contul bancar al editurii.
(2) Pentru lucrãrile prevãzute la alin. (1) Ministerul Culturii şi Cultelor poate acorda un avans de 30% din valoarea integrala a contractului, în condiţiile legii.
ART. 21
(1) Compania Nationala "Loteria Romana" S.A. acorda 0,4% din profitul net pentru achiziţia de publicaţii prevãzute la art. 1 destinate bibliotecilor publice şi pentru acordarea unor tichete valorice pentru achiziţionarea publicaţiilor prevãzute la art. 1 utilizatorilor din bibliotecile publice: elevi, studenţi, persoane cu un venit lunar sub nivelul salariului minim pe economie, precum şi nevazatorilor şi surdo-mutilor.
(2) Fondul constituit potrivit prevederilor alin. (1) este gestionat de Ministerul Culturii şi Cultelor, prin direcţia de specialitate, care asigura şi distribuirea tichetelor prin bibliotecile publice.

CAP. 5
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 22
Comisiile prevãzute la art. 10 alin. (1) şi art. 11 alin. (1) se înfiinţeazã prin ordin comun al ministrului culturii şi cultelor, al ministrului educaţiei şi cercetãrii, al ministrului afacerilor externe şi, respectiv, al ministrului informaţiilor publice, prin care se aproba şi regulamentele de funcţionare ale acestora, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
ART. 23
(1) Editurile/editorii au obligaţia sa tipareasca numerele internaţionale standard ISBN pentru cãrţi şi, respectiv, ISSN pentru publicaţiile seriale.
(2) Editurile/editorii au obligaţia sa tipareasca pe cãrţi descrierea C.I.P. a Bibliotecii Naţionale a României.
(3) Editurile/editorii au obligaţia sa tipareasca pe publicaţiile lor codul de bare, în termen de un an de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
ART. 24
Societãţile de difuzare pentru publicaţiile prevãzute la art. 1 sunt obligate ca, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, sa asigure utilizarea codului de bare în evidenta computerizata a vânzãrilor şi a gestiunii.
ART. 25
Începând cu anul şcolar 2003-2004, Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii va include formele de învãţãmânt şi disciplinele necesare în domeniile editãrii, tipãririi, difuzãrii şi promovãrii publicaţiilor.
ART. 26
În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, la propunerea Ministerului Culturii şi Cultelor, Guvernul va aproba, prin hotãrâre, norme privind emiterea şi utilizarea tichetelor valorice pentru achiziţionarea publicaţiilor prevãzute la art. 1.
ART. 27
Prin derogare de la prevederile <>art. 11 alin. (3) din Legea nr. 550/2002 privind vânzarea spaţiilor comerciale proprietate privatã a statului şi a celor de prestãri de servicii, aflate în administrarea consiliilor judeţene sau a consiliilor locale, precum şi a celor aflate în patrimoniul regiilor autonome de interes local, vânzarea în rate a spaţiilor comerciale având destinaţia de librarie se poate aproba aceluiaşi cumpãrãtor pentru mai multe spaţii.
ART. 28
(1) Încãlcarea prevederilor art. 23 şi 24 constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 2.000.000 lei la 10.000.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se fac de cãtre persoanele special împuternicite prin ordin al ministrului culturii şi cultelor.
(3) Amenzile aplicate în temeiul prezentei legi se fac venit la bugetul de stat în cota de 75%, diferenţa de 25% revenind autoritãţii sau instituţiei publice din care face parte agentul constatator.
(4) Fondurile constituite potrivit dispoziţiilor alin. (3) vor fi utilizate de cãtre autoritãţile publice pentru dotarea cu mijloace specifice activitãţilor din domeniul de responsabilitate şi, respectiv, de cãtre instituţiile publice pentru achiziţii de carte.
ART. 29
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi orice dispoziţii contrare se abroga.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 3 aprilie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 15 aprilie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Bucureşti, 9 mai 2003.
Nr. 186.



──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016