Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 16 din 6 martie 1995  privind protectia topografiilor circuitelor integrate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 16 din 6 martie 1995 privind protectia topografiilor circuitelor integrate

EMITENT: PARLAMENTUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 45 din 9 martie 1995
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Obiectul protecţiei
ART. 1
Topografiile circuitelor integrate sînt protejate pe teritoriul României, prin înregistrarea la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, în condiţiile prevãzute prin prezenta lege.
ART. 2
Prin circuit integrat, în sensul prezentei legi, se înţelege un produs, sub forma sa finala sau sub o forma intermediara, alcãtuit dintr-un ansamblu de componente active şi pasive, inclusiv interconexiunile, care fac parte în totalitate sau parţial din corpul sau suprafata unei piese materiale, produs care este destinat sa îndeplineascã o funcţie electronica.
Prin topografie a unui circuit integrat, în sensul prezentei legi, denumita în continuare topografie, se înţelege dispunerea tridimensionala - oricare ar fi expresia sa - a unor elemente ale unui circuit integrat, din care cel puţin unul este un element activ, şi a tuturor interconexiunilor sau a unei pãrţi din interconexiunile circuitului integrat sau o astfel de dispunere tridimensionala pregatita pentru fabricarea circuitului integrat.
ART. 3
Sînt protejate, în condiţiile prezentei legi, topografiile originale. Sînt originale topografiile care constituie rezultatul efortului intelectual al creatorilor lor şi care, la data cînd au fost create, nu erau uzuale pentru creatorii de topografii şi pentru fabricantii de circuite integrate.
O topografie constituitã dintr-o combinatie de elemente şi de interconexiuni uzuale poate fi protejata numai dacã combinatia, luatã în ansamblul ei, este originala, în sensul alin. 1.
ART. 4
Drepturile titularului unei topografii protejate asupra circuitului integrat nu sînt condiţionate de faptul ca circuitul este incorporat sau nu într-un produs.
ART. 5
Drepturile asupra unei topografii protejate nu se aplica proiectelor, procedeelor şi mijloacelor tehnologice, utilizate pentru realizarea topografiei sau a unui circuit integrat, nici informaţiilor stocate într-un circuit integrat.
CAP. 2
Dreptul la protecţie
ART. 6
Pot beneficia de protecţia unei topografii, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice şi juridice romane, precum şi persoanele fizice strãine cu domiciliul în România şi persoanele juridice strãine care au filiale sau sucursale în România.
Persoanele fizice şi persoanele juridice strãine cu domiciliul, respectiv sediul, în strãinãtate beneficiazã de prevederile prezentei legi în condiţiile prevãzute de convenţiile internaţionale la care România este parte, iar în lipsa acestora, pe baza de reciprocitate.
ART. 7
Persoana indreptatita sa obţinã protecţia legalã a unei topografii poate fi reprezentatã, în relaţiile cu Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, prin mandatar.
În cazul persoanelor fizice şi al persoanelor juridice strãine, cu domiciliul, respectiv sediul, în strãinãtate, reprezentarea prin mandatar este obligatorie, mandatarul trebuind sa aibã domiciliul sau sediul pe teritoriul României.
ART. 8
Dreptul la protecţia topografiei unui circuit integrat aparţine creatorului topografiei sau succesorului în drepturi al acestuia. În cazul în care sînt mai mulţi creatori, coautori, drepturile aparţin acestora în comun.
ART. 9
Dacã topografia a fost creata de un salariat în cadrul sarcinilor de serviciu, dreptul la protecţia topografiei aparţine unitãţii al carei salariat este creatorul topografiei.
Dacã topografia a fost creata la comanda unei persoane fizice sau persoane juridice, dreptul la protecţia topografiei aparţine persoanei care a comandat-o. În cazul în care exista dispoziţii contractuale contrare celor de la alineatele precedente, se aplica aceste dispoziţii contractuale.
ART. 10
Dacã o topografie a fost exploatatã comercial, în ţara sau în strãinãtate, topografia poate beneficia de protecţie, în condiţiile prezentei legi, numai dacã cererea de înregistrare a fost depusa la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci în termen de 2 ani de la data primei exploatãri comerciale.
ART. 11
În situaţia în care o topografie nu a fost exploatatã comercial timp de 15 ani de la data la care a fost creata sau codata pentru prima oara, la împlinirea acestui termen dreptul de protecţie înceteazã, dupã cum urmeazã :
a) dacã topografia nu a fost înregistratã, ea nu mai poate face obiectul unei cereri de înregistrare;
b) dacã topografia a fost înregistratã, drepturile conferite prin înregistrare se sting.
CAP. 3
Înregistrarea topografiilor
ART. 12
Înregistrarea unei topografii de circuit integrat este condiţionatã de constituirea, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, a unui depozit reglementar al cererii de înregistrare.
O cerere de înregistrare poate avea ca obiect o singura topografie, iar o topografie poate fi înregistratã numai o singura data.
ART. 13
Depozitul cererii de înregistrare a unei topografii este reglementar constituit, dacã se depun urmãtoarele :
a) o cerere scrisã prin care se solicita înregistrarea topografiei şi care trebuie sa evidentieze cel puţin:
- numele, prenumele şi domiciliul creatorului (creatorilor) topografiei;
- numele şi prenumele sau denumirea şi adresa solicitantului, dacã acesta este altul decît creatorul topografiei;
- indicaţii privind dreptul solicitantului de a inregistra topografia;
- denumirea şi destinaţia circuitului integrat realizabil pe baza topografiei;
- data creãrii sau a primei codari a topografiei;
- data primei exploatãri comerciale a topografiei, cînd este cazul;
- numele şi prenumele sau denumirea şi adresa mandatarului, cînd este cazul;
- semnatura solicitantului sau, dupã caz, a mandatarului;
b) o documentaţie tehnica, constituitã din materiale grafice şi texte, care sa conţinã informaţii suficiente pentru a permite identificarea topografiei şi pentru a evidenţia funcţiunea electronica a circuitului integrat care incorporeaza topografia;
c) doua exemplare ale circuitului integrat, dacã acesta a fost realizat şi exploatat comercial;
d) împuternicirea de reprezentare a mandatarului (cînd este cazul);
e) dovada de plata a taxelor prevãzute la art. 44 lit. a)-e).
Toate documentele menţionate mai sus se depun dactilografiate în limba romana.
ART. 14
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci examineazã cererile de înregistrare a topografiilor din punct de vedere al îndeplinirii cerinţelor legale pentru constituirea depozitului reglementar şi, dacã constata îndeplinirea acestora, efectueazã înregistrarea topografiei în Registrul naţional al topografiilor, publica înregistrarea topografiei în condiţiile prevãzute la art. 17 şi elibereazã persoanei îndreptãţite un certificat de înregistrare a topografiei, în termen de 3 luni de la data oficialã a depozitului reglementar.
Data oficialã a depozitului reglementar este data înregistrãrii cererii de protecţie.
ART. 15
În cazul în care, la examinarea cererii, se constata lipsuri sau deficiente ale actelor prevãzute la art. 13, acestea se comunica în scris solicitantului, în termen de 15 zile de la data depunerii cererii, acordindu-i-se un termen de 2 luni pentru a efectua completãrile şi rectificãrile necesare. Dacã, în termenul acordat, s-au efectuat toate aceste completãri şi rectificari, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci efectueazã procedura prevãzutã la art. 14.
Data oficialã a depozitului reglementar va fi, în acest caz, data la care s-au primit toate completãrile şi rectificãrile necesare.
Dacã în termenul acordat nu s-au efectuat completãrile şi rectificãrile cerute, cererea este respinsã şi se comunica în scris solicitantului motivele respingerii.
ART. 16
Hotãrîrea de respingere a cererii de înregistrare a topografiei poate fi contestatã pe cale administrativã, la directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, în termen de 3 luni de la data comunicãrii ei ; contestaţia se soluţioneazã în termen de 2 luni de la data înregistrãrii. Decizia directorului Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci se comunica celor interesaţi, în termen de o luna şi poate fi atacatã cu apel la Tribunalul Municipiului Bucureşti, în termen de 3 luni de la data comunicãrii ei.
ART. 17
Înregistrarea topografiilor se publica în Buletinul oficial al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, în termen de 2 luni de la data eliberãrii certificatului de înregistrare.
Titularul este obligat sa comunice în cel mai scurt termen Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci orice modificãri survenite în ceea ce priveşte numele sau denumirea titularului sau a mandatarului acestuia. Oficiul opereazã modificãrile în Registrul naţional al topografiilor şi face publicarile corespunzãtoare în termen de 3 luni de la primirea comunicãrii.
ART. 18
Dupã publicarea înregistrãrii, documentaţia din depozitul reglementar al topografiilor poate fi consultata la sediul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci de cãtre persoanele interesate.
Nu pot fi consultate documentele din depozitul reglementar, care conţin informaţii declarate de solicitantul protecţiei ca fiind secrete comerciale.
CAP. 4
Drepturi
ART. 19
O topografie înregistratã la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci este protejata pe teritoriul României pe o perioada care începe de la data oficialã de înregistrare a topografiei sau de la data primei exploatãri comerciale a topografiei, dacã aceasta este anterioarã datei oficiale de înregistrare, şi se încheie în ultima zi a celui de-al zecelea an civil care urmeazã anului în care începe perioada de protecţie.
ART. 20
Titularul unei topografii înregistrate are, pe toatã durata protecţiei, dreptul de a exploata topografia, precum şi dreptul de a permite sau interzice altor persoane sa exploateze topografia.
ART. 21
Titularul are dreptul sa marcheze circuitele integrate, fabricate pe baza topografiei protejate, cu majuscula "T".
ART. 22
Prin exploatarea topografiei, în sensul prezentei legi, se înţelege:
a) reproducerea, fie prin încorporarea într-un circuit integrat, fie în alt mod, a topografiei sau a unei pãrţi a acesteia, cu excepţia pãrţilor care nu sînt originale, în sensul dispoziţiilor art. 3;
b) importul, vînzarea sau distribuirea, în orice mod, în scopuri comerciale, a topografiei sau a circuitului integrat în care aceasta este incorporata.
ART. 23
Creatorii de topografii au dreptul sa li se menţioneze numele şi calitatea de creator al topografiei în certificatul de înregistrare a topografiei şi în publicaţiile efectuate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci cu privire la topografiile înregistrate.
ART. 24
Creatorii de topografii, care, în virtutea prevederilor art. 9, nu sînt titulari, au dreptul la o remuneraţie care se stabileşte prin contract încheiat între aceştia şi titularul topografiei protejate.
ART. 25
Nu constituie o încãlcare a drepturilor titularului unei topografii protejate reproducerea de cãtre un terţ a topografiei, în sensul prevederilor art. 22 lit. a), dacã:
a) a fost facuta în cadru particular, fãrã scopuri comerciale;
b) a fost facuta în scop de evaluare, analiza, cercetare sau învãţãmînt.
ART. 26
Orice persoana, care, pornind de la evaluarea sau analiza unei topografii protejate, creeazã o noua topografie care îndeplineşte condiţia de originalitate prevãzutã la art. 3, are dreptul sa exploateze noua topografie, fãrã ca acest fapt sa constituie o încãlcare a drepturilor titularului primei topografii.
ART. 27
Nu constituie o încãlcare a drepturilor titularului unei topografii protejate exploatarea topografiei, în sensul prevederilor art. 22 lit. b), de cãtre persoana care a achiziţionat cu buna-credinţa circuitul integrat, fãrã sa aibã posibilitatea sa ştie ca circuitul integrat respectiv incorporeaza o topografie protejata, reprodusa ilegal. Începînd de la data la care persoana în cauza a luat cunostinta ca topografia este protejata, ea nu mai are dreptul de a achizitiona, fãrã autorizaţia titularului, circuite integrate similare, dar poate continua exploatarea comercialã a circuitelor integrate, achiziţionate sau contractate anterior acestei date, cu condiţia plãţii cãtre titular a unei despãgubiri echitabile.
ART. 28
Dacã topografia protejata sau circuitul integrat care o incorporeaza au fost vîndute de cãtre titularul topografiei sau cu autorizaţia acestuia, orice exploatare a acestora de cãtre un terţ nu constituie o încãlcare a drepturilor titularului.
ART. 29
Persoana care, anterior datei de intrare în vigoare a prezentei legi, a fabricat sau a omologat în vederea fabricãrii un circuit integrat a cãrui topografie a fost ulterior înregistratã la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci de cãtre o alta persoana are dreptul sa producã şi sa vinda acel circuit, fãrã ca acest fapt sa constituie o încãlcare a drepturilor titularului, dar nici nu poate fi asimilat drepturilor conferite prin înregistrarea topografiei.
CAP. 5
Transmiterea drepturilor
ART. 30
Dreptul la protecţie şi drepturile ce decurg din înregistrarea unei topografii pot fi transmise, în tot sau în parte, prin cesiune şi prin succesiune legalã sau testamentarã.
ART. 31
Drepturile conferite prin înregistrarea unei topografii pot fi transmise prin acordarea de licenţe exclusive sau neexclusive.
ART. 32
Transmiterea drepturilor prevãzute la art. 30 şi 31 produce efecte fata de terţi începînd cu data la care este înregistratã la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
ART. 33
Tribunalul Municipiului Bucureşti poate acorda o licenta obligatorie de exploatare unor persoane care, cu toate eforturile depuse, nu au reuşit sa obţinã autorizaţia titularului de a exploata o topografie protejata, dacã:
a) acordarea licenţei este necesarã în situaţii de urgenta care privesc apãrarea şi siguranta nationala, prevenirea sau lichidarea efectelor unor calamitati naturale, încãlcarea legii concurentei sau nerespectarea standardelor naţionale privind poluarea atmosferei;
b) au trecut cel puţin 4 ani de la începerea perioadei de protecţie şi topografia nu a fost exploatatã comercial pe teritoriul României.
Licentele obligatorii sînt neexclusive şi nu pot fi transmise decît împreunã cu patrimoniul afectat aplicãrii lor.
Licentele obligatorii acordate se comunica Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, care le înscrie în Registrul naţional al topografiilor.
Posesorul licenţei obligatorii datoreazã titularului o remuneraţie echitabila.
ART. 34
Orice licenta obligatorie poate fi revocatã de cãtre Tribunalul Municipiului Bucureşti, la cererea titularului, dacã se constata ca au încetat sa existe condiţiile prevãzute la art. 33 alin. 1 lit. a) sau b).
ART. 35
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci publica în buletinul sau oficial toate cesiunile şi licentele înregistrate cu privire la topografiile protejate, precum şi modificãrile survenite în legatura cu acestea, în termen de 3 luni de la înregistrarea lor.
CAP. 6
Încetarea drepturilor
ART. 36
Drepturile conferite titularului prin înregistrarea topografiei se sting la data expirãrii perioadei de protecţie, data la care topografia intra în domeniul public, putind fi exploatatã de orice persoana fãrã nici o restrictie.
Drepturile titularului se sting înainte de expirarea duratei de protecţie, dacã sînt îndeplinite condiţiile prevãzute la art. 11 lit. b).
ART. 37
Titularul poate renunţa la protecţia unei topografii înregistrate oricind în cursul duratei de protecţie; renunţarea are ca efect stingerea drepturilor titularului, cu toate consecinţele menţionate la art. 36 alin. 1, începînd de la data înregistrãrii la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci a cererii sau a declaraţiei de renunţare.
ART. 38
Înregistrarea unei topografii în Registrul naţional al topografiilor poate fi radiatã, integral sau parţial, la cererea unei persoane interesate, în cazul în care se constata ca nu au fost îndeplinite condiţiile legale pentru acordarea protecţiei. Cererea de radiere se poate face în tot cursul perioadei de protecţie a topografiei şi se soluţioneazã de cãtre Tribunalul Municipiului Bucureşti.
Radierea are ca efect anularea drepturilor asupra topografiei sau, dupã caz, asupra partii de topografie care a fãcut obiectul radierii, retroactiv, începînd din prima zi a protecţiei conferite prin înregistrare.
ART. 39
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci înscrie în Registrul naţional al topografiilor şi publica în buletinul sau oficial toate modificãrile privind protecţia topografiilor, survenite ca urmare a aplicãrii dispoziţiilor art. 36-38.
CAP. 7
Apãrarea drepturilor
ART. 40
Încãlcarea drepturilor titularului, prin exploatarea, fãrã autorizaţia acestuia, a unei topografii înregistrate, constituie infracţiune de contrafacere sau, dupã caz, de vînzare de produse contrafãcute şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de la 500.000 la 1.000.000 lei. Acţiunea penalã se pune în mişcare la plîngerea prealabilã a partii vãtãmate.
Pentru prejudiciile cauzate titularului, acesta are dreptul la despãgubiri, potrivit dreptului comun, iar produsele contrafãcute pot fi confiscate potrivit legii penale.
ART. 41
Litigiile cu privire la calitatea de creator al topografiei sau de titular, precum şi cele cu privire la drepturile nãscute din înregistrarea topografiilor - inclusiv drepturile patrimoniale ale creatorilor - sau din contractele de cesiune sau licenta sînt de competenta instanţelor judecãtoreşti.
ART. 42
În cazul în care, prin hotãrîre judecãtoreascã, definitiva şi irevocabilã, se constata ca o alta persoana decît titularul certificatului de înregistrare este indreptatita la obţinerea protecţiei topografiei, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci elibereazã certificatul de înregistrare persoanei îndreptãţite, înscrie în Registrul naţional al topografiilor modificarea de titular şi o publica în buletinul sau oficial.
ART. 43
Dacã drepturile asupra unei topografii înregistrate au încetat pentru o perioada de timp, ca urmare a renunţãrii la protecţie, a decãderii din drepturi sau a radierii înregistrãrii, despãgubirile şi celelalte drepturi patrimoniale dobîndite de titular, corespunzãtor perioadei menţionate, se restituie de cãtre acesta persoanelor de la care au fost dobîndite.
CAP. 8
taxe
ART. 44
Obţinerea protecţiei topografiilor circuitelor integrate, precum şi activitãţile şi serviciile efectuate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci în legatura cu topografiile sînt supuse plãţii urmãtoarele taxe :
- Lei - - Dolari S.U.A. -
--------------------------------
a) depunerea cererii de înregistrare a
unei topografii 60.000 30
b) examinarea cererii de înregistrare a
unei topografii 400.000 200
c) înregistrarea unei topografii 3.400.000 1.700
d) publicarea înregistrãrii unei topografii 30.000 15
e) eliberarea unui certificat de înregistrare 30.000 15
f) judecarea unei contestaţii în conformitate
cu art. 16 200.000 100
g) înregistrarea şi publicarea unei cesiuni
sau licenţe 200.000 100
h) înregistrarea şi publicarea unei modificãri
referitoare la titular, mandatar, cesiune,
licenta 50.000 25
i) consultarea documentaţiei publice din
depozitul reglementar 20.000 10
j) eliberarea unei copii certificate dupã
documentele publice din depozitul reglementar
sau dupã file ale Registrului naţional al
topografiilor, pentru fiecare pagina 20.000 10.
Creatorii de topografii, solicitanti sau titulari, care au un venit anual brut de pînã la 10.000.000 lei şi care nu au transmis dreptul de exploatare a topografiei, plãtesc 5% din cuantumul taxelor prevãzute la alin. 1.
Instituţiile publice, precum şi societãţile comerciale cu un profit brut anual mai mic de 50.000.000 lei, avînd un numãr de salariaţi mai mic de 200 şi care nu au transmis dreptul de exploatare a topografiei, plãtesc 50% din cuantumul taxelor prevãzute la alin. 1.
Sînt scutiţi de plata taxelor prevãzute la alin. 1 elevii, studenţii şi militarii în termen, ca autori de topografii, atît individual cît şi în colective formate exclusiv din aceste categorii de persoane, pe timpul cît au aceasta calitate şi pentru procedurile aflate în derulare pe perioada în care au calitatea respectiva.
ART. 45
Taxele prevãzute la art. 44 se plãtesc în contul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci şi constituie venituri la bugetul de stat. Guvernul va reactualiza periodic cuantumul taxelor şi plafonul de venit în lei, ca urmare a evoluţiei inflaţiei.
Sumele reprezentind taxele încasate se vãrsa de cãtre Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci la bugetul de stat, potrivit metodologiei stabilite de Ministerul Finanţelor.
Persoanele fizice şi persoanele juridice strãine plãtesc taxa datoratã în valuta. Persoanele fizice şi persoanele juridice strãine care au firme înmatriculate în România vor plati în lei.
ART. 46
Taxele prevãzute la art. 44 se plãtesc anticipat. Neplata lor are ca urmare neefectuarea serviciului sau a activitãţii solicitate, cu toate efectele ce pot decurge în conformitate cu prevederile legii.
ART. 47
Taxele prevãzute la art. 44 se restituie plãtitorului la cererea acestuia, dacã nu s-a început efectuarea lucrãrilor pentru care au fost plãtite, cu excepţia celor de la lit. a) şi b), care nu se restituie.
CAP. 9
Dispoziţii finale
ART. 48
Guvernul României va emite Regulamentul privind înregistrarea topografiilor circuitelor integrate, în conformitate cu dispoziţiile prezentei legi. Regulamentul va intra în vigoare o data cu prezenta lege.
ART. 49
Prezenta lege intra în vigoare în termen de 3 luni de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 20 februarie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 20 februarie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NASTASE
----------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016