Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 172 din 16 iulie 2010  pentru modificarea si completarea Legii nr. 184/2001  privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 172 din 16 iulie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 513 din 23 iulie 2010
LEGE nr. 172 din 16 iulie 2010
pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 513 din 23 iulie 2010


Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ARTICOL UNIC
<>Legea nr. 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 771 din 23 august 2004, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Poartã titlul de arhitect absolventul cu diplomã sau alt document similar eliberat de instituţiile de învãţãmânt superior de arhitecturã recunoscute de statul român, care îndeplineşte condiţiile minime de formare pentru profesia de arhitect prevãzute de Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificãrilor profesionale, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 255 din 30 septembrie 2005, denumitã în continuare Directivã.
(2) Este interzisã utilizarea titlului de arhitect de cãtre persoanele care nu deţin aceastã calificare profesionalã în baza unui titlu oficial de calificare."
2. Articolul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Poartã titlul de arhitect şi cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetãţenii statelor membre ale Spaţiului Economic European, precum şi cetãţenii Confederaţiei Elveţiene, absolvenţi cu diplomã sau cu alt document similar eliberat de instituţiile de învãţãmânt superior de arhitecturã recunoscute în unul dintre statele menţionate, care îndeplinesc condiţiile minime de formare pentru profesia de arhitect prevãzute de Directivã.
(2) Poartã titlul de arhitect şi absolvenţii, cetãţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, cetãţeni ai statelor membre ale Spaţiului Economic European şi cetãţeni ai Confederaţiei Elveţiene, cu diplomã sau alt document similar obţinut în cadrul unor programe sociale ori ca urmare a absolvirii unor cursuri superioare fãrã frecvenţã în domeniul arhitecturii şi care au dobândit nivelul minim necesar de cunoştinţe, deşi nu au fost respectate condiţiile referitoare la durata minimã a studiilor prevãzute de Directivã. Aceste persoane trebuie sã aibã o experienţã profesionalã de minimum 7 ani sub îndrumarea unui arhitect cu drept de semnãturã ori alt drept echivalent sau a unei firme de arhitecturã şi sã promoveze un examen standard de absolvire de nivel universitar, echivalent cu examenul final pentru obţinerea diplomei sau a altui document similar, conform prevederilor alin. (1).
(3) Cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetãţenii statelor membre ale Spaţiului Economic European şi cetãţenii Confederaţiei Elveţiene au dreptul la utilizarea titlului legal academic deţinut, a celui dobândit prin înregistrarea la organismul profesional din statul membru de provenienţã şi, unde este cazul, a abrevierii utilizate în statul membru de provenienţã în limba acelui stat.
(4) Cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetãţenii statelor membre ale Spaţiului Economic European şi cetãţenii Confederaţiei Elveţiene autorizaţi sã poarte titlul de arhitect în baza unui act normativ al statului membru respectiv, prin care autoritãţile competente conferã acest titlu personalitãţilor care s-au distins în mod deosebit prin realizãri în domeniul arhitecturii, pot utiliza acest titlu în România."
3. Articolul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Ordinul Arhitecţilor din România este autoritatea competentã pentru recunoaşterea titlurilor oficiale de calificare în profesia de arhitect, pentru cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetãţenii statelor membre ale Spaţiului Economic European şi cetãţenii Confederaţiei Elveţiene.
(2) Titlurile oficiale de calificare în profesia de arhitect ale cetãţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, ale cetãţenilor statelor membre ale Spaţiului Economic European şi ale cetãţenilor Confederaţiei Elveţiene se supun procedurii de recunoaştere în vederea exercitãrii profesiei de arhitect pe teritoriul României, aprobatã prin hotãrâre a Guvernului.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), regimul general de recunoaştere a calificãrilor profesionale prevãzut de <>Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificãrilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se aplicã profesiei de arhitect, în condiţiile prevãzute la <>art. 1 alin. (4) din Legea nr. 200/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
4. La articolul 9, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dreptul de semnãturã se exercitã olograf, cu menţionarea în clar a numelui, prenumelui şi a numãrului de înregistrare în Tabloul Naţional al Arhitecţilor, pe toate documentaţiile elaborate în cadrul tuturor fazelor de proiectare şi autorizare, inclusiv pe durata execuţiei şi la recepţia lucrãrilor."
5. La articolul 10, alineatele (2) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Arhitecţii dobândesc drept de semnãturã acordat de cãtre Ordinul Arhitecţilor din România, în condiţiile legii, dacã au exerciţiul deplin al drepturilor civile, dacã îndeplinesc condiţiile de onorabilitate şi de stagiu sau, dupã caz, de experienţã profesionalã practicã, prevãzute de prezenta lege şi de Directivã. Obţinerea dreptului de semnãturã de cãtre arhitecţi atrage obligatoriu înscrierea acestora în Tabloul Naţional al Arhitecţilor, în condiţiile legii.
..............................................................................
(5) Dobândirea dreptului de semnãturã se face în baza unei cereri adresate Ordinului Arhitecţilor din România, însoţitã de copia titlului oficial de calificare şi de certificatul privind dobândirea experienţei profesionale practice, împreunã cu un portofoliu cuprinzând lucrãrile la care solicitantul a colaborat în perioada de stagiu."
6. La articolul 10, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu urmãtorul cuprins:
"(5^1) Evaluarea cunoştinţelor, aptitudinilor şi experienţei profesionale relevante se face de cãtre o comisie formatã din arhitecţi cu drept de semnãturã, numitã de cãtre Consiliul naţional, potrivit prevederilor Regulamentului Ordinului Arhitecţilor din România."
7. Articolul 11 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetãţenii statelor membre ale Spaţiului Economic European şi cetãţenii Confederaţiei Elveţiene care solicitã stabilirea în România şi îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 5 şi 6 referitoare la deţinerea titlului de calificare şi exercitarea profesiei de arhitect şi care au drept de semnãturã pe teritoriul unuia dintre aceste state sau un drept echivalent vor dobândi drept de semnãturã pe teritoriul României prin recunoaşterea automatã a acestui drept.
(2) Cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetãţenii statelor membre ale Spaţiului Economic European şi cetãţenii Confederaţiei Elveţiene care solicitã stabilirea în România şi îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 5 şi 6 referitoare la deţinerea titlului de calificare şi exercitarea profesiei de arhitect şi care nu au drept de semnãturã sau alt drept echivalent obţinut pe teritoriul unuia dintre aceste state vor dobândi, la cerere, drept de semnãturã pe teritoriul României, în aceleaşi condiţii ca şi cetãţenii români.
(3) Arhitecţii cetãţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, cei ai statelor membre ale Spaţiului Economic European şi cetãţenii Confederaţiei Elveţiene care au dreptul de a exercita profesia de arhitect cu drept de semnãturã sau alt drept echivalent în unul dintre aceste state şi care solicitã dreptul de a presta temporar sau ocazional servicii în domeniul arhitecturii pe teritoriul României, fãrã a solicita stabilirea în România, vor dobândi drept de semnãturã fãrã sã fie înscrişi în Tabloul Naţional al Arhitecţilor şi vor fi înregistraţi automat în Ordinul Arhitecţilor din România, pe durata prestãrii serviciilor respective.
(4) Documentele necesare înregistrãrii, la prima prestare de servicii în domeniul arhitecturii sau în cazul în care au intervenit modificãri ale situaţiei faţã de cea iniţialã, reţinutã în documente, în cazul prestaţiilor temporare sau ocazionale, sunt:
a) o declaraţie prealabilã scrisã, în care se precizeazã durata prestãrii, natura acesteia, locul de desfãşurare a activitãţilor, precum şi domeniul de asigurare ori alte mijloace de protecţie personalã sau colectivã privind responsabilitatea profesionalã de care solicitantul beneficiazã în România;
b) copia documentului care atestã cetãţenia prestatorului;
c) documentul emis de statul membru de stabilire prin care se atestã cã, la data eliberãrii acestuia, titularul este stabilit legal în România şi cã nu îi este interzisã definitiv sau temporar exercitarea activitãţilor de arhitect;
d) copiile diplomelor, certificatelor sau ale altor titluri oficiale de calificare în profesia de arhitect.
(5) Declaraţia prevãzutã la alin. (4) lit. a) se reînnoieşte o datã pe an, dacã prestatorul are în vedere sã îşi exercite profesia de arhitect temporar sau ocazional, în cursul anului respectiv, sau în cazul unei modificãri a situaţiei sale faţã de cea iniţialã.
(6) Ordinul Arhitecţilor din România va accepta ca dovadã de onorabilitate un document emis cetãţeanului unui stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene de cãtre autoritatea competentã din statul de provenienţã a acestuia; acest document trebuie sã fie prezentat la cel mult 3 luni de la data eliberãrii sale de cãtre autoritatea competentã din statul de provenienţã.
(7) Arhitecţii cetãţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, cetãţeni ai statelor membre ale Spaţiului Economic European sau cetãţeni ai Confederaţiei Elveţiene care îşi exercitã profesia pe teritoriul României se supun regulilor şi procedurilor referitoare la folosirea titlului profesional, regulilor profesionale, deontologice şi disciplinare aplicabile profesiei, în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(8) Ordinul Arhitecţilor din România va pune la dispoziţia persoanelor interesate informaţii privind legislaţia naţionalã specificã şi Codul deontologic al profesiei de arhitect."
8. Articolul 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Condiţiile în care posesorii unor titluri oficiale de calificare în profesia de arhitect, care sunt cetãţeni ai altor state în afara celor menţionate la art. 5, denumite în continuare state terţe, pot sã îşi exercite profesia în România, sã dobândeascã drept de semnãturã şi sã solicite înscrierea în Tabloul Naţional al Arhitecţilor vor fi stabilite, în condiţii de reciprocitate, prin convenţii încheiate de statul român cu statele de origine ale acestora, cu respectarea cel puţin a condiţiilor minime de formare în profesia de arhitect, prevãzute de Directivã."
9. Articolul 13 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) În vederea dobândirii dreptului de semnãturã, arhitectul, conform prevederilor Directivei, îşi desfãşoarã activitatea profesionalã ca stagiar pe o perioadã de minimum 2 ani, la un birou de arhitecturã sau la o societate comercialã de proiectare, sub îndrumarea unui arhitect cu drept de semnãturã.
(2) Stagiul prevãzut la alin. (1) poate fi redus la un an în cazul arhitecţilor care au dobândit experienţã de minimum 2 ani consecutivi în cadrul serviciilor de specialitate ale administraţiei publice centrale sau locale.
(3) Condiţiile efectuãrii stagiului în vederea dobândirii experienţei profesionale practice, drepturile şi obligaţiile arhitectului stagiar, precum şi cele ale Ordinului Arhitecţilor din România faţã de acesta sunt reglementate prin Regulamentul Ordinului Arhitecţilor din România.
(4) Pentru absolvenţii de arhitecturã cu diplomã de doctor în domeniu, durata stagiului se reduce la un an.
(5) Dupã efectuarea stagiului, arhitectul poate dobândi dreptul de semnãturã conferit de Ordinul Arhitecţilor din România, în condiţiile prezentei legi."
10. La articolul 19, litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) sã beneficieze de un onorariu just pentru serviciile prestate, corespunzãtor valorii, timpului necesar şi responsabilitãţii asumate, negociat în mod liber cu clientul. Ordinul Arhitecţilor din România, cu avizul Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, elaboreazã sistemul de informaţii asupra costurilor pentru proiectarea de arhitecturã, care se va face public. Sistemul de informaţii asupra costurilor pentru proiectarea de arhitecturã cuprinde modalitãţi puse la dispoziţia arhitecţilor pentru a calcula costurile şi pentru a negocia onorariile care se percep. Sistemul de informaţii asupra costurilor pentru proiectarea de arhitecturã nu are caracter obligatoriu, nu impune obligaţii prestatorilor sau beneficiarilor şi nu stabileşte onorarii minime ori maxime;".
11. La articolul 23, alineatele (2), (3) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Ordinul Arhitecţilor din România are sediul central în municipiul Bucureşti şi este organizat cu filiale în teritoriu. Activitatea lui se finanţeazã din taxe de înscriere, cotizaţii anuale ale membrilor, fonduri rezultate din activitãţi ştiinţifice, economice şi editoriale pe care le desfãşoarã, organizarea de concursuri de arhitecturã, amenajare urbanã şi peisagisticã, precum şi din donaţii, legate, sponsorizãri sau alte surse, în condiţiile legii.
(3) Din Ordin fac parte arhitecţii şi conductorii arhitecţi cu sau fãrã drept de semnãturã, urbaniştii diplomaţi fãrã drept de semnãturã sau cãrora le-a fost acordat, în condiţiile legii, drept de semnãturã similar conductorilor arhitecţi, stagiarii şi orice deţinãtor al titlului de arhitect, la cererea acestora.
..........................................................................................
(5) Ordinul are obligaţia de a publica anual în Monitorul Oficial al României, Partea I, Tabloul Naţional al Arhitecţilor, Regulamentul Ordinului Arhitecţilor din România, Codul deontologic al profesiei de arhitect şi sistemul de informaţii asupra costurilor pentru proiectarea de arhitecturã."
12. La articolul 28 alineatul (1), litera g) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"g) aprobã valoarea cotizaţiilor anuale unice pentru categoriile de membri ai Ordinului."
13. Articolul 36 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 36. - (1) Pentru centralizarea evidenţei arhitecţilor din întreaga ţarã se înfiinţeazã Tabloul Naţional al Arhitecţilor, document care se publicã anual în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Înregistrarea în Tabloul Naţional al Arhitecţilor evidenţiazã forma în care membrii înregistraţi îşi exercitã dreptul de semnãturã, adresa profesionalã şi filiala din care fac parte.
(3) Înregistrarea în Tabloul Naţional al Arhitecţilor permite exercitarea dreptului de semnãturã pe întreg teritoriul României.
(4) Arhitecţii care au dreptul de semnãturã suspendat, indiferent de motive, vor fi evidenţiaţi separat în partea a II-a a Tabloului Naţional al Arhitecţilor."
14. Articolul 37 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - Ordinul Arhitecţilor din România emite documentele necesare arhitecţilor cetãţeni români care doresc sã exercite profesia în statele membre ale Uniunii Europene, în statele membre ale Spaţiului Economic European, în Confederaţia Elveţianã, precum şi în state terţe."
15. La articolul 46, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În termen de 90 de zile de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Conferinţa naţionalã va adopta Regulamentul-cadru al Ordinului Arhitecţilor din România şi Codul deontologic al profesiei de arhitect."
16. Dupã articolul 50 se introduce un nou articol, articolul 50^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 50^1. - Dispoziţiile prezentei legi se completeazã cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 68/2010 , în mãsura în care nu sunt contrare prezentei legi."
17. Dupã articolul 51 se introduce o notã cu urmãtorul cuprins:

"Prezenta lege transpune prevederile art. 3 alin. (1) lit. d), art. 3 alin. (3), art. 4, art. 6 (parţial), art. 7 alin. (1) şi (2), art. 21 alin. (1), art. 46 alin. (1), art. 47 alin. (2), art. 48 alin. (2), art. 50 alin. (2) şi art. 54 din Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificãrilor profesionale, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 255 din 30 septembrie 2005."

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE

PREŞEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANÃ

Bucureşti, 16 iulie 2010.
Nr. 172.
----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016