Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 169 din 10 aprilie 2002  privind modificarea si completarea Codului penal, a Codului de procedura penala si a unor legi speciale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 169 din 10 aprilie 2002 privind modificarea si completarea Codului penal, a Codului de procedura penala si a unor legi speciale

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 261 din 18 aprilie 2002

Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Codul penal al României, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 44, dupã alineatul 2 se introduce alineatul 2^1 cu urmãtorul cuprins:
"Se prezuma ca este în legitima apãrare, şi acela care sãvârşeşte fapta pentru a respinge pãtrunderea fãrã drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinta, încãpere, dependinta sau loc împrejmuit ţinând de acestea."
2. La articolul 53 punctul 1, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) amenda de la 1.000.000 lei la 500.000.000 lei."
3. La articolul 63, alineatele 2 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"Ori de câte ori legea prevede ca o infracţiune se pedepseşte numai cu amenda, fãrã a-i arata limitele, minimul special al acesteia este de 1.500.000 lei, iar maximul de 100.000.000 lei.
Când legea prevede pedeapsa amenzii fãrã a-i arata limitele, alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult un an, minimul special al amenzii este de 3.000.000 lei şi maximul special de 150.000.000 lei, iar când prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de un an, minimul special este de 5.000.000 lei şi maximul special de 300.000.000 lei."
4. La articolul 76 alineatul 1, literele e) şi f) vor avea urmãtorul cuprins:
"e) când minimul special al pedepsei închisorii este de 3 luni sau mai mare, pedeapsa se coboarã sub acest minim, pana la minimul general, sau se aplica o amenda care nu poate fi mai mica de 2.500.000 lei, iar când minimul special este sub 3 luni, se aplica o amenda care nu poate fi mai mica de 2.000.000 lei;
f) când pedeapsa prevãzutã de lege este amenda, aceasta se coboarã sub minimul ei special, putând fi redusã pana la 1.500.000 lei în cazul când minimul special este de 5.000.000 lei sau mai mare, ori pana la minimul general, când minimul special este sub 5.000.000 lei."
5. Articolul 182 va avea urmãtorul cuprins:
"Vãtãmarea corporalã grava
Art. 182. - Fapta prin care s-a pricinuit integritãţii corporale sau sãnãtãţii o vãtãmare care necesita pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Dacã fapta a produs vreuna din urmãtoarele consecinţe: pierderea unui simt sau organ, încetarea functionarii acestora, o infirmitate permanenta fizica ori psihicã, sluţirea, avortul, ori punerea în primejdie a vieţii persoanei, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 10 ani.
Când fapta a fost sãvârşitã în scopul producerii consecinţelor prevãzute la alin. 1 şi 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.
Tentativa faptei prevãzute în alin. 3 se pedepseşte."
6. La articolul 184, alineatele 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Fapta prevãzutã la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vãtãmare ce necesita pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevãzutã la art. 181, sãvârşite din culpa, se pedepsesc cu închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Dacã fapta a avut vreuna din urmãrile prevãzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda."
7. La articolul 184, dupã alineatul 4 se introduce alineatul 4^1 cu urmãtorul cuprins:
"Dacã faptele prevãzute la alin. 3 şi 4 sunt sãvârşite de cãtre o persoana care se afla în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4."
8. Articolul 189 va avea urmãtorul cuprins:
"Lipsirea de libertate în mod ilegal
Art. 189. - Lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani.
În cazul în care fapta este sãvârşitã prin simularea de calitãţi oficiale, prin rãpire, de o persoana înarmatã, de doua sau mai multe persoane împreunã sau dacã în schimbul eliberãrii se cere un folos material sau orice alt avantaj, precum şi în cazul în care victima este minora sau este supusã unor suferinţe ori sãnãtatea sau viata îi este pusã în pericol, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani.
Cu pedeapsa închisorii de la 7 la 15 ani se sancţioneazã şi lipsirea de libertate a unei persoane sãvârşitã în scopul de a o obliga la practicarea prostituţiei.
Dacã pentru eliberarea persoanei se cere, în orice mod, ca statul, o persoana juridicã, o organizaţie internationala interguvernamentalã sau un grup de persoane sa îndeplineascã sau sa nu îndeplineascã un anumit act, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani.
Dacã faptele prevãzute la alin. 1-4 se savarsesc de cãtre o persoana care face parte dintr-un grup organizat, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani, în cazul alin. 1, închisoarea de la 7 la 18 ani, în cazul alin. 2 şi 3, închisoarea de la 10 la 20 de ani, în cazul alin. 4.
Dacã fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani.
Tentativa faptelor prevãzute la alin. 1-4 se pedepseşte.
Constituie tentativa şi producerea sau procurarea mijloacelor, a instrumentelor sau luarea de mãsuri în vederea comiterii faptei prevãzute la alin. 4."
9. La articolul 192, alineatele 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Pãtrunderea fãrã drept, în orice mod, într-o locuinta, încãpere, dependinta sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fãrã consimţãmântul persoanei care le foloseşte, sau refuzul de a le pãrãsi la cererea acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 4 ani.
În cazul în care fapta se sãvârşeşte de o persoana înarmatã, de doua sau mai multe persoane împreunã, în timpul nopţii sau prin folosire de calitãţi mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani."
10. La articolul 211, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Tâlhãria sãvârşitã în urmãtoarele împrejurãri:
a) de o persoana mascatã, deghizatã sau travestitã;
b) în timpul nopţii;
c) într-un loc public sau într-un mijloc de transport, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani."
11. La articolul 211, dupã alineatul 2 se introduce alineatul 2^1 cu urmãtorul cuprins:
"Pedeapsa este închisoarea de la 7 la 20 de ani, dacã tâlhãria a fost sãvârşitã:
a) de doua sau mai multe persoane împreunã;
b) de o persoana având asupra sa o arma, o substanta narcoticã ori paralizanta;
c) într-o locuinta sau în dependinţe ale acesteia;
d) în timpul unei calamitati;
e) a avut vreuna din urmãrile arãtate în art. 182."
12. Articolul 272 va avea urmãtorul cuprins:
"Reţinerea sau distrugerea de înscrisuri
Art. 272. - Reţinerea sau distrugerea unui înscris emis de un organ de urmãrire penalã, de o instanta de judecata sau de un alt organ de jurisdicţie, ori împiedicarea în orice mod ca un înscris destinat unuia dintre organele sus-arãtate sa ajungã la acesta, când astfel de înscrisuri sunt necesare soluţionãrii unei cauze, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani."
13. La articolul 279, alineatele 1 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"Deţinerea, portul, confecţionarea, transportul, precum şi orice operaţie privind circulaţia armelor şi muniţiilor sau funcţionarea atelierelor de reparat arme, fãrã drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani.
..............................................................
Se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani:
a) deţinerea, înstrãinarea sau portul, fãrã drept, de arme ascunse ori de arme militare, precum şi a muniţiei pentru astfel de arme;
b) deţinerea, înstrãinarea sau portul, fãrã drept, a mai multor arme cu excepţia celor prevãzute la alit. a), precum şi a armelor de panoplie, ori muniţiei respective în cantitãţi mari."
14. La articolul 279, dupã alineatul 3 se introduce alineatul 3^1 cu urmãtorul cuprins:
"Portul de arme, fãrã drept, în localul unitãţilor de stat sau al altor unitãţi la care se referã art. 145, la întruniri publice ori în localuri de alegeri, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani."
15. Articolul 310 va avea urmãtorul cuprins:
"Rãspândirea bolilor la animale sau plante
Art. 310. - Nerespectarea mãsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor molipsitoare la animale sau plante ori a dãunãtorilor, dacã a avut ca urmare rãspândirea unei asemenea boli ori a dãunãtorilor sau alte urmãri grave, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda."
16. Articolul 311 va avea urmãtorul cuprins:
"Infectarea apei
Art. 311. - Infectarea prin orice mijloace a surselor şi reţelelor de apa, dacã este dãunãtoare sãnãtãţii oamenilor, animalelor sau plantelor, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amenda."
17. Articolul 321 va avea urmãtorul cuprins:
"Ultrajul contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice
Art. 321. - Fapta persoanei care, în public, sãvârşeşte acte sau gesturi, profereazã cuvinte ori expresii, sau se deda la orice alte manifestãri prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbura, în alt mod, liniştea şi ordinea publica, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Dacã prin fapta prevãzutã la alin. 1 s-au tulburat grav liniştea şi ordinea publica, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani."
18. Articolul 329 va avea urmãtorul cuprins:
"Proxenetismul
Art. 329. - Îndemnul ori înlesnirea practicãrii prostituţiei sau tragerea de foloase de pe urma practicãrii prostituţiei de cãtre o persoana se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea u nor drepturi.
Recrutarea unei persoane pentru prostituţie ori traficul de persoane în acest scop, precum şi constrângerea la prostituţie se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
Dacã fapta prevãzutã la alin. 1 sau 2 este sãvârşitã fata de un minor sau prezintã un alt caracter grav pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
Banii, valorile sau orice alte bunuri care au servit sau au fost destinate sa serveascã, direct sau indirect, la comiterea infracţiunii prevãzute la alin. 1-3 şi cele care au fost dobândite prin sãvârşirea acesteia se confisca, iar dacã acestea nu se gãsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.
Tentativa se pedepseşte."
ART. 2
Codul de procedura penalã al României, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 30 aprilie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 160^4, alineatele 1 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"Liberarea provizorie pe cauţiune se poate acorda, la cerere, când s-a depus cauţiunea stabilitã de organul judiciar competent.
..............................................................
Liberarea provizorie pe cauţiune nu se acorda în cazul sãvârşirii infracţiunilor intenţionate pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 12 ani ori când inculpatul este recidivist, ori din datele existente rezulta ca acesta va sãvârşi o alta infracţiune sau va incerca sa zadarniceasca aflarea adevãrului prin influentarea unor martori sau experţi, alterarea ori distrugerea mijloacelor materiale de proba sau prin alte asemenea fapte."
2. La articolul 160^5, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Cuantumul cauţiunii este de cel puţin 10.000.000 lei."
3. La articolul 160^6, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Cererea de liberare provizorie poate fi facuta în cursul urmãririi penale sau al judecaţii, de cãtre inculpat, soţul acestuia sau rudele apropiate."
4. La articolul 160^6, alineatul 2 se abroga.
5. La articolul 209, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Urmãrirea penalã se efectueazã, în mod obligatoriu, de cãtre procuror, în cazul infracţiunilor prevãzute la art. 155-173, art. 174-177, art. 179, art. 189 alin. 3-5, art. 190, art. 191, art. 211 alin. 4, art. 212, art. 236, art. 236^1, art. 238, art. 239, art. 239^1, art. 250, art. 252, art. 254, art. 255, art. 257, art. 265, art. 266, art. 267, art. 267^1, art. 268, art. 273-276, art. 279^1, art. 280, art. 280^1, art. 302^2, art. 317 şi art. 356-361 din Codul penal, în cazul infracţiunilor arãtate la art. 26 pct. 2 lit. a), art. 27 pct. 1 lit. b)-d), art. 28^1 pct. 1 lit. b) şi c), art. 28^2 pct. 1 lit. b) şi art. 29 pct. 1 din acest cod, precum şi în cazul infracţiunilor impotriva protecţiei muncii."
ART. 3
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/1997 cu privire la regimul juridic al adopţiei, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 120 din 12 iunie 1997, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 87/1998 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 168 din 29 aprilie 1998, cu modificãrile ulterioare, se modifica dupã cum urmeazã:
- La articolul 26, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - (1) Fapta pãrintelui, a tutorelui sau a ocrotitorului legal al copilului, care pretinde sau primeşte, pentru sine sau pentru altul, bani ori alte foloase materiale în scopul adopţiei copilului, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani."
ART. 4
<>Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 362 din 3 august 2000, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Punerea la dispoziţie, cu ştiinţa, cu orice titlu, a unui local, a unei locuinţe sau a oricãrui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi."
2. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Administrarea de droguri de mare risc unei persoane, în afarã condiţiilor legale, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani."
3. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Furnizarea, în vederea consumului, de inhalanti chimici toxici unui minor se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani."
4. La articolul 14, dupã alineatul (1) se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul circumstantei agravante prevãzute la alin. (1) lit. c), referitoare la sãvârşirea faptelor într-o instituţie de învãţãmânt ori în locuri în care elevii, studenţii şi ţinerii desfãşoarã activitãţi educative, sportive, sociale sau în apropierea acestora, la maximul special prevãzut de lege se poate adauga un spor care nu poate depãşi 5 ani, în cazul închisorii, sau maximul general, în cazul amenzii."
ART. 5
<>Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încãlcare a unor norme de convieţuire socialã, a ordinii şi liniştii publice, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 387 din 18 august 2000, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã articolul 1 se introduce articolul 1^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 1^1. - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, dacã fapta nu constituie o infracţiune mai grava, urmãtoarele fapte:
1. portul, fãrã drept, în locurile şi împrejurãrile în care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporalã a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publica, a cutitului, pumnalului, sisului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru tãiere, impungere sau lovire, precum şi folosirea în asemenea locuri sau împrejurãri a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru socuri electrice;
2. importul sau procurarea din ţara, în vederea comercializãrii, de arme cu aer comprimat sau cu gaze comprimate care imprima proiectilului o viteza mai mare de 220 m/s, cu excepţia celor destinate pentru a fi folosite la antrenamente şi competitii de cãtre Federaţia Romana de Tir, de cluburile şi asociaţiile sportive cu secţii de tir afiliate la aceasta federatie, care pot dobândi, deţine şi folosi arme din aceasta categorie, conform standardelor sportive internaţionale;
3. neasigurarea de cãtre responsabili sau patroni, prin personal propriu ori specializat, a ordinii publice în localuri publice, hoteluri, moteluri, campinguri, cluburi, pensiuni, discoteci şi în alte locuri de distractie sau de agrement pe care le conduc, precum şi refuzul acestora de a acorda sprijin organelor în drept pentru restabilirea în locurile respective a ordinii publice sau pentru luarea mãsurilor impotriva persoanelor care au încãlcat legea;
4. împiedicarea, sub orice forma, a organului de urmãrire penalã sau de menţinere a ordinii publice de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori al altui organ de stat, de a lua mãsurile necesare pentru menţinerea ori restabilirea ordinii publice.
Portul sau folosirea, fãrã drept, de obiecte din cele prevãzute la alin. 1 pct. 2, în localul autoritãţilor publice, instituţiilor publice, instituţiilor sau altor persoane juridice de interes public, la întruniri publice ori în localuri de alegeri, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani."
2. La articolul 2, punctele 8, 9, 27 şi 34 se abroga.
3. La articolul 3, alineatele 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Contravenţiile prevãzute la art. 2 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amenda de la 400.000 lei la 20.000.000 lei, cele prevãzute la pct. 3, 4, 13, 16, 19, 20, 24, 25, 33, 36 şi 37;
b) cu amenda de la 700.000 lei la 40.000.000 lei sau cu închisoare contravenţionalã de la 15 zile la 3 luni, cele prevãzute la pct. 1, 14, 18, 23, 26, 28 şi 30;
c) cu amenda de la 1.500.000 lei la 100.000.000 lei sau cu închisoare contravenţionalã de la o luna la 6 luni, cele prevãzute la pct. 2, pct. 5-7, pct. 10-12, pct. 15, 17, 21, 22, 29, 31 şi 35;
d) cu amenda de la 5.000.000 lei la 150.000.000 lei sau cu închisoare contravenţionalã de la 3 la 6 luni, fapta prevãzutã la pct. 32.
În cazul sãvârşirii contravenţiilor prevãzute la art. 2 pct. 7 şi pct. 22 se dispune şi mãsura suspendãrii activitãţii localului public pe o perioada cuprinsã între 10 şi 30 de zile."
4. La articolul 6, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Sunt supuse confiscãrii lucrurile care au servit la sãvârşirea contravenţiilor prevãzute la art. 2 pct. 4 şi 5, dacã sunt ale contravenientului, precum şi lucrurile dobândite prin sãvârşirea contravenţiilor, dacã nu sunt restituite persoanei vãtãmate."

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 13 martie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 19 martie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU


────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016