Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 167 din 22 aprilie 2003  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea incadrarii vehiculelor rutiere inmatriculate in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 167 din 22 aprilie 2003 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea incadrarii vehiculelor rutiere inmatriculate in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 291 din 25 aprilie 2003
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 81 din 24 august 2000 privind certificarea încadrãrii vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranta circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi folosinta conform destinaţiei, prin inspecţia tehnica periodicã, adoptatã în temeiul <>art. 1 lit. F pct. 5 din Legea nr. 125/2000 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 413 din 30 august 2000, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Titlul ordonanţei va avea urmãtorul cuprins:
"ORDONANTA
privind certificarea încadrãrii vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranta circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinta conform destinaţiei, prin inspecţia tehnica periodicã"
2. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Vehiculele rutiere înmatriculate pot circula şi pot fi utilizate pe drumurile publice din România numai dacã starea lor tehnica este conformã cu reglementãrile naţionale privind siguranta rutiera, protecţia mediului şi categoria de folosinta conform destinaţiei."
3. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Vehiculele rutiere înmatriculate pot fi menţinute în circulaţie numai dacã se face dovada încadrãrii acestora în cerinţele tehnice specifice prevãzute în reglementãrile naţionale menţionate la art. 1, prin efectuarea inspectiilor tehnice periodice.
(2) Obligaţia efectuãrii inspectiilor tehnice periodice, precum şi a respectãrii periodicitatii acestora, în funcţie de categoria de vehicul, revine deţinãtorului legal al autovehiculului.
(3) Categoriile de vehicule supuse inspecţiei tehnice periodice şi periodicitatea inspecţiei tehnice sunt urmãtoarele:
a) autovehicule destinate transportului de persoane şi care efectueazã transport public de persoane sau transport de persoane în folos propriu - la 6 luni;
b) autovehicule destinate transportului de persoane şi care efectueazã transport de persoane în interes personal, care au, în afarã locului conducatorului, cel mult 8 locuri pe scaune - la 2 ani;
c) autovehicule destinate transportului de persoane şi care efectueazã transport de persoane în interes personal, care au, în afarã locului conducatorului, mai mult de 8 locuri pe scaune - la un an;
d) autovehicule utilizate pentru transportul de persoane în regim de taxi, în regim de închiriere şi pentru invatarea conducerii auto - la 6 luni şi cele utilizate ca autospeciale ambulante - la un an;
e) autovehicule destinate transportului de mãrfuri, având o masa totalã maxima autorizata mai mare de 3.500 kg - la un an;
f) remorci şi semiremorci având o masa totalã maxima autorizata mai mare de 3.500 kg - la un an;
g) autovehicule cu cel puţin 4 roti, destinate transportului de mãrfuri, având o masa totalã maxima autorizata care nu depãşeşte 3.500 kg, cu excepţia tractoarelor - la 2 ani;
h) remorci şi semiremorci având o masa totalã maxima autorizata care nu depãşeşte 3.500 kg - la 2 ani;
i) motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roti - la 2 ani;
j) tractoare agricole sau forestiere înmatriculate, având o masa totalã maxima autorizata mai mare de 3.500 kg - la un an;
k) tractoare agricole sau forestiere înmatriculate, având o masa totalã maxima autorizata care nu depãşeşte 3.500 kg - la 2 ani;
l) remorci şi semiremorci apicole - la 3 ani.
(4) Autovehiculele destinate transportului de persoane şi care efectueazã transport public de persoane sau transport de persoane în folos propriu, autovehiculele utilizate pentru transportul de persoane în regim de taxi, în regim de închiriere şi pentru invatarea conducerii auto se supun primei inspecţii periodice la un an, dacã la data primei înmatriculãri în România au fost noi.
(5) Inspecţia tehnica periodicã cuprinde, cumulativ, dupã caz, urmãtoarele:
a) inspecţia tehnica privind siguranta rutiera;
b) inspecţia tehnica privind protecţia mediului;
c) inspecţia tehnica privind încadrarea în categoria de folosinta conform destinaţiei.
(6) Termenul pentru efectuarea primei inspecţii tehnice periodice se socoteşte de la data primei înmatriculãri, iar pentru urmãtoarea inspecţie tehnica, de la data celei precedente."
4. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - În intervalul dintre doua inspecţii tehnice deţinãtorul vehiculului rutier are obligaţia de a asigura menţinerea acestuia într-o stare tehnica corespunzãtoare, în vederea încadrãrii în normele tehnice privind siguranta circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi categoria de folosinta conform destinaţiei."
5. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Inspectiile tehnice periodice se efectueazã de Regia Autonomã <<Registrul Auto Roman>>, denumita în continuare R.A.R., organism tehnic specializat al Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, prin reprezentantele sale judeţene, sau de agenţi economici autorizaţi şi monitorizati de R.A.R.
(2) Activitatea de inspecţie tehnica periodicã se poate realiza de agenţi economici autorizaţi, numai pe baza unui contract de franciza încheiat cu R.A.R. de cãtre aceştia, în condiţiile legii.
(3) Prin derogare de la prevederile <>art. 1 lit. c) din Ordonanta Guvernului nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 79/1998 , republicatã, instituţiile publice care au dotarea tehnica necesarã pentru desfãşurarea activitãţii de inspecţie tehnica periodicã vor fi autorizate şi vor încheia contracte de franciza, aceste instituţii dobândind astfel şi calitatea de beneficiar.
(4) În activitatea de inspecţie tehnica periodicã, autoritatea R.A.R. se concretizeazã prin folosirea marcii înregistrate R.A.R. de cãtre agenţii economici autorizaţi sau instituţiile publice autorizate, denumite în continuare persoane autorizate.
(5) Persoanele autorizate, definite la alin. (4), care au încheiat cu R.A.R. contracte de franciza pentru inspecţia tehnica periodicã, nu au dreptul sa cesioneze activitatea de inspecţie tehnica periodicã.
(6) Aparatura utilizata de persoanele autorizate în staţiile de inspecţie tehnica periodicã trebuie sa fie avizatã metrologic şi agreatã de R.A.R.
(7) Atestarea personalului care efectueazã inspecţia tehnica periodicã se face de R.A.R.
(8) Monitorizarea persoanelor autorizate sa execute inspecţia tehnica periodicã cuprinde: supravegherea tehnica a statiilor de inspecţie tehnica periodicã, controlul executãrii inspectiilor tehnice periodice în aceste staţii, precum şi controlul tehnic în trafic.
(9) Condiţiile privind autorizarea agenţilor economici şi a instituţiilor publice în vederea efectuãrii inspectiilor tehnice periodice, precum şi pentru atestarea personalului care efectueazã inspectiile tehnice periodice se stabilesc prin ordin al ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei."
6. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Inspecţia tehnica periodicã la vehiculele rutiere certificate pentru transportul de mãrfuri periculoase sau pentru transportul de mãrfuri perisabile, la autospecializatele pentru transport de butelii de gaze, la remorcile-cisterna lente, destinate transportului de mãrfuri periculoase, la autovehiculele de epoca, la autovehiculele pentru competitii sportive şi la vehiculele rutiere cu caracteristici speciale se efectueazã de R.A.R. în staţiile reprezentantelor sale.
(2) Autoritatea competenta poate stabili şi alte categorii de vehicule la care inspecţia tehnica periodicã se efectueazã de R.A.R. în staţiile reprezentantelor sale.
(3) Pentru autovehiculele menţionate la alin. (1) şi (2), precum şi pentru vehiculele destinate transportului de persoane, cu excepţia autovehiculelor destinate transportului de persoane care efectueazã transport de persoane în interes personal, nu se acorda inspecţia tehnica periodicã dacã nu sunt îndeplinite condiţiile privind încadrarea în categoria de folosinta conform destinaţiei."
7. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Inspecţia tehnica periodicã consta în verificarea vehiculelor rutiere fãrã demontare, utilizându-se dotarea corespunzãtoare.
(2) În cazul în care vehiculul rutier corespunde prevederilor prezentei ordonanţe şi reglementãrilor specifice, statia de inspecţie tehnica consemneazã în anexa la certificatul de înmatriculare data pana la care trebuie efectuatã urmãtoarea inspecţie tehnica periodicã. Totodatã staţiile de inspecţie tehnica periodicã aplica ecusonul corespunzãtor pe plãcile de înmatriculare.
(3) La înmatricularea vehiculelor rutiere în România completarea anexei la certificatul de înmatriculare se face de cãtre autoritatea competenta care efectueazã înmatricularea, iar aplicarea ecusoanelor de inspecţie tehnica periodicã rãmâne în sarcina deţinãtorului legal."
8. Dupã articolul 6 se introduc articolele 6^1 şi 6^2 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 6^1. - (1) R.A.R. tine evidenta informatizata a situaţiei inspectiilor tehnice periodice pentru fiecare vehicul rutier înmatriculat.
(2) R.A.R. are acces la bazele de date referitoare la evidenta înmatriculãrii vehiculelor rutiere din România, pe baza de protocoale încheiate cu deţinãtorii acestor baze de date.
Art. 6^2. - (1) Constituie contravenţii, în mãsura în care, potrivit legii penale, nu constituie infracţiuni, urmãtoarele fapte:
a) efectuarea de inspecţii tehnice periodice de cãtre staţii de inspecţie tehnica periodicã neautorizate;
b) cesionarea activitãţii de inspecţie tehnica periodicã de cãtre staţiile de inspecţie tehnica autorizate;
c) utilizarea în activitatea de inspecţie tehnica periodicã de aparatura fãrã aviz metrologic sau fãrã agreare de cãtre R.A.R.;
d) efectuarea inspecţiei tehnice periodice în staţiile de inspecţie tehnica periodicã de cãtre personal neatestat;
e) efectuarea inspecţiei tehnice periodice pentru vehicule rutiere din categoria celor pentru care respectiva statie de inspecţie tehnica nu este autorizata;
f) nerespectarea metodologiei de efectuare a inspecţiei tehnice periodice;
g) atestarea ca bun pentru circulaţie pe drumurile publice a unui vehicul rutier care nu îndeplineşte condiţiile reglementate;
h) neaplicarea ecusoanelor de inspecţie tehnica periodicã;
i) efectuarea inspecţiei tehnice periodice şi atestarea acelor vehicule rutiere la care schimbarea de categorie nu este menţionatã în cartea de identitate a vehiculului, respectiv în certificatul de înmatriculare a acestuia, dupã caz.
(2) Se sancţioneazã cu amenda:
a) de la 800.000 lei la 1.200.000 lei faptele prevãzute la alin. (1) lit. c)-f), h) şi i);
b) de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei faptele prevãzute la alin. (1) lit. b).
(3) Prin derogare de la prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 105/2000 , pentru faptele prevãzute la alin. (1) lit. a) şi g) se aplica urmãtoarele amenzi:
a) de la 2.000.000 lei la 5.000.000 lei, pentru faptele prevãzute la alin. (1) lit. g);
b) de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei, pentru faptele prevãzute la alin. (1) lit. a).
(4) În cazul comiterii repetate a faptelor prevãzute la alin. (1) lit. c)-i), pe lângã amenzile contravenţionale prevãzute la alin. (2) şi (3), R.A.R. poate dispune, în raport cu gravitatea faptelor, restrangerea sau suspendarea activitãţii statiei de inspecţie tehnica periodicã, anularea autorizaţiei statiei de inspecţie tehnica periodicã, precum şi suspendarea sau anularea atestatului profesional al personalului statiilor de inspecţie tehnica periodicã.
(5) În cazul comiterii faptelor prevãzute la alin. (1) lit. b), pe lângã amenda contravenţionalã prevãzutã la alin. (2) lit. b), R.A.R. va dispune anularea autorizaţiei statiei de inspecţie tehnica periodicã.
(6) Impotriva sancţiunilor prevãzute la alin. (2)-(5) contravenienţii pot depune contestaţii la autoritatea competenta, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data încheierii procesului-verbal de sancţionare. Autoritatea competenta este obligatã sa rãspundã la contestaţii în termen de 15 zile de la primirea acestora.
(7) Hotãrârea data în rezolvarea contestaţiei poate fi atacatã la instanta competenta, în termen de 15 zile de la comunicare.
(8) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se constata şi se sancţioneazã de cãtre personalul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, împuternicit în acest scop."
ART. 2
(1) În termen de 60 de zile de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei va actualiza reglementãrile şi normele tehnice privind certificarea încadrãrii vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranta circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi folosinta conform destinaţiei, prin inspecţia tehnica periodicã, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor nr. 353/1998 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 285 bis din 3 august 1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Pe aceeaşi data se abroga <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 81/2000 .
(2) Reglementãrile şi normele tehnice prevãzute la alin. (1) se vor reactualiza periodic de cãtre Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, în funcţie de evoluţia legislaţiei în domeniu din Uniunea Europeanã.
(3) La actualizarea reglementãrilor şi normelor tehnice Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei va solicita şi punctul de vedere al asociaţiilor profesionale din domeniu, constituite conform prevederilor legale.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 594/1991 privind verificarea îndeplinirii condiţiilor tehnice de cãtre autovehiculele şi remorcile acestora care circula pe drumurile publice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 184 din 13 septembrie 1991, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
ART. 4
Prezenta lege intra în vigoare la 60 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 5
<>Ordonanta Guvernului nr. 81/2000 , astfel cum a fost modificatã şi completatã prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţa comuna din 27 martie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU

Bucureşti, 22 aprilie 2003.
Nr. 167.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016