Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 16 din 6 martie 1995 (*republicata*)  privind protectia topografiilor produselor semiconductoare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 16 din 6 martie 1995 (*republicata*) privind protectia topografiilor produselor semiconductoare

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 824 din 6 octombrie 2006
LEGE nr. 16 din 6 martie 1995 (*republicatã*)
privind protecţia topografiilor produselor semiconductoare
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 824 din 6 octombrie 2006

-----
*) Republicatã în temeiul <>art. III din Legea nr. 337/2005 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 16/1995 privind protecţia topografiilor circuitelor integrate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.094 din 5 decembrie 2005, dându-se textelor o noua numerotare.
<>Legea nr. 16/1995 privind protecţia topografiilor produselor semiconductoare a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 9 martie 1995 şi a mai fost modificatã şi completatã prin:
- <>Ordonanta Guvernului nr. 41/1998 privind taxele în domeniul protecţiei proprietãţii industriale şi regimul de utilizare a acestora, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 43 din 30 ianuarie 1998, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 383/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 471 din 2 iulie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 190/2005 pentru realizarea unor mãsuri necesare în procesul de integrare europeanã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.179 din 28 decembrie 2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 332/2006 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 629 din 20 iulie 2006.

CAP. I
Obiectul protecţiei

ART. 1
Topografiile produselor semiconductoare sunt protejate pe teritoriul României, prin înregistrarea la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, în condiţiile prevãzute prin prezenta lege.
ART. 2
În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos se definesc dupã cum urmeazã:
a) B.O.P.I. - Buletinul Oficial de Proprietate Industriala Secţiunea Topografii;
b) produs semiconductor - forma finala sau intermediara a oricãrui produs:
- compus dintr-un substrat ce comporta un strat de material semiconductor; şi
- constituit din unul sau mai multe straturi de materiale conductoare, izolante ori semiconductoare, straturile fiind dispuse conform unei configuratii tridimensionale prestabilite; şi
- destinat sa îndeplineascã, în mod exclusiv sau nu, o funcţie electronica;
c) topografie a unui produs semiconductor - o serie de imagini legate între ele, indiferent de modalitatea în care acestea sunt fixate sau codate, reprezentând configuraţia tridimensionala a straturilor care compun un produs semiconductor şi în care fiecare imagine reproduce desenul sau o parte din desenul unei suprafeţe a produsului semiconductor, în orice stadiu al fabricaţiei sale;
d) exploatare comercialã - vânzarea, închirierea, leasingul sau orice alta metoda de distribuire comercialã ori oferta facuta în aceste scopuri. Cu toate acestea exploatarea comercialã nu include exploatarea în condiţii de confidenţialitate; se aplica sub condiţia ca nicio distribuire cãtre terţi sa nu aibã loc în afarã de situaţia în care exploatarea topografiei se efectueazã în condiţiile de confidenţialitate cerute de mãsurile necesare în vederea protecţiei intereselor esenţiale pentru siguranta nationala.
ART. 3
(1) Sunt protejate, în condiţiile prezentei legi, topografiile originale. Sunt originale topografiile care constituie rezultatul efortului intelectual al creatorilor lor şi care, la data când au fost create, nu erau uzuale pentru creatorii de topografii şi pentru fabricantii de produse semiconductoare.
(2) O topografie constituitã dintr-o combinatie de elemente şi de interconexiuni uzuale poate fi protejata numai dacã combinatia, luatã în ansambul ei, este originala, în sensul alin. (1).
ART. 4
Drepturile titularului unei topografii protejate asupra produsului semiconductor nu sunt condiţionate de faptul ca acesta este sau nu incorporat într-un produs.
ART. 5
Protecţia acordatã, potrivit art. 3, se aplica numai topografiei propriu-zise, cu excluderea oricãrui concept, procedeu, sistem, oricãrei tehnici sau informaţii codate încorporate în aceasta topografie.

CAP. II
Dreptul la protecţie

ART. 6
(1) Pot beneficia de protecţia oferitã prin prezenta lege:
a) persoanele fizice care sunt resortisante ale unui stat membru al Uniunii Europene sau al Organizaţiei Mondiale a Comerţului ori care au resedinta obişnuitã pe teritoriul unui astfel de stat;
b) societãţile sau alte persoane juridice care desfãşoarã o activitate industriala ori comercialã, realã şi efectivã, pe teritoriul României sau al unui stat membru al Uniunii Europene ori al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
(2) În cazul negocierii unor acorduri internaţionale cu state terţe sau al adoptãrii de dispoziţii interne, prin care se intenţioneazã extinderea protecţiei acordate prin prezenta lege altor persoane decât cele prevãzute la alin. (1), Comisia Europeanã va fi informatã cu 30 de zile în avans.
(3) Încheierea acordurilor sau adoptarea dispoziţiilor prevãzute la alin. (2) nu poate avea loc mai devreme de doua luni de la data informãrii Comisiei Europene, în cazul în care aceasta comunica statului roman, în termenul prevãzut la alineatul precedent, intenţia de a prezenta Consiliului European o propunere în sensul extinderii protecţiei de cãtre toate statele membre în ceea ce priveşte persoanele sau statele terţe respective.
(4) Dacã în aceasta perioada de doua luni Comisia Europeanã prezintã Consiliului European o astfel de propunere, încheierea acordurilor sau adoptarea dispoziţiilor prevãzute la alin. (2) nu poate avea loc mai devreme de 4 luni de la data prezentãrii propunerii.
(5) În lipsa unei comunicãri din partea Comisiei Europene în termenul prevãzut la alin. (3) sau a prezentãrii unei propuneri ori a adoptãrii unei decizii a Consiliului European în termenele prevãzute la alin. (4), statul roman poate încheia acordurile sau poate adopta dispoziţiile prevãzute la alin. (2).
(6) Decizia Consiliului European, adoptatã în baza propunerii Comisiei Europene, nu impiedica încheierea acordurilor sau adoptarea dispoziţiilor prevãzute la alin. (2), cu excepţia cazului în care Consiliul decide în sens contrar, cu majoritate calificatã.
ART. 7
(1) Persoana indreptatita sa obţinã protecţia legalã a unei topografii poate fi reprezentatã, în relaţiile cu Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, prin mandatar.
(2) În cazul persoanelor fizice şi al persoanelor juridice strãine, cu domiciliul, respectiv sediul, în strãinãtate, reprezentarea prin mandatar este obligatorie, mandatarul trebuind sa aibã domiciliul sau sediul pe teritoriul României.
ART. 8
(1) Dreptul la protecţia topografiei unui produs semiconductor aparţine creatorului topografiei sau succesorului în drepturi al acestuia. În cazul în care sunt mai mulţi creatori, coautori, drepturile aparţin acestora în comun.
(2) Dreptul la protecţie este acordat şi persoanelor prevãzute la art. 6, care:
a) procedeazã la o prima exploatare comercialã a unei topografii, în România sau în Uniunea Europeanã, ce nu a mai fãcut obiectul niciunei exploatãri în lume; şi
b) au primit din partea unei persoane în drept sa dispunã de topografie autorizaţia exclusiva de a exploata comercial aceasta topografie pe teritoriul României sau în Uniunea Europeanã.
ART. 9
(1) Dacã topografia a fost creata de un salariat în cadrul sarcinilor de serviciu, dreptul la protecţia topografiei aparţine unitãţii al carei salariat este creatorul topografiei.
(2) Dacã topografia a fost creata la comanda unei persoane fizice sau persoane juridice, dreptul la protecţia topografiei aparţine persoanei care a comandat-o.
(3) În cazul în care exista dispoziţii contractuale contrare celor de la alineatele precedente, se aplica aceste dispoziţii contractuale.
ART. 10
Dacã o topografie a fost exploatatã comercial, în ţara sau în strãinãtate, topografia poate beneficia de protecţie, în condiţiile prezentei legi, numai dacã cererea de înregistrare a fost depusa la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci în termen de 2 ani de la data primei exploatãri comerciale.
ART. 11
În situaţia în care o topografie nu a fost exploatatã comercial timp de 15 ani de la data la care a fost creata sau codata pentru prima oara, la împlinirea acestui termen dreptul la protecţie înceteazã, dupã cum urmeazã:
a) dacã topografia nu a fost înregistratã, ea nu mai poate face obiectul unei cereri de înregistrare;
b) dacã topografia a fost înregistratã, drepturile conferite prin înregistrare se sting.

CAP. III
Înregistrarea topografiilor

ART. 12
(1) Înregistrarea unei topografii de produs semiconductor este condiţionatã de constituirea la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci a unui depozit reglementar al cererii de înregistrare.
(2) O cerere de înregistrare poate avea ca obiect o singura topografie, iar o topografie poate fi înregistratã numai o singura data.
ART. 13
(1) Depozitul cererii de înregistrare a unei topografii este reglementar constituit dacã se depun urmãtoarele:
a) o cerere scrisã prin care se solicita înregistrarea topografiei şi care trebuie sa evidentieze cel puţin:
- numele, prenumele şi domiciliul creatorului/creatorilor topografiei;
- numele şi prenumele sau denumirea şi adresa solicitantului, dacã acesta este altul decât creatorul topografiei;
- indicaţii privind dreptul solicitantului de a inregistra topografia;
- denumirea şi destinaţia produsului semiconductor realizabil pe baza topografiei;
- data fixãrii sau a primei codari a topografiei;
- data primei exploatãri comerciale a topografiei, când este cazul;
- numele şi prenumele sau denumirea şi adresa mandatarului, când este cazul;
- semnatura solicitantului sau, dupã caz, a mandatarului;
b) o documentaţie tehnica, constituitã din materiale grafice şi texte, care sa conţinã informaţii suficiente pentru a permite identificarea topografiei şi pentru a evidenţia funcţiunea electronica a produsului semiconductor care incorporeaza topografia;
c) doua exemplare ale produsului semiconductor, dacã acesta a fost realizat şi exploatat comercial;
d) împuternicirea de reprezentare a mandatarului, dupã caz;
e) dovada de plata a taxelor prevãzute de lege.
(2) Toate documentele menţionate mai sus se depun dactilografiate în limba romana.
ART. 14
(1) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci examineazã cererile de înregistrare a topografiilor din punct de vedere al îndeplinirii cerinţelor legale pentru constituirea depozitului reglementar şi, dacã constata îndeplinirea acestora, efectueazã înregistrarea topografiei în Registrul naţional al topografiilor, publica înregistrarea topografiei în condiţiile prevãzute la art. 17 şi elibereazã persoanei îndreptãţite un certificat de înregistrare a topografiei, în termen de 3 luni de la data publicãrii.
(2) Data depozitului reglementar este data înregistrãrii cererii de protecţie.
ART. 15
(1) În cazul în care, la examinarea cererii, se constata lipsuri sau deficiente ale actelor prevãzute la art. 13, acestea se comunica în scris solicitantului, în termen de 15 zile de la data depunerii cererii, acordându-i-se un termen de doua luni pentru a efectua completãrile şi rectificãrile necesare.
(2) Dacã în termenul acordat s-au efectuat toate aceste completãri şi rectificari, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci efectueazã procedura prevãzutã la art. 14.
(3) Data depozitului reglementar va fi, în acest caz, data la care s-au primit toate completãrile şi rectificãrile necesare.
(4) Dacã în termenul acordat nu s-au efectuat completãrile şi rectificãrile cerute, cererea este respinsã şi se comunica în scris solicitantului motivele respingerii.
ART. 16
(1) Hotãrârile privind cererile de înregistrare a topografiilor pot fi contestate pe cale administrativã, în scris şi motivat, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, în termen de 3 luni de la comunicare.
(2) Contestaţia va fi examinata, în termen de 3 luni de la înregistrarea acesteia, de cãtre Comisia de reexaminare din cadrul Departamentului de apeluri al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
(3) Hotãrârea motivatã a Comisiei de reexaminare se comunica pãrţilor în termen de 15 zile de la pronunţare şi poate fi atacatã cu apel la Tribunalul Bucureşti, în termen de 3 luni de la comunicare.
(4) Hotãrârea Tribunalului Bucureşti poate fi atacatã cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 15 zile de la comunicare.
(5) Hotãrârile Comisiei de reexaminare rãmase definitive şi irevocabile se publica în B.O.P.I., în termen de 60 de zile.
ART. 17
(1) Înregistrarea topografiilor se publica în B.O.P.I., în termen de doua luni de la data înregistrãrii.
(2) Titularul este obligat sa comunice, în cel mai scurt termen, Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci orice modificãri survenite în ceea ce priveşte numele sau denumirea titularului ori a mandatarului acestuia. Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci opereazã modificãrile în Registrul naţional al topografiilor şi le publica în B.O.P.I., în termen de 3 luni de la primirea comunicãrii.
ART. 18
(1) Dupã publicarea înregistrãrii, documentaţia din depozitul reglementar al topografiilor poate fi consultata la sediul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci de cãtre persoanele interesate.
(2) Nu pot fi consultate documentele din depozitul reglementar, care conţin informaţii declarate de solicitantul protecţiei ca fiind secrete comerciale.
ART. 19
(1) Orice persoana interesatã are dreptul sa formuleze în scris şi motivat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci o cerere de revocare impotriva hotãrârilor privind cererile de înregistrare a topografiilor produselor semiconductoare, în termen de 3 luni de la publicarea acestora, dacã hotãrârile au fost luate cu nerespectarea art. 13.
(2) Cererea de revocare va fi soluţionatã, în termen de 3 luni de la înregistrarea acesteia la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, de cãtre Comisia de reexaminare din cadrul Departamentului de apeluri al oficiului.
(3) Hotãrârea motivatã a Comisiei de reexaminare se comunica pãrţilor în termen de 15 zile de la pronunţare şi va fi supusã cãilor de atac prevãzute la art. 16 alin. (3) şi (4).
(4) Hotãrârile privind revocarea, definitive şi irevocabile, se publica în B.O.P.I., în termen de 60 de zile.

CAP. IV
Drepturi

ART. 20
Drepturile exclusive se sting la 10 ani de la prima dintre urmãtoarele date:
a) sfârşitul anului în care topografia a fãcut obiectul unei exploatãri comerciale pentru prima data în lume;
b) sfârşitul anului în care s-a constituit depozitul reglementar.
ART. 21
(1) Titularul unei topografii înregistrate are, pe toatã durata de protecţie, dreptul exclusiv de exploatare a topografiei, precum şi dreptul exclusiv de a autoriza sau de a interzice urmãtoarele acte:
a) reproducerea acelei topografii, în mãsura în care este protejata conform art. 3 alin. (1);
b) exploatarea comercialã sau importul în acest scop al unei topografii sau al unui produs semiconductor fabricat cu ajutorul acestei topografii.
(2) Se excepteazã de la dispoziţiile alin. (1):
a) reproducerea unei topografii cu titlu privat în scopuri necomerciale;
b) reproducerea în scop de analiza, evaluare sau învãţãmânt privind concepte, procedee, sisteme ori tehnici încorporate în topografie sau privind topografia însãşi;
c) actele privind o topografie protejata şi care a fost creata plecand de la o analiza şi o evaluare a unei alte topografii, efectuate potrivit lit. b).
(3) Dreptul exclusiv de a autoriza sau de a interzice actele prevãzute la alin. (1) lit. b) nu este aplicabil actelor sãvârşite dupã ce topografia sau produsul semiconductor a fost pus pe piata în România sau în Uniunea Europeanã, de cãtre titular sau cu consimţãmântul acestuia.
ART. 22
Drepturile exclusive prevãzute la art. 21 se nasc:
a) la data depozitului reglementar;
b) la data la care topografia a fãcut obiectul unei exploatãri comerciale pentru prima data, oriunde în lume, dacã aceasta este anterioarã datei prevãzute la lit. a).
ART. 23
Titularul are dreptul sa marcheze produsele semiconductoare fabricate pe baza topografiei protejate, cu majuscula T.
ART. 24
Creatorii de topografii au dreptul sa li se menţioneze numele şi calitatea de creator al topografiei în certificatul de înregistrare a topografiei şi în publicaţiile efectuate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci cu privire la topografiile înregistrate.
ART. 25
Creatorii de topografii, care, în virtutea prevederilor art. 9, nu sunt titulari, au dreptul la o remuneraţie care se stabileşte prin contract încheiat între aceştia şi titularul topografiei protejate.
ART. 26
(1) Nu constituie o încãlcare a drepturilor titularului unei topografii protejate exploatarea topografiei de cãtre persoana care a achiziţionat cu buna-credinţa produsul semiconductor, fãrã sa aibã posibilitatea de a şti ca produsul semiconductor respectiv incorporeaza o topografie protejata, reprodusa ilegal. Începând de la data la care persoana în cauza a luat cunostinta ca topografia este protejata, ea nu mai are dreptul de a achizitiona, fãrã autorizaţia titularului, produse semiconductoare similare, dar poate continua exploatarea comercialã a produselor semiconductoare, achiziţionate sau contractate anterior acestei date, cu condiţia plãţii cãtre titular a unei despãgubiri echitabile.
(2) Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile şi succesorilor în drepturi ai titularului topografiei protejate.
ART. 27
Pentru perioada anterioarã naşterii drepturilor exclusive, în conformitate cu prevederile art. 22, persoana care are dreptul la protecţie în temeiul prezentei legi şi care poate dovedi ca un terţ a reprodus în mod fraudulos sau a exploatat comercial ori a importat în aceste scopuri topografia poate solicita daune potrivit dreptului comun.

CAP. V
Transmiterea drepturilor

ART. 28
Dreptul la protecţie şi drepturile ce decurg din înregistrarea unei topografii pot fi transmise, în tot sau în parte, prin cesiune şi prin succesiune legalã sau testamentarã.
ART. 29
Drepturile conferite prin înregistrarea unei topografii pot fi transmise prin acordarea de licenţe exclusive sau neexclusive.
ART. 30
Transmiterea drepturilor prevãzute la art. 28 şi 29 produce efecte fata de terţi numai începând cu data publicãrii în B.O.P.I. a menţiunii transmiterii înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
ART. 31
(1) Tribunalul Bucureşti poate acorda o licenta obligatorie de exploatare unor persoane care, cu toate eforturile depuse, nu au reuşit sa obţinã autorizaţia titularului de a exploata o topografie protejata, dacã:
a) acordarea licenţei este necesarã în situaţii de urgenta care privesc apãrarea şi siguranta nationala, prevenirea sau lichidarea efectelor unor calamitati naturale, încãlcarea <>Legii concurentei nr. 21/1996 , republicatã, ori nerespectarea standardelor naţionale privind poluarea atmosferei;
b) au trecut cel puţin 4 ani de la începerea perioadei de protecţie şi topografia nu a fost exploatatã comercial pe teritoriul României.
(2) Licentele obligatorii sunt neexclusive şi nu pot fi transmise decât împreunã cu patrimoniul afectat aplicãrii lor.
(3) Licentele obligatorii acordate se comunica Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, care le înscrie în Registrul naţional al topografiilor.
(4) Beneficiarul licenţei obligatorii datoreazã titularului o remuneraţie echitabila.
(5) Întinderea şi durata licenţelor obligatorii vor fi limitate la scopurile pentru care acestea au fost acordate.
(6) Beneficiari ai licenţei obligatorii pot fi inclusiv Guvernul sau terţii autorizaţi de acesta.
ART. 32
(1) La solicitarea motivatã prezentatã de persoana interesatã, Tribunalul Bucureşti poate retrage licenta obligatorie atunci când circumstanţele care au condus la acordarea acesteia au încetat sa mai existe, cu condiţia ca interesele legitime ale persoanei care a dobândit-o sa fie protejate într-o maniera corespunzãtoare.
(2) Licenta nu va fi retrasã dacã exista iminenta repetarii circumstanţelor care au determinat acordarea acesteia.
(3) Hotãrârile Tribunalului Bucureşti privind acordarea unei licenţe obligatorii, precum şi cele privind retragerea acesteia vor putea fi atacate la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 15 zile de la comunicare.
(4) Hotãrârile judecãtoreşti definitive şi irevocabile privind acordarea sau, dupã caz, retragerea licenţei obligatorii se comunica de persoana interesatã Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, care le înregistreazã în Registrul naţional al topografiilor şi publica menţiunea acestor hotãrâri în B.O.P.I., în termen de 30 de zile de la comunicare.
ART. 33
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci publica în B.O.P.I. toate cesiunile şi licentele înregistrate cu privire la topografiile protejate, precum şi modificãrile survenite în legatura cu acestea, în termen de 3 luni de la înregistrarea lor.

CAP. VI
Încetarea drepturilor

ART. 34
(1) Drepturile conferite titularului prin înregistrarea topografiei se sting la data expirãrii perioadei de protecţie, data la care topografia intra în domeniul public, putând fi exploatatã de orice persoana fãrã nicio restrictie.
(2) Drepturile titularului se sting înainte de expirarea duratei de protecţie, dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la art. 11 lit. b).
ART. 35
Titularul poate renunţa la protecţia unei topografii înregistrate oricând în cursul duratei de protecţie; renunţarea are ca efect stingerea drepturilor titularului cu toate consecinţele prevãzute la art. 34 alin. (1), începând de la data publicãrii cererii de renunţare în B.O.P.I.
ART. 36
(1) Orice persoana interesatã poate cere Tribunalului Bucureşti anularea în tot sau în parte a înregistrãrii unei topografii, în cazul în care se constata ca nu au fost îndeplinite condiţiile legale pentru acordarea protecţiei. Cererea de anulare poate fi formulatã pe intreaga perioada de protecţie a topografiei.
(2) Hotãrârile Tribunalului Bucureşti pot fi atacate cu apel la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 de zile de la comunicare.
(3) Hotãrârile Curţii de Apel Bucureşti pot fi atacate cu recurs la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 30 de zile de la comunicare.
ART. 37
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci înscrie în Registrul naţional al topografiilor şi publica în B.O.P.I. toate modificãrile privind protecţia topografiilor survenite ca urmare a aplicãrii dispoziţiilor art. 34-36.

CAP. VII
Apãrarea drepturilor

ART. 38
(1) Constituie infracţiune de contrafacere, în sensul prezentei legi, exploatarea comercialã sau producerea fãrã drept a unei topografii protejate ori a unui produs semiconductor în care este incorporata o topografie protejata sau a unui element de circuit care incorporeaza un astfel de produs semiconductor, în mãsura în care acest element continua sa conţinã o topografie.
(2) Acţiunile prevãzute la alin. (1) sunt calificate contrafacere dacã au fost sãvârşite dupã data publicãrii înregistrãrii topografiei în Registrul naţional al topografiilor şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei.
(3) Acţiunea penalã se pune în mişcare din oficiu.
(4) Pentru prejudiciile cauzate, titularul are dreptul la despãgubiri, potrivit dreptului comun, şi poate solicita instanţei judecãtoreşti competente sa dispunã mãsura confiscãrii sau, dupã caz, a distrugerii produselor contrafãcute; aceste dispoziţii se aplica şi echipamentelor care au servit nemijlocit la sãvârşirea infracţiunii de contrafacere.
ART. 39
Litigiile cu privire la calitatea de creator al topografiei sau de titular, precum şi cele cu privire la drepturile nãscute din înregistrarea topografiilor - inclusiv drepturile patrimoniale ale creatorilor - sau din contractele de cesiune sau licenta sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti.
ART. 40
În cazul în care, prin hotãrâre judecãtoreascã definitiva şi irevocabilã, se constata ca o alta persoana decât titularul certificatului de înregistrare este indreptatita la obţinerea protecţiei topografiei, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci elibereazã certificatul de înregistrare persoanei îndreptãţite, înscrie în Registrul naţional al topografiilor modificarea de titular şi o publica în B.O.P.I.
ART. 41
În situaţia în care drepturile asupra unei topografii înregistrate au încetat pentru o perioada de timp ca urmare a renunţãrii la protecţie, a decãderii din drepturi sau a anulãrii înregistrãrii, despãgubirile şi celelalte drepturi patrimoniale dobândite de titular, corespunzãtor perioadei menţionate, se restituie de cãtre acesta persoanelor de la care au fost dobândite.
ART. 42
La cererea instanţei judecãtoreşti, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci este obligat sa înainteze actele, documentele şi informaţiile necesare judecãrii cauzei cu care a fost investitã, acestea restituindu-se la încetarea procesului. Citarea în instanta se va face numai în acest scop.
ART. 43
(1) Procedurile privind cererile şi certificatele de înregistrare a topografiilor produselor semiconductoare sunt supuse taxelor, în cuantumul şi la termenele stabilite conform legii. Taxele se plãtesc în contul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
(2) Taxele datorate de persoanele fizice şi persoanele juridice cu domiciliul sau, dupã caz, cu sediul în strãinãtate se plãtesc în valuta în contul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
(3) Neplata taxelor la termenele legale prevãzute atrage neefectuarea procedurii respective.

CAP. VIII
Dispoziţii finale

ART. 44
Prezenta lege intra în vigoare în termen de 3 luni de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

*
Prezenta lege transpune Directiva Consiliului nr. 87/54/CEE din 16 decembrie 1986 privind protecţia juridicã a topografiilor produselor semiconductoare, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 024 din 27 ianuarie 1987.

NOTA:
Reproducem mai jos <>art. II din Legea nr. 337/2005 care nu este incorporat în textul republicat al <>Legii nr. 16/1995 şi care se aplica, în continuare, ca dispoziţii proprii ale <>Legii nr. 337/2005 :
"Art. II. - Prezenta lege intra în vigoare la 3 luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I. În termen de 3 luni de la publicarea prezentei legi, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci va adopta norme de aplicare a <>Legii nr. 16/1995 privind protecţia topografiilor circuitelor integrate, cu modificãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
La data intrãrii în vigoare a normelor prevãzute la alin. 2 se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 535/1996 pentru aprobarea Regulamentului privind înregistrarea topografiilor circuitelor integrate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 172 din 1 august 1996."


---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016