Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 179 din 13 octombrie 2008  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 12/2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 179 din 13 octombrie 2008 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 12/2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 707 din 17 octombrie 2008

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
Se aprobã <>Ordonanţa Guvernului nr. 12 din 30 ianuarie 2008 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, adoptatã în temeiul <>art. 1 pct. III.1 din Legea nr. 373/2007 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 81 din 1 februarie 2008, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul 6, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Rezidenţiatul pe post se poate organiza numai pentru unitãţi sanitare publice din zone deficitare din punctul de vedere al asigurãrii asistenţei medicale. Pentru reşedinţa de judeţ se nominalizeazã numai specialitãţile şi unitãţile sanitare care funcţioneazã cu 75% sau mai puţin din numãrul de personal normat pe locuri de muncã în unitatea sanitarã respectivã, stabilit pentru medici, medici dentişti sau farmacişti. Pentru celelalte unitãţi din judeţ se nominalizeazã numai specialitãţile şi unitãţile sanitare care funcţioneazã cu 75% sau mai puţin din numãrul de personal normat pe locuri de muncã din localitatea respectivã, stabilit pentru medici, medici dentişti sau farmacişti."
2. La articolul 6, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (4), rezidenţiatul pe post pentru specialitatea medicinã de urgenţã se organizeazã în funcţie de numãrul de posturi solicitate de unitãţile sanitare publice, cu încadrarea în normativul de personal."
3. La articolul 6, dupã alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (5^1)-(5^3), cu urmãtorul cuprins:
"(5^1) Preparatorii universitari medici, medici dentişti şi farmacişti, confirmaţi în rezidenţiat, efectueazã pregãtirea în rezidenţiat în afara normei de bazã didactice şi fãrã a fi salarizaţi ca rezidenţi.
(5^2) Începând cu anul 2008, medicii, medicii dentişti şi farmaciştii, care ocupã prin concurs posturi de preparatori sau asistenţi universitari în instituţii de învãţãmânt superior medical, medico-dentar sau farmaceutic, se confirmã în rezidenţiat în specialitatea disciplinei. Confirmarea în rezidenţiat a celor care ocupã prin concurs posturi de preparatori sau asistenţi universitari la disciplinele fãrã corespondent în Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã se face în una dintre specialitãţile stabilite prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice. Confirmarea în rezidenţiat se face pe baza punctajului de promovare obţinut la concursul de rezidenţiat organizat de Ministerul Sãnãtãţii Publice. Rezidenţii care promoveazã prin concurs în posturi de preparatori sau asistenţi universitari îşi pot continua pregãtirea în specialitatea obţinutã prin concurs, dupã obţinerea specialitãţii corespondente disciplinei în care au obţinut postul didactic.
(5^3) Pierderea calitãţii didactice anuleazã drepturile obţinute în baza prevederilor alin. (5^2)."
4. La articolul 6, alineatul (7) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Specialiştii formaţi în urma promovãrii concursului de rezidenţiat pe post încheie un contract individual de muncã cu unitatea sanitarã în care se gãseşte postul respectiv, înaintea începerii pregãtirii de rezidenţiat. Prin acest contract se prevãd:
a) posibilitatea ca rezidentul sã fie retribuit suplimentar faţã de salariul de rezident de cãtre unitatea sanitarã respectivã, pe perioada pregãtirii în rezidenţiat;
b) obligaţia de a lucra la unitatea sanitarã publicã cu care a încheiat contractul individual de muncã cel puţin un numãr de ani egal cu durata corespunzãtoare pregãtirii în rezidenţiat;
c) negocierea condiţiilor salariale pe care unitatea le va asigura medicului pentru perioada prevãzutã în contract."
5. La articolul 6, dupã alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (7^1), cu urmãtorul cuprins:
"(7^1) Obligaţia prevãzutã la alin. (7) lit. b) se stabileşte prin act adiţional la contractul individual de muncã, în temeiul prevederilor art. 193 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Nerespectarea de cãtre salariat a obligaţiei asumate îl obligã pe acesta la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregãtirea sa profesionalã, respectiv a cheltuielilor de personal pe perioada pregãtirii în rezidenţiat, precum şi la restituirea primei de instalare, proporţional cu perioada nelucratã din perioada stabilitã, conform actului adiţional la contractul individual de muncã."
6. La articolul 8, alineatele (1)-(3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Pregãtirea în rezidenţiat se desfãşoarã în mod descentralizat, la nivelul centrelor universitare cu facultãţi de medicinã generalã, medicinã dentarã şi de farmacie acreditate şi evaluate cu grad ridicat de încredere.
(2) Evaluarea facultãţilor de medicinã generalã, medicinã dentarã şi de farmacie trebuie realizatã în termen de maximum 6 luni de la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe.
(3) Numai instituţiile de învãţãmânt superior medical, medicodentar sau farmaceutic acreditate şi evaluate cu grad ridicat de încredere au dreptul la pregãtire în rezidenţiat şi doctorat în specialitãţi medicale şi propun Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar, pentru rezidenţiat, coordonatorii, directorii de programe, precum şi responsabilii de formare, dupã caz, pe specialitãţile în care se efectueazã pregãtirea. Nominalizarea acestora se face prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii publice şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului. Plata unei indemnizaţii pentru îndeplinirea unor sarcini, activitãţi şi responsabilitãţi suplimentare funcţiei de bazã, pentru directorul de program de rezidenţiat medicinã de urgenţã şi pentru responsabilul de formare în rezidenţiat medicinã de urgenţã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, se face numai în cazul în care aceştia nu deţin funcţii didactice. Unitãţile nou-înfiinţate vor fi evaluate conform legii."
7. La articolul 12, alineatele (3) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Rezidenţii pot fi incluşi în linia de gardã, în afara programului normal de lucru, pe rãspunderea şi sub supravegherea medicului titular de gardã.
(4) Începând cu anul III de pregãtire, rezidenţii care efectueazã gãrzi în afara programului normal de lucru sunt salarizaţi pentru aceastã activitate, cu respectarea reglementãrilor legale în vigoare, de cãtre unitatea sanitarã unde efectueazã garda."
8. La articolul 12, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Rezidenţii au dreptul sã examineze pacienţii, sã aplice soluţii terapeutice sub stricta supraveghere a îndrumãtorului sau a responsabilului, utilizând abilitãţile dobândite în conformitate cu nivelul lor de pregãtire."
9. Articolul 18 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) Începând cu promoţia 2005, absolvenţii licenţiaţi ai facultãţilor de medicinã, neconfirmaţi în rezidenţiat, pot efectua 3 ani de practicã supravegheatã/asistatã.
(2) În perioada în care medicii efectueazã practica supravegheatã/asistatã beneficiazã de contract individual de muncã pe duratã determinatã, care se încheie cu unitãţi sanitare publice, la solicitarea acestor unitãţi, cu excepţia serviciilor de ambulanţã. Actul medical pe care îl presteazã medicul în timpul celor 3 ani de practicã este sub responsabilitatea unui medic cu drept de liberã practicã.
(3) Medicii care au încheiat contract individual de muncã pe perioadã determinatã cu unitãţi sanitare publice vor efectua practicã supravegheatã/asistatã atât în structurile unitãţilor sanitare publice, inclusiv cabinete de medicinã şcolarã şi cabinete de planing familial, cât şi în cabinete de medicinã de familie, la solicitarea cabinetelor de medicinã de familie, cu aprobarea unitãţii sanitare angajatoare.
(4) Pe parcursul celor 3 ani, medicii care efectueazã practica supravegheatã/asistatã au obligaţia sã se prezinte la concursul de rezidenţiat şi dobândesc dreptul de liberã practicã dupã promovarea examenului de medic specialist."
10. Dupã articolul 24 se introduce un nou articol, articolul 24^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 24^1. - (1) Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii cetãţeni ai unui alt stat decât statele membre ale Uniunii Europene, statele aparţinând Spaţiului Economic European sau Confederaţiei Elveţiene pot efectua specializare prin Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, cu respectarea prevederilor legale, în una dintre specialitãţile prevãzute în Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã.
(2) Specializarea se face cu respectarea duratei şi curriculei de pregãtire prevãzute pentru rezidenţiatul în specialitatea respectivã în România.
(3) Examenul de specialist se organizeazã de Ministerul Sãnãtãţii Publice la sfârşitul specializãrii, cu respectarea condiţiilor prevãzute pentru finalizarea rezidenţiatului."
ART. II
<>Ordonanţa Guvernului nr. 12/2008 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 81 din 1 februarie 2008, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al Românie, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, în condiţiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE
CAMEREI DEPUTAŢILOR,
Eugen Nicolicea

PREŞEDINTELE SENATULUI
Nicolae Vãcãroiu

Bucureşti, 13 octombrie 2008.
Nr. 179.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016