Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 163 din 1 iunie 2005  privind aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 138/2004 pentru modificarea si completarea   Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 163 din 1 iunie 2005 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 138/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
Se aprobã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 138 din 29 decembrie 2004 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.281 din 30 decembrie 2004, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul I punctul 1, articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17
Cotele de impozitare
Cota de impozit pe profit care se aplicã asupra profitului impozabil este de 16%, cu excepţiile prevãzute la art. 38."
2. La articolul I, dupã punctul 1 se introduc punctele 1^1 - 1^6 cu urmãtorul cuprins:
"1^1. Alineatul (3) al articolului 19 va avea urmãtorul cuprins:
«(3) Contribuabilii care au optat pânã la data de 30 aprilie 2005 inclusiv, conform prevederilor legale, pentru impunerea veniturilor aferente contractelor de vânzare cu plata în rate, pe mãsurã ce ratele devin scadente, beneficiazã în continuare de aceastã facilitate pe durata derulãrii contractelor respective; cheltuielile corespunzãtoare sunt deductibile la aceleaşi termene scadente, proporţional cu valoarea ratei înregistrate în valoarea totalã a contractului.»
1^2. La articolul 21 alineatul (3), litera f) se abrogã.
1^3. La alineatul (4) al articolului 21, dupã litera r) se introduce litera s) cu urmãtorul cuprins:
«s) cheltuielile cu taxele şi cotizaţiile cãtre organizaţiile neguvernamentale sau asociaţiile profesionale, altele decât cele prevãzute la alin. (2) lit. g) şi m).»
1^4. Alineatul (12) al articolului 24 va avea urmãtorul cuprins:
«(12) Contribuabilii care au investit în mijloace fixe amortizabile sau în brevete de invenţie amortizabile şi care au dedus cheltuieli de amortizare reprezentând 20% din valoarea de intrare a acestora conform prevederilor legale, la data punerii în funcţiune a mijlocului fix sau a brevetului de invenţie, pânã la data de 30 aprilie 2005 inclusiv, au obligaţia sã pãstreze în patrimoniu aceste mijloace fixe amortizabile cel puţin o perioadã egalã cu jumãtate din durata lor normalã de utilizare. În cazul în care nu sunt respectate prevederile prezentului alineat, impozitul pe profit se recalculeazã şi se stabilesc dobânzi şi penalitãţi de întârziere de la data aplicãrii facilitãţii respective, potrivit legii.»
1^5. Alineatul (5) al articolului 30 se abrogã.
1^6. La titlul II, capitolul IV se abrogã."
3. La articolul I punctul 2, articolul 41 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41
Categorii de venituri supuse impozitului pe venit
Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt urmãtoarele:
a) venituri din activitãţi independente, definite conform art. 46;
b) venituri din salarii, definite conform art. 55;
c) venituri din cedarea folosinţei bunurilor, definite conform art. 61;
d) venituri din investiţii, definite conform art. 65;
e) venituri din pensii, definite conform art. 68;
f) venituri din activitãţi agricole, definite conform art. 71;
g) venituri din premii şi din jocuri de noroc, definite conform art. 75;
h) venituri din transferul proprietãţilor imobiliare, definite conform art. 77^1;
i) venituri din alte surse, definite conform art. 78."
4. La articolul I punctul 2 articolul 42, literele a) şi g) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specialã, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, precum şi cele de aceeaşi naturã primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;
.................................................................
g) veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul personal, altele decât câştigurile din transferul titlurilor de valoare, precum şi altele decât cele definite la cap. VIII^1;".
5. La articolul I punctul 2, alineatul (2) al articolului 43 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) cotele de impozit prevãzute în categoriile de venituri din investiţii, din jocuri de noroc şi din transferul proprietãţilor imobiliare."
6. La articolul I punctul 2 articolul 48 alineatul (4) litera d), punctul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"3. prime de asigurare pentru asigurarea de risc profesional;".
7. La articolul I punctul 2 articolul 48 alineatul (5), literele c) şi j) vor avea urmãtorul cuprins:
"c) suma cheltuielilor cu indemnizaţia plãtitã pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, în ţarã şi în strãinãtate, în interesul serviciului, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice;
......................................................................
j) cheltuielile reprezentând contribuţii sociale obligatorii pentru salariaţi şi contribuabili, inclusiv cele pentru asigurarea de accidente de muncã şi boli profesionale, potrivit legii;"
8. La articolul I punctul 2 articolul 48 alineatul (5), dupã litera m) se introduce litera n) cu urmãtorul cuprins:
"n) cheltuielile reprezentând contribuţiile profesionale obligatorii datorate, potrivit legii, organizaţiilor profesionale din care fac parte contribuabilii, în limita a 5% din venitul brut realizat."
9. La articolul I punctul 2 articolul 55 alineatul (4), dupã litera k) se introduce litera k^1) cu urmãtorul cuprins:
"k^1) veniturile din salarii realizate de cãtre persoanele fizice cu handicap grav şi accentuat, încadrate cu contract individual de muncã;"
10. La articolul I punctul 2 articolul 57, alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând pânã la 2% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru sponsorizarea entitãţilor nonprofit care se înfiinţeazã şi funcţioneazã potrivit legii."
11. La articolul I punctul 2 articolul 65 alineatul (2), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) venituri din dobânzi la depozitele la vedere/conturile curente pentru care ratele dobânzilor sunt mai mici sau egale cu nivelurile ratelor dobânzilor de referinţã de pe pieţele interbancare la depozitele la o lunã, comunicate în prima zi lucrãtoare a lunii pentru care se face calculul, corespunzãtoare monedelor în care sunt denominate depozitele la vedere/conturile curente respective, precum şi la depunerile la casele de ajutor reciproc;".
12. La articolul I punctul 2 articolul 66, alineatele (1) şi (4) vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Câştigul sau pierderea rezultat/rezultatã din transferul titlurilor de valoare, altele decât titlurile de participare la fondurile deschise de investiţii şi pãrţile sociale, reprezintã diferenţa pozitivã sau negativã dintre preţul de vânzare şi preţul de cumpãrare pe tipuri de titluri de valori, diminuatã, dupã caz, cu costurile aferente; în cazul tranzacţiilor cu acţiuni primite de persoanele fizice cu titlu gratuit, în cadrul Programului de privatizare în masã, preţul de cumpãrare la prima tranzacţionare va fi asimilat cu valoarea nominalã a acestora. în cazul tranzacţiilor cu acţiuni cumpãrate la preţ preferenţial, în cadrul sistemului stock options plan, câştigul se determinã ca diferenţã între preţul de vânzare şi preţul de cumpãrare preferenţial, diminuat cu costurile aferente.
......................................................................
(4) Determinarea câştigului sau a pierderii potrivit alin. (1) se efectueazã la data încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între pãrţi, iar câştigul net se determinã la sfârşitul anului fiscal asupra întregului portofoliu de astfel de titluri tranzacţionate de un contribuabil în anul respectiv, ca diferenţã pozitivã între câştigurile şi pierderile înregistrate în cursul anului, ca urmare a transferului titlurilor de valoare, cu excepţia celor dobândite cu titlu gratuit în cadrul Programului de privatizare în masã."
13. La articolul I punctul 2 articolul 66, dupã alineatul (4) se introduce alineatul (4^1) cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Determinarea câştigului potrivit alin. (2) şi (3) se efectueazã la data încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între pãrţi."
14. La articolul I punctul 2 articolul 67, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Veniturile sub formã de dobânzi se impun cu o cotã de 10% din suma acestora, pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobândite, contractele civile încheiate, începând cu data de 1 iunie 2005. Pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobândite, contractele civile încheiate, a cãror scadenţã este ulterioarã datei de 1 iunie 2005, în scop fiscal, data scadenţei se asimileazã cu data constituirii. Pentru veniturile sub formã de dobânzi, impozitul se calculeazã şi se reţine de cãtre plãtitorii de astfel de venituri la momentul înregistrãrii în contul curent sau în contul de depozit al titularului, în cazul dobânzilor capitalizate, respectiv la momentul rãscumpãrãrii, în cazul unor instrumente de economisire. În situaţia sumelor primite sub formã de dobândã pentru împrumuturile acordate în baza contractelor civile, calculul impozitului datorat se efectueazã la momentul plãţii dobânzii. Virarea impozitului pentru veniturile din dobânzi se face lunar, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare înregistrãrii/rãscumpãrãrii, în cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul plãţii dobânzii, pentru venituri de aceastã naturã pe baza contractelor civile."
15. La articolul I punctul 2 articolul 67 alineatul (3), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) în cazul câştigului din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, altele decât titlurile de participare la fondurile deschise de investiţii şi pãrţile sociale, care au fost dobândite şi înstrãinate într-o perioadã mai micã de 365 de zile, obligaţia calculãrii şi virãrii impozitului revine persoanei care deţine şi tranzacţioneazã astfel de titluri de valoare, iar termenul de virare a impozitului este pânã la data de 25 ianuarie a anului urmãtor pentru anul fiscal încheiat;".
16. La articolul I punctul 2 articolul 67 alineatul (3), dupã litera a) se introduc literele a^1)-a^3) cu urmãtorul cuprins:
"a^1) în cazul câştigului din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, altele decât titlurile de participare la fondurile deschise de investiţii şi pãrţile sociale, care au fost dobândite şi înstrãinate într-o perioadã mai mare de 365 de zile, obligaţia calculãrii, reţinerii şi virãrii impozitului revine intermediarilor, iar termenul de virare a impozitului este pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care a fost reţinut;
a^2) în cazul câştigului din transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor primite de persoanele fizice cu titlu gratuit, în cadrul Programului de privatizare în masã, obligaţia calculãrii, reţinerii şi virãrii impozitului revine intermediarilor, iar termenul de virare a impozitului este pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care a fost reţinut;
a^3) în cazul câştigului din operaţiuni de vânzare-cumpãrare de valutã la termen, pe bazã de contract, precum şi din orice alte operaţiuni de acest gen, obligaţia calculãrii, reţinerii şi virãrii impozitului revine intermediarilor sau altor plãtitori de venit, dupã caz;".
17. La articolul I punctul 2 articolul 67 alineatul (3), dupã litera c) se introduce litera c^1) cu urmãtorul cuprins:
"c^1) în cazul valorilor mobiliare tranzacţionate pe o piaţã reglementatã conform legii, obligaţia virãrii impozitului revine persoanei care deţine astfel de titluri de valoare, iar termenul de virare a impozitului este pânã la data de 25 ianuarie a anului urmãtor pentru anul fiscal încheiat;".
18. La articolul I punctul 2 articolul 67 alineatul (3), litera e) va avea urmãtorul cuprins:
"e) impozitul se calculeazã prin aplicarea unei cote de 16% asupra câştigului net realizat din transferul titlurilor de valoare dobândite începând cu data de 1 iunie 2005 şi înstrãinate începând cu data de 1 ianuarie 2006 într-o perioadã mai micã de 365 de zile de la data dobândirii, respectiv prin aplicarea unei cote de 1% asupra câştigului net din transferul titlurilor de valoare dobândite începând cu data de 1 iunie 2005 şi înstrãinate într-o perioadã mai mare de 365 de zile inclusiv de la data dobândirii;".
19. La articolul I punctul 2 articolul 67 alineatul (3), dupã litera e) se introduce litera e^1) cu urmãtorul cuprins:
"e^1) impozitul se calculeazã prin aplicarea unei cote de 10% asupra câştigului realizat din operaţiuni de vânzare-cumpãrare de valutã la termen pe bazã de contract şi orice alte operaţiuni similare, începând cu data de 1 iunie 2005;".
20. La articolul I punctul 2 articolul 67 alineatul (3), litera g) va avea urmãtorul cuprins:
"g) impozitul calculat şi reţinut la sursã, potrivit lit. e^1), se vireazã la bugetul de stat pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care a fost reţinut, cu excepţia prevederilor lit. c) şi d);".
21. La articolul I punctul 2 articolul 67, alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Impozitul reţinut conform alin. (1), (2) şi lit. a^2), a^3) şi f) ale alin. (3) reprezintã impozit final pe venit, pentru venitul prevãzut la alineatul respectiv; în cazul impozitului prevãzut la alin. (3) lit. a) şi a^1), acesta se regularizeazã la sfârşitul anului pe baza diferenţei dintre impozitul datorat la nivelul anului şi cel calculat şi reţinut lunar în cursul anului fiscal/anual, pe baze diferenţiate, potrivit cotelor aplicabile, conform declaraţiilor contribuabilului, în baza alin. (3^1) al art. 83."
22. La articolul I punctul 2 articolul 67, alineatul (5) va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Pierderile înregistrate din operaţiuni de vânzare-cumpãrare de valutã la termen, pe bazã de contract, orice alte operaţiuni similare şi cele rezultate din aplicarea prevederilor alin. (4) nu sunt recunoscute din punct de vedere fiscal, nu se recupereazã şi constituie pierderi definitive ale contribuabilului."
23. La articolul I punctul 2, articolul 76 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 76
Stabilirea venitului net din premii şi din jocuri de noroc
Venitul net este diferenţa dintre venitul din premii sau din jocuri de noroc şi suma reprezentând venit neimpozabil."
24. La articolul I punctul 2, articolul 77 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 77
Reţinerea impozitului aferent veniturilor din premii şi din jocuri de noroc
(1) Venitul sub formã de premii dintr-un singur concurs se impune, prin reţinerea la sursã, cu o cotã de 16% aplicatã asupra venitului net.
(2) Veniturile din jocuri de noroc se impun, prin reţinerea la sursã, cu o cotã de 20% aplicatã asupra venitului net care nu depãşeşte cuantumul de 100 milioane lei şi cu o cotã de 25% aplicatã asupra venitului net care depãşeşte cuantumul de 100 milioane lei.
(3) Obligaţia calculãrii, reţinerii şi virãrii impozitului revine plãtitorilor de venituri.
(4) Nu sunt impozabile veniturile obţinute din premii şi din jocuri de noroc, în bani şi/sau în naturã, sub valoarea sumei neimpozabile stabilite în sumã de 6.000.000 lei pentru fiecare concurs sau joc de noroc, realizate de acelaşi organizator sau plãtitor într-o singurã zi.
(5) Impozitul calculat şi reţinut în momentul plãţii este impozit final.
(6) Impozitul pe venit astfel calculat şi reţinut se vireazã la bugetul de stat pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care a fost reţinut."
25. La articolul I punctul 2, dupã articolul 77 se introduce capitolul VIII^1 cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL VIII^1
Venituri din transferul proprietãţilor imobiliare din patrimoniul personal
Art. 77^1
Definirea venitului din transferul proprietãţilor imobiliare din patrimoniul personal
(1) Sunt supuse impozitãrii veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor de orice fel şi terenul aferent acestora, care se înstrãineazã în termen de pânã la 3 ani inclusiv, de la data dobândirii, precum şi veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fãrã construcţii, dobândite dupã 1 ianuarie 1990.
(2) Venitul impozabil din transferul proprietãţilor imobiliare, cu excepţiile prevãzute la alin. (3), reprezintã diferenţa favorabilã dintre valoarea de înstrãinare a proprietãţilor imobiliare, terenuri şi/sau construcţii, şi valoarea de bazã a acestora.
(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) aportul în naturã la capitalul social al societãţilor comerciale, precum şi veniturile realizate din înstrãinarea construcţiilor de orice fel cu terenul aferent, terenurile fãrã construcţii din intravilan şi extravilan dobândite de contribuabil prin:
a) reconstituirea dreptului de proprietate;
b) moştenire sau donaţie între rude pânã la gradul al patrulea inclusiv;
c) schimb imobiliar.
(4) Valoarea de bazã a bunurilor imobile prevãzute la alin. (1), în funcţie de modalitatea de dobândire, se stabileşte avându-se în vedere:
a) preţul de achiziţie pentru bunurile imobile dobândite prin cumpãrare, majorat cu 5%;
b) valoarea imobilului menţionatã în act, dacã acesta a fost dobândit prin donaţie, schimb, rentã viagerã, dare în platã, adjudecare, contract de întreţinere, hotãrâre judecãtoreascã etc., majoratã cu 5%;
c) pentru construcţiile noi, costul acestora la data realizãrii, dovedit prin raport de expertizã întocmit de un expert autorizat, în condiţiile legii, la care se adaugã valoarea terenului aferent, stabilitã în condiţiile prezentei legi;
d) valoarea rezultatã din expertizele utilizate de cãtre camerele notarilor publici, la data dobândirii imobilelor a cãror valoare de bazã nu se poate stabili prin modalitãţile prevãzute la lit. a)-c);
e) valoarea stabilitã în funcţie de modul de dobândire, în condiţiile prevãzute la lit. a) şi b), pentru terenurile situate în intravilan şi extravilan, actualizatã cu rata inflaţiei pe economie din ultima lunã pentru care existã date oficiale comunicate de cãtre Institutul Naţional de Statisticã, dacã la data dobândirii nu erau întocmite expertize de cãtre camerele notarilor publici. Pentru terenurile şi construcţiile de orice fel, dobândite de contribuabili într-o modalitate din care nu rezultã valoarea la care acestea au fost dobândite, valoarea de bazã este valoarea minimã stabilitã în prima expertizã utilizatã de camera notarilor publici în circumscripţia cãreia se aflã terenul;
f) preţul de achiziţie pentru bunurile dobândite în condiţiile prevãzute la lit. a) sau valoarea menţionatã pentru bunurile dobândite în condiţiile prevãzute la lit. b), la care se adaugã costul lucrãrilor şi serviciilor de naturã sã creascã valoarea imobilului, la data efectuãrii acestora, dovedite prin raport de expertizã întocmit de un expert autorizat, în condiţiile legii.
(5) Expertizele întocmite de camerele notarilor publici vor fi reactualizate cel puţin o datã pe an şi avizate de Ministerul Finanţelor Publice, prin direcţiile teritoriale.
(6) Pierderea din transferul proprietãţii imobiliare reprezintã pierdere definitivã a contribuabilului.
Art. 77^2
Stabilirea şi plata impozitului pe veniturile din transferul proprietãţilor imobiliare
(1) Impozitul se calculeazã prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil determinat potrivit art. 77^1.
(2) Notarii publici care autentificã actele între vii translative ale dreptului de proprietate au obligaţia de a calcula, de a încasa şi de a vira impozitul la bugetul de stat pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care a fost autentificat actul.
(3) În cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor sau terenurilor se face prin altã procedurã decât cea notarialã, contribuabilul are obligaţia de a declara venitul obţinut, în maximum 5 zile de la data înstrãinãrii bunului, la organul fiscal în a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul fiscal. Contribuabilii care nu au domiciliul fiscal în România declarã venitul obţinut la organul fiscal în a cãrui razã teritorialã este situat imobilul înstrãinat.
(4) Procedura de declarare, de calcul şi de platã a impozitului se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 77^3
Obligaţiile declarative ale notarilor publici cu privire la transferul proprietãţilor imobiliare
Notarii publici au obligaţia sã depunã semestrial la organul fiscal teritorial o declaraţie informativã privind transferurile de proprietãţi imobiliare, cuprinzând urmãtoarele elemente pentru fiecare tranzacţie:
a) pãrţile contractante;
b) valoarea înscrisã în documentul de transfer;
c) impozitul pe venitul din transferul proprietãţilor imobiliare din patrimoniul personal;
d) taxele notariale aferente transferului."
26. La articolul I punctul 2 articolul 80, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pierderea fiscalã anualã înregistratã pe fiecare sursã din activitãţi independente, cedarea folosinţei bunurilor şi din activitãţi agricole se reporteazã şi se completeazã cu venituri obţinute din aceeaşi sursã de venit din urmãtorii 5 ani fiscali."
27. La articolul I punctul 2 articolul 80, dupã alineatul (3) se introduce alineatul (3^1) cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Pierderile provenind din strãinãtate se reporteazã şi se compenseazã cu veniturile de aceeaşi naturã şi sursã, realizate în strãinãtate, pe fiecare ţarã, înregistrate în urmãtorii 5 ani fiscali."
28. La articolul I punctul 2 articolul 82, alineatul (5) va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Pentru stabilirea plãţilor anticipate, organul fiscal va lua ca bazã de calcul venitul anual estimat, în toate situaţiile în care a fost depusã o declaraţie privind venitul estimat pentru anul curent sau venitul net din declaraţia specialã pentru anul fiscal precedent, dupã caz. La stabilirea plãţilor anticipate se utilizeazã cota de impozit de 16%, prevãzutã la art. 43 alin. (1)."
29. La articolul I punctul 2 articolul 83, dupã alineatul (3) se introduce alineatul (3^1) cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Declaraţii speciale se completeazã şi pentru câştigul net/pierderea generatã de tranzacţii cu titluri de valoare, altele decât acţiunile primite cu titlu gratuit în cadrul Programului de privatizare în masã."
30. La articolul I punctul 2 articolul 83 alineatul (4), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) venituri din investiţii, cu excepţia celor prevãzute la alin. (3^1), precum şi venituri din premii şi din jocuri de noroc, a cãror impunere este finalã;".
31. La articolul I punctul 2 articolul 84, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând pânã la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil datorat pentru sponsorizarea entitãţilor nonprofit care se înfiinţeazã şi funcţioneazã potrivit legii."
32. La articolul I punctul 2, denumirea marginalã a articolului 90 şi alineatul (1) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 90
Venituri obţinute din strãinãtate
(1) Persoanele fizice prevãzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi cele care îndeplinesc condiţia prevãzutã la art. 40 alin. (2) datoreazã impozit pentru veniturile obţinute din strãinãtate."
33. La articolul I punctul 2 articolul 91, alineatul (4) se abrogã.
34. La articolul I punctul 2, articolul 92 se abrogã.
35. La articolul I punctul 2, articolul 93 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 93
Obligaţii declarative ale plãtitorilor de venituri cu reţinere la sursã
Plãtitorii de venituri, cu regim de reţinere la sursã a impozitelor, sunt obligaţi sã calculeze, sã reţinã şi sã vireze impozitul reţinut la sursã şi sã depunã o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pânã la data de 30 iunie a anului curent, pentru anul expirat. Fac excepţie de la obligaţia de depunere a acestei declaraţii plãtitorii de venituri din salarii, pentru care obligaţiile declarative sunt prevãzute la art. 59, în legãturã cu veniturile din salarii plãtite contribuabililor."
36. La articolul I, dupã punctul 5 se introduc punctele 6-39 cu urmãtorul cuprins:
"6. La articolul 109, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
«(2) Persoanele juridice care se înfiinţeazã în cursul unui an fiscal înscriu opţiunea în cererea de înregistrare la registrul comerţului. Opţiunea este definitivã pentru anul fiscal respectiv.»
7. La articolul 115 alineatul (1), literele k) şi m) vor avea urmãtorul cuprins:
«k) venituri din servicii prestate în România, exclusiv transportul internaţional şi prestãrile de servicii accesorii acestui transport;
......................................................................
m) veniturile din pensii primite de la bugetul asigurãrilor sociale sau de la bugetul de stat, în mãsura în care pensia lunarã depãşeşte plafonul prevãzut la art. 69;».
8. La articolul 115 alineatul (1), litera n) se abrogã.
9. La articolul 116 alineatul (2), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
«a) cota de impozit de 10% se aplicã pentru dobânzile la depozite la termen, certificate de depozit şi alte instrumente de economisire la bãnci şi la alte instituţii de credit autorizate şi situate în România, constituite/ achiziţionate începând cu data de 1 iunie 2005. Pentru depozitele la termen, certificatele de depozit şi alte instrumente de economisire a cãror scadenţã este ulterioarã datei de 1 iunie 2005, în scop fiscal, data scadenţei este asimilatã cu data constituirii;».
10. La articolul 116 alineatul (4), literele a) şi b) vor avea urmãtorul cuprins:
«a) pentru veniturile ce reprezintã remuneraţii primite de nerezidenţi care au calitatea de administrator, fondator sau membru al consiliului de administraţie al unei persoane juridice române, potrivit art. 57;
b) pentru veniturile din pensii primite de la bugetul asigurãrilor sociale sau de la bugetul de stat, potrivit art. 70.»
11. La articolul 117, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
«a) venituri din dobânzi la depozitele la vedere/conturile curente pentru care ratele dobânzilor sunt mai mici sau egale cu nivelurile ratelor dobânzilor de referinţã de pe pieţele interbancare la depozitele la o lunã, comunicate în prima zi lucrãtoare a lunii pentru care se face calculul, corespunzãtoare monedelor în care sunt denominate depozitele la vedere/conturile curente respective, precum şi la depunerile la casele de ajutor reciproc;».
12. La articolul 140 alineatul (2), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
«a) dreptul de intrare la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitecturã şi arheologice, grãdini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii, cinematografe;».
13. La articolul 141 alineatul (1), literele k) şi m) vor avea urmãtorul cuprins:
«k) prestãrile de servicii culturale, precum şi livrãrile de bunuri strâns legate de aceste servicii, efectuate de instituţii publice sau de organizaţii culturale nonprofit;
......................................................................
m) activitãţile specifice posturilor publice naţionale de radio şi de televiziune, cu excepţia activitãţilor de publicitate şi altor activitãţi de naturã comercialã.»
14. La articolul 141 alineatul (1), litera n) se abrogã.
15. La articolul 141 alineatul (2), literele f) şi j) se abrogã.
16. La articolul 142, litera g) se abrogã.
17. Articolul 154 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 154
Definirea asocierilor din punct de vedere al taxei pe valoarea adãugatã
În înţelesul taxei pe valoarea adãugatã, o asociere sau altã organizaţie care nu are personalitate juridicã se considerã a fi o persoanã impozabilã separatã, pentru acele activitãţi economice desfãşurate de asociaţi sau parteneri în numele asociaţiei ori organizaţiei respective, cu excepţia asociaţiilor în participaţiune constituite exclusiv din persoane impozabile române.»
18. La articolul 160^1 alineatul (2), litera e) se abrogã.
19. La articolul 161, partea introductivã a alineatului (7) va avea urmãtorul cuprins:
«(7) Referirile la taxa pe valoarea adãugatã din actele normative prevãzute la lit. a)-r) rãmân în vigoare pânã la data de 31 decembrie 2006, cu excepţia cazurilor în care actul normativ prevede aplicarea, pe o perioadã limitatã de timp, a acestor prevederi şi care se vor aplica pe perioada prevãzutã în actul normativ prin care au fost acordate, cu condiţia sã nu depãşeascã data de 31 decembrie 2006:».
20. La articolul 161 alineatul (7), dupã litera q) se introduce litera r) cu urmãtorul cuprins:
«r) <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/1995 privind mãsuri comerciale specifice rezervelor materiale naţionale pentru împrospãtarea produselor şi valorificarea celor disponibile, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 25 din 3 februarie 1995, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 69/1995 .»
21. La articolul 162, litera g) va avea urmãtorul cuprins:
«g) uleiuri minerale şi electricitate.»
22. La articolul 175 alineatul (1), litera e) va avea urmãtorul cuprins:
«e) produsele cu codul NC 2711, inclusiv metanul şi propanul, pure din punct de vedere chimic;».
23. La articolul 175 alineatul (2), litera f) va avea urmãtorul cuprins:
«f) gazul natural cu codurile NC 2711 11 00 şi 2711 21 00;».
24. Articolul 176 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 176
Nivelul accizelor
Nivelul accizelor pentru urmãtoarele produse este:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea produsului Acciza*)
crt. sau a grupei U.M. (echivalent
de produse euro/U.M.)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Bere hl/1 grad Plato*1) 0,74
din care:
1.1. Bere produsã de 0,43
producãtorii independenţi
cu o capacitate de
producţie anualã ce
nu depãşeşte 200 mii hl
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Vinuri hl de produs
2.1. Vinuri liniştite 0,00
2.2. Vinuri spumoase 34,05
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Bãuturi fermentate, altele hl de produs
decât bere şi vinuri
3.1. liniştite 0,00
3.2. spumoase 34,05
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Produse intermediare hl de produs 51,08
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Alcool etilic hl alcool pur*2) 465,35
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Produse din tutun
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Ţigarete 1.000 9,10 +
ţigarete 30%
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Ţigãri şi ţigãri de foi 1.000 bucãţi 22,13
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Tutun destinat fumatului, kg 29,51
din care:
8.1. Tutun destinat rulãrii
în ţigarete kg 29,51
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Uleiuri minerale
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Benzine cu plumb tonã 480,00
1.000 litri 369,60
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Benzine fãrã plumb tonã 425,06
1.000 litri 327,29
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Motorine tonã 307,59
1.000 litri 259,91
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Pãcurã 1.000 kg 6,81
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Gaze petroliere lichefiate, 1.000 kg
din care:
13.1. Utilizate drept
carburant 128,26
13.2. Utilizate pentru
încãlzire 113,50
13.3. Utilizate în consum
casnic*3) 0,00
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Gaz natural utilizat drept
carburant
(codurile NC 2711 11 00
şi 2711 21 00) gigajoule 1,59
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Petrol lampant (kerosen)*4),
din care:
15.1. Utilizat drept carburant tonã 469,89
1.000 litri 375,91
15.2. Utilizat pentru încãlzire tonã 469,89
1.000 litri 375,91
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Benzen, toulen, xileni
şi alte amestecuri de
hidrocarburi aromatice tonã 469,89
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Electricitate (codul NC 2716)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Electricitate utilizatã
în scop comercial MWh 0,14
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Electricitate utilizatã
în scop necomercial MWh 0,30
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) Nivelul accizelor armonizate va fi majorat anual începând cu data de 1
iulie 2006, în conformitate cu angajamentele asumate de România în procesul
de negociere cu Uniunea Europeanã, la capitolul 10 "Impozitarea".
*1) Gradul Plato reprezintã greutatea de zahãr exprimatã în grame,
conţinutã în 100 g de soluţie mãsuratã la origine la temperatura de 20°C/4°C.
*2) Hl alcool pur reprezintã 100 litri alcool etilic rafinat cu
concentraţia de 100% alcool în volum, la temperatura de 20°C, conţinut într-o
cantitate datã de produs alcoolic.
*3) Prin gaze petroliere lichefiate utilizate în consum casnic se înţelege
gazele petroliere lichefiate, distribuite în butelii tip aragaz. Buteliile
tip aragaz sunt acele butelii cu o capacitate de pânã la maximum 12,5 kg.
*4) Petrolul lampant utilizat drept combustibil de persoanele fizice nu se
accizeazã.»


25. La articolul 177, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 177. - (1) Pentru ţigarete, acciza datoratã este egalã cu suma dintre acciza specificã şi acciza ad valorem, dar nu mai puţin de 19,92 euro/1.000 ţigarete, care reprezintã acciza minimã. Când suma dintre acciza specificã şi acciza ad valorem este mai micã decât acciza minimã, se plãteşte acciza minimã.»
26. La articolul 177, dupã alineatul (1) se introduce alineatul (1^1) cu urmãtorul cuprins:
«(1^1) La propunerea Ministerului Finanţelor Publice, Guvernul poate modifica acciza minimã în funcţie de evoluţia accizei aferente ţigaretelor din categoria de preţ cea mai vândutã, astfel încât nivelul accizei minime sã reprezinte 90% din acciza aferentã ţigaretelor din categoria de preţ cea mai vândutã.»
27. La articolul 187, dupã alineatul (2) se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
«(3) Face excepţie de la prevederile alin. (1) deplasarea electricitãţii în regim suspensiv de la plata accizelor.»
28. La articolul 200 alineatul (1), literele h), i), j) şi k) se abrogã.
29. La articolul 201 alineatul (1), litera d) va avea urmãtorul cuprins:
«d) uleiurile minerale utilizate pentru producţia de electricitate şi pentru producţia combinatã de energie electricã şi energie termicã;».
30. La articolul 201 alineatul (1), literele j), k) şi l) se abrogã.
31. La articolul 207 literele i), j) şi k) se abrogã.
32. La articolul 207, literele m) şi o) vor avea urmãtorul cuprins:
«m) aparate pentru condiţionat aer, cu codurile: NC 8415 10 10 şi 8415 10 90;
......................................................................
o) iahturi şi bãrci cu sau fãrã motor pentru agrement, cu codurile: NC 8903 10; 8903 91; 8903 92 şi 8903 99.»
33. La articolul 208, alineatele (4) şi (5) vor avea urmãtorul cuprins:
«(4) Nivelul accizelor pentru alte produse:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea produsului Acciza
crt. sau a grupei de produse (%)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Confecţii din blãnuri naturale
(cu excepţia celor de iepure, oaie, caprã) 45
2. Articole din cristal*1) 55
3. Bijuterii din aur şi/sau din platinã,
cu excepţia verighetelor 25
4. Produse de parfumerie
4.1. Parfumuri, 35
din care:
- ape de parfum 25
4.2. Ape de toaletã, 15
din care:
- ape de colonie 10
5. Cuptoare cu microunde 20
6. Aparate pentru condiţionat aer 20
7. Arme de vânãtoare şi arme de uz
individual, altele decât cele de uz militar
sau de sport 100
8. Iahturi şi bãrci cu sau fãrã motor
pentru agrement
11.1. Iahturi 50
11.2. Bãrci*) cu sau fãrã motor pentru agrement 30
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) Nu intrã sub incidenţa accizelor bãrcile cu sau fãrã motor cu lungime
mai micã de 7 m şi cu motor mai mic de 15 CP.
*1) Prin cristal se înţelege sticlã având un conţinut minim de monoxid
de plumb de 24% din greutate.



(5) Nivelul accizelor pentru autoturisme sau autoturisme de teren, inclusiv din import rulate:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Acciza pentru Acciza pentru
Nr. autoturisme sau autoturisme sau
crt. Tipul autoturismului autoturisme autoturisme
de teren noi de teren rulate
(%) (%)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Autoturisme echipate
cu motor cu benzinã:
a) cu capacitate cilindricã
sub 1.601 cmc 1 2,5
b) cu capacitate cilindricã
între 1.601 şi 1.800 cmc 2,5 5,5
c) cu capacitate cilindricã
între 1.801 şi 2.000 cmc 4 10
d) cu capacitate cilindricã
între 2.001 şi 2.500 cmc 8 21
e) cu capacitate cilindricã
de peste 2.500 cmc 11 32
2. Autoturisme echipate
cu motor Diesel:
a) cu capacitate cilindricã
sub 1.601 cmc 1 2,5
b) cu capacitate cilindricã
între 1.601 şi 2.000 cmc 2,5 5,5
c) cu capacitate cilindricã
între 2.001 şi 2.500 cmc 4 11
d) cu capacitate cilindricã
între 2.501 şi 3.200 cmc 8 21
e) cu capacitate cilindricã
de peste 3.200 cmc 11 32»
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


34. La articolul 209, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
«(3) Plãtitori de accize sunt şi persoanele fizice care introduc în ţarã autoturisme şi autoturisme de teren, inclusiv rulate, precum şi iahturi şi bãrci cu sau fãrã motor pentru agrement.»
35. La articolul 244 se introduce denumirea marginalã cu urmãtorul cuprins:
«Întârzieri la plata accizelor»
36. La articolul 250 alineatul (1), punctul 2 va avea urmãtorul cuprins:
«2. clãdirile care, potrivit legislaţiei în vigoare, sunt considerate monumente istorice, de arhitecturã sau arheologice, muzee ori case memoriale, cu excepţia incintelor care sunt folosite pentru activitãţi economice;».
37. La articolul 270, alineatul (1^1) va avea urmãtorul cuprins:
«(1^1) Publicitatea realizatã prin mijloace de informare în masã scrise şi audiovizuale, în sensul prezentului articol, corespunde activitãţilor agenţilor de publicitate potrivit Clasificãrii activitãţilor din economia naţionalã - CAEN, cu modificãrile ulterioare, respectiv publicitatea realizatã prin ziare şi alte tipãrituri, precum şi prin radio, televiziune şi Internet.»
38. La articolul 283 se introduce denumirea marginalã cu urmãtorul cuprins:
«Alte taxe locale»
39. La articolul 298, alineatul (2) se abrogã."
37. Articolul II va avea urmãtorul cuprins:
"Art. II. - În cazul autoturismelor sau al autoturismelor de teren din import, inclusiv rulate, introduse în ţarã în baza contractelor de leasing iniţiate dupã data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, baza de impozitare pentru accize este valoarea de intrare la care se adaugã cuantumul taxelor vamale şi alte taxe speciale, dupã caz, datorate la momentul închiderii operaţiunii de import."
38. Dupã articolul II se introduce articolul II^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. II^1. - Avansurilor încasate pentru livrãrile de animale vii li se aplicã regimul fiscal privind taxa pe valoarea adãugatã, în vigoare la data încasãrii avansului."
39. Articolul III va avea urmãtorul cuprins:
"Art. III. - (1) Prin derogare de la dispoziţiile <>art. 4 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã intrã în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2005, cu urmãtoarele excepţii:
a) începând cu 1 mai 2005: lit. a) a art. 42; alin. (2) al art. 43; lit. k) a alin. (4) al art. 55; art. 76; art. 77;
b) începând cu 1 iunie 2005: lit. g) a art. 41; lit. g) a art. 42; lit. a) a alin. (2) al art. 65; alin. (1) al art. 66; alin. (4) şi (4 1 ) ale art. 66; alin. (2) al art. 67; lit. a), a^1), a^2), a^3), e), e^1) şi g) ale alin. (3) al art. 67; alin. (4) şi (5) ale art. 67; art. 77^1 - 77^3; alin. (3^1) al art. 83; lit. b) a alin. (4) al art. 83;
c) începând cu 1 ianuarie 2006: lit. c^1) a alin. (3) al art. 67.
(2) În cazul titlurilor de valoare dobândite pânã la data de 31 mai 2005 inclusiv, cota de impozit este de 1%, indiferent de data înstrãinãrii acestora.
(3) În perioada 1 iunie 2005 - 31 decembrie 2005, intermediarii vor calcula, vor reţine şi vor vira impozitul de 1% aplicat asupra câştigurilor din transferul titlurilor de valoare dobândite şi înstrãinate în aceastã perioadã, indiferent dacã sunt dobândite şi înstrãinate într-o perioadã mai mare de 365 de zile sau mai micã de 365 de zile. La 31 decembrie 2005, acestor tranzacţii le este aplicabilã regula de calcul al câştigului net conform prevederilor art. 67 alin. (3) lit. e).
(4) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, pentru calculul impozitului pe veniturile realizate de persoane fizice din investiţii şi din transferul proprietãţilor imobiliare din patrimoniul personal, definite potrivit dispoziţiilor cap. V şi VIII^1 din titlul III, cota de impozit este de 16%, cu excepţia câştigurilor realizate din transferul titlurilor de valoare înstrãinate într-o perioadã mai mare de 365 de zile de la data dobândirii, pentru care se menţine cota de 1% prevãzutã la art. 67 alin. (3) lit. e).
(5) Cota de impozit de 16% se aplicã începând cu data de 1 ianuarie 2006 şi pentru veniturile realizate de persoanele fizice şi juridice nerezidente, prevãzute la art. 115, cu excepţia veniturilor obţinute din jocuri de noroc pentru care se menţine cota de impozit de 20%."
40. Dupã articolul III se introduc articolele IV-VI cu urmãtorul cuprins:
"Art. IV. - Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã se abrogã:
a) <>art. XXXVII din Ordonanţa Guvernului nr. 94/2004 privind reglementarea unor mãsuri financiare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 803 din 31 august 2004, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 507/2004 ;
b) alin. (2) al <>art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea şi exercitarea activitãţii de consultanţã fiscalã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 538 din 1 septembrie 2001, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 198/2002 , cu modificãrile ulterioare.
Art. V. - În vederea diminuãrii evaziunii fiscale în domeniul produselor accizabile supuse sistemului de marcare, antrepozitarii autorizaţi vor utiliza pentru marcare numai banderole şi timbre înseriate şi numerotate. Termenul şi procedura de aplicare a noilor modele de marcaje, precum şi regimul stocului de marcaje valabile la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã vor fi stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
<>Art. VI. - Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare."
ART. II
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 24/2005 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 263 din 30 martie 2005.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
MIRON TUDOR MITREA

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 1 iunie 2005.
Nr. 163.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016