Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 174 din 16 mai 2006  privind unele masuri de protectie sociala a personalului disponibilizat din cadrul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, prin concedieri colective, ca urmare a restituirii padurilor catre fostii proprietari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 174 din 16 mai 2006 privind unele masuri de protectie sociala a personalului disponibilizat din cadrul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, prin concedieri colective, ca urmare a restituirii padurilor catre fostii proprietari

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 438 din 22 mai 2006


Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. 1
(1) Salariaţii disponibilizaţi prin concedieri colective din cadrul Regiei Naţionale a Pãdurilor Romsilva beneficiazã de mãsurile de protecţie socialã prevãzute în prezenta lege, în baza unui program de restructurare aprobat de autoritatea competentã, respectiv Ministerul Agricultrii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, în etape, pânã la data de 31 martie 2007.
(2) Data efectivã a concedierii este data retrocedãrii terenurilor forestiere sau, dupã caz, data formãrii structurilor proprii de administrare sau a încheierii contractelor de administrare şi pazã cu un ocol silvic, dar nu mai mult de 180 de zile de la data punerii în posesie, conform <>art. 35 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale <>Legii nr. 169/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Numãrul de salariaţi disponibilizaţi prin concedieri colective, conform prezentei legi, este de 7.048.
(4) Modificarea termenului prevãzut la alin. (1) şi a numãrului de salariaţi disponibilizaţi prevãzut la alin. (3) se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 2
(1) Persoanele disponibilizate prin concedieri colective de la Regia Naţionalã a Pãdurilor - Romsilva, prevãzute la art. 1, ca urmare a predãrii treptate a pãdurilor cãtre proprietari, beneficiazã de urmãtoarele drepturi:
a) la momentul disponibilizãrii, respectiv desfacerii contractului individual de muncã, de o sumã egalã cu de douã ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se fac disponibilizãrile, comunicat de Institutul Naţional de Statisticã;
b) indemnizaţia de şomaj, stabilitã potrivit reglementãrilor legale în vigoare, precum şi un venit lunar de completare. Venitul lunar de completare este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de disponibilizare, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncã, dar nu mai mare decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se fac disponibilizãrile, comunicat de Institutul Naţional de Statisticã, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.
(2) Venitul de completare se acordã lunar de la data stabilirii indemnizaţiei de şomaj, dupã cum urmeazã:
a) pe o perioadã de 12 luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime în muncã de pânã la 12 ani;
b) pe o perioadã de 16 luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime în muncã cuprinsã între 12 şi 16 ani;
c) pe o perioadã de 20 de luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime în muncã cuprinsã între 16 şi 20 de ani;
d) pe o perioadã de 24 de luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime în muncã de peste 20 de ani.
(3) Nu beneficiazã de venit de completare persoanele care nu îndeplinesc condiţiile prevãzute de lege pentru stabilirea indemnizaţiei de şomaj.
(4) Venitul lunar de completare acordat personalului disponibilizat, dupã expirarea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj şi pânã la încheierea perioadei prevãzute la alin. (2), este egal cu salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de disponibilizare, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncã, dar nu mai mare decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se fac disponibilizãrile, comunicat de Institutul Naţional de Statisticã.
(5) Persoanele disponibilizate conform prevederilor alin. (1) beneficiazã de plãţi compensatorii. Alte forme de compensaţii, potrivit contractului colectiv de muncã, pot fi acordate dacã Regia Naţionalã a Pãdurilor - Romsilva are posibilitatea sã le acorde, în conformitate cu hotãrârea consiliului de administraţie.
(6) Plãţile compensatorii prevãzute în contractul colectiv de muncã în vigoare la data disponibilizãrii colective pot fi acordate lunar, indiferent de prevederile din contract, aceste plãţi având acelaşi regim de impozitare ca şi indemnizaţia de şomaj.
(7) În cazul în care persoanele disponibilizate potrivit prevederilor alin. (1) beneficiazã de plãţi compensatorii sau de alte forme de compensaţii, potrivit contractului colectiv de muncã, conform prevederilor alin. (5), din bugetul asigurãrilor pentru şomaj se acordã venituri de completare pentru un numãr de luni egal cu diferenţa dintre perioada prevãzutã la alin. (2) şi numãrul de luni pentru care s-au acordat plãţi compensatorii.
(8) În lunile în care se acordã plãţile compensatorii prevãzute la alin. (7), plata indemnizaţiei de şomaj şi a venitului de completare se suspendã şi se reia în lunile în care aceste plãţi compensatorii nu se acordã.
(9) Dacã în perioada de acordare a plãţilor compensatorii intervin situaţii de natura celor prevãzute la <>art. 44 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dreptul la plata indemnizaţiei pentru şomaj înceteazã potrivit legii.
ART. 3
Sumele necesare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) şi (4) se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.
ART. 4
(1) Suma acordatã la momentul disponibilizãrii, precum şi venitul lunar de completare prevãzute la art. 2 sunt exceptate de la plata contribuţiilor cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat şi cãtre Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(2) Venitul lunar de completare are acelaşi regim de impozitare ca şi indemnizaţia de şomaj.
(3) Venitul lunar de completare prevãzut la art. 2 alin. (1) lit. b) se acordã şi în perioadele în care beneficiarilor le-a fost suspendat sau le-a încetat dreptul la indemnizaţia de şomaj înainte de expirarea perioadei stabilite pentru acordarea acestei indemnizaţii.
(4) Persoanele beneficiare de venit lunar de completare şi de plãţi compensatorii, potrivit prevederilor prezentei legi, sunt asigurate în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate în perioada acordãrii acestor drepturi.
(5) Perioada acordãrii, potrivit prezentei legi, a venitului lunar de completare şi a plãţilor compensatorii constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.
(6) Pe perioada acordãrii, potrivit prevederilor prezentei legi, a venitului lunar de completare şi a plãţilor compensatorii, venitul asigurat utilizat la stabilirea drepturilor prevãzute de <>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este egal cu salariul individual mediu net din ultimele 3 luni înainte de disponibilizare, stabilit pe baza elementelor din contractul individual de muncã, dar nu mai mare decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-au fãcut disponibilizãrile, comunicat de Institutul Naţional de Statisticã.
(7) Prevederile alin. (6) nu se aplicã în situaţia în care persoanele care beneficiazã de venit de completare sau de plãţi compensatorii realizeazã şi venituri care, conform dispoziţiilor <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se au în vedere la stabilirea drepturilor de asigurãri sociale.
ART. 5
Persoanele disponibilizate potrivit prevederilor art. 1 beneficiazã de serviciile de preconcediere colectivã, precum şi de programele de mãsuri active pentru combaterea şomajului ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã.
ART. 6
(1) Pot beneficia de prevederile prezentei legi numai persoanele disponibilizate care la data intrãrii în vigoare a acesteia au contracte individuale de muncã pe duratã nedeterminatã încheiate pânã la data de 1 ianuarie 2005.
(2) Persoanele prevãzute la alin. (1) beneficiazã o singurã datã de venit de completare, acordat în condiţiile art. 2.
(3) Nu beneficiazã de prevederile art. 2 persoanele prevãzute la alin. (1) care se reîncadreazã în muncã în regii autonome de interes naţional, societãţi naţionale, companii naţionale, societãţi comerciale cu capital majoritar de stat şi societãţi comerciale la care acestea deţin pachetul majoritar de acţiuni, precum şi în societãţi comerciale şi regii autonome subordonate autoritãţilor administraţiei publice locale, de la data reîncadrãrii.
(4) Persoanele care se încadreazã în muncã la alte persoane juridice decât cele prevãzute la alin. (3) sau se pensioneazã conform legii, în perioada prevãzutã la art. 2 alin. (2), beneficiazã, pânã la expirarea acestei perioade, de venitul de completare în cuantumul stabilit în condiţiile art. 2 alin. (1) lit. b).
ART. 7
(1) În cazul în care, în termen de 9 luni de la data concedierii colective, la Regia Naţionalã a Pãdurilor - Romsilva apare necesitatea reangajãrii de personal ca urmare a solicitãrilor proprietarilor de pãduri de a încheia contracte de administrare a pãdurilor sau de prestãri de servicii silvice cu Regia Naţionalã a Pãdurilor - Romsilva, aceasta este obligatã sã reangajeze salariaţi din rândul persoanelor disponibilizate prin concediere colectivã, în condiţiile prevãzute de prezenta lege.
(2) Reangajarea persoanelor prevãzute la alin. (1) se va face fãrã concurs sau perioadã de probã, dacã salariatul este reangajat la aceeaşi unitate teritorialã a Regiei Naţionale a Pãdurilor - Romsilva de unde a fost disponibilizat.
ART. 8
(1) În cazul prevãzut la art. 7 alin. (1), Regia Naţionalã a Pãdurilor - Romsilva are obligaţia de a trimite o comunicare scrisã, în acest sens, persoanelor disponibilizate, în vederea reîncadrãrii în condiţiile prevãzute la art. 7 alin. (2).
(2) Persoanele disponibilizate prevãzute la alin. (1) au la dispoziţie maximum 10 zile lucrãtoare de la data comunicãrii, pentru a-şi manifesta expres opţiunea cu privire la locul de muncã oferit.
(3) În cazul înregistrãrii unui numãr mai mare de opţiuni pentru acelaşi loc de muncã oferit în condiţiile prevãzute la alin. (1), va fi încadratã persoana care cumuleazã punctajul superior prin cumularea punctelor corespunzãtoare urmãtoarelor criterii de selecţie:
a) unic întreţinãtor de familie care are în îngrijire copii 5 puncte;
b) ambii soţi fac parte din personalul disponibilizat - 5 puncte;
c) activitatea continuã în unitãţile din sistemul de organizare a Regiei Naţionale a Pãdurilor - Romsilva:
1. peste 10 ani - 3 puncte;
2. între 5 şi 10 ani inclusiv - 2 puncte;
3. sub 5 ani - 1 punct.
(4) În situaţia în care persoanele disponibilizate, care au dreptul de a fi angajate potrivit alin. (1), nu îşi manifestã expres consimţãmântul în termenul prevãzut la alin. (2) sau refuzã locul de muncã oferit, Regia Naţionalã a Pãdurilor - Romsilva poate face noi angajãri pe locurile de muncã respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 16 mai 2006.
Nr. 174.

-----------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016