Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 16 din 8 ianuarie 1998  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 16 din 8 ianuarie 1998 pentru modificarea si completarea Legii nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 13 ianuarie 1998
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
<>Legea nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranta a activitãţilor nucleare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 din 29 octombrie 1996, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 4 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Autoritatea nationala competenta în domeniul nuclear, care exercita atribuţiile de reglementare, autorizare şi control prevãzute în prezenta lege, este Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, aflatã în subordinea Guvernului."
2.Articolul 4 alineatul (5) va avea urmãtorul cuprins:
"(5) O cota-parte din tarifele încasate de comisie, reprezentând contravaloarea cheltuielilor de expertizare tehnica, examinare şi control, în vederea autorizãrii activitãţilor nucleare prevãzute la art. 2, se face venit la bugetul de stat; restul din tarifele încasate poate fi utilizat de comisie pentru cheltuieli de personal, cheltuieli materiale, dotãri şi investiţii specifice acestor activitãţi, evidentiindu-se într-un cont separat ca surse extrabugetare. Cotele respective se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului."
3. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Prelungirea perioadei de valabilitate a autorizaţiei sau a permiselor de exercitare, reautorizarea sau eliberarea unui nou permis se fac în condiţiile prevãzute la art. 8-10 şi la art. 13."
4. Articolul 16 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Activitãţile în care se utilizeazã materiale cu activitate totalã sau cu concentraţie masica scãzutã, generatorii de radiatii ionizante de tipul aprobat de comisie şi orice tuburi electronice care îndeplinesc limitele şi criteriile de exceptare prevãzute în standardele internaţionale, astfel încât riscurile aferente activitãţii sau sursei sunt minimum acceptate, se excepteazã, în parte sau în totalitate, de la aplicarea regimului de autorizare prevãzut în prezenta lege."
5. Articolul 19 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - (1) Combustibilul nuclear poate fi deţinut numai de persoane juridice. Se interzice deţinerea combustibilului nuclear fãrã a poseda pentru acesta autorizaţia de deţinere, precum şi una dintre urmãtoarele autorizaţii: de producere, depozitare, tratare, prelucrare, utilizare, transport, import sau export, în acord cu activitãţile pe care le desfãşoarã, eliberate în conformitate cu prevederile art. 18 şi art. 20-22."
6. La articolul 28 se introduc alineatele (3) şi (4), care vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Autorizaţia sau permisul de exercitare, emis în baza prevederilor prezentei legi, nu îl scuteşte pe titular de respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare.
(4) Comisia va stabili modalitãţile concrete de aplicare a prezentei legi ori de câte ori prevederile acesteia nu pot fi aplicate simultan cu prevederile legale de alta natura, cu consultarea autoritãţilor administraţiei publice în materie, acordand prioritate respectãrii condiţiilor de desfãşurare în siguranta a activitãţilor nucleare."
7. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) În exercitarea mandatului lor, organele cu drept de control al activitãţilor nucleare, prevãzute în anexa nr. 3, au drepturile prevãzute la art. 31 alin. (1) şi obligaţiile şi atribuţiile prevãzute la art. 32, în limitele competentelor stabilite de lege.
(2) În caz de nesupunere la control sau de nesupunere fata de oricare dintre dispoziţiile sale, comisia poate cere autoritãţilor competente fie sa procedeze la executarea silitã, fie sa întreprindã o ancheta. Comisia poate cere intervenţia reprezentanţilor Inspectoratului General al Poliţiei sau, în cazuri de urgenta, poate întreprinde, din proprie initiativa, mãsuri asiguratorii de securitate nucleara, urmând ca toate cheltuielile aferente sa fie rambursate de cãtre titularul autorizaţiei de bunãvoie sau prin executare silitã."
8. Capitolul V va avea urmãtorul titlu:
"Atribuţii şi raspunderi"
9. Articolul 35 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - În afarã atribuţiilor prevãzute explicit de lege, comisia:
a) propune iniţierea proiectelor de lege, de hotãrâri ale Guvernului şi elaboreazã reglementãrile proprii şi comune cu alte autoritãţi competente, potrivit legii;
b) elaboreazã instrucţiuni cu caracter obligatoriu, precum şi reglementãri de securitate nucleara privind asigurarea calitãţii şi funcţionarea în condiţii de siguranta a obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, protecţia impotriva radiatiilor nucleare a personalului expus profesional, a populaţiei, a mediului înconjurãtor şi a bunurilor materiale, protecţia fizica, evidenta, pãstrarea şi transportul materialelor radioactive şi a materialelor fisionabile speciale, precum şi gestionarea deşeurilor radioactive;
c) aproba, potrivit legii, planurile de intervenţie pentru cazurile de accident nuclear şi participa la asigurarea intervenţiei;
d) elaboreazã proceduri pentru urmãrirea radioactivitatii mediului şi asigura supravegherea permanenta a acesteia pe teritoriul naţional;
e) iniţiazã, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, acţiuni de promovare a intereselor specifice României în relaţiile cu Agenţia Internationala pentru Energia Atomica (A.I.E.A.), cu Agenţia pentru Energia Nucleara (A.E.N.) şi cu alte organizaţii internaţionale specializate în domeniul reglementãrilor şi controlului activitãţilor nucleare; coopereazã, în condiţiile legii, cu instituţii similare din alte state;
f) controleazã aplicarea prevederilor acordurilor internaţionale în vigoare privind controlul garanţiilor, protecţia fizica, transportul materialelor fisionabile şi radioactive, protecţia impotriva radiatiilor, asigurarea calitãţii şi securitatea nucleara a instalaţiilor;
g) informeazã prompt autoritatea centrala pentru protecţia mediului şi Ministerul Apãrãrii Naţionale asupra oricãrei cresteri semnificative a radioactivitatii mediului;
h) coopereazã cu ale organisme care au, potrivit legii, atribuţii în domeniul functionarii în condiţii de siguranta a obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, în corelatie cu cerinţele de protecţie a mediului şi a populaţiei;
i) asigura informarea publicului prin publicaţii oficiale, comunicate de presa; organizeazã audieri sau anchete, dupã caz;
j) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege în domeniul reglementãrilor şi al controlului activitãţilor nucleare."
10. Articolul 37 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - (1) Comisia va organiza, potrivit legii, reţeaua de supraveghere a radioactivitatii mediului pe teritoriul României, asigurând fluxul informaţional necesar sistemului integrat de monitorizare a parametrilor mediului."
11. Articolul 37 alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Comisia informeazã, ori de câte ori este necesar, autoritatea centrala pentru protecţia mediului şi Ministerului Apãrãrii Naţionale asupra celor constatate în activitatea de supraveghere exercitatã şi colaboreazã cu acestea în vederea stabilirii mãsurilor necesare."
12. Articolul 38 alineatul (1) litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) introducerea în domeniul medical, pentru diagnostic şi tratament medical, a surselor închise, deschise, a dispozitivelor generatoare de radiatii ionizante şi a produselor farmaceutice care conţin materiale radioactive;"
13. Articolul 44 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 44. - (1) Efectuarea unei activitãţi dintre cele prevãzute la art. 2, la art. 24 alin. (1) şi la art. 38 alin. (1), fãrã a avea autorizaţie corespunzãtoare prevãzutã de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte dupã cum urmeazã:
a) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda, activitãţile prevãzute la art. 2 lit. a) privitoare la cercetarea, proiectarea, amplasarea, producţia, construcţia sau montajul obiectivelor sau instalaţiilor nucleare, la art. 2 lit. b), d) şi g), la art. 24 alin. (1), precum şi la art. 38 alin. (1);
b) cu închisoare de la 3 ani la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, pentru efectuarea neautorizata a unor activitãţi prevãzute la art. 2 lit. a) privitoare la punerea în funcţiune, exploatarea, modificarea, dezafectarea, importul sau exportul instalaţiilor nucleare şi la art. 2 lit. c), e) şi f)."
14. Punctul 1 din anexa nr. 3 va avea urmãtorul cuprins:
"1. Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare."
ART. 2
<>Legea nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranta a activitãţilor nucleare, cu modificãrile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 15 decembrie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
MIRCEA IONESCU-QUINTUS

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 15 decembrie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
RADU BERCEANU
---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016