Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 160 din 30 iulie 1998  pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 160 din 30 iulie 1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar

EMITENT: PARLAMENT
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 289 din 6 august 1998
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala şi independenta, cu organizarea autonomã. Este organizatã şi funcţioneazã în baza principiului autonomiei, în cadrul forurilor profesionale reprezentate de Colegiul Medicilor Veterinari şi de Asociaţia Generalã a Medicilor Veterinari din România.
(2) Profesiunea de medic veterinar se exercita de cãtre persoane cu cetãţenie romana, posesoare de diplome de doctor - medic veterinar, precum şi de cãtre cetãţeni strãini a cãror diploma este recunoscuta legal şi care sunt atestaţi de cãtre Colegiul Medicilor Veterinari sa practice aceasta profesiune pe teritoriul României.
ART. 2
(1) Profesiunea de medic veterinar serveşte apãrãrii sãnãtãţii animalelor şi sãnãtãţii publice.
(2) Medicul veterinar promoveazã protecţia mediului înconjurãtor şi ameliorarea condiţiilor ecologice, în scopul pãstrãrii echilibrului dinamic al sistemelor biologice.
ART. 3
Profesiunea de medic veterinar are caracter de exclusivitate în urmãtoarele domenii:
a) medicina veterinara preventivã şi curativã;
b) igiena şi salubritatea produselor de origine animala;
c) biotehnologii medicale veterinare;
d) diagnosticul de laborator veterinar;
e) controlul producţiei, al comercializãrii şi utilizãrii produselor de uz veterinar;
f) învãţãmântul şi cercetarea ştiinţificã medical-veterinara;
g) controlul modului în care este organizat şi se desfãşoarã transportul animalelor, al produselor animaliere şi al furajelor.
ART. 4
Medicul veterinar îşi exercita profesiunea în colaborarea cu alte profesiuni, în urmãtoarele domenii:
a) apãrarea sãnãtãţii publice;
b) creşterea, exploatarea şi furajarea animalelor;
c) reproductia animalelor;
d) producerea şi comercializarea produselor de uz veterinar;
e) cercetãri de genetica animala fundamentalã şi aplicatã;
f) protecţia animalelor domestice şi a celor sãlbatice;
g) controlul modului în care se realizeazã industrializarea şi valorificarea produselor de origine animala;
h) protecţia mediului şi controlul poluarii;
i) statistica medical-veterinara.
ART. 5
În exercitarea profesiunii, medicul veterinar aplica, respecta şi este protejat de legile statului, de prevederile Statutului medicului veterinar şi ale Codului de etica şi deontologie medicalã veterinara, aprobat de Congresul Naţional al Medicilor Veterinari.
ART. 6
Profesiunea de medic veterinar se exercita în cadrul urmãtoarelor structuri profesionale:
a) reţeaua sanitar-veterinara de stat;
b) serviciile medicale veterinare particulare, autorizate legal;
c) instituţiile de învãţãmânt universitar şi postuniversitar, de stat şi particular;
d) instituţiile academice, fundaţiile de profil şi institutele de cercetare ştiinţificã;
e) alte instituţii publice şi private.

CAP. 2
Organizarea profesiunii de medic veterinar
Secţiunea 1
Colegiul Medicilor Veterinari
ART. 7
(1) Se înfiinţeazã Colegiul Medicilor Veterinari, ca forma de organizare profesionalã autonomã, neguvernamentala, apolitica şi nonprofit. Colegiul are personalitate juridicã.
(2) Colegiul Medicilor Veterinari reprezintã interesele şi apara drepturile profesionale ale membrilor sãi.
(3) Organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor Veterinari se realizeazã pe principiul teritorial, al eligibilitãţii şi ierarhiei.
(4) Organele de conducere ale Colegiului Medicilor Veterinari sunt:
a) Congresul naţional;
b) Consiliul naţional;
c) consiliile judeţene şi al municipiului Bucureşti.
ART. 8
(1) Colegiul Medicilor Veterinari are urmãtoarele atribuţii:
a) avizeazã proiectele de acte normative, reglementãrile şi normele de exercitare a profesiunii în toate domeniile de activitate specific veterinare, conform legislaţiei în vigoare;
b) participa la elaborarea strategiei de dezvoltare şi modernizare a activitãţilor sanitar-veterinare;
c) elaboreazã Codul de etica şi deontologie medical-veterinara, ale cãrui prevederi sunt obligatorii în exercitarea profesiunii de medic veterinar.
d) acorda medicilor veterinari atestatul de libera practica;
e) aplica sancţiunile disciplinare prevãzute de regulamentul sau de organizare şi funcţionare; suspenda sau anuleazã atestatul de libera practica;
f) reprezintã profesiunea în fata organelor guvernamentale, a altor foruri profesionale şi ştiinţifice, a instituţiilor publice sau private;
g) promoveazã relaţiile pe plan extern cu organizaţii şi instituţii profesionale similare;
h) tine evidenta membrilor sãi şi actualizeazã permanent tabloul general al acestora.
(2) Numai membrii înscrişi în Colegiul Medicilor Veterinari se pot bucura de toate drepturile conferite prin legile şi regulamentele de organizare şi funcţionare privind exercitarea profesiunii de medic veterinar.
ART. 9
(1) Colegiul Medicilor Veterinari stabileşte profilurile profesionale de baza, precum şi specializarea pe profiluri a medicilor veterinari, în conformitate cu regulamentul propriu de organizare şi funcţionare şi cu normele legale în vigoare.
(2) Colegiul Medicilor Veterinari colaboreazã cu instituţiile publice în stabilirea direcţiilor de dezvoltare şi de perfecţionare a învãţãmântului medical-veterinar universitar şi postuniversitar, în concordanta cu cerinţele şi standardele internaţionale şi cu legislaţia României.
ART. 10
Componenta Consiliului naţional, a consiliilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, precum şi condiţiile şi modul de îndeplinire al atribuţiilor şi competentelor organelor de conducere ale Colegiului Medicilor Veterinari se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare a acestuia.
ART. 11
(1) Veniturile Colegiului Medicilor Veterinari se constituie din:
a) taxa de înscriere în colegiu, cotizaţiile lunare ale membrilor, alte venituri realizate din manifestãri ştiinţifice şi culturale, precum şi din drepturi editoriale;
b) subvenţii, donaţii şi sponsorizãri din partea unor persoane fizice sau juridice, din ţara sau din strãinãtate, în condiţiile legii;
c) chirii, dobânzi şi orice alte surse legale.
(2) Consiliile judeţene şi al municipiului Bucureşti vireazã lunar Colegiului Medicilor Veterinari o cota de 50% din cotizaţiile încasate. Fondurile bãneşti pot fi utilizate pentru perfecţionarea pregãtirii profesionale, acordarea de burse şi de ajutoare, crearea de instituţii cu scop ştiinţific, investiţii legate de dotarea cu mijloace adecvate pentru diverse activitãţi ale colegiului, cheltuieli administrativ-gospodãreşti şi pentru fondul de salarii pentru aparatul tehnico-administrativ propriu.

Secţiunea a 2-a
Congresul Naţional al Medicilor Veterinari
ART. 12
(1) Congresul Naţional al Medicilor Veterinari este forul reprezentativ suprem al profesiunii de medic veterinar şi se constituie din delegaţi aleşi în adunãrile generale ale consiliilor judeţene şi al municipiului Bucureşti ale Colegiului Medicilor Veterinari.
(2) Congresul Naţional al Medicilor Veterinari se întruneşte o data la 3 ani. La cererea majoritãţii consiliilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, Consiliul naţional convoacã Congresul extraordinar.
(3) Congresul Naţional al Medicilor Veterinari este legal constituit, dacã sunt prezente doua treimi din numãrul delegaţilor convocaţi, şi adopta hotãrâri cu votul majoritãţii simple.
ART. 13
Congresul Naţional al Medicilor Veterinari are urmãtoarele atribuţii:
a) adopta Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului Medicilor Veterinari;
b) adopta propuneri de acte normative privind profesiunea de medic veterinar şi aproba Codul de etica şi deontologie medical-veterinara;
c) adopta hotãrâri privind formarea, calificarea, specializarea şi perfecţionarea medicilor veterinari, precum şi criteriile pentru promovarea profesionalã;
d) adopta rezoluţii şi recomandãri privind programul sau ştiinţific;
e) adopta hotãrâri privitoare la relaţiile de colaborare dintre Colegiul Medicilor Veterinari şi Asociaţia Generalã a Medicilor Veterinari din România cu alte foruri profesionale şi ştiinţifice din ţara şi din strãinãtate.
ART. 14
Hotãrârile Congresului Naţional al Medicilor Veterinari sunt definitive şi obligatorii pentru toţi membrii Colegiului Medicilor Veterinari.

CAP. 3
Membrii Colegiului Medicilor Veterinari
ART. 15
(1) Calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari poate fi dobandita de orice medic veterinar, indiferent de convingerile politice, religioase, etnice sau de alta natura, care recunoaşte Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului Medicilor Veterinari şi care îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) sa fie posesor al unei diplome de doctor-medic veterinar, eliberata de o instituţie de învãţãmânt superior din România sau din strãinãtate, echivalata potrivit legii, care este autorizat în mod legal sa practice profesiunea de medic veterinar;
b) sa nu se afle în cazurile de nedemnitate prevãzute de Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului Medicilor Veterinari;
c) sa fie apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiunii de medic veterinar.
(2) Calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari este obligatorie pentru exercitarea profesiunii de medic veterinar.
ART. 16
Membrii Colegiului Medicilor Veterinari pot fi: membri activi, membri asociaţi şi membri de onoare. Criteriile de includere a membrilor într-una dintre aceste categorii sunt precizate în regulamentul de aplicare a prezentei legi.
ART. 17
La înscrierea în Colegiul Medicilor Veterinari, medicul veterinar depune în fata Consiliului naţional al colegiului, într-un cadru solemn, urmãtorul jurãmânt:
"Jur sa-mi exercit profesiunea cu competenta şi responsabilitate, în mod demn, cu probitate şi devotament, actionand în toate împrejurãrile printr-o conduita exemplara, în spiritul normelor Codului de etica şi deontologie medical-veterinara şi al respectãrii legilor tarii.
Voi folosi toate cunoştinţele mele profesionale şi ştiinţifice pentru promovarea şi apãrarea sãnãtãţii animalelor, protecţia sãnãtãţii omului şi a condiţiilor ecologice.
Jur sa apar, cu toate puterile mele, onoarea, prestigiul şi nobilele traditii ale profesiunii de medic veterinar!"
ART. 18
Membrii Colegiului Medicilor Veterinari au urmãtoarele obligaţii:
a) sa respecte legile şi celelalte acte normative în vigoare referitoare la exercitarea profesiunii de medic veterinar şi sa se supunã hotãrârii organelor de conducere ale Colegiului Medicilor Veterinari;
b) sa respecte şi sa aplice în orice împrejurare normele de etica şi deontologie medical-veterinara;
c) sa promoveze întregul ansamblu de mãsuri menite sa conducã la dezvoltarea creşterii animalelor şi a potenţialului lor productiv;
d) sa protejeze sãnãtatea omului impotriva bolilor comune omului şi animalelor, sa participe la protejarea mediului, în scopul menţinerii echilibrului ecologic;
e) sa urmãreascã şi sa sprijine mãsurile de protecţie a animalelor, în conformitate cu reglementãrile internaţionale.
ART. 19
Calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari şi exercitarea profesiunii de medic veterinar devin nedemne şi se suspenda pentru:
a) desfãşurarea unor activitãţi care contravin normelor Codului de etica şi deontologie medical-veterinara, constatate şi sancţionate de colegiu;
b) interzicerea exercitãrii profesiunii pe durata stabilitã prin hotãrârea judecãtoreascã sau disciplinarã, rãmasã definitiva;
c) în caz de neplata a cotizaţiilor şi a contribuţiilor profesionale, timp de 6 luni neintrerupt de la scadenta acestora.
ART. 20
Calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari înceteazã:
a) dacã impotriva medicului veterinar s-a luat mãsura de ridicare a dreptului de a profesa ca sancţiune disciplinarã sau ca urmare a hotãrârii Colegiului Medicilor Veterinari pentru evidenta incapacitate profesionalã ori boala psihicã, atestata de comisia de expertiza;
b) dacã medicul veterinar a fost condamnat definitiv pentru o fapta care constituie culpa profesionalã, prevãzutã şi pedepsita de Codul penal, care îl face nedemn de a-şi exercita profesiunea.
ART. 21
Exercitarea ilicitã a oricãrei activitãţi specifice profesiunii de medic veterinar de cãtre orice persoana neautorizata de Colegiul Medicilor Veterinari constituie infracţiune şi se sancţioneazã potrivit legii.

CAP. 4
Calificarea, specializarea şi promovarea în grade profesionale a medicilor veterinari
ART. 22
Consiliul Naţional al Medicilor Veterinari poate abilita, în condiţiile prezentei legi, medici veterinari în diferite profiluri profesionale.
ART. 23
Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor Veterinari face propuneri privind criteriile de obţinere a gradelor profesionale, conform normelor legale în vigoare, în:
a) asistenta medical-veterinara;
b) învãţãmântul superior;
c) cercetarea ştiinţificã;
d) administraţia publica.

CAP. 5
Libera practica medical-veterinara
ART. 24
(1) Activitãţile efectuate prin libera practica medical-veterinara sunt: asistenta medical-veterinara, insamantari artificiale, diferite servicii de specialitate şi consultanţa tehnica şi legislativã sanitar-veterinara, producerea şi comercializarea biopreparatelor, medicamentelor, aparaturii medicale şi instrumentarului de uz veterinar.
(2) Serviciile medical-veterinare particulare fac parte din sistemul sanitar-veterinar naţional şi se organizeazã ca: circumscripţii de asistenta veterinara, dispensare, cabinete, clinici, centre şi spitale, puncte şi farmacii veterinare, laboratoare şi alte unitãţi specializate de profil, autorizate şi supravegheate de Colegiul Medicilor Veterinari şi de autoritãţile publice sanitar-veterinare.
ART. 25
(1) Medicii veterinari liber-profesionisti îşi pot desfasura activitatea independent, ca persoane fizice sau ca persoane juridice.
(2) Pentru sprijinirea liberalizarii profesiunii de medic veterinar, direcţiile sanitar-veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi regiile autonome sau alte instituţii de care aparţin dispensarele veterinare pot vinde, închiria sau concesiona medicilor veterinari care devin liber-profesionisti clãdirile, spaţiile, dotãrile şi mijloacele existente în circumscripţiile sanitar-veterinare de asistenta şi în clinicile veterinare de stat. Se excepteazã de la vânzare locuintele.
ART. 26
Tarifele şi onorariile pentru libera practica medical-veterinara se stabilesc de cãtre fiecare profesionist, pe criterii de competenta, Colegiul Medicilor Veterinari stabilind tarifele minime.
ART. 27
Produsele biologice şi medicamentele de uz veterinar se comercializeazã numai prin punctele farmaceutice şi farmaciile veterinare autorizate.
ART. 28
(1) Medicii veterinari de la circumscripţiile sanitar-veterinare de asistenta, deveniti liber-profesionisti, asigura pe baza de contract încheiat cu direcţiile sanitar-veterinare, efectuarea acţiunilor strategice de depistare, profilaxie şi combatere a bolilor la animale care sunt transmisibile la om, precum şi a altor activitãţi care concura la supravegherea sanitar-veterinara a teritoriului.
(2) Tarifele de plata pentru acţiunile prevãzute la alin. (1) se stabilesc de cãtre Agenţia Nationala Sanitar-Veterinara în mod diferenţiat, în funcţie de zone, distanţe şi de specificul localitãţilor, rurale sau urbane, şi se negociaza anual cu Colegiul Medicilor Veterinari.
ART. 29
Atribuţiile şi competentele medicilor veterinari liber-profesionisti, precum şi îndeplinirea unor îndatoriri publice se stabilesc printr-un regulament elaborat de Colegiul Medicilor Veterinari împreunã cu Agenţia Nationala Sanitar-Veterinara.

CAP. 6
Dispoziţii finale
ART. 30
Riscurile profesionale şi rãspunderile medicilor veterinari legate de acestea vor fi prevãzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului Medicilor Veterinari.
ART. 31
În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Consiliul Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România va organiza adunãri generale ale filialelor judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru alegerea consiliilor judeţene şi a Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor Veterinari. Dupã alegerea acestor organe, Adunarea Medicilor Veterinari din România îşi înceteazã activitatea.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 9 iulie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ANDREI IOAN CHILIMAN

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 9 iulie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
ULM SPINEANU

------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016