Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 167 din 10 aprilie 2002  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 167 din 10 aprilie 2002 pentru modificarea si completarea Legii nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 254 din 16 aprilie 2002
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
<>Legea nr. 44/1994 privind veteranii de rãzboi, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi vãduvelor de rãzboi, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 172 din 7 iulie 1994, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 8 se introduce alineatul 2 cu urmãtorul cuprins:
"Drepturile decurgând din calitatea de veteran de rãzboi decorat, legate de improprietarirea cu loc de casa sau echivalent, sunt transmisibile moştenitorilor legali, dacã titularul a depus cererea de obţinere a acestor drepturi în timpul vieţii."
2. La articolul 11 se introduce alineatul 3 cu urmãtorul cuprins:
"Vãduvele de veterani de rãzboi care nu s-au recãsãtorit vor beneficia de 100% din indemnizaţia de veteran de rãzboi, dacã sotii acestora înaintea decesului nu au fost decorati cu ordine sau medalii de rãzboi ori cu Medalia <<Crucea comemorativa a celui de-al doilea rãzboi mondial 1941-1945>>."
3. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Veteranii de rãzboi, cãrora le-au fost acordate ordine şi medalii pentru faptele de arme sãvârşite pe câmpul de lupta, beneficiazã de urmãtoarele drepturi, dacã nu le-au primit prin alte legi de improprietarire de la data decorarii pana în prezent şi dovedesc cu acte legale dreptul solicitat:
a) cei decorati cu Ordinul Mihai Viteazul sau Ordinul Virtutea Aeronautica cu spade, clasa Cavaler:
- improprietarirea cu un lot de 5 ha teren agricol, din rezerva creata conform <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 în localitatea de domiciliu sau un loc de casa de 500 mp în municipiul, oraşul sau comuna în care domiciliazã decoratul;
- cei decorati cu Ordinul Mihai Viteazul, de o renta lunarã echivalenta cu solda de baza a unui sublocotenent, compusa din solda de grad şi solda de funcţie la minim;
- cei decorati cu Ordinul Virtutea Aeronautica cu spade, clasa Cavaler, de o renta lunarã echivalenta cu solda de grad a unui sublocotenent;
b) cei decorati cu Ordinul Steaua României cu spade şi panglica de Virtute Militarã sau cu Ordinul Steaua României cu spade, Ordinul Virtutea Aeronautica cu spade, Ordinul Coroana României cu spade şi panglica de Virtute Militarã sau Ordinul Coroana României cu spade, Ordinul Crucea Regina Maria, Medalia Virtutea Militarã de Rãzboi, Medalia Virtutea Maritima, Medalia Virtutea Aeronautica sau Medalia Aeronautica, Medalia Serviciul Credincios cu spade, Medalia Barbatie şi Credinţa cu spade, Crucea Serviciul Credincios cu spade, Crucea Meritul Sanitar şi Medalia Virtutea Ostaseasca:
- improprietarirea cu 500 mp pentru loc de casa în municipiul, oraşul sau comuna în care domiciliazã sau, dacã acest lucru nu este posibil, cu 1 ha teren arabil în extravilan.
Cei decorati cu ordinele sau medaliile prevãzute la lit. b) beneficiazã de o renta lunarã echivalenta cu 75% din solda de grad a unui sublocotenent.
Veteranii de rãzboi care, din cauza deficitului de teren în localitãţile unde domiciliazã sau în alte localitãţi, nu au putut fi improprietariti conform legii vor fi despãgubiţi cu o suma ce reprezintã contravaloarea terenului la care erau îndreptãţiţi conform legii.
Cuantumul despãgubirilor se stabileşte luându-se în considerare valoarea terenului la data atribuirii şi se suporta din bugetul de stat."
4. Alineatul 1 al articolului 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Veteranii de rãzboi pot beneficia de avansari onorifice în grad, cu ocazia zilei de 9 Mai, Ziua Victoriei, potrivit propunerilor anuale ce se vor face de cãtre asociaţiile veteranilor de rãzboi, cu respectarea criteriilor stabilite de Ministerul Apãrãrii Naţionale sau de Ministerul de Interne, dupã caz."
5. La articolul 15, literele a), e), f), g), k) şi l) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) câte 12 cãlãtorii interne gratuite dus-întors sau 24 cãlãtorii simple în cursul unui an calendaristic la clasa I pe calea feratã, pentru marii mutilati, pentru invalizii de rãzboi, precum şi pentru veteranii de rãzboi decorati cu ordine şi medalii.
Veteranii de rãzboi nedecorati, precum şi vãduvele de rãzboi au dreptul în cursul unui an calendaristic la 6 cãlãtorii interne gratuite dus-întors sau la 12 cãlãtorii simple pe calea feratã. Generalii şi ofiţerii cãlãtoresc la clasa I, iar ceilalţi veterani de rãzboi nedecorati şi vãduvele de rãzboi, la clasa a II-a.
Veteranii de rãzboi şi vãduvele de rãzboi care locuiesc în mediul rural au dreptul în cursul unui an calendaristic la 12 cãlãtorii interne dus-întors gratuite pe mijloacele de transport auto, dacã nu exista posibilitatea sa calatoreasca pe calea feratã, sau la 12 cãlãtorii interne gratuite dusintors pe cãile fluviale, la alegere.
În cadrul numãrului de cãlãtorii stabilit pentru titulari, aceştia le pot folosi şi pentru insotitori.
Insotitorii marilor mutilati şi ai invalizilor de gradul I beneficiazã de aceleaşi drepturi de transport gratuit şi la aceeaşi clasa ca şi titularii drepturilor ai cãror insotitori sunt;
......................................................................
e) scutirea de plata impozitelor şi taxelor locale. Aceste scutiri se aplica şi vãduvelor nerecãsãtorite ale veteranilor de rãzboi;
f) scutirea de plata abonamentului unui post telefonic, precum şi a abonamentelor de radio şi televiziune. Aceste scutiri se aplica în proporţie de 50% şi vãduvelor supravietuitoare ale veteranilor de rãzboi, care nu s-au recãsãtorit;
g) acordarea unui ajutor anual pentru acoperirea unei pãrţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice - aprovizionarii cu combustibil lichid, solid sau gaze naturale, dupã caz - pentru nevoi casnice, al cãrui cuantum se va stabili, în funcţie de evoluţia preţurilor, prin hotãrâre a Guvernului, pe baza propunerilor asociaţiilor veteranilor de rãzboi. Ajutorul anual se va asigura prin organele care efectueazã plata indemnizaţiilor de veteran de rãzboi, din fondurile puse la dispoziţie în acest scop de la bugetul de stat;
......................................................................
k) bilete de tratament gratuite, în staţiunile balneoclimaterice, pe baza reglementãrilor stabilite de Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne, Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale şi de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, în limita a minimum 4% din numãrul total al veteranilor, vãduvelor de rãzboi şi vãduvelor veteranilor de rãzboi; contravaloarea biletelor asigurate de Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale, în limita plafonului de 3% din numãrul veteranilor, vãduvelor acestora şi al vãduvelor de rãzboi, se suporta din fondurile bugetului asigurãrilor sociale de stat şi se distribuie prin casele teritoriale de pensii, iar contravaloarea biletelor asigurate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, în limita a minimum 1% din numãrul veteranilor, vãduvelor acestora şi al vãduvelor de rãzboi, se suporta din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate şi se distribuie prin casele de asigurãri de sãnãtate judeţene.
Din numãrul total de bilete gratuite primite de asociaţiile de veterani de rãzboi 10% vor fi repartizate vãduvelor de rãzboi care nu s-au recãsãtorit;
l) obţinerea gratuita de cãtre invalizii de rãzboi a protezelor care se acorda conform contractului-cadru adoptat în baza <>Legii asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 . De aceleaşi drepturi beneficiazã şi veteranii de rãzboi, a cãror stare de sãnãtate s-a inrautatit datoritã împrejurãrilor în care au participat pe front, pe baza recomandãrilor medicale;"
6. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Veteranii de rãzboi şi vãduvele de rãzboi suferinzi pot beneficia, la cerere şi în condiţiile legii, de internare în centre de îngrijire şi asistenta şi în alte aşezãminte de ocrotiri sociale ce se vor mai infiinta.
Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne şi Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale vor lua în comun mãsuri în vederea construirii, dotãrii şi administrãrii de centre de îngrijire şi asistenta pentru veteranii de rãzboi, invalizii şi vãduvele de rãzboi lipsiţi de familie.
Veteranilor şi vãduvelor de rãzboi li se asigura în mod gratuit locuri de inhumare în cimitirele militare şi civile sau incinerare, dupã caz. Veteranilor de rãzboi li se asigura funeralii cu onoruri militare, potrivit gradului avut la data decesului, conform reglementãrilor în vigoare pentru cadrele militare active. Slujbele religioase se asigura gratuit de cãtre capelani în garnizoanele militare."
ART. 2
<>Legea nr. 44/1994 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 172 din 7 iulie 1994, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 18 martie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
GHEORGHE BUZATU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 18 martie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
BOGDAN NICULESCU-DUVAZ

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016